Хто такий Олександр Турчинський

Авторadmin

Хто такий Олександр Турчинський

Олександр Турчинов: біографія і досьє

Дата народження: 31.03.64.
Рідне місто: Дніпропетровськ.

Родина:
• Батько – Валентин Іванович, майстер спорту СРСР, волейбол;
• Мати – Валентина Іванівна;
• Дружина – Ганна, 1970 року народження, завкафедрою іноземних мов в Національному педагогічному університеті ім. Драгоманова;
• Діти – син Кирило, народився в 1992 році.

Батьки Турчинова в розлученні, і його виховувала мати.
У дитинстві Олександр навчався дуже добре, постійно отримував п’ятірки. Гени дали своє і він був главою шкільної команди з волейболу.

Закінчивши школу, Олександр Валентинович пішов вчитися в Дніпропетровський технологічний університет, який закінчив в 1986 році. В університеті навчається не менш старанно, ніж в школі. Написав багато наукових робіт, і багато хто вважав, що з нього вийде відмінний вчений. На другому курсі отримав преміальну поїздку в складі делегації ЦК ЛКСМУ, їздив на Цейлон і в Індію.

Через 9 років, в 1995, захищає свою кандидатську на тему «Методичне забезпечення і механізм реформування та оптимізації оподаткування в сучасних економічних умовах». Ще через два роки – вже докторську дисертацію, тема – «Тіньова економіка (методологія дослідження та механізми функціонування)».

Багато вивчав саму тіньову економіку, корупцію і тоталітаризм. Цим темам присвятив більше сотні монографій і наукових робіт.

Радянський Союз

Після закінчення свого навчання в університеті йде на роботу в «Криворіжсталь», чим сильно усіх дивує.

Коли він зрозумів, що комсомольська і політична діяльність дає більше привілеїв, то в 1987 входить до складу дніпропетровського районного комсомолу. Тут він теж відзначився працьовитістю і отримав пост заввідділенням агітації і пропаганди в Дніпропетровському облкомі ВЛКСМ.

Після, виступає координатором Демократичної платформи в КПРС, яка вимагала децентралізувати комуністичну партію. Через це втратив партквиток.

Після розпаду СРСР

Як тільки Радянський Союз розпався, Турчинов вирішив відійти від політики і подався в журналістику. З 1990 по 1991 працював на посаді головного редактора в інформаційному агентстві «УНА-прес АПН». Видання було іноземним, але завдяки Турчинову, відкрило відділення в Україні.

Після цього знову вдається до науку, створює і очолює Інститут міжнародних зв’язків, економіки, політики і права. У цей період і пише свої наукові роботи.
Через деякий час все ж вирішує знову повернути життя в політичне русло.

Головою Дніпропетровської ОДА тоді був Лазаренко, а Турчинов в 1992 році отримав місце голови комітету з питань демонополізації та роздержавлення виробництва. Завдяки цій посаді отримав той самий чарівний поштовх по кар’єрних сходах. І скоро вже виконував обов’язки радника Кучми, макроекономіка. Також був в керівному складі Українського союзу промисловців і підприємців. В цей же період разом з Лазаренком створювали ВО «Громада». Пізніше став її головою.

Коли ж Кучма йде з прем’єрської посади, Турчинов також відходить від політичної діяльності і повертається до своїх наукових робіт. Тепер він – гендиректор в «Інституті економічних реформ».

Народний депутат

Вперше народним депутатом став від партії «Громада» в 1998 році. Тоді Лазаренко був головою цієї партії, а Тимошенко – заступником голови ради. Однак після втечі Лазаренко і його кримінального переслідування, що Тимошенко, що Турчинов вийшли з «Громади» і створили свою партію, «Батьківщина». У ній Турчинов став заступником голови, а Тимошенко зайняла місце лідера.

Другий раз отримав депутатський мандат уже входячи до складу «Блоку Юлії Тимошенко». У Верховній раді займався питаннями держбюджету.

У 2003 році Турчинова і ще одного БЮТівця, Степана Хмару, Генпрокуратура звинувачує в злочинах за трьома статтями. Відповідно до інформації слідства, вони ображали і били правоохоронців в Лук’янівському СІЗО в червні 2003-го.

У 2004 році був одним із заступників керівника у виборчому штабі Ющенка.
Після Помаранчевої революції

В цей час він курирував штаби Ющенка в Кіровоградській, Донецькій, Сумській і Луганській областях. Після революції отримав посаду глави СБУ, під час виконання якої ініціював розслідування у справах газової мафії України. Коли у вересні 2005 року Тимошенко пішла у відставку з прем’єрського поста, Турчинов теж написав заяву про відставку.

Під час виборів до парламенту став главою передвиборного штабу БЮТу, а пройшовши до ВР в 2006-му, займає місце заступника голови фракції. Так він працює до 2010-го року, до приходу Януковича до президентства.

У 2008 р. бере участь у виборах мера столиці, але займає тільки другу позицію. Протягом декількох днів у березні 2010-го – виконуючий обов’язки прем’єр-міністра. Але після того, як Янукович все ж переміг на виборах, і. о. втрачає свою посаду в Кабінеті Міністрів і його відправляють у відставку.

Після того, як Юлію Тимошенко заарештували в 2011 році, Олександр Валентинович очолює опозицію, яка об’єдналася під загальну партію «Батьківщина». Після проходу в ВР ще раз, так само критикує чинну владу, як і інші опозиціонери.

Євромайдан

У 2012 році увійшов до парламенту під №4 від «Батьківщіни», також був членом Комітету з питань інформатизації та інформаційних технологій. Зайняв місце першого заступника голови партії і голови її Центрального штабу.

На Євромайдані його поранили осколком світлошумової гранати, які кидали беркутівці під час своїх штурмів. 22.02.2014 його було обрано головою ВР. А після того, як Янукович втік з країни, 23.02.2014 його призначають в.о.

Президента до обрання. До того, як президент буде обраний на позачергових виборах з 25.02.2014 Турчинова уповноважили підписувати закони. А з 26.02.2014 він став ще і верховним головнокомандуючим ВС.

У Верховній Раді 8-го скликання

Після того як сталася сварка в «Батьківщині» з Аваковим і Яценюком, Турчинов йде з партії. У вересні 2014 го став начальником штабу «Народного фронту». Від неї і входить в ВР 8-го скликання. Партія зайняла перше місце, а Турчинов в її списках був №3.

16.12.2014 – за указом Порошенка, обіймає посаду секретаря РНБО.
За деякими оцінками Турчинов – один з найагресивніших політиків в Україні. І не дивно, адже його висловлювання іноді звучать вкрай неоднозначно і занадто радикально. Наприклад, він говорить, що не тільки Німеччина, а й СРСР брав участь у розв’язування Другої світової. Коли були події в Криму, один тільки

Турчинов хотів ввести воєнний стан. Після він заявляв, що тільки після того, як всі території, включно з Кримом, будуть звільнені, тільки тоді закінчиться війна. І вважав, що для цього всі українці повинні докласти максимальних зусиль.

25.12.2015 – пропонує Раді християнських церков подумати про перенесення Різдва на 25 грудня, тобто перейти до його святкування за Григоріанським календарем.

У березні 2016 року говорить, що брюссельські теракти – це наслідок гібридної війни, яку розв’язала Росія.

10.11.2017 – дає обіцянку розстрілювати помічників Росії.

Через свою релігію про Турчинова було море чуток. Він – парафіянин протестантської (баптистської) церкви, яка називається «Слово життя». Також він і пастир, тому іноді читає прихожанам проповіді.

2.10.2002 – за словами генпрокурора Святослава Піскуна, проти Турчинова порушили кримінальну справу – перешкоджання діяльності органам правопорядку. Справа в тому, що менше ніж за місяць до цього затримали його помічника Руслана Лук’янчука. А Турчинов всіляко намагався виручити помічника.

Березень 2005-го – Генпрокуратура порушує ще одну кримінальну справу. На цей раз – незаконне прослуховування телефону А. Корчинського (журналіст газети «Сегодня»). Прослушку встановили після того, як була опублікована замітка про перебування Олексія Пукача в Ізраїлі. Тоді Пукача розшукували як підозрюваного у вбивстві Гонгадзе. У справі Корчинського змусили прийти свідками Турчинова і А. Кожем’якіна. Цю справа Турчинов вважав «політично замовним», але давав свідчення протягом 2-х годин.

20.12.2013 – Яценюк каже, що проти Олександра Валентиновича завели ще одну справа – заклик до держперевороту.

Травень 2014 го – ЗМІ говорять про конфлікт Турчинова з Тимошенко. За їх словами Турчинов відмовив Юлії Володимирівні у вимозі дати команду силового придушення ополчення на Південному Сході країни. Також Тишенко не подобалося і те, що Олександр Валентинович просуває своїх прихожан на стратегічні посади.

Крім цього, як і у більшості українських політиків, бізнес Турчинова оформлений на членів його сім’ї. Активами Олександра Валентиновича володіє жіноча частина його родини – дружина Ганна Турчинова, мама Валентина Турчинова і теща Тамара Белиба.

А більша частина самого бізнесу оформлена саме на тещу. У їх володінні знаходиться «Інститут економіки та права»

Як ми вже говорили, сам Олександр Турчинов є послідовником і одним з глав філії «Церкви Христа» в Україні. Ось тільки сумніви в його вірі з’явилися досить давно, а саме в 2005-му році, коли він став головою СБУ. Тоді першим його розпорядженням було закрити всі кримінальні справи, які стосуються цієї церкви.

А там було чимало матеріалів, які доводять, що через неї відмивали гроші. Дана церква для таких операцій використовує благодійний фонд «Надія по всьому світу». До речі, подругу Турчинова Тимошенко теж називають одним з членів церкви, правда вона чомусь такі факти приховує.

Олександр Турчинов

Олександр Валентинович Турчинов народився в 1964 році в місті Днвпропетровськ (зараз місто Дніпро). Батьки Турчинова рано розійшлися і вихованням сина займалася мама. Батько був майстром спорту СРСР з волейболу і працював в спортивному товаристві “Локомотив”. В юні роки Олександр теж займався волейболом і виступав за збірну області.

У 1981 році Турчинов вступив на технологічний факультет Дніпропетровського металургійного інституту. На другому курсі його як командира загону преміювали поїздкою в складі комсомольської делегації до Індії і на Цейлон.

Закінчивши з відзнакою інститут в 1986 році за спеціальністю “обробка металів”, Турчинов пішов працювати на меткомбінат “Криворіжсталь” простим вальцовщиком, а потім став майстром.

Після інституту мені пророкували наукову перспективу. І ніхто з викладачів не очікував, що я добровільно піду працювати на “Криворіжсталь”. Вальцювальником. Будь-якого молодого фахівця спочатку брали на робочу посаду.

Під час роботи на “Криворіжсталі” Турчинов ледь не загинув.

“На ходу” треба було ловити пробу — півметровий шматок арматури. Ломом притиснути до жолобу, потім кинути лом, схопити кліщі та витягнути. На всі 10 секунд: слідом летить 50-метрова арматура. Оператор промахнувся. Він “відкусив” не пів метра, а цілих три. В цьому випадку треба тікати, а я намагався впоратися з пробою, витягнути, але не встиг. І розпечений метал — “змія” п’ятдесятиметрової довжини — почав закручуватися в спіраль, витися навколо мене. Я думав: все, кінець, голову знесе. Або живцем згорю. Але тільки обличчя обпекло і ніс перебило.

У 1995 році Турчинов захистив кандидатську дисертацію за темою “Методичне забезпечення і механізм реформування та оптимізації оподаткування в сучасних економічних умовах”, а два роки по тому — і докторську на тему “Тіньова економіка (методологія дослідження та механізми функціонування)”.

Політична карʼєра

У 1987 році Турчинов став секретар райкому комсомолу, а потім — завідуючим відділом агітації і пропаганди Дніпропетровського обкому комсомолу. Перед розвалом СРСР, в 1990 році, він підпільно керував рухом під назвою “Демплатформа в КПРС” в межах Дніпропетровської області, яка ратувала за оновлення, децентралізацію Компартії. У звʼязку з цим в 1990 році його позбавили партквитка.

Це був час Єльцина. Уже з’явилися Бурбуліс, Старовойтова. Ми їздили в Москву на політтусовки. І коли я потрапив на демз’їзд, то негайно вирішив створити щось подібне і у нас в області. “Наші люди” — фактично такі ж підпільники, як і я — були у всіх великих парторганізаціях. Але коли про нашу “Демплатформу” довідався обком, почали шукати: хто керує, хто входить в рух? Підключили КДБ. І ось, коли з’ясувалося, що центр “підпільників” знаходиться в тій же будівлі обкому, тільки на третьому поверсі (це відділ агітації обкому комсомолу), — стався шок! Я думав, що мене порвуть на частини.

Згодом Турчинов увійшов до Партії демократичного відродження України.

У 1990 році Турчинов разом з друзями створив інформаційне агентство “ІМА-прес” АПН, яке видавало книги і газети, став головним редактором його українського відділення. У 1991 році пішов з агентства і створив Інститут міжнародних звʼязків, економіки, політики і права, в якому став керівником.

Після розвалу СРСР Турчинов став радником з економічних питань премʼєр-міністра Леоніда Кучми.

Мене як головного опозиціонера в області запросили працювати в місцеву адміністрацію. А потім — до Києва. Радником прем’єр-міністра з економіки. Якраз в цей час народився Кирило, тому щотижня я їздив до Дніпропетровська: в п’ятницю вечірнім туди, в неділю — назад. Відсипався в поїзді: тільки дві ночі в тиждень, але і це було щастя.

У 1994 році Турчинов створив Всеукраїнське обʼєднання “Громада”, яке згодом очолив Павло Лазаренко. У 1998 році був обраний народним депутатом за списком партії “Громада”, в парламенті очолював комітет з питань бюджету Верховної Ради.

У 1999 році у Турчинова стався конфлікт з Лазаренком і він вийшов зі складу “Громади”, а незабаром разом з Юлією Тимошенко створив партію Всеукраїнське обʼєднання “Батьківщина”: Тимошенко очолила партію, а Турчинов став її заступником.

Член Всеукраїнського об’єднання “Громада” Олександр Турчинов і народний депутат України, голова Комітету з питань бюджету Верховної Ради Юлія Тимошенко у Верховній Раді, листопад 1999 р / УНІАН

У 2002 він знову був обраний до Верховної Ради за списком БЮТ (Блоку Юлії Тимошенко), працював в комітеті з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради.

У 2002-2003 роках Турчинов брав активну участь в акціях протесту “Повстань, Україно!”.

Під час президентських виборів 2004 року був заступником голови виборчого штабу кандидата Віктора Ющенка, згодом став одним з лідерів Помаранчевої революції і очолював виконком Комітету національного порятунку, який забезпечував координацію акцій громадянського протесту.

Після перемоги Помаранчевої революції на початку 2005 року Турчинов був призначений головою Служби безпеки України, але звільнився з цієї посади вже в вересні через те, що Тимошенко пішла у відставку з поста премʼєр-міністра.

У 2006 році Турчинов знову став народним депутатом і був заступником голови фракції БЮТ. У травні 2007 року Ющенко призначив його першим заступником секретаря Ради національної безпеки і оборони України.

На дострокових парламентських виборах 2007 року Турчинов знову пройшов до Верховної Ради, а згодом став першим віце-премʼєр-міністром в уряді Тимошенко і залишався на цій посаді до обрання президентом Віктора Януковича у 2010 році. З 3 по 11 березня 2010 року він навіть виконував обовʼязки премʼєр-міністра України у звʼязку з відпусткою Тимошенко. У 2008 році Турчинов брав участь у виборах мера Києва, але зайняв друге місце, програвши Леоніду Черновецькому.

У 2012 році Турчинов в черговий раз був обраний народним депутатом від партії ВО “Батьківщина”, працював в комітеті Верховної Ради з питань інформатизації та інформаційних технологій.

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко і перший заступник секретаря РНБО, заступник голови фракції БЮТ Олександр Турчинов на Міжпартійному з’їзді БЮТ, 2007 р / УНІАН

В.о. президента України

Під час Революції Гідності Турчинов очолював Штаб національного опору, який координував протестні акції на Майдані і по всій країні. 18 лютого 2014 року отримав легке поранення.

Нічого серйозного, просто осколком гранати, що розірвалася в повітрі, посікло обличчя. Медики заклеїли пластиром поріз, і я продовжував керувати штабом. Потрібно було провести евакуацію людей з палаючого Будинку профспілок і захищати оточений силовиками палаючий Майдан.

Після перемоги Євромайдану і втечі Віктора Януковича до Росії, Турчинова обрали на посаду голови Верховної Ради України.

22 лютого 2014 року Верховна Рада прийняла постанову “Про самоусунення президента України від виконання конституційних повноважень і призначення позачергових виборів президента України”. Оскільки, відповідно до 112 статті Конституції України в разі дострокового припинення повноважень президента України виконання обовʼязків президента покладається на голову ВРУ, Турчинов взяв на себе ці обовʼязки.

Голова Верховної Ради, в.о. Президента України Олександр Турчинов під час комплексно-тактичних навчань Сухопутних військ, березень 2014 р / УНІАН

Я не прагнув до цих посад і після відновлення виконавчої влади, якій буде довіряти народ, готовий відразу ж подати у відставку.

Турчинов намагався зловити побіжного Януковича, але спроби закінчилися невдачею.

Він (Віктор Янукович) ще розповідав, що Турчинов дав команди збивати вертоліт (за допомогою якого екс-президент намагався покинути Україну). Це неправда, ніхто команди “збивати” не давав. Але я вимагав посадити вертоліт і доставити Януковича до Києва. З Харкова Янукович вилетів до Донецька, а з Донецька на машинах, ховаючись, попрямував, як нам стало відомо, в Крим. Тому на той момент народні депутати — Аваков і Наливайченко з десятьма, по-моєму, бійцями вилетіли в Крим.

Як в.о. президента Турчинов також прийняв на себе обовʼязки головнокомандувача Збройних сил України в період, коли Росія окупувала Крим і почала військову агресію на Донбасі.

Я пам’ятаю, коли я відкривав склади зі зброєю, щоб роздати його батальйонам, офіцери відмовлялися це робити. Мене запитували: “Олександр Валентинович, а хто буде за це відповідати?” Я говорив: “Я буду відповідати!”. І особисто підписував накази про видачу зброї. Багато хвилювалися, що станеться, якщо вони зі зброєю не виконуватимуть накази. Дійсно, ми тоді нікого не перевіряли. Будь — засуджений чи не судимий — хто говорив, що готовий захищати країну, записувався, отримував зброю і йшов на Схід.

Під час військової операції Росії в Криму Турчинов виступав за введення воєнного стану в Україні, проте його ніхто не підтримав.

Багато політичних лідерів того часу розуміли, що російська агресія може затягнутися на необмежено довгий час. Були підстави вважати, що введення воєнного стану призведе до зриву виборів, а у мене буде необмежена влада і час. Саме тому за це рішення проголосував лише я один. При цьому я розумів, що отримання легітимного президента посилить позиції України. Я змушений був погодитися, адже поки Янукович вважається Росією легітимним президентом, є постійна небезпека вторгнення.

Згодом Турчинов підписав закон про створення Національної гвардії України і почав Антитерористичну операцію на Донбасі. Він виступав за штурм захоплених адміністративних будівель в Донецьку і Луганську, але цього не сталося.

У Харкові ми змогли відбити адміністрацію. По Донецьку і Луганську мені доповіли, що такої можливості немає, тому що будуть жертви серед місцевого населення, потрібні якісь переговори. Я наполягав на штурмі, але цього не сталося.

Турчинов виконував обовʼязки президента України до 7 липня, коли передав повноваження обраному в ході дострокових виборів президента Петру Порошенко.

Турчинов на посаді секретаря РНБО в навчальному центрі Нацгвардії України, 2015 р / УНІАН

Політична діяльність після 2014 року

У серпні 2014 року Турчинов разом з Арсенієм Яценюком і Арсеном Аваковим через розбіжності, що виникли, покинули “Батьківщину” і організували партію “Народний фронт”. На парламентських виборах партія посіла перше місце за партійними списками.

У Верховній Раді VIII скликання Турчинов керував фракцією “Народного фронту”, а в грудні президент Порошенко призначив його на посаду секретаря РНБОУ.

У листопаді 2018 року російські окупанти захопили неподалік від Керченської протоки три катери з українськими військовослужбовцями. Після цього РНБО виступило з пропозицією про введення воєнного стану і Порошенко ввів його на частини території України строком на 60 діб.

З посади голови Радбезу Турчинов пішов у травні 2019 роки після поразки Порошенко на президентських виборах.

У червні 2020 року Турчинов очолив штаб партії “Європейська солідарність”.

Екс-голова Верховної Ради України Олександр Турчинов, ліворуч, і президент України Петро Порошенко під час відкриття першої сесії Верховної Ради України VIII скликання, 2014 р / УНІАН

Скандали

У 2006 року Юрій Луценко, який очолював у той час Міністерство внутрішніх справ, оголосив про відкриття кримінальної справи за фактом незаконного прослуховування вищих посадових осіб, яке велося СБУ під керівництвом Турчинова. Серед тих, кого, імовірно, прослуховувала СБУ, були експремʼєр-міністр Микола Азаров і другий президент України Леонід Кучма.

Також Турчинова критикували за те, що в 2005 році він не склав депутатський мандат, коли став головою СБУ.

Громадський рух “Чесно” критикував Турчинова за можливу причетність до корупційних дій. У 2009 році його разом з Тимошенко звинувачували в скоєнні держзакупівель за неконкурентною схемою на 52,2 млн гривень.

Турчинова часто критикують за те, що він нібито “здав” Росії Крим, Донецьк і Луганськ.

Здають пляшки в магазини, а Крим був захоплений Російською Федерацією. І відповідати за захоплення повинні, безумовно, військові Російської Федерації і політичне керівництво Російської Федерації, а також ті українські політики, діячі в лапках, які роззброювали армію, які знищували українську оборону, які довели сектор оборонної безпеки до такого стану, який був у 2014 році.

При цьому у 2016 році член Ради безпеки РФ і повноважний представник президента Росії в Криму Олег Белавенцев Олег Євгенович визнав, що Турчинов в березні 2014 року збирався летіти в захоплений військами РФ Крим, але російська сторона почала погрожувати йому вбивством і поїздка не відбулася.

У травні 2016 року в будівлі столичного університету було скоєно збройний напад на одну зі співробітниць. 62-річний юрист Володимир Оленцевич, який приїхав з Донецька, переплутав її з дружиною Турчинова, яку мав намір взяти в заручники з метою спонукання її чоловіка, як представника влади, до вчинення певних дій. Оленцевич був затриманий, згодом його засудили до 8,5 років позбавлення волі.

У 2017 році російські пропагандисти запустили фейк про батька Турчинова Валентина. За їхніми словами, під час Другої світової війни він, будучи червоноармійцем, не просто здався в полон німцям, а вступив на службу в СС, де відзначився “в каральних операціях зі знищення мирних жителів Брянської та Гомельської областей”. Фейк запустили незважаючи на те, що Валентин Турчинов народився в 1941 році і брати участь в війні не міг.

1 листопада 2018 року Росія ввела санкції проти 322 громадян України, включаючи Олександра Турчинова.

Налякали їжаків голим задом! На мою думку це єдиний можливий коментар, який можна дати щодо російських санкцій проти України.

У травні 2019 року депутат фракції “Опозиційний блок” Нестор Шуфрич, який багато років підтримував Януковича, подав до Генеральної прокуратури України заяву про “державну зраду” Порошенка і Турчинова через Антитерористичну операцію на Донбасі.

Для таких шуфричів захист рідної країни — це злочин, але я впевнений, що для кожного українця це обов’язок — захищати свою державу від всякої гидоти, яка прагне позбавити нас нашої землі, нашої свободи, нашої незалежності.

Після Революції Гідності в інтернеті зʼявилося і набуло поширення прізвисько Турчинова “Кривавий пастор”.

Секретар РНБО Олександр Турчинов та президент України Петро Порошенко, 2018 р / УНІАН

Особисте життя і захоплення

Одружений на Ганні Турчиновій (дівоче прізвище Белиба). Познайомилися вони в 1988 році: Турчинов, який був тоді заввідділом агітації і пропаганди Дніпропетровського обкому комсомолу, прийшов до університету на факультет журналістики агітувати студентів, щоб ті включилися в інформработу обкому. Єдиною, хто відгукнувся на заклик, була Анна. Зараз вона є кандидатом педагогічних наук і завідує кафедрою іноземних мов Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова.

За спогадами Турчинова, ініціатором весілля стала його теща.

Побачення у нас були по суботах — єдині дні, більш-менш не завантажені справами. І так тривало два роки. Одного разу прийшов в гості до Аніних батьків. Її мама, у якої вичерпалося терпіння, “питання” вирішила просто. Вона поставила мене перед фактом: “Ми замовили ресторан на таке-то число. Це через три місяці ..” Я погортав свій робочий графік: так, на це число ще не було заплановано зустрічей. Теща поцікавилася: “Не заперечуєте?”, Я відповів: “Ні, все нормально. У цей день якраз вільний”.

У червні 2018 року правозахисники вимагали звільнити Анну Турчинову з поста декана факультету природничо-географічної освіти та екології університету імені Драгоманова через “публічну гомофобію” в її блозі і інтервʼю “Громадському”.

Турчинов у відповідь заявив, що ставлення його дружини до сімейних цінностей і захисту від моральної деформації шкільної програми — “прояв її християнської, громадянської і професійної позиції”. За його словами, ця позиція “повністю відповідає Закону Божому і Конституції України”.

Спроби захисників ЛГБТ-спільноти навішувати на мою дружину ярлики і вимоги звільнити її з роботи є свідченням їх заангажованості, агресивності і правової обмеженості.

У 1992 році у Турчинових народився син Кирило. Кирило закінчив аспірантуру Інституту законодавства Верховної Ради України, є кандидатом юридичних наук. У 2014-2015 роках воював добровольцем на Донбасі в складі Національної гвардії.

На відміну від екс-міністра оборони уряду Януковича Анатолія Гриценка, мій син в найважчі для нашої держави часи — влітку 2014 року, відразу після отримання диплома українського вузу, пішов добровольцем в Національну гвардію. Він чесно служив, не ховаючись за чужі спини. Виконував поставлені завдання і у відрядженнях в зону АТО, і в складі зведених підрозділів НГУ, які захищали конституційний лад і демократію.

Турчинов є письменником. У 2004 році він написав книгу “Ілюзія страху” і сценарій до однойменного фільму, який вийшов в 2008 році. Пізніше він написав ще кілька художніх творів: “Свідоцтво”, “Таємна вечеря” і “Пришестя”.

Віросповідання

Турчинов заявляв, що є євангелістським християнином, баптистом. На початку 90-х він прийняв хрещення за православним обрядом, але в 1999 році перехрестився в церкви “Слово життя”. У цій церкві він є дияконом і проповідує. При цьому він стверджує, що, незважаючи на те, що читає проповіді, пастором не є.

Доходи

Згідно з поданою в 2020 році декларацією, Турчинов за 2019 рік отримав майже 2,5 мільйона гривень доходу.

На банківських рахунках він зберігав близько 250 тисяч гривень, понад мільйон доларів США і 10 тисяч євро, а готівкою — 57 тисяч гривень, 675 тисяч доларів США та 3 тисячі євро.

Турчинову спільно з дружиною належить квартира в Києві площею 381,8 кв. м.

У Турчинова є два автомобілі: Toyota LC 150 Prado і Lexus LX570, який у декларації був названий неправильно — Luxus. Ця помилка так і залишилася невиправленої.

Також Турчинов закделаріровал колекцію картин і старовинних книг, в тому числі 20 старовинних Біблій і Євангелій.

Про автора

admin administrator