Чим відрізняються капкейки від Трайфлів

Авторadmin

Чим відрізняються капкейки від Трайфлів

Кекси, мафіни, капкейки. Нескінченна різноманітність простої випічки

Будь-які інгредієнти підійдуть для десертних або закусочних кексів та мафінів не тільки на повсякденний стіл, а й на розкішне свято.

Iryna

Iryna

Кекси, мафіни та капкейки, як ми знаємо, є близькими родичами. І ріднять їх не лише зовнішній вигляд та смак, а й простота та швидкість приготування. Якщо вам хочеться чогось спекти на швидку руку, то, напевно, ви знайдете в холодильнику і в шафі, все, що потрібно для кексів або мафінів. Будь-які інгредієнти від родзинок до бекону, від шоколаду до оливок, від залишків ягід в морозилці до шматочків курки, які лишились після вечері, підійдуть для десертних або закусочних кексів та мафінів не тільки на повсякденний стіл, а й на розкішне свято. Нумо пекти!

Кекси

Сьогодні кекси займають одне з перших місць серед популярної випічки – їх печуть у всьому світі, але рецепти відрізняються.
Основа випічки – м’яке тісто, в якому крім борошна є масло, яйця та цукор. Один з важливих секретів – всі інгредієнти під час змішування повинні мати однакову температуру.

Сьогодні відомі як легкі рецепти кексів, так і більш складні варіанти, для яких потрібен досвід кулінара. Відкриємо вам один секрет. Хочете, щоб випічка вийшла пористою? Для цього потрібно збити білки, поки вони не перетворяться в пишну піну, а тільки потім додати отриману масу в тісто.

Популярні не тільки солодкі кекси з фруктами, джемом і сиром, широке поширення набули шоколадні та ванільні солодощі. Деякі кулінари пропонують додавати в рецепт овочі, м’ясо та навіть рибу – у цьому випадку випічка стає схожа на італійську піцу.

Пишна випічка відмінно підходить до чаю та кави, тому стала традиційними ласощами на сніданок. Кекси зручно брати в дорогу, вони стають прикрасою столу на будь-яке свято, а створені за незвичайним рецептом підкорюють новими нотками смаку.

Варіанти кексів у різних країнах

Всесвітня любов до кексів обумовлена їх простим рецептом, а чудовий смак не залишає байдужим після першого шматочка.

На Багамських островах додають начинку – це можуть бути фрукти, горіхи або родзинки, які попередньо довго витримували в ромі.

Традиційно в Німеччині багато сімей печуть різдвяний кекс “штолен” – прямокутної форми, рясно посипаний цукровою пудрою, горішками та маком.

У Румунії кекси вважаються особливою стравою, його печуть тільки кілька разів на рік на великі свята, наприклад, Великдень або Різдво.

На сході вам запропонують спробувати кекс із шафраном, а також приготують для вас пряні та ароматні кондитерські вироби.

А у Великобританії кексам присвячений цілий тиждень – у вересні святкують “Національний тиждень кексів”, а на Різдво в кожній родині готують їх з марципаном.

В Америці популярна випічка з цукатами та горіхами, а також в рецепт часто додають лікер або коньяк. Готові кекси посипають цукровою пудрою. Американці впевнені, що їх варіант найкращий завдяки алкогольному просоченню.

Мафіни

Ці маленькі кекси можна готувати солодкими та несолодкими, з начинкою та без неї. Тісто для них перемішують, не використовуючи міксер, з’єднуючи окремо сухі та вологі продукти.

Мафіни бувають двох типів: американські з содою або розпушувачем та англійські на дріжджах. Англійські мафіни більше нагадують булочки для бургерів, їх розрізають навпіл і подають на сніданок – наприклад, із яйцями Бенедикт.

Взагалі, мафіни частіше, ніж кекси та капкейки, готують несолодкими, додаючи ковбасні вироби, рибу, м’ясо, овочі, сир. Мафіни в основному готують як повсякденну страву, а кекси та капкейки – як святкову.

Є один чудовий різновид мафінів – крафіни. Таку назву вони отримали через те, що наполовину є мафінами, наполовину круасанами. Через схожість з паскою крафіни у нас печуть на Великдень.

Капкейки

Капкейк перекладається як “кекс у чашці”. Він дуже маленький – 5-6 см у діаметрі, важить 60-65 г. Капкейки, як правило, готують на свята, особливо на дні народження, і прикрашають, як маленькі тортики. Через невеликий розмір капкейки випікаються неймовірно швидко і допомагають економити енергію.

Магкейки – різновид капкейків, що випікається в мікрохвильовій печі. Тісто при приготуванні дуже сильно підіймається, тому воно має займати не більше половини чашки. У середньому магкейк готують спочатку 2-3 хвилини на максимальній потужності, а за хвилину доводять протягом 1-1,5 хвилини. Перетримати не можна, щоб магкейк не вийшов гумовим.

А що ви спечете сьогодні? Діліться своїми враженнями, публікуйте кукснапи до рецептів! Так ви допоможете учасникам нашої спільноти вибрати чудовий рецепт та порадуєте авторів – адже для них дуже важливо почуватися корисними!

Зручно користуватися додатком Cookpad на телефоні. Безкоштовний додаток рецептів. Завжди без реклами.

Як приготувати капкейки: рецепт популярного десерту

Інгредієнти, які потрібні для приготування капкейку – досить прості. Їх можна знайти на кухні в кожної господині, яка любить пекти десерти. До того ж, на приготування капкейків йде зовсім небагато часу, повідомляє 24 канал.

Як приготувати класичний капкейк

Інгредієнти для тіста:
200 г вершкового масла;
400 г борошна;
300 г цукру;
240 мл молока;
2 яйця;
2 ч. л. розпушувача;
дві дрібки солі.

Рецепт приготування класичних капкейків:

1. Збийте масло і цукор до такої консистенції, щоб цукор повністю розчинився.

2. Додайте яйця і сіль і знову збивайте.

3. Просійте борошно, перемішайте з розпушувачем і влийте молока. Тісто перемішайте до однорідної маси, щоб не було грудочок.

4. Тісто залийте у паперові формочки для кексів. Наповнюйте тістом трохи більше, ніж на половину.

5. Поставте у розігріту духовку при температурі 175 градусів на 30 хвилин.

Інгредієнти для крему:
300 г вершкового сиру;
100 г цукрової пудри;
100 мл вершків;
1 ч. л. ванільного цукру.

Рецепт приготування крему:

1. Збийте у міксері 300 грамів холодного вершкового сиру і 100 грамів цукрової пудри.

2. До однорідної маси додайте 100 міліграмів холодних вершків і збивайте до того часу, поки крем не стане пишним.

Рецепт класичного капкейку

Як приготувати шоколадний капкейк

Інгредієнти на 15 порцій для тіста:
100 г вершкового масла;
60 г темного шоколаду;
100 г цукру;
2 яйця;
130 г муки;
50 г какао-порошка;
100 г сметани;
1 ч.л. розпушувача.

Рецепт приготування шоколадних капкейків:

1. Масло і шоколад подрібніть і розтопіть на водяній бані або в мікрохвильовці.

2. Розтоплену шоколадну масу залишаємо на 5 хвилин вистигнути.

3. До маси додаємо цукор, ретельно перемішуючи.

4. Додаємо яйця та сметану.

5. Муку, какао та розпушувач додаємо до тіста і перемішуємо.

6. Тісто викладаємо у формочки і випікаємо при температурі 180 градусів. Час приготування 25-30 хвилин.

Інгредієнти для крему:
50 г вершкового сиру;
80 г вершкового масла;
80 г цукрової пудри;
80 г темного шоколаду.

1. Розтопіть шоколад на водяній бані.

2. Вершкове масло та вершковий сир збийте міксером.

3. Додайте цукрову пудру і охолоджений розтоплений шоколад.

Рецепт шоколадого капкейку

Як приготувати морквяний капкейк

Інгредієнти на 8 порцій для тіста:
200 г пшеничної муки;
100 мл олії;
40 г родзинок;
50 мл молока;
1 ч. л. імбиря;
2 ч. л. розпушувача;
200 г моркви;
100 г цукру;
1 яйце;
1 г ваніліну;
1 ч. л. кориці.

Рецепт приготування морквяних капкейків:

1. Змішайте муку з розпушувачем і додайте ванільний цукор, корицю, імбир та перемішайте до однорідності.

2. Змішайте яйце з цукром та збийте виделкою так, щоб утворилася яєчна піна. Додайте туди олію без запаху і знову збивайте.

3. Додайте рідину до сухої суміші і перемішайте.

4. Почистіть та натріть дрібно моркву. Додайте до тіста.

5. Додайте тепле молоко і перемішайте.

6. На 10 хвилин залийте родзинки кип’ятком, висушіть і додайте до тіста.

7. Викладіть по 1 ложці тіста у паперові формочки.

8. Випікайте кекси 25-30 хвилин.

Інгредієнти для крему:
170 г вершкового сиру;
55 г вершкового масла;
50 г цукрової пудри.

1. Змішайте холодний сир, м’ягке масло та цукрову пудру до однорідної маси.

2. За допомогою кондитерського мішка прикрасіть капкейки кремом.

Рецепт морквяного капкейку

Дивіться відео, як приготувати морквяні капкейки:

Дивіться фото, як можна красиво прикрасити капкейки:


Як прикрасити капкейки


Як прикрасити капкейки


Як оформити капкейки

Смачного!

Мафін, кекс або капкейк: історія та відмінності

Якщо ви коли-небудь замовляли десерти в кав’ярні або випікали їх вдома, ви могли помітити, що назви “мафіни”, “кекси” і “капкейки” використовуються досить часто і, можливо, навіть на заміну одна одній. Однак, насправді це різні види смаколиків зі своїми унікальними характеристиками та історіями. Вживання різних термінів для опису однієї і тієї ж смакоти може бути дещо заплутаним, але насправді є досить логічним.

У цій статті ми розберемося в різниці між мафінами, кексами і капкейками, щоб ви могли краще розуміти, що ви замовляєте в кав’ярні або готуєте вдома. Ми дослідимо їхню історію, рецепти та техніки випічки, а також поділимося порадами щодо того, який вид десерту варто вибрати в залежності від ситуації. Готові дізнатися більше про ці неперевершені ласощі? Давайте розпочнемо!

Мафіни

Мафіни — це улюблена випічка, якою насолоджуються в усьому світі. Вони можуть бути солодкі та солоні, вологі та пухнасті, ними можна насолоджуватися як сніданком, перекусом або десертом. Але хто винайшов перший мафін і як його рецепт змінювався з часом?

В інтерв’ю The Guardian історик кулінарії Кен Албала сказав: «Ніхто не знає, хто винайшов мафін. Це не те, що хтось придумав новий рецепт і він прижився. Ймовірно, це був поступовий процес експериментування та вдосконалення».

Мафіни — це маленькі круглі хлібці з солодким смаком, які найкраще подавати теплими. Слово “мафін” походить від французького слова “moufflet”, яке часто використовується для хліба та інших м’яких продуктів, які випікаються. Однак походження мафінів не з Франції. Цікавим фактом є те, що існує два типи мафінів: британські та американські. Обидва види мафінів відрізняються за смаком й історією виникнення.

Британські мафіни

Британські мафіни мають плоску форму і порожнисті всередині. Мафіни в британському стилі були відкриті валлійцями в 10 столітті. У середні віки тісто для мафінів готували в спеціальній формі у вигляді кільця, яка ставилася прямо на плиту або сковороду.

Англійські рецепти мафінів почали з’являтися на початку 19 століття. У вікторіанську епоху молоді люди продавали мафіни на вулицях за допомогою спеціальних візків і дзвонили в дзвіночки, щоб залучити покупців. Люди купували мафіни і їли їх прямо на вулиці. Ця практика надихнула на дитячу англійську пісню під назвою «Here Comes the Muffin Man».

Американські мафіни

Американські мафіни більше схожі на хліб, приготований у порційній формі, яка потрібна, тому що вони виготовляються з більш рідкого тіста.

У Сполучених Штатах є три штати, які мають офіційні мафіни. Міннесота з чорничними , Массачусетс з кукурудзяними та Нью-Йорк з яблучними мафінами.

Ви можете змішувати різні смаки, улюблені фрукти, горіхи, навіть солоні інгредієнти. Можливості приготування мафінів безмежні, спробуйте та знайдіть свій улюблений варіант:

  • класичні чорничні мафіни;
  • шоколадні мафіни;
  • бананові мафіни;
  • мафіни з яблуком і корицею;
  • морквяні мафіни;
  • кабачкові мафіни;
  • гарбузові мафіни;
  • курячі мафіни з сиром.

Мафіни стали культовим продуктом харчування в багатьох культурах завдяки простоті приготування та незвичайному смаку. У Сполучених Штатах мафіни часто асоціюють з особливими подіями, такими як дні народження та свята. У Європі мафіни зазвичай подають до чаю або кави як легку закуску. У деяких культурах вони навіть набувають символічного значення, наприклад, у Китаї, де вони сприймаються як знак процвітання та удачі.

Капкейк

Усім відомо, що капкейки — це чудові ласощі з пухнастою текстурою та солодкою глазур’ю зверху. Але чи знаєте ви, що капкейк має дуже довгу та захоплюючу історію? Капкейк виник ще в 1796 році в США, і звідти він почав розвиватися. І саме в США, щороку 15 грудня відзначається Національний день капкейків.

У той час як торти існують століттями, капкейки з’явилися в 1796 році завдяки Сполученим Штатам Америки. Амелія Сіммонс створила першу американську кулінарну книгу, відому як American Cookery. У цій інтригуючій кулінарній книзі містився рецепт «легких тістечок, випечених у маленьких чашках». Вона дала їм таку назву, тому що спочатку капкейки випікалися в маленьких глиняних чашках. Зручно приготовлені в одній порції, капкейки забезпечували швидку закуску та дозволяли людям кусати їх, коли забажають. Крім того, вони були неймовірно смачними, але їхній маленький розмір дозволяв їм почуватися добре, не переїдаючи.

«Легкі тістечка, випечені в маленьких чашках», були сенсацією та поступово зростали в популярності, але термін «капкейк» (від англ. cup — чашка та cake — торт) з’явився лише в 1828 році. У цей момент інший чудовий пекар, на ім’я Еліза Леслі створила власну кулінарну книгу, яка включала рецепт капкейків.

У кулінарній книзі «Рецепти» Елізи Леслі ви знайдете конкретні розміри та рецепт капкейків 19-го століття: одна чашка масла, дві склянки цукру, три склянки борошна та чотири яйця. Назва капкейку відповідає цьому способу приготування, згідно з яким інгредієнти вимірювалися чашками, а не зважувалися. А через вміст рецепту капкейки називали (і досі іноді називають) тортом 1,2,3,4.

Капкейки стали улюбленими серед домашніх і комерційних пекарів в США. Комерційні магазинні капкейки були вперше представлені в 1919 році американською пекарнею «Hostess», яка представила цей одноразовий десерт як «закусочний торт». Найпопулярнішою глазур’ю для капкейків у той час була або шоколадна, або ванільна глазур. Вишуканий зовнішній вигляд, невеликий розмір і збалансована форма для прикрашання зробили його економічною випічкою як для пекарів, так і для споживачів. Крім того, той факт, що капкейки люблять діти, ними можна ділитися та дарувати, зробив їх зручними солодощами на день народження, прикрасою на кенді бар під час весілля та інших святах.

Капкейки мають різні назви в різних країнах; в Англії вони називаються Fairy Cakes, в Австралії – Patty Cake, в США – cup cake (або «торт в чашці»). Сьогодні капкейки – це мистецтво. Пекарі створюють вигадливі прикраси та декор, використовуючи різноманітні інгредієнти. Незалежно від того, чи є вони центральною прикрасою весілля, дня народження чи ювілею, капкейки задовольнять всіх ласунів.

Рекомендуємо приготувати разом з Ясенсвіт класичний ванільний капкейк, який надзвичайно простий та неймовірно смачний.

Кекси

Кекси — це один з найпопулярніших десертів в світі кулінарії. Цей ароматний та смачний десерт, який здобув величезну популярність завдяки своїй простоті та безлічі можливостей для експериментів.

Якщо дотримуватися правильної технології приготування кексів, то тісто може підніматися під час випікання за рахунок повітря, що залишається всередині. Коли тісто нагрівається, повітря розширюється, дозволяючи масі з борошна, яєць та масла рости. На цей процес впливає також водяна пара, яка утворюється під час випікання та допомагає тісту зберегти свою форму та текстуру. Готові кекси мають щільну, вологу та приємну текстуру, не надто важкі та не “забиті”.

Справжній прорив у світі кексів відбувся в 19 столітті, коли були винайдені металеві форми для випічки кексів. Це значно спростило процес випікання та зробило кекси доступними для приготування вдома.

Кекс — це не просто смачний десерт, а справжня легенда нашого минулого. Зазвичай кожна господиня готувала по власному рецепту, яким потім насолоджувалась вся сім’я. Дуже радісним був час сімейного приготування особливо, коли на столі з’являвся пишний кекс з ванільним ароматом.

Кекси зазвичай готували у формі прямокутного хліба (штолен, різдвяний кекс) або спеціальної круглої форми, з пустотою всередині, наприклад, пасхальний кекс чи монастирський кекс, посипаний цукровою пудрою.

Сьогодні кекси варіюються від класичних рецептів зі смаком ванілі та цукру до більш сміливих інтерпретацій зі спеціями, шоколадом та фруктами. Кекси — це десерт, який завжди можна знайти у будь-якій кав’ярні чи крамниці з десертами, але ніщо не зрівняється зі смаком свіжоприготовленого кексу вдома.

В нашому кулінарному блозі ми ділимося різноманітними рецептами кексів та іншими цікавими ідеями, щоб ви могли насолоджуватися цими смачними десертами у будь-який час дня та у будь-якому місці!

Основні відмінності мафінів, кексів, капкейків

Мафіни, кекси та капкейки — це схожі десерти, але між ними є деякі відмінності, бо кожен з них має свій унікальний смак та стиль

По-перше, текстура мафінів, капкейків та кексів відрізняється.

Мафіни мають більш повітряну та м’яку текстуру, тоді як кекси можуть бути більш щільними та густими. Капкейки зазвичай мають також м’якшу та бархатисту текстуру, завдяки тому, що вони зазвичай вкриті глазур’ю або кремом.

Капкейки завжди солодкі, мафіни бувають і солодкі і солоні, кекси — переважно солодкі.

По-друге, спосіб приготування різний.

Мафіни частіше готуються з більш рідкого тіста, у яке можуть додавати фрукти, горіхи, шоколад та інші інгредієнти. Кекси та капкейки ж зазвичай мають більш густу тістову основу, в яку можуть додавати сухофрукти, шоколад чи горіхи. В капкейки часто додають молоко або вершкове масло для насиченого смаку.

По-третє, розміри та декорування.

Мафіни зазвичай більші та ширші за капкейки, та менші від кексів.

Декорування капкейків та мафінів різниться. Капкейки часто прикрашаються глазур’ю, кремом або іншими солодощами, щоб надати їм більш яскравий та привабливий вигляд. Мафіни зазвичай не прикрашаються так яскраво, але можуть бути прикрашені фруктами, ягодами, або пісочним цукром. Тоді як кекси взагалі не прийнято декорувати.

Хоча мафіни, капкейки та кекси мають декілька спільних рис, все ж таки кожен з цих десертів має свій унікальний смак та зовнішній вигляд.

Любите готувати десерти так само як і ми? Переходьте до нашого блогу, де ми ділимося різноманітними рецептами. Насолоджуйтесь кожним кулінарним досвідом разом з рецептами Ясенсвіт.

© ТМ «ЯСЕНСВІТ» 2023-05-04T19:18:47+03:00 2023-05-04T19:24:47+03:00 Якщо ви коли-небудь замовляли десерти в кав’ярні або випікали їх вдома, ви могли помітити, що назви “мафіни”, “кекси” і “капкейки” використовуються досить часто і, можливо, навіть на заміну одна одній. Однак, насправді це різні види смаколиків зі своїми унікальними характеристиками та історіями. Вживання різних термінів для опису однієї і тієї

Про автора

admin administrator