Буряк столовий найкращі попередники

Авторadmin

Буряк столовий найкращі попередники

Зміст:

Столовий буряк: посів, вирощування, збирання та зберігання врожаю

Буряк столовий є цінним харчовим продуктом, що містить велику кількість цукрів: сахароза (6-12%), фруктозу і глюкозу, полісахариди (пектинові речовини і клітковину), органічні кислоти (щавлева, яблучна, лимонна), а за вмістом йоду входить у число овочів , найбільш забезпечених цим елементом.
Комплекс хімічних сполук буряка дозволяє вважати її цінним лікувально-дієтичним продуктом. Особливо корисна вона хворим, що страждають ожирінням, при гіпертонічній хворобі, захворюваннях печінки і нирок, сприяє зменшенню холестерину в крові і т. П.
Буряк столовий (Beta vulgaris L.) – перехресно-запилюється рослина довгого дня. Буряк відноситься до холодостійких рослин, однак вона більш вимоглива до тепла в порівнянні з морквою. Висівають насіння при температурі грунту + 6-8 ° С.
За калорійністю столовий буряк перевищує всі інші соковиті овочі. За змістом фосфору і калію вона займає одне з перших місць серед овочевих культур.

Вимоги столового буряка до грунтів

Для вирощування столового буряка самими є глибокі, розпушені, родючі з нейтральною реакцією ґрунтового розчину грунту. Кращими вважають родючі чорноземні, сірі, темно-сірі опідзолені легкого механічного складу грунту. Високі врожаї можна отримати і на окультурених низинних торфовищах.

Температура вирощування столового буряка

Столовий буряк – культура холодостійка, насіння її можуть проростати при 4 . 5 ° С, проте за такої температури сходи з’являються через 22-23 дня. При підвищенні температури до 10 ° С проростання закінчується через 20 днів, до 25 ° С – через 5-6 днів. Оптимальна температура сходів – 25 . 26 ° С, подальше підвищення її вже згубно діє на появу сходів.
У перший період, від сходів до початку коренеутворення, столові буряки краще проростає при помірній температурі – 15 . 18 ° С, якщо ж в цей час температура опуститься нижче 0 ° С, це призведе до значного пошкодження або навіть до повної загибелі сходів.
З утворенням 2-3 пар листочків, буряк стає стійка до знижених температур, але тривале зниження температури впливає на подальший розвиток, і в таких умовах рослини дають значну кількість цветушность пагонів.

Перше короткочасне осіннє зниження температури до 2 . 3 ° С рослини витримують безболісно, ​​проте подальше її зниження негативно впливає на всю рослину. Особливо це стосується сортів, які формують коренеплоди зверху (коренеплід занурений в грунт лише на 1/3 і 1/4)

Вплив зволоження грунту на ріст столового буряка

Вимоги рослин до вологи також різні й залежать від умов вирощування та особливостей агротехніки. Вважають, що для формування однієї частини сухої речовини рослини використовують до 300-400 частин грунтової вологи. Недолік вологи в грунті особливо негативно діє при високій температурі. Однак надлишок вологи і близькість ґрунтових вод також позначаються. В таких умовах спостерігаються захворювання коренеплодів і різке зниження врожаю.
Вимоги рослин буряка до водного режиму в різні періоди росту змінюються. Так, для проростання насіння потрібно 70% вологи від його маси. У підвищеній вологості грунту рослини потребують після появи сходів.

Вплив світла на ріст і розвиток столового буряка

Столові буряки – культура світлолюбна. Світло потрібний рослинам протягом всієї вегетації, при його нестачі урожай зменшується на 30%. Недолік світла, зниження його інтенсивності погіршують хімічний склад коренеплодів.

Оптимальні попередники столового буряка

У сівозміні столові буряки розміщують на одному полі з морквою або на окремій площі. Добрими попередниками є огірки, капуста, картопля, бобові
Обробіток і удобрення грунту починають з осені. Так, під зяблеву оранку вносять по 40-60 т / га перегною або компостів. Навесні під передпосівну культивацію на малозабезпечених поживними елементами грунтах вносять по 60-90 кг / га д.р. азоту, 90-120 кг / га д.р. фосфору і 90-120 кг / га калію. На засмічених грунтах хороший ефект дає внесення ґрунтових гербіцидів. Позитивно реагує столовий буряк на внесення мікродобрив.

Столовий буряк – посів

Сівши столового буряка доцільно проводити каліброваними насінням у два строки: перший – відразу після сівби ранніх зернових, а другий – в середині травня. Сівши в травні допомагає запобігти утворенню цветушность коренів. Коренеплоди, отримані від ранніх строків сівби, використовують для літнього споживання, а пізніх – для використання восени і тривалого зберігання.
Висівають насіння широкорядним способом (з міжряддям 45-60 см) або стрічковим (за схемою 20х50 см), норма висіву: 8-10 кг / га для одноростковою і 12-15 – многоросткових насіння. Норма висіву залежить від подібності, величини насіння і схеми посіву. Глибина загортання насіння становить 3-4 см залежно від механічного складу і вологості грунту. До сівби і після нього обов’язково проводять коткування. Хороший ефект дає внесення в грядки разом з посівом мінеральних добрив (N20P20K20). Якщо посіви загущені або утворилася кірка, площа обов’язково боронують впоперек напрямку рядків легкими боронами. При цьому і зріджуються посіви на 15-18%, і знищуються бур’яни в фазі ниточки.

Догляд за посівом столового буряка

Масові сходи столових буряків з’являються на 8-12-й день після посіву. У фазі першої пари справжніх листочків проводять розрідження посівів так, щоб відстань між рослинами становила 3-4 см. При подальшому формуванні на одному погонному метрі залишають 12-16 рослин, а розріджені рослини використовують як пучкову продукцію.

Діаметр коренеплодів має становити не менше 3-3,5 см. Зволікати з формуванням густоти не слід, оскільки це призводить до зниження врожаю. На посівах, призначених для пучкової продукції, що не дозволяється вносити гербіциди після сходів основної культури.
Затримка з проріджуванням (пізніше ніж після 3-5 листочків) призводить до значного зниження товарного врожаю. До основних завдань, які має вирішити розрядження, відносяться: рівномірне розміщення рослин, знищення бур’янів, рівномірне використання поживних елементів в грунті.
Протягом вегетації на буряковій плантації проводять міжрядний розпушування грунту і підгодівлі.

Збір врожаю столового буряку

Збирають буряк до настання заморозків, оскільки підмерзлі коренеплоди втрачають смакові якості і погано зберігаються. В процесі збору, коренеплоди очищають від гички і сортують на товарні, нетоварні і дрібні. Останні можна використовувати для вигонки в закритому грунті.

Отже, столовий буряк для формування високого товарного врожаю вимагає відповідного догляду та оптимального співвідношення основних чинників: родючості грунту, відповідної температури, освітлення, відсутність бур’янів, добрива, розпушеному грунту, кращих сортів, великих добре вирівняних насіння, вирощування після добрих попередників, оптимальних термінів сівби , боротьби з хворобами і шкідниками, своєчасного формування густоти рослин.

Найкращі сорти столових буряків

Буряк є одним з найвідоміших овочів і відомий здавна. Щоб отримати хороший урожай цих коренеплодів, придатних для зимового зберігання, потрібно правильно підібрати сорти. Сортів буряків досить багато і при виборі, потрібно врахувати, що вони поділяються за термінами дозрівання, пристосованості до того чи іншого клімату, ґрунту та інших особливостей культури.

  • Кращі темні сорти червоного буряка без світлих кілець
  • Ранні сорти
  • Бордо 237
  • Модан
  • Пабло F1
  • Богема
  • Детройт
  • Болтарді
  • Єгипетська плоска
  • Сорт Мону
  • Середні сорти
  • Борщова
  • Делікатесна
  • Опольська
  • Незрівнянна А 463
  • Мулатка
  • Холодостійка 19
  • Бояриня
  • Пізні сорти
  • Ренова
  • Одноросткова
  • Циллиндра.
  • Матрона Седек
  • Цитаделла
  • Сорти для Підмосков’я
  • Червона куля
  • Водан F1
  • Сорт Екліпс
  • Сорт Отаман
  • Сорти для Уралу
  • Бікорес
  • Сорт Валента
  • Бон-Бон F1
  • Сорти для Сибіру
  • Буряк Сибірський Плоский
  • Підзимняти
  • Сорт Червоний лід
  • Червоний богатир
  • Машина
  • Буряк «Єгипетська плоска»
  • Буряк «Бордо»

Тільки з кращого буряка можна приготувати смачні салати, супи, борщі, закуски, вінегрети і соління.

Буряк розділяється на 3 групи за терміном дозрівання, це: рання, середня, пізня.

Кращі темні сорти червоного буряка без світлих кілець

Ранні сорти

Ранні сорти буряків дозволяють ласувати безліччю страв з цього смачного овоча влітку, відразу після збору плодів. Овоч можна вживати без термічної обробки. Посів насіння у таких сортів відбувається раніше інших, а збір врожаю настає через 75-110 днів.

Бордо 237

Відноситься до одних з найвідоміших холодостійких сортів буряків. Дозрівання цього сорту настає через 99-120 днів. Плоди середнього розміру, круглої форми. Смак приємний, солодкий, характерний цьому овочу. М’якоть темно-червона. При заморожуванні смакові якості не губляться. Буряк тривалого терміну зберігання (понад півроку). Підходить для посіву під зиму. Не схильний до ураження шкідниками, хворобами.

Модан

Червоний буряк Модана має акуратні і красиві плоди круглої форми. Сорт без світлих кілець. Колір сорту темний, бордово-вишневий. Вага сягає 130-260 грамів. М’якоть приємна на смак, солодкувата. Вирощується за допомогою розсади. З моменту посадки молодих рослин до збору врожаю проходить 68-85 днів. Сорт холодостійкий, невибагливий, стійкий до хвороб. Підходить для збору пучками і переробки. Зберігається недовго.

Пабло F1

Ранньоспілий, солодкий сорт. Плоди округлої форми. Розмір однаковий. Вага 195-380 грам. Шкіряка тонка. Коренеплод без світлих кілець. М’якоть насиченого кольору, темно-червона. Збір плодів нерівномірний, починається з 85-95 дня. Сорт ліжкий, зберігається кілька місяців. Темні сорти буряків ідеально підходять для приготування вінегрету.

Богема

Відноситься до темних сортів буряків. Форма округла. Колір рівний, темно-бордовий. Сорт без світлих кілець. Смак солодкий, ніжний і дуже соковитий. Дозрівають коренеплоди через 77-83 дні. Буряк цього сорту стійкий до хвороб, добре зберігається. Не втрачає свій вигляд, смак при зберіганні.

Детройт

Холодостійкий, ранньоспілий сорт. При весняних заморозках не підмерзає. Рослина під час активного зростання вимоглива до поливів. Червоний буряк без світлих кілець. Плоди невеликі і маленькі. Вага сягає 210 грамів.

Форма акуратна, кругла. Збір урожаю масовий, настає на 105-110 день. Сорт не схильний до хвороб. При підживленні розмір плодів збільшується.

Болтарді

Ранній, високоврожайний, холодостійкий сорт. Коренеплоди стійкі до заморозків. М’якоть соковита, смачна, темно-червоного кольору. На зрізі помітні радіальні кільця. Середня вага 160 грамів. Плоди рівні, акуратної округлої форми.

Сорт добре зберігається, не боїться заморозків, стійкий до більшості хвороб. При посіві навесні під укриття підходить для пучкового збору. При пізньому посіві, зібраний урожай можна залишити на зберігання на зиму на 3-5 місяців.

Єгипетська плоска

Сорт Єгипетська плоска

Славиться великими (понад 500 грамів) плодами. М’якоть фіолетово-бордова. Помітні невеликі радіальні кола. Смак солодкий, соковитий, ідеально підходить для вінегрету. Дозрівання біля сорту Єгипетська плоска, настає через 90-100 днів. Сорт засухостійкий, зберігається більше півроку.

Сорт Мону

Одноростковий, вирощується з розсади. Буряк циліндричної форми. Вага сягає 300 грамів. Збір урожаю проводиться через 105-115 днів. Буряк цього сорту підходить для збору пучками і переробки.

Середні сорти

Ці сорти легко переносять посів на зиму. Літня посуха не шкодить формуванню плодів. Термін зберігання більш тривалий, ніж у ранніх сортів. Середньоспілі сорти поділяються на кілька видів і при виборі насіння потрібно врахувати всі особливості сорту.

Борщова

Столовий буряк Борщова підходить для вирощування на будь-яких грунтах. М’якоть приємна на смак, м’яка, темно-малинового забарвлення. Без світлих кілець. Іноді виявляються невеликі білі радіальні кола. Плоди однакового розміру, невеликі. Вага плодів 230-500 грам. Шкіряка тонка. Дозрівають за 98-104 дні.

При хорошому підживленні з квадратного метра знімається до 9 кілограм плодів. Можна сіяти влітку і під зиму. Підходить для приготування овочевих соків, перших страв, закусок, салатів.

Делікатесна

Буряк Делікатесний відноситься до універсальних і холодостійких сортів. Плоди сорту Делікатесна використовуються для варіння, приготування різних страв, заготовок, вживання у свіжому вигляді.

Дозрівання настає на 95 день. Буряк невеликий. Форма кругла. Шкіряка гладка, тонка. Буряк відноситься до темних сортів, має темно-вишневу м’якоть. Радіальні кільця відсутні.

При зростанні кілька втечі починають цвісти, на обсяг урожаю це практично не позначається. Овоч довго зберігається. Універсальний у використанні. Сорт підходить для середньої смуги Росії, прекрасно росте при прохолодній погоді.

Опольська

Середньопелий, вологолюбний сорт. Форма плодів є довготривалою. Шкіряка тонка. Смак злегка солодкуватий. На зрізі помітні тонкі кільця. При початку зростання сорт вимогливий до своєчасного, рясного поливу. Термін зберігання до півроку. Товарні якості та смак при зберіганні не змінюється.

Незрівнянна А 463

Сорт Незрівнянна А 463

Є високоврожайним, невибагливим сортом буряка. Плоди великі, плоско-круглої форми. Верхівка червоно-сіра. М’якоть темно-вишнева, смачна, соковита. Сорт без світлих кілець. З квадратного метра можна зняти до 9 кілограмів плодів.

Урожай легко переносить зимівлю, не втрачає свої якості. Вегетативний період триває 100 днів. Буряк цього сорту не пошкоджується шкідниками, хворобами.

Мулатка

Відрізняється смачними і великими плодами. Буряк шароподібної форми. Вага сягає 500 грамів. М’якоть однорідного червоного кольору, без світлих кілець, м’яка, смачна. Колір не змінюється. Урожай зберігається протягом всієї зими.

Збір урожаю проводиться через 115-120 днів після посіву. З одного метра знімається до 7,5 кілограм плодів. Ранні посадки можна продавати пучками.

Холодостійка 19

сорт Холодостійка 19

Холодостійкий, середньеранній сорт. Технічна стиглість коренеплодів настає через 65-76 днів. Форма приплюснуто-кругла. Колір у буряка темно-червоний. Шкіряка гладка. Вага 150 – 230 грам. М’якоть дуже смачна, соковита, ніжна. Сорт підходить для пучкового вирощування. Ліжкість плодів хороша. Сіяти можна навесні і під зиму.

Бояриня

Високоурожайний і середньоспілий сорт. Коренеплод кулястої форми. Вага 210-350 грам. При своєчасному підживленні збільшується.

Пізні сорти

Ці сорти мають довгий період зростання. Вони відрізняються стійкістю до заморозків у весняний і осінній період і спеці влітку. Овочі в прохолодному місці зберігаються до збору нового врожаю. Втрата маси і зовнішнього вигляду при цьому незначні.

Ренова

Буряк Ренова славиться рясним урожаєм. Форма циліндрична. Шкіряка тонка, темно-рожева. М’якоть червоно-фіолетова. У плодів відсутній буряковий запах. Смак приємний. Вага плодів доходить до 390 грамів. Сорт холодостійкий і нетребувальний до клімату, умов вирощування.

Одноросткова

Сорт Одноросткова при хорошому відході дозволяє з сотки землі зняти до тонни коренеплодів. З моменту сходів насіння до повної зрілості плодів проходить 130 днів. У прохолодному місці овоч зберігається до півроку. Середня вага 450-550 грамів.

Смак приємний, соковитий. М’якоть темно-бордова. Шкіряка тонка. Форма плоскоокругла. Для вирощування розсади можна використовувати касети. Сорт не схильний до захворювань.

Циллиндра.

Червоний буряк Циліндра отримав свою назву через циліндричну форму. Рослина холодо- і теплостійка. Дозріває через 101-120 днів. З сотки збирається до 120 кілограмів плодів. Розмір коренеплодів невеликий. Але при хорошому відході досягає 700 грам. Довжина 25-32 сантиметри.

Смак приємний, соковитий, без запаху. Колір яскравий, без світлих кілець. Шкіряка тонка. Зібраний урожай зберігається до 9 місяців. Хвороби, шкідники, заморозки і спека для цього сорту не страшні.

Матрона Седек

Сорт Матрона Седек

Є пізнім сортом. Буряк відноситься до темних сортів. Кільця слабовиражені. Форма плодів плоскоокругла. Вага сягає 300 грамів. Смак виражений. Плоди підходять для тривалого зберігання, не втрачають своїх якостей.

Цитаделла

Червоний буряк Цитадела – пізньопелий сорт. Довжина середня. Форма циліндрична. М’якоть яскрава, без світлих кілець. Смак буряковий. При правильному зберіганні лежить до травня. Зовнішній вигляд і смак практично не змінюється.

Також можна виділити сорти: Белуші F1, Вінегрет, Червоний рубін, Бікорес, Водан F1, Двусемянна ТСХА, Болівар, Багрова куля, Ноховскі, Цариця F1, Холодостійка, Беттолло F1, Бона, Бордо односем’яна, Глобус, Боро F1, Жуковчал, Субfетанка, Субр, Вони відрізняються прекрасним смаком і універсальністю при вживанні.

Сорти для Підмосков’я

Для середньої смуги Росії можна вибрати досить багато сортів буряків, які при правильному догляді дають прекрасний урожай високоякісних коренеплодів.

До ранніх сортів для Підмосков’я можна віднести: Червона куля, Водан, Детройт, Пушкінська плоска, Бордо-237, Болтардіран, Грибівська плоска, Мулатка, Слов’янка. Буряк цих сортів дозріває за 2,5-3,5 місяці.

Червона куля

Сорт Червона куля

Ранній, дієтичний сорт. Посів проводиться ранньою весною. Збір урожаю настає через 68-72 дні. Вага коренеплоду 150-250 грам. М’якоть дуже соковита, темно-червона. Кільця на зрізі слабовиражені. З квадратного метра знімається 3-6 кілограм коренеплодів.

Водан F1

Ранній, високоврожайний гібридний сорт. Гібрид дозріває за 78-82 дні. Форма кругла, гладка, хвостик тонкий. Колір темно-червоний, без світлих кілець. Вага коренеплодів 220-500 грам. Смак виражений, соковитий.

Найкращі середні сорти: Екліпс, Богема, Єгипетська плоска, Донська плоска, A-463, Бона, Холодостійка-19, Матрона, Монокль, Патрік. Коренеплоди стійкі до холодів, посухи. Добре зберігаються.

Сорт Екліпс

Середньоспілий. Буряк має подовжену овально-циліндричну форму з тупоконечною, округлою або злегка вигнутою формою. М’якоть червоно-фіолетова, ніжна, соковита.

До пізніх сортів відносяться: Отаман, Підзимня, Циліндра, Бордо односем’яна, Ренова, Рокет, Беттіна, Ларка. Насіння цих сортів потрібно сіяти пізньої весни.

Сорт Отаман

Середньопіздній, ідеально підходить для Підмосков’я. Легко переносить заморозки, не любить сирості. Дозрівання наступає на 120-130 день. Форма циліндрична. Вага плодів 200-300 грам. Окрас коренеплода темно-червоний. М’якоть без світлих кілець, ніжна і соковита. Смак відмінний. Сорт ліжкий.

М’якоть цих сортів відрізняється ніжністю, соковитістю. Для тривалого зберігання плоди не призначаються.

Сорти для Уралу

Для Уралу кращими сортами є: Бікорес, Валента, Бон-Бон F1, Одноросткова, Браво, Багрова куля, Бетіна, Детройт 2, Болтарді, Скарлетт супрім, Грибовська пласка , Бордо односем’яна, Бордо 237, Бона, Мулатка, Вірівська односем’яна, Кримсон Глри, Піднесімнена

Темний сорт Одноросткова – ранньопелий і врожайний. Вегетативний період 80-130 днів. Відмінною рисою сорту є одне і двосем’яні плоди. Форма округло-плоска або округла. Вага 300-600 грам. Колір насичений, темно-бордовий. М’якоть смачна, соковита і ніжна. Зберігається довго.

Бікорес

є врожайним, середньоспілим сортом буряка. Солодкий сорт. Фарбування плодів темно-бордове. Форма округла, вирівняна. Вага 210-350 грам. М’якоть яскрава, без світлих кілець, смачна, соковита. З квадратного метра збирається близько 6 кілограмів плодів.

Сорт Валента

Одноростковий, виростає за 95-100 днів. Вага сягає 300 грамів. Форма овально-округла. М’якоть солодка, смачна, темно-червона. Сорт ліжкий, холодостійкий, не боїться хвороб.

Бон-Бон F1

Це сорт буряків середнього терміну дозрівання. Термін вегетації – 120 днів. М’якоть біля плодів яскраво-червоного забарвлення, без світлих кілець, смачна. Форма округла, з тонкою шкіркою. Посів проводиться з квітня по середину липня.

Ці сорти легко переносять різкі перепади температур, прохолодний клімат. Урожай при хорошому відході виходить дуже рясним.
Збір урожаю розтягується до кінця вересня. При весняній посадці на початку росту рекомендується використовувати приховувальний матеріал.

Сорти для Сибіру

Найбільш пристосованими для сибірського клімату є сорти: Сибірська плоска, Підзимня, Червоний лід, Машенька, Червоний богатир, Одноросткова, Незрівнянна, Бордо 327, Холодостійка, Пабло, Циліндра.

Буряк Сибірський Плоский

Ранній сорт, дозріває за 98-100 днів. Форма плоска. Буряк відноситься до темних сортів і має червоно-фіолетове забарвлення. Вага 200-400 грам. Смак відмінний. Сорт відрізняється холодостійкістю, стійкістю хвороб.

Підзимняти

Середньеранній сорт. Форма округла. Вага 200-400 грам. Колір м’якоті – бордовий. Сорт холодостійкий, стійкий до більшості хвороб.

Сорт Червоний лід

Сорт Червоний лід

Дозріває за 100 днів. М’якоть яскрава, з невеликими кільцями. Вага коренеплодів – 200-300 грам. З квадратного метра збирається 4-5,5 кілограм буряка.

Червоний богатир

Високоурожайний сорт. Форма циліндрична. Шкіряка тонка, темно-червона. М’якоть без кілець. Вага 200-550 грамів. Врожайність з квадратного 8-10 кілограма.

Машина

Середньоспелий і врожайний сорт. Темно-червоний сорт без світлих кілець. Форма циліндрична, гладка. З метра збирається до 9 кілограмів плодів. Вага плодів 310-600 грам. Плоди дуже смачні. Рослина не піддається хворобам.

Вирощуючи буряк розсадкою можна збільшити ймовірність хорошого врожаю. Найкращим варіантом для посадки є касетний метод. При такій посадці в окремій комірці росте 1 рослина і розсаджування і проріджування не потрібне.

За сприятливих умов до вересня – початку жовтня можна зібрати відмінний урожай.

Досить часто в цих регіонах використовується посів під зиму, коли земля підмерзла насіння поміщаються на грядках, а навесні при прогріванні ґрунту швидко починають рости.

Солодкі сорти для середньої смуги Росії, Підмосков’я, Сибіру: гібрид Пабло, Детройтська кругла, Незрівнянна, Циліндра.

Одними з найбільш широко використовуваних і улюблених городниками сортів Уралу і Сибіру є: Червоний лід, Бікорес, Сибірська плоска, Мулатка, Червоний богатир, Мондоро F1, Машенька, Вітал циліндра.

Дуже затребувані темні сорти буряків, що підходять для приготування різних закусок, соків, перших, других страв, салатів, заготовок.

Всі ці сорти при грамотному проведенні агротехнічних робіт дають відмінний урожай високоякісних плодів.

Кожному садівнику хочеться посадити і виростити на своїй ділянці саме кращі сорти буряків, найсолодші і смачні. Ми познайомимо Вас з такими сортами і допоможемо визначитися з вибором ідеальних їдалень або цукрових сортів буряків, їх опис і характеристики нижче.

Буряк «Єгипетська плоска»

Практично кожному городнику відомий такий чудовий сорт, як буряк єгипетський плоский. Він відноситься до середньеранніх. Від посадки до збору врожаю може пройти від 95 до 130 днів.

Посів насіння здійснюється з квітня по червень місяць, зазвичай відразу у відкритий ґрунт. Але можлива посадка і на розсаду.

Насіння занурюється в ґрунт на глибину мінімум два сантиметри. Якщо овоч висаджується рядами, то відстань між ними дотримуються близько двадцяти п’яти сантиметрів. Сходи потрібно проріджувати. Вперше це робиться, коли на поверхні з’являться перші листочки. Операцію повторюють при досягненні плодом чотирьох сантиметрів у діаметрі. Ґрунт для культури бажано регулярно рихлити, безглуздим стане і додаткове підживлення добривами. Даний сорт буряків є досить засухостійким.

Плоди бордово-фіолетового кольору, округлої, приплюснутої еліпсоїдної форми. На смак буряк дуже солодкий, соковитий і ніжний.

За відгуками садівників даний сорт буряків володіє відмінними зовнішніми і смаковими якостями. Сортотип стійкий до цвітушності і задовільно переносить посуху. Розмір коренеплодів сягає близько 8 – 12 см у діаметрі, а маса – до 500 грамів. Це досить урожайний сорт буряків – з 1 кв. м. можна зібрати від 3 до 8 кг. Розмір плодів залежатиме від часу посадки. Краще виробляти її в кілька заходів, тоді буряки зростуть різного розміру.

Можете подивитися урожай Єгипетського плоского буряка, який вже деякий час зберігався і в розрізі.

Буряк «Бордо»

«Бордо» – середньеранній сорт буряка. Повний період дозрівання даного овочу становить 90-110 днів. Є

Найкращий сорт буряку

Столові буряки – сорти буряків, посів, вирощування, догляд, зберігання. Страви з буряків

Як вирощувати столовий буряк, щоб отримати хороший урожай

Цій городній культурі характерні дієтичні властивості, чудова лежкість та легкість агротехніки.

Вирощувати столові буряки неймовірно просто – достатньо посіяти їх у термін. Проростає насіння цієї культури швидше, ніж у іншого популярного коренеплоду — моркви, крім того, їх легко проріджувати і простіше сіяти.

У більшості випадків столовий буряк добре росте на всіх городах, а основним заходом догляду є своєчасний полив. Вирощувати буряк можна після багатьох овочевих культур, хоча краще не розміщувати його після інших коренеплодів.

Підготовка ґрунту під посадку буряків

Столовому буряку необхідні пухкі розпушені родючі ґрунти, добре відгукується вона і на внесення перепрілого гною, перегною або компосту.

При осінньому перекопуванні, яке виконують на глибину багнета лопати, вносять від 3-5 до 10 кг добрив на 1 м2. Врахуйте, що використання свіжих добрив призводить до зростання (утворення насіння стебла) буряків, деформування коренеплодів і значно зменшує їх лежкість.

Весняний та підзимовий посів

Буряк холодостійкий, але навесні його висівають на тиждень-два пізніше, ніж морква, яку сіють, як тільки зійде сніг. Ранні та підзимові посіви переважно йдуть на пучкову продукцію влітку. Якщо ви плануєте закладати буряки на зимове зберігання, варто посіяти їх у другий термін – на початку травня.

Щодо підзимових посівів, цю культуру, як і інші коренеплоди, потрібно висівати так, щоб вона не встигла прорости цього року. Зазвичай підзимову сівбу буряків проводять до промерзання ґрунту.

Схема посіву буряків

Насіння розміщують на відстані 7-10 см у борозни, між рядами залишають 45-50 см. Зазвичай у буряків насіння зрослося, тому росточки доведеться проріджувати, щоб між ними була відстань 10-15 см. Загущені посадки, які дають не дуже великі коренеплоди, ведуть до невиправданого перевитрати насіння, а рідкісні посадки – до низьких урожаїв. Якщо ґрунт сухий, перед посівом потрібно полити дно борозни.

Особливості вирощування столового буряку

Для того щоб отримати коренеплоди високої якості, з темною, рівномірно забарвленою м’якоттю, варто пам’ятати, що столовий буряк необхідний родючий ґрунт і високий рівень агротехніки. Рекомендують сіяти кілька різних сортів.

Буряк, як і всі коренеплоди, має сильно розвинений корінь, що вимагає добре аерованих ґрунтів, тому потрібно систематично розпушувати міжряддя та видаляти бур’яни.

Поливати її краще водою з добривами на основі витяжки екстракту каліфорнійських черв’яків – “Вермістім”, “Вермісол” або “Ідеал”. Уникайте підживлення аміачною селітрою. щоб не накопичувалися нітрати. В ідеалі будь-які азотні добрива слід замінити комплексними на органічній основі.

Проти мурах, які часто влаштовують мурашники в міжряддях, систематично розпушуйте і поливайте ці місця. Можна посипати мурашник препаратом “Медветокс”, “Громобій”, “Мурацид” або просто гарячою золою. Іноді при сусідстві з полем цукрових буряків на посадках з’являється довгоносик, який знищує врожай у фазі.

сходів. Проти нього обробіть сходи біопрепаратом “Актофіт”. Для профілактики таких захворювань, як церкоспороз, коренева гниль, дуплистість, потрібно дотримуватися сівозміни і проводити посів здоровим протруєним насінням.

Як правильно зберігати буряк взимку

Коренеплоди мають гарну лежкість, але згодом зморщуються через зневоднення. Тому, якщо немає можливості регулювати температуру та вологість у місці зберігання, краще пересипати буряк злегка вологим піском. Попередньо продукцію потрібно розсортувати за розміром і укласти так, щоб коренеплоди не торкалися одне одного. Пісок блокує доступ спір до коренеплодів і запобігає їх зневодненню. Бадилля у буряків залишених на їжу слід перед зберіганням обрізати на 1-1,5 сантиметри, у коренеплодів, залишених на насіння, бадилля обрізають на 2-2,5 см, не пошкоджуючи точку зростання. Обрізати бадилля повністю і виривати його вручну не можна, інакше буряк загниє.

Популярні сорти буряків

Сорти буряків бувають вітчизняної та іноземної селекції. Серед перших можна виділити, наприклад, класичний сорт “Бордо 237” або нещодавно створені “Багряна”, “Делікатесна”, “Дій”, “Зміна”. Серед других – створений у Польщі “Червона куля”, “Бікорес” та “Регала” компанії Bejo, “Болівар” компанії Nunhems та інші. Закордонні сорти іноді менш урожайні, оскільки у більшості мають менший середній розмір коренеплодів. При цьому їх м’якоть темніша, вони стійкі до зростання, що важливо для південних регіонів, а також багаті на корисні речовини. Насіння їх протруєне, що зменшує небезпеку пошкодження ґрунтовими шкідниками та хворобами.

Єгипетська плоска

Коренеплід плоский, масою 300-500 г. М’якуш темно-червоний з фіолетовим опеньком, соковитий. Сорт стійкий до зростання і посух. Рекомендований для осінньо-зимового споживання.

Циліндра

Коренеплід циліндричний, із загостреним кінчиком та рівною поверхнею, масою 250-600 г, легко висмикується з ґрунту. М’якуш темно-червоний, без кілець, солодкий. Використовується для зберігання та консервування.

Нобол

Ранньостиглий сорт. Коренеплід округлий, гладкий, масою 250-300 г. М’якуш інтенсивного темно-бордового кольору, без яскраво виражених внутрішніх радіальних кілець. Універсальний сорт для отримання ранньої пучкової продукції, зберігання та переробки. Стійкий до стрілкування.

Червона куля

Коренеплід округлий, масою 300 г. М’якуш темно-червоний, без яскраво виражених концентричних кілець. Один з кращих сортів для безпосереднього вживання в їжу, переробки та тривалого зберігання.

Бордо 237

Середньостиглий сорт. Коренеплід округлий, з невеликою головкою, масою 230-500 г. М’якуш темно-червоний з бордовим відтінком, соковитий, ніжний, цукровий. Сорт стійкий до високих температур та хвороб. Рекомендований для використання в кулінарії та для переробки.

Кадет

Ранньостиглий сорт. Коренеплід округлий, гладкий з тонкою шкіркою, масою 230-420 г. М’якуш соковитий, ніжний, солодкий, темно-червоного кольору з бордовим опеньком, має невелику кількість циліндричних кілець. Універсальне призначення.

Носівська плоска

Середньостиглий сорт. Коренеплід плоско-округлої форми, масою 250-300 г. М’якуш соковитий, щільний, ніжний. Сорт стійкий до зростання і нестачі вологи. Придатний для тривалого зберігання.

Детройт

Середньостиглий сорт. Коренеплід округлий, гладкий, масою 100-200 г. М’якуш темно-червоний, без кільчастості. Сорт холодостійкий та стійкий до зростання. Придатний для консервування.

Страви з буряка – рецепти

ЗАКУСКА З БУРЯКІВ І СИРУ ФЕТУ

Буряк помити і відварити до готовності. Після варіння охолодити у воді.

Очистити буряк і нарізати кільцями, фету розім’яти виделкою.

Викласти на тарілку, чергуючи кільця буряків із шаром фети. 4Перед подачею на стіл страву посипати подрібненим салатом або пророслими паростками, додати перець за смаком і полити оливковою олією.

На 4 порції Вам знадобиться:

  • 34 середні буряки
  • 250-300 г сиру фета
  • гілочки салату або пророслі паростки сої
  • оливкова олія
  • перець

БУРАЧНИК

Буряки очистити, нарізати тонкими смужками, покласти в каструлю, залити 1 л води, додати 1 ч. л. оцту та поставити варити на 20-30 хв.

Картопля помити і відварити в мундирі, очистити та нарізати кубиками.

Буряковий відвар процідити та охолодити. Буряк покласти в каструлю, додати варену картоплю, нарізані невеликими смужками огірки, рубане яйце, подрібнену зелену цибулю.

Туди ж покласти тертий хрін, сіль, цукор та гірчицю за смаком. Залити буряковим відваром, додати|добавляти| сметану і розмішати. Буряк посипати подрібненим кропом.

На 4 порції вам знадобиться:

  • 1 великий або 2 середні буряки
  • 2-3 невеликі картоплини
  • 2 свіжі огірки
  • 2 яйця
  • пучок зеленої цибулі та кропу
  • 2 ст. л. тертого хрону
  • 2 ст. л. сметани
  • 1 ч. л. цукру
  • оцет, гірчиця

БУРЯКОВИЙ ФРЕШ

Цей напій очищає печінку, нирки, жовчний міхур і знижує тиск. Комплекс вітамінів та мікроелементів, що входить до його складу, нормалізує обмінні процеси в організмі. Широко відома та послаблююча функція бурякового соку. Не рекомендують його вживати людям зі зниженим тиском, діабетом та сечокам’яною хворобою. Фреш можна приготувати в будь-якій соковижималці, призначеній для приготування овочевих соків. Добова доза: не більше 50 г.

ПІСНИЙ БОРЩ

Буряк помити і відварити до готовності. Після чого охолодити у воді, почистити та потерти на великій тертці.

Цибулю та моркву почистити. Моркву натерти на великій тертці, цибулю нарізати дрібними або середніми шматочками.

У сковороді розігріти олію, висипати в неї цибулю і моркву, присолити і смажити доти, доки цибуля не стане прозорою (7-10 хв).

Додати томатну пасту, цукор та невелику кількість води, щоб овочі трохи згасили. Потім гасити протягом 2-3 хв.

Налити в каструлю води на 1% і поставити на вогонь. Викласти спочатку картоплю, потім подрібнену капусту.

Довести до кипіння, зменшити вогонь. Додати в каструлю обсмажені з томатною пастою овочі. На готовність борщу слід орієнтуватися за рівнем готовності картоплі. Спробувати борщ на сіль і за необхідності досолити.

За 2-3 хв. до вимкнення борщу додати в каструлю потерту варену – буряк і перемішати. Вийде насичений колір.

Зняти каструлю з плити і дати деякий час настоятися, додавши часник, видавлений на тиску. Найкращий смак у такого борщу наступного дня після приготування.

На 3 літрову каструлю вам знадобиться

  • 1 великий або 2 середні буряки
  • 4-5 невеликих картоплин
  • 1 велика або 2 невеликі цибулини
  • 1 велика або 2 невеликі моркви
  • половина маленької голівки капусти
  • 5 ст. л. томатної пасти
  • 1-2 ст. л. цукру
  • 2-3 зубчики часнику
  • рослинна олія

Легкий вінегрет

Буряк помити, відварити, очистити та порізати кубиками. Картопля помити і відварити в мундирі, очистити та нарізати кубиками. Моркву помити, відварити, очистити та порізати кубиками. Подрібнені овочі викласти в миску та заправити майонезом.

На 4 порції вам знадобиться

  • 2 середні буряки D 2-3 невеликі картоплини
  • 2 невеликі моркви
  • 5 ст. л. легкого майонезу
  • солоні огірки (за бажанням)

ЗАКУСКА З БУРЯКІВ І АВОКАДО

Буряк помити і відварити до готовності в підсоленій воді. Після варіння охолодити.

Очистити буряк і порізати кружальцями.

Авокадо розрізати вздовж, видалити кісточку, почистити, нарізати півкільцями. Викласти на тарілку, чергуючи кільця буряка з двома півкільцями авокадо. Посипати кедровими горішками, петрушкою і полити оливковою олією.

На 4 порції вам знадобиться:

  • 4 середні буряки
  • 2 авокадо
  • кедрові горішки
  • гілочки петрушки
  • оливкова олія

Запорука

багатого врожаю – добре освітлене місце на ділянці.

Найкращі попередники – гарбузові, бобові та пасльонові. У відкритий ґрунт насіння висівайте у два підходи з інтервалом у два тижні (для підстрахування, якщо перший посів вимерзне). Грунт для посіву повинен бути прогрітий до 6°С і обов’язково зволожений.

Для підвищення цукристості буряків деякі городники рекомендують поливати грядку розчином кухонної солі з розрахунку 1 ч. л. на 10 л води (витрата 1 м-). Інші обмежуються лише двома підживленнями комплексними добривами – на початку та в середині вегетації.

Буряк корисні властивості та застосування в готуванні

Коренеплід

Користь буряків очевидна, адже у коренеплодах цього овоча міститься забійний арсенал вітамінів, а також макро- та мікроелементів, необхідних організму людини. Все перераховувати немає сенсу, достатньо лише згадати чудову п’ятірку: залізо, кальцій, калій, магній та йод. Вже справляє враження!

Буряк – дивовижний овоч не тільки завдяки вражаючому набору корисних речовин, але й тому, що при термічній обробці – чи це варіння, жаріння або гасіння – вони практично не руйнуються. Саме тому її корисно їсти як у сирому вигляді, так і приготовану.

Цей овоч найчастіше можна зустріти у закусках, перших та других стравах. Рідше його вживають сирим. У салатах буряк непогано поєднується з морквою та яблуком. А як заправку використовуйте лимонний сік з оливковою олією. Також цей коренеплід можна замаринувати за аналогією з морквою «корейською».

Бадилля буряків

Листя буряків найчастіше кладуть у салати. Найкраще використовувати їх, поки рослина молода. Згодом прожилки стають волокнистими, а сама листова пластина — жорсткою і не такою апетитною. Молоді листочки перед вживанням слід добре промити, а потім обдати окропом. Так вони стануть ще смачнішими і втратять досить специфічний запах, який деяким не подобається. Також з бадилля можна зробити начинку для пирога. Змішайте ошпарене листя буряка зі шпинатом або щавлем і покришіть пару яєць – вийде не пиріг, а справжнісінький вітамінний заряд.

Сік із буряків

Буряк сік дуже корисний, але пити його потрібно з обережністю. Вважайте, що це свого роду ліки, які мають свої протипоказання, і зловживати ним не варто. Адже ви не питимете дві пігулки, а не одну, як прописав лікар. Те саме і у випадку з соком буряків. Перш ніж почати оздоровлюватись цим напоєм, сходіть до лікаря за консультацією. Так, сік не рекомендується вживати при низькому тиску (гіпотонії), ниркових захворюваннях та діабеті.

Якщо вживати буряковий сік, то невеликими порціями (трохи більше 100 р за раз). У таких дозах він допоможе вам знизити холестерин і тиск при гіпертонії (не плутайте з гіпотонією!) також очистити організм від шлаків і токсинів завдяки антиоксидантам, що містяться в коренеплоді.

Пити його краще у суміші з іншими соками. Непогано поєднуються буряк, морква та яблуко. До них можна додати апельсин. А якщо ви хочете збалансувати свою вагу, спробуйте напій із соку буряків, селери, яблука та грейпфрута.

Для довідки – історія вирощування буряків

Культивувати буряк почали до нашої ери. Вже на той час цей коренеплід високо цінувався, зокрема у медицині. У X столітті буряк з’явився на теренах Русі, а до XVI — повністю підкорив її. Саме тоді овоч почали ділити на столовий та кормовий. Незважаючи на багатовікову історію, видів цієї рослини всього кілька. Для нас інтерес представляють буряк звичайний, з вікла листовий, або мангольд.

Буряк кормовий – тонкощі вирощування та правильний догляд

Буряк є відмінним засобом підвищення молочних надоїв у кіз, корів, при цьому не завдає жодної шкоди здоров’ю. Взимку коренеплоди буряків практично повністю заповнюють потребу тварин у вітамінах та мікроелементах, коли їх раціон складається в основному із сухих та консервованих кормів. Влітку в їжу йде і бадилля, і коренеплоди.

Буряк кормовий – особливості культури

Буряк кормовий цінується наявністю великої кількості мінеральних та пектинових речовин, легкозасвоюваних вуглеводів та вітамінів. Навіть у листі міститься більше протеїнів, ніж у злаках – 15-16 %. Ця рослина – дворічник: у перший рік вона утворює великий коренеплід з шапкою пишного зеленого листя, а в другий – дає високий квітконос з насінням. Загалом, агротехніка цієї культури подібна до вирощування цукрових буряків.

Коренеплоди відрізняються великою різноманітністю забарвлень і форм, а також ступенем заглиблення у ґрунті. Традиційно переважають сорти з червоною, білою, жовтою та помаранчевою забарвленням плода. За формою розрізняють сорти з мішковидним, циліндричним та конусовидним видовженим коренем, причому останні посідають перше місце за цукристістю. Крім того, сорти з неглибоким зануренням у ґрунт, коли половина або більша частина коренеплоду знаходяться на поверхні, є більш посухостійкими. Найбільш популярні сорти – Центаур Полі, Еккендорфська жовта, Оберндорфська червона.

Готуємо грунт

Вирощування кормових буряків на глинистих, заболочених і піщаних ґрунтах не принесе очікуваних результатів. Непридатні також для зростання коренеплодів кам’янисті ґрунти. Найбільш підходящим для буряків вважається земля з нейтральною та слабокислою реакцією (до 7,5 pH), при цьому цілком прийнятні слабосолонцеві ґрунти. Як показала практика, найкращі попередники кормової культури — пшениця, жито, кукурудза, горох та овочі.

Отримувати хороші врожаї кормових буряків – до 1000 центнерів з 1 га – можливо тільки на багатих чорноземах, а також на заплавних ділянках. Культура дуже вимоглива до родючості, тому потрібне попереднє покращення ґрунту.

Тільки своєчасна підготовка ґрунту забезпечить появу дружніх сходів.

  1. Заросла бур’янами ділянку потрібно очистити і звільнити для подальшої передпосівної обробки. При засміченості злаковими бур’янами та дводольними однорічниками (щириця, куряче просо, лобода), їх позбавляються методом прополювання після збирання попередників. Через 14 днів сходи, що з’явилися, знову знищують. Звільнити ділянку від багаторічників (осота, пирія) допоможе осіння обробка вегетуючої маси гербіцидами суцільної дії ( Ураган, Раундап, Буран ).
  2. Восени під перекопування на 1 га землі вносять органічне добриво, що визріло, або компост — 35 т, деревну золу — 5 ц.
  3. Площі перед посадкою орають із внесенням нітроамофоски з розрахунку 15 г/погонний метр. В ідеалі, грунт повинен бути дрібнокомкуватим, пухким і злегка вологим.

Вирощування кормових буряків — підготовка насіння, посівні роботи

Кормові буряки не вирощують більше двох років на одній ділянці , тому що там накопичуються хвороботворні утворення та шкідники. Вегетаційний період культури – від 125 до 150 днів, тому її садять рано навесні, починаючи з останніх днів березня до середини квітня. Сіяти буряки починають тоді, коли ґрунт на глибині 12 см прогрівається до 5-7 оС.

  1. Насіння краще обробити будь-яким дезінфікуючим засобом, наприклад, витримати півгодини у насиченому розчині марганцівки.
  2. Досягти оптимальної густоти сходів можна за допомогою додаткової обробки стимуляторами зростання. Тільки пам’ятайте, що після вологих процедур посівний матеріал потрібно трохи підсушити.
  3. На ділянці роблять борозенки з міжряддям 60 см. Клубочки кормових буряків сіють на глибину 3 см, намагаючись, щоб на погонний метр падало 14-15 насінин. Орієнтовно на сотку знадобиться 150 г насіння.
  4. Рядки присипають землею і чекають на перші сходи. Якщо грунт сухий, посіви потрібно ущільнити гладкою ковзаною: так волога з глибоких шарів підтягнеться ближче до поверхні. При температурі повітря 8 оС паростки з’являться в середньому через 12 днів, а при температурі вище 15 оС вже через 4 дні. До появи справжніх листків сходи можуть постраждати від заморозків до -3 °С.

Догляд за рослиною

Перші півтора місяці після сходу кормовий буряк розвивається досить повільно. У цей період дуже важлива процедура проріджування, яку проводять після відростання пари справжнього листя. На погонний метр залишають не більше 4-5 паростків, витримуючи між ними 25 см. Одночасно з поливом можна відразу ж підгодувати паростки аміачною селітрою (12 г/метр пог.) Через два тижні проводять друге підживлення мінеральним добривом.

Кормовий буряк досить вологолюбний протягом усієї вегетації. Поливи прямо пропорційно впливають на величину коренеплоду, що формується, і сприяють високим урожаям. Однак за місяць до збиральних робіт потреба у воді різко зменшується, оскільки рослини починають накопичувати сухі речовини. Крім того, кормові коренеплоди дуже страждають від бур’янів і за сильної засміченості можуть недобрати близько 80% врожаю. Регулярне прополювання міжрядь стане запорукою успішного обробітку буряків.

Збір врожаю

Уже у вересні кормовий буряк перестає утворювати нове листя, а старе починає потроху жовтіти і відмирати. Коренеплоди теж не ростуть, тому зайва волога може просто погіршити їх смакові якості та лежкість. Прибирати кормові буряки рекомендується до перших морозів, приблизно, з першої декади жовтня. Невелике зниження температури до -2 оС рослини зможуть витримати, але пам’ятайте, що підморожені коренеплоди довго не зберігатимуться.

Збирають урожай, злегка підкопуючи плоди вилами чи лопатою. Для тривалого зберігання кормовий овоч ретельно очищають від бадилля, що налиплий землі. Пошкоджені під час збирання коренеплоди згодовують худобі першими. Зберігають буряки у льохах, підвалах або земляних ямах, у яких намагаються підтримувати температуру від 3 до 5 оС. Взимку ця унікальна культура радуватиме домашніх тварин, і нагадуватиме їм про літню соковиту зелень.

Найврожайніші сорти буряків

За термінами дозрівання буряк ділиться на ранню, середньостиглу та пізню. Для зимового зберігання підходить друга та третя. Ранні і ультраранні буряки хороші тим, що дозрівають за 2-3 місяці, але лежить вони погано.

Використовуючи особистий досвід, відгуки садівників з форуму та сусідів по дачі, опишу найкращі врожайні сорти буряків.

Найкращі ранні сорти буряків

Буряк Єгипетський плоский – ранньостиглий (від сходів до збирання врожаю 95-115 днів) сорт. Коренеплоди плоскоокруглі, темно-червоні, масою 200-400 г. М’якуш червоний з фіолетовим відтінком, соковитий, гарного смаку. Переваги сорту: стабільна врожайність, стійкість до посухи та цвітності, придатність для тривалого зберігання. Секла сорту єгипетська плоска підходить для всіх видів кулінарної переробки.

Буряк Червона куля покращена — ультраскоростигла (72-78 днів) урожайний сорт буряків. Коренеплоди рівні, округлі, масою 150-250 г. М’якуш їх темно-червоний, ніжний, соковитий, солодкий, майже без кілець, швидко вариться. Переваги сорту: дружня віддача врожаю, високі товарні якості, гарна лежкість. Рекомендується для домашньої кулінарії, а також для дитячого та дієтичного харчування.

Буряк Бордо 237 – середньоранній сорт (період від повних сходів до технічної стиглості 95-110 днів). Коренеплоди округлі, масою 200-500 г, з темно-червоною м’якоттю та відмінними смаковими якостями. Переваги сорту: порівняльна жаростійкість, висока врожайність за будь-яких погодних умов, хороша лежкість при зимовому зберіганні. Рекомендується для використання в кулінарії та для переробки. Через швидке переростання коренеплодів рекомендуються пізніші та загущені посіви.

Буряк Холодостійкий 19 – середньоранній сорт буряків, період від повних сходів до технічної стиглості 66-76 днів. Коренеплоди плоско-округлі, темно-червоні, гладкі, масою 150 -220 г. М’якуш соковитий, ніжний, з відмінними смаковими якостями. Сорт придатний для вирощування на пучок при підзимовому та ранньовесняному посіві. Використовують у свіжому вигляді, для переробки та тривалого зберігання. Позитивні якості: холодостійкість, придатність для підзимового посіву, стійкість до квітушності, хороша лежкість.

Середньостиглі сорти буряків

Буряк Богема – середньостиглий сорт (з моменту сходів до дозрівання проходить 70-80 днів) столового буряка. Коренеплоди округлої та плоско-округлої форми, з темно-бордовим забарвленням. М’якуш темно-бордовий, соковитий і ніжний, без кілець, з відмінними смаковими якостями. Вага одного плода 300-500 г. Переваги сорту Богема: стійкість до церкоспорозу та цвітності, не вимагає проріджування, хороша лежкість.

Буряк Бона – високоврожайний середньостиглий сорт буряка (період від сходів до збирання врожаю 115-120 днів). Коренеплоди округлої форми, великі, вирівняні, гладкі, темно-червоного кольору. М’якуш пофарбований рівномірно, без кілець, має відмінні смакові якості. Переваги сорту: великі коренеплоди мають високі товарні якості і хорошу лежкість.

Буряк Детройт – найпоширеніший середньостиглий сорт столового буряка (з моменту сходу до дозрівання проходить 100-110 днів). Коренеплоди правильної, округлої форми, однакового розміру, з гладкою шкіркою, насичено-червоного кольору, без кілець. Вага коренеплодів близько 250 г. Розетка листя не густа. Переваги сорту Детройт: стійкість до стрілкування, висока врожайність, рівні плоди, що мають гарні товарні якості, чудова лежкість. Підходить як тривалого зберігання, так переробки.

Буряк Незрівнянний А 463 – середньоранній високоврожайний, холодостійкий сорт буряків, від сходів до збирання врожаю проходить 70-100 днів. Коренеплоди округлої та плоско-округлої форми, масою 170-400 г, темно-червоного кольору з бордовим відтінком. Переваги сорту: холодостійкий, стійкий до цвітності та церкоспорозу. Має гарну лежкість. Агротехніка: посів 1-15 травня, схема посіву 30 х 7 см, збирання врожаю 25 липня – 5 вересня.

Буряк Мулатка – новий середньостиглий сорт (від сходів до збирання врожаю 120-130 днів). Коренеплоди округлої форми, вирівняні, гладкі, темно-бордового кольору, масою 150-350 г. М’якуш червоний, без кілець, соковитий, ніжний, що володіє відмінними смаковими якостями. При тепловій обробці зберігає колір. Ідеально підходить для зимового схову. Посів насінням у грунт наприкінці квітня – на початку травня на глибину 2-4 см, з міжряддями 25-30 см та відстанню між насінням 7-8 см.

Найкращі пізні сорти буряків

Буряк Ренова – пізньостиглий, високоврожайний сорт з довгими циліндричними коренеплодами темно-рожевого кольору. Від масового сходу до технічної стиглості проходить 100-110 днів. Коренеплоди вирівняні, масою 180-350 г, з темно-фіолетовою соковитою, ніжною, щільною м’якоттю, без кілець. Переваги сорту: хороша лежкість протягом 6-7 місяців, при цьому не втрачає смакових якостей. Врожайність 7-9 кг/м2.

Буряк Циліндра – середньопізній (120-130 днів) сорт буряків. Коренеплоди циліндричні, діаметром 5-9 см і довжиною 10-16 см, масою 180-250 г, з тонкою шкірочкою. М’якуш соковитий, солодкий, темно-червоного кольору, без кілець. Сорт Циліндра відрізняється гарною лежкістю та стійкістю до основних захворювань буряків. Має прекрасні смакові якості. Врожайність 7-10кг/кв.

Буряк віддає перевагу родючим супіщаним грунтам. Насіння висівають у ґрунт у другій половині травня. Глибина загортання насіння 2-4 см, відстань між рядками 30 см, між насінням 7-8 см. Буряк чуйний на внесення калійних добрив, золи. Протягом усього періоду вегетації проводять розпушування міжрядь, прополювання, проріджування сходів. Поливають буряки залежно від погодних умов, вони не терплять перезволоження. Для підзимового посіву насіння висівають наприкінці жовтня на глибину 4-6 см. Найкращі попередники – рання картопля, цибуля, огірок, гарбуз, кабачок.

посадив червоний буряк. один сорт нормальний, інший якщо розрізати в ньому білі нитки (волокна) і він жорсткий. Що це

Надія Коцарева

Недотримання просторової ізоляції при насінництві. Між кормовим, столовим і цукровим буряком необхідно 10000 м. У вас перезапилене насіння було. Винні насінники. Усі претензії до виробників насіння.

Кися-кися

Це сортова особливість. Ксилемні та флоемні кільця.

Їжачок

МІ

Треба вибирати сорти буряків безпрограшні (F1) гібриди, дуже задоволені циліндричними сортами (смачні та зручні у вживанні)

Які сорти полуниці солодкі в будь-яку погоду? .Набрала сьогодні 10 літрів полуниці, а вона здебільшого кисла.

earth.lukas

Найкращі голландські сорти суниці:

1. Корона (Korona). Середньо-ранній за строком дозрівання. Ягоди полуниці середні, забарвлення інтенсивно-червоне з легким блиском. Має сильний аромат, солодкий за смаком. Полуниця чудово переносить транспортування. Відрізняється підвищеною стійкістю до грибкових хвороб та заморозків. Потребує гарного зволоження.
2. Гігантелла Максі. Сорт середньо-пізній. Це один з найбільших сортів полуниці. Ягоди бувають понад 100 г, дуже солодкі. Кущ з великим листям. Має гарну транспортабельність.
3. Віта Занта – новий сорт. Ягоди великі, солодкі, дозрівають рано. Сорт стійкий до холоду та хвороб. Дуже врожайний.
4. Ельвіра. Сорт раннього дозрівання. Ягоди дуже ароматні, мають округлу форму, середні за розміром. Дуже солодкі на смак. Сорт урожайний, стійкий до грибків.
5. Суниця садова Кімберлі. Ранній сорт. Має високу зимостійкість, стійкість до борошнистої роси. Сорт урожайний. Ягоди великі, дуже солодкі, на смак нагадує карамель.
6. Полиця. Сорт середнього терміну дозрівання, високоврожайний, морозостійкий. Ягоди солодкі, карамельного смаку. Дуже стійкий до сірої гнилі. Має хорошу транспортабельність.
7. Віма Ксіма – новий сорт. Пізнього терміну дозрівання. Ягоди великі, соковиті, солодкі. Висока врожайність. Стійкий до захворювань.

Найкращі сорти полуниці зарубіжної селекції

Серед інших зарубіжних сортів суниць виділяються англійські Кембридж Фаворит, Богота, Лорд, Ред Гонтлет (Шотландія), Талісман; німецький Зенга Зенгана, латвійський Юнія Смайс, чеський Кармен, японський Чамора Турусі, американські Блек Свої, Кардинал, Покахонтас, Біг-Бой, Хоней та багато інших.
Полуниця Біг Бой – сорт селекції США, середнього терміну дозрівання. Ягоди великі. Відрізняється транспортабельністю. Сорт відноситься до групи постійно плодоносних сортів.
Полуниця Дарселект – одна із найпопулярніших серед фермерів Європи. Цей сорт має потужну кореневу систему, великі ароматні ягоди.
Полуниця Хоней – ранній сорт американської селекції. Ягоди дозрівають дружно, кисло-солодкі на смак. Один із найбільш транспортабельних сортів. З полуниці цього сорту виходить чудове варення.
Зенга Зенгана – сорт німецької селекції, широко поширений у Західній Європі. Ягоди, особливо перші, великі та солодкі, але наступні швидко дрібніють. Хороший для швидкого заморожування.
Полуниця Корольова Єлизавета. Один із найкращих сортів ремонтантної полуниці. Стійкий до хвороб та шкідників. Дуже врожайний.
Має два піки врожайності. Сорт відрізняється підвищеною морозостійкістю, невибагливістю до ґрунтів.

Відмінні риси інших сортів

Полуниця Профьюжен – один із найраніших серед ремонтантних сортів.
Полуниця Антеа – ранній сорт, високо врожайний, може вирощуватись у комерційних цілях.
Полуниця Ароза – середньо-пізній сорт із гарною транспортабельністю. Може вирощуватись у комерційних цілях.
Полуниця Клері – ранній сорт, високоврожайний, високо транспортабельний.
Полуниця Чудо Лихоносова – сорт із безперервним плодоношенням.
Полуниця Львівська – ранній сорт, що приживається на будь-яких ґрунтах України.
Полуниця Гігант Джорнея – новий сорт, ягоди чудово транспортуються, можуть зберігатися кілька днів.
Полуниця Даренка має смак лісової суниці. Дуже рання.
Полуниця Альба – чудовий промисловий сорт.
Полуниця Альбіон – сорт постійного плодоношення. Хороший для промислового вирощування.
Полуниця Вікторія відома здавна, поширена у південних областях України.
Полуниця Машенька або Київська ювілейна особлива тим, що деякі квітки зростаються, у результаті виходить гігантська ягода.

Дуже популярні сорти ремонтантної полуниці, яка плодоносить кілька разів на рік. До найкращих сортів полуниці ремонтантної відносяться: Жовте диво, Гора Еверест, Фреска. Найраніша – Королева Єлизавета.

Людмила Буряк

Вона на сонці має рости.

Філіпич

Так сонечка мало і від цього солодощі не вистачає … та до речі так трапляється з будь-якою ягодою і не тільки садовою, а й лісовою!!

Юлія Шульга

Мені так здається, що від сорту мало що залежить. У нас із подругою ділянки недалеко один від одного. Сорти всі однакові. Змінюємося. Вона поливає майже щодня. У неї кисла та водяниста. Але у більших обсягах. А я за місяць раз полила, все засохло. Зате солодка)

Сергій Кудряшов

Це точно цього року чомусь теж кисла хоча в Самарі спека стоїть несусвітня торік була нормальна.

Ірина Шабаліна

Королева Єлизавета-2 навіть у дощовий вересень солодка, і після розморожування теж солодка.

nicheinii

Найкраща в полі росте

Марія Іванова

Це вона для вас кисла, а для тих, у кого ягоди немає, вона солодка та ароматна.

Я до своєї ягоди байдужа, а на роботі, коли приношу почастувати, всі кажуть, що найсмачніша.

Сорт не знаю- тато 20 років тому приніс, посадив, з того часу і вирощуємо.

ледарка

будь-якої погоди – дрібна. а у великої на велику кількість ягід без сонця цукру не вистачає. а польова та лісова росте серед бур’янів. і завжди солодка. так і садові ремонтантні сорти. навіть коли ночі холодні стають, я все одно щодня по склянці набираю. і вона дуже солодка. саме тому, що не велика.

Олена Акентьева

А я звернула увагу на те, що коли їси ягоду (не тільки суницю) з куща, то вона солодка, а коли принесеш у ємності додому, то вона кисла.

Наталія Камська

Мені всяка садова суниця великоплідна (садівники називають полуниця, вікторія) кислувата. Цілком можливо, що сорт із солодкими ягодами не потрапляв. Тому здебільшого на моїх грядках росте земклуніка. Так, дрібнувата – зате солодка! В цьому випадку для моєї родини “розмір НЕ має значення”

Валентина Тимофєєва

у мене також цього року кисла. я думаю це від зайвої вологи в землі після безперервних дощів, минулого року такого не помічала, хоча посадки не міняла (підмоск)

www.biznesselo

Чамора Турусі – дуже великоплідний сорт (до 80 г), висока врожайність, гарний солодкий смак. Цей сорт не вибагливий у вирощуванні, високостійкий до хвороб та шкідників, посухостійкий, добре зимує без укриттів. Чамора Турусі має один суттєвий недолік – не висока стійкість до транспортування. Хороший товарний вигляд Чамора Турусі зберігає протягом одного дня, другого дня товарний вид падає.

Плюси сорту Чамора Турусі
Великий розмір ягоди
Плоди солодкі за будь-якої погоди
Урожайність

Мінуси сорту Чамора Турусі
Уражається сірою гниллю (особливо за дощової погоди)
Низька транспортабельність

Азії (Asia). Ягода дуже велика, приваблива, формою видовженого конуса, середньої щільності, яскраво-червоного кольору (Нью Фрутс). Завдяки високому вмісту цукру (7.3 brix) смак дуже гарний. Сорт Азія має тривалі терміни зберігання. Термін дозрівання: середньоранній (4 дні після сорту Альба).

Сорт виведено Італії, поширений 2005-2006г. Рослина стійка до найпоширеніших захворювань коріння, чутлива до антрактозу та борошнистої роси полуниці. Сорт Азія підходить для вирощування як у відкритому, так і закритому грунті. Хороші результати досягаються також при вирощуванні в торф’яних мішках. Придатний для вирощування у континентальному кліматі.

Добавить комментарий Отменить ответ

Для отправки комментария вам необходимо авторизоваться.

Next Post

Як швидко прибрати набряклість обличчя після алкоголю

Столові буряки – сорти буряків, посів, вирощування, догляд, зберігання. Страви з буряків Як вирощувати столовий буряк, щоб отримати хороший урожай Цій городній культурі характерні дієтичні властивості, чудова лежкість та легкість агротехніки. Вирощувати столові буряки неймовірно просто – достатньо посіяти їх у термін. Проростає насіння цієї культури швидше, ніж у іншого […]

Про автора

admin administrator