Чим корисна тушонка

Авторadmin

Чим корисна тушонка

Тушонка з кашею, яка врятує під час вимкнення електроенергії: найпростіший рецепт

Тушонка в банці, що складається з м’яса, крупи, овочів та жиру – найкраще та універсальне харчування в будь-яких умовах. Таку тушонку можна трохи розігріти або вживати в готовому вигляді. У сухому та прохолодному місці тушонку можна зберігати до одного року.

Як приготувати корисну тушонку з м’яса з крупами – читайте у матеріалі нижче.

Тушонка з курки з перловкою

Перлова каша дуже корисна – вона містить важливі мікроелементи, поживна та швидко допоможе відновити сили.

Складові:

  • М’ясо курки (лапки, філе) – 2 кг
  • Перлова крупа – 800 г
  • Чорний перець – щіпка
  • Лавровий лист – за кількістю банок
  • Сіль на смак
  • Цибуля – 2 шт.
  • Жир або топлене масло

Спосіб приготування:

Замочіть перлову крупу на 3-4 години (або ніч). Потім добре промийте, доки вода не стане чистою. Залийте водою і поставте на вогонь, посоліть трохи – на смак. Вариться перловка близько 40 хвилин.

Куряче м’ясо чи лапки відварюємо, воду потрібно трохи посолити. Даємо охолонути та розбираємо від кісточок. Бульйон потрібно процідити, він вам ще буде потрібний.

Цибулю чистимо і дрібно нарізаємо. Викладаємо її на дно казанка або каструлі з товстим дном, трохи пасеруємо. Потім додаємо м’ясо з бульйоном, лавровий лист та перловку. Додаємо спеції до смаку. Тушкуємо 20 хвилин.

Розкладаємо тушонку в стерилізовані банки та залишаємо стерилізуватися на водяній бані ще 15 хвилин. Потім під кожну кришку кладемо столову ложку топленого масла чи жиру і закочуємо гарячими.

За таким же принципом можна робити з куркою й інші крупи. Зберігати банки у сухому, темному та прохолодному місці.

Тушонка зі свининою

Складові:

  • Свинина (м’якоть) – 1,5 кг
  • Рис або гречка – 600 г
  • Олія – 100 мл
  • Цибуля – 2 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Оцет 9% – 2 ч. ложки
  • Сіль, перець, спеції – на смак

Спосіб приготування:

М’якоть свинини нарізаємо на середні шматочки. Крупи промиваємо кілька разів водою, прибираємо сміття.

Цибулю та моркву чистимо. Цибулю нарізаємо, моркву натираємо на великій тертці. Овочі викладаємо на сковороду з олією та обсмажуємо до м’якості – 7-8 хвилин, помішуємо. Залишаємо остигати.

До м’яса додаємо крупу та овочі. Солимо, перчимо, додаємо оцет. Потім ретельно перемішуємо. Розкладаємо в стерилізовані банки – так, щоб банки були наповнені на 2-3 пальці вище від середини банки.

Банки заливаємо водою кімнатної температури, не доходячи до краю банки на 2-3 см. Банки накриваємо кришками та ставимо у велику широку каструлю. На дно каструлі потрібно постелити рушник. У саму каструлю наливаємо теплу воду так, щоб вона доходила до плічок банок.

Ставимо каструлю на вогонь, доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь до невеликого та накриваємо кришку. Далі готуємо її щонайменше 5 годин. Потім вимикаємо вогонь, дістаємо банки та закочуємо кришками. Ставимо назад у каструлю до повного остигання.

Таку тушонку можна зберігати кілька місяців при температурі 10-12 градусів вище за нуль.

Пропонуємо вам ще один рецепт тушонки – горохова каша з м’ясом:

Як приготувати тушонку

Найсмачніша домашня консервована тушонка – чудовий спосіб зберегати поживні страви в банках прямо на полиці в коморі.

Швидку і легку вечерю на кожен день потрібно планувати заздалегідь. Іноді це означає приготування їжі на початку тижня, але це також може означати консервування страв в банках для швидкого та зручного доступу до домашньої їжі в будь-який момент.

Приготуйте чудову страву, використовуючи рецепт з тушонкою, для бездоганного і швидкого сервірування столу в будь-яку пору року, незалежно від події чи свята. Ми поділимось як приготувати тушонку, щоб отримати найсмачнішу домашню страву для всієї родини!

Блендер заглибний Philips HR2537/00

Ківш Ardesto Gemini 1.2 л (AR1912SS)

Рецепт тушонки в домашніх умовах

У всіх книгах з консервування є дуже схожі рецепти тушонки, і здебільшого вони лише трохи відрізняються між собою. Деякі включають чорний перець, деякі ні. Інші можуть, наприклад, включати часник.

Цілком нормально відмовитися від одного інгредієнта, якщо ви додаєте інші, щоб компенсувати різницю. Просто налийте в банки трохи більше бульйону та розділіть усі інгредієнти порівну на кожну банку.

Рецепт тушонка з курки, приготовлена вдома

Дізнайтесь, як правильно консервувати тушонку з іншими інгредієнтами для тривалого зберігання, використовуючи каструлю. Насолоджуйтесь смачною і ситною тушонкою цілий рік!

Калорії: 165 ккал на 100 г

Кількість страв: 3 порції

Загальний час приготування: 5 год.

Використовуючи рецепт тушонки з курки, ви можете приготувати універсальну страву швидше, ніж аналогічні рецепти з іншими видами м’яса. Як приготувати тушонку з курки для всієї сім’ї: використовуйте цілу курку, ніжки або стегно, уникаючи додавання грудки – ця ділянка м’яса надто суха для нашої ароматної страви. Видаліть всі кістки та шкірку курки до початку процесу приготування страви.

Рецепт тушонки з курки включає:

  • лавровий лист – 1 шт.;
  • часниковий порошок – 0,3 ч. л.;
  • цибуля ріпчаста – ½ частина головки;
  • перець запашний горошком – 3-4 шт.;
  • курку – 0,5 кг;
  • чорний перець – за смаком;
  • сіль – 1 ч. л.;
  • додаткові приправи на ваш смак.

Миттєва недільна вечеря: просто подайте готову тушонку зі смачним пюре або будь-якою іншою стравою, додавши кілька свіжих овочів на стіл.

Як варити тушонку в домашніх умовах:

  1. Добре промиваємо курку під проточною водою, видаляємо кістки та шкіру, а також подрібнюємо філе;
  2. Додаємо до курки приправу, посипаємо перцем та сіллю;
  3. Доповнюємо філе дрібно нарізаною цибулею, приблизно 1⁄2 головки на півлітрову банку для приємних смакових вражень;
  4. Простерилізовану ємність наповнюємо філе, залишаючи 1-2 см до краю банки;
  5. Заливаємо готові інгредієнти кип’яченою водою до рівня плечиків банки;
  6. Розміщуємо банки в каструлі, на дно якої попередньо кладемо рушник;
  7. Наповнюємо каструлю проточною холодною водою (рівень води – до плечиків банок);
  8. Після закипання зменшуємо вогонь до мінімуму і готуємо тушонку 4 години;
  9. Дістаємо банки з тушонкою і гарненько закочуємо.

Після остигання перевірте герметичність банок. Правильно консервовані та запечатані банки повинні зберігати максимальну якість приготовленої страви на коморі протягом кількох місяців. Тримайте всі незапечатані банки в холодильнику для негайного використання.

Консервування тушонки з яловичини

Якщо ви новачок в консервуванні, тушонка з яловичини – один із найпростіших рецептів, щоб навчитися консервувати.

Калорії: 270 ккал

Кількість страв: 10 порцій

Загальний час приготування: 6 год.

Щоб вийшла відмінна готова тушонка рецепт в каструлі вам знадобиться придбати 14 кг яловичої вирізки. Важливо враховувати, що в процесі приготування тушонки рецепт у каструлі вона зменшується в обсязі приблизно на третину. Також рецепт тушонки з яловичини включає 2 кг сала на 10 порцій для додаткового насичення страви.

пеціально перевірених рецептів консервування тушонки з яловичини, є кілька коригувань, які ви можете безпечно внести в рецепт в будь-який момент. Не соромтесь трохи коригувати приправи на свій смак, щоб покращити аромат і смак страви. Зберігати в сухому місці далеко від джерел тепла та світла.

Рецепт тушонки з яловичини включає:

  • лист лавровий – 2 шт.;
  • сіль – 1 ч. л.;
  • сало – 200 г;
  • яловичину – 800 г;
  • мелений перець – 1,5 ч. л.

Як варити тушонку в домашніх умовах:

  1. Наріжте яловичину шматочками середнього розміру;
  2. Подрібніть сало для ефекту танення під час готування;
  3. Посипте додатково спеціями на свій смак;
  4. Помірно наповніть попередньо стерилізовані банки інгредієнтами і покладіть зверху 2 шт. лаврового листочка;
  5. Готуйте тушонку рецепт в каструлі на водяній бані 6 годин у такий же спосіб, як і в рецепті вище.

Ви також можете просто підігріти готове блюдо і подавати як є, якщо вам так більше подобається (або, в крайньому випадку, з’їжте його прямо з банки холодним, якщо ви подорожуєте або хочете швидко перекусити на робочому місці).

Відкриваючи банку, не виливайте бульйон: заморозьте його для використання в супах, тушкованих стравах, соусах і т.д.

Як приготувати тушонку: найсмачніша страва зі свинини в банці

Наповніть свою комору банками з домашніми готовими стравами, приправи яких підібрані відповідно до уподобань вашої родини!

Калорії: 469 ккал

Кількість страв: 6 порцій

Загальний час приготування: 4 год.

Рецепт тушонки зі свинини готується трохи інакше. Для цієї страви ми використовуємо духовку. І щоб тушонка не пригоріла, необхідно попередньо посипати противень великою кількістю солі, а також ставити готові інгредієнти в банках в холодну духовку для того, щоб скло не тріснуло. Використовуючи духовку для приготування найсмачнішої тушонки вдома, ви можете ставити банки різного розміру та об’єму, чого не можна робити при готовці за рецептом приготування тушонки в каструлі.

Рецепт тушонки зі свинини включає:

  • лавровий лист – 4 шт
  • сіль – 2,5 ч. л.;
  • жирна свинина – 1,2 кг;
  • перець мелений – 1 ч. л.;
  • перець горошком – 10 шт.;
  • запашний перець – 5-6 шт.

Як варити тушонку в домашніх умовах:

  1. Попередньо знімаємо ножем зі свинини шар жиру, після чого нарізаємо м’ясо невеликими шматочками;
  2. Додаємо до страви спеції за смаком та перемішуємо;
  3. Кладемо лавровий лист на дно стерилізованих банок і доповнюємо зверху свининою;
  4. Накриваємо банки кришками, але не закручуємо;
  5. Ставимо готові інгредієнти в банках на противень, який ми заздалегідь посипали сіллю, і відправляємо в духовку;
  6. Розігріваємо духовку до 200 градусів, після чого зменшуємо температуру до 150 градусів та залишаємо страву ще на 4 години;
  7. За 20 хв до закінчення обережно дістаємо банки та заливаємо м’якоть заздалегідь розтопленим салом;
  8. Готуємо в духовці ще 20 хв, після чого дістаємо блюдо гарненько закочуємо;
  9. Дочекайтеся повного остигання банки, після чого можна ставити готову страву в комору.

Коли ви знаєте, як варити тушонку в домашніх умовах, ви можете легко отримати доступ до смачної їжі в будь-який момент, а також насолодитися приємними бонусами від готової страви.

  • ви точно знаєте, як готувалася ваша їжа;
  • ви заощадили гроші, тому що зробили консервацію самостійно;
  • ви приготували страву тривалого зберігання;
  • найсмачніша тушонка, яку ви їсте, ідеально приготовлена та приправлена з урахуванням ваших уподобань;
  • в ті дні, коли вам потрібна їжа швидкого приготування, ви можете легко відкрити банку з тушонкою і насолодитися насиченою стравою всією сім’єю.

Який рецепт вам сподобався найбільше? Пишіть відповідь та ділитесь своїми улюбленими рецептами у коментарях нижче.

Про автора

admin administrator