Чорнично брусничне варення

Авторadmin

Чорнично брусничне варення

Зміст:

Варення з брусниці – 7 простих і смачних рецептів

Варення з брусниці – смачне і корисне ласощі, багате вітамінним складом північних ягід. Зробити домашню заготовку можна по-старому в мідному тазі, емальованої каструлі або в мультиварці. Нижче зібрані самі смачні рецепти брусничної консервації: «П’ятихвилинка», з яблуками, грушами, апельсинами, спеціями та інші.

  1. Класичний рецепт
  2. Готуємо без варіння
  3. Заготівля з додаванням яблук
  4. Брусничне варення «П’ятихвилинка»
  5. З апельсинами
  6. Технологія приготування з грушею
  7. Варення з брусниці мультиварці

Класичний рецепт

Класичне варення з брусниці містить ягоди без добавок у вигляді спецій, горіхів, цитрусових та інших фруктів. Воно застосовується в лікувальних цілях при анемії, простудних і деяких інших захворюваннях. Співвідношення інгредієнтів у заготівлі:

  • 200 мл питної води;
  • 3000 г брусниці;
  • 1400 г цукру.

Рецепт по кроках:

  • Брусницю перебрати від сміття і зіпсованих примірників, промити, просушити і скласти в емальовану ємність. Потім влити воду і довести рідину до кипіння.
  • Чверть години або трохи більше проварити ягоди на помірному вогні, потім додати цукор і, розмішуючи, знову нагріти до кипіння.
  • Після цього готове варення розлити по стерильним скляній тарі і закатати.

Брусниця відрізняється терпким терпким смаком, який не всім до душі. Але ось закономірність — чим довше зберігається варення, тим менше його терпкість.

Готуємо без варіння

Сире варення з брусниці можна тримати в холодильнику або навіть в кухонному шафці за умови закупорювання у стерильні банки. А якщо цю заготовку помістити в морозильну камеру, то вийде домашній аналог плодово-ягідного морозива. Необхідні інгредієнти:

  • 700 г червоних ягід брусниці;
  • 700 г білого кристалічного цукру.
  • Підготовлену чисту і суху ягоду подрібнити в м’ясорубці з дрібною решіткою або перебити в чаші заглибним блендером.
  • В отримане пюре всипати трохи цукру і розмішати варення до повного розчинення сипучого продукту. Тільки після цього додавати нову порцію підсолоджувача. Коли весь цукор буде розмішаний, варення готове.

Читайте також: Грудинка варено-копчена – 6 рецептів, як приготувати в домашніх умовах

Сире брусничне варення можна використовувати для приготування морсів, додавати в чай або подавати разом з млинцями або оладки.

Заготівля з додаванням яблук

Ця брусничная заготівля виходить дуже ароматною і трохи терпкою за рахунок смаку рубіновою ягоди. Часточки яблук в варення залишаються ціленькими, не розвареними, більше нагадуючи цукати. Для ласощі з брусниці та яблук знадобляться:

  • 2000 р брусниці;
  • 1000 г яблук;
  • 1500 г цукру;
  • 5 г кориці;
  • 3 бутона гвоздики.
  • Вимиті і очищені від шкірки яблука з вирізаною насіннєвий коробочкою нашаткувати скибочками. Брусницю перебрати, видаливши зіпсовані ягоди, вимити і просушити.
  • В посуд, в якій буде готуватися варення, шарами викласти яблука і брусницю, пересипаючи кожен ряд цукром. Після цього дочекатися виділення соку.
  • Приблизно через добу можна приступати до наступного етапу. Поставити фрукти-ягоди на вогонь, нагрівати склад до моменту початку кипіння, потім зняти з плити і дати настоятися заготівлі 12-16 годин.
  • Приправити варення спеціями, довести до кипіння, проварити п’ять хвилин, розлити по стерильним банкам і закупорити. Перевернути балони з консервацією догори дном, накрити ковдрою і дочекатися їх повного остигання.

Така нетривала термічна обробка брусниці і яблук допомагає зберегти більшу кількість вітамінів, цілість скибочок і ягід.

Брусничне варення «П’ятихвилинка»

Багато господинь віддають перевагу заготівлях «пятиминуткам». Причина цього полягає не тільки в швидкості приготування, але і в збереженні велику кількість вітамінів. До складу брусничної «П’ятихвилинки» входять:

  • Підготовлені ягоди помістити в каструлю з товстим або подвійним дном, засипати їх половиною кількості цукру, зазначеного в рецепті, а потім обережно перемішати дерев’яною ложкою, не пошкодивши цілісність ягід.
  • Довести склад до кипіння, варити рівно п’ять хвилин, не забуваючи знімати шумівкою піну. Потім всипати решту цукру і все розмішати, щоб солодкі кристали розчинилися.
  • Після цього розподілити масу по стерильним гарячим баночках невеликого літражу, закатати металевими кришками і залишити остигати, перевернувши догори дном.

Читайте також: Мафіни — 16 рецептів приготування в домашніх умовах

За бажанням в цю заготовку можна додати будь-які спеції: корицю, кардамон, гвоздику і цедру цитрусових плодів.

Щоб позбутися в’яжучих якостей брусниці, ягоди потрібно обшпарити окропом і трохи потримати в закритому вигляді. Тоді навіть свіжозварене варення не буде терпким.

З апельсинами

Варення з брусниці з апельсинами — це ласощі не тільки смачне, але і корисне. Всього пара його ложечок до чаю приведуть імунітет на повну «бойову» готовність, давши йому силу протистояти сезонним застуд. Щоб отримати таку вітамінну бомбу, слід підготувати:

  • 500-600 г брусниці;
  • 2 соковитих апельсина;
  • 1000 г цукру;
  • 5 г кориці в порошку.
  • Брусницю гарненько промити під проточною водою і обсушити на розстеленій рушник. З чистих апельсинів зняти трохи цедри і вичавити сік.
  • В таз або каструлю відповідного обсягу вилити апельсиновий сік, засипати ягоди брусниці і цукор. Все гарненько розмішати і настояти не менше трьох годин.
  • Потім додати корицю, готувати на помірному вогні. Варити ягоди, періодично перемішуючи і знімаючи з’являється піну. Гаряче варення перелити в чисті скляні банки і закрити кришками.

Щоб отримати більше соку з апельсинів для варення, їх потрібно спочатку ненадовго покласти в воду, а потім покатати, злегка притискаючи рукою до столу.

Технологія приготування з грушею

Варення з брусниці з грушами має гарний рубіновий колір, який купують і зацукровані грушеві скибочки, а в його смаку все збалансовано: і солодкість, і легка кислинка. Для приготування десерту потрібно:

  • 600 г ягід брусниці;
  • 600 г підготовленої грушевої м’якоті;
  • 1200 г цукру;
  • 50 мл води;
  • кориця за смаком.
  • З чистих плодів груш тонко зрізати шкірку, нарізати на невеликі скибочки і, засипавши цукром, відставити, щоб фрукти виділили сік.
  • У каструлю з грушами і цукром долити води, поставити ємність на помірний вогонь. Проварити скибочки в сиропі чверть години після закипання.
  • Потім всипати промиту брусницю і корицю, варити до консистенції, за якої крапля варення не буде розтікатися на охолодженої тарілці. На це піде приблизно 45 хвилин.

Читайте також: Суп Рамен – 7 рецептів, як приготувати в домашніх умовах

Спробувавши варення, виготовлене з груш і брусниці у співвідношенні 1:1, в наступний раз можна змінити пропорції, щоб отримати більш солодкий грушевий або ягідний смак з кислинкою.

Варення з брусниці мультиварці

Будь-яку з запропонованих вище рецептур варення легко пристосувати для мультиварки, використовуючи відповідні опції «Джем», «Варення» або «Гасіння». Але більш виправдане використання цього гаджета, якщо сировина заморожено. Все, що потрібно в цьому випадку, це:

  • 500 г замороженої брусниці;
  • 300 г цукру;
  • 30 мл свіжовичавленого соку лимона.

Як зварити варення з заморожених ягід в мультиварці:

  • На дно агрегату влити лимонний сік, далі відправити ягоди брусниці, пересипаючи їх цукром.
  • Готувати варення в режимі «Гасіння» 60-70 хвилин, знявши клапан для виходу пари, щоб консистенція заготовки була гущі. По закінченні програми тримати заготівку ще дві години на підігріві.

Зберігають такі ласощі в заздалегідь стерилізованих банках, загорнених металевими кришками.

Наостанок варто зауважити, що ягоди брусниці містять в собі багато органічних кислот, тому категорично не рекомендовано використовувати для готування брусничного варення алюмінієвий посуд. Ідеальна ємність – толстодонная каструля з нержавіючої сталі.

Брусничное простое варенье из брусники на зиму

Брусничное варенье имеет необыкновенный вкус, поэтому его можно употреблять практически с любой едой. Варенье, приготовленное по такому кулинарному рецепту, получается не очень сладким, но с насыщенным вкусом и ароматом. Кроме традиционного применения с чаем, блинами, мороженым или в выпечке, его можно подавать к жареному мясу или птице, а также к жареному сыру. И, несомненно, брусничное варенье заготавливают на зиму. Свежую бруснику перебираем, промываем, заливаем кипятком и откидываем на дуршлаг. Кладем бруснику в кастрюльку, подливаем воду и засыпаем сахарным песком. Кастрюлю с ягодами ставим на небольшой огонь. В процессе варки варенье аккуратно перемешиваем, добавляем палочку корицы и бутончики гвоздики. После того как варенье закипит, варим его на медленном огне в течение 5 минут. Затем выключаем огонь и ставим варенье охлаждаться при комнатной температуре. Остывшее варенье раскладываем по банкам и плотно закрываем крышками. Очень вкусное брусничное варенье, на приготовление которого вы затратите всего полчаса!

Варення з брусниці: 11 рецептів

Чим корисно брусничне варення? У невеликих кількостях солодкість запобігає запальні процеси, полегшує симптоми простудних захворювань. Конфітюр насичує організм дорослих і дітей поживними речовинами. Ласощі — не просто джерело для здоров’я, але і дуже смачний десерт. У статті представлені кращі варіанти приготування варення з брусниці, яка порадує всіх близьких і гостей.

Червоненькі намистинки дуже корисні. Вітаміни з них так і вистрибують. Однак ягода має протипоказання. Брусницю вживають для зниження тиску (артеріального). Тому варення не рекомендується до вживання людям, що страждають гіпотонією. Також конфітюр з цукром не підходить для діабетиків.

На замітку! А чи знаєте ви, що брусничний соус часто використовують для м’яса? Заправку отримують шляхом подрібнення ягід, які змішують з прянощами. Наприклад, з перцем, розмарином і т. д.

Страва набуває особливий смак і соковитість.

Заготовки з брусниці — це справжня знахідка взимку. Особливо при застуді. Дуже добре ласувати десертом і в цілях профілактики. А так як брусничне варення смачне, їм відмінно доповнювати будь-які ласощі. Панкейкі, сир, морозиво, тортики і т. д. а ще, обалденние виходять морси. Напій добре втамовує спрагу, насичуючи організм вітамінами.

Червоні плоди можна урізноманітнити іншими ягодами і фруктами. Рецепти варення-асорті також представлені в статті. Бажаєте порадувати рідних? Тоді приступимо до технологій приготування.

Варення з брусниці з яблуками: простий спосіб

Яблука і брусниця — вдале поєднання. Що ще можна додати до брусничне варення? Червоненькі відмінно сумісні з персиками, ранетками і багатьма іншими фруктами, навіть з деякими овочами. Наприклад, з ревенем. Ну а поки перейдемо до яблучного додатком.

  • 600 г брусниці;
  • 120 мл води;
  • 600 г яблук;
  • 1200 г піску.
  1. Ягоду перебираємо і промиваємо. Заливаємо водою і ставимо в посудину для варіння варення.
  2. Включаємо максимальний вогонь і доводимо до закипання. Кип’ятимо пару хвилин.
  3. Тим часом підготуємо яблука. Очистимо від шкірки, насіння. Наріжемо на шматочки.
  4. Відправимо фрукти в киплячу ягоду. Проваримо 5 хв. Потім всипаємо цукор. Перемішуємо і доводимо до кипіння. Після чого зменшуємо вогонь. Варимо півгодини.
  5. Знімаємо пінку і, не чекаючи охолодження, розливаємо по сухим чистим банкам.

Смачне варення з брусниці з грушею

Варення з естонським мотивами. Справа в тому, що в Естонії традиційно в брусничний конфітюр додають груші.

  • 2300 г брусниці:
  • 700 г груш;
  • 1500 р піску.
  1. Промиті ягоди пересипаємо в каструльку. Туди ж відправляємо груші, порізані часточками.
  2. Шкірку можете залишити, а от хвостики і серцевину необхідно видалити.
  3. Засипаємо все цукром. Ставимо на повільний вогонь і доводимо до кипіння, помішуючи.
  4. Утворюється знімаємо пінку.
  5. Після закипання проварюємо масу 20-25 хв. Потім розливаємо по ємностях. Кришки протираємо спиртом і герметично закручуємо.

Брусничне варення зі сливами в домашніх умовах

Простий рецепт варення з незвичайним поєднанням. Виходить смачний і густий джем.

  • 0,5 кг брусниці;
  • 750 г піску;
  • трохи води;
  • 0,5 кг сливи.
  1. Сливу ділимо навпіл, видаляють кісточки. Подрібнюємо фрукти в блендері. З’єднуємо пюре з брусницею і ставимо варитися. Додаємо кілька ложок води.
  2. Уварюють до загусання, періодично помішуючи. Потім всипаємо цукор, перемішуємо і проварюємо 3 хвилини.
  3. Розливаємо ще гарячий джем по банках. Герметично закриваємо і остуджуємо.

Брусниця з апельсином – рецепт на зиму

Суперполезное варення, яке буде виручати всю зиму. Ще це прекрасне частування для всіх гостей.

Підготуємо набір компонентів:

  • 1 кг брусниці;
  • 4 склянки піску;
  • 4 апельсина;
  • 2 склянки води.
  1. Ягоду перебираємо, промиваємо і заливаємо водою. Додаємо 2 склянки цукру і залишаємо брусницю в такому вигляді на 12 годин. За цей час плоди виділять достатньо соку.
  2. Потім зливаємо рідину в каструлю, ягоди залишаємо в окремій ємності. Ставимо сік на вогонь, додаємо 2 склянки цукру і доводимо до закипання.
  3. Далі, зменшуємо вогонь і варимо півгодини. Тим часом займемося апельсинами. Ошпарим промиті фрукти окропом. Поділимо на 2 частини. Вичавлюємо сік.
  4. З 4 штук виходить приблизно 1 склянка. Вливаємо його в сироп і кип’ятимо 5-7 хв. Потім вводимо половину обсягу ягід і проварюємо 5 хвилин. Знімаємо пінку.
  5. Решту ягід розкладаємо по стерильним банкам. Потім заливаємо сиропом і все герметично закриваємо. Перевертаємо вниз шийками і кутаем закрутки ковдрою. Залишаємо так до повного охолодження.

Вже через тиждень варення гарненько настоїться і буде готове до вживання.

Простий рецепт з додаванням яблука і лимона

Пряне варення з родзинкою. Ласощі оцінять любителі ароматних десертів з терпкими нотками.

  • 3 л брусниці;
  • 1,5 кг яблук;
  • 2 лимона;
  • 1,5 кг піску;
  • щіпка кориці;
  • 5 бутонів гвоздики;
  • ваніль за смаком.
  1. Ягоду і цукор кладемо в каструлю. Додаємо спеції, варимо все разом 10 хвилин.
  2. Потім проціджуємо сироп і проварюємо в ньому яблука, заздалегідь очищені і порізані часточками.
  3. Наприкінці варіння кидаємо лимон, порізаний півкільцями. Розливаємо готове варення по банках.

Брусничне варення з корицею, гвоздикою

Варення з прянощами, яке готується за шведським традицій. Робиться просто і швидко. А консистенція виходить густий. Хтось для отримання желеподібної маси варить джем з пектином.

Запам’ятовуйте технологію желейного варення без допоміжних добавок.

Нам буде потрібно:

  • 600 г піску;
  • 1000 г брусниці;
  • кориця, гвоздика за смаком.
  1. Ягоду перебираємо, видаляючи гілочки і зіпсовані плоди. Ставимо брусницю на вогонь. Доводимо до закипання, періодично помішуючи. Можна злегка притискати ягоду, щоб вона швидше виділила сік. Це знизить ризик пригорання.
  2. У закипілу брусницю додаємо спеції. За бажанням додатково додайте цедру цитрусових.
  3. Кип’ятимо хвилин 10. Потім знімаємо каструлю з вогню і додаємо цукор. Все ретельно перемішуємо до тих пір, поки цукор повністю не розчиниться.
  4. Розливаємо варення по банках, які попередньо простерилизуем. Способів стерилізації декілька: в мікрохвильовій печі, духовці, в великій каструлі. Ємності закатуємо і залишаємо остигати. Поступово варення загусне, вже перебуваючи в баночках.

Варення з брусниці з кедровими горішками: кращий рецепт

Незвичайний рецепт дуже корисного варення. Горішки надають особливий смак, який нікого не залишить байдужим.

  • 350 г кедрових горішок;
  • 1 кг брусниці;
  • 0,5 кг цукрового піску.
  • Брусницю перебираємо і промиваємо. Потім даємо рідини стекти.
  • Кедрові горішки теж готуємо, перебираємо. Потім з’єднуємо їх з брусницею і відправляємо в каструлю.
  • Засипаємо цукром, залишаємо так хвилин на 60. Потім ставимо на повільний вогонь і періодично помішуємо.
  • Після того як варення закипить, проварюємо хвилин 5-7. Далі, знімаємо з плити і залишаємо остигати.
  • Повторюємо кип’ятіння ще два рази, остуджуємо ще один раз. Після третьої варіння розливаємо конфітюр з сухим чистим ємкостей. Остиглі закрутки прибираємо в комору.

Дуже смачне бруснично-журавлинне варення

Всім відомо наскільки корисна і брусниця і журавлина. Багато хто не знають, на користь якої ягоди зробити вибір. Даний рецепт поєднує відразу два види.

  • 500 г брусниці;
  • 500 г журавлини;
  • 1,5 кг цукру;
  • 2 склянки води.
  1. Цукор заливаємо водою і ставимо на вогонь. Проварюємо до повного розчинення цукру.
  2. Потім вводимо промиту ягоду (брусницю та журавлину). Варимо до закипання. Кип’ятити 5-7 хвилин.
  3. Готове варення розливаємо по банках.

Рецепт варення з брусниці з волоськими горіхами

Це яскраве цікаве ласощі, яке порадує смаком і користю в зимову пору. Також конфітюр відмінно підійде для начинки будь солодкої випічки.

  • 0,5 кг брусниці;
  • лимонна кислота — на кінчику ножа;
  • пів склянки волоських горіхів;
  • 400 г піску.
  1. Брусницю промиваємо і перекладаємо в каструлю. Додаємо пісок і лимонку.
  2. Коли заготовка закипить, зменшуємо вогонь і варимо 15 хвилин. Волоські горіхи ділимо на кілька частин і відправляємо до провареної ягоді.
  3. Все перемішуємо і проварюємо хвилин 10. Готове варення розливаємо по банках. Закриваємо герметично кришками і залишаємо остигати. Потім удираем в комору.
  4. Такі закрутки підходять для зберігання без холодильника.

Брусниця з шишками: незвичайне варення

Зелені соснові шишки давно відомі своїми лікувальними властивостями. Їх часто застосовують в народній медицині. А варення з таких плодів — справжнє джерело для здоров’я. Ласощі насичено вітамінами та іншими поживними речовинами. Піднімає імунітет, благотворно впливає на організм, повертає бадьорість і багато іншого.

Підготуємо набір компонентів:

  • пів склянки брусниці;
  • зелені шишки соснові — 2 кг;
  • 4 кг цукру;
  • 2,5 л води.
  1. Змішуємо цукор з водою в емальованій каструлі. Доводимо до закипання.
  2. Шишки промиваємо і додаємо в сироп. Брусницю пропускаємо через блендер/соковижималку або будь-яке інше подрібнювати пристрій підійде і звичайна картофелемялка.
  3. Брусничне пюре відправляємо в сироп з шишками. Варимо все разом десь 3 години.
  4. Потім розливаємо варення по банках.

На замітку! Немає підходящої посудини? Варіть конфітюр в мультиварці. Самий підходящий режим “гасіння”. І не забувайте періодично відкривати кришку, щоб помішувати заготовку.

Дуже смачне брусничне варення без варіння

На замітку! Як уникнути утворення цвілі? Перед тим як закривати баночки кришкою, посипайте поверхню варення цукром.

Таке сире варення відмінно поєднується з сиром, кашами, морозивом. З нього виходять дуже смачні морси. А головне, десерт залишається неймовірно корисним. Вітаміни зберігаються по максимуму, так як брусниця тут не піддається тепловій обробці.

  • Червоні намистинки промиваємо і відкидаємо на скатертину або паперові рушники. Даємо плодам обсохнути.
  • Потім подрібнюємо ягоду заглибним блендером. В отримане пюре додаємо пісок. Можна перетерти брусницю з невеликим вмістом цукру. Це вже справа смаку.
  • Все добре перемішуємо і розливаємо масу по стерильним банкам. Зберігаємо в холодильнику.
  • Як швидко варення зварити? Читайте рецепти “п’ятихвилинка”.

Сподобалися рецепти? Розкажіть друзям! Також поділіться власним досвідом в коментарях.

Автор статті: Дороніна Юлія Василівна.

Про автора

admin administrator