Як працює суд присяжних

Авторadmin

Як працює суд присяжних

Присяжний – це особа, яка у випадках, визначених процесуальним законом, та за її згодою вирішує справи у складі суду разом із суддею або залучається до здійснення правосуддя.

Так, присяжним на час виконання ними обов'язків у судді виплачується винагорода, розрахована виходячи з посадового окладу судді місцевого суду, тобто близько 200 грн.

Особа, яка має не зняту чи непогашену судимість та на яку протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення не може бути присяжним. законодавством України, яку видають територіальні сервісні центри МВС або Департамент інформатизації МВС.

Відповідно до чч. 1 та 3 ст. 64 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» для затвердження списку присяжних територіальне управління Державної судової адміністрації України звертається з поданням до відповідних місцевих рад, які формують і затверджують його у кількості, зазначеній у поданні.

Присяжні обираються за територіальною ознакою, тобто за місцем проживання, на термін у 3 роки. Судом присяжних розглядаються найскладніші кримінальні справи щодо злочинів, за вчинення яких українським законодавством передбачено найвищу міру покарання – довічне позбавлення волі.





Ні, в Україні він дещо відрізняється. Загалом у світі існують дві класичні системи суду присяжних – англо-американська та континентальна. Перша – це саме те, що ми звикли бачити в кіно. У США присяжні розглядають майже всі кримінальні справи і виносять свій вердикт, винуватий чи ні, окремо від …

Про автора

admin administrator