Чим можна замінити дор блю

Авторadmin

Чим можна замінити дор блю

Зміст:

Дор блю (Dorblu, дорблю) – сир з блакитною пліснявою користь, калорійність, з чим їдять. 6 рецептів страв з блакитним сиром

На полицях магазинів все частіше можна зустрічається велика різноманітність дорогих сирів з благородною цвіллю. Видів дуже багато, але найбільш поширений – Дор блю. Це німецький сорт з блакитною пліснявою, який вельми міцно увійшов в ужиток і завоював серця багатьох гурманів.

Дор блю (Dorblu) – що це за сир

Уже кілька століть сир з цвіллю прикрашає святкові столи. Дор блю з’явився на ринку не так давно, але швидко набув популярності.

Сир має:

  • помірно гострим присмаком;
  • пряним ароматом;
  • м’якою, практично вершкової текстурою.

Виготовляється на основі коров’ячого молока з додаванням благородною блакитною цвілі. Відноситься до елітних сортів. У порівнянні з іншими сирами з цвіллю він не сильносолених і прийнятний за вартістю.

Виготовляють сир за особливою технологією, яку не змінюють вже 100 років. Дозріває продукт в закритому погребі протягом 3-5 місяців з постійною певною температурою і вологістю повітря.

Склад, калорійність і харчова цінність

До складу включені:

  • калій;
  • цинк;
  • пеніцилін, який благотворно впливає на людський організм;
  • магній;
  • вітаміни (В, А, Е, РР, Д, С);
  • фосфор;
  • натрій;
  • залізо;
  • амінокислоти;
  • кальцій.

У 100 грамах благородного продукту міститься:

  • 354 ккал;
  • 42,41 г води;
  • 21 г білків;
  • 30 г жирів і повністю відсутні вуглеводи.

Чим можна замінити блакитний сир цвіллю

Найкращий варіант – це сир іншого виробника, який має схожі якостями.

Схожі види на дорблю:

У магазинах можна знайти і більш бюджетні сорти, які легко замінять у всіх блюдах Дор блю без втрати смакових якостей.

Але буває, що в продажу немає жодного виду сиру з пліснявою, тоді можна замінити даний інгредієнт на звичайні види сиру.

У салатах можливо використовувати:

  • камамбер;
  • рокфор:
  • Рамбінас;
  • адигейський сир;
  • вершковий сир;
  • Горгонзола.

В соусах благородний сир замінюється напівтвердими або м’якими сортами сиру. Можна використовувати навіть знайомі всім сирки по типу “Дружба”.

Для вегетаріанців відмінною заміною Дор блю буде рослинний сир – тофу.

Що таке сир Дор блю

Високі смакові якості дають можливість використовувати благородний сир в різноманітних варіаціях. Дуже смачний як самостійне ласощі в поєднанні з вином і фруктами.

Часто використовують в вигляді бутерброда з хлібом і включають до складу сирного асорті.

Також додають в:

  • піци;
  • гарячі бутерброди;
  • італійську пасту;
  • салати;
  • сирні соуси;
  • страви з морепродуктами;
  • супи.

Користь і шкода продукту

Крім високих смакових якостей, сир наділений корисними для людей якостями:

  • бореться з інфекційними захворюваннями;
  • покращує і допомагає відновлювати зір;
  • сприятливо впливає на шлунково-кишкового тракту;
  • при постійному застосуванні йде хронічна втома і дратівливість, нормалізується сон, підвищується уважність і пам’ять;
  • впливає на поліпшення працездатності центральної нервової системи;
  • при регулярному вживанні зміцнюється імунна система;
  • має антимікробну ефектом;
  • нормалізує водний баланс в організмі;
  • благотворно впливає на апетит;
  • зміцнює кісткову тканину;
  • покращує стан шкірних покривів і волосся;
  • допомагає головному мозку ефективніше працювати.

Сир має чудовий відновлює дію.

Його рекомендують вживати:

  • при артриті;
  • після операцій і важких хвороб;
  • при недокрів’ї;
  • особам з постійними інтелектуальними навантаженнями;
  • при туберкульозі.

Шляхетний сир – чудова профілактика проти онкологічних захворювань.

Вчені довели, що при регулярному вживанні Дор блю, можна збільшити час перебування на сонці. Так як сир надає захист від ультрафіолету.

Сир з блакитною цвіллю дорблю протипоказаний:

  • вагітним;
  • особам з індивідуальною непереносимістю;
  • годуючим жінкам;
  • дітям;
  • під час загострення хвороб нирок;
  • при загострених виразках і гастриті.

Через високу калорійність рекомендується обмежувати вживання при ожирінні і під час схуднення.

Салат з грушею і сиром Дор блю

Вишукане блюдо, яке принесе задоволення всім любителям благородного сиру. Закуска виходить свіжої і поживною.

Складові:

  • зелений салат – 45 г;
  • сир Дор блю – 120 г;
  • масло з виноградних кісточок – 2 ст. ложки;
  • бальзамічний оцет – 1 ч. ложка;
  • липовий мед – 1 ч. ложка;
  • груша – 1 шт .;
  • дижонская гірчиця – 1 ч. ложка;
  • волоський горіх – 60 г.

приготування:

  1. Подрібнити грушу. Вона знадобиться тонкими скибочками. Порвати салатні листя.
  2. Порубати сир. Повинні вийти дрібні квадратики.
  3. В масло влити оцет. Додати гірчицю, потім мед. Розмішати.
  4. У салатні листя додати грушу. Розмішати. Залити соусом.Розкласти сирні кубики. Присипати порубаними горіхами.

Рецепт приготування мідій

Оригінальна страва, яке принесе задоволення любителям морепродуктів.

Складові:

  • живі мідії – 1100 г;
  • чорний перець;
  • біле сухе вино – 160 мл;
  • часник – 4 зубчики;
  • сіль;
  • кріп – 15 г;
  • оливкова олія;
  • кінза – 17 г;
  • рибний бульйон – 110 мл;
  • петрушка – 17 г;
  • жирні вершки – 160 мл;
  • сир Дор блю – 45 м

приготування:

  1. Промити морепродукт. Розчавити і очистити часникові зубки. Помістити в сотейник. Потомити 2 хвилини.
  2. Помістити мідії. Залити вином. Укрити кришкою і потримати 2 хвилини. За цей час мідії відкриються.
  3. Залити бульйоном, потім вершками. Покришити сир і засипати до морепродуктів. Розмішати. Подавати присипавши посіченою зеленню.

Соус з блакитним сиром

Соус Дор блю виходить з гладкою текстурою і шматочками блакитний цвілі. Пропонуємо кращий варіант приготування, який ідеально підходить для червоної риби, курячих страв і овочів.

Складові:

  • мускатний горіх – щіпка;
  • вершки – 220 мл (22%);
  • біле сухе вино – 2 ст. ложки;
  • сир Дор блю – 120 м

приготування:

  1. У сотейник влити вершки. Виставити найменше полум’я і закип’ятити. Потім проварити 6 хвилин постійно перемішуючи, щоб уникнути підгоряння. Вершки загустеют.
  2. Розкришити половину сиру. Додати мускатний горіх. Розмішати. Маса стане однорідна.Влити вино, при цьому продовжувати постійно перемішувати. Потомити 3 хвилини. Розкришити залишився блакитний сир. Перемішати. Подавати відразу.

Пиріг з сиром дорблю

Ніжний і багатьма улюблений десерт порадує приємним смаком і чудовим видом.

Складові:

  • яйце – 9 шт .;
  • сир моцарелла – 220 г;
  • сіль;
  • майонез – 160 мл;
  • зелена цибуля – 45 г;
  • борошно – 210 г;
  • сир дор блю – 75 м

приготування:

  1. Борошном засипати майонез. Перемішати. Якщо маса липка, то підсипати ще борошно.
  2. Помістити в форму. Розподілити по дну руками і зробити бортики по краях. Надіслати в духову піч (195 градусів). Потримати 27 хвилин.
  3. Посипати натертої моцарелою. Розкришити шматочок Дор блю і посипати наступним шаром. Нашаткувати цибульні пір’я. Укрити сирну стружку. Зберігаючи цілісність жовтків розбити яйця і покрити всю поверхню заготовки.
  4. Надіслати запікатися на 17 хвилин.

Як приготувати пасту

Поєднавши знамените італійське блюдо з благородним сиром з Німеччини, створите неймовірний кулінарний шедевр, який гідно оцінять всі гурмани.

Складові:

  • оливкова олія – ​​1 ч. ложка;
  • базилік – 2 ст. ложки;
  • спагетті – 260 г;
  • часник – 4 зубчики;
  • сіль;
  • яєчний жовток – 4 шт .;
  • вершки – 210 мл;
  • соняшникова олія;
  • пармезан – 45 г натертий;
  • сир дор блю – 45 м

приготування:

  1. У воду насипати базилік. Підсолити. Влити олію, яка не дозволить макаронів склеиваться. Закип’ятити. Помістити макарони. Відварити. Рідина злити.
  2. Влити оливкове масло в сотейник. Прогріти. Розчавити часникові зубчики. Помістити в сотейник. Потримати до золотого відтінку.
  3. У вершки залити жовтки. Перемішати. Насипати частина пармезану. Закинути часникові зубки. Розмішати. Розкришити дор блю. Розмішати.
  4. Розкласти порційно спагетті. Полити соусом. Присипати пармезаном і дор блю

шляхетний соус

Для приготування не знадобиться теплова обробка. Соус підходить для м’ясних і овочевих страв.

Складові:

  • перець;
  • оливкова олія – ​​1 ст. ложка;
  • дор блю – 120 г;
  • майонез – 4 ст. ложки;
  • сметана – 4 ст. ложки.

приготування:

  1. Розкришити сир. Залити сметаною. Додати майонез.
  2. Підсолити. Посипати перцем. Влити оливкове масло. Перемішати. Сир повинен повністю розчинитися.

Дор блю (Dorblu, Дорблю) – сир з блакитною цвіллю: користь, калорійність, з чим їдять. 6 рецептів страв з блакитним сиром

На полицях магазинів все частіше можна зустрічається велике розмаїття дорогих сирів з благородною цвіллю. Видів дуже багато, але найбільш поширений – Дор блю. Це німецький сорт з блакитною цвіллю, який досить міцно увійшов в ужиток і завоював серця багатьох гурманів.

  • Дор блю (Dorblu) – що це за сир
  • Сир володіє:
  • Склад, калорійність і харчова цінність
  • До складу включено:
  • У 100 грамах благородного продукту міститься:
  • Чим можна замінити блакитний сир цвіллю
  • Схожі види на дорблю:
  • У салатах можливо використовувати:
  • З чим їдять сир Дор блю
  • Також додають в:
  • Користь і шкода продукту
  • Крім високих смакових якостей, сир наділений корисними для людей якостями:
  • Його рекомендують вживати:
  • Сир з блакитною цвіллю Дорблю протипоказаний:
  • Салат з грушею і сиром Дор блю
  • Інгредієнти:
  • Приготування:
  • Рецепт приготування мідій
  • Інгредієнти:
  • Приготування:
  • Соус з блакитним сиром
  • Інгредієнти:
  • Приготування:
  • Пиріг з сиром Дорблю

Дор блю (Dorblu) – що це за сир

Вже кілька століть сир з цвіллю прикрашає святкові столи. Дор блю з’явився на ринку не так давно, але швидко набув популярності.

Сир володіє:

  • помірно гострим присмаком;
  • пряним ароматом;
  • м’якою, практично вершковою текстурою.

Виготовляється на основі коров’ячого молока з додаванням благородної блакитної цвілі. Відноситься до елітних сортів. Порівняно з іншими сирами з цвіллю він не сильносолений і прийнятний за вартістю.

Виготовляють сир за особливою технологією, яку не змінюють вже 100 років. Дозріває продукт у закритому погребі протягом 3-5 місяців з постійною певною температурою і вологістю повітря.

Watch this video on YouTube

Склад, калорійність і харчова цінність

До складу включено:

  • калій;
  • цинк;
  • пеніцилін, який справляє благотворний вплив на людський організм;
  • магній;
  • вітаміни (В, А, Е, РР, Д, С);
  • фосфор;
  • натрій;
  • залізо;
  • амінокислоти;
  • кальцій.

У 100 грамах благородного продукту міститься:

  • 354 ккал;
  • 42,41 г води;
  • 21 г білків;
  • 30 г жирів і повністю відсутні вуглеводи.

Чим можна замінити блакитний сир цвіллю

Найкращий варіант – це сир іншого виробника, який володіє схожими якостями.

Схожі види на дорблю:

У магазинах можна знайти і більш бюджетні сорти, які легко замінять у всіх стравах Дор блю без втрати смакових якостей.

Але буває, що в продажу немає жодного виду сиру з цвіллю, тоді можна замінити даний інгредієнт на звичайні види сиру.

У салатах можливо використовувати:

  • Камамбер;
  • рокфор:
  • рамбінас;
  • адигейський сир;
  • вершковий сир;
  • Горгонзола.

У соусах благородний сир замінюється напівтвердими або м’якими сортами сиру. Можна використовувати навіть знайомі всім сирки за типом «Дружба».

Для вегетаріанців відмінною заміною Дор блю буде рослинний сир – тофу.

З чим їдять сир Дор блю

Високі смакові якості дають можливість використовувати благородний сир у різноманітних варіаціях. Дуже смачний як самостійне ласощі в поєднанні з вином і фруктами.

Часто використовують у вигляді бутерброда з хлібом і включають до складу сирного асорті.

Також додають в:

  • піци;
  • гарячі бутерброди;
  • італійську пасту;
  • салати;
  • сирні соуси;
  • страви з морепродуктами;
  • супи.

Користь і шкода продукту

Крім високих смакових якостей, сир наділений корисними для людей якостями:

  • бореться з інфекційними захворюваннями;
  • покращує і допомагає відновлювати зір;
  • сприятливо впливає на ЖКТ;
  • при постійному застосуванні йде хронічна втома і дратівливість, нормалізується сон, підвищується уважність і пам’ять;
  • впливає на поліпшення працездатності центральної нервової системи;
  • при регулярному вживанні зміцнюється імунна система;
  • володіє антимікробним ефектом;
  • нормалізує водний баланс в організмі;
  • справляє благотворний вплив на апетит;
  • зміцнює кісткову тканину;
  • покращує стан шкірних покривів та волосся;
  • допомагає головному мозку ефективніше працювати.

Сир має чудову відновлювальну дію.

Його рекомендують вживати:

  • при артриті;
  • після операцій і важких хвороб;
  • при малокровії;
  • особам з постійними інтелектуальними навантаженнями;
  • при туберкульозі.

Благородний сир – чудова профілактика проти онкологічних захворювань.

Вчені довели, що при регулярному вживанні Дор блю, можна збільшити час перебування на сонці. Так як сир надає захист від ультрафіолету.

Сир з блакитною цвіллю Дорблю протипоказаний:

  • вагітним;
  • особам з індивідуальною непереносимістю;
  • жінкам, які годують;
  • дітям;
  • під час загострення хвороб нирок;
  • при загострених виразках і гастриті.

Через високу калорійність рекомендується обмежувати вживання при ожирінні і під час схуднення.

Салат з грушею і сиром Дор блю

Вишукана страва, яка принесе задоволення всім любителям благородного сиру. Закуска виходить свіжою і поживною.

Інгредієнти:

  • зелений салат – 45 г;
  • сир Дор блю – 120 г;
  • олія з виноградних кісточок – 2 ст. ложки;
  • бальзамічний оцет – 1 год. ложка;
  • липовий мед – 1 год. ложка;
  • грушу – 1 шт.;
  • дижонська гірчиця – 1 год. ложка;
  • грецький горіх – 60 г.

Приготування:

  1. Подрібнити грушу. Вона знадобиться тонкими ломтиками. Порвати салатне листя.
  2. Порубати сир. Повинні вийти дрібні квадратики.
  3. В масло влити оцет. Додати гірчицю, потім мед. Розмішати.
  4. У салатне листя додати грушу. Розмішати. Залити соусом. Розкласти сирні кубики. Присипати порубаними горіхами.

Рецепт приготування мідій

Оригінальна страва, яка принесе задоволення любителям морепродуктів.

Інгредієнти:

  • живі мідії – 1100 г;
  • чорний перець;
  • біле сухе вино – 160 мл;
  • часник – 4 зубки;
  • сіль;
  • укроп – 15 г;
  • оливкова олія;
  • кінза – 17 г;
  • рибний бульйон – 110 мл;
  • петрушка – 17 г;
  • жирні вершки – 160 мл;
  • сир Дор блю – 45 г.

Приготування:

  1. Промити морепродукт. Розчавити і очистити часникові зубки. Помістити в сотійник. Потомити 2 хвилини.
  2. Помістити мідії. Залити вином. Сховати кришкою і потримати 2 хвилини. За цей час мідії відкриються.
  3. Залити бульйоном, потім вершками. Покрошити сир і засипати до морепродуктів. Розмішати. Подавати присипавши порубаною зеленню.

Соус з блакитним сиром

Соус Дор блю виходить з гладкою текстурою і шматочками блакитної цвілі. Пропонуємо найкращий варіант приготування, який ідеально підходить для червоної риби, курячих страв та овочів.

Інгредієнти:

  • мускатний горіх – тріска;
  • вершки – 220 мл (22%);
  • біле сухе вино – 2 ст. ложки;
  • сир Дор блю – 120 г.

Приготування:

  1. У сотійник влити вершки. Виставити найменше полум’я і вскип’ятити. Потім проварити 6 хвилин постійно перемішуючи, щоб уникнути підгорання. Вершки загустіють.
  2. Розкришити половину сиру. Додати мускатний горіх. Розмішати. Маса стане однорідна. Влити вино, при цьому продовжувати постійно перемішувати. Потомити 3 хвилини. Розкришити блакитний сир. Перемішати. Подавати відразу.

Watch this video on YouTube

Пиріг з сиром Дорблю

Ніжний і багатьма улюблений десерт порадує приємним смаком і чудовим видом.

Сир Дор-блю: склад, властивості та особливості вживання “

Сьогодні прилавки магазинів прикрашають різні сорти сирів. У цьому випадку не можна не згадати про унікальні сири з цвіллю. Найпопулярнішим у гастрономічних колах став німецький сорт з блакитною цвіллю – Дор-блю. Справжні гурмани дійсно високо оцінюють даний продукт. А покупці готові заплатити більше, щоб спробувати шматочок цього незвичайного ласощів.

  • Що це таке?
  • У Дор-блю помітний помірно гострий смак, приємний незвичайний аромат, а текстура досить м’яка, майже вершкова, ніби жирне вершкове масло. Виготовляють дані сири з якісного коров’ячого молока, куди додається благородна блакитна цвіль. Порівняно з іншими подібними сортами, він не настільки солоний, як, наприклад, із зеленою цвіллю. І вартість блакитного сиру досить прийнятна. Такі характеристики не заважають йому носити звання елітного сорту.
  • Чим відрізняється від Горгонзоли?
  • Склад, калорійність і БЖУ
  • У складі міститься важливий компонент, який називають пеніциліном. Він відповідає за підтримку в нормі всього людського організму, а також бере участь у боротьбі з деякою групою вірусних та інфекційних захворювань. Різноманіття хімічного складу сиру представлено групами життєво важливих вітамінів і макроелементів, що мають благотворний вплив на здоров’я людини:
  • Користь і шкода
  • Всім відомо, що продукти, виготовлені на основі молока, корисні для дітей і дорослих. Багатий вміст відомих нам вітамінів і амінокислот, що містяться в сирі, позитивно позначиться на здоров’ї. Незвичайний смак з ноткою пікантності може легко збудити апетит. Завдяки його високій калорійності і жирності він вважається досить ситним. А в складі легкоусвояемые білки, мінерали та вітаміни наділяють сир такою цінною властивістю, як зміцнення імунної системи. На поліпшення роботи кишечника впливає та сама цвіль благородних сортів Penicillium Roqueforti. А ще сорт DorBlu:
  • Висока жирність і велика кількість калорій тільки погіршать ситуацію. Регулярно споживаючи блакитний сир, організм людини може бути схильний до дисбактеріозу і погіршення кишкової мікрофлори. Це може спричинити часті кишкові інфекції. Лікарі обережно ставляться до цього виду сиру, тому що, як не крути, а його склад зовсім не простий.
  • З чим його їдять?
  • Дор-блю – продукт недешевий. Але як не дивно, ви зможете приготувати його в домашніх умовах. Зрозуміло, результат буде зовсім іншим, але схожого смаку досягти все-таки вийде.
  • Домашній рецепт
  • Опис приготування:

Що це таке?

Дивно, але вже протягом декількох століть святкові столи прикрашає саме сири Dorblue. Хоча на прилавки магазинів і ринків потрапив він зовсім недавно, але вже встиг полюбитися багатьма покупцями. Саме завдяки грамотній ціновій політиці та маркетинговому підходу німецький Дор-блю розлетівся по всій Європі, включаючи Росію. На відміну від дорогих сортів типу французького Рокфора та італійської Горгонзоли, у вітчизняних магазинах ціни були пристойними, що дозволило розпробувати сир повною мірою. А також зберегти звання найвідомішого європейського сиру.

У Дор-блю помітний помірно гострий смак, приємний незвичайний аромат, а текстура досить м’яка, майже вершкова, ніби жирне вершкове масло. Виготовляють дані сири з якісного коров’ячого молока, куди додається благородна блакитна цвіль. Порівняно з іншими подібними сортами, він не настільки солоний, як, наприклад, із зеленою цвіллю. І вартість блакитного сиру досить прийнятна. Такі характеристики не заважають йому носити звання елітного сорту.

Особлива технологія, за якою виготовляють молочний продукт, не змінюється вже понад 100 років. І ніякі зміни в процес приготування теж не вносяться, тому що сирна справа любить і шанує традиції. Для повного дозрівання сир необхідно помістити в спеціальне місце, де встановлюється певна температура і відсоток вологості повітря. У таких умовах він повинен пролежати від 3 до 5 місяців залежно від готовності.

У Дор-блю є ще три різновиди, які можуть попастися вам в магазині – DourBlu Classic, DorBlue Royal Blue і ексклюзивна лінія DorBlu Grand Noir.

Чим відрізняється від Горгонзоли?

Німецький Дор-блю відрізняється, перш за все, щільною текстурою, а італійська Горгонзола за відчуттями м’якше. Хоча ці обидва сири і вважають братами, незважаючи на різні кольори цвілі. Біля Горгонзоли спостерігається найбільш інтенсивний запах і насичений смак з солонувато-гіркуватим післясмаком, ніж у блакитного сорту сиру.

Склад, калорійність і БЖУ

Смакові якості блакитного сиру, як не дивно, досить делікатні – в ньому відсутня явна солонуватість, як у інших м’яких сирів європейського виробництва, і немає сильної гостроти, яка відлякала б половину покупців. Смак можна назвати помірним. Якщо ближче придивитися, можна помітити нерівні, хаотичні прожилки цвілі блакитного кольору – до складу входить певний вид грибів під назвою Penicillium Glaucum. Це і є відмінною рисою Дор-блю. Сам продукт світлого кремового відтінку. Текстура щільна, але його легко розламати на шматочки.

У 100 грамах продукту містяться 21,40 г білків, 2,34 жирів, 28,74 г жирів, серед яких особливе місце займає вода – тут її 42,41 г! А калорійність делікатесу становить чималенька – 350 калорій, а жирність варіюється від 40 до 50%. Такі дані роблять його досить калорійним продуктом. Тому при його вживанні важливо дотримуватися міру.

У складі міститься важливий компонент, який називають пеніциліном. Він відповідає за підтримку в нормі всього людського організму, а також бере участь у боротьбі з деякою групою вірусних та інфекційних захворювань. Різноманіття хімічного складу сиру представлено групами життєво важливих вітамінів і макроелементів, що мають благотворний вплив на здоров’я людини:

  • представники групи B: B1 (тіамін), B2 (рибофлавін), B6 (пірідоксин);
  • вітамін A;
  • вітамін D;
  • вітамін PP;
  • вітамін E;
  • цинк;
  • кальцій;
  • фолієва кислота;
  • фосфор;
  • залізо;
  • натрій;
  • магній;
  • калій.

Користь і шкода

Всім відомо, що продукти, виготовлені на основі молока, корисні для дітей і дорослих. Багатий вміст відомих нам вітамінів і амінокислот, що містяться в сирі, позитивно позначиться на здоров’ї. Незвичайний смак з ноткою пікантності може легко збудити апетит. Завдяки його високій калорійності і жирності він вважається досить ситним. А в складі легкоусвояемые білки, мінерали та вітаміни наділяють сир такою цінною властивістю, як зміцнення імунної системи. На поліпшення роботи кишечника впливає та сама цвіль благородних сортів Penicillium Roqueforti. А ще сорт DorBlu:

  • позитивно впливає на нервову систему;
  • відповідає за поліпшення пам’яті і концентрації уваги;
  • протистоїть безсонню;
  • допомагає виключити з життя депресію і дратівливість
  • покращує перистальтику кишкового тракту;
  • захищає шкірні покриви від негативних УФ-променів (речовини в цвілі прискорюють вироблення меланіну);
  • активізує роботу головного мозку;
  • полегшує болі в суглобах;
  • рятує від малокрови, анемії;
  • знімає втому від фізичних навантажень.

Висока жирність і велика кількість калорій тільки погіршать ситуацію. Регулярно споживаючи блакитний сир, організм людини може бути схильний до дисбактеріозу і погіршення кишкової мікрофлори. Це може спричинити часті кишкові інфекції. Лікарі обережно ставляться до цього виду сиру, тому що, як не крути, а його склад зовсім не простий.

  • Потрапляння речовин, що містяться в суперечках грибків, можуть спровокувати нові або вже наявні алергічні реакції.
  • Під забороною продукт і для людей з гострими захворюваннями шлунково-кишкового тракту, а також з виразкою і гастритом.
  • Не варто включати в дитяче меню.
  • Особливо обережно додавати в раціон вагітним і годуючим жінкам (краще порадитися з лікарем).
  • Не можна поєднувати споживання продукту із застосуванням лікарських препаратів, а саме антибіотиків. Справа в тому, що блакитна цвіль грибів має схожі властивості. Змішування речовин може призвести до дисбактеріозу і країною алергії.

Судячи з відгуків покупців, які вперше спробували незвичайний вигляд, сподобався не всім через те, що не звикли до подібного смаку і консистенції. Але з другої проби ситуація змінилася – стали помітні пікантні нотки у смаку, про які всі так говорять. Сам по собі сир дуже ніжний, вершковий. А смак тієї самої благородної цвілі відчувається сповна. Особливо подобається дивне, але приємне післясмак.

З чим його їдять?

Дор-блю – по-справжньому універсальний сорт сиру. Це простежується в його поєднанні з різними інгредієнтами – це може бути сільський хліб, крекери, виноград, горіхи. Ідеально виглядає в подачі на сирній тарілці, тобто нарізаним маленькими шматочками з іншими сортами м’яких сирів, прикрашений горіхами. У такому випадку пробувати його рекомендується в останню чергу – так можна відчути всю повноту смаку з пряними і маслянистими нотками.

Можете доповнити сирне меню, наприклад, фруктами і червоними сортами сухих вин – ідеально підійде Каберне Совіньйон і Шираз. Німецькі гурмани радять запивати Дор-блю солодкими сортами вин власного виробництва – мова йде про солодкий Ріслінг або Гевюрцтрамінер. А ось різновид Гранд Нойр запивають шампанським. На кухні цьому продукту теж знайшлося місце. Його використовують для приготування канапе, гарячих бутербродів, фруктових і овочевих салатів, сирних соусів, піци «Чотири сири», закритих пирогів та іншої випічки, а також для різних видів пасти.

Дор-блю – продукт недешевий. Але як не дивно, ви зможете приготувати його в домашніх умовах. Зрозуміло, результат буде зовсім іншим, але схожого смаку досягти все-таки вийде.

Домашній рецепт

  • 8 л домашнього молока;
  • чверть чайної ложки мезофільної закваски;
  • стільки ж сичужного ферменту;
  • 1/16 ч. л. цвілі сорту Penicillium Roqueforti;
  • 2 ч. ложки солі.

Опис приготування:

  • Молоко доводимо до температури 30 градусів (каструлю поставте на середній вогонь).
  • На поверхню висипаємо мезофільну закваску (підходяща – Flora Danica, біоантибут-ТП, БК-вуглич-МСТ).
  • Відразу вносимо в молочну суміш блакитну цвіль, рівномірно розподіливши її.
  • Акуратно перемішуємо молоко з добавками для їх рівномірного розподілу по всьому обсягу.
  • Залишаємо суміш на півгодини.
  • У цей час розводимо хлористий кальцій з 50 мл води і ще один розчин з сичужним ферментом (наприклад, ВНИІМС СГ-50).
  • Через 30 хвилин вливаємо в молоко, що настоялося, приготовані розчини, залишаємо на півтори години (чекаємо утворення згустків).
  • Перевіряємо згусток: робимо в ньому надріз, сироватка повинна відокремлюватися, якщо ні – залиште ще на деякий час.
  • Нарізаємо готовий згусток великими шматками вертикальними і горизонтальними.
  • Шматки завадимо кумівкою, чекаємо відділення сироватки.
  • У дуршлаг (застелити лавсановою тканиною) перекладіть творожну масу.
  • Після відділення сироватки зав’язуємо кінці серветки у вузол, відправляємо на роздільну дошку, ставимо вантаж близько 4 кг.
  • Перекладаємо готове в глибокий посуд, розламуємо на шматки і солимо.
  • Загортаємо все тією ж серветкою, трохи притискаючи, і залишаємо в кімнаті на 2 дні (набереться потрібна кислотність).
  • Протягом цього часу сир слід перевертати.
  • Після закінчення терміну залиште сир відкритими, щоб трохи підсох.
  • Далі робимо проколи товстою спицею (в таких щілинах буде розвиватися там сама цвіль).
  • Для дозрівання в контейнері сир покладіть на дренажний килимок, закрийте і помістіть в місце з 10-градусною температурою.
  • Процес дозрівання займе 4 тижні.
  • Обов’язково перевертайте сир щотижня.
  • Через потрібний час Дор-блю буде готовий до вживання.

Смачний і корисний європейський продукт на вашому столі – цим можна сміливо хвалитися. Але перед вживанням все ж слід дізнатися про можливі протипоказання. Адже все смачне не завжди корисне для організму.

Про те, як приготувати вдома справжній вишуканий сир з блакитною цвіллю, дивіться далі.

Про автора

admin administrator