Гранат як називається кісточки

Авторadmin

Гранат як називається кісточки

Як правильно їсти гранат: з кісточками чи без

Гранат чи гранатовий сік підвищує рівень гемоглобіну в крові та зміцнює імунітет.

Ця ягода багата на вітаміни C, K і B5, на мідій та калій. Містить потужний антиоксидант пунікалагин. Завдяки своїм корисним властивостям лікарі рекомендують вживати гранат для профілактики та лікування різних захворювань, пише tsn.

Калорійність граната не велика – у 100 г ягоди міститься 83 ккал.

Але досі триває дискусія чи як правильно їсти гранат. З кісточками чи без.

Чи можна їсти гранат із кісточками

Цінується гранат завдяки своєї м’якоті Та мало хто знає, що кісточки граната також їстівні і корисні.

Існує думка, що в одній ягоді, рівно 613 зерна – за кількістю заповідей в Торі. Вчені стверджують, що, залежно від сорту, в плодах може бути від 500 до 1400 зерен. Бувають сорти гранатів з м’якими або дрібними кісточками.

Кісточки гранатів містять складні вуглеводи, або полісахариди : крохмаль і клітковину. Ці речовини потрібні шлунково-кишковому тракту людини для роботи його перистальтики та виведення токсинів. Цілі кісточки гранату, проходячи через відділи шлунково-кишкового тракту працюють як щітка – “вимітаючи” усе зайве.

Кому краще не їсти гранат

Більшість людей можуть вживати гранат разом з кісточками, це буде навіть корисно, вважає нутриціологиня Валерія Варніцька . Проте у людей із хронічними закрепами споживання кісточок може негативно вплинути на роботу кишківника.

Також лікарі вважають, що краще не їсти гранат з кісточками людям з виразкою або ерозією шлунка чи кишківника.

Гранат як з кісточками, так і без, краще не вживати дітям до двох років, а також людям у разі алергії та індивідуальній нестерпності.

З початком осені організм починає перебудовуватись на новий сезон і починає готуватись до холодів.

Як тільки наступають холодні дні, апетит сильно збільшується. Це ознака, що організму потрібно більше енергії.

Їжте овочі та фрукти. Вони корисні та менш калорійні і у них багато вітамінів. Наприклад, їжте гарбуз, кабачки, броколі, коренеплоди, яблука, виноград, гранат, кизил, груші.

Чим корисні і шкідливі для організму кісточки граната

Кісточки граната можуть принести певну користь людині.

У гранаті дуже багато кісточок, і в результаті багато їх поїдають. Питання про те, чи корисні зернятка граната і чи можна їх вживати, актуальне для багатьох. Деякі люди бояться, що кісточки можуть привести до проблем зі здоров’ям.

Які корисні речовини містяться в кісточках граната

Якщо перевести з латинської мови, то гранат означає “зернистий”. І насправді фрукт містить в собі величезну кількість зерняток.

Гранат був одним з улюблених фруктів жителів Стародавньої Греції. Мало який інший фрукт може зрівнятися з ним за вмістом вітамінів, мінералів, антиоксидантів та інших корисних речовин.

Гранат омолоджує організм і затримує старіння, він здатний зменшувати хронічні запалення, знижує артеріальний тиск, бореться з артритом, бактеріальними і грибковими інфекціями, покращує пам’ять, а також є відмінною профілактикою серцево-судинних недуг.

Що стосується безпосередньо зерен, то в них містяться корисні жири, частина яких становить Омега-3. Ця кислота вкрай корисна для мозку, серця і судин. Крім того, кісточки містять в своєму складі речовину під назвою лігнін. Це справжній природний ентеросорбент, який покращує мікрофлору кишечника.

У кісточках міститься величезна кількість корисних речовин, тому їх варто вживати в їжу. Так, в них є натрій, залізо, кальцій і калій. Останній корисний для серцево-судинної системи і не тільки.

Крім того, зерна містять в собі вітаміни А, Е, а також В1 і В2, які так важливі для нервової системи. Нікотинова кислота, що міститься в продукті, є природним джерелом молодості. Вона активно затримує старіння клітин.

Якщо випльовувати кісточки, можна позбавити себе величезної кількості корисних речовин. Причиною відмови з’їдати їх є елементарна боязнь апендициту та інших недуг. Насправді якщо дотримуватися дозування, то зерна здатні заподіяти виключно користь, а не шкоду. Деякі люди перемелюють зерна на кавомолці, щоб було зручніше їх їсти.

Слід зазначити, що травна система дорослої людини без особливих зусиль здатна переварити цей продукт. Якщо регулярно його вживати, можна значно зміцнити свою імунну систему. Однак важливо дотримуватися дозування, щоб не було відхилень.

Так, в день можна дозволити собі близько 150 грамів зерен. Якщо говорити про літніх людей, то така доза продукту може бути особливо корисною. Адже кісточки здатні виводити шкідливий холестерин з крові, а також знижувати цукор.

Кісточки граната корисні для діабетиків і дітей

Особливо корисний фрукт для діабетиків. Річ у тім, що він відновлює пошкоджені через хворобу кровоносні судини, а також чистить печінку і кишечник від різного сміття. Так як зерна прискорюють процеси регенерації, вони допомагають виглядати значно молодше свого віку.

Корисною буде також настоянка. Для її приготування знадобиться близько 5 фруктів, з яких слід витягти зерна. Необхідно залити їх 500 мл спирту 96%, додати в суміш цедру з одного лимона, а також 350 грамів цукру. Далі слід відправити тару в темне місце і наполягати протягом 20 днів. У день слід вживати близько 1 столової ложки настоянки протягом 2 місяців. Такий засіб активно очищає судини від холестеринових бляшок.

Що стосується дітей, то до 3-річного віку їм не можна їсти зернятка. У більш старшому віці допускається лише 2-3 зерна в день. Батьки повинні простежити, щоб дитина добре пережовував продукт. Гранат не можна давати малюкам частіше одного разу на тиждень.

Слід окремо підкреслити, що насіння активно борються з такою недугою, як анемія, який часто буває у дітей. Можна подрібнити їх в кавомолці і змішати з молоком і медом. Напій зміцнює імунну систему і бореться з ГРВІ.

Але є і протипоказання до вживання гранатових кісточок:

  • геморой;
  • виразка шлунка;
  • хронічний гастрит;
  • підвищена кислотність;
  • часті запори та інші недуги з кишечником.

Гіпотонікам не варто ризикувати, тому що зерна граната знижують тиск. Що стосується апендициту, то вони можуть його спровокувати тільки в тому разі, якщо їх дуже багато з’їсти.

На закінчення слід зазначити, що продукт корисний для здоров’я людини, тому варто його вживати. Однак важливо дотримуватися дозування.

Про автора

admin administrator