Зміст:
Яка користь пекінської капусти для організму та як її правильно зберігати
Пекінська капуста – частий гість в українських супермаркетах і багато хто її купляє, щоб робити взимку поживні вітамінні салати. Насправді ця капуста дуже корисна, особливо в період авітамінозу та частих застуд, бо в ній вітаміну С вдвічі більше, ніж у білокачанній.
Яка ще є користь пекінської капусти для людини, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на коментар дієтолога Наталії Ячмінської для Zaxid.net.
Користь пекінської капусти
У 100 г цього овочу міститься 45% денної норми вітаміну С. Він покращує засвоєння заліза, підвищує імунітет, стимулює виробництво лейкоцитів в крові та сприяє мінералізації кісток.
Дієтолог радить включати пекінську капусту 2-3 рази на тиждень у раціон, бо це допоможе стимулювати обмінні процеси, поліпшити склад крові, очистити організм від шкідливих речовин. А ще допоможе надати організму сили боротися з сезонними простудними захворюваннями та стресами.
Корисні властивості пекінської капусти
- виводить токсини та отруйні речовини з організму
- зміцнює імунітет, є відмінним профілактичним засобом від простуд
- бореться з вільними радикалами й допомагає знизити рівень поганого холестерину
- стимулює роботу шлунково-кишкового тракту
- нормалізує рівень цукру в крові (при діабеті 2 типу), полегшує загальний стан
- сприяє очищенню і нормалізації роботи кишківника
- допомагає позбутися зайвих кілограмів (у ній багато клітковини, мало калорій і жиру, а вітаміни у її складі прискорюють метаболізм, що впливає на швидкість втрати ваги)
- стабілізує обмін речовин, гормональний фон, омолоджує
- благотворно впливає на стан шкіри, нігтів і волосся
- позбавляє від безсоння і синдрому хронічної втоми, знімає наслідки стресів, депресій
- нормалізує підвищений тиск
- виводить зайву воду з організму
Як зберігати пекінську капусту
Пекінська капуста добре зберігається протягом зими у свіжому вигляді. До весни в ній зберігаються вітаміни, що відрізняє її від багатьох овочів.
Найкраще тримати таку капусті у льоху. Але так, як він є не у всіх, можна зберігати таку капусту просто в холодильнику, у відділі для овочів. Якщо окремого місця нема, то покладіть капусту у пластиковий контейнер з кришкою.
Капуста для зберігання має бути суха, без ушкоджень чи слідів захворювання. Її варто огорнути харчовою плівкою та мити лише перед приготуванням. При дотриманні рекомендацій овоч може зберігатися в холодильнику протягом місяця.
Надрізаний качан капусти може пролежати в холодильнику 5-7 днів, але перед тим потрібно добре просушити його паперовим рушником.
Готують з такої капусти не тільки салати, а й гарячі страви – голубці, тушкована та смажена капуста.
Кому пекінську капусту їсти не варто
Від такої капусти слід відмовитися людям, які страждають нирково-кам’яною хворобою, бо вона багата на пурини. Свіжу капусту не можна їсти при гастриті з підвищеною кислотністю, панкреатиті, загострені виразкової хвороби шлунку, дванадцятипалої кишки, коліті та діареї.
Як пекінська капуста може допомогти організму боротися з сезонними хворобами і стресами
У холодну пору, коли значно активізувалися віруси грипу, коронавірус, ГРВІ, ми задумуємося над тим, що додати до раціону, аби збагатити організм вітамінами, мікроелементами, і допомогти йому протистояти різноманітним недугам.
Дієтологиня Наталія Ячмінська радить звернути увагу на пекінську капусту, яка є особливо корисна у зимову пору року, в період авітамінозу і частих застуд. У пекінській капусті вдвічі більше вітаміну С, ніж у білокачанній. У 100 г цього овоча міститься 45% денної норми цього вітаміну. Він покращує засвоєння заліза, підвищує імунітет, стимулює виробництво лейкоцитів в крові та сприяє мінералізації кісток.
«Якщо включати пекінську капусту 2-3 рази на тиждень у раціон, це допоможе стимулювати обмінні процеси, поліпшити склад крові, очистити організм від шкідливих речовин і дасть йому сили боротися з сезонними простудними захворюваннями і стресами», – каже дієтологиня.
Пекінська капуста чудово зберігається протягом зими в свіжому вигляді. Навіть до весни вміст у ній вітамінів залишається високим, що вигідно відрізняє її від інших овочів.
Корисні властивості пекінської капусти
- виводить токсини і отруйні речовини з організму;
- зміцнює імунітет, є відмінним профілактичним засобом від простуд;
- бореться з вільними радикалами й допомагає знизити рівень поганого холестерину;
- стимулює роботу шлунково-кишкового тракту;
- нормалізує рівень цукру в крові (при діабеті 2 типу ), полегшує загальний стан;
- сприяє очищенню і нормалізації роботи кишківника;
- допомагає позбутися зайвих кілограмів ( у ній багато клітковини, мало калорій і жиру, а вітаміни у її складі прискорюють метаболізм, що впливає на швидкість втрати ваги);
- стабілізує обмін речовин, гормональний фон, омолоджує;
- благотворно впливає на стан шкіри, нігтів і волосся;
- позбавляє від безсоння і синдрому хронічної втоми, знімає наслідки стресів, депресій;
- нормалізує підвищений тиск;
- виводить зайву воду з організму.
Як зберігати пекінську капусту?
Найкраще зберігати її у льоху, та оскільки він є не у всіх, то зберігати її можна і в холодильнику, у відділі для овочів. Якщо такого місця немає, варто помістити капусту в пластиковий контейнер з кришкою. Капуста для зберігання повинна бути суха, без ушкоджень чи слідів захворювання. Її слід огорнути харчовою плівкою та мити лише перед приготуванням. При дотриманні таких рекомендацій овоч у холодильнику може зберігатися протягом місяця. Якщо ви помили пекінську капусту і використали не усю, то вона може пролежати в холодильнику 5-7 діб, але перед цим її слід добре обсушити паперовим рушником.
Кому пекінську капусту їсти не варто
Від неї слід відмовитися людям, які страждають нирково-кам’яною хворобою, бо вона багата пуринами. Свіжу капусту не можна їсти при гастриті з підвищеною кислотністю, панкреатиті, загостренні виразкової хвороби шлунка, дванадцятипалої кишки, коліті і діареї.
Що можна приготувати з пекінської капусти?
Пекінську капусту, здебільшого, використовують сиру для різноманітних салатів. Окрім того, що вона корисна, готувати її легко з мінімальною затратою часу. Її також тушкують, запікають, смажать, готують з неї голубці, запіканки, котлети тощо. Нині ділимося з вами трьома рецептами страв з пекінської капусти.
Салат з пекінською капустою, авокадо і помідорами «Чері»
Пекінська капуста легко поєднується з різними продуктами, тож підійде до різноманітних салатів
Інгредієнти:
- пекінська капуста – 150 г
- авокадо – 1 шт.
- помідори «Чері» – 200 г
- оливкова олія –2 ст. л
- сік лимона –1 ст. л.
- французька гірчиця – 1 ч.л
- сіль, перець за смаком
Спосіб приготування:
Пекінську капусту помити (кожний листок окремо), обсушити і нарізати великими кубиками або смужками. Помідори порізати навпіл, авокадо – кубиками. Викласти всі інгредієнти у високу миску і злегка перемішати. Тоді приготувати заправку: до оливкової олії додати сік лимона, французьку гірчицю, сіль, перець, все ретельно перемішати і заправити нею салат. Зверху за бажанням посипати горіхами або кунжутом.
Голубці з пекінської капусти (за рецептом Євгена Клопотенка)
Із пекінської капусти голубці виходять ніжніші, ніж з білокачанної.
Інгредієнти:
- пекінська капуста – 1 кг
- свинячий фарш – 500 г
- круглозернистий рис – 150 г
- морква – 1 шт. (приблизно 115 г)
- цибуля – 1 шт. (приблизно 80
- кунжут – ½ ч.л.
- олія – 2 ст. л.
- соєвий соус – 100 мл
- ріпчаста цибуля для соусу – 25 г
Спосіб приготування:
Рис залити водою в пропорції 1:2 і варити 7 хвилин після закипання. Моркву і цибулю нарізати дрібними кубиками і підсмажити на олії до м’якості та золотистого кольору.
З капусти обрізати основу качана, розібрати капусту на листочки і залити їх окропом на 1-2 хв. Якщо хочете м’яке листя, тримайте довше, якщо любите злегка хрумке – 1 хв. буде досить. З листя обріжте білу тверду частину і трохи знизу, щоб основна частина листка була тонка і ніжна. Відварений рис змішайте з фаршем і засмажкою, посоліть, поперчіть до смаку.
Закрутіть голубці, по 60-70 г начинки в кожен листочок. Викладіть голубці в кастулю, залийте водою, щоб вона їх покрила, та підсоліть за смаком. Тушкуйте на повільному вогні 30-40 хвилин в залежності від розміру голубців. Поки голубці тушкуються, дуже дрібно наріжте маленьку цибулину та додайте в 100 мл соєвого соусу. Подавайте голубці, посипавши їх кунжутом і з соусом.
Смажена пекінська капуста з печерицями
Готується швидко, смакує і як самостійна страва, і як гарнір до м’яса чи риби.
Інгредієнти:
- пекінська капуста – 1 шт.
- печериці – 7-8 шт.
- цибуля ріпчаста – 1 шт.
- морква – 1 шт.
- соєвий соус – 2-3 ст.л.
- сіль, перець за смаком
Спосіб приготування:
Капусту помити, обсушити. Печериці помити, оновити зріз ніжки і розрізати на кілька частин. Моркву натерти на грубій терці, цибулю порізати. На сковорідці розігріти олію, викласти печериці і обсмажити до золотистого кольору. Додати до них моркву і цибулю і смажити 5 хв., періодично помішуючи. Тоді додати нарізану великими кубиками пекінську капусту, перемішати, посолити, поперчити і смажити ще 10 хв. Наприкінці додати соєвий соус, перемішати і за хвилину зняти з плити. Дайте капусті постояти 10 хв., а тоді можна подавати до столу теплою, посипавши зверху кунжутом чи дрібно нарізаним кропом.
*Важливо! Цей матеріал має рекомендаційний характер. Якщо у вас є ті чи інші проблеми зі здоров’ям, то обов’язково проконсультуйтеся з сімейним лікарем чи вузьким спеціалістом.
Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
- Новини Івано-Франківська
- Новини Тернополя
- Новини Волині
- Медицина
- Новини Закарпаття
- Новини Хмельницького
- Новини Чернівців
- Новини Рівного
- Овочі
- Рецепти
- Здоров’я
Про автора