Чи можна розділити хосту у липні

Авторadmin

Чи можна розділити хосту у липні

Зміст:

Хоста – догляд восени і підготовка до зими: обрізка та укриття (мульчування)

Хоста – улюблениця багатьох садівників і квітникарів: її декоративність поєднується з абсолютною невибагливістю і можливістю вирощування навіть в затінених куточках ділянки. Мало які декоративні культури мають такі властивості. Для того щоб ця рослина могло щорічно радувати око своїми соковитими яскравими листям, необхідно його грамотно і своєчасно готувати до зимівлі. В цей захід входять ретельний догляд в осінній період і організація укриття в залежності від кліматичних умов регіону.

Особливості догляду восени і підготовки хости до зими: основні заходи

Багато садівники говорять про те, що хоста не потребує особливої ​​підготовки та специфічному укритті від сильних знижень температури. Але це судження помилково. Таке формулювання підходить тільки для рослин, які вирощуються в південних регіонах.

Рослина має властивість цвісти в липні-жовтні в залежності від виду і сорту, тому первинна підготовка до зими включає видалення бутонів, які відцвіли. Такий елемент догляду за хостами влітку і восени необхідний для того, щоб рослина не витрачала свої сили на формування насіння і їх дозрівання.

До речі! Якщо ваші хости цвітуть не зовсім красиво (звичайного сорту), то можна і зовсім не давати їм цвісти, а обрізати квітконосні стрілки відразу після їх появи.

Хоста любить вологу і рясний полив. Причому поливати потрібно правильно, щоб рослина не підхопило грибкову інфекцію, а конкретніше намагатися не потрапляти на листя.

До речі! Хоста вміє самостійно сигналізувати про необхідність її поливу, а саме: вона опускає свої листя до землі. Тим більше не варто допускати висихання листя.

В осінні місяці хоста також потребує поливу. Грунт під нею слід рясно проливати, щоб вся коренева система насичувалася живлющою вологою перед зимівлею. Коли температура почне знижуватися, полив потрібно буде поступово зменшувати, а потім і повністю припинити.

Останню азотну підгодівлю здійснюють в першій половині літа для більш буяння зелені. Перед зимівлею ніяких азотних добрив вже не потрібно, адже вони спровокують зростання зеленої маси і кореневищ рослини, через що воно може погано перезимувати, і у нього обов’язково знизиться стійкість до захворювань.

Для кращої підготовки рослини до зими в осінній період йому потрібно фосфор і калій , тому ви можете підгодувати хосту, наприклад, кістковим борошном і деревною золою (для любителів органічного землеробства) або мінеральними добривами – сульфатом калію (20-30 грам) і суперфосфатом (30 -40 гр на 1 кв. метр грядки) або спеціальним готовим «осіннім» добривом (по інструкції).

Порада! Мінеральні добрива краще розчиняти в воді (в 10 літрах), а органічні – просто насипати навколо рослини, а потім поливати.

З настанням холодів хости слід вкривати, точніше мульчувати. Для цього добре підійдуть скошена трава і торф (їх потрібно змішати, щоб трава не злежатися).

До речі! Тирса вбирають багато вологи, а взимку це може нашкодити.

Ще восени можна ділити й пересаджувати хости , докладніше про це ви можете дізнатися з наступного ролика.

Відео: як ділити й пересаджувати хосту восени

Попередня обробка

Дотримуючись правил, як підготувати улюблені багатьма хости до зими, можна домогтися швидкого весняного пробудження. Особливу увагу потрібно приділити підгодівлі, мульчування і останнім поливу. З точки зору термінів орієнтуватися потрібно на щорічні прогнози і середньостатистичний клімат, але загальні правила попередньої обробки універсальні.
Полив потрібно поступово скорочувати після серпня місяця. Бажано залишити тільки ранкове зволоження в відсутності природних опадів. Якщо кущ розташований на сонячній стороні, до настання холодів потрібно регулярно його поливати. Так коріння зможуть насититися вологою, стати більш гнучкими і мулових. Це корисно перед суворою зимою. Припиняють полив тільки після укриття.

Найкраще хости восени реагують на комплексні добавки, в той час як всі стимулюючі препарати потрібно виключити. Оптимально вносити добрива відразу після поливу або дощу, в сирий грунт. Восени залишають тільки кореневої спосіб внесення підгодівлі, позакореневого вже не потрібно, оскільки листю не потрібно розвиватися в цей період. Використовувати можна суперфосфат і концентрати калію, по 30-40 грам на 1 квадратний метр грунту, розчиняти згідно з інструкцією.

Взимку особливо небезпечні для куща представляють гусениці і жуки. Слимаки і равлики в цей період практично не активні. Захиститися від усіх цих шкідників можна, скориставшись простими народними засобами. Наприклад, перед укриттям посипати всю площу під кроною листя подрібненої яєчною шкаралупою. Навесні цей шар буде джерелом корисної для хости кальцію. З пробудженням куща активуються одні з найнебезпечніших шкідників – нематоди. Знищити їх неможливо, тому ще до укриття слід перевірити листя. Одну гілку хости дрібно нарізати, скласти в стакан, залити водою і залишити на світлі на пару годин. Після ретельно розглянути: якщо у воді є маленькі білі черв’яки, кущ потрібно терміново викопати, щоб навесні він не заразив інші посадки.

Мульчувати хости перед зимівлею потрібно обов’язково. Для цього добре підійде суміш торфу, тирси та сухого перегною в рівних пропорціях. В результаті отримати потрібно щільний шар товщиною не менше 1 сантиметра. Чим сильніше морози і менше сніговий покрив, тим більше мульчі необхідно. Якщо на ділянці багато слимаків та равликів, потрібно додати в суміш тютюновий пил і Фітоспорін. Перша захистить від шкідників, другий від грибків, що розноситься цими істотами. Навесні мульча стане повноцінним добривом.

Обрізка хости восени

Питання «Обрізати чи хосту на зиму восени?» – є причиною суперечок багатьох квітникарів.

Одні стверджують, що зрізати листя вкрай не рекомендується. Адже в ній містяться всі поживні речовини, які повинні самостійно перейти із зелені в кореневу рослини. А вже по завершенню цього процесу бадилля природним чином сама відмирає.

Інші (недосвідчені квітникарі) стверджують, що обрізати листя хости на зиму потрібно.

Так чи треба обрізати хосту восени на зиму?

На думку більшості досвідчених садівників, це досить безглузда процедура, яку можна виконувати хіба що в естетичних (декоративних) цілях, тому що рослина відмінно зимує і з листям.

Але якщо ви все ж вирішили обрізати хосту на зиму, то коли ж це потрібно робити?

Головний сигнал, що рослина можна обрізати – коли повністю пожовтіє листя. Це означає, що всі поживні речовини вже благополучно передані в кореневу систему.

Як же обрізати хости восени?

Візьміть секатор і обріжте все листя, залишаючи приблизно 10 сантиметрові пеньки.

Важливо! Взагалі, обрізку краще проводити навесні, точніше можна просто пройтися граблями і прибрати відмерлі за зиму листя.

Відео: чому не потрібно обрізати хости восени

обрізання стебел

Багато садівники, відповідаючи на питання про те, чи потрібно обрізати хосту під зиму, кажуть, що необхідно видалити всі листя рослини. Інші не згодні з цим і пропонують прибрати лише деякі стебла.

З приходом холодної погоди потрібно видалити стебла, на яких росли квіти. Так рослина не буде формувати насіння і зможе заощадити сили для майбутнього вегетаційного періоду. А в період морозної зими поживні речовини просто необхідні!

За допомогою секатора квітникар акуратно зрізує стебла. Іншу листя краще не чіпати. Це пояснюється кількома причинами:

  • через холоди листя хости будуть засихати і зможуть стати природною мульчею для посадки, а також захистять кореневі структури від промерзання;
  • одночасна обрізка всієї листя – величезний стрес для рослини.

Якщо обрізати відразу все листя, хоста буде намагатися наростити їх, витрачаючи на цей процес багато сили. Ослабнув, рослина може не перенести зимову холоднечу.

Коли обрізати хосту на зиму? Процес можна починати при появі жовтого листя, але слід встигнути до ранкових заморозків.

Деякі власники садових ділянок обрізають хосту з приходом весни. Вважається, що така обрізка дозволяє рослині вдало перезимувати, зберігши власні сили. Навесні ж, при появі нових пагонів, можна видалити торішні.

Тепер стає ясніше, чи потрібно обрізати на зиму хосту. Які ще процедури слід провести восени?

Укриття хости на зиму

Багато починаючі садівники-любителі замислюються про те, чи потрібно вкривати хосту на зиму. Варто відразу сказати, що в холодних регіонах рослина дійсно підлягає укриттю. Однак, суть цього укриття зводиться виключно до мульчування області біля куща.

Взагалі хости – досить морозостійкі рослини, до того ж адже вам не потрібно зберігати надземну частину, щороку вона відростає знову.

Так як же правильно вкривати хосту на зиму?

Зверніть увагу! Очевидно, що встигнути замульчувати потрібно до настання морозів.

Мульчування (укриття) хости восени слід виконувати в наступній послідовності:

  • 1. Приготувати саму мульчу. Наприклад, вона може складатися з скошеної трави і торфу (побільше). Також ви можете використовувати кору або компост .

До речі! В принципі, можна взяти і звичайну садову землю . Але використання трави, торфу або компосту послужать відмінним органічним добривом в весняний період.

  • 2. Далі замульчувати рослина, засипавши з усіх боків шаром в 5-10 сантиметрів. Тільки ні в якому разі не насипайте мульчу поверх листя! Інша справа, якщо ви обрізали листя, то можна насипати горбком. А взагалі, на зиму хоста повинна піти з листям, які остаточно поляжуть після відмирання і стануть додатковим укриттям.

Важливо! Такого укриття цілком вистачить, щоб захистити коріння рослини від сильних морозів.

Як правило, вам не потрібно використовувати спеціальні неткані укривние матеріали, на кшталт агроволокна або спанбонду.

Порада! Ранньою весною не забудьте отгребсті мульчу, щоб дати грунті краще прогрітися і рослина швидше пішло в ріст.

Особливості підготовки хости до зими в різних регіонах

У кожному регіоні свої нюанси вирощування рослин, зокрема хости. Але що стосується осіннього догляду і підготовки до зими, то тут відмінності є лише в особливостях укриття на зиму.

Важливо! Якщо у вас бувають безсніжні зими, то можна перестрахуватися і додатково вкрити нетканим матеріалом або ялиновим гіллям.

На півдні України

Хости, які вирощують в південних регіонах (наприклад, в Краснодарському краї), практично не потребують укриття. Інша справа, якщо ви живете в Волгоградської області, де бувають досить сильні і тривалі морози.

Зразкові терміни мульчування (укриття) хост в південних областях – останні числа жовтня – перша половина листопада.

У Середній смузі ()

В умови Середньої смуги () вкривати хосту на зиму потрібно обов’язково. При цьому буде цілком достатньо замульчувати прикореневу область товстим шаром торфу, змішаного зі скошеною травою, або використовувати кору або компост.

Зразкові терміни укриття (мульчування) хости в середній смузі України () – кінець вересня – перша половина жовтня.

На Уралі і в Скандинавії

Умови Уралу і Скандинавії відрізняються сильними морозами і мінусовими температурами. Тому тут також необхідно укриття, аналогічне середній смузі. При цьому для додаткового утеплення можна накидати снігові маси на рослину або відразу накривати лапником.

Зразкові терміни укриття (мульчування) хости на Уралі і Скандинавії – вересень.

осінні роботи

Обрізають чи хосту на зиму, і які заходи необхідні при підготовці рослин до холодів?

Культура невибаглива і не вимагає складного ретельного догляду за собою. Однак не варто думати, що на ці насадження можна не звертати уваги. Звичайно, рослина відмінно себе почуває на сонячних і темних місцях, йому не потрібен частий полив і добрива. Але приготування до зимових морозів необхідно, особливо якщо мова йде про середній кліматичній смузі України.

Чи потрібно обрізати на зиму хосту? Квітникарі відповідають на це питання ствердно. Але в цьому напрямку є деякі нюанси.

Обрізка проводиться разом з іншими осінніми заходами по догляду за рослиною, які включають в себе:

  • мульчування;
  • укриття;
  • пересадку – в разі необхідності.

Зупинимося докладніше на кожному з етапів.

Типові помилки догляду за хостів восени при її підготовці до зими

Багато садівники, не замислюючись про наслідки, здатні робити необдумані дії, які можуть нашкодити рослині. А адже неправильний осінній догляд за хостів восени може нанести рослині досить сильної шкоди.

Виділяють кілька помилок, які не слід робити при догляді за рослиною восени і при його підготовці до зими:

  1. Підживлення азотними добривами з настанням осені – азотні підживлення тягнуть за собою активізацію зростання листя, тому чагарник буде намагатися випускати молоде листя, а не готуватися йти на зимовий відпочинок.
  2. Відсутність укриття (мульчування) або, навпаки, використання для укриття спеціальних матеріалів, тим більше влагозащитних . Вся справа в тому, що хости прекрасно зимують просто під товстим шаром мульчі.

Таким чином, осінній догляд за хостів не представляє особливих складнощів. Для цього потрібно лише знати правила її обрезкі- зрізати в кінці літа тільки квітконоси, а на осінню обрізку листя не витрачати свій дорогоцінний час. Куди краще зайнятися її укриттям, точніше мульчированием.

Відео: підготовка хости до зими

Хвороби і шкідники

Важливим аспектом в питанні посадки і догляду за хостами у відкритому грунті стає боротьба з хворобами і шкідниками. Найчастішими проблемами стають:

  1. Філлостіктоз – грибкове ураження. Воно проявляється у вигляді плям на листках бурого забарвлення. Пошкоджену листя потрібно якомога швидше знищити і обприскати рослину спеціальними препаратами.
  2. Ботрітіс. При цій хворобі листя швидко засихає і відпадають. Справитися з нею можна тільки за допомогою хімічних засобів.
  3. Пошкодження садовими слимаками. Ці комахи вважаються головними шкідниками хост. Для боротьби з ними також застосовуються препарати. Крім того, можна збирати руками і знищувати.

При правильному догляді хоста буде швидко рости і розвиватися. Вона стане чудовою прикрасою будь-якого саду.

Хоста: догляд восени, пересадка, поділ, підготовка до зими.

Недосвідчені квітникарі часто цікавляться, коли можна ділити хосту і розсаджувати. Здійснювати розподіл куща слід, якщо він досяг нормального розміру. І тут процес розподілу лише поліпшить зовнішній вигляд хости. Наприклад, якщо центр крони вже не росте, а тільки стискається, це, значить, рослина час ділити. Головне – не перестаратися. Від посадки ділянок до сформованого чагарника може пройти 5 років, часом і більше. Сортові ознаки рослини виявляються в міру її зростання, вони, як правило, не помітні в хості, що починає свій розвиток. Якщо часто ділити кущі, можна так і не побачити всіх особливостей сорту.

Багато хто воліє розділяти рослину на саджанці винятково навесні. Але в дачній літературі сказано, що найкращий час, коли ділити хосту

  1. Весна – початок травня;
  2. Літо – будь-якого місяця;
  3. Осінь – початок вересня.

Найлегше поділити хосту навесні, влітку вважається кращим. Якщо є необхідність, можна поділити чагарник і восени днів за 30 до заморозків, щоб рослина встигла як слід укоренитися.

Зверніть увагу! При поділі хости на саджанці в осінній період, коли рослина знаходиться в дрімучій кореневій стадії, їй буде завдано найменшої шкоди

Здійснювати поділ куща слід, якщо він досяг нормального розміру

Зазвичай дорослі чагарники (4-5 років) легко переносять цю процедуру, їх розвитку це не відбивається. Розподіл куща у більш ранньому віці може пригальмовувати зростання хости.

Як правильно розділити хосту

Початківці садівники часто запитують, як розмножити хосту поділом куща і коли. На щастя, рослину легко поділити на саджанці. Як правильно поділити хосту:

  1. Вибрати оптимальну пору року. Чагарник можна ділити у травні, у будь-який місяць літа та на початку вересня;
  2. Використовувати правильні садові інструменти. Наприклад, якщо кущ великий, то краще відокремити саджанець лопаткою. Якщо ж ґрунт легкий, а рослина не велика, то підійде ніж із зубчиками. Якщо корінь великий, можна скористатися ножівкою по металу. Зріз потрібно обробити золою, щоб розпочався процес гниття кореня;
  3. Викопувати або вирізати рослину потрібно в 10 см від основи маленької хости, а від великої – в 35 см. Після того, як буде вирізане коло навколо чагарника, потрібно підкопати лопатою під його корінь та акуратно витягти із землі;
  4. Для кращого поділу багаторічника можна змити ґрунт із коріння, щоб бачити, звідки ростуть коріння окремих рослин. Це захистить саджанці від розрізання навпіл. Пошкодити водою коріння культури не можна, оскільки вони досить жорсткі;
  5. Потім потрібно розділити чагарник на саджанці по 4-5 дільниць, намагаючись не пошкодити кореневу систему. Якщо у хости маленький корінь, то потрібно рукою дбайливо розділити паростки. Для відокремлення стебел від основи чагарника потрібно робити рухи взад-вперед, а не убік. Якщо саджанець занадто великий, то його потрібно розрізати за допомогою кухонного ножа з зубчиками. Щоб паросток добре взявся, потрібно зберегти якомога більше листочків і коріння, розрізати не коріння, а основу.
  6. З саджанців потрібно видалити верхівку, щоб мінімізувати випаровування з його поверхні і таким чином збільшити його приживання;
  7. Для розмноження рослини потрібно розсадити її за схемою – 20х15 см. Після того, як саджанець розростається, його садять на постійне місце;
  8. Після посадки хосту потрібно рясно полити. Це необхідно, щоб хост, що починає свій розвиток, швидше пристосувався до нового місця;
  9. На фінальному етапі слід замульчувати вологий ґрунт навколо рослини.

Після посадки хосту потрібно рясно полити

Розмноження хости в два рахунки

Розмноження хости декількома способами

Насамперед викопують кущ разом із земляною грудкою. Уважно оглядають його, визначаючи місця, де планується провести поділ. Варто врахувати, що кожен окремий саджанець повинен мати щонайменше дві розетки. Це суттєво скоротити час його розростання.

Потім за допомогою садової лопатки розрізають кущ. Якщо ламається листя, то при розмноженні хости це цілком природний процес. Їх все одно зрізають на відстані 10 см від прикореневої шийки. Зайву землю струшують із коріння, а також прибирають пророслі бур’яни.

Другий етап – посадка

Ямку роблять вдвічі більше, ніж кореневище саджанця. Варто пам’ятати, що хоста любить слабокислий ґрунт, тому в ґрунт вносять трохи торфу. Використовують як садовий субстрат, так і покупний.

Також культурі потрібен хороший дренаж, інакше вона погано розвиватиметься. При посадці дотримуються кілька нюансів:

  • кореневу систему розправляють;
  • прикореневу шию помірно заглиблюють;
  • засипають посадкове коло мульчею або торфом;
  • ущільнюють землю;
  • рясно поливають саджанець, щоб усередині не утворювалося порожнин.

У такому стані рослина піде на зимівлю, а навесні здивує квітникаря розкішним листям. Існує й інший спосіб розмноження хости. Він актуальний тоді, коли немає можливості викопати весь кущ. При цьому не має значення він великий або маленький. Знову шукають кордон для прорізування. Вставляють у середину рослини лопату і викопують кореневище разом із землею. Материнську культуру залишають без змін, а дочірню обрізають. Тепер їй потрібно систематичний полив до початку холодного періоду.

Оскільки хоста невибаглива рослина, вона успішно переносить поділ куща будь-яким із запропонованих варіантів. Все ж таки, якщо ділянка не була сумлінно замульчована, то навесні рекомендують внести азотовмісні добрива.

Вирощування хости з насіння

Насіннєвий метод розмноження для хост вважається непопулярним через тривалий час, який займає дорощування рослин. Навіть мінімального декоративного ефекту сіянці досягають лише з чотирирічного віку, а повноцінні кущі формуються лише після 6 років.

Але основна причина рідкісного використання цього доступного, але вимагає чималого терпіння методу – сортові хости не зберігають свої характеристики та особливості забарвлення, дають потомство з великим розкидом і забарвлень, і розмірів листя при цьому способі розмноження.

Насіннєвий метод використовують для видових хостів і якщо потрібно отримати велику кількість саджанців з будь-якими характеристиками (наприклад, при заповненні ґрунту в декоративних масивах).

Хости не висівають у відкритий ґрунт, і навіть у теплиці чи парники. Для цієї культури бажаний посів на розсаду з контрольованими умовами вирощування. Для рослини використовують невисокі, широкі контейнери з добрими дренажними отворами.

Для пікірування вибирають ємності з глибиною, що перевищує діаметр і дозволяють проводити нижній полив. Субстрат для хости підійде стандартний, серед готових універсальних субстратів для вирощування розсади з нейтральними показниками рН і гарною водопроникністю. Ґрунт обов’язково обробляють розчином фунгіцидів, прожарюють або дезінфікують будь-яким іншим зручним способом.

Для цього рослини бажано використовувати свіжозібране насіння, адже воно дуже швидко втрачає схожість. Зазвичай для сортових хост і самостійно зібраного насіння характерний великий розкид як і життєздатності, тому насіння відбирають і сортують: вважається, що для посіву підходить тільки темне насіння.

Насіння хости не потребує стратифікації або будь-якої іншої обробки, але якщо свіжість насіння сумнівна або є бажання прискорити проростання, можна вдатися до двох методів:

  • провести стратифікацію за нормальної температури близько 5 градусів тепла протягом 1-1,5 місяців;
  • обробити насіння стимуляторами росту безпосередньо перед посадкою, замочивши в теплому розчині згідно з інструкцією виробника препарату на 30 хвилин.

Процес сівби досить простий:

  • Субстрат має бути трохи зволоженим. На дно контейнерів бажано закласти дренаж. Ґрунт не утрамбовують, але розрівнюють.
  • Насіння розкладає по 2-3 шт. у невеликі лунки або поверхнево на розрівнений ґрунт. Насіння заглиблює або прикриває ґрунтом на 6-8 мм і повторно обприскує.

Для розсади хости необхідно підтримувати температуру близько 20 градусів тепла та легку вологість ґрунту методом нижнього поливу. Прикриття плівкою чи склом бажано, як і гарне освітлення. Сходи з’являються нерівномірно, перші через 2 тижні.

Пікірування проводять після появи першого листочка. Верхній шар ґрунту завжди насипають із піску. Розсада воліє нижній полив, помірні температури та загартовування.

У перші два роки хости формують мініатюрне листя і вимагають дуже акуратного догляду. Висаджувати на розсадні грядки для дорощування в саду хости можна і перший рік, але простіше протягом першого року дорощувати рослини як контейнерні, а на другий пересадити в ґрунт.

Пересадку сіянців у ґрунт при вирощуванні розсадним способом проводять після того, як зникнуть пізні поворотні заморозки та після тривалого загартування (у червні). Тільки на третій рік їх можна переносити на постійне місце, але краще дорощувати хости на розсадній грядці до четвертого року та формування хоча б маленьких, але декоративних розеток.

Догляд за розсадою після пересадки аналогічний догляду за ділянками.

Правила розмноження хости – поради та рекомендації для дому та городу від BigSovets.ru

Висаджувати у тіні

a.radikal.ru » src=»https://qlumba.com/wp-content/uploads/2019/09/fmg5d79e3a22121f1.png 178w» sizes=»(max-width: 408px) 100vw, 408px» />Розмноження насінням
nagrunte.ru » src=»https://qlumba.com/wp-content/uploads/2019/09/fmg5d79e3a32b5f60.jpg 1013w» sizes=»(max-width: 1200px) 100vw, 1200px»Живцювання
  1. Сині та інші темні сорти з восковим нальотом бажано садити у тінь.
  2. Смарагдово-зелені сорти більше люблять легку півтінь із переважанням сонця.
  3. Жовту лінійку і багатобарвні гібриди садять тільки в півтіні, інакше розмальовка блисне і поступово перероджується на зелений.
  1. Середня смуга та – кінець травня чи серпня.
  2. Урал і Скандинавія – початок червня, восени не садять, тому що кущ не встигає вкоренитися.
  3. Південні регіони – кінець квітня чи середина вересня
  1. Ідеальним варіантом буде чорнозем, його лише потрібно трохи розпушити річковим піском.
  2. У глинисті ґрунти додайте по 30% торфу та перегною, плюс 10% піску.
  3. Супеси хоста не любить, їх треба зміцнювати. Як варіант можна змішати по 20% глину, перегній, верховий торф і дерен.
  4. Як добрива внесіть подвійний суперфосфат та деревну золу

Поділ хости

1. Хоча хости з віком стають пишнішими і красивішими і зберігають декоративність до 20-25 років, при необхідності їх омолоджують і ділять на нові кущики. Спочатку обкопайте рослину по периметру.

2. Акуратно вийміть кущ із землі і добре обтрусіть його або кілька разів стукніть об поверхню ґрунту, щоб очистити кореневу систему від залишків землі.

3. Тепер руками або ножем розділіть кущ на кілька саджанців по 4-5 ділок. Намагайтеся нанести мінімальні пошкодження кореневої системі, зберігши її цілісність.

4. З верхівок саджанців слід видалити верхню частину вегетативної маси, щоб зменшити випаровування вологи з поверхні рослини та відповідно збільшити його приживання.

5. Якщо ви маєте на меті розмноження, а не просто ділите хосту на кілька кущів, можете розділити саджанці аж до розміру однієї ділянки.

6. Слід зазначити, що з весняної висадці чи розподілі рослин можна залишити кілька молоденьких листків для фотосинтезу.

7. Для розмноження хосту висаджують за схемою 20×15 см. Згодом, коли саджанець розростеться, його пересаджують на постійне місце. Після пересадки хоста не набирає обсягу протягом року.

8. Після посадки рослину слід рясно полити, щоб коренева система швидше змогла адаптуватися до нових умов розвитку.

9. На завершальному етапі вологу землю навколо рослини потрібно ретельно замульчувати сухим грунтом або іншими матеріалами, що мульчують.

Часто рослини «тенелюби» радують погляд красивими листочками, але цвісти не хочуть. У кущів хост – дуже гарні квіти з високим квітконосом, формою дуже нагадують дзвіночки. Рожеві, білі, з відтінками блакитного, бузкові, дрібні та великі, прості та махрові і навіть павукоподібної форми (спайдери) – це коли пелюстки сильно розсунуті у просторі. Значна частина шанувальників цих квітів, люблять їх все-таки за дуже гарне листя. В наш час сортів хост досить багато, близько 4 тис. сортів, але незабаром додатимуться ще стільки ж. Залишилося дізнатися, як і коли можна пересаджувати хосту.

Ще однією причиною поширення хост – їх невибагливість. Навіть не досвідчений садівник може успішно вирощувати цю рослину. Для завантажених роботою людей багаторічні рослини типу хост дозволяють мінімум роботи в саду, т.к. дорослі кущі цієї рослини утворюють зарості і які бур’яни просто не можуть пробитися.

Англійські садівники рекомендують, перед тим як висадити хост по поверхні грунту розкидати органічні добрива (листова або компостна земля, торф, гній, що добре перестиг) нанести шаром десь 10 см і перекопати не менше 30 см глибиною. Клумба має бути трохи піднята над рівнем землі для кращого повітрообміну.

Коріння хост росте горизонтально, і чим більше в ширину яма, в яку ви посадите хост, тим більше вони розростуться. Це означає, що рослина буде пишною, т.к. воно отримуватиме більше поживних елементів та води. Для розвитку та зростання цій рослині потрібна стадія холоду. Через це хосту не вирощують у домашніх умовах.

Найоптимальніший час для поділу, посадки та пересадки кущів рослини – це весна та початок календарної осені. Майстерні садівники вважають, що все літо можна розсаджувати та пересаджувати хости. Але повторимося найкращий час для пересадки хости – весна, коли тільки початок зростання коріння і листя ще не почали формуватися. Навесні не дозволяється ділити лише хосту Токудама та хосту Зібольда та її гібриди. Тому що нове коріння, до того як розпустилося листя, у них не росте. Через це пересадка для них згубна в цей період, рослина може не прижитися.

Поділ куща та його посадка не є важким. Не забудьте за півгодини до посадки полити ділянку.

Коли можна пересаджувати хосту? Посадку рослини припиняють в 1 половині вересня, щоб хост встиг укоренитися і прижитися до приходу холодів на новому місці. Для зміцнення рослині потрібно не більше 4-х тижнів. Дрібні та середні рослини розсаджують на відстані 0,2-0,3м один від одного, а крупнолисті приблизно 0,3-0,4м. Посаджені кущі щодня поливають протягом 2-х тижнів.

Хоста – одна з багаторічних рослин, що досить часто використовуються в оформленні заміських ділянок. Ландшафтні дизайнери люблять рослину за його тіньовитривалість і напрочуд декоративне листя.

Квіти хости особливою вишуканістю не відрізняються і зовні дещо схожі на дзвіночок, а от забарвлення листя по-справжньому гарне. Догляд і посадка хости не стануть проблемними навіть для новачків-квітникарів, оскільки квітка досить невибаглива.

Як пересадити?

Пересаджувати хосту з одного в інше місце можна двома способами. Обидва вони дуже прості.

Поділом куща

Насамперед, необхідно викопати дорослу рослину. Вік хости повинен бути не менше 5 років. Для цього потрібно прибрати все листя навколо куща, а також зняти верхній шар землі. Це робиться для того, щоб оголити кореневу систему. Після цього треба обкопати кущ хости, використовуючи садові вила. Далі рослину необхідно підняти, струшуючи з неї залишки землі.

Коріння куща треба ретельно оглянути. На них не повинно бути слимаків. Потім їх потрібно занурити в розчин з марганцю, або просто обприскати. Після цього за допомогою гострого ножа чи лопати потрібно розділити хосту на кілька частин. Крім цього, треба видалити всі гнилі або підсохлі корінці. Місця зрізів треба обробити розчином фунгіциду або просто присипати золою.

Тільки після цього можна пересаджувати ділянки на нове місце у саду або на клумбі. Вкорінювати можна всі розетки без винятку, навіть ті, що відокремилися від основного куща без коріння. Ділянки без коріння треба накрити банкою. Не варто забувати їх провітрювати, до того ж одночасно. Робити це потрібно доти, доки не з’являться коріння.

Деякі садівники поділяють хосту без викопування. І тут можна використовувати лопату. З її допомогою треба відокремити частину куща, а потім дістати із землі. Основний кущ треба посипати перегноєм, а потім рясно полити водою. Частину, що відокремилася, можна відразу ж висадити на обране місце.

Живцями

Для черенкування необхідно брати лише молоді паростки. Правильно буде взяти ті, у яких дрібніше листя. За наступні кілька днів живці можуть трохи в’янути або лягти на землю, тому їх потрібно регулярно поливати. А також їх обов’язково варто укрити від яскравих променів сонця. Вже за кілька днів пересаджені живці повинні повністю відновитися.

Деякі садівники задаються питанням, чи можливе пересадження хости, під час її цвітіння. Відповідь, природно, позитивна.

Але й тут є низка моментів, які треба враховувати. Під час пересадки всі квітконоси необхідно зрізати, щоб на новому місці хоста прижилася швидше, адже цвітіння позбавляє рослину всіх сил. Сам процес пересадки в іншому нічим не відрізняється.

Методи розмноження хост

Хости зберігають декоративність вражаюче довго, нарощуючи все більш ефектні кущики і компактно розповзаючись рік у рік. Вони випускають нові розетки невпинно, створюючи приголомшливої ​​краси плями, бордюри, передні плани, покриття та лінії.

Вважається, що хости без пересадки на одному місці почуваються добре і через 25 років. Але, на відміну від багатьох інших довговічних рослин, пересадки, поділу та зміни місця вони не бояться, що дозволяє проводити розмноження так часто, як це необхідно.

Садові хости не можна назвати складними у розмноженні рослинами. Вони надають багатий вибір методів, які підійдуть і досвідченим, і садівникам-початківцям, зажадають кількох років очікування або дозволять отримати декоративні рослини швидше.

Багато в чому вибір методів розмноження повинен залежати від особливостей сорту та виду хости. Повільнорослі та звичайні, видові та сортові, крупнолисті та дрібнолисті хости розмножуються по-різному.

Хости, як і більшість трав’янистих багаторічників, можна розмножити і насінням, і вегетативно. Останній варіант вважається кращим для всіх сортових рослин, що активно утворюють дітки і добре нарощують обсяги кущів і дернин. І хоста, активно випускаючи нові розетки листя, зовсім не виняток.

Вегетативне розмноження дозволяє отримати великі, ефектні рослини вже за два-три роки. І це – мінімальний термін, який доведеться витратити на очікування. Адже хости не нарощують кущі так швидко, як інші багаторічники. В цілому, за будь-якого методу розмноження хости варто очікувати, що з материнською рослиною потомство зможе потягатися через 4-5 років.

До основних методів розмноження хости зараховують:

  • in vitro, розмноження з меристеми (використовується лише у промислових умовах через складнощі роботи з культурою тканини);
  • розмноження поділом куща;
  • розмноження живцюванням (укорінення молодих пагонів);
  • посів насіння.

Вегетативне розмноження дозволяє отримати великі, ефектні рослини хости вже через два-три роки

Як пересадити правильно

Якщо на нову ділянку потрібно перемістити дорослий кущ, перед вилученням його обкопують з усіх боків і разом із грудкою землі піднімають вилами.

Розводять хосту шляхом поділу від основної рослини:

  1. Спочатку перевіряють, чи немає на коренях слимаків, пошкоджень.
  2. Кущ миють та просушують.
  3. Секатором обрізають засохлі частини.
  4. Опускають у розчин марганцівки.

Відокремити від основної рослини саджанці з 2 або 3 розетками листя можна знезараженим ножем. Зрізи обробляють фунгіцидом. Хоста порадує декоративним виглядом вже наступного року.

Саджанець хости (кореневище): як вибрати, зберегти, підготувати

Функія є досить популярною садовою культурою в нашій країні, тому придбати її можна у різних центрах та магазинах. Найзручніше садити кореневище хости, найчастіше воно продається в пакетах з живильним субстратом (приклад на фотографії нижче).

Якісне кореневище функції повинно відповідати таким вимогам:

  • На кореневищі має бути дві-три ростові бруньки (або хоча б одна, не менше)! При цьому такі бруньки не повинні бути перерослими.
  • Повинна бути добре розвинена коренева система, нормальна довжина корінців – близько десяти сантиметрів.
  • При цьому слід вибирати екземпляри з живим, еластичним корінням.
  • На кореневищі хости не повинно бути слідів цвілі, гнилі, воно не повинно бути пересохлим.
  • Також кореневище не повинно бути надто зволоженим (тобто на упаковці не повинно бути краплі конденсату).

Перед покупкою рекомендується вивчити характеристику рослини. Це допоможе визначитися з тим, який сорт вам підходить.

Обробка кореневища

Перед посадкою кореневища хости до відкритого ґрунту або в горщик на тимчасове зберігання, важливо підготувати посадковий матеріал. Насамперед потрібно уважно оглянути саджанець

Якщо ви виявили на корінцях гнилі, запліснілі, мертві, хворі ділянки, їх слід обрізати гострим, продезінфікованим ножем. Після цього обов’язково знезаразити фунгіцидом

Насамперед потрібно уважно оглянути саджанець. Якщо ви виявили на корінцях гнилі, запліснілі, мертві, хворі ділянки, їх слід обрізати гострим, продезінфікованим ножем. Після цього обов’язково знезаразити фунгіцидом.

Також занадто довгі коріння слід трохи обрізати, місця зрізів потрібно припудрити деревною золою або замочити у фунгіциді.

У будь-якому випадку корисно знезаразити кореневища шляхом замочування у фунгіциді (наприклад, обробити у розчині Фітоспорину-М).

Якщо коріння надто пересушені і виглядають неживими, то як підготовка корисно замочити їх у розчині стимулятора росту (наприклад, Епін або якийсь інший).

Як зберегти кореневища до посадки

Вже наприкінці зими або на початку весни можна зустріти у продажу посадковий матеріал цієї рослини. Багато дачників та городників купують його заздалегідь. Якщо ви з їх числа, то вам потрібно подбати про зберігання кореневища хости після покупки та до посадки у відкритий ґрунт.

Горщик має бути об’ємом близько одного-двох літрів, на дні тари обов’язково мають бути дренажні отвори.

Грунт для тимчасової висадки можна використовувати універсальний для розсади, або зробити своїми руками (змішайте в рівних пропорціях некислий торф, пісок, листову або дернову землю).

Висаджувати кореневище функції на тимчасове зберігання можна за такою технологією:

  • Покладіть на дно ємності дренажний шар сантиметра 2-3 (наприклад, керамзит, перліт).
  • Наповніть горщик землею, зробіть об’ємну лунку розміром із кореневище.
  • Посадити кореневища потрібно таким чином, щоб воно нормально розташувалося в горщику із землею, коріння не загинали.
  • Кінчик кореневища має трохи залишитися на поверхні ґрунту.
  • Після щедро полийте землю чистою водою. Бажано після звичайної води пролити землю розчином фітоспорину.
  • Бажано присипати поверхню ґрунту в горщику ґрунтом, щоб уникнути появи земляної кірки.

Щоб рослина не почала занадто інтенсивно рости, рекомендується поставити на північне підвіконня або просто в місце з розсіяним світлом. Також бажано, щоб місце було досить прохолодним.

До висадки хости у відкритий ґрунт не можна допускати пересихання ґрунту в горщику. При необхідності необхідно зробити полив. Однак поливати потрібно дуже акуратно, земля повинна бути помірковано вологою.

Якщо у вас немає можливості висадити кореневища у тимчасову ємність, можете прибрати його в холодильник. Однак зберігати їх у холодильних умовах можна тільки в тому випадку, якщо нирки перебувають у стані спокою! Однак такий спосіб зберігання поганий тим, що при тривалому знаходженні посадкового матеріалу в холодильнику він може загнити.

Вибір місця та підготовка ґрунту

Вибирати місце для посадки рослини потрібно розумно. Необов’язково висаджувати його в тіні, адже на сьогоднішній день вже виведено велику кількість гібридів, які добре почуваються на відкритих ділянках. Варто зважати на «вимоги» кожного такого унікального сорту. Наприклад, хости, листя яких мають золотисте, жовте або біле забарвлення, необхідно висаджувати на тих ділянках, де сонце світитиме і в ранковий, і вечірній час. В обідній час, коли сонце світить найяскравіше, хосте знадобиться притінення, інакше листя стане швидко вигоряти і втрачати привабливість. Хости з блакитним листям найкраще висаджувати в півтіні, адже при надто яскравому світлі вони будуть набувати зеленого кольору. Рясно квітучі хости нормально реагують на сонце тільки вранці. В решту доби їм краще залишатися в тіні.

Крім цього, місце має добре провітрюватись. Проте протягів варто уникати. Піщаних та суглинистих, а також надто заболочених ґрунтів найкраще уникати, оскільки там хоста точно не приживеться. Місце для посадки потрібно готувати заздалегідь. Землю треба перекопати за два чи три тижні до цього. Перекопувати ґрунт варто на глибину до 35 сантиметрів, при цьому обов’язково потрібно додати до неї добрива.

Найкраще використовувати органічні підживлення. Вони точно не зашкодять рослині. Свою перевагу краще віддати компосту, що вже перепрів, а не свіжому гною. Після цього можна приступати до підготовки посадкової ями. Рослина повинна почуватися комфортно, тому в діаметрі вона повинна перевищувати саджанець хоча б удвічі. На саме дно потрібно укласти шар дренажу. Використовувати можна дрібну гравій або биту цеглу. Зверху треба засипати субстрат, а потім добре полити все.

Висаджувати хосту потрібно не раніше за годину після того, щоб земля змогла добре насититися вологою. Вона встановлюється у центрі ями. Потім усі порожнечі необхідно засипати землею, а потім все ще раз полити. Якщо планується посадка не одного куща хости, відстань між ними має бути такою:

  • для хости з дрібним листям – не менше 20 сантиметрів;
  • для рослини із середнім листям – до 30 сантиметрів;
  • для хости з великим листям – до 40 сантиметрів.

Хоста – посадка та догляд: коли і де краще садити

Родом із далекої Японії, невибаглива хоста давно обжилася на наших теренах. Належить вона до сімейства спаржева, і є довгожителем серед квітів.

Безперечно, у цьому ще одна перевага хости. Але головна її перевага – листя з різноманітним забарвленням.

Існує безліч сортів та гібридів рослини. Вони відрізняються не лише забарвленням листя, а й розмірами куща. Є мініатюрні хости заввишки не більше 15 см і справжні гіганти зростом більше 1 м. Класичне зелене забарвлення листя селекціонерам вдалося змінити, додавши контрастних кольорів. Шикарно виглядають ряболисті, білі або жовті хости. А сорти з блакитним листям стануть головною окрасою саду.

Багаторічник має міцну кореневу систему, добре і швидко приживається. Але щоб кущ порадував пишною розеткою та цвітінням, підберіть йому відповідне місце з хорошим ґрунтом. І не поспішайте з посадкою, щоб саджанці не вимерзли від надто ранньої чи пізньої висадки.

Терміни посадки

Садити хосту можна як навесні, так і восени. Проте в регіонах з холодним кліматом краще все ж таки не ризикувати і почекати весни. Як тільки встановиться стабільна плюсова температура, можете приступати до весняної посадки. У середній смузі квіти висаджують не раніше за середину травня, а на півдні можлива посадка вже наприкінці квітня.

Щодо осінньої висадки, то вона проводиться з кінця серпня до середини вересня. Пізніше висаджувати не варто. Кущики повинні встигнути прижитися, зміцніти та зробити запас поживних речовин.

Вибір місця

Вибираючи місце для хости, врахуйте, що жоден з її сортів не буде рости під палаючими променями. Тільки навесні на ділянці, що освітлюється протягом дня, кущикам буде добре. Але до літа ситуація катастрофічно зміниться. Від надлишку освітлення листя почне втрачати забарвлення, вигоряти і навіть сохнути. Жовті сорти перетворюються на майже білі, а сині стають зеленолистими. Також із ґрунту швидко випаровується така необхідна цій рослині волога.

Купуючи саджанці або насіння, відразу дізнайтеся, як називається сорт і якого кольору у нього буде листя. Від цього залежить, скільки світла йому потрібно, наприклад:

  • різнокольорові види збережуть свій малюнок тільки в полуденному півтіні, а вранці та ввечері їм потрібне сонце;
  • сині та зелені хости краще почуваються в тінистій місцевості;
  • жовті види можуть рости на сонячній клумбі, але за умови, що сонце там лише до обіду;
  • блакитним сортам і зовсім достатньо сонця 2 години на день.

Якщо ви не знаєте, до якого різновиду належить ваша квітка, уважно спостерігайте за листям. Вони моментально реагують на надлишок сонця потемнінням по краю, бляклими плямами та матуванням забарвлення.

Хоста добре переносить процедуру та швидко приживається на новому місці. Набагато гірше їй буде, якщо нічого не робити і залишити квітку під палючим сонцем.

Опис та особливості

Багаторічник із сімейства Спаржових вперше був описаний вченим з Австрії та ділиться на 4 десятки видів, кожен з яких по-своєму цікавий. У рослини відсутнє стебло, але багато корінців, якими хоста чіпляється до землі, скель та ущелин. Довгі квітконоси формуються над розеткою, зібраною з листя, що відокремлюються смужками, цятками, штрихами білого, жовтого, синього відтінків.

Багаторічник вирощують на клумбі поряд з півонями, поєднують з ірисами та ліліями, у саду – під кущами та деревами. Квіти хости пофарбовані в різні тони, бувають:

На місці утворюється коробочка, повна насіння. Кущ виросте у висоту до 0,8 м, у карликових сортів – до 15-20 см. Хоста невимоглива до сонця, любить тінь та вологу.

Про автора

admin administrator