Цукати з імбиру корисні властивості

Авторadmin

Цукати з імбиру корисні властивості

Цукати з імбиря: користь, шкода, лікувальні властивості та способи приготування

Користь і шкода цукатів з імбиря мають велике значення для всіх, хто планує використовувати їх з лікувальною метою. Про користь цього десерту буквально ходять легенди, але потрібно розуміти, що деяким він може бути протипоказаний. Про це ми розповімо в статті. Варто чітко розуміти, при яких захворюваннях даний продукт дійсно виявиться корисним, а при яких завдасть шкоди.

  • Опис
  • Користь
  • Лікувальні властивості
  • Протипоказання
  • Підготовка до приготування
  • Класичний варіант
  • Спосіб приготування з лимонною кислотою
  • Рецепт цукатів, проварених із сіллю
  • Варіант з сушаркою
  • Цукати, схожі на цукерки
  • Готуємо без цукру

Опис

Важливо розуміти, в чому полягають користь і шкода цукатів з імбиру, щоб правильно використовувати це ласощі і приймати тільки в тому випадку, коли це дійсно необхідно і гарантовано не завдасть ніякої шкоди здоров ‘ю.

По суті, ці цукати являють собою підсушені шматочки імбирного кореня, уварені в насиченому цукровому сиропі. Імбир – це одна з найкорисніших для людського організму і дивовижних трав ‘янистих рослин. Його батьківщиною офіційно вважається Західна Індія, але в даний час імбир можна зустріти і на інших континентах. Він росте у В “єтнамі, Китаї, Західній Африці, Японії, Аргентині, Бразилії та на Ямайці.

При цьому варто визнати, що зовні цукати в цукрі з імбиру виглядають вкрай непрезентабельно. Це блідо-жовті сильно засахарені ломтики зовсім невеликого розміру. При цьому вони зберігають пекучий смак свіжого імбиру, який стає не таким вираженим через те, що пом ‘якшений солодістю. Найголовніше полягає в тому, що цукати зберігають переважну більшість корисних властивостей, властивих вихідному продукту. Адже в імбиря їх не просто багато, а неймовірна кількість! Ця рослина вважається одним з головних цілющих засобів у східній медицині.

Користь

Уважно розглянемо користь і шкоду цукатів з імбиру. Вважається, що корисних властивостей у них, як і у свіжої рослини, дуже багато. У складі цукатів з імбиря міститься велика кількість корисних компонентів, що дозволяє вважати це ласощі ефективним засобом від багатьох відомих недуг. Серед важливих для нашого організму речовин в імбирі містяться:

  • магній;
  • калій;
  • фосфор;
  • марганець;
  • кальцій;
  • натрій;
  • хром;
  • кремній;
  • залізо;
  • германій;
  • вітамін С;
  • олеїнова, нікотинова і лінольова кислота;
  • холін;
  • триптофан;
  • фенілаланін;
  • аспарагін;
  • валін;
  • метіонін;
  • треонін.

Варто зазначити, що навіть це не повний перелік. Насправді корисних речовин ще більше, це тільки найголовніші і найважливіші.

Своїм характерним пекучим смаком, за яким відразу можна дізнатися цю рослину, імбир зобов ‘язаний гінгеролу. Ця речовина, яка сприяє прискоренню обмінних процесів в організмі, надає знеболюючу, протизапальну дію, а також перешкоджає утворенню пухлин.

Завдяки такій кількості різноманітних речовин мають безліч корисних властивостей цукати з імбиру.

До найважливіших з них можна віднести:

  • лікування різних захворювань верхніх дихальних шляхів за рахунок зігріваючого, протизапального, дезінфікуючого, потогонного, відхаркувального, противідечного і знеболюючого дії;
  • зміцнення імунної системи людини;
  • надання спазмолітичної дії;
  • активізування травних процесів в організмі; цукати знімають інтоксикацію, позбавляють від запорів, збуджують апетит;
  • лікування всіляких гнійничкових захворювань шкіри;
  • очищення крові від токсинів і поліпшення кровообігу;
  • нормалізація жіночої та чоловічої гормональної систем;
  • уповільнення старіння організму;
  • оздоровлення серцево-судинної системи;
  • регуляція ліпідного обміну, що значно сприяє схудненню;
  • протипухлинна дія;
  • підвищення витривалості і поліпшення пам ‘яті.

Таким чином, користь цукатів з імбиру при правильному вживанні цього засобу дійсно велика.

Лікувальні властивості

Окремий інтерес становлять лікувальні властивості цього засобу народної медицини. Більшість пацієнтів, які їх використовували при всіляких захворюваннях, позитивно відповідали на питання, чи корисні цукати з імбиру. При цьому варто визнати, що у вигляді цукатів ця рослина не так ефективна, як у свіжому, але все одно здатна допомогти при різних недугах. Цукати з кореня імбиря застосовують при комплексному лікуванні різних захворювань, а також для їх профілактики.

В першу чергу такі цукати ефективні в боротьбі з простудними захворюваннями. Вони мають здатність знищувати хвороботворні бактерії, нейтралізувати запальні процеси, знімати набряки. При цьому вони добре зігрівають, стимулюють відхаркування, усувають озноб. Якщо у пацієнта ангіна, то вважається, що хворому досить ретельно розжувати невеликий шматочок засахарного імбиря, щоб хворобливі і неприємні відчуття в горлі остаточно пройшли.

Радять цукати і пацієнтам, які мають захворювання шлунково-кишкового тракту. Ця корисна солодкість ефективно стимулює травну систему, значно покращуючи шлункову секрецію, підвищує апетит, позбавляє від відрижки.

Імбир, у тому числі і у вигляді цукатів, вважається ефективним протипаразитним засобом, який дозволяє позбутися глистних інвазій. До того ж він ефективно очищає кров, сприяє зміцненню судин, виводить з організму шкідливий для людини холестерин. За рахунок останніх перерахованих властивостей його часто радять приймати при стабільно високому артеріальному тиску, при занепаді сил, в якості допоміжного засобу в боротьбі з атеросклерозом.

Звичайно, цукати з імбиря (фото представлені в статті) – не панацея від усіх хвороб. Підкреслимо, що це все ж народний спосіб лікування, тому при серйозних недугах допускається його використання тільки в якості допоміжного засобу при комплексному лікуванні. Нарівні з лікарськими препаратами, виписаними лікарем, ці цукати допомагають при артрозі, артриті, ревматизмі. Вважається, що імбирний корінь здатний ефективно призупиняти зростання ракових клітин, тому його рекомендують для профілактики онкологічних захворювань.

Часто імбирні цукати приймають представниці прекрасної статі. Для них цей засіб рекомендовано для зняття спазмів при занадто болючих місячних. До того ж імбирний корінь має здатність стимулювати матку. Вважається, що це допомагає при спробах позбутися від безпліддя.

Рекомендують засіб на основі імбиря і при токсикозі. Цукати ефективно знімають симптоми, які його супроводжують. Нарешті, імбир має властивість спалювати жири, тому його включають до складу різноманітних дієт, рекомендують пацієнткам, які позбавляються від зайвих кілограмів. Варто мати на увазі, що цукати при цьому показують ефективність тільки в малих дозах, оскільки через наявність в них цукру вони вважаються висококалорійними і багатими вуглеводами. Калорій у цукатах утричі більший, ніж у свіжому імбирі. Тож тим, хто веде боротьбу із зайвою вагою, все-таки краще зробити вибір на користь свіжої рослини, без додаткових домішок.

Наприкінці додамо, що імбир з давніх часів відомий як ефективний афродизіак, який значно підвищує статевий потяг і жінок, і чоловіків.

Протипоказання

Важливо пам ‘ятати про користь і шкоду цукатів з імбиру. На жаль, цей засіб не для всіх вважається безпечним. Є категорія пацієнтів, яким воно протипоказано, оскільки може заподіяти реальної шкоди. Справа в тому, що сам по собі імбирний корінь – рослина, дуже насичена за своїм складом. Тому його прийом, навіть у формі цукатів, не завжди можна вважати абсолютно безпечним. Як і у всього в цьому світі, існують протипоказання і у цукатів з імбиру.

Перш за все, обережність варто проявляти пацієнтам з цукровим діабетом. У цьому випадку хворим заборонені цукати в будь-якому вигляді, в тому числі і приготовані на основі імбиру, так як вони містять у своєму складі велику кількість цукру. Це один з основних компонентів, без якого ніяк не обійтися (як зробити цукати з імбиря, буде розказано в статті). Тому при цукровому діабеті цей засіб категорично протипоказано.

Також завдадуть шкоди цукати з імбиря при виразці дванадцятипалої кишки і виразці шлунка. Справа в тому, що деякі компоненти, що входять до складу цієї ласощі, здатні сильно дратувати слизову оболонку. В результаті запальні процеси в шлунково-кишковому тракті значно посилюються.

Більш того, імбир не рекомендується при важких захворюваннях нирок і печінки, особливо при сечокам ‘яній або жовчокам’ яній хворобі. Його стимулююча дія може провокувати рух каменів, що саме по собі є вельми болючим процесом. До того ж є ймовірність застрягання каменів, що може призвести до операції. Варто визнати, що дія, які надають цукати, значно слабша, ніж у свіжої рослини, але вона все одно досить сильна. Тому краще утриматися від цього засобу за наявності цієї недуги.

Також імбир протипоказаний при кровотечах будь-якого виду, так як здатний значно погіршити стан пацієнта. Не можна його приймати і при підвищеній температурі тіла.

Варто мати на увазі, що імбир володіє здатністю значно посилювати дію практично всіх препаратів, з якими він застосовується паралельно. Варто бути особливо обережним при супутньому прийомі лікарських препаратів від аритмії, підвищеного артеріального тиску, кроворозріджувальних засобів, а також ліків, що сприяють зниженню рівня цукру в крові.

Ще раз підкреслимо, що сам по собі імбир дуже ефективний при боротьбі з зайвою вагою. А ось приймати цукати на його основі, щоб позбутися зайвих кілограмів, все-таки вважається недоцільним. У 100 грамах продукту міститься 216 кКал, що є досить високим показником, особливо для тих, хто прагне до зниження ваги. Звичайно, в цукатах міститься гінгерол, який сприяє спалюванню калорій, але все-таки зловживати цим продуктом не варто, так як це може призвести до протилежного ефекту. В результаті ви можете не схуднути, а, навпаки, поправитися.

Також завжди варто пам ‘ятати про індивідуальну непереносимість самого імбиру і окремих компонентів, що входять до складу даного засобу. Через те, що імбир – сильнодіюча рослина, що містить безліч різних речовин, є ймовірність спровокувати потужну алергічну реакцію. Тому вживати його рекомендують з підвищеною обережністю.

Підготовка до приготування

Можна без зусиль приготувати в домашніх умовах цукати з імбиря. Для цього існує безліч способів, але для початку потрібно визначитися з тим, як правильно вибрати потрібну рослину, яка виявиться найефективнішою.

При приготуванні цукатів з імбиря в домашніх умовах слід брати тільки свіжий корінь зі світлою і обов ‘язково гладкою шкіркою. Справа в тому, що зі старого кореня у вас вийдуть занадто гострі цукати, а з молодого – недостатньо пекучі, а значить, і не ефективні.

Готуючи рослину, потрібно завжди пам ‘ятати про те, що більшість корисних речовин зосереджена безпосередньо під шкіряною, тому зчищати її слід дуже акуратно, тонким шаром, попередньо її промив. Наприклад, деякі використовують для цього навіть не ніж або овочерізку, а звичайну чайну ложку, просто зіскрібаючи шкірку. Щоб очищати імбир було ще зручніше, корінь можна розламати не кілька невеликих шматочків, так робота піде ще швидше.

Після того як імбир позбавлений від шкірки, його подрібнюють, нарізаючи довгими смужками або колечками. При цьому товщина нарізки залежить від того, наскільки гострим ви хочете отримати кінцевий продукт. Цукати з імбиря, в домашніх умовах приготовлені з тонких ломтиків, будуть на смак менш гострими, ніж ті, що були зроблені з брусочків або кубиків.

Щоб позбутися зайвої гіркоти, рекомендується вимочити імбир. Такий спосіб рекомендують у багатьох рецептах цукатів з імбиря. Для цього заготівлю потрібно залити крижаною водою, залишивши в такому вигляді на три доби. Воду слід міняти кожні дванадцять годин.

Класичний варіант

Для приготування цукатів з імбиря в домашніх умовах за рецептом, який визнаний класичним, вам буде потрібно по 300 г цукрового піску та імбирного кореня, зовсім трохи чистої питної води.

Очистіть імбир від шкірки і наріжте тонкими ломтиками. Потім 30-40 хвилин варите його у воді, щоб він втратив занадто сильну пекучість і став м ‘якшим. Після цього його рекомендується трохи підсушити і остудити.

Поки імбир сохне, приготуйте цукровий сироп. Для цього в трьох склянках води вам потрібно проварити цукор до його повного розчинення. У сироп покладіть шматочки імбиру, уварюючи його на слабкому вогні до тих пір, поки вся волога остаточно не випариться. Імбир при цьому повинен стати злегка прозорим. Під час цього процесу важливо стежити за тим, щоб ваші майбутні цукати не підгоріли. Уникнути цього вдасться, регулярно перешкоджаючи їх.

Після уварений в сиропі імбир викладіть на противінь, присипаний цукром і застелений пергаментом. Зверху ще раз присипте його цукровим піском. Всього у вас піде приблизно дві третини склянки. Тепер ставте його в духовку при температурі 40 градусів приблизно на півгодини. В принципі, можна обійтися і без духовки, залишивши цукати сушитися при кімнатній температурі. Але в цьому випадку на приготування піде значно більше часу (приблизно близько доби).

Вже готові імбирні цукати пересипають у банку зі щільною кришкою або прибирають у целофан. У такому вигляді їх можна зберігати від трьох до чотирьох місяців. Це класичний спосіб, який допоможе зробити цукати з імбиря вдома.

Цікаво, що їх використовують не тільки в якості лікарського засобу народної медицини, а й активно застосовують в кулінарії. Це поширений інгредієнт при приготуванні мармеладу, конфітюру, джему і багатьох інших солодощів. За допомогою цукатів можна покращувати корисні та смакові властивості цих солодощів. Також вони сприяють процесам природної консервації. Справа в тому, що сам імбир є відмінним консервантом, причому не важливо, в якому він вигляді – засахареному або свіжому.

Цукати з імбиру додають у всіляку випічку. У цьому випадку аромат стає пряним, а сам смак – більш насиченим. Наприклад, їх використовують у традиційних російських пряниках, які тому і називаються імбирними.

Імбирні цукати – звичний для багатьох компонент при приготуванні компотів. Також на їх основі роблять деякі алкогольні напої, в першу чергу лікери.

Багато хто воліє замінювати цукерки цукатами з імбиря. Це не тільки смачно, але й набагато корисніше. З ними рекомендується пити чай в холодну пору року в якості профілактики вірусних і простудних захворювань. При цьому цукати можна класти прямо в чашку. Шматочки імбиру допоможуть вам зігрітися, зроблять вас енергійнішими, сприятимуть зміцненню імунітету.

Більш того, сироп, який залишиться після приготування цукатів, ви можете також доливати в чай. У цьому випадку він придбає дивовижно приємний аромат і стійке післясмак.

Спосіб приготування з лимонною кислотою

Для цього варіанту вам потрібно взяти 200-250 г подрібненого кореня імбиря, який заливається двома склянками окропу, а після проварюється на мінімальному вогні протягом години. Це потрібно, щоб вся зайва гіркота частково виварилася. Якщо ви плануєте вживати ці цукати в якості звичайного десерту, а не лікарського засобу, то воду радять змінити кілька разів. Так ніякої неприємної гіркоти практично не залишиться.

Тепер слід зробити сироп. Для цього беруть половину склянки води і 200 г цукру. Попередньо проварений, а потім ретельно просушений імбир (робити це найкраще на ситі), кладуть в каструлю з сиропом, в якій варять до тих пір, поки сироп остаточно не загустіє, а шматочки самої рослини не стануть прозорими. Це буде свідчити про те, що імбир повністю просочився цукром, що дуже важливо для нас.

Далі в плоскій тарілці потрібно змішати чверть ложки лимонної кислоти з двома столовими ложками цукрового піску. Кухонними щипцями або звичайною виделкою викладайте шматочки імбиру в підготовлену суміш, ретельно обвалюючи його з усіх боків. Це простий рецепт цукатів з імбиря, який вийде реалізувати навіть у починаючої господині.

Рецепт цукатів, проварених із сіллю

Це дуже незвичайний спосіб, що дозволяє приготувати цукати з імбиру. У цьому випадку вам потрібно два великих імбирних корені, одна чайна ложка солі і 250 г цукру.

Імбир нарізають тонкими платівками товщиною не більше п ‘яти міліметрів. Його заливають водою, щоб рідина повністю покрила нарізку приблизно на два сантиметри. У цю ж миску слід додати чверть чайної ложки солі. У такому розчині імбир слід варити протягом 30 хвилин.

Після цього рідину обов ‘язково потрібно злити, а імбир залити свіжою водою з точно такою ж кількістю солі. Тепер варите 20 хвилин. Повторіть процедуру зі зміною солоної води та варінням протягом 20 хвилин ще два рази.

Після завершення проварювання в солоній воді в цьому рецепті цукатів з імбиру в домашніх умовах рекомендується основний інгредієнт засипати всім приготованим цукром і залити одним літром холодної води. Корінь слід варити на мінімальному вогні півтори години. При цьому каструлю закривати кришкою не слід.

Готові дольки обсипте цукром з усіх боків і висушіть до готовності. Ось оригінальний рецепт, який допоможе вам зробити цукати з імбиря.

Варіант з сушаркою

Цю страву можна сушити при кімнатній температурі, в духовці або скористатися електросушаркою. Це дієвий і ефективний спосіб зробити цукати з імбиря.

У даному випадку нам потрібні такі компоненти:

  • 800 г очищеного свіжого імбиря;
  • 400 г цукрового піску;
  • 1 літр чистої питної води;
  • 150-200 г цукру на посипання.

Клубні імбиря очищаємо від шкірки. Розраховуйте, що з одного кілограма клубнів у вас якраз вийде близько 800 г свіжого імбиря. Нарізаємо його тонкими пластинами, при бажанні можна скористатися спеціальною теркою.

Імбир кладемо в каструлю і насипаємо цукор. Заливаємо все водою і чекаємо, поки сироп закипить. Води потрібно налити стільки, щоб вона повністю покрила корінь. Тут головне – не перестаратися, оскільки рідини не повинно бути занадто багато.

Коли сироп закипить, вогонь слід зменшити, далі варити імбир до готовності. Вся вода повинна викіпіти, щоб у вас на дні каструлі залишився густий і карамелізований сироп. При цьому смужки імбиря стануть на вигляд прозорими і блискучими. Це означає, що ви все виконуєте правильно, і розібралися, як робити цукати з імбиру.

Шматочки імбиру викладаємо на сито, даючи сиропу збігти в спеціально приготовану миску. У тарілку насипаємо цукровий пісок, викладаємо на неї платівки. Ретельно обвалюємо кожну в цукрі, а потім відправляємо на піддони електросушарки. Включаємо високий режим. На приготування цукатів з імбиря в сушарці йде близько 5 годин. Після вимикання побутового приладу рекомендується залишити імбир на піддонах до його повного висихання.

Цукати, схожі на цукерки

Якщо ви будете готувати цукати за цим рецептом, то отримаєте не тільки ефективний лікарський засіб, але і справжнє ласощі, якому можуть позаздрити багато солодкоїжок. Такі цукати в результаті виходять схожими на справжні цукерки. Домогтися цього ефекту вдається за рахунок тривалого вимочування і варіння, під час яких вони втрачають більшу частину своєї неприємної пекучості.

Почати слід з того, що імбирні платівки вимочують у воді протягом трьох діб. За цей час воду слід поміняти три-чотири рази. Вимочений імбир заливають водою, а потім проварюють ще 20 хвилин на середньому вогні. Після цього воду зливають, замінюючи її чистою. Корінь варять ще 20 хвилин. Цю ж процедуру слід повторити і втретє.

Після завершення варіння шматочки імбиру викладіть на дуршлаг, дочекавшись, поки рідина повністю не стече. Тепер імбирну масу рекомендується зважити, щоб визначитися з необхідною кількістю цукру. Співвідношення звареного імбиря і цукрового піску має бути один до одного. При цьому води слід взяти в розмірі половини від кількості використовуваного цукру. Далі вариться сироп з води і цукру.

Підготовлені шматочки імбиру 20 хвилин готують в солодкій масі, а після залишають в каструлі на вісім-десять годин до їх остаточного остигання. Потім імбир проварюють ще раз 20 хвилин, знову остужають. Всього дану процедуру слід повторити три рази. Відварені в сиропі ломтики ретельно обсипають цукром і висушують.

До речі, існує чимало способів сушіння цукатів. Наприклад, їх можна викласти на противагу, застелену спеціальним папером для випічки, або спорудити конструкцію, яка буде складатися з противня і розміщеної над нею решітки. На ґрати кладуть засахарені дольки, висушуючи їх при кімнатній температурі.

Якщо ви вирішили сушити цукати в духовій шафі, рекомендована температура повинна становити 60-70 градусів. При цьому дверцята рекомендується залишати трохи прочиненими. У решту прому вставляють кухонний рушник, коробок сірників або прихватку.

При використанні електросушарки в більшості рецептів рекомендується виставляти температуру в 50-60 градусів, а решітки міняти місцями кожні півтори-дві години.

Готуємо без цукру

Мало хто знає, що приготувати можна цукати з імбиря і без цукру. Цей рецепт буде особливо актуальний для діабетиків, яким суворо протипоказаний даний інгредієнт. У цьому випадку радять взяти 100 г імбиря, п ‘ять столових ложки води для приготування сиропу і 15 мірних ложечок “” ФітПараду “” – поширеного цукрозамінника.

Імбир чистимо, знімаючи з нього тонкий шар шкірки. Корінці нарізаємо тонкими платівками. Зверніть увагу: якщо вам попався старий імбир, у якого грубі волокна, це не повинно вас бентежити. У готових цукатах вони стануть ніжними і приємними на смак, це неприємна особливість буде усунена. На смак вашого десерту “волосатість” “ніяк не вплине, тільки на зовнішній вигляд.

Платівки імбиря варимо в звичайній воді не більше півгодини. Як правило, цього часу достатньо, щоб прибрати надмірну гостроту. Головне, водою цілком залити всі нарізані платівки на пару сантиметрів.

Після цього відвар зливають. Причому позбуватися його не варто. Збережіть його в баночці і приберіть в холодильник. Його можна додавати в чай, що дозволить урізноманітнити напій. Він, як і імбир, сприятиме схудненню та зміцненню імунітету. У каструлю з імбірем наливаємо рівно п ‘ять столових ложок води, додаємо “” ФітПарад “”. Після цього під закритою кришкою варім на мінімальному вогні ще близько півгодини. В результаті рідина повинна повністю випаритися.

При бажанні можна додати столову ложку лимонного соку і трохи лимонних скоринок, що додасть цукатам незвичайну кислинку. Для цього корочки краще приготувати заздалегідь: напередодні п ‘ять хвилин проварити в сиропі, потім залишити на кілька годин, а після ще трохи проварити. Загалом, діяти, як зі звичайними цукатами, які отримують зі шкірки цитрусових.

Сушити такі цукати з імбиря рекомендується в духовці на мінімальній температурі або в силіконовій формі. У результаті навіть без цукру у вас вийде солодкі, терпкі, гострі та ароматні цукати, які будуть володіти приємною кислинкою, якщо ви до них додасте ще й лимон. Ними можна ласувати вприкуску до чаю, а можна використовувати їх у випічці.

Цукати з імбиру: чим корисні, як зробити в домашніх умовах

Імбирні цукати — це зварені в солодкому сиропі шматочки кореня імбиру, який в сирому вигляді взагалі не нагадує ласощі. Не секрет, що це досить корисне і відома рослина, ну а в чому саме полягає його користь і як приготувати найсмачніші цукати в домашніх умовах — ми зараз дізнаємося.

  • Калорійність і хімічний склад
  • Користь
    • Для здоров’я організму
    • Для схуднення
    • Інгредієнти
    • Процес приготування

    Калорійність і хімічний склад

    Оскільки згадані цукати — це не що інше, як імбир в сахарі, то і на низьку калорійність продукту сподіватися не доводиться. У 100 г цієї смакоти міститься близько 220 ккал, які при надмірному вживанні можуть зіпсувати фігуру.

    Співвідношення БЖУ в даному випадку виглядає так:

    • білки — 3 г (на 100 г);
    • жири — 0,4 г;
    • вуглеводи — 54,5 р.

    Крім цього, до складу готового страви також входить цілий ряд корисних вітамінів і мінералів, зокрема:

    • нікотинова, каприлова, олеїнова і лінолева кислоти;
    • вітаміни А, Е, С і групи В;
    • макро – і мікроелементи (кальцій, калій, натрій, магній, фосфор, кремній, германій, залізо, хром і аспарагін — складовий елемент таких необхідних нашому організму білків);
    • амінокислоти;
    • грубі рослинні волокна (клітковина);
    • ефірні олії і смоли.

    Чи знаєте ви? Назва рослини з’явилося з-за зовнішнього вигляду кореня: він має безліч відгалужень, що нагадують роги, тому не дивно, що у перекладі з санскриту «імбир» означає «рогатий».

    Кожен з цих компонентів відіграє свою роль в функціонуванні організму, причому навіть незважаючи на незначні втрати в процесі приготування цукатів, імбир і раніше є багатим джерелом перерахованих корисних речовин.

    Користь

    Корінь імбиру широко відомий своїми дієтичними властивостями і часто використовується в цілях схуднення. Однак, крім цього, він надає і загальнозміцнюючу дію на організм, за що і цінується багатьма людьми. Простіше кажучи, всі корисні властивості імбирних цукатів можна об’єднати в дві групи.

    Дізнайтеся, чим корисний і від чого допомагає імбир, а також дізнайтеся, чим корисний корінь імбиру для чоловіків і жінок.

    Для здоров’я організму

    Навіть у суміші з цукром імбир не втрачає своїх природних можливостей і здатний поповнити запаси нашого організму поживними речовинами.

    Серед основних властивостей таких цукатів виділяють:

    • нормалізацію травних процесів (зокрема, усунення нудоти і нетравлення, а також полегшення стану при запорах);
    • позбавлення від паразитів;
    • усунення кашлю та інших ознак застуди;
    • зниження температури тіла при хворобах дихальних шляхів;
    • боротьбу зі стресом;
    • протизапальний вплив на різні системи організму;
    • полегшення болю в м’язових тканинах і суглобах;
    • попередження онкологічних новоутворень;
    • зниження кров’яного тиску;
    • зміцнення імунітету;
    • стимуляцію розумових здібностей і пам’яті.

    Також відомі випадки, коли імбирні цукати допомагали при набряклості, а ще це відмінне джерело енергії, здатний поліпшити емоційний стан людини.

    Для схуднення

    Чистий імбирний корінь з давніх часів славиться своїми дієтичними властивостями і допомагає розщеплювати жирові відкладення, одночасно покращуючи метаболізм.

    Однак можливість використання цукатів в цьому питанні дуже сумнівна, і на це є кілька причин:

    • калорійність обваленого в цукрі кореня підвищується в кілька разів;
    • при приготуванні рослина втрачає частину своєї користі.

    Важливо! Навіть разом з цукром корінь імбиру має дуже специфічний смак і сподобається далеко не кожному, тому привчати себе до подібних «перекусу» необхідно поступово, починаючи з декількох часточок в перервах між прийомами їжі.

    Правда, і тут не все так погано. Якщо ви не можете повністю відмовитися від солодкого навіть в період дієти, то імбирні цукати — ідеальний варіант для зниження тяги до нього. Крім того, подібне ласощі багато в чому зберігає свої «розігріваючі» властивості, тому при помірному споживанні ви не нашкодите фігурі.

    Як зробити в домашніх умовах

    Існує чимало рецептів домашнього приготування імбирних цукатів, але, щоб блюдо вийшло дійсно якісним, варто враховувати кілька нюансів. Пропонуємо вам один з популярних і доступних рецептів, що враховує всі тонкощі створення ласощі.

    Цукати ви також можете приготувати з кумквата, апельсина, памели, ананаса.

    Інгредієнти

    Одним з переваг саме цього рецепту є мінімальна кількість потрібних інгредієнтів, до яких відносять:

    • корінь імбиру (бажано молодий, соковитий і з не дуже волокнистої текстурою) — 600 г;
    • цукор — 500 г (після уварювання кореня його кількість повинна відповідати кількості головного інгредієнта);
    • гаряча вода — 250 мл (для сиропу) + 1 л для варіння;
    • лимон — 1 шт.

    При бажанні можна додати в сироп корицю або інші спеції на свій смак, але це зовсім необов’язково, оскільки і без них ласощі буде дуже і дуже смачним.

    Цукати з імбиру в домашніх умовах: відео

    Процес приготування

    Весь процес створення солодкого ласощі не займе у вас більше півгодини, звичайно, якщо ви будете чітко дотримуватися послідовність виконуваних дій:

    Важливо! Щоб готова страва не було дуже гірким, при варінні імбиру слід кілька разів міняти воду, кожного разу проварюючи корінь у чистої рідини 5-10 хвилин.

    Зберігається готову страву дуже довго, зберігаючи при цьому всі свої корисні властивості, головне — щільно закручувати кришку і не допускати контакту з повітрям.

    Протипоказання і шкоду

    На жаль, незважаючи на всю можливу користь імбирних цукатів, насолодитися ними зможуть далеко не всі бажаючі. Список протипоказань до вживання такого ласощі не маленький, тому, перш ніж братися за його приготування, варто з’ясувати, чи можна вам його чи ні.

    Утриматися від вживання цієї смачної корисності, перш за все, потрібно:

    • людям, які страждають від цукрового діабету або ожиріння;
    • тим, у кого діагностовано виразка шлунка і дванадцятипалої кишки (сам по собі імбир надає дратівливу дію на слизову цих органів);
    • людям з ознаками жовчнокам’яної і сечокам’яної хвороби, так як складові компоненти імбиру можуть спровокувати рух каміння;
    • страждають від кровотеч і високої температури.

    Дотримуватися певної обережності при вживанні імбирних цукатів слід і тим, хто приймає лікарські препарати від підвищеного тиску, аритмії та цукрового діабету. Зрозуміло, останній також є прямим протипоказанням до вживання будь-яких подібних ласощів.

    Чи знаєте ви? З цукровим діабетом сьогодні живе більше 240 мільйонів чоловік, що становить майже 6% від усього дорослого населення планети. За деякими даними, найбільше таких хворих проживає в Індії.

    Підвищена уважність щодо імбирних цукатів потрібна і людям, страждаючим від всіляких алергічних реакцій, а дітям можна давати не більше 2-3 штучок зацукрованого імбиру, щоб не спровокувати розвиток карієсу.

    На користь такого виду імбиру сумніватися не доводиться, а щоб уникнути негативних наслідків від споживання цукру, потрібно лише дотримуватися певних норм, які в кожному окремому випадку розраховуються в індивідуальному порядку.

    Ще від Мами:

Про автора

admin administrator