Чим корисна квашена капуста для вагітних

Авторadmin

Чим корисна квашена капуста для вагітних

Квашена капуста шкідлива чи корисна? Кому її їсти точно не можна

Така капуста складається з двох інгредієнтів – свіжої капусти та солі. Її дрібно шаткують, складають у ємності та засипають сіллю. Після процесу ферментації у такій капусті утворюється безліч природних бактерій.

Така капуста дуже корисна для здоров’я серця, кісток, імунітету, вона знижує запалення, ризик виникнення раку і навіть допомагає впоратися із занепокоєнням.

У квашеній капусті багато клітковини, вітамінів А, В, С та К, мінерали та пробіотики. Дослідження показують, що регулярне вживання квашеної капусти допомагає нормалізувати роботу кишківника. Достатньо 75 г щодня, щоб позбавитися болю і здуття живота, нормалізувати стілець і поліпшити мікробіом кишечника.

Також така капуста допомагає знизити артеріальний тиск, оскільки вона є джерелом вітаміну К2. Цей вітамін знижує ризик розвитку деяких захворювань серця та покращує здоров’я артерій. Також він важливий для здоров’я кісток, оскільки допомагає кальцію.

Деякі дослідження показують, що регулярний прийом квашеної капусти з раннього дитинства (щонайменше 3 порцій на тиждень) знижував ризик розвитку раку молочної залози на 72%. Також антиоксиданти та інші рослинні поживні речовини в капусті відіграють важливу роль у запобіганні пошкодженню клітин, що може призвести до раку.

Ще в одному дослідженні вчені встановили, що у людей, схильних до тривоги при вживанні квашеної капусти, симптоми покращувалися. Однак тут є важлива пересторога: у капусті міститься високий рівень тираміну. Він може взаємодіяти з інгібіторами моноаміноксидази (ІМАО), класом препаратів для лікування тривоги та депресії. Тому варто обговорити з лікарем, чи можна їсти квашену капусту.

Наявність пробіотиків у квашеній капусті дозволяють принести користь у підвищенні імунітету та зниженні запалень. Пробіотики в цілому можуть полегшити симптоми різних захворювань – від серйозних інфекцій до застуди, та сприяти швидшому одужанню.

В одній чашці капусти багато вітаміну С, який може забезпечити добову норму до 28%.

Шкідливість та заборони квашеної капусти

Хоча цей продукт дуже корисний для здоров’я, все ж таки є деякі заборони та обмеження на її вживання.

Непереносимість гістаміну. У квашеній капусті багато гістаміну, який може бути причиною проблем із травленням та симптомів алергії у деяких людей. Цілком можливо, що вживання квашеної капусти може викликати або погіршити ці реакції.

Лікарська взаємодія. Квашена капуста може містити високий рівень тираміну, який може небезпечно взаємодіяти з класом препаратів, які називаються ІМАО. Якщо ви приймаєте ІМАО, поговоріть зі своїм лікарем, перш ніж додавати квашену капусту до свого раціону.

Високий вміст натрію. Якщо ви схильні до ризику високого кров’яного тиску або дотримуєтеся дієти з низьким вмістом натрію, солона квашена капуста може виявитися для вас не найкращим вибором. В одній чашці міститься менш як 1000 міліграмів натрію, тому це залежить від того, що ще ви їсте. Якщо у вас є сумніви, поговоріть зі своїм лікарем.

Проблеми зі шлунком. З особливою обережністю варто вживати таку капусту людям із захворюванням шлунково-кишкового тракту: гастритами, виразкою, синдромом подразненого кишечника, виразковим колітом, гастродуоденітами.

Ниркова недостатність. Вміст солі може несприятливо вплинути здоров’я нирок.

Годуючи мами. Велика кількість квашеної капусти в раціоні у мами, що годує, може викликати проблеми у малюка з животиком.

Набряки. Людям зі схильністю до набряків варто з обережністю вживати квашену капусту.

Щитовидна залоза. Людям із захворюваннями щитовидної залози варто проконсультуватися з лікарем щодо прийому квашеної капусти.

Важливо! Намагайтеся не вживати квашену капусту після 18.00-19.00 і не перевищуйте добову норму в 150-200 г.

Чи можна вагітним їсти квашену капусту?

Жінки під час вагітності особливо уважні до свого раціону, адже від його якості залежить здоров’я обох – майбутньої мами і її малюка. Фахівці рекомендують вагітним активно включати в раціон овочі та фрукти, які є природними джерелами цінних вітамінів і мікроелементів. Одним з поширених компонентів повсякденного раціону, особливо в зимову пору року, є квашена капуста. У статті піде мова про те, чи можна їсти такий продукт майбутнім мамам, і які особливості його вживання.

Хімічний склад квашеної капусти

Капуста в будь-якому вигляді відноситься до низькокалорійним продуктам харчування, чим завоювала популярність серед людей, що стежать за своєю вагою. Калорійність овоча в квашеному вигляді становить всього 19 ккал на 100 гр.

Основну частину продукту – близько 91% – становить вода. Інші компоненти – харчові волокна, вуглеводи, білок і невелика кількість жирів. Овоч містить вітаміни групи В (В1, В2, В5, В6, В9), А, С, Е, К, Н і РР.

Що стосується мінерального складу, то він відрізняється великим вмістом кальцію, а також фітонцидів і ферментів, що поліпшують метаболізм

Також в продукті містяться такі мінерали:

  • калій;
  • кальцій;
  • магній;
  • натрій;
  • фосфор;
  • залізо;
  • сірка;
  • марганець;
  • мідь;
  • селен;
  • цинк.
  • Регулярне вживання продукту:
  • покращує процес травлення, допомагає боротися з запорами;
  • знищує хвороботворні бактерії у флорі кишечника;
  • перешкоджає розвитку анемії, покращує роботу серця і судин;
  • підвищує імунітет і допомагає протистояти інфекціям і застуді;
  • помітно покращує стан шкіри, волосся і нігтів;
  • нормалізує самопочуття і зміцнює сон.

При помірному споживанні продукт не має шкідливих властивостей для організму людини. Винятком може стати індивідуальна непереносимість та алергічні реакції

Чи можна їсти квашену капусту під час вагітності?

Квашена капуста відноситься до числа овочів, рекомендованих для вживання вагітним жінкам при відсутності індивідуальних протипоказань. Якщо лікар не забороняє, то цей продукт можна і потрібно включати в свій раціон. Головне – використовувати тільки якісну капусту, краще приготовлену своїми руками, і не надто нею захоплюватися через досить високий вміст солі або оцту.

Читайте також, чи можна їсти моркву при вагітності і чим вона корисна.

Багато жінок відзначають, що квашена капуста допомагає впоратися з поширеною проблемою вагітних – метеоризмом. Крім того, овоч стає прекрасним джерелом цінних вітамінів і мінералів, особливо потрібних в період виношування дитини. Кисла капуста підтримає захисні сили організму і допоможе захиститися від вірусних інфекцій.

На ранніх термінах

У першому триместрі вагітності, коли закладаються основні органи і системи плоду, важливим є надходження фолієвої кислоти в організм. Квашена капуста відрізняється високою концентрацією цього вітаміну. Крім того, значний вміст заліза і кальцію допоможе формуванню здорових тканин і кісткової системи малюка.

Цей овоч стане хорошим додатковим джерелом цінних вітамінів і мінералів, допоможе уникнути інфекції, поліпшить метаболізм і зміцнить нервову систему.

Важливо! Оскільки раціон харчування жінки під час вагітності впливає на здоров’я обох – мами і дитини – варто попередньо проконсультуватися зі своїм лікарем. У тому числі з приводу застосування будь-яких продуктів в якості народної медицини.

Ранні терміни вагітності часто супроводжуються вираженим токсикозом. Знизити його прояви допоможе вживання кислої капусти або її розсолу після нападів нудоти.

У II триместрі

У більшості вагітних у другому триместрі йдуть прояви токсикозу, і самопочуття повертається в норму. При цьому зростаючий дитина починає тиснути на внутрішні органи, що може привести до набряклості. Капуста з її високим вмістом калію допоможе нормалізувати роботу нирок і вивести зайву воду з організму.

Однак з цією метою краще споживати свіжий або тушкований овоч, який не містить солі. У свою чергу квашений продукт втамовує голод і перешкоджає набору зайвої ваги. Розсіл вважається хорошою профілактикою розвитку геморою, який часто турбує вагітних в цей період.

Якщо майбутню маму періодично продовжує «мутити», то невелика кількість розсолу допоможе впоратися з проблемою. Слід лише врахувати, що вживання його на голодний шлунок може викликати негативні прояви з боку шлунково-кишкового тракту.

Чи знаєте ви? Квашена капуста була одним з обов’язкових страв в раціоні великих мореплавців часів відкриття нових континентів. Саме цей продукт рятував моряків від авітамінозу і цинги під час тривалих морських переходів.

На пізніх термінах

В цей час малюк продовжує активно рости, розвиватися і вимагати надходження білків, жирів і вуглеводів. На цьому терміні багато майбутніх мам починають переїдати і набирають зайву вагу. Капуста, як дуже корисний і низькокалорійний продукт, прекрасно впишеться в раціон вагітної жінки, не приносячи зайвих калорій. Також зніме набряки, на які скаржаться багато майбутніх мам.

У третьому триместрі збільшується тиск на внутрішні органи жінки, що може викликати запори. В цьому випадку вживання капусти допоможе налагодити роботу кишечника. А вітамін К сприятиме роботі кровотворної системи, в тому числі хорошою згортання крові, що особливо важливо стосовно вагітності. Крім того, солоний овоч є ефективним засобом виведення токсинів з організму, що також актуально в цей період.

Як правильно вживати продукт?

Під час вагітності слід дотримуватися таких правил вживання квашеної капусти:

  1. Обмежувати кількість продукту, оскільки він досить солоний.
  2. Використовувати в якості закуски до основної страви, добавки до м’яса або іншим овочам.
  3. Відмінно використовувати в поєднанні з морквою або свіжим огірком.
  4. Можна застосовувати для приготування легких, смачних і ароматних щей.
  5. Чи не є на ніч, особливо у великій кількості, щоб не викликати набряки.
  6. Розсіл вживати невеликими порціями і не на голодний шлунок.
  7. Припинити прийом при виникненні будь-яких негативних наслідків для організму.

Вам буде корисно дізнатися, чого не вистачає, якщо хочеться квашеної або маринованої капусти.

Протипоказання до застосування

Крім індивідуальної нестерпності і схильності до алергії, з великою обережністю слід вживати кислу капусту при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, підшлункової залози і печінки. У таких випадках продукт коштує вводити в раціон тільки після консультації з лікарем і суворо в дозволеному кількості. Не можна зловживати ним при недугах сечовидільної системи, оскільки висока концентрація солі здатна викликати набряклість.

Також важливо вихідне якість продукту. При покупці готової капусти слід звернути увагу, щоб вона мала світлий відтінок і була повністю покрита розсолом. Капуста повинна мати приємний запах і хрускіт, а ось сірий колір і слизова структура – ознаки неякісного продукту.

Чи знаєте ви? Назва цього овоча пов’язане з його своєрідною формою. Так, давньогрецьке і давньоримське слово «капуста» звучить як «капутум», що означає «голова».

особливості зберігання

Капусту можна квасити і зберігати в пластикових або алюмінієвих ємностях, оскільки в процесі бродіння овоча виділяється молочна кислота, здатна окислювати матеріали.

Правила зберігання солоного овоча:

  1. Зберігати в холодному місці – підвалі, погребі чи холодильнику.
  2. У зимову пору року можливе зберігання на заскленому балконі.
  3. Утримувати в ємності з розсолом, краще в скляній банці.
  4. Термін зберігання можна збільшити при додаванні ягід журавлини або 1-2 ст. л. цукру.
  5. Цвіль з продукту слід видаляти, після чого можна додати трохи гірчичного порошку в якості антисептика.
  6. При необхідності зберігати в морозилці і їсти відразу після розморожування.

Помірне вживання квашеної капусти приносить велику користь як дітям, так і дорослим. Продукт насичує організм вагітної жінки вітамінами і мікроелементами, допомагає урізноманітнити раціон і позбутися від багатьох проблем зі здоров’ям або запобігти їм.

Хрустка квашена капуста: користь для здоров’я і надійні рецепти

Як приготувати ідеальну квашену капусту і чим вона корисна – читайте на УНІАН.

Квашена капуста – дуже смачна і корисна закуска на зиму. Її можна їсти як салат або приготувати як гарнір до м’яса. УНІАН розповість, чим корисна ця смакота, і як приготувати квашену капусту на зиму без клопоту.

Квашена капуста: користь і шкода

Квашена капуста – справжній вітамінний скарб. У ній міститься висока кількість вітамінів A, B і C. Цей продукт багатий аскорбіновою кислотою, а значить корисний для імунітету. У ньому також багато важливого для організму заліза. В процесі ферментації в капусті виділяється багато пробіотиків, які корисні для шлунка.

Їсти квашену капусту не рекомендується при виразці, гастриті і підвищеній кислотності шлунка.

Квашена капуста класична на зиму

  • Капуста – 3 кг.
  • Морква – 2 шт.
  • Сіль – 1,5-2 ст. л.
  • Цукор – 1 ч. л.
  • Перець чорний горошком – 10-15 шт.
  • Лист лавровий – 6-7 шт.

Видалити з капусти верхні листки. Дрібно нашаткувати капусту, а моркву натерти на крупній тертці. Додати в капусту сіль і цукор і пом’яти руками, щоб вона пустила сік. Потім додати лавровий лист, перець і терту моркву. Щільно викласти капусту в стерилізовану банку, щоб виділялися багато соку.

Банку наполовину прикрити силіконовою кришкою і поставити на 2-3 дні в тепле місце, наприклад, на сонці або біля плити. Під банку поставити миску. За цей час капуста почне кваситися і виділяти багато соку, який виллється з банки (для цього і потрібні миски). Раз в день капусту протикайте довгою шпажкою.

Коли ви будете задоволені смаком капусти, щільно закрутіть банку і переставте в льох або холодильник для подальшого зберігання. Така капуста відразу готова до вживання, але може простояти до зими.

Квашена капуста на зиму / фото ua.depositphotos.com

Квашена капуста з яблуком і журавлиною

  • Капуста – 1,5 кг.
  • Морква велика – 1 шт.
  • Яблуко велике – 1 шт.
  • Журавлина – 50 г.
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Цукор – 1 ст. л.

Капусту тонко наріжте, моркву натріть на крупній тертці. Додайте сіль і цукор, розімніть капусту руками. Додайте журавлину (можна заморожену) і тонко нарізані часточки яблук. Перемішайте все і щільно утрамбуйте капусту в банку. Поставте банку в тепле місце на 3-4 дні. Раз в день робіть прокол ножем до дна банки, щоб не накопичувалися гази. Після цього капуста готова – переставте в холодильник.

Квашена капуста з грибами на зиму

  • Капуста білокачанна – 500 г.
  • Вода – 0.5 л.
  • Морква – 1 шт.
  • Гриби дрібні – 100 г.
  • Сіль – 50 г.
  • Кмин за смаком.

Приготуйте розсіл для капусти: розчиніть сіль у воді (50 г солі на 500 мл води), доведіть до кипіння і остудіть. Наріжте капусту, викладіть в друшляк і опустіть на 3 хвилини в розсіл. Натріть моркву і перемішайте з капустою. Залиште капусту з морквою на 3 дні при кімнатній температурі. Періодично протикайте капусту шпажкою або перевертайте.

Капусту щільно утрамбуйте в банки і поливайте розсолом. Через 4-5 см капусти покладіть шар варених грибів. Повторіть так шари до повного заповнення ємності. Зберігайте в холодильнику.

Вас також можуть зацікавити новини:

Про автора

admin administrator