Квасоля наш шеф айсбіт

Авторadmin

Квасоля наш шеф айсбіт

Зміст:

Консервована квасоля на зиму: 4 рецепта приготування бобових

Біла квасоля – рекордсмен за кількістю алюмінію, бору, калію, кальцію, магнію і міді.

Крім того, бобові містять сірку, фосфор, залізо, вітаміни С, Е, К і групи В. Звичайно, в процесі консервації половина з цього переліку зникає, але ми знаємо кілька рецептів, використовуючи які, у вас вийде зберегти корисні властивості квасолі. Раніше ми розповідали про те, як консервувати перець на зиму.

Квасоля в томаті на зиму

  • червона квасоля – 1 стакан;
  • томатна паста – 30 гр;
  • вода – 100 мл;
  • сіль – за смаком.

Квасолю промити і замочити на 10-12 годин (ідеально – на ніч). Промити, залити чистою водою і варити, поки бобові не розм’якнуть. Готовність можна зрозуміти за розміром – квасоля збільшується в діаметрі. Розвести томатну пасту в пропорції 1:3. Залити квасолю томатною сумішшю, посолити і тушкувати 30-40 хвилин. Спробувати на смак, якщо влаштовує – закатати в стерилізовані банки. Накрити теплою тканиною і залишити до охолодження. Таку консервацію можна зберігати в кімнаті.

Спаржева квасоля на зиму

  • спаржева квасоля – 500 гр;
  • сіль – 1 ч.л;
  • цукор – 1 ч.л;
  • вода – 500 мл;
  • оцет – 1 ч.л;
  • лавровий лист – 2 шт;
  • запашний перець – 2 шт;
  • часник – 2 зубчики;
  • перець горошком – 4 шт.

Квасолю промити, просушити, нарізати шматочками, які зручно буде розмістити в банку. Взяти металеву ємність, налити в неї води, посолити і поставити ємність на вогонь. Коли вода закипить, покласти квасолю і варити 5 хвилин на середньому вогні. Воду злити, квасолю відкинути на друшляк.

Читайте також Ароматно-соковита тушкована капуста: як приготувати апетитну страву Банки простерилізувати, на дно покласти спеції, потім укласти стручки (краще вертикально). Взяти каструлю, налити в неї воду, додати цукор і сіль. Закип’ятити, помішуючи ложкою до розчинення сипучих. Влити оцет, після закипання проварити ще пару хвилин, вимкнути.

Маринадом залити квасолю в банку, закатати кришками, накрити теплою тканиною і дати охолонути. Зберігати в прохолодному місці.

Квасоля на зиму з овочами – рецепт по-корейськи

  • зелена стручкова квасоля – 600 гр;
  • морква – 300 гр;
  • часник – 5 зубчиків;
  • спеції сухі (для моркви по-корейськи) – 20 гр;
  • соняшникова олія – 5 ст.л;
  • цукор – 2 ст.л;
  • сіль – 0.5 ч.л;
  • оцет – 2 ст.л;
  • кріп – 20 гр;
  • кінза – 20 гр.

Квасоля промити і просушити, моркву і часник очистити. Стручки квасолі розрізати на 3-4 частини, скласти в каструлю і залити водою так, щоб вона повністю покривала бобові. Каструлю з квасолею поставити на вогонь до закипання. Після цього зменшити вогонь і варити 5 хвилин.

Моркву натерти, кріп і кінзу нарізати, квасолю відкинути на друшляк. З’єднати в мисці квасолю і морквою, посипати спеціями, додати сіль і цукор, влити оцет. Салат перемішати (краще руками), щоб овочі просочилися спеціями. Додати кріп і кінзу, часник видавити через прес. В кінці заправити салат маслом і перемішати.

Накрити салат кришкою і прибрати в холодильник на 40 хвилин. Таке блюдо можна подавати в якості холодної закуски, але можна і законсервувати. Розкласти його по банках, прикрити їх кришками, помістити в каструлю з окропом. Стерилізувати на маленькому вогні 30 хвилин. В кінці закатати кришками.

Квасоля з баклажанами і перцем на зиму

  • баклажани – 2 кг;
  • квасоля – 0.5 кг;
  • помідори – 1 кг;
  • часник – 200 гр;
  • морква – 0.5 кг;
  • болгарський перець – 0.5 кг;
  • цибуля ріпчаста – 0.5 кг;
  • рослинна олія – 1 стакан;
  • цукор – 150 гр;
  • сіль – 2 ст.л;
  • оцет – 100 мл.

Квасолю промити і замочити на 10-12 годин (ідеально – на ніч). Болгарський перець промити, видалити насіння і плодоніжки, нарізати кубиками або соломкою. Баклажани помити, нарізати кубиками. Лук почистити, нарізати кільцями або кубиками. Моркву натерти на крупній тертці.

Помідори разом з часником пропустити через м’ясорубку або блендер. Покласти масу в каструлю, після закипання всипати сіль, цукор і влити олію. Проварити 10 хвилин, потім додати моркву, цибулю, перець і баклажани. Знову варити 30 хвилин. З’єднати квасолю з овочами, варити ще 20 хвилин. Влити оцет, дати суміші закипіти, вимкнути вогонь.

Розкласти масу по стерилізованим банкам, закатати кришками. Накрити теплою тканиною і прибрати в прохолодне місце.

Вас також може зацікавити:

Страви з квасолі. Додаємо нових смаків у весняне меню

Якщо і можна захоплюватися котроюсь із їстівних рослин, то у нас такі почуття викликає… квасоля. Ці бобові настільки універсальні, що з них можна приготувати будь-яке меню, тим паче весною, коли більшість продуктів стають менш корисними для здоров ’я людини.

Розсудіть, з квасолі роблять намазки та паштети. Ці страви можна робити про запас та тримати в холодильнику кілька діб. Багаті поживними характеристиками й супи, і борщі з квасолею. Згадайте лише легендарний український борщ. Причому квасол ю дода ють і у пісний, і у м ’ ясний варіант. А які ситні гарячі страви з бобами та м’ясом! Так само ситні й пироги, і пиріжки з начинкою з квасолі. Втім, шукайте своє власне натхнення серед добірки наших рецептів.

ПАСТА З КВАСОЛІ А-ЛЯ ХУМУС

Східна закуска хумус останні роки дуже популярна в Україні. Особливо цю пасту обожнюють адепти здорового способу життя. Але якщо традиційний хумус готують з нуту, то ми пропонуємо зробити з квасолі. Зауважте, що користь від страви не змінюється і хумус з квасолі так само вживатимуть як вегетаріанці, так і ті, хто обмежує себе у харчових продуктах через Великий піст. Впевнені, ви дасте високу оцінку цьому рецепту.

Хумус класичний

Паста з гарбуза а-ля хумус

БОРЩ З «ВУШКАМИ» ІЗ ГРИБНОЮ НАЧИНКОЮ

Рецептів червоного борщу в Україні як зірок на небі, і звісно, більшість з них неможливо уявити без квасолі. Пропонуємо вам приготувати пісний борщ з «вушками» із грибною начинкою на овочевому бульйоні.

Із щавлем і кропивою. Готуємо справжній зелений борщ

Не тільки червоний чи зелений: як приготувати жовтий борщ

ВІНЕГРЕТ З КВАСОЛЕЮ ТА ЗАПРАВКОЮ З ВИННОГО ОЦТУ

Ми дуже любимо готувати вінегрет з квасолею та заправкою з винного оцту , бо яскрава колористика цього салату здатна покращити настрій навіть у найсуворіші дні. А от уявіть, що, наприклад, і квасолю до вінегрету ви зможете підібрати настільки оригінально, щоб вона пасуватиме страві, де головує буряковий колір. Адже бобові можуть бути білими чи чорними, фіолетовими чи жовтими, червоними та зеленими.

Капуста Пелюстка з буряком: простий рецепт хрумкої закуски

Не риба, і не м’ясо. Рецепт карпаччо з буряка з соусом вінегрет

ГУЛЯШ З ЯЛОВИЧИНИ ІЗ КВАСОЛЕЮ

Традиційно гуляш – страва угорська. Але на заході України цей густий чи то суп, чи то рагу так само популярний, як і в сусідній Угорщині. А ще є різновид гуляша з м’ясом яловичини із квасолею , який ще називають бобгуляш . У цю страву не жаліють сипати « секретного агента», а саме копченої паприки. Однак ми вдосконалили рецепт і застосували ще щось незвичайне . Готуйте з нами та насолоджуйтесь смаком!

Із хрусткою скоринкою. Рецепт справжнього австрійського шніцеля

Ідеальна вечеря менш, як за годину: ніжний гуляш зі свинини від Євгена Клопотенка

ВАРЕНА КВАСОЛЯ З ЦИБУЛЕЮ ТА МОРКВОЮ

У квасолі досить прісна текстура, тому наша порада обов ’ язково компонувати бобові у стравах з соковитішими інгредієнтами. Ідеальні супутники квасолі на наш погляд – це морква та цибуля. Звідси й наш рецепт вареної квасолі з цибулею та морквою, дуже легко і смачно!

Новий смак звичної страви. Рецепт тушкованої капусти з чорносливом і кмином

Курка зі спаржевою квасолею

Готувати – це просто!

Читайте також

Секрети приготування ідеального салату

Не лише риба. 5 вегетаріанських джерел Омега-3 і

Найкращі рецепти. Смачні вареники з солодкими начинками від

Млинці на будь-який смак: десять найкращих рецептів від

Ягоди у випічці: кілька корисних порад

Кожен обере до смаку. Солоні вареники від Євгена

Млинці без яєць: шість найкращих рецептів від Євгена

Як приготувати налисники на молоці. Рецепт від Євгена

Заважають худнути. Дієтологиня назвала 7 продуктів які уповільнюють

Для млинців, мʼяса та коктейлів. Як можна використовувати

Чому ми плачемо від цибулі та що робити,

Дієтолог назвала два типи олії, яких слід уникати

Чи можна повторно заморожувати розморожене мʼясо

Робіть це кожного ранку, щоб покращити роботу мозку

Почніть з малого. Прості поради від дієтолога як

Смачні традиції. Налисники на воді та з чим

Час має значення. Коли краще їсти, щоб почуватися

Найкращі гарніри до риби за рецептами Євгена Клопотенка

Чи потрібно замочувати насіння чіа і як його

Не їжте їх зранку. Сухофрукти, які не варто

h2:eq(0)’ data-code=’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’ data-block=’1’>

Товари від Шефа

Поради Клопотенка

Поради експертів

Новини

@Klopotenko

Підписатися на нас

Всі права на матеріали, розміщені на сайті klopotenko.com охороняються відповідно до законодавства України. Повне або часткове використання матеріалів сайту klopotenko.com без письмового дозволу Адміністрації сайту забороняється. © Євген Клопотенко 2024

h2:eq(1)’ data-code=’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’ data-block=’2’>

h2:eq(2)’ data-code=’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’ data-block=’3’>

h2:eq(3)’ data-code=’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’ data-block=’4’>

h2:eq(4)’ data-code=’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’ data-block=’5’>

h2:eq(0), .posts-e .post-border:eq(2)’ data-code=’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’ data-block=’19’>

h2:eq(1), .posts-e .post-border:eq(4)’ data-code=’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’ data-block=’20’>

h2:eq(2), .posts-e .post-border:eq(6)’ data-code=’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’ data-block=’21’>

h2:eq(3), .posts-e .post-border:eq(8)’ data-code=’PGRpdiBjbGFzcz0nY29kZS1ibG9jayBjb2RlLWJsb2NrLTIyIGNvZGUtYmxvY2stbW9iaWxlLXBvc3RzLTQnIHN0eWxlPSdtYXJnaW46IDhweCBhdXRvOyB0ZXh0LWFsaWduOiBjZW50ZXI7IGRpc3BsYXk6IGJsb2NrOyBjbGVhcjogYm90aDsnPgo8IS0tIC81ODMwMjg0NC9TTERTX0tsb3BvdGVua29fUHJlbWl1bTRfTSAtLT4KPGRpdiBpZD0nZGl2LWdwdC1hZC0xNjMyNzU5MDM5MTA4LTAnIHN0eWxlPSdtaW4td2lkdGg6IDMwMHB4OyBtaW4taGVpZ2h0OiAyNTBweDsnPgogIDxzY3JpcHQ+CiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCdkaXYtZ3B0LWFkLTE2MzI3NTkwMzkxMDgtMCcpOyB9KTsKICA8L3NjcmlwdD4KPC9kaXY+PC9kaXY+Cg==’ data-block=’22’>

h2:eq(4), .posts-e .post-border:eq(10)’ data-code=’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’ data-block=’23’>

h2:eq(5)’ data-code=’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’ data-block=’24’>

h2:eq(0), .direction-wrap-layout1′ data-code=’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’ data-block=’25’>

Як швидко й смачно приготувати квасолю?

Біла, червона, жовта, фіолетова, зелена, чорна квасоля створить райдужний настрій на вашому столі. Із неї можна приготувати лобіо, паштет, потушкувати з м’ясом і овочами, зробити вінегрет, додати в будь-який інший салат замість м’яса або в міксі з ним, приготувати начинку для пирога, пиріжків і навіть мексиканської кесадільї. Експерименти з квасолею можуть привести навіть до печива і десерту. Ось, наприклад, в Японії можна спробувати традиційний десерт гонги з червоної квасолі адзуки.

До того ж, ми – те, що ми їмо, тому добре не тільки експериментувати з рецептами, а й розбиратися в користі тих чи інших продуктів. І ось, що я дізнався для себе про користь квасолі.

Чим корисна квасоля?

  • У добу рекомендується отримувати 25-38 г клітковини, а в чашці відвареної квасолі міститься майже добова норма – 19 г. Можна приготувати суп з квасолі, копченої індички, цибулі та моркви. Багато не додавайте води, щоб страва вийшла густою. До слова, такий суп можна готувати і на пікніку, взявши з собою заздалегідь відварену квасолю.
  • У квасолі міститься у 2 рази більше білка, ніж у пшениці й рисі. Квасолю можна приготувати з грибами й помідорами. Щоб спростити собі задачу, відваріть 1 кг квасолі: частину приготуйте відразу, а частину відправте в холодильник і можна навіть заморозити. Останній варіант спростить приготування будь-якої страви, але варто знати, що готову квасолю завжди додавайте на фініші приготування, інакше вона розвариться.
  • Квасоля в раціоні допомагає запобігти діабету і контролювати високий рівень цукру в крові. Можна приготувати простий салат із відвареної квасолі, пекінської капусти, свіжої моркви і заправити сметаною або грецьким йогуртом. До слова, квасоля відмінно поєднується з консервованим тунцем і ялтинською цибулею.
  • У квасолі міститься залізо – на 100 г приблизно 0,01 мг. І тут, звичайно, варто згадати вінегрет – один з найпопулярніших пісних салатів в Україні. Можна використовувати декілька видів квасолі, готувати зовсім без картоплі, якщо хочете отримати більш дієтичну страву, а буряк запікати у фользі з невеликою кількістю оливкової олії.
  • Саме в чорній квасолі найбільше міститься магнію – 120 мг в одній чашці. А тепер уявіть: квасоля, соус сальса, салат Айсберг і відварна куряча грудка. Втім, для заправки підійде й грецький йогурт.

Як правильно варити квасолю?

  1. Якщо купуєте квасолю на вагу, складно перевірити її термін виготовлення і придатності, а це принциповий момент. Чим довше квасоля лежить, тим вона більше пересихає, тому в результаті не вийде ніжною, навіть якщо будете готувати за всіма правилами.
  2. Квасолю потрібно перебрати – всі зморщені й пошкоджені видалити. Далі помістити в друшляк і добре промити під холодною проточною водою.
  3. Наступний крок – замочування на 8-12 годин. Якщо хочете прискорити процес приготування, то можна додати 2 дрібки соди. Потім воду злити й нову налити для варіння. Також соду можна додати в процесі варіння, але варто знати, що сода руйнує вітаміни групи В.
  4. Замочування допоможе не тільки прискорити процес приготування, але і частково розчинить олігосахариди, які є причиною підвищеного газоутворення після порції страви з квасолі. Втім, якщо це питання принципове, тоді під час варіння воду варто міняти 2 рази.
  5. Квасолю потрібно замочувати тільки в холодильнику, інакше в теплому місці, скажімо, на кухні вона може заграти. Більш, ніж на 12 годин я не рекомендую замочувати, є ніжні сорти квасолі, які при варінні всередині залишатимуться сирими, а зовні вже будут розвалюватися.
  6. Ще один спосіб прискорити приготування квасолі – залити окропом, варити 3 хвилини, накрити кришкою й залишити на 40-60 хвилин, злити воду, заново налити чисту й поставити варити до готовності.
  7. Квасолю краще варити на повільному вогні, періодично знімаючи пінку, яка буде з’являтися. Складно сказати точний час приготування, все буде залежати від сорту. Якщо ви купуєте квасолю в супермаркеті, то на етикетці час приготування буде вказаний. Я ж раджу орієнтуватися на зовнішній вигляд: квасоля повинна залишатися цілою, а всередині бути м’якою. Якщо зовнішня оболонка ушкодилася, значить, ви квасолю переварили. Такий варіант не додаси в салат, але зате можна зробити паштет: обсмажити моркву і цибулю, додати квасолю, сіль, чорний мелений перець, вершкове масло й збити все добре блендером.
  8. Якщо готуєте квасолю в мультварці, ставте режим «Тушкування» на 1,5 години.
  9. По суті, квасоля має нейтральний смак, тому можна експериментувати зі спеціями, наприклад, додавати не тільки сіль і чорний мелений перець, але і чебрець, базилік, коріандр, часник або часникову сіль, зіру, кінзу, куркуму, паприку і копчену паприку. Крім спецій смак квасолі можна урізноманітнити соусами: аджикою, песто і навіть соєвим соусом.
  10. У стравах можна використовувати не тільки відварну квасолю, але і консервовану, що значно скоротить час приготування тої чи іншої страви.

Готувати – це просто!

Читайте також

Секрети приготування ідеального салату

Не лише риба. 5 вегетаріанських джерел Омега-3 і

Найкращі рецепти. Смачні вареники з солодкими начинками від

Млинці на будь-який смак: десять найкращих рецептів від

Ягоди у випічці: кілька корисних порад

Кожен обере до смаку. Солоні вареники від Євгена

Млинці без яєць: шість найкращих рецептів від Євгена

Як приготувати налисники на молоці. Рецепт від Євгена

Заважають худнути. Дієтологиня назвала 7 продуктів які уповільнюють

Для млинців, мʼяса та коктейлів. Як можна використовувати

Чому ми плачемо від цибулі та що робити,

Дієтолог назвала два типи олії, яких слід уникати

Чи можна повторно заморожувати розморожене мʼясо

Робіть це кожного ранку, щоб покращити роботу мозку

Почніть з малого. Прості поради від дієтолога як

Смачні традиції. Налисники на воді та з чим

Час має значення. Коли краще їсти, щоб почуватися

Найкращі гарніри до риби за рецептами Євгена Клопотенка

Чи потрібно замочувати насіння чіа і як його

Не їжте їх зранку. Сухофрукти, які не варто

h2:eq(0)’ data-code=’PGRpdiBjbGFzcz0nY29kZS1ibG9jayBjb2RlLWJsb2NrLTEgY29kZS1ibG9jay1wcmVtaXVtXzFtJyBzdHlsZT0nbWFyZ2luOiA4cHggYXV0bzsgdGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyBkaXNwbGF5OiBibG9jazsgY2xlYXI6IGJvdGg7Jz4KPCEtLSAvNTgzMDI4NDQvU0xEU19LbG9wb3RlbmtvX1ByZW1pdW0xX00gLS0+CjxkaXYgaWQ9J2Rpdi1ncHQtYWQtMTYxNzM4MjEzMjExNC0wJyBzdHlsZT0nd2lkdGg6IDMwMHB4OyBoZWlnaHQ6IDI1MHB4Oyc+CiAgPHNjcmlwdD4KICAgIGdvb2dsZXRhZy5jbWQucHVzaChmdW5jdGlvbigpIHsgZ29vZ2xldGFnLmRpc3BsYXkoJ2Rpdi1ncHQtYWQtMTYxNzM4MjEzMjExNC0wJyk7IH0pOwogIDwvc2NyaXB0Pgo8L2Rpdj4KPC9kaXY+Cg==’ data-block=’1’>

Товари від Шефа

Поради Клопотенка

Поради експертів

Новини

@Klopotenko

Підписатися на нас

Всі права на матеріали, розміщені на сайті klopotenko.com охороняються відповідно до законодавства України. Повне або часткове використання матеріалів сайту klopotenko.com без письмового дозволу Адміністрації сайту забороняється. © Євген Клопотенко 2024

h2:eq(1)’ data-code=’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’ data-block=’2’>

h2:eq(2)’ data-code=’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’ data-block=’3’>

h2:eq(3)’ data-code=’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’ data-block=’4’>

h2:eq(4)’ data-code=’PGRpdiBjbGFzcz0nY29kZS1ibG9jayBjb2RlLWJsb2NrLTUgY29kZS1ibG9jay1wcmVtaXVtXzVtJyBzdHlsZT0nbWFyZ2luOiA4cHggYXV0bzsgdGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyBkaXNwbGF5OiBibG9jazsgY2xlYXI6IGJvdGg7Jz4KPCEtLSAvNTgzMDI4NDQvU0xEU19LbG9wb3RlbmtvX1ByZW1pdW01X00gLS0+CjxkaXYgaWQ9J2Rpdi1ncHQtYWQtMTcwMTk0Nzc3ODEzNy0wJyBzdHlsZT0nbWluLXdpZHRoOiAzMDBweDsgbWluLWhlaWdodDogMjUwcHg7Jz4KICA8c2NyaXB0PgogICAgZ29vZ2xldGFnLmNtZC5wdXNoKGZ1bmN0aW9uKCkgeyBnb29nbGV0YWcuZGlzcGxheSgnZGl2LWdwdC1hZC0xNzAxOTQ3Nzc4MTM3LTAnKTsgfSk7CiAgPC9zY3JpcHQ+CjwvZGl2PjwvZGl2Pgo=’ data-block=’5’>

h2:eq(0), .posts-e .post-border:eq(2)’ data-code=’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’ data-block=’19’>

h2:eq(1), .posts-e .post-border:eq(4)’ data-code=’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’ data-block=’20’>

h2:eq(2), .posts-e .post-border:eq(6)’ data-code=’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’ data-block=’21’>

h2:eq(3), .posts-e .post-border:eq(8)’ data-code=’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’ data-block=’22’>

h2:eq(4), .posts-e .post-border:eq(10)’ data-code=’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’ data-block=’23’>

h2:eq(5)’ data-code=’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’ data-block=’24’>

h2:eq(0), .direction-wrap-layout1′ data-code=’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’ data-block=’25’>

Про автора

admin administrator