Зміст:
- 1 Дор блю (Dorblu, дорблю) – сир з блакитною пліснявою користь, калорійність, з чим їдять. 6 рецептів страв з блакитним сиром
- 1.1 Дор блю (Dorblu) – що це за сир
- 1.2 Склад, калорійність і харчова цінність
- 1.3 Чим можна замінити блакитний сир цвіллю
- 1.4 Що таке сир Дор блю
- 1.5 Користь і шкода продукту
- 1.6 Салат з грушею і сиром Дор блю
- 1.7 Рецепт приготування мідій
- 1.8 Соус з блакитним сиром
- 1.9 Пиріг з сиром дорблю
- 1.10 Як приготувати пасту
- 1.11 шляхетний соус
- 2 Дор блю (Dorblu, Дорблю) – сир з блакитною цвіллю: користь, калорійність, з чим їдять. 6 рецептів страв з блакитним сиром
- 2.1 Дор блю (Dorblu) – що це за сир
- 2.2 Сир володіє:
- 2.3 Склад, калорійність і харчова цінність
- 2.4 До складу включено:
- 2.5 У 100 грамах благородного продукту міститься:
- 2.6 Чим можна замінити блакитний сир цвіллю
- 2.7 Схожі види на дорблю:
- 2.8 У салатах можливо використовувати:
- 2.9 З чим їдять сир Дор блю
- 2.10 Також додають в:
- 2.11 Користь і шкода продукту
- 2.12 Крім високих смакових якостей, сир наділений корисними для людей якостями:
- 2.13 Його рекомендують вживати:
- 2.14 Сир з блакитною цвіллю Дорблю протипоказаний:
- 2.15 Салат з грушею і сиром Дор блю
- 2.16 Інгредієнти:
- 2.17 Приготування:
- 2.18 Рецепт приготування мідій
- 2.19 Інгредієнти:
- 2.20 Приготування:
- 2.21 Соус з блакитним сиром
- 2.22 Інгредієнти:
- 2.23 Приготування:
- 2.24 Пиріг з сиром Дорблю
- 3 Сир Дор-блю: склад, властивості та особливості вживання “
- 3.1 Що це таке?
- 3.2 У Дор-блю помітний помірно гострий смак, приємний незвичайний аромат, а текстура досить м’яка, майже вершкова, ніби жирне вершкове масло. Виготовляють дані сири з якісного коров’ячого молока, куди додається благородна блакитна цвіль. Порівняно з іншими подібними сортами, він не настільки солоний, як, наприклад, із зеленою цвіллю. І вартість блакитного сиру досить прийнятна. Такі характеристики не заважають йому носити звання елітного сорту.
- 3.3 Чим відрізняється від Горгонзоли?
- 3.4 Склад, калорійність і БЖУ
- 3.5 У складі міститься важливий компонент, який називають пеніциліном. Він відповідає за підтримку в нормі всього людського організму, а також бере участь у боротьбі з деякою групою вірусних та інфекційних захворювань. Різноманіття хімічного складу сиру представлено групами життєво важливих вітамінів і макроелементів, що мають благотворний вплив на здоров’я людини:
- 3.6 Користь і шкода
- 3.7 Всім відомо, що продукти, виготовлені на основі молока, корисні для дітей і дорослих. Багатий вміст відомих нам вітамінів і амінокислот, що містяться в сирі, позитивно позначиться на здоров’ї. Незвичайний смак з ноткою пікантності може легко збудити апетит. Завдяки його високій калорійності і жирності він вважається досить ситним. А в складі легкоусвояемые білки, мінерали та вітаміни наділяють сир такою цінною властивістю, як зміцнення імунної системи. На поліпшення роботи кишечника впливає та сама цвіль благородних сортів Penicillium Roqueforti. А ще сорт DorBlu:
- 3.8 Висока жирність і велика кількість калорій тільки погіршать ситуацію. Регулярно споживаючи блакитний сир, організм людини може бути схильний до дисбактеріозу і погіршення кишкової мікрофлори. Це може спричинити часті кишкові інфекції. Лікарі обережно ставляться до цього виду сиру, тому що, як не крути, а його склад зовсім не простий.
- 3.9 З чим його їдять?
- 3.10 Дор-блю – продукт недешевий. Але як не дивно, ви зможете приготувати його в домашніх умовах. Зрозуміло, результат буде зовсім іншим, але схожого смаку досягти все-таки вийде.
- 3.11 Домашній рецепт
- 3.12 Опис приготування:
Дор блю (Dorblu, дорблю) – сир з блакитною пліснявою користь, калорійність, з чим їдять. 6 рецептів страв з блакитним сиром
На полицях магазинів все частіше можна зустрічається велика різноманітність дорогих сирів з благородною цвіллю. Видів дуже багато, але найбільш поширений – Дор блю. Це німецький сорт з блакитною пліснявою, який вельми міцно увійшов в ужиток і завоював серця багатьох гурманів.
Дор блю (Dorblu) – що це за сир
Уже кілька століть сир з цвіллю прикрашає святкові столи. Дор блю з’явився на ринку не так давно, але швидко набув популярності.
Сир має:
- помірно гострим присмаком;
- пряним ароматом;
- м’якою, практично вершкової текстурою.
Виготовляється на основі коров’ячого молока з додаванням благородною блакитною цвілі. Відноситься до елітних сортів. У порівнянні з іншими сирами з цвіллю він не сильносолених і прийнятний за вартістю.
Виготовляють сир за особливою технологією, яку не змінюють вже 100 років. Дозріває продукт в закритому погребі протягом 3-5 місяців з постійною певною температурою і вологістю повітря.
Склад, калорійність і харчова цінність
До складу включені:
- калій;
- цинк;
- пеніцилін, який благотворно впливає на людський організм;
- магній;
- вітаміни (В, А, Е, РР, Д, С);
- фосфор;
- натрій;
- залізо;
- амінокислоти;
- кальцій.
У 100 грамах благородного продукту міститься:
- 354 ккал;
- 42,41 г води;
- 21 г білків;
- 30 г жирів і повністю відсутні вуглеводи.
Чим можна замінити блакитний сир цвіллю
Найкращий варіант – це сир іншого виробника, який має схожі якостями.
Схожі види на дорблю:
У магазинах можна знайти і більш бюджетні сорти, які легко замінять у всіх блюдах Дор блю без втрати смакових якостей.
Але буває, що в продажу немає жодного виду сиру з пліснявою, тоді можна замінити даний інгредієнт на звичайні види сиру.
У салатах можливо використовувати:
- камамбер;
- рокфор:
- Рамбінас;
- адигейський сир;
- вершковий сир;
- Горгонзола.
В соусах благородний сир замінюється напівтвердими або м’якими сортами сиру. Можна використовувати навіть знайомі всім сирки по типу “Дружба”.
Для вегетаріанців відмінною заміною Дор блю буде рослинний сир – тофу.
Що таке сир Дор блю
Високі смакові якості дають можливість використовувати благородний сир в різноманітних варіаціях. Дуже смачний як самостійне ласощі в поєднанні з вином і фруктами.
Часто використовують в вигляді бутерброда з хлібом і включають до складу сирного асорті.
Також додають в:
- піци;
- гарячі бутерброди;
- італійську пасту;
- салати;
- сирні соуси;
- страви з морепродуктами;
- супи.
Користь і шкода продукту
Крім високих смакових якостей, сир наділений корисними для людей якостями:
- бореться з інфекційними захворюваннями;
- покращує і допомагає відновлювати зір;
- сприятливо впливає на шлунково-кишкового тракту;
- при постійному застосуванні йде хронічна втома і дратівливість, нормалізується сон, підвищується уважність і пам’ять;
- впливає на поліпшення працездатності центральної нервової системи;
- при регулярному вживанні зміцнюється імунна система;
- має антимікробну ефектом;
- нормалізує водний баланс в організмі;
- благотворно впливає на апетит;
- зміцнює кісткову тканину;
- покращує стан шкірних покривів і волосся;
- допомагає головному мозку ефективніше працювати.
Сир має чудовий відновлює дію.
Його рекомендують вживати:
- при артриті;
- після операцій і важких хвороб;
- при недокрів’ї;
- особам з постійними інтелектуальними навантаженнями;
- при туберкульозі.
Шляхетний сир – чудова профілактика проти онкологічних захворювань.
Вчені довели, що при регулярному вживанні Дор блю, можна збільшити час перебування на сонці. Так як сир надає захист від ультрафіолету.
Сир з блакитною цвіллю дорблю протипоказаний:
- вагітним;
- особам з індивідуальною непереносимістю;
- годуючим жінкам;
- дітям;
- під час загострення хвороб нирок;
- при загострених виразках і гастриті.
Через високу калорійність рекомендується обмежувати вживання при ожирінні і під час схуднення.
Салат з грушею і сиром Дор блю
Вишукане блюдо, яке принесе задоволення всім любителям благородного сиру. Закуска виходить свіжої і поживною.
Складові:
- зелений салат – 45 г;
- сир Дор блю – 120 г;
- масло з виноградних кісточок – 2 ст. ложки;
- бальзамічний оцет – 1 ч. ложка;
- липовий мед – 1 ч. ложка;
- груша – 1 шт .;
- дижонская гірчиця – 1 ч. ложка;
- волоський горіх – 60 г.
приготування:
- Подрібнити грушу. Вона знадобиться тонкими скибочками. Порвати салатні листя.
- Порубати сир. Повинні вийти дрібні квадратики.
- В масло влити оцет. Додати гірчицю, потім мед. Розмішати.
- У салатні листя додати грушу. Розмішати. Залити соусом.Розкласти сирні кубики. Присипати порубаними горіхами.
Рецепт приготування мідій
Оригінальна страва, яке принесе задоволення любителям морепродуктів.
Складові:
- живі мідії – 1100 г;
- чорний перець;
- біле сухе вино – 160 мл;
- часник – 4 зубчики;
- сіль;
- кріп – 15 г;
- оливкова олія;
- кінза – 17 г;
- рибний бульйон – 110 мл;
- петрушка – 17 г;
- жирні вершки – 160 мл;
- сир Дор блю – 45 м
приготування:
- Промити морепродукт. Розчавити і очистити часникові зубки. Помістити в сотейник. Потомити 2 хвилини.
- Помістити мідії. Залити вином. Укрити кришкою і потримати 2 хвилини. За цей час мідії відкриються.
- Залити бульйоном, потім вершками. Покришити сир і засипати до морепродуктів. Розмішати. Подавати присипавши посіченою зеленню.
Соус з блакитним сиром
Соус Дор блю виходить з гладкою текстурою і шматочками блакитний цвілі. Пропонуємо кращий варіант приготування, який ідеально підходить для червоної риби, курячих страв і овочів.
Складові:
- мускатний горіх – щіпка;
- вершки – 220 мл (22%);
- біле сухе вино – 2 ст. ложки;
- сир Дор блю – 120 м
приготування:
- У сотейник влити вершки. Виставити найменше полум’я і закип’ятити. Потім проварити 6 хвилин постійно перемішуючи, щоб уникнути підгоряння. Вершки загустеют.
- Розкришити половину сиру. Додати мускатний горіх. Розмішати. Маса стане однорідна.Влити вино, при цьому продовжувати постійно перемішувати. Потомити 3 хвилини. Розкришити залишився блакитний сир. Перемішати. Подавати відразу.
Пиріг з сиром дорблю
Ніжний і багатьма улюблений десерт порадує приємним смаком і чудовим видом.
Складові:
- яйце – 9 шт .;
- сир моцарелла – 220 г;
- сіль;
- майонез – 160 мл;
- зелена цибуля – 45 г;
- борошно – 210 г;
- сир дор блю – 75 м
приготування:
- Борошном засипати майонез. Перемішати. Якщо маса липка, то підсипати ще борошно.
- Помістити в форму. Розподілити по дну руками і зробити бортики по краях. Надіслати в духову піч (195 градусів). Потримати 27 хвилин.
- Посипати натертої моцарелою. Розкришити шматочок Дор блю і посипати наступним шаром. Нашаткувати цибульні пір’я. Укрити сирну стружку. Зберігаючи цілісність жовтків розбити яйця і покрити всю поверхню заготовки.
- Надіслати запікатися на 17 хвилин.
Як приготувати пасту
Поєднавши знамените італійське блюдо з благородним сиром з Німеччини, створите неймовірний кулінарний шедевр, який гідно оцінять всі гурмани.
Складові:
- оливкова олія – 1 ч. ложка;
- базилік – 2 ст. ложки;
- спагетті – 260 г;
- часник – 4 зубчики;
- сіль;
- яєчний жовток – 4 шт .;
- вершки – 210 мл;
- соняшникова олія;
- пармезан – 45 г натертий;
- сир дор блю – 45 м
приготування:
- У воду насипати базилік. Підсолити. Влити олію, яка не дозволить макаронів склеиваться. Закип’ятити. Помістити макарони. Відварити. Рідина злити.
- Влити оливкове масло в сотейник. Прогріти. Розчавити часникові зубчики. Помістити в сотейник. Потримати до золотого відтінку.
- У вершки залити жовтки. Перемішати. Насипати частина пармезану. Закинути часникові зубки. Розмішати. Розкришити дор блю. Розмішати.
- Розкласти порційно спагетті. Полити соусом. Присипати пармезаном і дор блю
шляхетний соус
Для приготування не знадобиться теплова обробка. Соус підходить для м’ясних і овочевих страв.
Складові:
- перець;
- оливкова олія – 1 ст. ложка;
- дор блю – 120 г;
- майонез – 4 ст. ложки;
- сметана – 4 ст. ложки.
приготування:
- Розкришити сир. Залити сметаною. Додати майонез.
- Підсолити. Посипати перцем. Влити оливкове масло. Перемішати. Сир повинен повністю розчинитися.
Дор блю (Dorblu, Дорблю) – сир з блакитною цвіллю: користь, калорійність, з чим їдять. 6 рецептів страв з блакитним сиром
На полицях магазинів все частіше можна зустрічається велике розмаїття дорогих сирів з благородною цвіллю. Видів дуже багато, але найбільш поширений – Дор блю. Це німецький сорт з блакитною цвіллю, який досить міцно увійшов в ужиток і завоював серця багатьох гурманів.
- Дор блю (Dorblu) – що це за сир
- Сир володіє:
- Склад, калорійність і харчова цінність
- До складу включено:
- У 100 грамах благородного продукту міститься:
- Чим можна замінити блакитний сир цвіллю
- Схожі види на дорблю:
- У салатах можливо використовувати:
- З чим їдять сир Дор блю
- Також додають в:
- Користь і шкода продукту
- Крім високих смакових якостей, сир наділений корисними для людей якостями:
- Його рекомендують вживати:
- Сир з блакитною цвіллю Дорблю протипоказаний:
- Салат з грушею і сиром Дор блю
- Інгредієнти:
- Приготування:
- Рецепт приготування мідій
- Інгредієнти:
- Приготування:
- Соус з блакитним сиром
- Інгредієнти:
- Приготування:
- Пиріг з сиром Дорблю
Дор блю (Dorblu) – що це за сир
Вже кілька століть сир з цвіллю прикрашає святкові столи. Дор блю з’явився на ринку не так давно, але швидко набув популярності.
Сир володіє:
- помірно гострим присмаком;
- пряним ароматом;
- м’якою, практично вершковою текстурою.
Виготовляється на основі коров’ячого молока з додаванням благородної блакитної цвілі. Відноситься до елітних сортів. Порівняно з іншими сирами з цвіллю він не сильносолений і прийнятний за вартістю.
Виготовляють сир за особливою технологією, яку не змінюють вже 100 років. Дозріває продукт у закритому погребі протягом 3-5 місяців з постійною певною температурою і вологістю повітря.
Watch this video on YouTube
Склад, калорійність і харчова цінність
До складу включено:
- калій;
- цинк;
- пеніцилін, який справляє благотворний вплив на людський організм;
- магній;
- вітаміни (В, А, Е, РР, Д, С);
- фосфор;
- натрій;
- залізо;
- амінокислоти;
- кальцій.
У 100 грамах благородного продукту міститься:
- 354 ккал;
- 42,41 г води;
- 21 г білків;
- 30 г жирів і повністю відсутні вуглеводи.
Чим можна замінити блакитний сир цвіллю
Найкращий варіант – це сир іншого виробника, який володіє схожими якостями.
Схожі види на дорблю:
У магазинах можна знайти і більш бюджетні сорти, які легко замінять у всіх стравах Дор блю без втрати смакових якостей.
Але буває, що в продажу немає жодного виду сиру з цвіллю, тоді можна замінити даний інгредієнт на звичайні види сиру.
У салатах можливо використовувати:
- Камамбер;
- рокфор:
- рамбінас;
- адигейський сир;
- вершковий сир;
- Горгонзола.
У соусах благородний сир замінюється напівтвердими або м’якими сортами сиру. Можна використовувати навіть знайомі всім сирки за типом «Дружба».
Для вегетаріанців відмінною заміною Дор блю буде рослинний сир – тофу.
З чим їдять сир Дор блю
Високі смакові якості дають можливість використовувати благородний сир у різноманітних варіаціях. Дуже смачний як самостійне ласощі в поєднанні з вином і фруктами.
Часто використовують у вигляді бутерброда з хлібом і включають до складу сирного асорті.
Також додають в:
- піци;
- гарячі бутерброди;
- італійську пасту;
- салати;
- сирні соуси;
- страви з морепродуктами;
- супи.
Користь і шкода продукту
Крім високих смакових якостей, сир наділений корисними для людей якостями:
- бореться з інфекційними захворюваннями;
- покращує і допомагає відновлювати зір;
- сприятливо впливає на ЖКТ;
- при постійному застосуванні йде хронічна втома і дратівливість, нормалізується сон, підвищується уважність і пам’ять;
- впливає на поліпшення працездатності центральної нервової системи;
- при регулярному вживанні зміцнюється імунна система;
- володіє антимікробним ефектом;
- нормалізує водний баланс в організмі;
- справляє благотворний вплив на апетит;
- зміцнює кісткову тканину;
- покращує стан шкірних покривів та волосся;
- допомагає головному мозку ефективніше працювати.
Сир має чудову відновлювальну дію.
Його рекомендують вживати:
- при артриті;
- після операцій і важких хвороб;
- при малокровії;
- особам з постійними інтелектуальними навантаженнями;
- при туберкульозі.
Благородний сир – чудова профілактика проти онкологічних захворювань.
Вчені довели, що при регулярному вживанні Дор блю, можна збільшити час перебування на сонці. Так як сир надає захист від ультрафіолету.
Сир з блакитною цвіллю Дорблю протипоказаний:
- вагітним;
- особам з індивідуальною непереносимістю;
- жінкам, які годують;
- дітям;
- під час загострення хвороб нирок;
- при загострених виразках і гастриті.
Через високу калорійність рекомендується обмежувати вживання при ожирінні і під час схуднення.
Салат з грушею і сиром Дор блю
Вишукана страва, яка принесе задоволення всім любителям благородного сиру. Закуска виходить свіжою і поживною.
Інгредієнти:
- зелений салат – 45 г;
- сир Дор блю – 120 г;
- олія з виноградних кісточок – 2 ст. ложки;
- бальзамічний оцет – 1 год. ложка;
- липовий мед – 1 год. ложка;
- грушу – 1 шт.;
- дижонська гірчиця – 1 год. ложка;
- грецький горіх – 60 г.
Приготування:
- Подрібнити грушу. Вона знадобиться тонкими ломтиками. Порвати салатне листя.
- Порубати сир. Повинні вийти дрібні квадратики.
- В масло влити оцет. Додати гірчицю, потім мед. Розмішати.
- У салатне листя додати грушу. Розмішати. Залити соусом. Розкласти сирні кубики. Присипати порубаними горіхами.
Рецепт приготування мідій
Оригінальна страва, яка принесе задоволення любителям морепродуктів.
Інгредієнти:
- живі мідії – 1100 г;
- чорний перець;
- біле сухе вино – 160 мл;
- часник – 4 зубки;
- сіль;
- укроп – 15 г;
- оливкова олія;
- кінза – 17 г;
- рибний бульйон – 110 мл;
- петрушка – 17 г;
- жирні вершки – 160 мл;
- сир Дор блю – 45 г.
Приготування:
- Промити морепродукт. Розчавити і очистити часникові зубки. Помістити в сотійник. Потомити 2 хвилини.
- Помістити мідії. Залити вином. Сховати кришкою і потримати 2 хвилини. За цей час мідії відкриються.
- Залити бульйоном, потім вершками. Покрошити сир і засипати до морепродуктів. Розмішати. Подавати присипавши порубаною зеленню.
Соус з блакитним сиром
Соус Дор блю виходить з гладкою текстурою і шматочками блакитної цвілі. Пропонуємо найкращий варіант приготування, який ідеально підходить для червоної риби, курячих страв та овочів.
Інгредієнти:
- мускатний горіх – тріска;
- вершки – 220 мл (22%);
- біле сухе вино – 2 ст. ложки;
- сир Дор блю – 120 г.
Приготування:
- У сотійник влити вершки. Виставити найменше полум’я і вскип’ятити. Потім проварити 6 хвилин постійно перемішуючи, щоб уникнути підгорання. Вершки загустіють.
- Розкришити половину сиру. Додати мускатний горіх. Розмішати. Маса стане однорідна. Влити вино, при цьому продовжувати постійно перемішувати. Потомити 3 хвилини. Розкришити блакитний сир. Перемішати. Подавати відразу.
Watch this video on YouTube
Пиріг з сиром Дорблю
Ніжний і багатьма улюблений десерт порадує приємним смаком і чудовим видом.
Сир Дор-блю: склад, властивості та особливості вживання “
Сьогодні прилавки магазинів прикрашають різні сорти сирів. У цьому випадку не можна не згадати про унікальні сири з цвіллю. Найпопулярнішим у гастрономічних колах став німецький сорт з блакитною цвіллю – Дор-блю. Справжні гурмани дійсно високо оцінюють даний продукт. А покупці готові заплатити більше, щоб спробувати шматочок цього незвичайного ласощів.
- Що це таке?
- У Дор-блю помітний помірно гострий смак, приємний незвичайний аромат, а текстура досить м’яка, майже вершкова, ніби жирне вершкове масло. Виготовляють дані сири з якісного коров’ячого молока, куди додається благородна блакитна цвіль. Порівняно з іншими подібними сортами, він не настільки солоний, як, наприклад, із зеленою цвіллю. І вартість блакитного сиру досить прийнятна. Такі характеристики не заважають йому носити звання елітного сорту.
- Чим відрізняється від Горгонзоли?
- Склад, калорійність і БЖУ
- У складі міститься важливий компонент, який називають пеніциліном. Він відповідає за підтримку в нормі всього людського організму, а також бере участь у боротьбі з деякою групою вірусних та інфекційних захворювань. Різноманіття хімічного складу сиру представлено групами життєво важливих вітамінів і макроелементів, що мають благотворний вплив на здоров’я людини:
- Користь і шкода
- Всім відомо, що продукти, виготовлені на основі молока, корисні для дітей і дорослих. Багатий вміст відомих нам вітамінів і амінокислот, що містяться в сирі, позитивно позначиться на здоров’ї. Незвичайний смак з ноткою пікантності може легко збудити апетит. Завдяки його високій калорійності і жирності він вважається досить ситним. А в складі легкоусвояемые білки, мінерали та вітаміни наділяють сир такою цінною властивістю, як зміцнення імунної системи. На поліпшення роботи кишечника впливає та сама цвіль благородних сортів Penicillium Roqueforti. А ще сорт DorBlu:
- Висока жирність і велика кількість калорій тільки погіршать ситуацію. Регулярно споживаючи блакитний сир, організм людини може бути схильний до дисбактеріозу і погіршення кишкової мікрофлори. Це може спричинити часті кишкові інфекції. Лікарі обережно ставляться до цього виду сиру, тому що, як не крути, а його склад зовсім не простий.
- З чим його їдять?
- Дор-блю – продукт недешевий. Але як не дивно, ви зможете приготувати його в домашніх умовах. Зрозуміло, результат буде зовсім іншим, але схожого смаку досягти все-таки вийде.
- Домашній рецепт
- Опис приготування:
Що це таке?
Дивно, але вже протягом декількох століть святкові столи прикрашає саме сири Dorblue. Хоча на прилавки магазинів і ринків потрапив він зовсім недавно, але вже встиг полюбитися багатьма покупцями. Саме завдяки грамотній ціновій політиці та маркетинговому підходу німецький Дор-блю розлетівся по всій Європі, включаючи Росію. На відміну від дорогих сортів типу французького Рокфора та італійської Горгонзоли, у вітчизняних магазинах ціни були пристойними, що дозволило розпробувати сир повною мірою. А також зберегти звання найвідомішого європейського сиру.
У Дор-блю помітний помірно гострий смак, приємний незвичайний аромат, а текстура досить м’яка, майже вершкова, ніби жирне вершкове масло. Виготовляють дані сири з якісного коров’ячого молока, куди додається благородна блакитна цвіль. Порівняно з іншими подібними сортами, він не настільки солоний, як, наприклад, із зеленою цвіллю. І вартість блакитного сиру досить прийнятна. Такі характеристики не заважають йому носити звання елітного сорту.
Особлива технологія, за якою виготовляють молочний продукт, не змінюється вже понад 100 років. І ніякі зміни в процес приготування теж не вносяться, тому що сирна справа любить і шанує традиції. Для повного дозрівання сир необхідно помістити в спеціальне місце, де встановлюється певна температура і відсоток вологості повітря. У таких умовах він повинен пролежати від 3 до 5 місяців залежно від готовності.
У Дор-блю є ще три різновиди, які можуть попастися вам в магазині – DourBlu Classic, DorBlue Royal Blue і ексклюзивна лінія DorBlu Grand Noir.
Чим відрізняється від Горгонзоли?
Німецький Дор-блю відрізняється, перш за все, щільною текстурою, а італійська Горгонзола за відчуттями м’якше. Хоча ці обидва сири і вважають братами, незважаючи на різні кольори цвілі. Біля Горгонзоли спостерігається найбільш інтенсивний запах і насичений смак з солонувато-гіркуватим післясмаком, ніж у блакитного сорту сиру.
Склад, калорійність і БЖУ
Смакові якості блакитного сиру, як не дивно, досить делікатні – в ньому відсутня явна солонуватість, як у інших м’яких сирів європейського виробництва, і немає сильної гостроти, яка відлякала б половину покупців. Смак можна назвати помірним. Якщо ближче придивитися, можна помітити нерівні, хаотичні прожилки цвілі блакитного кольору – до складу входить певний вид грибів під назвою Penicillium Glaucum. Це і є відмінною рисою Дор-блю. Сам продукт світлого кремового відтінку. Текстура щільна, але його легко розламати на шматочки.
У 100 грамах продукту містяться 21,40 г білків, 2,34 жирів, 28,74 г жирів, серед яких особливе місце займає вода – тут її 42,41 г! А калорійність делікатесу становить чималенька – 350 калорій, а жирність варіюється від 40 до 50%. Такі дані роблять його досить калорійним продуктом. Тому при його вживанні важливо дотримуватися міру.
У складі міститься важливий компонент, який називають пеніциліном. Він відповідає за підтримку в нормі всього людського організму, а також бере участь у боротьбі з деякою групою вірусних та інфекційних захворювань. Різноманіття хімічного складу сиру представлено групами життєво важливих вітамінів і макроелементів, що мають благотворний вплив на здоров’я людини:
- представники групи B: B1 (тіамін), B2 (рибофлавін), B6 (пірідоксин);
- вітамін A;
- вітамін D;
- вітамін PP;
- вітамін E;
- цинк;
- кальцій;
- фолієва кислота;
- фосфор;
- залізо;
- натрій;
- магній;
- калій.
Користь і шкода
Всім відомо, що продукти, виготовлені на основі молока, корисні для дітей і дорослих. Багатий вміст відомих нам вітамінів і амінокислот, що містяться в сирі, позитивно позначиться на здоров’ї. Незвичайний смак з ноткою пікантності може легко збудити апетит. Завдяки його високій калорійності і жирності він вважається досить ситним. А в складі легкоусвояемые білки, мінерали та вітаміни наділяють сир такою цінною властивістю, як зміцнення імунної системи. На поліпшення роботи кишечника впливає та сама цвіль благородних сортів Penicillium Roqueforti. А ще сорт DorBlu:
- позитивно впливає на нервову систему;
- відповідає за поліпшення пам’яті і концентрації уваги;
- протистоїть безсонню;
- допомагає виключити з життя депресію і дратівливість
- покращує перистальтику кишкового тракту;
- захищає шкірні покриви від негативних УФ-променів (речовини в цвілі прискорюють вироблення меланіну);
- активізує роботу головного мозку;
- полегшує болі в суглобах;
- рятує від малокрови, анемії;
- знімає втому від фізичних навантажень.
Висока жирність і велика кількість калорій тільки погіршать ситуацію. Регулярно споживаючи блакитний сир, організм людини може бути схильний до дисбактеріозу і погіршення кишкової мікрофлори. Це може спричинити часті кишкові інфекції. Лікарі обережно ставляться до цього виду сиру, тому що, як не крути, а його склад зовсім не простий.
- Потрапляння речовин, що містяться в суперечках грибків, можуть спровокувати нові або вже наявні алергічні реакції.
- Під забороною продукт і для людей з гострими захворюваннями шлунково-кишкового тракту, а також з виразкою і гастритом.
- Не варто включати в дитяче меню.
- Особливо обережно додавати в раціон вагітним і годуючим жінкам (краще порадитися з лікарем).
- Не можна поєднувати споживання продукту із застосуванням лікарських препаратів, а саме антибіотиків. Справа в тому, що блакитна цвіль грибів має схожі властивості. Змішування речовин може призвести до дисбактеріозу і країною алергії.
Судячи з відгуків покупців, які вперше спробували незвичайний вигляд, сподобався не всім через те, що не звикли до подібного смаку і консистенції. Але з другої проби ситуація змінилася – стали помітні пікантні нотки у смаку, про які всі так говорять. Сам по собі сир дуже ніжний, вершковий. А смак тієї самої благородної цвілі відчувається сповна. Особливо подобається дивне, але приємне післясмак.
З чим його їдять?
Дор-блю – по-справжньому універсальний сорт сиру. Це простежується в його поєднанні з різними інгредієнтами – це може бути сільський хліб, крекери, виноград, горіхи. Ідеально виглядає в подачі на сирній тарілці, тобто нарізаним маленькими шматочками з іншими сортами м’яких сирів, прикрашений горіхами. У такому випадку пробувати його рекомендується в останню чергу – так можна відчути всю повноту смаку з пряними і маслянистими нотками.
Можете доповнити сирне меню, наприклад, фруктами і червоними сортами сухих вин – ідеально підійде Каберне Совіньйон і Шираз. Німецькі гурмани радять запивати Дор-блю солодкими сортами вин власного виробництва – мова йде про солодкий Ріслінг або Гевюрцтрамінер. А ось різновид Гранд Нойр запивають шампанським. На кухні цьому продукту теж знайшлося місце. Його використовують для приготування канапе, гарячих бутербродів, фруктових і овочевих салатів, сирних соусів, піци «Чотири сири», закритих пирогів та іншої випічки, а також для різних видів пасти.
Дор-блю – продукт недешевий. Але як не дивно, ви зможете приготувати його в домашніх умовах. Зрозуміло, результат буде зовсім іншим, але схожого смаку досягти все-таки вийде.
Домашній рецепт
- 8 л домашнього молока;
- чверть чайної ложки мезофільної закваски;
- стільки ж сичужного ферменту;
- 1/16 ч. л. цвілі сорту Penicillium Roqueforti;
- 2 ч. ложки солі.
Опис приготування:
- Молоко доводимо до температури 30 градусів (каструлю поставте на середній вогонь).
- На поверхню висипаємо мезофільну закваску (підходяща – Flora Danica, біоантибут-ТП, БК-вуглич-МСТ).
- Відразу вносимо в молочну суміш блакитну цвіль, рівномірно розподіливши її.
- Акуратно перемішуємо молоко з добавками для їх рівномірного розподілу по всьому обсягу.
- Залишаємо суміш на півгодини.
- У цей час розводимо хлористий кальцій з 50 мл води і ще один розчин з сичужним ферментом (наприклад, ВНИІМС СГ-50).
- Через 30 хвилин вливаємо в молоко, що настоялося, приготовані розчини, залишаємо на півтори години (чекаємо утворення згустків).
- Перевіряємо згусток: робимо в ньому надріз, сироватка повинна відокремлюватися, якщо ні – залиште ще на деякий час.
- Нарізаємо готовий згусток великими шматками вертикальними і горизонтальними.
- Шматки завадимо кумівкою, чекаємо відділення сироватки.
- У дуршлаг (застелити лавсановою тканиною) перекладіть творожну масу.
- Після відділення сироватки зав’язуємо кінці серветки у вузол, відправляємо на роздільну дошку, ставимо вантаж близько 4 кг.
- Перекладаємо готове в глибокий посуд, розламуємо на шматки і солимо.
- Загортаємо все тією ж серветкою, трохи притискаючи, і залишаємо в кімнаті на 2 дні (набереться потрібна кислотність).
- Протягом цього часу сир слід перевертати.
- Після закінчення терміну залиште сир відкритими, щоб трохи підсох.
- Далі робимо проколи товстою спицею (в таких щілинах буде розвиватися там сама цвіль).
- Для дозрівання в контейнері сир покладіть на дренажний килимок, закрийте і помістіть в місце з 10-градусною температурою.
- Процес дозрівання займе 4 тижні.
- Обов’язково перевертайте сир щотижня.
- Через потрібний час Дор-блю буде готовий до вживання.
Смачний і корисний європейський продукт на вашому столі – цим можна сміливо хвалитися. Але перед вживанням все ж слід дізнатися про можливі протипоказання. Адже все смачне не завжди корисне для організму.
Про те, як приготувати вдома справжній вишуканий сир з блакитною цвіллю, дивіться далі.
Про автора