Скільки базових таборів на Евересті

Авторadmin

Скільки базових таборів на Евересті

Зміст:

Базові табори Евересту | Непал і Тибет

Відвідати ці місця і побачити Джомолунгму мріють, напевно, всі. Бажання доторкнутися до величі Гімалаїв переслідує нас ще з дитинства, навіяне сторінками улюблених пригодницьких романів, уроками географії та розповідями про безстрашних героїв. Примхливий дух подорожей точить сучасну людину, як вперте насіннячко бур’яну під асфальтом: дрімає собі роками, а потім раптом прокинеться, розіб’є сіру непорушну стіну і потягнеться до сонця прекрасною дикою квіткою… Щоб перейнятися атмосферою високих гір, зовсім не обов’язково лізти з льодорубами і кисневими балонами на Дах світу, адже стежки, льодовикові цирки, перевали і вершини понижче — це теж круте видовище. Тут відчувається висота, простір і міць, кожна мить просочена вічною тишею і гармонією.

Базовий табір Евересту

або БЛЕ, ABC — насправді складається з двох таборів, розташованих на двох маршрутах сходження: Південний в Тибеті і Північний в Непалі.

Північний Базовий табір Евересту

У Північний БЛЕ (5150 м н. р. м.) можна добратися не тільки пішки, але і на транспорті. Парковка знаходиться за півгодини ходьби від БЛЕ, до неї веде шосе Дружби. Для відвідування табору (і Тибету в цілому) зараз потрібен дозвіл уряду Китаю. Однозначним бонусом є те, що приїхати сюди і насолодитися красою може кожен. Ми відвідуємо цей табір в програмі туру “Кора навколо Кайласу“.

Поруч знаходиться найвищий монастир у світі – буддійський Ронгбук (або Дзаронг). Є легенда, що його засновнику наснилися два храми з обох сторін Джомолунгми. Він побудував Ронгбук і відправив свого учня в Непал, де той заклав Тенгбоче. Обидва монастиря досі підтримують тісний контакт і благословляють сміливців, які йдуть на штурм Матері Всіх Вершин.

Південний базовий табір Евересту

Знаходиться на висоті 5364 м. Серед любителів походів в гори він популярніший, оскільки дістатися сюди можна лише на своїх двох. Трек до базового табору Евересту в Непалі входить в списки найкрасивіших маршрутів світу і часто їх очолює. Він веде територією нац. парку Сагарматха, уздовж річки Дудх-Косі, яка вимила один з найглибших каньйонів планети. По дорозі туристи перетинають всі кліматичні пояси Непалу: тропіки Катманду, джунглі, хвойні ліси, альпійські луки, вічну мерзлоту високогір’я і, нарешті, льодовик.

Є кілька варіантів маршруту до БЛЕ в залежності від фізичної підготовки, вільного часу і бюджету. Найпростіший з них займає два тижні. Найбільш популярний складний маршрут – через озера Гокіо, перевал Чо Ла зі сходженням на Кала-Патхар.

Принадність треків до базових таборів Евересту в тому, що Ви паралельно знайомитеся з карколомними культурами Непалу і Тибету, долучаєтеся до незвичайного життя буддистів, бачите безліч автентичних селищ, святих місць (храми, монастирі – гомпи, ступи) і щодня вражаєтеся новим мальовничим картинам найвищих гір Землі.

При цьому від Вас не потрібні навички професійного альпінізму або надлюдські зусилля, а подорож по кишені широкому колу людей. Ви знаєте, що для сходження на Джомолунгму потрібно заплатити мінімум 30000$? Це – ціна тільки основного перміту, без спорядження, портерів, кисню, провідника… Пакети «все включено» обійдуться до 120000$. Не кожен дозволить собі таку розкіш. При цьому за історію сходжень на маршруті накопичилася така кількість сміття, що Еверест називають «найбільш високогірним звалищем світу». Зараз правила в цьому сенсі суворі, звичайно, але як видовбати з льодовика і спустити вже розкидані відходи? А вони там не гниють і не розкладаються через специфічні температури (іноді до -60ºС). Та й всякі ситуації трапляються на такій висоті: між сміттям і життям вибір очевидний.

Скільки коштують походи до Евересту

Ще кілька років тому «Золотий стандарт» для треку в БЛЕ в Непалі становив 1000$. Ця сума набігає за переліт, проживання, харчування, візу і трансфери всередині країни, без портерів і провідника, при дуже бережному плануванні бюджету заздалегідь і без зайвих або дурних витрат. На жаль, у недосвідчених туристів рідко виходить в неї вкластися. До того ж, зараз ціни в Непалі піднялися і харчування в високогірній лоджії обійдеться мінімум в 40$ на добу. Тому треба припасти хоча б 1500$.

Тури місцевих трекінгових компаній і російськомовних організаторів коштують приблизно однаково: 2300-2700$ з урахуванням перельоту, ночівель, досвідчених провідників, портерів і навіть сувенірів;). Не надто велика різниця заради комфорту і спокою. Місцеву компанію можна знайти в Катманду. Врахуйте, що там російськомовний гід коштує дорожче англомовного.

Закордонні компанії та туроператори оцінюють свої послуги в 3000$ і вище, за умови, що Ви потрапили на розпродаж турів :).

БЛЕ в Тибеті, звичайно, обійдеться дешевше, адже до нього можна потрапити на наступний день після прильоту. Так що в цьому випадку все залежить від Вашого маршруту в самому Тибеті.

Навіщо йти в базовий табір Евересту

Відповідь проста: заради краси, сходів і заходів сонця над Гімалаями, бірюзових озер, льодовиків, первозданної природи і почуття близькості до неба. Кожна людина повинна мати високу мрію і всіма силами втілювати її. Інакше навіщо важко працювати, збирати гроші і потай думати про втечу в невідому далечінь? Навіщо ми? Що ми без мрії?

Досить боятися – пора жити. Гімалаї чекають. Приєднуйтесь!

Базовий табір Евересту Трек – все, що потрібно знати від початку до кінця – #2

Є електрика з води, яку вони запрягли з гір, і вони мають сонячну енергію для електрики, шкіл, води, телевізорів та барів.

Це не означає, що все легко. Усі приналежності, продукти харчування та обладнання потрібно перевозити пішки. Вони живуть у суворих умовах.

Носії носять важкі вантажі на спині. Діти та жінки також несуть вантажі.

Люди стадо як потяги з завантаженим пропаном і гасом. Просто ходити крутими сходами в селах нам важко.

Діпендра каже нам, що шерпи можуть носити до 100 кг. Ми бачимо чоловіків, що несуть стопки фанери з важкими білими мішками, завантаженими зверху.

переносячи все пішки

Стежка до базового табору Евересту – шосе, але замість транспортних вантажівок, що перевозять вантажі, люди та сільськогосподарські тварини перевозять все – від пиломатеріалів та будівельних запасів до продуктів харчування та кухонної техніки.

Непальці – це сильна купа. Вони посміхаються і кажуть Намасте (привіт), і вони розмовляють по своїх мобільних телефонах і слухають музику. Все це під час підйому в гору до найвищої гори світу з гігантськими великими навантаженнями на спину.

Повернутися до початку

6 день: Тенгбоче до Дінгбоче

Неймовірні краєвиди на Гімалаї

Це замерзало!Ранок надто швидко прийшов на ногу Tengboche EBC Trek.

Але ми прокинулися свіжим снігом у монастирі Тенбоче та чіткими видами на вершини Евересту та Лоте.

Наближаючись до базового табору Евересту

Сьогодні ми пішли на більш висоту і побачили свої перші потяги з вусистих яків. Як не можна вижити на малій висоті, тому що для них занадто тепло, тому ви їх не бачите принаймні на 3000 метрів. Вони красиві.

Яки Еверестська стежка

Ви наближаєтесь до яків

Знаки експедицій, що піднімаються на саміт Евересту, проходять повз великі групи яків, і люди несуть гігантські навантаження.

Захоплююче подумати, що ми йшли тим самим слід, як і стільки великих альпіністів, як сер Едмунд Хілларі і Тензінг Норгай Шерпа.

Повернутися до початку

Хвороба на висоті – дуже реальна загроза

Вертольоти вивозять спорядження та людей

Ми говорили з двома людьми, супутники яких повинні були повернутися вниз через симптоми висотної хвороби (AMS). Над головою пролетів рятувальний вертоліт, і ми чули історії, як люди регулярно вирубали.

Хлопець з Норвегії розповів нам про родину, яку врятував гелікоптер. 6000 доларів пізніше вони надійно опустилися на меншу висоту і почували себе краще.

На щастя, ми не відчуваємо жодної небезпеки на даний момент.

Сліди відмінні, і ми проходимо її повільно і стійко кожен день.

Великі долини, через які можна пройти

Лікування та ліки

Я був радий, що ми запакували Тан для нашої води. Це робило його смаком краще, зберігаючи нас добре зволоженими. Ми не дуже хотіли пити просто воду, але Тан насправді був смачним.

Я настійно рекомендую також використовувати таблетки Diamox. Ми зустріли так багато людей, які страждають від головного болю, запаморочення та втоми, і вони нічого не приймали.

Ми завжди використовували Diamox піднімаючись на висоту, і він прекрасно працював для нас.

Базовий табір Еверест Трек не є винятком.

Повернутися до початку

Відео 4: Монастир до Дінгбоче

Повернутися до початку

Їжа та комфорт на EBC

Болі в тілі вискочили від носіння наших рюкзаків.

Старі плечі щовечора трохи жорсткі, а ліжка – не найзручніші, тому трохи ібупрофену допомогло зняти край.

О, а шоколад заспокоює будь-який біль. Багато шоколаду.

Деб із Шер та Діпендра

Повернутися до початку

Поки ми сидимо біля нашої дров’яної печі, яка горить як гній, (на цьому рівні немає дерев, а непальці горять висушений якистий гній, щоб зігрітися), ми любимо говорити про хокей із Мартіном та Річардом зі Словаччини.

Ми провели з ними останні дві ночі.

Кожен гостьовий будинок на EBC Trek був тихим і затишним, піднімаючись лише одна-дві вечірки.

Нам пощастило; ми щодня бачимо лише десяток людей на колії, а поїздів як було мало і далеко між ними.

Через пару тижнів все зміниться. Незабаром настане високий сезон, і стежки будуть забиті.

Повернутися до початку

Сніг з минулої ночі зробив ще неймовірніші види. Коли ми починали з будиночка, небо було чітким і ясним, показуючи гору Еверест у всій красі. Це було приголомшливо, і між тим, як задихаючись, ми милувалися поглядом.

Похід від Tengboche захоплює дух (буквально).

Я перемогла, який маленький страх перед висотою залишив у мене сьогодні. Деякі вузькі стежки різко опускаються в глибоку долину внизу. Незабаром ми опинилися, що йшли по уступу, зовсім не думаючи про небезпеку внизу.

Потяги з вулканними якоми були частішими, і ми вдосконалили нашу систему, щоб дати їм право шляху, не даючи їм штовхнути нас з гори.

Красиві Яки на EBC

Створення друзів у базовому таборі Евересту

Після зупинки чаю в Пангбоче ми зустріли милу даму, яка пройшла з нами всю дорогу до Дінгбоче. Її звали Яншшоу, і вона чекала на нас, коли ми боролися за пагорби і переходили мости підвіски.

Деб і наш друг Яньшоу!

Повернутися до початку

Її милий сміх і тихі молитви допомогли провести час.

Вона зупинилася, щоб поговорити з усіма на стежці, поки ми проїжджали. Вона відстала, коли спілкувалась з друзями, тільки щоб швидко наздогнати нас, а потім легко пройтись.

Тоді вона б чекала на виступі, поки ми наздогнали. Вона, мабуть, насолоджувалася нашою компанією, бо ми її справді сповільнили.

Коли ми дісталися до Дінгбоче, ми розлучилися шляхами і більше ніколи її не бачили. Янчжоу, ми завжди будемо пам’ятати ваше усміхнене обличчя, коли думатимемо про свій час на Евересті.

Повернутися до початку

7 день: Дінгбоче до Лабош

Люди почали хворіти сьогодні вранці в нашому базовому таборі Еверест.

Якби ми привезли нашу Самотню планету Трекінг у Непалі Гімалаї

(про що ми забули в Катманду і щодня пихали себе про це), ми зрозуміли б, що нам слід було б взяти додатковий день, щоб акліматизуватися в Дінгбоче.

Всередині чайного будинку в Дінбоче

Пощастило нам, ми відчували себе сильними, але інші групи скаржилися на головний біль і запаморочення.

Ми гуляли з Мартіном та Річардом зі Словаччини протягом ранкових годин. Вони несли власні пакети і, спостерігаючи, як вони борються, ми були щасливі, що найняли портителя.

Ми насолоджувались нашим днем, фотографуючи приголомшливі чіткі види на Гімалаї.

Альпіністи, що несуть пачки

У цей час року (на початку березня) може бути трохи холодніше похід регіону Еверест, але небо чисте та блакитне. Ми мали місце переднього ряду до одних з найкращих поглядів на землі.

Ціла панорама гір, що гордо стоять над головою, сягаючи до найглибшого синього неба, якому я коли-небудь був свідком.

Гімалаї дивовижно красиві.

Багато яків на слід

Сцена забрала нам подих. Гори виглядали більш вражаючими з кожним кутом, де ми повернули.

Хобіти в базовому таборі Евересту?

Коли ми стикалися з невеликим скупченням будинків, нам здавалося, що ми увійшли в Королівство Середньої Землі.

Сільський будинок в Гімалаях

Маленькі хобітські будинки вишикували долину з гігантськими вершинами, що вимальовуються над головою.

Нам довелося постукати у двері, щоб побачити, чи трапився Більбо Баггінс. На жаль, його не було вдома.

Перевірка дебітів на хобітів

Я закінчив співати баладу Леонарда Німоя про Більбо Баггінса до кінця дня. Погана ідея, оскільки я знаю лише кілька слів.

Стають набагато холоднішими на висоті та вітрі

Повернутися до початку

Погода залежить від базового табору Евересту.

Вітер підхопився, і ми вперше надягли наші зовнішні шари. Ми були вдячні їм за те, що ми проходили через високі пориви.

Після обіду ми стикалися з доволі сутичками по крутому пагорбі, заваленому валунами. Це виглядало як важкий підйом, але ми рухалися з легкістю і швидко добиралися до вершини. Де ми знайшли свої сили, я не знаю.

Пам’ятники Шерпи

Пам’ятники загиблому Евересту Шерпам

Повернутися до початку

На вершині пагорба – дуже зворушливе місце. Зведено кілька пам’ятників і ступ, вшановуючи шерпів і альпіністів, які втратили життя на Евересті.

Перегляньте наше відео

Найпомітніший з них – Бабу Чирі Шерпа, колишній світовий рекордсмен із найшвидшого сходження на Еверест, найбільшу кількість підйомів на гору, і найшвидший вершини на відстані 2 назад менш ніж за 2 тижні.

Він трагічно втратив життя під час 11-ї спроби, коли впав у тріщину.

Це було зворушливим досвідом і сильним нагадуванням про те, щоб не сприймати речі на горі Еверест, навіть якщо ви тільки походите до базового табору. Це все ще серйозний похід.

Повернутися до початку

8 день: Лабош до Горпшепа

Як ми почуваємося на 5000 метрів?

Я страждав від застуди з Індії, і, схоже, посилюється зі збільшенням висоти.

Кожного ранку мій кашель посилюється, а ніс наповнюється аж до нестерпності.

Дейв переніс свої перші симптоми висотної хвороби. У нього невеликий випадок діареї і не радий чекати туалету в чайниках.

Відпочинок на великій висоті

Повернутися до початку

Це було повільне сходження на Горепшеп. Ми регулярно зупинялися, щоб затамувати подих, і сьогодні ми зробили більше перерв, ніж зазвичай.

На щастя, це було лише пару сотень метрів у підйомі на висоті, тому ми встигли до нашого гостьового будинку до 12:30.

Нарешті базовий табір Евересту

Цей шлях до базового табору Евересту

Сонце яскраво світило і надворі було приємно.

Після їжі ситної страви вегетаріанського тушканника шерпи на терасі (так, ми їли надворі під теплим сонцем понад 5100 метрів), ми вирушили в базовий табір Евересту.

Наближаючись до базового табору Евересту

Нам пощастило і було ясне небо. До сьогодні хмари заграли до раннього дня. Сьогодні світило сонце, а небо було синім до заходу сонця.

Похід до базового табору з Горепшепа – це легкий. Це дві години ходьби лише з невеликим підйомом на висоті, і ми зробили це з легкістю.

Святкування в базовому таборі Еверест

Святкування – Досягнення базового табору Еверест

Крижане падіння Хумбу – це перше, що нам доводиться бачити, і це неймовірно думати, що ми насправді там стоїмо.

Льодовик у базовому таборі Еверест

Ми були єдиними людьми в базовому таборі, коли ми приїхали.

Ми бачили, як інша група спускається на нашому шляху вгору, але одного разу там ми мали це все для себе. Це було захоплююче.

Базовий табір «Кумбу Ледопад» Еверест

Можливо, це було цікавіше пізніше сезону, коли Експедиції Евересту там, але нам дуже сподобалося, що ми влаштовуємо базовий табір. На горі не було жодної душі.

Ми також були в захваті від того, як це було чисто. Протягом багатьох років було докладено великих зусиль для очищення базового табору, і, здається, це спрацювало.

По правді, ми були вражені тим, як чистий весь підйом був від Лукла на всьому шляху похідного базового табору Евересту!

Деб у базовому таборі

Повернутися до початку

Ми стояли біля скелі, покритої молитовними прапорами, що сповіщають, що так, ми добралися до базового табору Евересту.

Ми пробули майже годину, знімаючи відео, святкуючи та знімаючи фотографії.

Дейв відпочиває в базовому таборі

Ще один одинокий альпініст прийшов разом, і ми вирішили піти назад разом. Це було близько 4:30, і ми не хотіли, щоб він пішов назад один.

Незважаючи на те, що це було легке сходження, на високих уступах є вузькі стежки.

Будь-що може статися, і так трапляється, що під час прогулянки назад крижаний міст зламався після того, як я ступив на нього, залишаючи Дейва з липкою ситуацією. Йому довелося зробити гігантський стрибок через ущелину.

Повернутися до початку

Ми повернулися до Gorepshep благополучно, але це було нагадуванням ніколи не походити поодинці.

Ми побачили ознаки зниклих сольних мандрівників по всьому регіону Евересту. Це може бути популярний маршрут, але завжди бувають випадки, коли ти один і можеш легко натрапити на проблеми, не помітивши.

Намети в базовому таборі Евересту

До того моменту, коли ми повернулися до Gorepshep, хвилювання зникло. Ми відчували те саме, коли піднялися на гору Кіліманджаро.

Мета досягнення базового табору є повною, але це виглядає трохи антикліматично. Захоплення досягти пункту призначення закінчилося, і більше немає на що чекати, але ще дуже багато днів.

Тієї ночі у мене був серйозний застій синуса і я відчував, що я задушився в морозильній ліжку.

Наш путівник Діпендра приніс мені гарячий чай, і я спокусив себе у Віксі, але нічого не допомогло мені затамувати подих.

Ми планували підніматися до треку озер Gokyo озера, але прийняли рішення тієї ночі, щоб закінчити наш похід та голову назад вниз.

Якщо я почував себе краще вранці, ми збиралися зробити швидкий об’їзд до Кала Паттар на нашому шляху вниз. Kala Patthar – пагорб над Гораком Шепом, який відкриває найкращий вид на Еверест і обов’язково зупиняється на будь-якому трекінг-маршруті до базового табору Евересту.

Я був не в дусі, оскільки я не спав добре, і голова стукала від тиску заторів, тому ми пробиралися вниз так швидко, як тільки могли.

Якби тільки ми могли бути відбиті звідси. Але на жаль, попереду тривалий підйом назад до Лукла.

Незважаючи на те, що ми прямували вниз, на трек-спині ще багато приріст і втрати на висоті, і перед нами було четверо днів.

Врешті-решт ми добралися до базового табору Евересту. Це досвід, який ми ніколи не забудемо, і дуже рекомендуємо його всім. Гімалайські гори – найкрасивіше і духовне місце на землі.

Похід туди змінить ваше життя.

Відео: Фінальний потяг до базового табору Евересту

Ми сподіваємося, що вам сподобалась наша подорож уздовж базового табору Еверест. Це одна з найбільших пригод, яку ми коли-небудь робили. Ми подружилися і створили спогади, щоб прожити все життя.

Щоб забронювати власний базовий табір Евересту, перегляньте нашого друга Діпендра у його компанії Simrik Real Nepal.

Детальніше

Базовий табір Еверест – врешті-решт, він розпадається

Гору Кінабалу в Борнео

Політ до Лукла

Упаковка список базового табору Евересту

Шерпи Евересту Фотооповідання

FAQ – 💬

❓ Скільки людей померло на горі Еверест?

👉 Статистика підтверджує його слова. За останні 100 років у спробах піднятися на Еверест загинуло понад 300 альпіністів. Лише цього сезону кількість загиблих становить 11 людей.

❓ Скільки часу потрібно щоб вийти на Еверест?

👉 Ціна сходження становить декілька десятків тисяч доларів. На вершині Евересту дме вітер із швидкістю 200 кілометрів на годину, а температура вночі знижується до мінус шістдесяти. Підйом на вершину триває близько двох місяців — з акліматизацією й установленням проміжних таборів.

❓ Хто з українців загинув на Евересті?

👉 Свідком загибелі двох іноземців 13 травня став український альпініст Дмитро Семеренко. Деталі фатального сходження на Еверест він розповів у коментарі для видання Strana.

❓ Скільки коштує підйом на Еверест?

👉 Так, середня ціна звичайної, низько та середньо-бюджетної експедиції на Еверест для одного учасника становить 42 500 $ США, якщо підніматися з боку Непалу, за максимальної ціни в 67 000 $ США; і 43 875 $ США якщо підніматися на вершину з боку Тибету, при максимальній ціні 85 000 $ США.

❓ Скільки людей піднімаються на гору Еверест?

👉 ЗАГАЛОМ: В сезоні 2022 року на Еверест піднялися 683 альпініста. За всю історію сходжень на Еверест: Загальна кількість альпіністів, які піднялися на Еверест від початку його історії: 11341 альпіністів, з урахуванням повторних сходжень.

❓ Хто перший піднявся на Еверест?

👉 Найперші люди на вершиніПершими, хто піднявся на Еверест 29 травня 1953 року були новозеландець Едмунд Хілларі та непальський шерпа Тенцинг Норгей.

Про автора

admin administrator