Чим посипають еклери перед випіканням

Авторadmin

Чим посипають еклери перед випіканням

Найсмачніші і ніжні домашні еклери, які виходять у всіх. Покроковий рецепт з фото

Просто викладаєш тісто, печеш, а вони стають порожніми усередині! Й туди, всередину еклера, можна покласти все що завгодно. Будь яку начинку, солодку чи солону – до заварного тіста пасує все.

Найбільш мені до смаку еклери із заварним кремом, також як варіант – варене згущене молоко, збите із вершковим маслом – це солодкі; а еклери з солоною начинкою можна наповнити сирковою масою з часником та кропом; печінковим чи оселедцевим паштетом. Можна й не класти начинку, а просто притрусити еклери цукровою пудрою та з’їсти так – дуже смачно. Або ж покласти всередину записки із гарними побажаннями 🙂

З порції тіста еклерів виходить багато-багато, десятки 2-3, в залежності від розміру тістечок. А якщо викладати тісто чайною ложкою, та приготувати не еклери, а профітролі – по суті, ті ж самі тістечка, тільки геть мініатюрні – тоді вийде аж 5 десятків! Вистачить на всіх домашніх та друзів:) За що я обожнюю рецепт еклерів, окрім смаку – що готувати еклери легко, виходить багатенько, а продуктів треба мінімум.

Інгредієнти:

Для заварного тіста:

  • 150 мл води (3/4 склянки);
  • 100 г вершкового масла;
  • Дрібка солі;
  • 160-170 г борошна (повнісінька склянка з гарним вершечком);
  • 4 середніх яйця, ближче до великих.

Для заварного крему:

  • 100 мл води (0,5 склянки);
  • 100 г цукру (0,5 склянки);
  • 1 повна з верхом столова ложка борошна;
  • 100 г якісного вершкового масла.

Процес приготування:

Якщо для тіста можна взяти масло простіше (але не маргарин та не спред), то для крема, щоб він вийшов таким, як треба, густим та смачним, – варто обрати найкраще вершкове масло.

Готувати заварне тісто краще у посуді з товстими стінками – чавунці чи невеликому сотейнику. Наливаємо туди воду, ріжемо шматочками вершкове масло, солимо та нагріваємо на середньому вогні, доки масло розійдеться.

Всипаємо просіяне борошно та швидко перемішуємо.

Тісто миттєво загущується – знімаємо з вогню та відставляємо для охолодження.

Найсмачніші і ніжні домашні еклери, які виходять у всіх. Покроковий рецепт з фото

Коли тісто охолоне до кімнатної температури, по одному додаємо яйця. І вже час розігрівати духовку до 220-230 С.

Найсмачніші і ніжні домашні еклери, які виходять у всіх. Покроковий рецепт з фото

Додаємо 1 йце та ретельно перемішуємо.

Найсмачніші і ніжні домашні еклери, які виходять у всіх. Покроковий рецепт з фото

Додаємо друге…. І так, доки вмішаєте усі чотири яйця.

Застеляємо деко пергаментом, легенько змащуємо його олією – багато не варто, бо через надмір жиру еклери можуть потріскатися знизу. Чайною ложкою викладаємо порції тіста на невеликій відстані одна від одної.

Найсмачніші і ніжні домашні еклери, які виходять у всіх. Покроковий рецепт з фото

Випікаємо еклери 25-30 хвилин. Готові еклери помітно підійдуть, злегка розтріскаються, набудуть золотистого кольору, стануть легкими та дзвінкими: при постукуванні пальцем чутно, що еклер порожній всередині, а скоринка стає твердою та не приминається.

Найсмачніші і ніжні домашні еклери, які виходять у всіх. Покроковий рецепт з фото

Викладаємо тістечка на тарілку, хай охолонуть, а тим часом займаємося начинкою для еклерів на Ваш смак ( заварний крем, згущенне молоко, печінковий паштет чи сирна начинка з зеленю). Можна й не класти начинку, а просто притрусити еклери цукровою пудрою та з’їсти так – дуже смачно. Або ж покласти всередину записки із гарними побажаннями 🙂

Еклери з лимонним кремом і шоколадною глазур’ю

Потрібно лиш дотримуватись загальних правил випікання заварного тіста. Про них я писала в рецепті основного заварного тіста. І, при формуванні тістечок, використовувати або наконечник “зірочка” або просто зробити борозни на поверхні виделкою. Це не для краси, а для того, щоб еклери краще підросли та менше тріскались. З цією ж метою, перед випіканням, слід скропити сформовані еклери водою, краще всього з розпилювача, такого який використовується для зволоження рослин та в перукарнях. Хоч тріщини на поверхні тістечок теж не біда, оскільки еклери завжди покривають глазур’ю. Головне щоб гарно виросли та не впали під час вистигання.

Саме через ризик опадання не можна відкривати духовку перші 15 хвилин випікання, коли тісто починає рости. Та пропікати їх слід ретельно, не виймати раніше ніж слід. З них має вийти вся волога. Саме тому, після випікання, еклери слід залишити до повного вистигання в виключеній духовці, з привідкритими дверцятами. Можна цього не робити, але це вбереже Вас від розчарування, якщо трішки не допекли.

Інгредієнти

Для лимонного крему:

Для шоколадної глазурі:

  • 60 мл води
  • 60 мл меду
  • 100 грам цукру
  • 130 грам чорного шоколаду, не надто мілко посікти

1) Духовку розігріти до 170 °С.

2) Приготувати основне заварне тісто.

3) Наповнити тістом кондитерський мішок і витисніть на деко застелене пергаментом або силіконовим килимком, а можна змастити деко вершковим маслом та посипати борошном, батончики довжиною 6-8 см, шириною приблизно 1,5-2 см.

4) За допомогою мокрої виделки, зверху кожного батончика зробити борозни, щоб поверхня була рельєфною.

5) За допомогою розпилювача (такого як для зволоження рослин чи волосся в перукарні), злегка скропити поверхню тіста. Це допоможе еклерам краще піднятись в духовці, та не потріскатись надмірно.

6) Вставити деко до розігрітої духовки та пекти до виразної золотистості. Перших 15 хвилин випікання, духовку не відкривати. Коли еклери спечуться, виключити духовку та привіткрити дверці. Залишити так до повного вистигання.

7) Тим часом приготувати крем:

– Заварний крем та лимонний курд змішати до однорідності.

8) Вистиглі еклери наповнити кремом. Можна це робити за допомогою кондитерського мішка та спеціальної насадки, роблячи ледь помітну дірочку в кожному еклері. Або розрізати еклери навпіл та наповнити кремом за допомогою підручних засобів та скласти половинки разом.

9) Після наповнення еклерів приготувати шоколадну глазур:

– Воду, цукор та мед помістити в невеликий сотейник. Довести до кипіння, зняти з вогню та додати шоколад. Залишити на 3-4 хвилини. Добре перемішати до однорідності.

10) Покрити шоколадною глазур’ю наповненні еклери.

Якщо любите хрусткі еклери, подавайте одразу. Якщо любите м’які, поставте в холодильник на 3-4 години.

Зберігати наповнені еклери в холодильнику.

Про автора

admin administrator