Чорна редька коли збирає врожай

Авторadmin

Чорна редька коли збирає врожай

Зміст:

Коли викопувати і як зберігати редьку чорну, зелену, маргеланську

Чорна редька – справжня королева серед овочів. Цей коренеплід відрізняється незвичайним смаком, великою кількістю вітамінів та мікроелементів у складі. Для городника важливо не лише виростити овоч, а й вчасно зібрати врожай. Від якості проведення цієї процедури залежить подальша лежкість та збереження корисних властивостей. Ця стаття розповість, коли прибирати чорну редьку та правила її збору.

Оптимальні терміни збирання редьки на зберігання

Особливу увагу звертають на час посадки та дозрівання коренеплоду. Нижче наведено особливості кожного періоду.

Збирання літнього врожаю

Зазвичай використовуються сорти, які швидко виспівують, які висаджують у середині весни. Їм потрібно близько 30-40 днів, щоб сформувалися перші плоди, і вже до кінця травня можна розпочинати збирання врожаю. У теплиці редька дозріває на 1-2 тижні раніше.

Прибирання осінніх та зимових сортів

У літній період коренеплоди гірше дозрівають через збільшення світлового дня, тому висаджування виробляють не раніше середини липня, щоб урожай встиг сформуватися до осені. Зазвичай вибирають середньостиглі види редьки, прибирання яких відбувається ближче до середини або кінця вересня.

Зимовими називають сорти, які можуть зберігатися протягом усього періоду холодів. Перевагу віддають пізнім різновидам. Збір слід завершити до перших заморозків.

Коли викопувати редьку у різних регіонах?

Залежно від кліматичних умов виділяють такі терміни збирання пізнього врожаю:

  • (середня смуга). Якщо погода хороша, вирощувати коренеплід можна до листопада.
  • Урал. Останнім терміном є початок жовтня.
  • Скандинавія. Через холоди почати прибирання краще у вересні, за сприятливих умов можна почекати до середини осені.

Які сорти редьки підходять для зберігання

Сорт грає не останню роль термінах безпеки редьки. Літні сорти (ранньостиглі) не підходять для тривалого зберігання, а ось зимові сорти редьки (середньостиглих і пізньостиглих), які потрібно прибирати восени, можна зберігати тривалий час, але важливо дотримуватися оптимальних умов зберігання.

Найчастіше садівники та дачники вирощують чорну редьку (до середньостиглих відноситься сорт «Зимова кругла чорна», а пізньостиглим «Гайворонська», «Сквірська чорна») та маргеланську, також звану зеленою та китайською (зберігання підлягає тільки середньостиглий сорт).

Як правильно прибирати редьку?

Видобувати плоди із землі потрібно виключно в суху та сонячну погоду. Увечері перед збором краще здійснити рясний полив, щоб ґрунт трохи розм’якнув.

  • візьміть вила або лопату;
  • підкопайте ґрунт навколо овочів;
  • обережно потягніть за бадилля, намагаючись не зашкодити;
  • приберіть землю, що налипла;
  • залиште близько 2 см листя і коріння, інше зріжте;
  • розкладіть плоди під навісом, щоб дати можливість просушитися.

Як підготувати викуту редьку до зберігання на зиму

Не можна закладати редьку на зберігання відразу після збирання, інакше вона швидко прийде в непридатність. Щоб урожай пролежав зиму, необхідно виконати деякі заходи з підготовки.

Як сортувати коренеплоди після збирання

Відразу після того, як ви викопали і обрізали бадилля у коренеплодів, необхідно здійснити сортування. Процедура сортування необхідна для того, щоб закласти на зберігання лише цілу, міцну гарну редьку.

Уважно огляньте кожен коренеплід. Примірники з ушкодженнями (тріщинами, вм’ятинами), з підгнилими або підмерзлими зонами, ознаками хвороб та шкідників, мляві коренеплоди необхідно відбракувати, закладати їх на зберігання не можна в жодному разі!

Відбраковані коренеплоди, що не мають слідів хвороби або ураження шкідниками, наприклад, з механічними пошкодженнями можна відразу вжити в їжу або законсервувати.

А ось вся здорова ціла редька вирушає на зберігання. Але перед відправкою на зберігання потрібно обов’язково підсушити! Про це поговоримо у наступному пункті.

Як просушити коренеплоди перед зберіганням

Підсушування зібраного врожаю – найважливіший етап підготовки редьки до зберігання. Якщо проігнорувати етап і закласти овочі в такому вигляді, то коренеплоди за зиму можуть швидко запліснути і прийти в непридатність до вживання!

Місце для підсушування коренеплодів має обов’язково бути тінистим, добре провітрюваним, сухим! Не можна сушити овочі на сонці!

Після цієї маніпуляції можна закладати редьку на зберігання. Однак робити це різко не можна, якщо відразу відправити з вулиці у льох чи підвал, коренеплоди піддадуться різкому перепаду температури, а це погано позначиться на лежкості. Тому перед закладанням обов’язково перенесіть їх на кілька годин у прохолодне, темне місце, де холодніше, ніж у городі, але тепліше, ніж у льоху.

Способи зберігання

Є 3 варіанти місць для збирання редьки. Переваги кожного розкрито нижче.

Погріб та підвал

Перш ніж помістити сюди овочі, потрібно провести підготовчі роботи:

  • Закласти отвори. Це стосується системи вентиляції, вікон та щілин. Через них у приміщення можуть потрапити гризуни.
  • Дезінфекція. Вона потрібна при виявленні грибків та інших шкідливих мікроорганізмів.
  • Провітрювання. Також слід подбати про сухість кімнати.
  • Перевірка. Необхідно переконатися, що рівні температури та вологості відповідають нормі. При надмірній сухості по кутах розставляють цебра з водою.

Для зберігання використовуються:

  • Дерев’яні ящики. На дно вистилається шар сухого піску, яким засипають проміжки між овочами.
  • Поліетилен. У пакетах роблять невеликі отвори для вентиляції та засипають у них вологий пісок.

Балкон

Відмінний варіант для тих, хто не має можливості покласти овочі в підвалі.

  • Конструкція. Підходить тільки лоджія, де цілий рік тепло та сухо.
  • Контроль температури. Якщо на вулиці дуже холодно, ящик з редькою обертають ковдрою. Від яскравих променів сонця врожай можна захистити шаром фольги. Дотримуватися відповідного температурного режиму допоможе градусник, залишений між овочами.

Холодильник та морозилка

У ящику для овочів редьку можна залишити терміном до 1 місяця, але при цьому вона завжди буде під рукою і за нею не доведеться далеко ходити або довго розморожувати.

  • промийте плоди;
  • висушіть рушником;
  • покладіть у чисті пакети з поліетилену з невеликими отворами;
  • не зав’язуйте мішки;
  • покладіть на нижню полицю або в ящик для овочів (в останньому упаковка не є обов’язковою).

Очищати плоди від шкірки заборонено, інакше швидко потемніють і втратить структуру.

Зберегти цілу редьку в морозилці не вийде, оскільки вона займає занадто багато місця. Але можна натерти її на тертці, щоб у зимовий час додавати до страв чи готувати сиропи. Але користь таких овочів дещо нижча.

Для зберігання в камері редьку фасують пакетами для разового використання, оскільки при повторному заморожуванні вона може зіпсуватися і остаточно втратити смакові якості. Температуру краще виставити не вище –15. За таких умов заготівля може зберігатися до 1 року.

Збирання врожаю редьки слід здійснювати не пізніше листопада. Плоди чистять від землі, сушать і перебирають, щоб потім помістити на зберігання у підвал, на балкон або холодильник. За добрих умов овочі можуть зберігати свої смакові якості та корисні властивості до 9 місяців.

Як і де зберігати редьку

Найкращі умови, щоб зберегти редьку зелену, чорну, маргеланську взимку до весни:

  • температура в межах +3…+4 градуси;
  • вологість повітря – 85%;
  • можна зберігати разом картоплею та морквиною.

Вам буде цікаво дізнатися: Як правильно зберігати картоплю: де і за якої температури

При правильній підготовці та дотриманні режиму зберігання свіжі овочі зберігатимуться близько 9 місяців.

Найкраще для зберігання підійде льох або підвал. За відсутності таких сховищ взимку редьку зберігають у домашніх умовах: на заскленій лоджії чи балконі, у холодильнику.

У льоху чи підвалі

Для зберігання взимку редьки у сховищі готують ящики з отворами та вологий пісок. На дно ящика спочатку насипають пісок, потім овочі, і знову пісок. Вологим пісок має бути для того, щоб коренеплоди зберігали свою соковитість.

Замість скриньки можна використовувати дерев’яні бочки.

Також можна зберігати у льоху в поліетиленових пакетах з отворами. Їх розкладають на полицях.

Сховище повинне провітрюватися, тому подбайте про вентиляцію. Якщо вологість у ньому низька, розставте ємності із водою.

В холодильнику

Не кожен має підвал і льох. У цьому випадку на зберігання покласти редьку можна в холодильник, попередньо помістивши кожен коренеплід у пакет з прорізами і зав’язавши його щільно. В овочевому відділі холодильника зберігаються овочі без втрати якості близько місяця.

Щоб редька не стала м’якою і зберігалася в холодильнику довше, її можна обернути харчовою плівкою. Кожен плід потрібно обвернути плівкою так, щоб не залишалося повітря. Загорнути слід також і черешок.

Скільки зберігається редька

Тривалість її зберігання насамперед залежить від сорту. Літні сорти редьки, які висівають на початку весни, збирають вже в середині літа і тривалому зберіганню вони не підлягають. Вживати коренеплоди потрібно протягом місяця, використовуючи для зберігання овочевий відсік холодильника. Осінні сорти можна зберігати у ящиках з вологим піском до грудня. Термін зберігання пізніх сортів редьки за дотримання всіх правил збирання та зберігання становить 8-9 місяців.

Ніжний, солодкуватий Дайкон або Лобо можуть зберігатися при дотриманні необхідних умов від 1 до 4 міс.

У квартирі або будинку (при постійній температурі 18ºС) ранньостиглі сорти можна зберігати 5-10 днів, а середньостиглі та пізньостиглі від 2-х до 3-х тижнів.

Ознаки дозрівання овочів

Сучасні овочівники мають можливість купувати насіння редьки будь-яких сортів та різновидів: зелених, білих, чорних. Тому багато хто з них стикається з труднощами з приводу визначення ступеня зрілості коренеплодів. Справді, якщо овоч викопати раніше терміну, він швидко зав’яне або навпаки почне проростати. При затримці зі збором його м’якоть втратить соковитість та смакові якості, а сам плід стане порожнім усередині.

Щоб точно визначити настання біологічної зрілості редьки, необхідно звернути увагу на такі ознаки:

  • бадилля втрачає колишнє забарвлення, свіжість, починає жовтіти і усихати;
  • коренеплоди зупиняються в розвитку, а на дотик стають щільними.

Для підтвердження готовності продукту можна викопати із землі пару головок, оглянути їх та спробувати на смак. Якщо вони не дозріли, процедуру повторити за кілька днів.

Наслідки невчасного збирання врожаю

Занадто раннього

  • Скорочення термінів зберігання.
  • Погіршення товарних якостей коренеплоду.
  • Овочі дрібніші у розмірах, ніж відповідно до опису.
  • У недозрілих плодах немає повноцінного накопичення вітамінів, цукрів, мінералів.
  • Недостатньо соковита м’якоть.
  • Різкий незрілий смак з гіркотою.

Пізнього

  • Втрата корисних властивостей.
  • Через часті осінні дощі та заморозки редька може почати хворіти.
  • Огрубування м’якоті, поява гіркоти.
  • Розтріскування коренеплодів.
  • Погіршення смакових характеристик.
  • Зміна консистенції – коренеплід стає пухким, в’ялим та порожнистим.
  • Непривабливий товарний вигляд.
  • Неможливість тривалого зберігання – плоди загниють або можуть почати проростати.

Правильне зберігання редьки

Перед тим, як помістити зібрані коренеплоди у сховище, їх знову сортують. Невеликі овочі діаметром 3-4 сантиметри краще залишити для вживання і покласти в холодильник. Решту врожаю укладають вниз качаном, пересипаючи кожен ряд піском.

При невеликій кількості редьки можна укласти її в сухі дерев’яні ящики, насипавши вологого піску, або пакети з поліетилену. Не можна закривати ємності, щоб продукт дихав. Оптимальною температурою зберігання є 2-3 градуси тепла при вологості 85%. Добре захищає редьку вміщений поруч буряк.
Зберегти та поділитися:

Строки збору зимової редьки

Збирання коренеплодів пізніх овочів відбувається під зиму, коли температура повітря не встигає змінитись морозом. У та Київській області, Уралі та Скандинавії, ​​Ленінградській та Воронезькій областях, збір здійснюється у різний час. Однак правило єдине для всіх дачників — викопування необхідно здійснити до заморозків.

Терміни збору завжди випадають на жовтень та листопад. Пізніше прибирання здійснюють тільки у південних регіонах, а саме: Кубані, Краснодарському краї, Ростовській області. Викопування всього врожаю відразу не виробляють через ризик збирання недозрілих або навпаки перезрілих плодів. Дачники підкопують спочатку кілька плодів, щоб переконатися в готовності до збору.

Здійснювати викопування редьки варто сухого дня, щоб земля не прилипала до інвентарю, а врожай можна було скласти під навіс для повноцінного просушування. Підвищений рівень вологості не дозволить підготувати коренеплоди до зберігання у льоху, спровокувавши гниття на початковому етапі.

Ознаки зрілості

Багато людей вважають, що якщо редька сама по собі буде зеленою, то визначити її зрілість буде вкрай важко, але це зовсім не так. Для визначення цього фактора буде достатньо того, що ви докладно розгляньте верхівку рослини та її корінь. Якщо рослина вже дозріла, то її плід досить великий і, що найголовніше, щільний. Що ж до верхівки, то зелень вже буде не тією, а поступово засихаючою. Якщо ви все одно сумніваєтеся, деякі фахівці радять викопати кілька рослин, а потім докладніше розглянути кожен з плодів.

Коли збирати врожай редьки на зберігання у 2023 році: термін збору

Чорна редька – справжня королева серед овочів. Цей коренеплід відрізняється незвичайним смаком, великою кількістю вітамінів і мікроелементів у складі. Для городника важливо не лише виростити овоч, а й вчасно зібрати врожай. Від якості проведення цієї процедури залежить подальша лежкість та збереження корисних властивостей. Ця стаття розповість, коли прибирати чорну редьку і правила її збору.

Ознаки зрілості

Перевірити зрілість коренеплоду можна за поширеними ознаками, встановленими селекціонерами багато років тому. З їх допомогою зібрати врожай редьки вчасно зможе навіть садівник-городник-початківець, який вирощує коренеплід вперше. Ознаки завершення вегетації ідентичний для всіх сортів, включаючи: зелені, чорні та білі різновиди.

Важливо!

Як і буряк, редьку на зберігання не збирають завчасно. Коренеплід не здатний дозрівати в умовах підвіконня і починає швидко псуватися. Якщо ж плоди негайно використовувати на їжу, кулінар не зможе насолодитися характерно приємним смаком та цінністю м’якоті. Те саме стосується і перезрілих овочів, запізнення у зборі позбавляє рослину переваг, починаючи зі смакових особливостей, закінчуючи цінністю на 100 г продукту.

Двома основними ознаками зрілості редьки залишаються такі критерії:

1) верхня частина рослини повинна втратити пружність та свіжість. У кращому випадку бадилля має повністю висохнути, а в нейтральному — злегка зав’янути, змінивши колірну гаму. Зелені фарби повинні змінитись на жовті або оранжево-коричневі тони;

2) плоди редьки змінюють щільність, стаючи пружними та твердими. Недозрілі плоди залишаються м’якими і при натисканні легко ушкоджуються.

Найкращим варіантом перевірки стане викопування двох-трьох коренеплодів з різної частини городу. Якщо всі ознаки збігаються, переходять до негайного збору, в іншому варіанті залишають на 7-14 днів на дозрівання, а потім знову перевіряють стан урожаю.

Збирання врожаю редьки, коли видаляти з грядки?

Як і більшість овочів, викопування чорної редьки з відкритого ґрунту відбувається після закінчення вегетації. Термін дозрівання залежить від часу посадок, появи перших сходів та правильного догляду. При належному поливі та прикормі, профілактичній обробці від шкідників та захворювань, коренеплоди визрівають у строк, а іноді й раніше. Якщо ж садівник не приділяє часу догляду за овочами, плоди можуть не вродити або відхилити час збирання врожаю на кілька тижнів уперед. По практиці садівників-початківців, орієнтовний час збору випадає на наступні місяці:

1) при посадці наприкінці весни ранньостиглих (літніх) сортів, збирання врожаю проводять не раніше липня. Залежно від регіону терміни можуть відхилятися на 1-2 тижні вперед або назад;

2) середньостиглі сорти, придатні для зберігання в зимовий період, висаджують у відкритий ґрунт до середини червня. Дозрівання плодів відбувається досить швидко, і вже до кінця літнього сезону дачники можуть зібрати зрілі коренеплоди. У Центральній частині та Середній смузі України, більшості регіонів Білорусії та України, збір виробляють із середини серпня до початку вересня;

3) пізні сорти, що належать до зимових, збирають із городу пізно восени, коли на зміну прохолодної температури ще не встигають прийти заморозки. Оптимальним часом для збору вважаються два місяці: жовтень та листопад.

Як підготувати ґрунт?

Росте коренеплід охочіше на середніх та легких суглинках. Підходить і окультурений глинистий або піщаний ґрунт. До пріоритетних попередників належить горох, огірки та рання зелень. Помилка стане посів культури після інших хрестоцвітих, у тому числі редиски, ріпи, капусти, брюкви.

Можна обійтись без окремої грядки. Цей коренеплід добре уживається з перцем, огірками, цибулею-пореєм, кабачками. Погані сусіди – томати та цибуля. Коли ці культури почнуть дозрівати і вимагати скорочення поливів, редька нарощуватиме коренеплід і потребуватиме вологи.

Коренеплоди у редьки дуже великі, тому ґрунт перекопується на 30-35-сантиметрову глибину. Під лопату вноситься наступний комплекс підживлення: сечовина та хлористий калій – по 15 г/м кв., суперфосфат – 35 г/м кв. Перегній вноситься з осені – 10 кіло на квадрат.

Насіння висівається на 2-3-сантиметрову глибину і по три-чотири штуки через кожні 15 см. Після посіву борозни присипаються землею, а якщо ґрунт важкий, то сумішшю з городнього ґрунту, торфу та піску. Співвідношення компонентів ґрунтосуміші – 1:1:1. Якщо хочете отримати великі коренеплоди, між борознами слід залишати 70-80-сантиметрову відстань, якщо середньої величини – 55-65-сантиметрову. Ширина міжрядь – 45 см. Якщо планується посів по краях грядки поряд з основною культурою, насіння висівається в гнізда.

Грядка накривається нетканим матеріалом, щоб захистити редьку від шкідників та зменшити випаровування вологи. Оскільки цей коренеплід є сімейством хрестоцвітих, то уражається тими ж шкідниками, що й капуста. Найбільше молодим сходам загрожують хрестоцвіті блішки. Комахи роблять у листочках безліч невеликих отворів діаметром приблизно до 2 мм. При масовому нападі їм вдається знищити молоді рослини. Особливо активні хрестоцвіті блішки, коли стоїть спекотна суха погода. Якщо не бажаєте вкривати грядки плівкою з перфорацією або будь-яким іншим матеріалом, що дихає, хоча б обпиліть посіви тютюновим пилом або золою. Така обробка дозволить захистити рослини ще й від нападу личинок капустяної мухи.

Терміни збирання врожаю літньої редьки

Для збору врожаю в літній період, садівники та городники віддають перевагу ранньостиглим сортам зі скороченим часом вегетації. Насіннєвий матеріал висіюють на відкритий ґрунт до середини травня, коли температура повітря досягає позначки 17 градусів у денний час. Різновиди чорної редьки, вирощеної до літа, переважно нічим не поступаються середньостиглим і пізнім сортам. Смакові якості та цінність продукту залишається ідентичною. Єдиним мінусом ранніх сортів залишається короткочасне зберігання. Коренеплоди не вирощують у великому обсязі, віддаючи перевагу невеликій ділянці, — орієнтовно 1/2 грядки.

Зрілість літньої редьки досягається за 45-60 днів залежно від сорту та умов догляду. Затримка набору ваги плодів може спостерігатися лише у разі неправильного догляду та приходу в регіон антициклону. Великий обсяг вологи завжди призводить до пошкодження плодів ще у ґрунті.

Визначити, коли збирати редьку на зберігання, можна за первинними ознаками, переліченими у статті вище. 2023 року правила збирання врожаю не змінилися. Агрономи закликають проводити видалення плодів за сухої погоди, попередньо обкопуючи плоди з усіх боків. Виїмку з ґрунту проводять методом висмикування.

Щоб зберегти свіжість продукту на можливий період часу, орієнтовно 30-50 днів, рекомендується відразу ж обрізати секатором бадилля, просушити плоди під навісом протягом тижня, а потім опустити в холодний льох або полицю холодильника, де температура повітря тримається на позначці 3-5 градусів тепла.

Коли прибирати чорну, білу, червону редьку

Чорну редьку люблять і вирощують далеко не всі овочеводи через гострий, гіркуватий смак. Але вона потрібна як народної медицини на лікування верхніх дихальних шляхів. Деякі вирощують її для цих цілей, тому і виникають питання про строки посіву та збирання на перший погляд невибагливої ​​культури.

Терміни збирання безпосередньо пов’язані з сортом та строками посіву насіння. Для літніх салатів використовують ранні сорти, для зберігання – середні та пізні, які ще називають зимовими. Середній період вегетації становить від 60 до 90 днів.

При сівбі наприкінці червня ранні та середні сорти прибирають у вересні, пізні – на початку жовтня, до початку заморозків. До ранніх та середніх сортів відносять літню редьку, яка відрізняється веселкою квітів, утворюючи червоні, бузкові, білі коренеплоди. Пізня традиційно чорна, має щільну шкірку і м’якоть і добре зберігається.

Важливо прибрати дозрілі коренеплоди, доки не почалися заморозки. При промерзанні ґрунту редька втрачає смакові якості, стає в’ялою і псується.

Терміни збору осінньої редьки

Видалення осінніх сортів здійснюється орієнтовно через місяць після збору ранньої. Час висадки у відкритий ґрунт, поява перших сходів, правильний догляд та погода відіграють чимало важливу роль у точних термінах.

Щоб не помилитися з викопуванням, пропустивши перезрівання або навпаки, збирання врожаю раніше, рекомендується перед повним очищенням грядок, викопати хоча б 2-3 плоди. Наочний приклад дозволить зрозуміти, чи дозріли коренеплоди чи ні, і скільки часу потрібно ще почекати.

Викопування плодів має здійснюватися у теплі та сухі дні. Найкраще почекати 7-10 днів з останнього поливу, щоб грунт просох, а редька стала твердою і ввібрала в себе максимум корисності.

Терміни збору зимової редьки

Збирання коренеплодів пізніх овочів відбувається під зиму, коли температура повітря не встигає змінитись морозом. У Підмосков’ї та Московській області, Уралі та Сибіру, ​​Ленінградській та Воронезькій областях, збір здійснюється у різний час. Проте правило єдине для всіх дачників – викопування необхідно здійснити до заморозків.

Терміни збору завжди випадають на жовтень та листопад. Пізніше прибирання здійснюють лише у південних регіонах, саме: Кубані, Краснодарському краї, Ростовської області. Викопування всього врожаю відразу не виробляють через ризик збирання недозрілих або навпаки, перезрілих плодів. Дачники підкопують спочатку кілька плодів, щоб переконатися в готовності до збору.

Здійснювати викопування редьки варто сухого дня, щоб земля не прилипала до інвентарю, а врожай можна було скласти під навіс для повноцінного просушування. Підвищений рівень вологості не дозволить підготувати коренеплоди до зберігання у льоху, спровокувавши гниття на початковому етапі.

Прибирання редьки на зберігання по регіонах

Дачники, що мають багаторічний досвід вирощування редьки, намагаються садити літній урожай у будь-яку погоду, а середньостиглі та пізні сорти у певний час, щоб унеможливити збирання редьки на зберігання у теплий час. Урожай для лежання в зимовий час, краще зберігатися тільки в тому випадку, якщо збирання відбувається в прохолодну, але суху погоду, щоб грунт встиг просохнути.

Передбачити сприятливі дні для збирання врожаю неможливо через незнання посіву та вибраного сорту. Саме тому селекціонери пропонують садівникам та городникам орієнтовний графік (таблицю) прибирання редьки по регіонах:

  • на Уралі пропонується викопувати коренеплоди з середини вересня до 10 жовтня. Цей проміжок ідеальний за умови відсутності дощів та посадки середньостиглих та пізніх сортів для зберігання у зиму;
  • у Середній смузі України передбачити терміни практично неможливо. У регіонах допускається вирощування одразу трьох різновидів редьки: ранніх, середньостиглих та пізніх. А як відомо, зрілість плодів досягається у різні місяці. Рекомендується орієнтуватись на інформацію, вказану на упаковці насіння виробника;
  • у Підмосков’ї, Московській області та Києві, збирання пізніх сортів внаслідок негоди та антициклону, здійснюється заздалегідь, приблизно з середини вересня та у плоть до 20-х чисел жовтня;
  • у Сибіру, ​​де спостерігається суворий клімат, редьку викопують до середини жовтня, щоб заморозки не встигли підморозити коренеплоди;
  • у Краснодарському краї, Кубані та Ростовській області, обмежень на осінній збір урожаю немає. Тепла погода дозволяє видаляти врожай до закінчення листопада.

Перед відправкою врожаю на зберігання, дачнику, що виростив урожай редьки, слід пам’ятати про терміни придатності продукту в залежності від сорту:

  1. більшість літніх сортів не здатні зберегти свіжість та товарний вигляд довше 4-х тижнів;
  2. Дайкон, що вважається лежкою різновидом, при правильному зберіганні зберігає корисні властивості протягом 2,5 місяців;
  3. біла редька – зберігається 30-35 днів;
  4. чорна редька – найстійкіша та ідеально підходить для зберігання в зиму. За відсутності пошкоджень на м’якоті, правильної підсушування та виборі правильного приміщення, продукт зберігає свої властивості протягом 6-8 місяців. Перевагою різновиду залишається легке перенесення заморозків і зміни погоди, коливання вологості і більшість бактеріальних захворювань протягом вегетації.

Важливо!

Щоб відповісти, коли прибирати редьку з грядки на зберігання у 2023 році, варто враховувати не лише особливості сорту та час вегетації, але й дотримуватися Місячного календаря, де прописані сприятливі дні, що виключають вплив негативних фаз небесного світила та безплідних сузір’їв.

Як і де зберігати редьку

Якщо дотримуватися всіх оптимальних умов зберігання, періодично перевіряти овоч, можна успішно зберігати редьку до 9 місяців. Нижче ви знайдете інформацію, як і де можна зберігати чорну, маргеланську та будь-яку іншу редьку.

Які овочі не можна зберігати

Перед зберіганням коренеплоди необхідно ще раз перебрати та уважно оглянути. Відбракувати слід овочі з такими ознаками:

  • з підмерзанням;
  • із пошкодженнями;
  • маленьких размеров;
  • мляві;
  • коренеплоди з вм’ятинами;
  • з тріщинами;
  • з гниллю;
  • проросшие;
  • червивие;
  • дуже великих розмірів.

Овочі з такими параметрами не підлягають зберіганню, тому ви можете очистити та обрізати некондиційні місця продукту та вжити відразу або залишити зберігатися на нетривалий час у холодильнику. Зберігати можна тільки здорові, цілі та міцні коренеплоди.

Де зберігати

Є кілька зручних варіантів зберігання овочів, кожен городник напевно зможе підібрати для себе найбільш оптимальний спосіб:

У льоху чи підвалі

Перед тим, як прибрати овочі на зберігання, потрібно підготувати підвальне приміщення. Підготовка включає такі заходи:

  1. Насамперед необхідно перевірити приміщення на присутність щілин, отворів, які можуть стати зручним входом для гризунів та інших шкідників. Виявлені щілини та дірки рекомендується ліквідувати, а у вентиляційні отвори вставити грати.
  2. Також потрібно перевірити наявність цвілі, грибка. Якщо їхня присутність очевидна, то бажано провести в приміщенні дезінфекцію, інакше врожай може стати непридатним.
  3. Після цього приміщення необхідно просушити та провітрити.
  4. Насипати на підлогу підвалу сухий та чистий річковий пісок, його шар має бути близько трьох сантиметрів.

Щоб коренеплоди зберігалися довго і не втратили своїх смакових і корисних властивостей, потрібно, щоб у льоху або підвалі були створені оптимальні умови зберігання:

  • приміщення має обов’язково провітрюватися, тому варто подбати про вентиляцію;
  • оптимальна температура – від +1 до +2 градусів;
  • відповідний рівень вологості – близько 85%, але не більше;
  • в кімнаті повинна бути виключена вогкість, якщо вона періодично виникає, то необхідно добре провітрювати приміщення.

Порада! Якщо вологість у приміщенні низька, можна розставити пару відер з водою.

Безпосередньо у підвалі чи льоху зберігання може реалізовуватися так:

  • У дерев’яному ящику та бочці . У чисту дерев’яну тару необхідно насипати шар чистого, трохи вологого річкового піску (близько трьох сантиметрів) і розкласти коренеплід шарами, між рядами знову насипається такий самий пісок. Зверху бочки чи ящика також треба насипати вологого піску.
  • У поліетиленовому пакеті . Якщо у вас немає дерев’яної тари, можна використовувати пакет. Розташуйте коренеплоди у щільному пакеті вертикально, присипте вологим піском. У поліетиленовому пакеті обов’язково мають бути отвори. Пакети з овочами слід розмістити у льоху на полицях.

На балконе

Не кожен дачник і городник має можливість зберігати редьку в підвалі або льоху. На допомогу в цій справі заходить засклений балкон або лоджія. Але зберігання можливе тільки якщо на балконі температура не опускається нижче нуля. Також балкон має бути закритим та сухим.

Покласти коренеплоди в поліетиленовий мішок з отворами. У разі раптових холодів слід добре вкрити овочі теплою ковдрою.

Якщо габарити дозволяють, можна зберігати редьку в дерев’яних ящиках. Як і у випадку з підвалом, овочі укладаються рядами, між якими насипається вологий пісок.

Рекомендації щодо збору

  1. Агрономи раджу виконувати збирання врожаю лише після того, як підготували льох та місце для попереднього просушування плодів. Подібна хитрість заощадить час, сприяючи тривалому лежанню пізніх сортів.
  2. Зберігати редьку можна не тільки у льоху, а й холодному балконі, полиці холодильника та домашніх умовах. Однак, варто пам’ятати, що при вмісті овоча при кімнатній температурі терміни лежання скоротяться до мінімуму.
  3. Перед висмикуванням овочів, слід обкопати кожен коренеплід з усіх боків. Корисна порада дозволить зберегти цілісність редьки, не пошкодивши м’якоть та шкірку плода.
  4. Обтрушувати редьку не варто ударами один про одного. Правильніше підсушити рослину під навісом, змахнувши з поверхні забруднення та шматочки ґрунту.
  5. Відбирати на зберігання можна лише цілісні та великі плоди чорної редьки. Пошкоджені краще пустити на вживання в їжу або корм худобі.
  6. Після викопування рекомендується відразу видалити бадилля, що відбирає сік у коренеплоду. Зрізати верхню частину слід повністю, залишаючи біля основи 1,5-2 див.

Чи боїться маргеланська редька заморозків

Вважається, що зелена редька – холодостійка культура. Насіння проростає вже при +3 oС. Сходи після посадки можуть витримати короткочасні заморозки до -3 oС, а дорослі рослини – до -5 oС. Незважаючи на це, варто захистити рослини, укривши їх нетканим або іншим матеріалом.

Щоб визначити, чи було пошкодження морозом, необхідно звернути увагу на бадилля. Вона страждає насамперед. Підмерзлий коренеплід має знебарвлені плями на шкірці.

Важливо! Зберігання підмерзлі овочі не підлягають. Їх необхідно переробити чи вжити у їжу.

Зберігання врожаю редьки

Дізнавшись терміни збирання врожаю редьки на зберігання у 2023 році, дачнику залишається перед відправкою плодів на лежання повторно переглянути плоди на наявність пошкоджень. Для відправки в льох підійдуть лише не пошкоджені овочі, що відрізняються великим розміром та пружністю при натисканні на м’якоть.

Плоди розкладають по ящиках шарами, пересипаючи кожен новий шар деревним вугіллям та піском. За бажання виключити появи шкідників і бактеріальних хвороб, рекомендується обваляти кожен коренеплід у меленій кориці, яка є хорошим антибактеріальним засобом, чий аромат відлякує комах та гризунів.

Підготовка до зберігання

Сухі овочі обов’язково оглядають та відбраковують плоди:

  • червивие;
  • дуже маленькі чи великі;
  • підгнилий;
  • з пошкодженнями, тріщинами та вм’ятинами;
  • підмерзлі;
  • проросшие.

Вам буде цікаво дізнатися: Способи зберігання цибулі порію та ріпчастої цибулі в домашніх умовах взимку

Така редька зберігається довго не буде. Тому відбраковані коренеплоди слід застосовувати одразу для приготування салатів тощо.

Про автора

admin administrator