Як зимує глоксинія в горщику у домашніх

Авторadmin

Як зимує глоксинія в горщику у домашніх

Вчимося доглядати за глоксинією в домашніх умовах

Оксамитові листя і великі квіти-дзвіночки глоксиній улюблені багатьма квітникарями. І при нинішньому достатку сортів і гібридів подвійно прикро, коли через помилки або недоліку догляду в домашніх умовах глоксинія цвіте мало і нерегулярно, а часом просто гине.

  • Умови освітлення для вирощування глоксинії і догляду за нею
  • Мікроклімат для догляду та вирощування глоксинії
  • Посадка бульби глоксинії і догляд за ним
  • Режим поливу при догляді за глоксинією в домашніх умовах
  • Підживлення при догляді за глоксиніями
  • Догляд за глоксинією в період спокою
    • Відео про вирощування та догляду за глоксинією

    Як домогтися успіху у вирощуванні домашнім рослиною? Як доглядати за глоксинією в домашніх умовах, щоб культура стабільно радувала квітникаря і потужної листям, і пишними шапками яскравих кольорів?

    Умови освітлення для вирощування глоксинії і догляду за нею

    Як і всі представники сімейства, домашня глоксиния любить велика кількість світла, але прямі сонячні промені не кращим чином позначаються на стані рослини. Досить щільні опушені лиття можуть жухнут, квіти в`януть набагато раніше часу. Тому доглядаючи за глоксинією, їй вибирають місце по сезону і кліматичній зоні.

    Наприклад, навесні квітка прекрасно росте і набирає колір на південному вікні, але в літні дні і на піку цвітіння тут йому буде потрібно затінення. У спеку оптимально виставити горщики з глоксинії на східні або навіть західні вікна, де максимальна інтенсивність сонця проявляється тільки у вечірні або ранкові години.

    При цьому не можна забувати, що брак світла при догляді за глоксинією загрожує:

    • витягуванням междоузлий;
    • втратою декоративності листя;
    • зниженням якості цвітіння або повною відмовою від утворення бутонів;
    • блідістю листя і розкриваються квітів.

    Щоб рослині було комфортно в створюваних умовах, йому забезпечують світловий день тривалістю 12-14 годин.

    Особливо важливо дотримуватися цього правила в період, коли бульбу тільки укорінився, і над поверхнею субстрату з`являються лістья.Помогут в цьому спеціальні лампи для підсвічування.

    Мікроклімат для догляду та вирощування глоксинії

    Вкорінення бульби проходить при температурі 24-25 ° C. Коли ж глоксиния утворює перші листя, температуру знижують до 22 ° C вдень.

    Нічне повітря може бути ще на 4-5 ° C прохолодніше. Якщо в кімнаті буде спекотніше, а рослина відчуває нестачу світла, що часто відбувається при наборі бутонів в кінці зими, навіть при грамотному догляді глоксиния витягується, втрачаючи частину декоративності, квіти і листя на довгих черешках дрібніють.

    Нижня межа температур для глоксинії становить 18 ° C. У більш холодному повітрі рослина уповільнює вегетацію, і якщо вчасно не відрегулювати догляд за глоксинією в домашніх умовах, вона може загинути. Настільки ж згубно для рослини в період вегетації і цвітіння тривале підвищення температури вище 28 ° C.

    Крім температурного режиму в кімнаті, глоксинії важлива вологість повітря в межах 60-80%. Про дискомфорті, пов`язаному із зайвою сухістю повітря, кажуть опущені вниз, трохи підсукані листові пластини.

    Як доглядати за глоксинією, якщо в кімнаті працює опалення і вологість повітря набагато нижче рекомендованих значень? Опушені листки рослини погано переносять обприскування, який широко використовується для зволоження повітря. Тому в цьому випадку краще поставити горщики з рослинами на мокрий керамзит або скористатися побутовими зволожувачами.

    Якщо зрошення крони необхідно, робити його краще у ванній кімнаті на ніч, щоб в закритому темному приміщенні листя висохли, і на вікно глоксиния потрапила вже повністю сухий.

    Посадка бульби глоксинії і догляд за ним

    Залежно від умов зберігання бульба глоксиній рушає в зростання з лютого по березень. В цей час його важливо:

    • дістати з торішнього субстрату, очистити від залишків старих коренів і грунту;
    • протягом півгодини потримати слабо рожевим розчином перманганату калію або обробити будь-яким доступним системним фунгіцидом;
    • на 12-24 години занурити в розчин гетероауксину або іншого стимулятора росту так, щоб точка росту в поглибленні НЕ піддалася дії препарату.

    Найчастіше саме на етапі посадки і при подальшому, як на фото, догляді за глоксинією в домашніх умовах з`являється найбільший ризик втрати бульб. Це трапляється через їх загнивання. Тому в горщику обов`язково роблять дренаж товщиною не менше 3-4 см, а сам бульба присипають ґрунтом не більше ніж на сантиметр.

    Горщик для глоксинії вибирають в залежності від розміру бульби. Для молодого примірника підійде ємність діаметром 7-9 см, а давно квітучий бульба висаджують в горщик шириною до 15 см.

    Як субстрат можна рекомендувати суміш з двох частин листової землі, такої ж кількості торфу і однієї частки промитого піску. Корисно стерилізувати грунт, а також додати в неї природний антисептик, наприклад, трохи товченого вугілля або сфагнуму.

    Посаджений бульба накривають плівкою або пакетом і ставлять в тепло на добре освітлене місце. У такому укритті рослина залишається на кілька днів, протягом яких, крім регулярних провітрювань, особливого догляду за глоксинією в домашніх умовах не потрібно.

    Режим поливу при догляді за глоксинією в домашніх умовах

    Полив при догляді за глоксинією і вирощуванні її з бульби краще проводити через піддон або по самому краю горщика.

    Вкрай небезпечно, якщо волога потрапить на серцевину бульби, або на молоду незміцнілу листя. Сонце може залишити непоправні опіки, і прохолодне повітря в поєднанні з водою призводить до появи вогнищ гнилі.

    Вода для поливу повинна бути відстояною і на 2-3 ° C тепліше повітря в приміщенні. Коли волога вбереться в грунт, через півгодини її залишки видаляють з піддону під горщиком.

    Інтервал між поливами підбирають з таким розрахунком, щоб за що проходить час кому грунту майже просушується. При цьому при похолоданні або тривалому періоді дощів зволожувати субстрат при догляді за квіткою глоксинії в домашніх умовах можна набагато рідше.

    Підживлення при догляді за глоксиніями

    Швидкий ріст листя і пишне цвітіння неможливо без додаткової підтримки. Глоксинію раз в два тижні по черзі підгодовують органічними і мінеральними добривами. Найкраще цю процедуру проводити у вечірні години або вдень, а також в похмуру погоду, щоб сонце не зашкодило зону росту і листя рослини.

    До появи бутонів, крім органіки, рослина відчуває потребу в азоті, стимулюючому зростання зеленої маси. Але після утворення бутонів потрапляння в грунт азоту обмежують і переходять на фосфорно-калійні підгодівлі. Вони підсилюють цвітіння, а мікроелементи допомагають підтримувати високу декоративність рослин.

    Коли масове цвітіння завершено, в рамках регулярного догляду глоксинії через два тижні, двічі удобрюють калійно-фосфорним засобом. Цей захід допоможе бульбі підготуватися до «сплячці».

    Догляд за глоксинією в період спокою

    Завершення періоду вегетації глоксинії доводиться на середину осені.

    При відмирання надземної частини бульба поступово переходить в стан «сплячки», припиняючи розвиватися і споживати вологу. У цей час важливо спочатку скоротити, а потім і зовсім припинити полив.

    На весь період спокою, як на фото, догляд за глоксинією в домашніх умовах змінюється. Перш за все, бульбі важливо забезпечити безпечне зберігання. Роблять це одним з двох способів:

    • горщик переносять в прохолодне приміщення, де повітря не тепліше 10-15 ° C, і іноді зволожують, щоб не допустити висихання бульб;
    • після відмирання листя бульби витягують з грунту, очищають і пересипавши піском або тирсою поміщають в холод.

    У другому випадку температура зберігання бульб глоксинії становить 5-8 ° C, а субстрат, в якому вони знаходяться повинен бути сухим або ледь вологим, інакше не уникнути появи гнилі і цвілі. Це метод зберігання зручний тим, що посадковий матеріал не займає багато місця, а догляд за глоксиніями зводиться до огляду сплячих бульб.

    Глоксинія в домашніх умовах

    , отримало свою назву на честь ельзаського лікаря і ботаніка Беньяміна Петера глоксинії, утворює рід в сімействі Геснерієві. Квіти глоксиния є багаторічні тропічні трави і напівчагарники. Родина глоксинії – Центральна і Південна Америки, де вона росте в листопадних лісах Бразилії і Перу, в скелях Мексики, в Андах або на берегах річок. Інша назва глоксинії – синнінгія (лат. Sinningia) – було дано їй на честь Вільгельма Синнінгия, садівника Бостонського університету, який присвятив себе селекції і гібридизації глоксинії. Завдяки його старанням у квітникарстві з`явилася гібридна або домашня глоксиния (синнінгія), представлена ​​безліччю сортів і гібридів.

    Посадка і догляд за глоксинією (коротко)

    • цвітіння: з березня до кінця літа.
    • освітлення: яскраве розсіяне світло при 12-14-годинному світловому дні.
    • температура: в період вегетації – звичайна для житлових приміщень, в період спокою – близько 10 ˚C.
    • полив: в період вегетації – регулярний, але помірний, способом нижнього поливу, з серпня рослина готується до періоду спокою, і полив повинен стати рідше.
    • Вологість повітря: підвищена, але обприскування листя категорично не рекомендується, краще тримати навколо рослини ємності з водою.
    • підживлення: в період активної вегетації один раз в 10 днів розчином повного мінерального добрива для квітучих кімнатних рослин.
    • обрізка: в травні або червні, після закінчення першого цвітіння, і восени, перед початком періоду спокою.
    • Період спокою: з кінця жовтня по кінець лютого.
    • пересадка: в кінці періоду спокою.
    • розмноження: насінням, листовими живцями.
    • шкідники: трипси, цикламенові і павутинні кліщі.
    • хвороби: сіра гниль, вірусні інфекції.

    Квітка глоксинія – особливості вирощування

    Кімнатна глоксиния – бульбові багаторічна рослина з коротким стеблом і соковитими бархатистими листям насиченого зеленого кольору. Такі ж оксамитові дзвонові квітки, прості або махрові, рожеві, червоні, білі, фіолетові, в цяточку, оборчатие або двоколірні, досягають 5 см в довжину і 7 см в діаметрі. Численні насіння глоксинії дуже дрібні. З 25 видів, що існують в природі, основою для селекційної роботи стали лише глоксиния королівська і глоксинія прекрасна.

    Глоксинія королівська (Gloxinia regina)

    Ппредставляет собою квітку з потовщеними стеблами до 10 см заввишки. Темно-зелені опушені листя, з сріблястими прожилками по верхній стороні і червонуваті з нижньої, широкоовальні, розташовані супротивно по 4-6 штук, довжиною від 15 см до 20 см. Квітконоси довгі, дзвіночки пониклі квітки темно-фіолетового відтінку досягають в довжину 5 см , а в діаметрі 7 см.

    Глоксинія прекрасна (Gloxinia speciosa)

    Трав`яниста рослина з широкоовальнимі, звуженими до основи рівномірно зеленим листям на довгих черешках. Квітки самих різних форм, в залежності від сорту, в тому числі і махрові глоксинії, білого, червоного, фіолетового, синього, рожевого, пурпурного кольору, є форми з білим обідком по краю.

    Як у будь-якої рослини, у глоксинії є деякі особливості:

    • після цвітіння надземна частина квітки відмирає, і важливо дочекатися, поки цей процес мимовільно завершиться;
    • перед періодом спокою глоксиния вимагає підживлення добривами, що не містять азоту – монофосфатом калію, наприклад;
    • горщик глоксинії потрібно пристойного розміру, для дорослої рослини – не менше 15 см в діаметрі;
    • якщо ви хочете, щоб ваші глоксинії цвіли круглий рік, влаштуйте для них стелаж або теплу полку з досвічуванням протягом 14 годин на добу.

    Догляд за глоксинією в домашніх умовах


    Як доглядати за глоксинією будинку

    Якщо ви вирішили вирощувати глоксинію, забезпечте їй просторе місце, на яке буде падати яскраве розсіяне світло: світловий день їй потрібен дванадцяти-четирнадцатічасовий, тому в період довгих ночей будьте готові організувати рослині додаткове підсвічування. Є простий спосіб дізнатися, чи достатньо квітці світла: якщо темно-зелене листя розташовуються горизонтально, а стебло короткий, можна не турбуватися, але якщо листя і стебло тягнуться вгору, значить, світла рослині бракує.

    Однак запам`ятайте: догляд за глоксинією передбачає в першу чергу захист від прямих сонячних променів, які для рослини згубні.

    І ще один важливий момент: ніяких протягів! Якщо ви вирішили тримати квітка на підвіконні, про часте провітрювання доведеться забути. І вологість повітря, в якій потребує глоксиния, доведеться підвищувати штучно, розставляючи навколо квітки ємності з водою, оскільки рослина не любить попадання вологи на листя і квіти, якого при обприскуванні не уникнути.

    Що до температури, то в вегетаційний період глоксинію влаштує звичайна для цієї пори року кімнатна температура, але в період спокою їй потрібна прохолода – приблизно 10 ºC. Спостерігайте за рослиною, і воно вам саме підкаже, які зміни в догляді йому потрібні: від перегріву листя глоксинії тягнуться вгору, якщо ж листя опущені нижче краю горщика, то квітка мерзне.

    полив глоксинії

    Поливають глоксинію в вегетаційний період в піддон або верхнім поливом, намагаючись не намочити ні листя, ні квітів. Між поливами верхній шар субстрату повинен підсихати. В кінці серпня проміжки між поливами збільшують, щоб рослина поступово до кінця жовтня увійшло в період спокою. Як перезволоження, так і недостатнього поливу слід уникати. Поливають глоксинію відстояною або відфільтрованої водою на градус-два тепліше кімнатної температури.

    добриво глоксинії

    Підгодовують глоксинію в період активного росту один раз в декаду повним комплексним добривом для декоратівноцветущіх рослин. В середині серпня підгодівлі припиняють. Якщо нехтувати внесенням добрив, можуть виникнути проблеми і з ростом, і з цвітінням: зростання сповільнюється, бутони робляться дрібніше, забарвлення квіток блякне, чого страждає декоративність рослини, період цвітіння стає набагато коротше.

    Іноді рослина страждає від нестачі бору. Це стає помітним в літню пору при максимальному світловому дні: по краю листової пластини з`являються глибокі щербини. В цьому випадку потрібно здійснити позакореневе підживлення глоксинії двовідсотковим розчином бури. І дозволю собі нагадати вам, що надлишок добрив набагато небезпечніше для рослини, ніж його нестача, так що постарайтеся дотримуватися в цьому питанні помірність.

    посадка глоксинії

    Щорічно в кінці періоду відпочинку проводиться пересадка глоксинії в новий горщик. Ґрунтова суміш використовується та ж, що і для бегоній і фіалок. Її можна придбати в магазині, а можна скласти самому з двох частин листової, однієї частини перегнійної землі і однієї частини піску.

    Отже, в лютому бульби глоксинії виймають з горщика разом з грудкою землі і перевалюють в новий горщик, трохи більший попереднього, в який попередньо укладають шар дренажу, а зверху на нього – шар грунту. Потім поступово додають субстрат і утрамбовують його. В результаті бульба повинен бути заглиблений в субстрат лише наполовину. За таким же принципом здійснюється і первинна посадка глоксинії.

    Глоксинія відцвіла – що робити?

    Коли глоксиния відцвіла (зазвичай це буває в травні-червні), обріжте стебло і майже все листя, залишивши на рослині тільки 2-4 нижніх листка, в пазухах яких незабаром з`являться пасинки, з яких ви залишите пару найсильніших, а решта видаліть . В цей час бажано провести підгодівлю квітки добривами для зростання, а через місяць, коли з`являться бутони, потрібно ввести добрива для цвітіння.

    Друге цвітіння, швидше за все, не буде таким пишним, як перше, але це нормально. Іноді ж глоксиния цвіте все літо, і питання про повторне цвітіння відпадає. Коли глоксиния відцвіте остаточно, потрібно поступово зменшити полив і припинити підживлення, дочекатися, поки пожовтіє і висохнути листя, після чого обрізати бадилля, залишивши над бульбою пеньок в 1-2 см.

    Глоксинія взимку

    На питання «Як зберігати глоксинію після цвітіння» є дві відповіді:

    • глоксиния, обрізана на зиму, зберігається в темному прохолодному місці до кінця лютого. Зволожується глоксиния взимку всього 1-2 рази в місяць, щоб не висохли бульби. Зимівля глоксинії може пройти під ванною або в утепленій лоджії;
    • другий спосіб збереження глоксинії в період спокою передбачає вилучення бульби з горщика, і оскільки в кінці січня або початку лютого вам все одно доведеться процедура пересадки глоксинії в новий горщик з новим субстратом, так чому б не дістати бульба з горщика восени? Витягнутий бульба очищають від залишків грунту, кладуть в поліетиленовий пакет з замком, додають в пакет вермикуліт з субстратом в пропорції 1: 1, застібають замок і поміщають пакет на зимове зберігання в овочевий відділ холодильника. Тепер вам не потрібно турбуватися про те, що бульба за три-чотири місяці спокою може висохнути без поливу.

    Тривожитися про те, як зберегти взимку молоду глоксинію, вирощену з насіння, вам не доведеться: її залишають в горщику і помірно поливають, щоб маленький, ще слабкий бульба не загинув за зиму.

    Розмноження глоксинії будинку


    Глоксинія з насіння

    Багатий асортимент насіння глоксинії в спеціалізованих магазинах вселяє оптимізм тим, хто хоче випробувати себе в якості селекціонера. Але не варто очікувати від цього експерименту занадто багато чого. Вирощування глоксинії з насіння починається з придбання посівного матеріалу – слава богу, сьогодні це не проблема – і краще придбати гранульовані насіння. На упаковці зазвичай вказують термін проростання 4-6 місяців, а то і 9-10, але це в тому випадку, якщо ви будете сіяти взимку або восени. Якщо ж ви займетеся цим в березні, то процес піде значно швидше.

    Можна використовувати для посіву покупні теплиці, а можна змайструвати парник власноруч: у пластиковій глибокій ємності з кришкою розташуйте вільно і замочіть торф`яні таблетки, на які і розкладіть гранули, що не закладаючи їх у грунт. Зробіть в кришці кілька отворів для вентиляції. Теплицю з посівом помістіть в світле тепле місце з температурою приблизно 22-23 ºC і протягом півтора-двох тижнів обережно зволожуйте грунт у міру необхідності і чекайте появи сходів. Коли паростки проростуть і зміцніють, розсадите їх разом з торф`яними таблетками по одноразовим стаканчиках, а через час і в постійні горщики.

    Розмноження глоксинії листом

    Що б там не говорили, а вегетативне розмноження зазвичай надійніше насіннєвого, і якщо у вас немає особливої ​​причини вирощувати рослини з насіння, використовуйте саме вегетативний спосіб, а ми розповімо вам, як вирощувати глоксинію з листового живця. Оскільки листя у глоксинії досить великі, візьміть або найменший лист, або поділіть великий лист на фрагменти. Розрізати листову пластину потрібно поперек, паралельно поперечним жилах, черешок листа теж обрізають, залишаючи не більше 2 см. Для розрізання використовуйте гострий інструмент, інакше в наслідок можливе загнивання країв листа або його фрагментів.

    Розсадите фрагменти в горщики з легким, злегка вологим субстратом і помістіть їх в тепличку або накрийте поліетиленовим пакетом – протягом місяця вам не доведеться ні поливати грунт, ні провітрювати тепличку, а через місяць вкорінені фрагменти потрібно поступово привчати до життя поза теплиці, відкриваючи ненадовго поліетилен . Тримати теплицю з вкорінюються частинами глоксинії потрібно в добре освітленому теплому місці.

    Шкідники і хвороби глоксинії

    На жаль, глоксинія так само, як і інші квіти, страждає від хвороб, які є зазвичай наслідком неправильного догляду. Вражає глоксинію сіра гниль, що виявляється коричневими плямами на листках. Боротися з нею потрібно за допомогою обробки рослини фунгіцидом, попередньо видаливши всі пошкоджені місця. Але найчастіше хворіє рослина кореневою гниллю: коріння стають темно-коричневими, стебло перегниває біля основи і рослина гине. Трапляється це від постійного перезволоження коріння або поливу рослини дуже холодною водою. Крім названих хвороб бережіть глоксинію від фітофторозу, чорної ніжки, борошнистої роси і грибкових захворювань. Для профілактичної обробки використовуйте Фітоспорін, для лікування – фундазол.

    Вірусні хвороби теж не оминуть глоксинію стороною, особливо якщо на ній заведуться трипси, цикламенові або павутинні кліщі, тому намагайтеся цього не допускати.

    Цикламеновий кліщ можна побачити тільки під мікроскопом, неозброєним оком ви зможете знайти тільки велике скупчення кліщів, що виглядає, як шар пилу на нижній стороні листової пластини, але якщо листя рослини стали деформуватися і потовщуватись, а по краях завертатися вниз, якщо перекручується стебло, в`януть бутони , у квіток деформовані пелюстки, а верхівки пагонів сохнуть – значить, квітка окупували цикламенові кліщі.

    Павутинний кліщ теж майже не видно, він теж поселяється на нижній стороні листа і харчується клітинним соком рослини. Зрозуміти, що ви маєте справу з павутинним кліщем, ви можете по білим точкам, які перетворюються пізніше в жовто-коричневі плями, або по тонкій павутині, якщо зараження знаходиться вже в дуже сильній стадії.

    Присутність трипсів виявляється світлими точками, штрихами і плямами по листю і сріблястим блиском непошкоджених ділянок листя, які з часом сохнуть, буріють з нижньої сторони, а краю починають завертатися наверх. Личинки трипсів йдуть в грунт, тому для боротьби зі шкідником доведеться змінити верхній шар субстрату, а краще взагалі замінити його на новий, але до цього проведіть потрійну обробку рослини інсектицидами (актара, карбофос, фітоверм, актеллик) з інтервалом в тиждень. Ці ж заходи дієві і в боротьбі з кліщами, але грунт міняти не доведеться.

Про автора

admin administrator