Як вирощувати високі помідори

Авторadmin

Як вирощувати високі помідори

Зміст:

Корисні поради для вирощування розсади томатів в домашніх умовах

У вирощуванні здорової розсади томатів все важливо – і якість насіння, і склад ґрунту, і ємність контейнера, і температура на підвіконні. У цій статті ми зібрали практичні поради досвідчених садівників, які допоможуть вам впоратися з важливим завданням – виростити запоруку рясного врожаю помідорів.

Як підготувати насіння

Уважно читайте інформацію на упаковці насіння – деякі виробники вже провели знезараження, і зернятка повністю готові до посіву.

Якщо ви використовуєте свій чи подарований посівний матеріал, його потрібно захистити від вірусів і бактерій. Для цього є перевірені засоби:

  • Розчиніть 0,5 г питної соди в половині склянки теплої води і залиште насіння в розчині на добу.
  • У 100 г води додайте 1,0 г марганцевого калію і занурте туди на 20 хвилин насінини, загорнуті в марлю.
  • Сік алое розведіть навпіл з водою і замочіть насіння на ніч.
  • Пів чайної ложки «Фітоспорину» розчиніть в 100 мл води і потримайте насіння томатів у препараті кілька годин.

Крім знезараження важливо дати насінню старт для дружніх сходів. Для цього відразу після лікувальних процедур обробіть їх стимулятором. Універсальні препарати «Екогель», «Епін-екстра», «Циркон» є і імуномодуляторами, і захисниками від стресів, тому їх застосування буде найбільш корисним для насіння. На упаковці є інструкція по використанню, дотримуйтесь її рекомендацій.

Поряд з промисловими, завжди під рукою домашні засоби, які діють нітрохи не гірше:

1. Картопляний сік

Заморозьте, а потім розморозьте картоплю і приготуйте з неї сік. Замочіть у ньому насіння помідорів на ніч. Сік з розмороженої картоплі містить поживні речовини в легкозасвоюваній формі.

2. Сік алое

Витримайте лист алое тиждень у холодильнику і відіжміть сік. Замочіть насіння в розчині 1 ч. л. соку + 1 ч. л. води на 4-5 годин.

3. Мед

У склянці теплої води розчиніть чайну ложку натурального меду і витримуйте там насіння 5 годин.

Обробка ґрунту від шкідників і хвороб

Покупний ґрунт не вимагає обробки – виробник подбав, щоб він не становив небезпеки для здоров’я рослин. А ось в землі з городу є і личинки шкідників і збудники хвороб, тому перед використанням обов’язково продезінфікуйте її одним із способів:

  • Висипте ґрунтосуміш на деко і прожарте в духовці 30 хвилин при температурі 80°C.
  • Пропарте 5 хвилин у мікрохвильовій печі на максимальній потужності.
  • Пролийте ґрунт міцним темно-червоним розчином марганцівки.
  • Проморозьте ґрунт в морозилці або на балконі протягом 2-3 діб.

Після будь-якої з цих процедур земля повинна підсохнути і нагрітися або охолонути до кімнатної температури. Дайте їй кілька тижнів для відновлення корисної мікрофлори.

Оптимальний склад ґрунту

Якщо ви купуєте ґрунт в садовому супермаркеті – вибирайте спеціальний для розсади. Він збалансований за структурою і кислотністю. Якщо покладаєтеся тільки на себе, поставтеся до приготування ґрунту відповідально – від цього залежить ваш урожай помідорів.

Важливо зберегти нейтральну реакцію ґрунту, зробити його живильним, пухким, вологоємнісним і повітропроникним.

Досвідчені городники радять такі суміші для посіву насіння помідорів на розсаду:

  • змішайте дернову землю, торф і річковий пісок в пропорції 3:2:2;
  • перегній, дернову землю, торф і пісок з’єднайте з співвідношенням 1:2:1:1/2.

Для розпушення ґрунту додавайте в ньоо кокосову стружку, перліт або вермикуліт (приблизно 1/5 об’єму). Для нейтралізації кислотності торфу всипте в суміш склянку деревного попелу або кілька столових ложок доломітового борошна на 10 л ґрунту. Корисною добавкою буде і 60 г комплексних мінеральних добрив на відро землі.

Останнім часом набув популярності посів в торф’яні таблетки. Помістіть їх в піддон і рясно полийте теплою відстояною водою. Через кілька хвилин, коли вони розбухнуть, укладіть насінини томатів в заглиблення. Захоплюючи пальцями волокна таблетки, закрийте отвори. При такому способі посіву насіння на розсаду дуже важливо не пропускати полив – таблетки швидко висихають, є небезпека загибелі насіння або сходів.

Календар посіву насіння помідорів на розсаду

Важливо визначитися, для чого ви вирощуєте розсаду томатів – для посадки в теплицю або у відкритий ґрунт. У нашому кліматі переносити рослини на город можна вже в першій декаді травня, якщо передбачити їх захист від заморозків. У теплиці розсада активно розвивається вже в квітні, а якщо будова обігрівається – значно раніше.

Рослини готові до посадки на постійне місце через 50-60 днів від дати посіву, враховуйте це при плануванні календаря робіт.

Наприклад, якщо провести посівну наприкінці березня – початку квітня, то розсада буде готова до висадки у відкритий ґрунт в третій декаді травня.

Вирощування розсади томатів

Підготуйте ємності для посадки глибиною близько 5 см і заповніть їх обробленою вологою землею. Для посіву підійдуть і спеціальні касети, і пластмасова тара з-під харчових продуктів, і ТЕТ упаковка соків. У контейнерах обов’язково повинні бути отвори для стікання зайвої вологи.

Укладіть підготовлене насіння на поверхню з відстані 1 см між ними і присипте зверху землею шаром в 1 см. Полийте посіви з обприскувача і закрийте прозорою плівкою або склом.

Тепер важливо створити для розсади оптимальні умови.

Тепло

Сходи томатів з’являться вже через 3 дні при температурі 28°С, при 25°С – через 5 днів, при 18°С чекати перших паростків доведеться близько 10 діб.

Перші дні зручно тримати контейнери з розсадою на підвіконнях з підігрівом знизу від радіаторів опалення. Підійде місце на теплій підлозі (для захисту від перегріву підстеліть аркуш тонкого картону під ємність з насінням). Якщо в будинку холодно, можна використовувати і електричну грілку, виставивши температуру не вище 28°С.

Коли з’являться зелені паростки томатів, підтримуйте денну температуру близько 22°С, а нічну близько до 18°С – це оптимальний тепловий режим для вирощування здорової розсади помідорів.

Не залишайте її біля відкритого на ніч вікна – розсаду потрібно переставити в тепле місце.

Волога

Дуже поширеною помилкою є перезволоження ґрунту під рослинами. Пам’ятайте, томати легше впораються з посухою, ніж із зайвою вологою.

Поливайте молоді культури тільки м’якою відстояною водою, коли верхній шар ґрунту підсохне. Полив краще запланувати на ранок. Температура води повинна бути близько 25°С.

Не забудьте прибрати плівку з контейнера, як тільки сходи виростуть на 1-2 см – так ви вбережете їх від грибкових захворювань.

Освітлення

Томат – не тільки теплолюбна, але і світлолюбна рослина. Для нормального розвитку розсади в домашніх умовах їй необхідна довжина світлового дня не менш 12, а краще 16 годин.

Розташовуйте розсаду на південних, східних і західних вікнах. У сонячні дні слідкуйте за тим, щоб рослини не поникли від спеки, у разі необхідності притініть їх аркушем паперу або тканиною.

Якщо паростки з’явилися вже в лютому, їм буде недостатньо світла, доведеться підсвічувати рослини лампами денного світла.

Живлення

Після 3-4 тижнів від появи сходів рослини потрібно підгодувати комплексним мінеральним добривом з розрахунку 1 г на 1 л води. У подальшому удобрювати розсаду помідорів потрібно кожні півтори-два тижні більш концентрованим розчином (2-3 г гранул на літр води).

Використовуйте високотехнологічні добрива в хелатній формі – вони доставлять потрібне живлення просто в клітину рослини, де воно швидко засвоїться.

Як підготувати розсаду для висадки у відкритий ґрунт

Загартовування

Воно підготує розсаду для життя на городі, коли потрібні сили для опору всім стресам – раптовим холодам, посухам або затяжним дощам.

Ідеально, якщо видалася сонячна тепла погода у перший день появи сходів. Навіть у березні на заскленому балконі температура може підніматися до 18°С, і винесена на свіже повітря розсада закладе в генетичну пам’ять код опору негараздам. Відправляйте рослини «погуляти» при будь-якій можливості, виносьте їх спочатку на 10 хвилин, а потім поступово збільшуйте час.

Пікіровка

Ця процедура полягає в пересадці паростків в окремі горщики. Після цього у розсади починають інтенсивно утворюватися бічні корінці, збільшуючи здатність вбирати корисні речовини з ґрунту.

Пікіровка вчасна, коли у паростків є 2-3 справжніх листочки. Поєднайте пересадку з відбраковуванням слабких або витягнулися сіянців.

Обережно виймайте саджанці томатів маленькою ложкою або лопаткою. Стебла у них крихкі, намагайтеся їх не пошкодити.

Стаканчик ємністю 200-250 мл заповніть зволоженою ґрунтосумішшю і зробіть ямку. Помістіть в неї росток, заглиблюючи в землю по сім’ядолі. Полийте рослину, щоб земля навколо кореня ущільнилася. У поливну воду додайте будь-який укорінювач, це дасть поштовх розвитку потужної кореневої системи.

Догляд за томатною розсадою після пікіровки

Через 10 днів після пересадки підгодуйте рослини комплексним мінеральним добривом.

За 5-7 днів до висадки розсади в теплицю або на город підгодуйте її останній раз. Для поливу розчиніть у 10 літрах води 10 г аміачної селітри, 40 г суперфосфату і 60 г хлористого калію.

Намагайтеся висадити розсаду у відкритий ґрунт до початку цвітіння. Якщо ґрунт до того часу не прогріється, доведеться зайнятися пікіруванням ще раз. Пересаджуйте рослини тепер уже в ємності не менше 1 л.

Сміливо беріться за вирощування розсади помідорів з допомогою наших порад – вона виросте здоровою, красивою, здатною дати старт рясного урожаю вашого улюбленого овочу.

Поради щодо вирощування помідорів: від посіву насіння до збору врожаю

Як правильно сіяти насіння помідорів

Перед посівом насіння томатів на розсаду ґрунт треба злегка зволожити і ущільнити. Насіння занурюють зав­глибшки півтора-два сантиметри. До появи перших паростків не поливають. Після їхнього дружного «народження» посадкові ємності переносять на десять днів у прохолодне місце Під час загартування розсаду також не слід щедро поливати (близько +15°С).

Як сіяти насіння помідорів на зиму

Чи знаєте ви, що помідори можна висівати під зиму? Вони будуть міцні, не хворітимуть, та й клопотів матимете менше.

Наприкінці осені висіваємо насіння (за схемою безрозсадного вирощування), потім вкриваємо агроволокном, навесні замінюємо його поліетиленом на дугах (доки мине загроза заморозків). Далі доглядаємо рослини як зазвичай, але врожай отримаємо набагато раніше.

Фото: Навесні замінюємо агроволокно поліетиленом на дугах

Що робити, коли розсада томатів як нитки

Деякі городники допускають помилку, намагаються якомога швидше вирос­тити розсаду. Тоді краще висійте її раніше, але не поміщайте у приміщення з високою температурою «для стимуля­ції» росту, інакше розсада перетворить­ся на слабкі й тонкі «нитки» — помідори схильні до «витягування», особливо вночі.

Фото: Розсада томатів як нитки

Тому час від часу виставляйте розса­ду в прохолодне місце, де температура вночі не перевищує плюс 13-14°С, а вдень — плюс 17-20°С.

Що робити, якщо розсада «переростає»

Якщо на вулиці ще холодно, а розсада помідорів переростає, поливайте її менше ніж зазвичай, але не так, аби рослини зав ‘яли. Якщо й це не допомогло, доведеться висаджувати «переростки» лежачи, інакше вони скинуть перший цвіт і гірше ростимуть.

Перед тим обірвіть нижні листки й покладіть оголені стебла в ямки 10-15 см, засипте і залийте водою (0,5-2 л), зверху присипте сухою землею. Вже через два-три дні стебла почнуть підніматися, а нижня частина рослини міцно вкорениться.

Фото: Висаджувати «переростки» краще лежачи

З чим поряд саджати томати на городі

Меліса лимонна, чорно­бривці, м’ята, огіркова трава, шавлія, чабер, кропива під­вищують хворобостійкість то­матів, навіть поліпшують смак плодів та подовжують термін їх зберігання.

Корисне томатам і сусід­ство із селерою, редискою, салатом, морквою, буряками, часником, капустою, шпина­том, петрушкою, кущовою квасолею. Словом, томат — напрочуд дружелюбний сусід. Та з огірком він не дружить: ні на городі, ні в салаті (вчені стверджують, що ці продук­ти заважають один одному в процесі їх перетравлення ор­ганізмом).

Фото: Пряні трави біля томатів підвищують їх хворобостійкість

Як підв’язувати помідори

Підв’язувати помідори до кілочків краще одразу після того, як висаджена розсада добре вкорениться і почне рости, а при безрозсадному способі – коли у сіянців з’явиться близько шести листочків.

Кілки треба забивати в землю з північного боку на відстані 10 см від стебла. Висоту кілочка зазвичай підбирають залежно від висоти сорту (від одного до півтора метра). Втім деякі сорти можна підв’язува­ти до дроту, горизонтально натягненого між рядами (шпалери), нахиляючи рослини з сусідніх рядів по­парно одна до одної. Це стосується не тільки висо­ких, а й середньорослих сортів.

Фото: Розсаду томатів бажано підв’язувати

Щоб томати не тріснули

Поливати помідори краще по бороз­нах і водою, яка не містить надмірної кількості солей. Але найважливіше — правильний режим: рідко, але рясно і регулярно.

Не робіть різких «перепадів» у гра­фіку: то густо, то пусто, інакше помі­дори почнуть розтріскуватися (до речі, як і за надмірного поливання). А ще астрологи радять орієнтуватися на дні водяних знаків Зодіаку (Рак, Скор­піон, Риба), коли земля й рослини краще вбирають воду. Можете перевірити.

Чи треба пасинкувати помідори

Деякі городники активно видаляють листки на помідорах, інші, навпаки, вва­жають це варварством. І помиляються!

Великі нижні листки випаровують багато вологи і забирають багато по­живних речовин із плодів, заважають «провітрюванню» насаджень і сприяють розвитку фітофторозу. Та «скубати» листки треба з розумом: лише до першої плодоносної гілки (потім до другої кити­ці й далі за такою ж схемою), але не всі одразу — по 4 шт. за один раз. І намагай­теся якомога менше пошкоджувати шкірку рослини.

Фото: Пасинкування томатів сприяє кращому врожаю

Що не сприяє заплідненню томатів

Для сприятливого формування пилку в квітках томатів необхідна температура повітря до 20-25°С. Якщо температура перевищує 32-35°С, пи­лок стає стерильним. Цей процес посилює висока вологість повітря.

Не сприяють заплідненню томатів і холодні ночі. Якщо на рослинах утворюється мало плодів — вдайтеся до штучного запилення. Його прово­дять шляхом легкого струшування гілочок рослини або кілочків, до яких прив’язані стовбури. Достатньо це робити раз на три-чотири дні.

Чим і як підживлювати томати

Підживлювати помідори треба хоча б тричі за сезон, а ще краще – робити це по­стійно, щодва тижні. Добрива можна викорис­товувати різні, головне, щоб азоту в них було менше, ніж фосфору з калієм, наприклад: 15 г аміачної селітри, 55-60 г суперфосфату і 35-40 г хлористого калію на десять літрів води.

Однак і від розчину пташиного посліду тома­ти також не відмовляться.

З-поміж мікродобрив помідори потребу­ють магнію і бору: магнію — постійно, а бору тоді, коли вони зацвітуть, бо за його дефі­циту можуть обсипатися квітки і зав ‘язь. Для підживлення візьміть грам борної кислоти на літр води й обприскайте зелень у другій половині дня.

Чим відрізняється гниль від фітофтори у томатів

Часто верхівкову гниль помідорів плутають із фітофторозом. Якщо зе­лен/ плоди, які щойно утворилися, поча­ли покриватися чорними плямами, а на кущі нема жодних ознак хвороби, то це верхівкова гниль. Натомість фітофто­роз вражає не тільки плоди, а й стебла з листям.

Фото: Вершинна гниль помідорів

Щоб не допустити верхівкової гнилі, перед висадженням землю треба обро­бити, наприклад, кальцієвою селітрою. А можна розкидати по ділянці деревного попелу й перекопати ґрунт. Чи насипа­ти його безпосередньо в лунку, куди висаджують кущі помідорів.

Фото: Фітофтора томатів

Відео: Хвороби ТОМАТІВ, ОГІРКІВ

Розповідає Василь Бондарчук, представник компанії «Бадваси»

Чому листя помідорів скручується

Часто листя помі­дорів скручується через те, що забагато дали їм органічних чи азотних добрив. Або ж надмірно поливали. Якщо спочат­ку скручуються нижні листки, а потім – верхні, це може бути наслідком неправильного пасин­кування томатів. Якщо ж такого не допускали, а на вулиці неймовір­на спека — винна вона! Якщо листки скручують­ся в теплицях — негайно провітрюйте приміщення і притініть її сонячний бік.

Фото: Чому листя помідорів скручується?

Бадилля томатів як ліки для городу

Листя, стебла, пасинки помідорів знадобляться вам для лікування городу.

З них можна приготувати відвар — подрібнити, насипати у посуд, залити водою і кип’ятити протягом 30 хв. Потім розводять 2 л відвару в 10 л води, додають 40 г господарського мила (як «прилипач») і обприскують культури, якщо їх вражає гусінь різних плодо- та листкожерок. Якщо хочете запастися такою сировиною — бадилля помідорів висушіть і зберігайте до наступного року.

Як зберегти врожай томатів

Найбільша проблема для любителів томатів у тому, що сезон швидко закін­чується. Але його можна продовжити. Якщо зелені плоди викласти у ящики двома-трьома шарами, пересипавши торфом, мохом або несмолистою тир­сою, вони зберігатимуться (за темпе­ратури плюс 10-11° С та вологості по­вітря 80-85%) 70-100 днів.

Ще краще залишити їх на кущах — у ящиках чи поліетиленових мішках із ґрунтом на веранді або балконі, поли­ваючи кожні 7-10 днів. А можна просто підвісити кущі догори корінцями.

⌂ Фото: Можна підвісити кущі томатів догори корінцями

Про автора

admin administrator