Брусниця північна ягода

Авторadmin

Брусниця північна ягода

ФітоДом

Брусниця звичайна (ягоди)
(Vaccinium vitis idaea)

борина, борівка, бруслина, брусника, брусеня, ґоґодзи, камениця, камінки, кам’янка, квасниця, суфез, форостінки, хворостянка, яфуза.

Ціна (без знижки):

70 грн/упаковку (50 г)

  • анемія;
  • гіпертонія;
  • гастрит;
  • панкреатит;
  • діабет;
  • захворювання нирок;
  • пієлонефрит;
  • цистит;
  • захворювання шлунково-кишкового тракту;
  • ішемічна хвороба серця;
  • погіршення зору;
  • гінекологічні захворювання;
  • порушення менструального циклу;
  • клімакс;
  • порушений гормональний фон;
  • простатит;
  • знижена потенція;
  • інтоксикація;
  • застуда;
  • грип;
  • авітаміноз;
  • знижений імунітет;
  • погане самопочуття;
  • невроз;
  • сонливість;
  • апатія;
  • головний біль;
  • стоматит;
  • пародонтоз;
  • ожиріння;
  • випадіння волосся;
  • лупа;
  • шкірні запалення;
  • артрит;
  • подагра;
  • ревматизм;
  • туберкульоз легенів;
  • онкологічні захворювання.

Брусниця – ягода дуже корисна і користь її багатогранна. Вона неймовірно багата біологічно активними сполуками і цим обумовлені її цілющі властивості. Її застосовують в різних формах і видах в офіційній та народній медицині, косметології та кулінарії.

Брусниця має загальнозміцнюючу, тонізуючу, імуномодулюючу, антибактеріальну, антисептичну, діуретичну, жовчогінну, проносну, протиглисну та протигнильну дію. Ягода зменшує запалення, зберігає здоров’я ротової порожнини, благотворно позначається на роботі головного мозку, покращує роботу імунної системи, сприяє зміцненню кісток, бореться з артритом, уповільнює ріст клітин раку. Брусниця прекрасно відновлює сили, нормалізує психічний стан людини, знімаючи стрес. Вона робить організм більш сильним і витривалим.

Цінна ягода передусім високим умістом у ній вітамінів A, E, B і C. До складу плодів брусниці входять також органічні кислоти (лимонна, яблучна, щавлева, бензойна та саліцилова), мінеральні речовини (марганець, магній, калій, залізо, кальцій і фосфор), а також крохмаль, моно- і дисахариди, флавоноїди, дубильні речовини, пектини, каротин та інші необхідні людському організму речовини.

Плоди брусниці в будь-якому вигляді вважаються відмінним дієтичним продуктом, який поліпшує роботу органів шлунково-кишкового тракту. Застосування брусниці при низькій кислотності шлункового соку чинить благотворну дію на перистальтику кишечника. Також ця ягода допоможе при гастритах, панкреатитах.

Багато користі брусниця приносить для серцево-судинної системи. Калій, якого багато в брусниці, допомагає зміцнювати стінки судин та сприятливо впливає на серцевий м’яз. Достатня кількість заліза в ягоді дозволяє тримати рівень гемоглобіну в нормі, кисню циркулювати по всьому організму, усуваючи втому, сонливість, апатію, головні болі і погане самопочуття. Брусниця – прекрасний помічник при лікуванні ішемічної хвороби серця за рахунок вмісту в її ягодах хрому, міді та мінеральних солей. Зміцнюючи кровоносну систему, брусниця усуває підвищений кровоносний тиск, тим самим усуваючи гіпертонію.

Брусниця – кращий природний лікар для нирок. Вона допоможе позбутися від пієлонефриту і запобігти утворенню каменів в нирках. Арбутин, що міститься в ягоді, – це відмінний антисептик для сечовивідних шляхів. Допоможе використання брусниці і при циститі, так як вона має сечогінну дію і не дає інфекції поширюватися далі.

Плоди брусниці підвищують гостроту і концентрацію зору і рекомендуються людям, робота або захоплення яких пов’язані з навантаженням на зір.

Брусниця здатна поліпшити репродуктивну функцію жінки. Ягода незамінна для тих, хто хоче завагітніти, оскільки прискорює процес зачаття. До того ж вона відповідає за нормалізацію гормонального фону та допоможе врегулювати менструальний цикл. Також можна використовувати корисні ягоди при клімаксі. Вони діють як седативний засіб, допомагаючи справлятися з неврозом в цей період.

Для чоловіків, особливо у віці або зі зниженою статевою функцією, брусниця послужить відмінним афродизіаком. Регулярне застосування ягід брусниці допоможе побороти простатит чи попередить його появу.

Брусниця для схуднення застосовується через її здатність нормалізувати обмін речовин в організмі, а також впливати на рівень цукру в крові. Вона не тільки низькокалорійна, але і наповнює організм елементами, які зменшують процес перетворення вуглеводів в жирові відкладення.

Регулярне вживання брусниці наповнить організм усім комплексом вітамінів і корисних речовин, допоможе позбутися або знизити інтоксикацію, вивести алкоголь з організму. Ягода покращує роботу підшлункової залози, знижує рівень глюкози й рекомендована людям із високим вмістом цукру в крові. При запаленні ясен, стоматиті і пародонтозі теж допоможуть лікарські якості цієї рослини. До того ж рекомендують ягоду при лікуванні подагри, ревматизму.

Ягоди брусниці – відмінний засіб при авітамінозі. Брусничний морс ефективний при лихоманці, так як добре втамовує спрагу при високій температурі, а сік має гіпотензивні властивості, що дозволяє його застосовувати при гіпертонії. Для лікування грипу корисно приймати настої на ягодах та листях. Вони знімуть жар, а також допоможуть при болях в горлі.

Брусниця знайшла своє застосування і в косметології. Її використовують для запобігання появи лупи, проти випадіння волосся, при шкірних запаленнях. Маски з ягід є прекрасним зволожуючим і підтягуючим засобом. Вони уповільнюють утворення зморшок і старіння. Брусниця – це відмінний природний антиоксидант, який має тонізуючу дію на шкіру, робить її пружною і захищає від зовнішнього впливу.

Брусницю називають ягодою безсмертя і недарма, адже вона настільки чудово впливає на здоров’я людини, що переоцінити цей вплив просто неможливо.

Способи приготування та рецепти при лікуванні певних хвороб:

Висипати в ємність 200 г ягід, залити 500 мл гарячої води та настояти близько 1 години. За бажанням можна додати мед. Вживати по 100 мл настою вранці, в обід і ввечері.

Взяти 20 г ягід і 40 г висушеного листя брусниці. Залити компоненти 500 мл гарячої води, дати настоятися 10 хв., процідити. За смаком додати мед і пити як чай.

Настій (при запорах, колітах, гастритах, хворобах нирок і печінки):

200 г ягід брусниці обдати окропом, а потім протягом 6 годин настоювати їх в 400 мл холодної кип’яченої води. Отриманий настій рекомендується пити по 100 мл 4 рази на день.

Залити жменю ягід і 1 ст. ложку листя брусниці 1 літром води. Готувати відвар слід на слабкому вогні приблизно 30-40 хв. Після цього дати напою настоятися. Перед вживанням відвар слід процідити і віджати.

1 ст. ложку ягід покласти в каструлю і залити склянкою кип’яченої води. Поставити каструлю на плиту і варити протягом 10 хв. Дати відвару настоятися 1 годину. Приймати по 1 склянці кілька разів на день після їжі.

Додавати в чай плоди брусниці, щоб підвищити імунітет та опірність організму різним інфекціям.
Бруснична вода (для покращення самопочуття і налагодження роботи нирок):

Жменю ягід слід ошпарити окропом. Потім залити холодною водою – приблизно 2 склянки. В такому стані ягоди потрібно настояти 7 годин. Пити брусничну воду слід 4-5 разів на добу, кожен раз перед прийомом їжі.

Жменю ягід подрібнити в блендері. Додати до брусничної кашки 1-2 ст. ложки натурального меду (будь-якого). Влити необхідну кількість води (звичайної або теплої), ретельно перемішати і можна приймати.

Взяти 1 ст. ложку подрібненої брусниці, 1 ст. ложку борошна з пшениці, 1 ст. ложку грейпфрута. Змішати усі компоненти і нанести на шкіру. Через 10 хв. змити прохолодною водою.

Змішати сік брусниці з мінеральною сильногазованою водою і вмивати обличчя. Коли бульбашки лопаються, вони прискорюють кровообіг, розширюючи пори, в які проникають корисні речовини з брусниці.

Змішати в рівний кількості сік з брусниці, яблука і грейпфрута. Протирати шкіру обличчя. Від цього засобу виходить відмінний зволожуючий і очищаючий ефект.

Протипоказання:

Індивідуальна непереносимість, вагітність, дитячий вік до 12 років, гіпотонія, холецистит, висока кислотність шлунку, виразка шлунку, виразка дванадцятипалої кишки, післяопераційний період, внутрішні кровотечі, зруйнована або слабка зубна емаль, відкрите вогнище карієсу в зубах.

Кисіль з брусниці: 5 рецептів

Брусниця – північна ягода з великою кількістю корисних речовин. Дуже добре допомагає при простудних захворюваннях. Відвар з ягід є протизапальним засобом. Але і в простій кулінарії цю ягоду використовують повсюдно. Кисіль з брусниці по корисності і поживністю не поступається журавлинному морсу. Рецептів є кілька, на будь-який смак.

  • Правила приготування брусничного киселю
  • Кисіль із замороженої брусниці
  • Кисіль з брусниці з крохмалем
  • Кисіль з брусниці з журавлиною
  • Брусничний кисіль з яблуками
  • Вівсяний кисіль з брусницею і прянощами
  • Як зварити кисіль з брусниці в мультиварці
  • висновок

Правила приготування брусничного киселю

Для приготування необхідна брусниця. Використовувати можна як свіже, так і заморожене сировину. Якщо використовується свіжа сировина, то необхідно перебрати, щоб видалити всі зіпсовані, мляві екземпляри, а також хворі і недостиглі екземпляри.

А також необхідно позбавити сировину від гілочок, листя і бруду. Якщо плоди заморожені, то її необхідно використовувати відразу. Кілька разів заморожувати і розморожувати плоди не рекомендується.

Якщо використовуються додаткові інгредієнти, то їх потрібно брати в суворій відповідності з рецептурою. Для надання потрібної консистенції важливо при розчиненні крохмалю ретельно уникати виникнення грудочок. Не багатьом в ласощах подобаються грудки і згустки.

Кисіль із замороженої брусниці

Для приготування киселю з брусниці по замороженому рецептом знадобиться сировину з розрахунку на літр води 250 г плодів і 100 г цукру. Для густоти можна використовувати крохмаль близько двох ложок.

  1. У киплячу воду покласти все плоди.
  2. Поварити протягом 10 хвилин.
  3. Рідина процідити, щоб не було шматочків ягід.
  4. Довести проціджений рідина до кипіння, додати крохмаль і цукор.
  5. Як тільки рідина з крохмалем закипить, вимкнути.
  6. Настоювати близько години.

Після того як напій загусне, можна сміливо розливати його по гуртках і запрошувати домашніх випробувати ласощі.

Кисіль з брусниці з крохмалем

Це класичний рецепт, для якого можна використовувати як заморожену, так і свіжу ягоду. Інгредієнти:

  • вода 1 літр плюс додатково 100 мл;
  • 250 г плодів;
  • 4 ст. ложки цукрового піску;
  • крохмаль – 1-4 ст. ложки, в залежності від необхідної консистенції.

Рецепт приготування наступний:

  1. Сировину залити літром води.
  2. Додати цукор, закип`ятити, відразу після закипання вимкнути.
  3. Через півгодини злити все через сито і ягоди відкинути.
  4. Окремо налити холодну воду в кружку і розчинити в ній крохмаль.
  5. Вилити, помішуючи, в проціджений напій.
  6. Довести до кипіння, вимкнути.

Через кілька хвилин можна розливати напіток.Кісель з брусниці за рецептом приготування з крохмалем використовується найчастіше, цей смак знайомий з дитинства багатьом і порадує будь-якого члена сім`ї.

Кисіль з брусниці з журавлиною

Брусниця з журавлиною дадуть напою приємний смак і велика кількість корисних властивостей. Цей напій вариться легко і без проблем по все тому ж класичним рецептом. Єдина відмінність, що частина основного інгредієнта необхідно замінити журавлиною. Співвідношення в будь-якому випадку залишається те ж саме: 250 г ягід і 1,1 л води.

Брусничний кисіль з яблуками

Ще один варіант ароматного напою з додатковим інгредієнтом. Компоненти необхідні такі:

  • 150 г ягоди;
  • 3 середніх яблука;
  • цукровий пісок – 200 г;
  • півсклянки картопляного крохмалю;
  • 2,5 літра чистої води.

Покроковий рецепт приготування киселю брусничного:

  1. Влити в каструлю і поставити воду на вогонь.
  2. Яблука вимити, почистити і нарізати невеликими шматочками.
  3. Вимиті ягоди і порізані яблука всипати в кипляче воду.
  4. Довести до кипіння, і зробити вогонь менше.
  5. Засипати крохмаль в холодну воду і розмішати.
  6. Тонким струменем, постійно помішуючи, влити в каструлю з рідиною.
  7. Варити до появи перших бульбашок.

Подавати такі ласощі можна і з фруктами, і без них.

Вівсяний кисіль з брусницею і прянощами

В такому випадку напій виходить дуже красивим і ароматним. Інгредієнтів необхідно більше, ніж в класичному варіанті:

  • 300 г вівсяних пластівців;
  • 250 мл вершків;
  • 200 г цукрового піску;
  • 100 г ягід;
  • літр води;
  • сік з половини лимона;
  • паличка кориці;
  • 2 стручка ванілі.

Алгоритм приготування ароматного напою:

  1. Вівсяні пластівці замочити на ніч у холодній воді. Частина пластівців, в невеликій кількості, необхідно обсмажити на сковорідці для прикраси.
  2. Вівсяну суміш відцідити через сито. Цю рідину налити в каструльку і додати цукор.
  3. Розмішати до повного розчинення цукру.
  4. Додати всі прянощі і брусницю.
  5. Перемішати, поставити на вогонь і довести до кипіння.
  6. Помішуючи варити протягом 5 хвилин.
  7. Зняти з плити остудити.
  8. Вершки з невеликою кількістю цукру збити в щільну піну.
  9. Розлити напій по гурткам.
  10. Прикрасити піною і смаженими пластівцями.

Замість вершків, можна використовувати крем з балончика, а для надання необхідної консистенції досить додати води в готовий рецепт, якщо він вийшов дуже густим.

Як зварити кисіль з брусниці в мультиварці

Для господинь, у яких є на кухні мультиварка, завдання спрощується, оскільки ласощі можна приготувати і в ній.

Інгредієнти для приготування:

  • столова ложка крохмалю;
  • 3 ст. ложки плодів;
  • 2 ст. ложки цукру;
  • півлітра води.

Алгоритм приготування нескладний і виглядає так:

  1. У чашу налити воду і додати ягоди.
  2. Додати цукровий пісок і поставити режим «Варка на пару».
  3. Витримати 15 хвилин.
  4. Блендером подрібнити масу в мультиварці.
  5. Крохмаль розвести в воді.
  6. Влити крохмаль в мультиварку і в колишньому режимі готувати ще 10 хвилин, поки кисіль не буде готовий.

Тепер ласощі можна подавати до столу. Готується він швидко, а правильно підібрана температура допоможе приготувати напій з оптимальним смаком.

висновок

Кисіль з брусниці – корисний і ароматний напій, який із задоволенням буде пити вся сім`я. Ягоди можна використовувати і заморожені, тому такий напій легко зварити навіть взимку, якщо в морозильнику досить заготовок. Всього 250 г ягід і літр води зможуть дати бадьорості і досить вітамінів в зимову пору. Напій допоможе при простудних захворюваннях і послужить зміцнює засобом для імунітету.

Про автора

admin administrator