Чому огірки ростуть гіркими

Авторadmin

Чому огірки ростуть гіркими

Як позбутися від гіркоти в огірках: причини і перевірені методи

Чому свіжі огірки бувають гіркими і як швидко виправити ситуацію – дізнайтеся в матеріалі УНІАН.

Кукурбітацин – природне з’єднання, концентрація якого в огірках змінюється в залежності від умов зростання і розвитку культури. Високі температури руйнують його, тому гіркі огірки сміливо можна консервувати. У свіжих овочах оптимально знімати шкірку, щоб позбутися від гіркоти.

Є спосіб запобігти такій ситуації в принципі, тому УНІАН розповідає, як прибрати гіркоту з огірків в теплиці.

Чого не вистачає огіркам, якщо вони гіркі – причини

Як ми вже говорили, винуватець гіркоти в огірках – речовина кукурбітацин, яка накопичується в листі, а потім поширюється по всьому овочу. Ця речовина токсична, тому кілька століть тому люди вважали огірки отрутою і не вживали в їжу. Зараз концентрація кукурбітацину в даній культурі безпечна для здоров’я і впливає тільки на смак.

Причин для підвищення концентрації кукурбітацину в огірках може бути кілька:

  • недолік вологи;
  • спека;
  • різкі перепади температури на вулиці;
  • глинистий або піщаний грунт;
  • шкідники;
  • неправильно підібрані добрива.

Досвідчені городники вважають, що найчастіше гіркі огірки виростають з насіння гірких огірків, тому при посадці краще вибирати сорти, стійкі до гіркоти. Другий момент – важливо дотримуватися термінів посіву огірків. Якщо ви проігнорували ці правила і висадили культуру в невдалий день або при пекучому сонці, то, швидше за все, в результаті отримаєте гіркий урожай.

Боротися з гіркотою огірків, поки вони ростуть на грядці , можна – для цього поливайте урожай теплою водою в сонячний день, щоб уникнути перепадів температури. Також необхідно регулярно обробляти рослини, захищаючи їх від шкідників, і вносити потрібні добрива.

Чи можна їсти гіркі огірки і що з ними робити

Якщо ви купили овочі на ринку або в магазині, а вони виявилися гіркими, є можливість виправити ситуацію. Ображати шкірку і залиште тільки м’якоть – вона, як правило, не гірчить. Якщо правило порушено і огірок гіркий весь, то присипте м’якоть сіллю або замочуйте огірки 3 години в теплій воді.

Будь-яка термічна обробка також позбавляє огірки від гіркоти, тому такі овочі можна використовувати для консервації або приготування страв. Деякі господині використовують “невдалі” огірки для косметичних процедур, роблячи з них маски і ванночки, перебиваючи блендером до консистенції пюре.

Вас також можуть зацікавити новини:

Огірки: чому плоди стають гіркими і що робити – 7 основних помилок догляду

Улюблені домашні огірочки – найсмачніші, літні, напоєні сонцем, вмиті вранішньою росою. Усі з нетерпінням чекають, коли можна буде нахрумтітися досхочу солоденькими ніжними плодами. У розпал сезону їх уже багато, можна їсти скільки завгодно, і маринувати, і заквашувати і робити малосольні, прихильники здорового харчування влаштовують собі огіркові дні. І як прикро, коли замість рівних зелених плодів виростають криві, пузаті, з порожнечами, круглі, гачком, та ще й гіркі огірки. Чому вони раптом стають такими негарними та несмачними? Чого їм не вистачає? В чому причина?

Насіння та розсаду висаджують повсюдно і на грядках, і в теплицях, і на балконах, і в контейнерах на домашніх підвіконнях. Незважаючи на те, що огірки у нас традиційно вирощують покоління городників – їхня агротехніка не така проста як здається городникам-початківцям. То в огірків жовтіють листя, то вони цвітуть, але не зав’язують плоди, то вони ростуть дрібними і неправильною форми, а то й стають гіркими. Давайте розбиратися разом у причинах гірких огірків і що робити, щоб вони були солоденькі.

Чому огірки гірчать?

Є така чудова речовина – кукурбітацин, вона допомагає огіркам благополучно рости, а нам полегшує їхнє вирощування. Але все добре в міру. Коли кукурбітацину в огірках стає більше, ніж потрібно – ось тоді і з’являється той гіркий смак плодів. Іноді, достатньо зрізати шкірку і кінчики огірків, щоб прибрати гіркуватість, а іноді у плодів гірчить вже вся м’якоть повністю.

У процесі еволюції огірки виробили захисний механізм, який робить саму рослину та плоди – несмачними, ними менше цікавляться шкідники та тварини, тому плід може повністю дозріти і дати насіння. Відомо, що кукурбітацин виробляється в рослинах сімейства баштанних, до яких належить і огірок – за певних агротехнічних, погодних та природних умов, а також передається у спадок наступним поколінням через насіння. З одного боку, завдяки цій речовині в стеблах і листі, огірки менше схильні до враження шкідниками і нам простіше їх виростити з мінімумом обприскувань. З іншого боку, на помилки агротехніки, як тільки вони відчувають загрозу виживанню – огірки реагують появою гіркоти вже й у плодах. Тому догляд за рослинами має бути досить ретельним, правильним та постійним. Тобто чим здоровішими, сильнішими буду кущі, тим менше в них буде гіркоти.

Чи можна їсти гіркі огірки? Чи є шкода кукурбітацину для людини? Гіркі огірки можна спокійно їсти, деякі навіть люблять легку гіркуватість, ця речовина вважається навіть корисною.

Що робити з гіркими огірками та як прибрати гіркоту? При маринуванні та квашенні гіркота сама йде під дією солі та високих температур, і потім не впливає на смак готових огірків. Можна попередньо вимочити плоди в холодній воді кілька годин, їхній смак стане кращим. Але, звичайно, смак у свіжих салатах після такої обробки вже не той.

Повернемося до агротехніки та навчимося вирощувати врожайні, смачні та гарні

Чому огірки ростуть гіркими – виправляємо помилки агротехніки

1. Надлишок освітленості – спека, сухі вітри

Проблема: на відкритих ділянках, сонці, при жарких висушуючих вітрах – огірки відчувають сильний перегрів. Навіть за хорошого поливу огірки бувають гіркі. Чому? Причина у повітряній посусі. У гарячому та сухому повітрі волога занадто швидко випаровується з листя. Від природи компактна коренева системам огірка – фізично не може подати в надземну частину достатньо води за таких умов. Рослина відчуває стрес зневоднення та реагує на це різким підвищенням кукурбітацину, плоди стають гіркими.

Рішення:

  • По можливості огірки не варто вирощувати на ділянках під прямим сонцем, вони краще ростуть при розсіяному світлі з легкої напівтіні.
  • На відкритих грядках найчастіше вирощують огірки у розстил, горизонтально. Так рослина краще притіняє себе сама. Але такий спосіб вважається менш ефективним, ніж при вертикальній посадці на шпалері – менш врожайним і більш трудоємний. І часто огірки все одно відчувають серйозний перегрів, кущі швидко старіють, і навіть хороші гібриди не можуть повною мірою проявити свої високі характеристики та гірчать.
  • Теплиці теж потребують затінення у спекотні періоди.
  • Додаткове спеціальне затінення дозволяє знизити перегрів та надлишок освітленості, для цього використовують агроволокно, найкращим рішенням буде навіс із затінюючої сітки.

2. Нестача світла та тепла

Проблема: Огірки люблять яскраве розсіяне, хоч і непряме сонячне світло. При нестачі освітленості огірки теж стають гіркими та ще й водянистими, загальна врожайність значно знижується.

Рішення:

  • Вибирайте для огіркових грядок та теплиць добре освітлені місця.
  • При весняному та осінньому вирощуванні, коли світловий день вже недостатньо довгий, будьте готові штучно досвічувати огірки, особливо на домашньому підвіконні.
  • Протягом сезону – вчасно знімайте матеріали, що затіняють, коли немає сильної спеки.
  • Проріджуйте і формуйте кущі за потреби, щоб вони не затіняли самі себе.

3. Недостатній та надмірний полив

Проблема: Найбільш органічно огірок почувається у теплих вологих тропіках, де завжди тепло, але не спекотно, волого, але не мокро, різниця температур день-ніч – дуже помірна. За наших українських умов рослині доводиться пристосовуватися. І при неправильних поливах огірки починають у прямому розумінні протестувати та давати гіркі плоди. При нестачі вологи шкірка стає сухою, жорсткою і гірчить навіть у найменших огірків. Якщо вологи в ґрунті та повітрі замало, молоді зеленці не можуть нормально сформуватися, залишаються дрібними, а в огірках, що підросли, утворюються порожнечі і з’являється помітна гіркота. При постійному надлишку вологи ніжне коріння огірка швидко уражається гнилями і не тільки плоди гірчать, а й саму рослину можна швидко втратити. Великі стреси рослина відчуває і під час поливу холодною водою.

Рішення:

  • Чим полити огірки, щоби не гірчили? – запитують у наших консультантів. Теплою водою. Приготуйте воду для поливу заздалегідь, вона має прогрітися до температури 22-24°С. Не можна лити під огірки воду зі свердловини чи колодязя. Ідеальним буде регульований краплинний полив.
  • У відкритому ґрунті мульчуйте посадки для збереження вологи у ґрунті.
  • Дотримуйтесь оптимального режиму поливу для кожного періоду розвитку рослини та відповідно до погодних умов. Навесні, поки немає спеки та огірки ще маленькі і до появи перших квіток, достатньо буде поливів до 1-2 разів на тиждень, кожні 4-5 днів. Коли рослини вже активно плодоносять, але температури не перевищують 25-26°С – поливи роблять через день, а в спеку – щодня. При похолоданні – знову скорочуйте поливи.

Важливо, щоб земля промокала хоча б на 25-30 см, полив не має бути поверхневим. Інакше, коріння формуватиметься тільки у верхньому шарі ґрунту, і при найменшій перерві в поливах – вони пересохнуть і огірки стануть гіркими.

4. Різкі перепади температури

Проблема: велика різниця денних та нічних температур дискомфортна для огірків. А як ви вже знаєте, на це вони відповідають появою гіркоти у плодах. Огірки дуже теплолюбні, добре розвиваються при температурі 22-26°С. Вони не люблять ні перегріву, ні холоду, при +10°С у них повністю зупиняються у розвитку. При різких коливаннях температур рослини не можуть нормально засвоювати елементи живлення із ґрунту.

Рішення:

  • Оптимальним рішенням буде вирощування огірків в окремій телиці на вертикальній шпалері або підв’язування. Зверніть увагу, що огірки та помідори – не найкращі сусіди по теплиці. Але якщо вже немає іншого виходу – читайте, як оптимізували умови вирощування в теплиці для кожної рослини.
  • У спеку прикривайте огірки затінюючою сіткою, в холод – утеплюйте агроволокном.
  • Провітрюйте теплицю, щоб вдень не було надто спекотно. Увечері закривайте двері та вікна, щоб тепло довше зберігалося.

5. Недостатні та надлишкові підживлення

Проблема: нестача елементів живлення теж призводить до того, що огірки ростуть гіркими. Для гарного росту та смакових якість плодів однаково погано як недолік, так і надлишок добрив. Також гостро рослини можуть реагувати не брак мікроелементів – бору, магнію, цинку та інших.

Рішення:

  • Як добрива використовуйте не тільки органіку, а й мінеральні комплекси для огірків. Вони містять усі необхідні елементи в оптимальному співвідношенні.
  • Для додаткового підживлення та зволоження листя є спеціальні водорозчинні добрива Аква для огірків, їх можна використовувати для позакореневого підживлення і поєднувати з поливами, додавати в систему поливу.
  • Дотримуйтесь рекомендованих норм внесення добрив. Не перевищуйте дозування, це призводить до того, що огірки гірчать, хворіють та втрачають якість плодів.

6. Неправильний вибір сортів, насіння від випадкових продавців

Проблема: як ви вже знаєте, кукурбітацин – це захисний механізм огірків і ця властивість передається насінням у спадок наступним поколінням, особливо якщо рослини пережили стрес при вирощуванні. Є безліч «народних порад» таких як – не брати насіння з гіркого огірка, або брати тільки з нижньої частини, ближче до квіточки, а не плодоніжки, тому що там найгіркіший «хвостик».

Рішення:

  • Здорова думка тут у тому, що справді є сорти, у яких в процесі селекції схильність до утворення кукурбітацину мінімізована. Вони менш схильні до гіркоти в плодах, ніж «бабусині сорти».
  • А є сучасні гібриди, у яких гіркота відсутня генетично. Тому краще купувати насіння сучасних сортів огірків, а партенокарпічні гібриди – порадують вас і високою врожайністю та стійкістю до основних захворювань. Докладніше про те, як вибрати краще насіння огірків – читайте у публікації. Окремо рекомендуємо звернути увагу на сорти для засолювання та маринування.

Важливо: не потрібно випробовувати навіть найкращі сорти огірків на міцність – чи стануть і вони гіркими, якщо не дотримуватись правил агротехніки. Сучасні гібриди можуть згладити та стерпіти деякі похибки в агротехніці, вони дуже врожайні та стійкі до хвороб. Але, без поливів, на холоді та в спеці – будь-які огірки будуть несмачними, кривими та маловрожайними. Їм потрібен нормальний догляд.

7. Стресові ситуації: хвороби, шкідники, механічні ушкодження

Викидом кукурбіцитину огірки реагують на будь-які стреси та плоди стають гіркими. Тому, вчасно захищайте рослини від шкідників, комахи ранять пагони та заносять інфекцію, використовуйте біопрепарати в період плодоношення.

При збиранні врожаю будьте обережні з огірковими гілками, плоди зрізайте чистим і гострим секатором, не рвіть, не топчіть пагони. Не можна перевертати або заламувати пагони огірка, травмувати листя. Для зручного збирання великого врожаю рекомендуємо зручний сектор із тонкими кінчиками або спеціальні ножиці.

Так, для того, щоб виростити багато чудових хрустких огірків, потрібно трохи повозитися. Але, сучасні сорти – варті того, і за гарний догляд вони віддячать вам дуже солодкими та красивими плодами.

Чому гірчать огірки

Городники, що займаються вирощуванням огірків на своїй ділянці, добре знають, наскільки ця культура трудомістка. Вклавши багато сил, вони не завжди можуть порадіти смаку врожаю: замість апетитних хрустких плодів іноді доводиться збирати з грядки гіркі огірки.

У даній статті постараємося з’ясувати, чому огірки гіркі і що робити, щоб не допустити появи гіркоти.

Чому огірки гірчать

Огірок – рослина з сімейства гарбузових, в якої на генетичному рівні присутня речовина кукурбітацин – токсична за своєю природою сполука, одночасно володіє антимікробними, протипухлинними і протизапальними властивостями.

Рослинам вона необхідна для захисту від поїдання тваринами до дозрівання насіння.

Вироблення кукурбітацину огірками відбувається постійно з моменту посадки. Речовина міститься в його листі, стеблах, плодах, шкірці. За вироблення кукурбітацину відповідають 9 генів. У стресових станах рослини виробляють підвищену кількість цієї речовини.

Огірки можуть переживати стрес, якщо для їх росту і розвитку не створені ідеальні умови. Ця городня культура прийшла до нас з Індії — країни з тропічним і субтропічним кліматом. Тому огірки добре ростуть там, де вологість повітря підвищена і немає палючого сонця.

При нестачі вологи, пекучому сонці і температурних перепадах рослини відчувають сильний стрес, при якому посилено виробляється кукурбитацин.

Це і стає основною причиною гіркого присмаку шкірки або плодів в цілому.

  • Нестача вологи, викликана нерегулярним поливом рослин.
  • Надлишок води дощовим літом.
  • Надлишок сонячного світла, якщо рослини знаходяться під прямими сонячними променями.
  • Сильна спека і низька вологість повітря.
  • Відсутність повноцінного харчування, недолік азотних і калійних речовин.
  • Використання для посадки насіння, взятого із задньої, а не з передньої частини огірка.
  • Занадто густа посадка рослин, яка призводить до нестачі сонячного світла.
  • Перехворіла розсада.
  • Полив з використанням холодної води.

Способи позбавлення огірків від гіркоти

Якщо зірваний з куща перший огірок виявиться гірким, то таким же, швидше за все, зросте і весь урожай цього сорту. Отруїтися гіркими огірками не можна, навпаки, вони вважаються більш корисними. Однак вживання великої кількості свіжих гірких огірків може викликати кишковий розлад або нетравлення. Якщо гірка у плода тільки шкірка, рекомендується її зрізати і вживати в їжу тільки солодку частину. Гіркоту, яка відчувається тільки в хвостику, можна прибрати, відрізавши на 1,5 сантиметра зелений кінець і потерши місце зрізу до виходу всієї білої піни. Ретельно вимитий після цього огірок повністю готовий до вживання. Самим перевіреним способом позбавлення від гіркоти є теплова обробка або замочування. Кукурбітацин в огірках під впливом води або нагрівання руйнується і гіркий присмак у них зникає. Огіркові плоди рекомендується на 12-24 години замочити в холодній воді, періодично міняючи її, а потім вимити і використовувати в салат або в їжу. Можна зробити з таких огірків солоні, мариновані або малосольні.

Гіркий смак огірків: як запобігти

  • Вибір правильного місця для посадки, де рослини будуть захищені від палючого сонця. Вони люблять розсіяне сонячне світло, прекрасно почувають себе під гілками плодових дерев або в тіні кукурудзяних рядів. Хорошим захистом від сонячних променів послужить покривний матеріал спанбонд.
  • Регулярний полив. Буваючи на дачі, тільки у вихідні багато городників не кожен день мають можливість полити огірки. Коли посуха чергується з рясним поливом, обов’язково з’явиться гіркота. Тому не варто забувати про регулярні поливи з використанням тільки теплої, прогрітої протягом дня на сонці води.
  • Правильно розташовані грядки. Вирощуючи огірки у відкритому грунті, не варто садити їх близько малини і суниці, які витягають з грунту всю воду і поживні речовини.
    Допомагає зберегти вологу регулярний догляд: прибирання бур’янів, розпушування грунту, мульчування.
  • Захист від переохолодження. Вирощуючи огірки в теплиці, в холодні дні не варто відкривати її. Для теплолюбної рослини таке провітрювання стане стресом. Для захисту від холоду в парниках використовують натягнутий на каркас або дуги спанбонд.
  • Захист рослин від згубної для огірків сильної спеки і сухого повітря. Якщо погода на вулиці встановилася спекотна, щоранку і вечір необхідно поливати огірки теплою водою. Для захисту від спеки у відкритому грунті застосовують навіс з білого матеріалу. Вирощувані в теплиці огірки рекомендується захищати приклеєною на скло дзеркальною плівкою. З одного боку вона пропускає світло, а з іншого відбиває.
  • Не рекомендується садити насіння в глинистий грунт. Ця культура любить пухкий грунт, торф, який для зниження кислотності можна розбавити деревною золою.

Щоб забезпечити огірки всіма необхідними поживними речовинами, не варто забувати про добрива. Свіжий гній досвідчені городники використовувати не рекомендують: свіжа органіка може спровокувати викид гіркоти. З цієї причини краще підгодовувати грядки ще з осені перепрілим гноєм. Якщо все ж був внесений свіжий гній, рекомендується постійно поливати кущі і стежити щоб не висихала земля. Щоб запобігти появу гіркоти, доведеться чимало попрацювати. Існує й інший, більш простий шлях: придбати для посадки сорти огірків, які ніколи не гірчать.

Вони не схильні до накопичення кукурбітацину, тому гіркий смак у них не з’являється в будь-яку погоду, незалежно від наявності або відсутності поливу.

До таких сортів відносяться Єгоза, Кураж, Мураха, Хрустик, Берендей, Кадриль, Ліліпут, Щедрик, гармоніст, Коні, Маша, Джерельце. Існуюча думка, що призначені для засолювання сорти не гірчать, помилкова. Поява гіркоти залежить від сорту, а не від призначення огірків: салатні вони або засолювальні.

Про автора

admin administrator