Чому червоніє капуста

Авторadmin

Чому червоніє капуста

Закриваю 30 банок і все одно мало: хрустка червона квашена капуста

Розповідаємо, як робиться червона капуста квашена за бабусиним рецептом.

Щоосені українські господині “закривають” білокачанну квашену капусту, а ось як робиться капуста квашена червона, мало хто знає. Насправді, одного разу приготувавши таке частування, ви не зможете жити без нього далі.

Квашена червона капуста в банках на зиму – класичний рецепт

  • 2.5 кг червоної капусти без качанів;
  • 2 л води;
  • 3 ст. л солі;
  • 4 ст. л цукру.

Дістати велику ємність, в неї висипати цукор і сіль, вилити воду. Довести до кипіння, потім вимкнути вогонь і остудити. Подрібнити капусту (можна в комбайні), перекласти в посуд для квашення. Утрамбувати, натиснувши зверху долонями, залити теплим розсолом.

Придавити тарілкою, накрити кришкою і залишити в кімнаті. Через добу прибрати кришку, знову натиснути долонями, знову накрити тарілкою, кришкою і залишити до наступного дня. Так робити 4 або 5 днів поспіль – по закінченні цього терміну червона квашена капуста буде готова. Вам залишиться тільки перекласти її в банки і закрити кришками.

Квашена червона капуста – рецепт з буряком

  • 2.5 кг червоної капусти;
  • 400 гр буряка;
  • 1 л води;
  • 1 ст. л солі;
  • 1 ст. л цукру;
  • перець горошком.

У літрі холодної кип’яченої води розчинити сіль і цукор, капусту нашаткувати, буряк нарізати кружечками. Викласти в ємність для квашення шарами, залити розсолом. Поставити ємність з овочами в більш об’ємну (коли почнеться процес бродіння, розсіл буде виливатися з відерця). Залишити капусту з буряком в кімнаті, іноді перемішувати ложкою. Через 5-7 днів червона квашена капуста з буряком буде готова, її можна їсти відразу або заховати в холодильник.

Вас також можуть зацікавити новини:

Капуста червоноголова: 7 причин, чому варто нею смакувати

Схожа за смаком до звичайної білоголової капусти, але багатша на корисні рослинні компоненти, що пов’язані з перевагами для здоров’я. Наприклад, сильнішими кістками чи здоровішим серцем.

Ймовірно, вона також знижує запалення та захищає від певних типів раку. Ось 8 науково обгрунтованих причин, чому фіолетову капусту слід їсти.

Багата на поживні речовини

У червоноголовій капусті мало калорій, але вражаюча кількість поживних речовин.

В одній чашці (89 грамів) порізаної сирої фіолетової капусти є:

  • 28 калорій
  • 1 г білків
  • 7 г вуглеводів
  • 2 г клітковини
  • 56% добової норми вітаміну C
  • 28% добової норми вітаміну К
  • 11% добової норми вітаміну B6
  • 6% добової норми вітаміну А
  • 5% добової норми калію
  • 5% добової норми тіаміну
  • 5% добової норми рибофлавіну.

Там також є трішки заліза, кальцію, магнію, фосфору, цинку та міді.

Прекрасне джерело антиоксидантів та інших корисних компонентів

Червоноголова капуста – класне джерело антиоксидантів та інших корисних рослинних компонентів, які допомагають захищати від пошкодження клітин.

Ці антиоксиданти включають вітамін С, каротиноїди та флавоноїди на кшталт антоціанів та каемпферолу.

Часто містить більше цих сполук, ніж класична білоголова капуста.

Наприклад, дослідження припускає, що рівень антиоксидантів у червоноголовій капусті у близько 4,5 разів вищий, ніж у білоголовій .

Це також хороше джерело сульфорафан а, багатого на sulfur компоненту, пов’язаного з перевагами для здоров’я серця та антираковими властивостями.

Допомагає боротися з інфекцією

Червоноголова капуста може допомагати побороти запалення, яке вважають причиною багатьох хвороб.

Лабораторне дослідження людського кишківника показало: певні види червоноголової капусти знижує маркери запалення кишківника до 22-40%

Цікаво, що застосування капустяного листя на шкірі також знижує запалення.

Наприклад, дорослі з артритом, які обмотують коліна капустяним листям раз на день, повідомляли про значне зменшення болю наприкінці 4-тижневого дослідження. Але це менш ефективно, ніж знеболювальний гель.

Виявляється, що капустяне листя знижує біль у грудях, набряк та запалення через збільшення молока та кровотоку через ранній післяпологовий період.

Може сприяти здоров’ю серця

Червоноголова капуста може сприяти здоров’ю серця.

Можливо, через вміст антоціанів . Це антиоксиданти, які дають цій капусті її колір.

Одне велике дослідження показало: жінки, які регулярно їдять багаті на антоціани продукти, можуть на 11-32% знижувати ризик серцевого нападу порівняно з тими, що їсть менше таких продуктів.

Високе споживання антоціанів може бути пов’язаним з нижчим кров’яним тиском та нижчим ризиком хвороби серця.

Червоноголова капуста містить більше 36 типів антоціанів , роблячи їх чудовим джерелом цього корисного для серця компоненту.

Може зміцнювати ваші кістки

У червоноголовій капусті є ряд корисних поживних речовин для кісток , включаючи вітаміни С та К, і меншу кількість кальцію, магнію та цинку.

Наприклад, в одній чашці (89 г) сирої такої капусти є близько 56% добової норми вітаміну С , який відіграє роль у формуванні кісток та захищає клітини кісток від пошкоджень.

Така капуста також багата на вітамін К, пропонуючи чверть добової норми в одній чашці на 89 грамів. Найчастіше вітамін К знаходять у рослинних продуктах на кшталт хрестоцвітих овочів та листовій зелені.

Це відрізняє його від вітаміну К2, який є в тваринних та ферментованих продуктах.

Вважають , що обидві форми вітаміну К грають роль у підтримці сильних та здорових кісток, хоча для підтвердження специфічного ефекту кожного з них потрібно більше досліджень.

Може захищати проти певних видів раку

Червоноголова капуста може захищати від певних видів раку, хоча для підтвердження цієї тези потрібно більше досліджень на людях.

Експерти вірять, що це може бути через вміст у цій капусті антоціантів та сульфорафану — двох компонентів, в яких наука виявила антиракові властивості.

Дослідження пов’язує високе споживання хрестоцвітих овочів, включаючи капусту, з до 18% нижчим ризиком раку товстої кишки.

Це дослідження припускає, що сульфорафан , який є у червоноголовій капусті, може допомагати боротися з раковими клітинами чи попереджувати їхній ріст та поширення.

Клітинні та тваринні дослідження припускають, що антоціани можуть мати схожі антиракові ефекти.

Антоціани є у червоних, фіолетових та синіх фруктах та овочах.

Для остаточних доказів потрібно після досліджень на людях.

Може сприяти здоров’ю кишківника

Фіолетова капуста може покращувати роботу кишківника.

Є докази, що капуста може знижувати запалення у кишківнику та знижувати intestinal mucositis — стан, у якому пошкодження розвиваються у кишківнику, часто як побічний ефект лікування раку

Нерозчинні волокна складають близько 70% клітковини в капусті. Це допомагає їжі легше проходити через кишківник , знижуючи ризик закрепу.

Решта 30% є розчинними волокнами, які годують корисні бактарії у вашому кишківнику.

Ці дружні бактерії виробляють коротколанцюгові жирні кислоти (SCFAs), такі як ацетат, бутират та пропіонат, які годують клітини кишківника.

Дослідження показує, що SCFAs можуть знижувати запалення та інші симптоми розладу кишківника, на кшталт Хвороби Крона, синдрому подразненої товстої кишки (IBS) та виразкового коліту.

Корисне та актуальне про їжу:

Як обрати кавун та з чим його їсти: цікаві факти про смугасту “ягоду”, які не всі знають

7 овочів, які варто почати їсти, хоч ви їх і ненавидите

7 причин, чому помідори корисні для здоров’я

Головне сьогодні

Текстові матеріали, розміщені на сайті life.pravda.com.ua, можна безкоштовно використовувати в обсязі не більше 50% за умови прямого посилання у підзаголовку чи першому реченні матеріалу.

Матеріали з плашкою PROMOTED є рекламними та публікуються на правах реклами. Редакція може не поділяти погляди, які в них промотуються. Матеріали з плашкою СПЕЦПРОЄКТ та ЗА ПІДТРИМКИ також є рекламними, проте редакція бере участь у підготовці цього контенту і поділяє думки, висловлені у цих матеріалах.

Редакція не несе відповідальності за факти та оціночні судження, оприлюднені у рекламних матеріалах. Згідно з українським законодавством відповідальність за зміст реклами несе рекламодавець.

Всі матеріали, які розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство “Інтерфакс-Україна”, не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства “Інтерфакс-Україна”.

11 причин, щоб їсти червону капусту щодня

Червона капуста багата на вітаміни та мінерали, що може добре вплинути на ваше здоров’я. Вона допомагає зміцнити імунну систему та сприяє детоксикації.

Останнє оновлення: 04 грудня, 2018

Червона капуста, також відома як фіолетова капуста, походить зі Середземномор’я, де її вирощують з 2500 року до н.е.

Є різниця між червоною та білою капустою. Ця різниця – антоціанін, пігмент з флавоноїдів. Вона також має потужні антиоксиданти і велику кількість вітамінів С і Е.

У цій статті ми розповімо вам деякі причини, чому варто їсти червону капусту.

1. Здорові очі

Червона капуста покращує здоров’я очей, адже вона містить велику кількість зеаксантину і лютеїну. Ці два елементи є природними сонячними захисниками, які запобігають проникненню ультрафіолетових променів у вашу сітківку.

2. Червона капуста покращує травлення

Відомо, що червона капуста добре впливає на травлення, оскільки вона допомагає організму виробляти жовч, а отже запобігає таким проблемам, як розлад шлунка або закреп.

Сік червоної капусти дуже корисний для лікування виразок, зокрема виразкової хвороби.

3. Покращує здоров’я серця

Ще однією причиною їсти червону капусту є те, що її сік сприяє утворенню еритроцитів. Вона також усуває шкідливі токсини з організму. Це призводить покращення роботи системи кровообігу.

Вам потрібно лише з’їсти миску червоної капусти, і ви отримаєте 216 мг калію. Це допоможе уникнути серцевого стресу. Це також стимулює скорочення, які викликають серцебиття.

4. Знижує рівень шкідливого холестерину

Ще однією перевагою споживання червоної капусти є те, що вона знижує шкідливий холестерин і сечову кислоту завдяки великій кількості сірки – речовини, яка дає їй характерний аромат.

Рівень холестерину і сечової кислоти знижується через кілька чинників:

  • Клітковина в цій капусті не дозволяє організму поглинати поганий холестерин, який містять інші продукти.
  • Це знижує рівень аполіпопротеїну ЛПНЩ у вашої печінці, адже для менше холестерину доводиться транспортувати.
  • Антиоксиданти в червоній капусті розщеплюють жирову тканину, даючи вам більше енергії.

5. Червона капуста бореться з раком

Кількість і різноманіття антиоксидантів, які ви отримуєте від червоної капусти, просто вражають. Вони допомагають організму боротися з вільними радикалами. Як відомо, вільні радикали є однією з причин раку в організмі.

Крім того, вона корисна для запобігання росту ракових клітин.

6. Зміцнює імунну систему

Завдяки великій кількості вітаміну С, червона капуста допомагає організму посилити імунітет.

З іншого боку, її антиоксиданти сприяють детоксикації організму. Вони також допомагають загоїти рани.

7. Зменшує ознаки старіння

Сік червоної капусти має високий вміст антиоксидантів та фітохімічних речовин, зокрема вітаміни С, Е та А. Вони зберігають шкіру зволоженою, гладкою, еластичною, а також променистою.

Ще однією перевагою споживання червоної капусти є те, що вона стимулює вироблення колагену. Це створює будівельні блоки, які з’єднують тканини вашого тіла. Це забезпечить здоров’я шкіри та м’язів.

8. Знеболювання

Червона капуста дуже корисна для лікування нирок, артрозу та ревматизму. Її також використовують для зняття болю та запалення, які виникають під час годування груддю.

Червона капуста також має седативні та знеболювальні властивості. Вони сприяють очищенню вашої крові.

Крім того, ці властивості допомагають лікувати безсоння. Це відбувається завдяки такій речовині, як лактукупікрін. Це активний інгредієнт, який міститься у заспокійливих та відхаркувальних препаратах, які застосовують як проти звичайного, так і проти коклюшного кашлю.

  • Щоб насолодитися цими перевагами, нагрійте лисок червоної капусти праскою.
  • Потім покладіть його на ділянку, де ви відчуваєте біль або запалення.

9. Властивості проти малярії

Малярія – тропічна паразитарна хвороба. Її викликають укуси комарів, спадковість або переливання крові.

Вона заражає ваші червоні кров’яні клітини та спричиняє такі симптоми:

  • анемія
  • озноб
  • нудота
  • блювота
  • головний біль
  • судоми
  • кома

Для лікування малярії потрібно звернутися до лікаря. Однак червона капуста може допомогти вам боротися з наслідками цього захворювання завдяки вмісту лактукопікрину.

10. Контролює діабет

Споживання червоної капусти допомагає контролювати рівень цукру в крові завдяки природному вмісту інсуліну.

Вона також містить мало калорій та вуглеводів. Це допомагає вам вгамувати голод і не набирати вагу.

Тому варто додавати червону капусту в салати або зелені напої. Це допоможе запобігти появі голоду між прийомами їжі.

11. Сильні та здорові кістки

Завдяки вмісту вітаміну К, червона капуста відома тим, що вона сприяє збереженню міцних кісток.

Це тому що він також містить остеокальцин. Це специфічний білок у кістковій матриці, який потребує вітаміну К для дозрівання.

Можливо, ви вже їсте червону капусту на гарнір. Ви можете вживати її в складі чаїв або навіть використовувати як компрес для полегшення зовнішнього болю. У будь-якому випадку, червона капуста – це чудова допомога для здоров’я.

  • Association of UK Dietitians. Skin health: food, fact, sheet.
  • Belwal T, Nabavi SF, Nabavi SM, Habtemariam S. Dietary Anthocyanins and Insulin Resistance: When Food Becomes a Medicine. Nutrients. 2017;9(10):1111. Published 2017 Oct 12. doi:10.3390/nu9101111.
  • Boi, B., KOH, S., & Gail, D. (2012). The effectiveness of cabbage leaf application (treatment) on pain and hardness in breast engorgement and its effect on the duration of breastfeeding. JBI Library of Systematic Reviews, 10(20), 1185–1213. https://doi.org/10.11124/jbisrir-2012-58.
  • Food Data Central. Red, cabbage, raw. U.S Department of Agriculture. Enero 2019.
  • Hammond, Billy & Wooten, Billy & Curran-Celentano, Joanne. (2001). Carotenoids in the Retina and Lens: Possible Acute and Chronic Effects on Human Visual Performance. Archives of biochemistry and biophysics. 385. 41-6. 10.1006/abbi.2000.2184.
  • J.C, Enye. (2013). Evaluation of The Healing Effects of Aqueous Extracts of Musa Paradisiaca (Unripe Plantain) And Brassica Oleracea (Cabbage) on Peptic Ulcer.. IOSR Journal of Dental and Medical Sciences. 8. 40-46. 10.9790/0853-0864046.
  • Joo HK, Choi S, Lee YR, et al. Anthocyanin-Rich Extract from Red Chinese Cabbage Alleviates Vascular Inflammation in Endothelial Cells and Apo E -/- Mice. Int J Mol Sci. 2018;19(3):816. Published 2018 Mar 12. doi:10.3390/ijms19030816.
  • Kaulmann, A., Legay, S., Schneider, Y. J., Hoffmann, L., & Bohn, T. (2016). Inflammation related responses of intestinal cells to plum and cabbage digesta with differential carotenoid and polyphenol profiles following simulated gastrointestinal digestion. Molecular Nutrition and Food Research, 60(5), 992–1005. https://doi.org/10.1002/mnfr.201500947.
  • Lee YM, Yoon Y, Yoon H, Park HM, Song S, Yeum KJ. Dietary Anthocyanins against Obesity and Inflammation. Nutrients. 2017;9(10):1089. Published 2017 Oct 1. doi:10.3390/nu9101089.
  • Lyu SY, Park WB. Photoprotective Potential of Anthocyanins Isolated from Acanthopanax divaricatus Var. albeofructus Fruits against UV Irradiation in Human Dermal Fibroblast Cells. Biomol Ther (Seoul). 2012;20(2):201–206. doi:10.4062/biomolther.2012.20.2.201.
  • Mc Farlane S, McFarlane G. T, et al. Review article: prebiotics in the gastrointestinal tract. Alimentary Pharmacology & Therapeutics. Septiembre 2006. 24 (5): 701-714.
  • Nanashima N, Horie K, Maeda H, Tomisawa T, Kitajima M, Nakamura T. Blackcurrant Anthocyanins Increase the Levels of Collagen, Elastin, and Hyaluronic Acid in Human Skin Fibroblasts and Ovariectomized Rats. Nutrients. 2018;10(4):495. Published 2018 Apr 16. doi:10.3390/nu10040495.
  • Paturel A. The ultimate arthritis dieta. The Arthritis Foundation.
  • Sankhari, J. M., Thounaojam, M. C., Jadeja, R. N., Devkar, R. V., & Ramachandran, A. V. (2012). Anthocyanin-rich red cabbage (Brassica oleracea L.) extract attenuates cardiac and hepatic oxidative stress in rats fed an atherogenic diet. Journal of the Science of Food and Agriculture, 92(8), 1688–1693. https://doi.org/10.1002/jsfa.5532.
  • Wallace TC. Anthocyanins in cardiovascular disease. Adv Nutr. 2011;2(1):1–7. doi:10.3945/an.110.000042.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.

Про автора

admin administrator