Як зробити з виноградного соку вино

Авторadmin

Як зробити з виноградного соку вино

Домашнє вино: рецепт з виноградного соку – як зробити в домашніх умовах

Где в Украине найти настоящее элитное вино | Ранок з Україною

Зміст:

Перше вино виготовили приблизно 9 тисяч років тому з рису в Стародавньому Китаї. З тих пір цей алкогольний напій став настільки популярним, що практично у кожної країни мають свій фірмовий рецепт. Для виготовлення вина використовуються багато ароматні фрукти і ягоди, але найчастіше його готують з винограду. Коли і де з`явився перший рецепт вина з виноградного соку достеменно невідомо, але швидше за все, він мало відрізнятися від того, який використовується і зараз.

Для виробництва різних алкогольних напоїв використовується безліч сортів винограду, які не стало винятком і вино. Воно буває самих різних кольорів і відтінків, але всі вони розділені на три основні типи – біле, червоно і рожеве. Технології приготування різних сортів трохи розрізняються, однак основні правила однакові. Вино з виноградного соку в домашніх умовах готується точно так же, як і в промислових умовах, єдина відмінність – кількість і обладнання. Удома ви можете використовувати не дубові бочки, а звичайні скляні банки, а виділити сік можна без допомоги техніки. Як і у будь-яких інших продуктів, приготованих будинку, смак вина з виноградного соку буде нічим не гірше покупного, а в деяких випадках навіть краще.

Як зробити вино вдома з виноградного соку

Перед тим, як зробити вино вдома з виноградного соку, ви повинні не тільки правильно вибрати ягоди, а й підготувати спеціальний посуд. Гнилі і сильно зіпсовані виноградини потрібно видалити, так як вони впливають на те, що фарбувальні речовини не розчиняються повністю. Виноград найкраще брати столових або винних сортів – білий, синій, рожевий або суміш і тих, і інших. Дуже смачним і ароматним виходить напій з винограду Мускат і Ізабелла.

Для приготування домашнього алкогольного напою підійдуть дубові бочки, скляні або пластикові банки, але ні в якому разі не металеві, так як вино окислиться і потемніє.

Цукор в класичному рецепті вина з виноградного соку використовується в пропорції 1: 3 – одна третя частина від ваги винограду. Але ви можете додавати цукор на свій смак.

Для кращого бродіння виноград краще за все не мити – просто ретельно відривайте все ягоди з грона, прибираючи залишки сухого листя і гниль.

У каструлі або великій мисці руками або дерев`яною товкучкою добре розім`яти виноградини, щоб з`явився сік. Накрити марлею і залишити для бродіння на 3-4 дня в теплому місці. Щоб сік краще бродив, перемішуйте дерев`яною ложкою двічі в день.

Коли роздавлений виноград (мезга) підніметься вгору, потрібно буде віджати сік. Відкиньте перебродила суміш на друшляк і за допомогою марлі добре вичавіть руками.

Виноградний сік перелийте в банки, всипте цукор, перемішайте дерев`яною ложкою і поставте для повторного бродіння. Шийка банки або пляшки закрийте кришкою з дірочкою, в яку вставте трубочку для відводу газу.

Можна скористатися звичайною гумовою рукавичкою – проткніть голкою кілька дірочок на пальцях і натягніть на горлечко. Залишити вино при комнтатной температурі. Зазвичай бродіння відбувається протягом двох-трьох тижнів. Коли бульбашки повітря у воді зникнуть (якщо ви одягнули рукавичку, вона здметься), домашнє вино з виноградного соку можна буде процідити. Перелийте вино акуратно, щоб не перемішати осад. Пляшки або банки добре закрити кришками і поставити вже в прохолодне місце.

Можна поставити в льох або холодильник. Через місяць готове вино можна перелити в невеликі пляшки по 0. 5 літра і пробувати. З 10 кілограм винограду і трьох кілограм цукру ви отримаєте 6 літрів чудового напою.

Тепер можна буде насолодитися плодами своєї праці – охолоджене вино налийте в келихи і покличте друзів.

Ароматний хмільний напій із винограду: як зробити червоне вино удома

Виробництво домашнього вина є доволі тривалим за часом, однак результат вартий докладених зусиль.

Виготовлення вина з винограду – процес доволі клопіткий, який потребує багато часу і дотримання технологій.

Читайте також Найсмачніші домашні голубці: як приготувати неймовірну страву Насамперед слід ретельно відібрати ягоди, вибравши лише стиглі та неушкоджені.

Мити виноград не рекомендується, адже на його шкірці містяться природні дріжджі, які потім будуть зброджувати сусло (відпресований сік винограду). Якщо промити ягоди, ці дріжджі змиються і бродіння буде повільнішим, або ж зовсім не почнеться.

Що стосується того, з якого винограду найкраще робити домашнє вино, то тут – суцільне розмаїття. Так, для вина добре підійдуть світлі й темні сорти ягід. Червоне вино, зокрема, роблять із синього винограду, який іноді також називають чорним, або ж із комбінації сортів, де переважають темні відтінки ягід.

Слід також зауважити, що тара та інвентар для приготування вина повинні бути чистими й стерильними.

Червоне вино з винограду: рецепт

  • Виноград синій або чорний (ягоди) – 10 кг
  • Цукор – 50-200 г на 1 літр отриманого соку

Перебрати виноград, залишивши стиглі й неушкоджені ягоди. Далі потрібно пом’яти виноград руками або за допомогою спеціального преса, щоб кожна ягідка була розчавленою.

Отриману масу перекласти в об’ємну тару – вона має бути заповнена не більш як на 3/4 від обсягу. Чудово підійдуть для бродіння скляні ємності або ж у крайньому разі з харчового пластику.

Накрити ємність марлею й залишити у затемненому приміщенні при кімнатній температурі. Тут має початися бродіння соку, а шкурки, м’якоть та частина кісточок (мезга) спливатимуть на поверхню щільною “шапочкою”, яку щоденно потрібно розбивати, перемішуючи скляною або пластиковою ложкою.

Якщо бродіння сусла йде неактивно або не починається, то в нього можна додати закваску з виноградних ягід чи родзинок, або винні дріжджі. Іноді вистачить просто вкинутої жмені родзинок.

Через 3-4 дні потрібно обережно зняти “шапку” мезги, а сусло (сік), що залишилося в ємності, профільтрувати (можна двічі).

Далі в сусло додається перша порція цукру – 50 г на кожен його літр. Після цього сік слід перелити у чисту ємність (бутель або 3-літрові банки) на 2/3 або 3/4 від обсягу.

Ємність закрити гідрозатвором (іноді замість нього використовують звичайну рукавичку, проте досвідчені винороби радять використовувати лише гідрозатвори) і помістити в темне місце при температурі 22-25°C. Важливо, щоб не було різких коливань температури.

Читайте також Ароматний пиріг з яблуками: як приготувати найсмачнішу домашню випічку Через 3-4 дні додаємо цукор з розрахунку 50 г на 1 літр сусла. Робити це потрібно так: відлити трохи сусла (0,5-1 л) в стерильну ємність, додати туди цукор і, ретельно розмішуючи, розчинити його, тільки після цього солодкий сироп переливається назад в основне сусло (під гідрозатвор).

Ще через 5-6 днів всипати решту цукру – знову 50 г на 1 літр сусла. Як і попереднього разу, цукор слід розчинити у невеликій частині сусла й потім влити його назад у бутель. Загалом так можна робити до 4 разів, поки не вдасться добитися потрібної солодкості й не закінчиться бродіння.

Бродіння триває в середньому 3 тижні. Після його завершення (не булькає гідрозатвор, упала рукавичка) вино потрібно акуратно, щоб не потривожити осад, злити в чисті пляшки та щільно закрити їх пробками. Вино у них дозріватиме ще декілька місяців. Для червоного вина оптимальним терміном є 2-3-місячна витримка.

Інші рецепти, які можуть зацікавити:

Про автора

admin administrator