Цвітна капуста в чому користь

Авторadmin

Цвітна капуста в чому користь

Що станеться з тілом, якщо регулярно їсти цвітну капусту

Насамперед, як зазначила дієтолог, протизапальні властивості цвітної капусти допоможуть зменшити хронічне запалення в усьому організмі та покращити стан здоров’я.

Цвітна капуста багата поживними речовинами, які надають їй унікальних переваг, такими як клітковина, вітамін С, вітамін К і холін.

Ці властивості дають вам вагому причину їсти її часто або навіть щодня, пише Eatingwell. Найголовніше те, що цвітна капуста багата на клітковину, яка допоможе налагодити травлення, засвоєння поживних речовин та імунну функцію, сказала дієтолог Ніколь Ендрюс.

Може знизити ризик раку

Це одна з причин, через яку цей овоч став більш популярним. Цвітна капуста містить такі сполуки, як сульфорафан і глюкозинолати, які підтримують процеси детоксикації в організмі, пригнічують ріст ракових клітин і навіть викликають їх загибель.

Може поліпшити здоров’я серця

Завдяки високому вмісту клітковини і тим же сполукам, які можуть допомогти запобігти раку, цвітна капуста може дати поштовх серцю, знижуючи рівень холестерину, зменшуючи запалення і підтримуючи загальне здоров’я серця, сказала Ендрюс.

Завдяки вмісту пребіотичної клітковини цвітна капуста допомагає живити корисні бактерії в кишківнику. “Наявність здорового мікробіома кишківника має вирішальне значення для загального здоров’я, не кажучи вже про зниження ризику раку товстої кишки”, – зазначила Ендрюс. Клітковина також сприяє здоровому травленню і допомагає підтримувати регулярні випорожнення.

Може допомогти зменшити запалення

Якщо у вас запальне захворювання кишківника або синдром подразненого кишківника, ви знаєте, як це – мати запалення в кишківнику. За словами Ендрюс, оскільки цвітна капуста багата на антиоксиданти та протизапальні сполуки, вона може зменшити запалення.

Протизапальні властивості цвітної капусти виходять за рамки кишківника; це може допомогти зменшити системне (хронічне) запалення в усьому організмі. Приборкання хронічного запалення може допомогти знизити ризик наслідків для здоров’я.

Інші новини про користь овочів

Овочі, ягоди та фрукти – невичерпне джерело вітамінів. Вони необхідні, щоб обмінні процеси в організмі людини не порушувалися. Серйозна нестача вітамінів обов’язково позначиться на стані здоров’я. Тому вчені назвали найкорисніші овочі та фрукти: топ 10 дарів природи, без яких не обійтися.

Вас також можуть зацікавити новини:

Чим цвітна капуста краща за інші овочі: цікаві факти

Якщо коротко, то цвітна капуста – це мінімум калорій і максимум користі. Тому включити її в свій раціон буде хорошою ідеєю, зазначає 24 канал.

Користь цвітної капусти

Цей овоч має велику кількість мінералів, такі як: залізо, калій, кальцій, магній, натрій і фосфор. Крім у ньому містяться такі вітаміни: як А, B1, В2, В3, В6, В9, C, Е, Н, PP.

Регулярне вживання цвітної капусти позитивно впливає на всі органи та системи людини. Окрім того, антиоксиданти капусти допомагають уникнути злоякісних пухлин, зокрема, зменшує ризик розвитку раку молочної залози, репродуктивних органів, легенів, шкіри і товстої кишки.

Існує безліч рецептів для приготування капусти / Фото fruitnews

Цвітна капуста містить багато клітковини, а це допомагає уникнути проблем із шлунково-кишковим трактом. Волокна цього овоча сприяють виведенню токсинів і мають протизапальну дію, а це зменшує ризик виникнення серцево-судинних захворювань, діабету й ожиріння.

Холін, який міститься у цвітній капусті, сприяє гарному сну, покращує концентрацію і пам’ять. А ще цвітна капуста стала незамінним овочем для оптимальної роботи опорно-рухового апарату. Її набір вітамінів полегшує засвоєння кальцію, що відіграє ключову роль для міцності кісток.

Кому не варто їсти цвітну капусту

При тому, що в овочі містяться вітаміни та мінерали, і він є корисним для людини, надмірне споживання призводить до розладу шлунку та метеоризму.

Овоч не можна їсти при:

  • гострої виразки або гастриті;
  • недуги щитовидної залози;
  • важких захворюваннях нирок;
  • гіпертонії та серцевої недостатності;
  • індивідуальної алергії.

Дорослій здоровій людини рекомендовано вживати не більше 1,5 кілограма цього овочу на добу.

Як правильно обрати цвітну капусту

Овоч має бути білого або вершково-білого кольору. На капусті немає бути плям: жовтих або чорних. Голівка цвітної капусти має мати гарну та тверду основу, а листя – свіже, зелене.

Форма овочу – цілісна, щоб пагінці не розвалювались.

Капуста має виглядати привабливо / Фото youtube.com

Де та як зберігати цвітну капусту

Удома можна загорнути овоч у харчову плівку та покласти в ящик холодильника. Це допоможе максимально довго залишатись овочу свіжим.

Такий спосіб зберігання розрахований на 4 – 5 днів, а далі на овочі можуть з’явитися пожовтіння.

Що можна приготувати з такої капусти

Перед приготуванням, овоч треба ретельно помити. Стандартні рецепти – це приготування на пару або смаження (звісно, краще обирати перший варіант). А є ще й сорти, які можна споживати в сирому вигляді.

Прості та смачні рецепти

Капуста в клярі

Інгредієнти:

Капуста кольорова – 1 кілограм
Борошно – 150 грамів
Сметана – 1 стакан
Масло вершкове – 100 грамів
Яйця – 3 штуки
Сода – на “кінчику ножа”
Сіль – 1 чайна ложка
Цукор – 0,5 чайної ложки

Спосіб приготування:

  1. Овоч ретельно помити та відділити суцвіття.
  2. Готові суцвіття викласти в каструлю та залити окропом. Посолити. Варити на середньому вогні протягом 5 хвилин.
  3. Для кляру: збиваємо яйця, додаємо сметану і борошно, соду, сіль, цукор за смаком.
  4. Розмішуємо до однорідної маси.
  5. На сковороду викладаємо суцвіття, які попередньо вмочали у кляр.
  6. Обсмажуємо на маслі протягом 2 – 3 хвилин.

Одна з найпростіших страв з цвітної капусти / Фото 1000.menu

Салат із цвітної капусти, свіжих огірків і помідорів

Інгредієнти:

Цвітна капуста – 500 грамів
Огірки – 200 грамів
Помідори – 250 грамів
Зелена цибуля – 50 грамів
Сметана – 2 столові ложки
Сіль та цукор за смаком

Спосіб приготування:

  1. Капусту ретельно миємо та розділяємо на суцвіття.
  2. Опускаємо суцвіття в киплячу підсолену воду і варимо до м’якості, протягом 5 хвилин.
  3. Огірки очищуємо від шкірки, а помідори від плодоніжок. Огірки, помідори та зелену цибулю нарізаємо.
  4. Усі овочі змішуємо і заправляємо цукром, сіллю та сметаною. Викладаємо в салатник і прикрашаємо красиво нарізаними огірками та помідорами.

Салат готується швидко / Фото gk-press.if.ua

Важливо! Цей матеріал має винятково загальноінформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Але якщо Вам потрібні встановлення діагнозу або медична консультація, обов’язково зверніться до лікаря.

6 причин, чому варто вживати цвітну капусту

Якщо ви дбаєте про свій раціон чи намагаєтесь схуднути, то не обійдетесь без вживання цвітної капусти. Здорово 24 розповідають, про переваги споживання цього продукту.

Користь цвітної капусти для здоров’я

Мало калорій, багато користі

Цвітна капуста дуже низькокалорійна, але містить багато вітамінів. Вона наситить організм такими поживними речовинами, як: вітаміни С, К, В6, калій, марганець, магній, фолієва кислота, фосфор.

Високий вміст клітковини

Цвітна капуста містить багато клітковини / Фото Unsplash

Головна перевага капусти – клітковина, яка входить до складу. Одна склянка капусти містить 3 грами клітковини. Саме ця кількість становить 10% від денної потреби людини. Клітковину дуже важливо додавати у раціон, адже вона є їжею для корисних бактерій у кишківнику. До того ж овочі, які містять багато цього корисного елементу, здатні зменшувати ризик серцево-судинних захворювань, раку та діабету.

Джерело антиоксидантів

Цвітну капусту цінують за високий вміст антиоксидантів, які в організмі виконують важливі функції: захищають клітини від шкідливих вільних радикалів та запалень. Поживні речовини входять у склад всіх хрестоцвітних овочів, але саме у цвітній капусті є глюкозинолати та ізотіоціанати – групи антиоксидантів, які здатні уповільнюють ріст ракових клітин.

Допоможе схуднути

Капуста допоможе схуднути / Фото Unsplash

У склянці капусти міститься всього 25 калорій, що дозволяє їсти її у великих кількостях. До того ж клітковина, якою багата капуста, уповільнює процес травлення, тому ви довше зможете почуватись ситими.

Високий вміст холіну

Багато людей страждають через дефіцит холіну, якого можна швидко позбутись завдяки капусті. Він виконує в організмі багато важливих функцій, зокрема відіграє важливу роль у підтримці цілісності клітинних мембран, синтезі ДНК та метаболізмі. Холін також причетний до синтезу нейромедіаторів, які необхідні для здорової нервової системи.

Капуста безпечна для всіх

Цвітна капуста належить до сімейства хрестоцвітних та підійде для всіх, у кого немає алергії. Проте варто пам’ятати про норми та не перебільшувати, адже надмірне споживання може викликати гіпотиреоз.

Про автора

admin administrator