Чи можна заварювати бузок у чай

Авторadmin

Чи можна заварювати бузок у чай

Як правильно заварювати чай: відповіді на 9 популярних питань

Чай та кава борються за світову першість серед найпопулярніших неалкогольних напоїв, поперемінно випереджаючи один одного, але не виявляючи очевидного лідера. Тому поки одна половина Землі віддає перевагу каві, інша прагне розібратися в тому, як же насправді правильно заварювати чай.

Як зрозуміти, що чай свіжий

Насамперед за датою на коробці. У випадку з чаєм потрібно цікавитись, коли він був упакований. Якщо це сталося більш ніж 6-8 місяців тому, краще пошукати інший варіант. Вдома потрібно звернути увагу на чайне листя. Якщо воно тьмяне і з сірим нальотом, то продукт не дуже свіжий. Свіжість чаю добре зберігає фольгована упаковка.

Як зберігати чай свіжим

Для нього потрібно знайти щільно закриту коробку чи ємність. Тримати чай краще у теплому, сухому та темному місці.

Як бути з водою

Є два найпопулярніші способи, як підготувати хорошу воду для чаю: купити бутильовану або пропустити через побутовий фільтр. Важливо, щоб у ній було менше солей і рідина не повинна бути хлорованою.

Який чайник для заварювання кращий

З порцеляни або фаянсу. Крім того, важливо, щоб кришечка щільно закривалася.

Скільки брати заварки

Залежить від особистих переваг. Класичний варіант має такий вигляд: 1 г на 100 мл води. Або простіше – 1 ч. л. на чашку. Більше додають ті, хто любить міцніше.

Скільки часу заварювати чай

Чорний чай заварюють 5-7 хв, а зелений – 4-6 хв. Однак це загальне правило. Потрібно враховувати, що і чорний, і зелений чай мають свої різновиди, які мають свої особливості і пунктик з приводу часу заварювання.

Заварювати потрібно окропом

Теж залежить від сорту. Чорний заливають окропом, але рідина не повинна довго кипіти. Експерти ще радять обдати стінки чайника окропом, щоби була повна стабільність температури.

Зелений заварюють за температури 90 градусів. Вогонь вимикають, коли на поверхні з’являються перші бульбашки, а потім чекають 1-2 хв, щоб вода охолола до 90 градусів.

Маленька хитрість для кращого розкриття аромату: воду в чайник заливають до половини, а через 2 хв. доливають решту частини.

Що робити після того, як чай заварився

Заварку краще не перетримувати. По-перше, напій гірчитиме. По-друге, користі від такого чаю менше, а ось шкода цілком можлива.

Чи можна заварювати чай кілька разів

Велику роль відіграє те, якою була технологія переробки чайного листа, а також які кліматичні умови були під час збирання врожаю. Наприклад, є низка китайських сортів зеленого чаю, які можуть витримати кілька заварок одну за одною. Деякі різновиди чорного чаю зберігають смакові якості після першого заварювання, тому їх використовують двічі.

У чашці, заварнику або френч-пресі: як правильно заварити чай

Щоб смачно і правильно заварювати чай, потрібно звернути увагу на такі моменти, як якість і температура води.

У гуртку, заварнику або френч-пресі: як правильно заварити чай / фото depositphotos.com

Далеко не всі знають, як правильно заварювати чай, щоб він був смачним і тіщив насиченим ароматом і смаком. УНІАН ділиться порадами щодо приготування напою.

Заварюємо чай в кружці

Є кілька нюансів, розібравшись з якими можна стати майстром того, як правильно заварювати чай в чашці. Секрет в пропорціях. Щоб чай не був занадто міцним або несмачним, дотримуйтеся орієнтиру – на 200 мл води близько 2 г чаю, приблизно 1 чайна ложка чаю на чашку. Час заварювання також важливий. Слід орієнтуватися на рекомендації, розміщені виробником на упаковці. Чорний чай зазвичай заварюють близько 4-5 хвилин, зелений можна вдвічі довше.

Не забудьте вийняти заварку після того, як заварили чай. Для зручності можна використовуватися спеціальне ситечко або фільтри.

Як правильно заварювати чай в заварювальному чайнику

Заварити по-справжньому смачний чай в заварнику не так складно, як може здатися недосвідченому поціновувачу чаїв. Почати слід з прогріву заварника, для цього можна обдати його окропом. У прогрітий чайник слід насипати чай (пропорції – близько 1 ч.л. на 150-200 мл води) і залити трохи води – так, щоб вона покрила чаїнки.

Як правильно заварювати чай в заварювальному чайнику / фото depositphotos.com

За кілька секунд воду слід злити. Потім можна наливати повний чайник.

Час заварювання залежить від сорту чаю, орієнтуйтеся на рекомендації на упаковці. Готовий чай розлийте без залишку – не варто залишати воду в чайнику надовго, перетриманий чай на смак гіркий і терпкий.

Чай в заварнику з пресом (френч-прес)

Френч-прес – просте пристосування для заварювання чаю і кави, яке стало популярним в Європі тільки в другій половині минулого століття. Він не так звичний нам, як керамічний чайник, але розібратися з тим, як заварити чай в заварнику з пресом, насправді просто.

Поршень з кришкою слід витягнути, скляну колбу – обдати окропом і засипати в неї чай. Далі кришку потрібно повернути на місце, але поршень опускати не потрібно – зробіть це за кілька хвилин, коли чай настоїться. Готовий чай розлийте по чашках, не залишаючи його в френч-пресі, інакше він буде перенасиченим і матиме неприємний смак.

Як готувати чай в заварнику з пресом (френч-прес) / фото depositphotos.com

Як правильно заварювати чай в пакетиках

У випадку з пакетованим чаєм все простіше, ніж з листовим, адже виробник вже порахував, скільки потрібно на одну порцію, та й мучитися з тим, щоб позбутися від чаїнок, не доведеться.

Для заварювання такого напою зазвичай потрібно 3-5 хвилин, після чого пакетик слід вийняти. Але орієнтуватися краще на власні смакові відчуття або рекомендації виробника.

Корисні поради

Щоб смачно і правильно заварювати чай, потрібно звернути увагу на такі моменти, як якість і температура води. Рекомендації щодо того, як правильно заварювати зелений і чорний чай відрізняються. Чорний чай рекомендується заварювати окропом, а зелений, білий, жовтий – водою, що злегка остигнула (85 градусів). Часу для заварювання зеленого чаю потрібно трохи більше, ніж для чорного.

Мінеральна вода для заварювання чаю не підходить, а водопровідну краще відстоювати або пропустити через фільтр. Також не кип’ятіть одну і ту ж порцію води кілька разів – чай краще заливати водою, яка тільки закипіла.

Універсального рецепта, скільки потрібно взяти заварки, щоб заварити чай так, як буде найсмачніше саме для вас, немає. Орієнтуйтеся на зазначені в матеріалі пропорції, але не бійтеся експериментувати.

Вас також можуть зацікавити новини:

Про автора

admin administrator