Чому весь час мучить печія

Авторadmin

Чому весь час мучить печія

Засіб, якщо замучила печія: через 5 хвилин все пройде

Печія може мучити багатьох, але не всі знають, як її позбутися. Тому, якщо у вас є така проблема, незайвим буде дізнатися і способи боротьби з цими жахливими симптомами.

Печія – дуже неприємне і досить поширене явище. Багатьох мучить навіть постійна печія. Як рятуватися і що робити, якщо печія – читайте в матеріалі.

Давайте спочатку розберемося, що таке печія. Нею називають закид жовчі в стравохід. Його стінки дуже чутливі, тому всякий раз при попаданні жовчі починається печіння і з’являється печія в горлі.

Якщо тільки почалася печія – що робити

В цьому випадку може врятувати молоко або молочні продукти, які майже завжди і у кожного є під рукою. Вони притупляють больові відчуття на короткий час, до того моменту, як почне виділятися травний фермент.

Але, для ефективної боротьби з цією недугою потрібно спочатку зрозуміти, від чого печія буває у вас. Найпоширенішими причинами можуть бути вживання гострої їжі або соусів, чаю, кави або чогось кислого. За словами лікарів, спектр продуктів, які провокують печію, дуже широкий.

Однак, їжа не єдина причина печії. Дуже часто неприємні відчуття з’являються через недоїдання або переїдання, нервових напружень. При хиткості емоційного стану і частих стресах з’являється запалення слизової, що викликає відчуття печіння при зовнішніх подразниках.

Для того щоб позбутися цієї неприємності, зазвичай рекомендують виключити з раціону продукти-провокатори печії і пити не менше півтора літрів води в день. Також краще не лягати спати відразу після їжі, а почекати хоча б годину.

Замучила печія – як боротися народними методами

Часто неприємні симптоми застають зненацька, і багато хто відразу думає: замучила печія – як позбутися її швидше. Вдома ви можете приготувати настій на основі насіння льону. Він допоможе нейтралізувати кислотність в шлунку. Для приготування ліків візьміть:

Після того як ви заллєте окропом насіння, добре перемішайте протягом 10 хвилин і залиште відвар настоюватися мінімум на півгодини. Потім мікс потрібно процідити і пити за пів години до їжі, розділивши на три порції.

Ще наші бабусі готували настій з деревію. Вони робили його так:

  • чайну ложку трави заливали склянкою окропу;
  • давали настоятися 5 хвилин;
  • проціджували.

Ці ліки потрібно пити по півсклянки перед кожним прийомом їжі. Вживати настій рекомендується до припинення симптомів печії.

Якщо довго не проходить печія – що робити в домашніх умовах

В такому випадку стане в нагоді харчова сода, яка є на будь-якій кухні. Вона допоможе нейтралізувати шлункову кислоту і перемогти печію. Потрібно всього лише розчинити неповну чайну ложку соди в чашці води і випити. Після цього почекайте деякий час, поки розчин почне діяти.

Крім цього дієтологи назвали кілька простих правил, які допоможуть позбавити вас від затяжних нападів печії:

  • їсти частіше і потроху;
  • не приймати горизонтальне положення після прийому їжі;
  • не їсти прямо перед сном;
  • не займатися спортом відразу після їжі;
  • спати з піднятим тулубом.

Однак якщо рекомендації не допомагають, фахівці попереджають, що постійна печія може сигналізувати про проблеми з шлунково-кишковим трактом, і в такому випадку краще звернутися до лікаря.

Вас також можуть зацікавити новини:

Чому виникає печія

Печія — це патологічний симптом, який виникає при зворотному потраплянні кислого шлункового вмісту через кардіальний відділ шлунка до стравоходу. При цьому відбувається запалення слизової оболонки стравоходу з відчуттям печіння за грудиною, інколи супроводжується відрижкою кислим.

— Причини печії?

Причин печії дуже багато, та всі їх можна поділити на дві групи — стани, пов’язані із захворюванням шлунково-кишкового тракту та інші. Серед причин першої групи найчастіше трапляється гастрит чи виразкова хвороба з підвищеною кислотністю шлункового соку. Хоча печія не завжди є ознакою цього стану. При зниженні продукції соляної кислоти (гіпоацидні гастрити) в шлунку відбуваються процеси бродіння з утворенням молочної кислоти і у таких людей також є печія, але в даному випадку абсолютно протипоказані медичні препарати, що знижують кислотність шлункового соку. Часто печія виникає при дискінезіях жовчновивідних шляхів, жовчнокам’яній хворобі. Нерідко діагностується гастроезофагальна рефлексна хвороба при якій печія є чи не єдиним клінічним симптомом. Хелікобактерна інфекція зазвичай призводить до підвищеної кислотності і також проявляється печією.

Для запису на консультацію телефонуйте або заповніть форму зворотнього зв’язку:

Ваш запит успішно відправлено!

У найближчий час з Вами зв’яжеться специаліст
call-центра і уточнить всі питання.

Так звані позашлункові причини печії — це порушення харчування, вживання лікарських препаратів, вагітність і ін. Які порушення харчування можуть спровокувати цей патологічний стан? Перш за все, зловживання солодощами, надмірне використання жувальних жуйок, гостра, жарена їжа, шоколад, кава. З лікарських засобів найчастіше печію спричиняють анальгетики і жарознижуючі, антибіотики, стероїди, спазмолітини. При вагітності печія є фізіологічним станом, оскільки збільшується внутрішньочеревний тиск, що сприяє зворотному закиданню вмісту шлунка в стравохід.

Таким чином, печія може бути симптомом різних патологічних станів організму людини, починаючи від банального переїдання, закінчуючи виразковою хворобою шлунка чи навіть раком шлунка. Очевидно, що самостійно пацієнт не може розібратись в сукупності симптомів, що його турбують, а тим паче призначити адекватне лікування. Дуже часто пацієнти місяцями і навіть роками не звертаються за медичною допомогою з цією проблемою, що погіршує прогноз щодо виліковування взагалі.

— Яка діагностика проводиться та яке лікування показане?

На сучасному етапі розвитку медицини адекватне лікування неможливе без діагностики і постановки правильного діагнозу. На прийомі у лікаря вам будуть запропоновані різні методики діагностики, лабораторні і інструментальні, в залежності від попереднього діагнозу. І тільки після цього ми приступаємо до лікування. В лікуванні печії основне — усунути причину! Якщо причина не знайдена, то печія скоріш за все повернеться знову. Широко використовують антациди, блокатори гістамінових рецепторів та блокатори протонної помпи.

Богонос Богдан Васильович

  • Алергологія 20
  • Гастроентерологія 32
  • Діагностика 139
  • Дерматологія 58
  • Дитячі захворювання 16
  • Дослідження 13
  • Ендокрінологія 8
  • Жіночі захворювання 66
  • Задати питання лікарю 11
  • Кардіологія 16
  • Косметологія 6
  • Наркологія 7
  • Неврологія 17
  • Нетрадиційна медицина 51
  • Нефрологія 2
  • Онкологія 35
  • Ортопедія 8
  • Отоларингологія 41
  • Офтальмологія 11
  • Пацієнту 35
  • Педіатрія 15
  • Перша медична допомога 6
  • Подологія 3
  • Проктологія 11
  • Психологія 38
  • Стоматологія 19
  • Терапія 39
  • Технології 1
  • Травматологія 13
  • Трихологія 8
  • Урологія 18
  • Флебологія 6
  • Хірургія 26
  • Чоловічі захворювання 11

Чому виникає печія та як її побороти

Печія – відчуття печіння за грудиною, коли шлункова кислота потрапляє у стравохід. Іноді печію описують як “гіркий чи кислий смак у горлі”. Симптоми печії можуть тривати кілька годин і погіршуватися після їжі.

Чому виникає печія

У здоровому шлунку постійний компонент шлункового соку – 0,3 – 0,5% соляної кислоти – створюється кисле середовище. У стравоході кислотність близька до нейтральної.

У нормі зворотному руху їжі перешкоджає круговий м’яз – стравохідний сфінктер. При його ослабленні вміст шлунка закидається назад у стравохід, виникає рефлюкс. Тривалий контакт кислого шлункового соку зі слизової оболонки стравоходу викликає печію.

Печія може виникати у будь-якої людини. Часто немає очевидних причин її виникнення. Появі печії сприяє:

  • порушення режиму харчування. Нерегулярне приймання їжі, переїдання призводять до ослаблення стравохідного сфінктера та провокують печію;
  • незбалансоване харчування. Жирні страви, соуси, цитрусові, кава, шоколад – зловживання такою їжею може спричинити печію навіть у здорових людей;
  • деякі ліки, наприклад, нестероїдні протизапальні препарати;
  • шкідливі звички. Куріння та зловживання алкоголем;
  • підвищення внутрішньочеревного тиску;
  • зайва вага;
  • зовнішні чинники – тісний одяг, підняття ваги.

Як запобігти печії

Дотримання дієти та корекція способу життя допоможе зупинити або зменшити печію. Для цього треба уникати продуктів та напоїв, що сприяють печії – шоколаду, кави, жирної чи гострої їжі, а також алкогольних напоїв.

Кинути палити. Тютюн стимулює вироблення шлункової кислоти та розслаблює м’язи між стравоходом та шлунком, провокуючи кислотний рефлюкс. Постаратися схуднути, якщо є зайва вага. Не їсти за 2 – 3 години до сну. Не носити одяг, який здавлює талію.

Для полегшення симптомів лікарі рекомендують безрецептурні антациди. Найкраще приймати їх з їжею або невдовзі після їжі.

Коли звертатися до лікаря

Причиною постійної печії часто буває серйозне захворювання. При тривалому впливі кислоти на незахищену слизову оболонку стравоходу розвивається запальне захворювання – езофагіт. У деяких випадках утворюються ерозії та пептичні виразки, як можуть викликати кровотечу.

Часта причина печії – гастроезофагеальна рефлюксна хвороба. У ряду пацієнтів хронічне запалення призводить до переродження епітелію слизової оболонки – синдрому Баррета та вважається передраковим.

Ознаки, що настав час звернутися до лікаря:

  • Печія триває протягом трьох тижнів та більше;
  • Зміни у способі життя та ліки не допомагають;
  • Є відчуття, що їжа застряє у горлі;
  • Втрата ваги без причини;
  • Сильний біль у грудях, який може імітувати серцевий напад;
  • Блювота кров’ю.

Лікар виключить серйозні причини печії та запропонує лікування.

Важливо! Цей матеріал має винятково загальноінформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Але якщо Вам потрібні встановлення діагнозу або медична консультація, обов’язково зверніться до лікаря.

Про автора

admin administrator