Помилки, через які ваша випічка є невдалою, і до чого тут режим конвекції
Перевіряти готовність пирога можна тоді, коли тісто підніметься рівномірною гіркою, без ямки посередині, встромивши у центр дерев’яну шпажку.
Випічка підгоряє
Якщо випічка постійно підгоряє зверху у газовій духовій шафі, спробуйте покласти на дно духовки вогнетривку цеглу і розігрівати духовку разом з нею на 30 хвилин довше, ніж зазвичай. У інших випадках просто переставте решітку на одну поділку нижче і накрийте пиріг фольгою. Якщо пироги з одного боку виходять темнішими, ніж з іншого, перевертайте деко на 180 градусів, коли мине половина часу. Якщо підгоряють знизу, переставте відповідно на одну поділку вище.
Тісто не пропеклося
У електричних духовках під час випічки найкраще використовувати подвійний режим нагріву верх + низ. Також більшість сучасних духовок оснащені режимом конвекції, і для випічки цей режим підходить ідеально.
Що таке режим конвекції і навіщо він потрібен?
Конвекція — це перенесення тепла потоками повітря по всій духовці. Теплі та холодні повітряні потоки змішуються і міняються місцями, створюється вихор гарячого повітря, у результаті чого температура стає рівномірною і їжа прогрівається з усіх боків.
Навіщо потрібна конвекція під час випікання виробів з тіста?
- Випічка набуває бажаного об’єму внаслідок рівномірного розподілу потоку нагрітого повітря.
- Духовка швидше нагрівається.
- У духовку можна поставити стільки листів, скільки влізе, усе пропікається у кращому вигляді. Більше не потрібно пекти кожен корж для торта окремо, витративши на це кілька годин. Але температуру краще поставити на 20 градусів нижче, ніж рекомендовано у рецепті.
- Ідеально пропікаються навіть великі пироги.
- Пиріжки будуть однаково рум’яними і біля задньої стінки духовки, і біля дверцят. Знизу нічого не пригорить, а зверху буде гарна скоринка.
5 найбільш поширених помилок при випіканні бісквіту + рецепт ідеального шоколадного бісквіту
Погано збили яйця, довго або неакуратно пермішали тісто і воно опало, духовка не розігріта до потрібної температури – занадто холодна.
Чому бісквіт осів після випічки?
Рано витягли з духовки – НЕ допекли тісто.
Чому бісквіт піднявся, але потім почав опускатися прямо в духовці?
Відкривали дверцята духовки під час приготування – в духовку потрапило холодне повітря.
Чому бісквіт підгорає?
Занадто висока температура духовки, занадто високо поставили форма з бісквітом.
Чому бісквіт кришиться і розвалюється після випічки?
Ви пеертримали тісто в духовці. Гарячий бісквітт загорніть в харчову плівку відразу після випічки і відправте в холодильник на ніч. Так він буде набагато менше кришитися і стане соковитішим.
Тепер ви знаєте, як не допустити помилок і можете приступати до приготування дуже смачного шоколадного бісквіта.
Шоколадний бісквіт
Складові:
На форму 18-20 см виходить 3 відмінних коржика.
Какао – 50 г (чим якісніше какао, тим смачніим виходить бісквіт)
Сметана 10-15% – 220 г
Яйця – 3 шт
Вершкове масло – 300 г
Борошно – 220 г
Ванілін – 1 г
Цукрова пудра – 300 г
Розпушувач – 10 г
Сіль – 2 г
Сода – 2 г
Як приготувати шоколадний бісквіт:
Крок 1. Розігріваємо духовку до 180 С.
Крок 2. Змішуємо в окремій мисці какао, сметану і яйця до однорідного стану.
Крок 3. У чашу міксера кладемо борошно, ванілін, цукрову пудру, розпушувач, сіль і соду. Змішуємо насадкою лопатка протягом хвилини.
Крок 4. Додаємо в міксер м’яке масло кімнатної температури.
Крок 5. Додати половину какао-суміші і перемішувати на високій швидкості 3 хв до і збільшення маси. Додаємо решту какао-суміші. Збиваємо лопаткою протягом 10 секунд і обов’язково добре домішуємо вручну.
Крок 6. Випікати в формі 30-40 хвилин на режимі верх-низ. Готовність перевірити зубочисткою.
додатково:
Тісто досить рідке, треба набратися терпіння і не відривати духовку раніше 30 хвилин і повністю допекти бісквіт.
Якщо бісквіт починає підгоряти, треба накрити його фольгою.
Найкраще використовувати 2-3 форми. Розподілити рівну кількість тіста за формами і випікати.
Повністю остудити бісквіт у формі, перш ніж його виймати.
Про автора