Цвітна капуста збирання та зберігання

Авторadmin

Цвітна капуста збирання та зберігання

Зміст:

Цвітна капуста та як її приготувати. Поради та найкращі рецепти

Цвітну капусту можна використовувати сирою як інгредієнт для салатів, але можна і запікати в духовці, готувати на грилі, маринувати, варити пюре та крем-супи. Вона добре зберігається в холодильнику до 14 днів, а також гарно піддається заморожуванню.

Чим корисна цвітна капуста

  • Містить багато клітковини, яка живить мікрофлору кишківника і, як наслідок, покращує роботу травної системи.
  • Допоможе підтримувати здорову вагу. Цвітна капуста на 92% складається з води, а в 100 г цього овоча міститься усього 30 ккал.
  • Високий вміст вітаміну С: у 100 г цвітної капусти міститься 70% від рекомендованої добової норми цього вітаміну для дорослих.
  • У складі цвітної капусти багато антиоксидантів, які допомагають запобігти клітинним мутаціям, а саме знизити ризик деяких видів раку.
  • Покращений сон. У цьому овочі також міститься холін, необхідний для нормалізації сну й поліпшенню роботи мозку.

Як розібрати цвітну капусту

Для приготування багатьох рецептів з цвітною капустою, необхідно спершу розібрати її на суцвіття. Для початку ретельно помийте всю головку під проточною водою, якщо ж на ній є чорні плями або інші пошкодження — обов’язково зріжте їх ножем. Видаліть все листя біля основи головки. Акуратно, гострим ножем відріжте кожне суцвіття від ніжки капусти. Для зручності, можете спершу розрізати головку навпіл, а вже потім вирізати суцвіття. Готово! Тепер можна подрібнити капусту на салат, відварити для пюре або крем-супу, запанірувати та запекти в духовці для апетитної хрумкої закуски.

Як варити цвітну капусту

Головне у приготуванні цвітної капусти її не переварити. Тому 5 хвилин у підсоленій воді буде цілком достатньо. Якщо варити її довше, то вона стане дуже м’якою та несмачною. Щоб зупинити процес термічної обробки, після відварювання капусту можна промити у холодній воді або опустити у воду з льодом.

Для більш ніжного та кремового смаку, цвітну капусту можна зварити у молоці.

Якщо додаєте цвітну капусту в суп, робіть це в останню чергу: викладіть суцвіття капусти в суп, доведіть його до кипіння, зніміть з вогню та залиште настоюватися на 20-30 хв під закритою кришкою. Якщо ж плануєте їсти суп одразу, то після додавання цвітної капусти варіть страву ще 4-5 хв.

Як смажити цвітну капусту

Найкраще смажити цвітну капусту на суміші рослинної олії та вершкового масла, адже так її смак вийде ніжнішим. Смажте на середньому вогні, не накриваючи кришкою та періодично помішуючи.

Якщо використовуєте заморожені суцвіття, їх так само не потрібно накривати кришкою. Як правило, на гарячій пательні вони швидко розтануть, зайва волога випарується, а суцвіття добре підрум’яняться.

Цвітну капусту можна смажити і в клярі. Смачний кляр для цвітної капусти можна приготувати на основі борошна, кефіру та яєць, або ж з молока, яєць та кукурудзяного борошна.

Цвітна капуста з соусом із гарбуза

Цвітна капуста з соусом – це закуска, або гарнір до м’ясних чи рибних страв. Я розповідав, як розібрати цвітну капусту на суцвіття, як варити, запікати та готувати на мангалі, але не сказав найголовнішого – цвітну капусту можна приготувати цілою. У своєму рецепті я спершу її відварив, а вже потім запік, але ви можете відразу запекти капусту в духовці за температури 180 градусів 40 хвилин, не вмикаючи режим гриля.

  • 1 цвітна капуста
  • ½ гарбуза
  • 3 зубчики часнику
  • 2 ст. л. соняшникової олії
  • 100 мл вершків 33%
  • 50 г блакитного сиру
  • 3 гілочки розмарину
  • сіль та перець до смаку
  1. Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів. Візьміть невелику голівку цвітної капусти, помийте, зріжте чорні цятки та видаліть листочки. Варіть цвітну капусту у киплячій підсоленій воді 15 хв після повторного закипання. Важливо, щоб вода повністю покривала головку.
  2. Доки цвітна капуста вариться, приготуйте гарбузовий соус. Візьміть половину гарбуза – це приблизно 400 г, наріжте однаковими шматочками, а потім викладіть у форму для запікання. Додайте 2 розчавлені зубчики часнику, дрібку солі, 2 ст. л. соняшникової олії та 3 гілочки розмарину. Можна використовувати 2-3 дрібки сухого розмарину. Накрийте фольгою та поставте запікатися за температури 180 градусів на 30-40 хвилин.
  3. Цвітну капусту дістаньте з каструлі й залиште на 10 хвилин, потім оберніть харчовою плівкою та покладіть у морозильну камеру на 2-3 години.
  4. Для соусу: запечений гарбуз викладіть у чашу блендера, додайте до нього 1 зубчик часнику, 50 г блакитного сиру, 100 мл вершків, жирністю 33% і посоліть до смаку. Перебийте до однорідної консистенції.
  5. Дістаньте цвітну капусту з морозилки і перекладіть на деко, а потім поставте на 30 хвилин у попередньо розігріту до 200 г духовку. Необхідно, щоб цвітна капуста підрум’янилася.
  6. Після полийте цвітну капусту гарбузовим соусом і, за бажанням, посипте свіжозмеленим перцем.

Готуйте за допомогою покрокового рецепта.

Рвана свинина з пюре із цвітної капусти

Приготувати пюре можна не лише з картоплі, але й з цвітної капусти. Мені подобається поєднання свинини та капусти, щоправда, м’ясо в цьому рецепті, як називають американці, “pulled pork”, тобто рване.

Для м’яса:

  • 400 г свинини
  • 1,5 л води
  • 3 горошини духмяного перцю
  • 1 зірочка анісу
  • сіль до смаку
  • 1 стебло петрушки
  • ½ цибулі
  • 2 гвоздики

Для пюре з цвітної капусти:

Для соусу:

  • 40 г американської гірчиці
  • 50 мл вустерського соусу
  • 5 мл бальзамічного оцту
  1. Покладіть м’ясо в невелику каструлю й залийте 1,5 л води. Важливо, щоб вода повністю покривала м’ясо. Додайте до м’яса 3 горошини духмяного перцю, 1 зірочку анісу, 1 стебло петрушки, ½ цибулі, 2 гвоздики і сіль до смаку. Цибулю можна попередньо не очищати від лушпиння. Варіть м’ясо 60 хвилин на середньому вогні, періодично знімаючи пінку.
  2. Доки вариться м’ясо, можна приготувати пюре та соус. Візьміть качан цвітної капусти та розберіть на суцвіття, а потім відваріть 200 г у 250 мл молока. Посоліть до смаку.
  3. Робіть пюре із цвітної капусти. Злийте трохи молока в склянку, цвітну капусту з молоком, що залишилося, перекладіть у чашу блендера та добре перебийте. Дивіться по консистенції, якщо пюре густе, додайте ще молока і знову перебийте.
  4. Коли свинина стала м’якою, дістаньте її з бульйону та розберіть волокнами на рвані шматки. Це зручно робити за допомогою двох виделок.
  5. Зробіть соус. Візьміть 40 г американської гірчиці, 50 мл вустерського соусу та 5 мл бальзамічного оцту – усі інгредієнти змішайте та полийте ними свинину.
  6. Тепер беріть тарілку, викладайте пюре із цвітної капусти, а зверху рвану свинину із соусом.

Детальний рецепт дивіться за посиланням.

Крем-суп із цвітної капусти

Я приготував крем-суп з цвітної капусти, додавши трохи цибулі-порею, спеції, молоко та вершкове масло. Ви ж можете експериментувати, поєднуючи капусту з картоплею, морквою, цибулею, коренем селери та бататом. Змінюючи склад інгредієнтів для крем-супу, отримуватимете нові смакові «вау».

  • 1 цибуля-порей
  • 1 цвітна капуста (500-600 г)
  • 700-800 мл молока
  • 1 дрібка мускатного горіха
  • 20 г вершкового масла
  • сіль та перець до смаку
  1. Візьміть голівку цвітної капусти, розберіть її на суцвіття і закиньте у киплячу воду. Варіть буквально 1 хвилину, а потім злийте воду.
  2. На пательні розтопіть 20 г вершкового масла й обсмажте порізаний кільцями цибулю-порей. Нарізайте лише білу частину.
  3. У каструлю, в якій варилася цвітна капуста, налийте 700-800 мл молока, додайте цибулю, дрібку мускатного горіха, сіль і перець до смаку. Варіть після закипання 7-10 хвилин, а потім перебийте блендером до однорідної маси.

Ставте нам питання й пишіть коментарі. Ми проробляємо кожен рецепт, перш ніж поділитись з вами, тому нам важливо розуміти чи все у вас виходить. Якщо щось пішло не так, ми обовʼязково допоможемо.

Читайте також

Важливі для схуднення. 4 нежирні білки, які дієтологи

Секрети приготування ідеального салату

Не лише риба. 5 вегетаріанських джерел Омега-3 і

Найкращі рецепти. Смачні вареники з солодкими начинками від

Млинці на будь-який смак: десять найкращих рецептів від

Ягоди у випічці: кілька корисних порад

Кожен обере до смаку. Солоні вареники від Євгена

Багато вареників і сиру. Що готували українці на

Млинці без яєць: шість найкращих рецептів від Євгена

Як приготувати налисники на молоці. Рецепт від Євгена

Заважають худнути. Дієтологиня назвала 7 продуктів які уповільнюють

Для млинців, мʼяса та коктейлів. Як можна використовувати

Чому ми плачемо від цибулі та що робити,

Дієтолог назвала два типи олії, яких слід уникати

Чи можна повторно заморожувати розморожене мʼясо

Робіть це кожного ранку, щоб покращити роботу мозку

Почніть з малого. Прості поради від дієтолога як

Смачні традиції. Налисники на воді та з чим

Час має значення. Коли краще їсти, щоб почуватися

Найкращі гарніри до риби за рецептами Євгена Клопотенка

h2:eq(0)’ data-code=’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’ data-block=’1’>

Товари від Шефа

Поради Клопотенка

Поради експертів

Новини

@Klopotenko

Підписатися на нас

Всі права на матеріали, розміщені на сайті klopotenko.com охороняються відповідно до законодавства України. Повне або часткове використання матеріалів сайту klopotenko.com без письмового дозволу Адміністрації сайту забороняється. © Євген Клопотенко 2024

h2:eq(1)’ data-code=’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’ data-block=’2’>

h2:eq(2)’ data-code=’PGRpdiBjbGFzcz0nY29kZS1ibG9jayBjb2RlLWJsb2NrLTMgY29kZS1ibG9jay1wcmVtaXVtXzNtJyBzdHlsZT0nbWFyZ2luOiA4cHggYXV0bzsgdGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyBkaXNwbGF5OiBibG9jazsgY2xlYXI6IGJvdGg7Jz4KPCEtLSAvNTgzMDI4NDQvU0xEU19LbG9wb3RlbmtvX1ByZW1pdW0zX00gLS0+CjxkaXYgaWQ9J2Rpdi1ncHQtYWQtMTYzMjc1ODU1OTA1MC0wJyBzdHlsZT0nbWluLXdpZHRoOiAzMDBweDsgbWluLWhlaWdodDogMjUwcHg7Jz4KICA8c2NyaXB0PgogICAgZ29vZ2xldGFnLmNtZC5wdXNoKGZ1bmN0aW9uKCkgeyBnb29nbGV0YWcuZGlzcGxheSgnZGl2LWdwdC1hZC0xNjMyNzU4NTU5MDUwLTAnKTsgfSk7CiAgPC9zY3JpcHQ+CjwvZGl2Pgo8L2Rpdj4K’ data-block=’3’>

h2:eq(3)’ data-code=’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’ data-block=’4’>

h2:eq(4)’ data-code=’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’ data-block=’5’>

h2:eq(0), .posts-e .post-border:eq(2)’ data-code=’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’ data-block=’19’>

h2:eq(1), .posts-e .post-border:eq(4)’ data-code=’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’ data-block=’20’>

h2:eq(2), .posts-e .post-border:eq(6)’ data-code=’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’ data-block=’21’>

h2:eq(3), .posts-e .post-border:eq(8)’ data-code=’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’ data-block=’22’>

h2:eq(4), .posts-e .post-border:eq(10)’ data-code=’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’ data-block=’23’>

h2:eq(5)’ data-code=’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’ data-block=’24’>

h2:eq(0), .direction-wrap-layout1′ data-code=’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’ data-block=’25’>

Цвітна капуста: вирощування на городі, сорти

Автор і редактор: Олена Н. https://floristics.info/ua/index.php?option=com_contact&view=contact&id=21 Правки: 02 серпня 2023 Опубліковано: 08 лютого 2019 Перша редакція: 08 червня 2016 🕒 23 хвилини 👀 51338 разів 💬 13 коментарів

  • Посадка й догляд за цвітною капустою
  • Цвітна капуста – опис
  • Вирощування цвітної капусти з насіння
    • Коли сіяти цвітну капусту на розсаду
    • Вирощування розсади цвітної капусти
    • Пікірування цвітної капусти
    • Коли садити цвітну капусту у відкритий ґрунт
    • Ґрунт для цвітної капусти
    • Як посадити цвітну капусту
    • Догляд за цвітною капустою
    • Полив цвітної капусти
    • Підживлення цвітної капусти
    • Обробка цвітної капусти
    • Вирощування цвітної капусти в Підмосков’ї
    • Хвороби цвітної капусти
    • Шкідники цвітної капусти
    • Ранні сорти цвітної капусти
    • Середні сорти цвітної капусти
    • Пізні сорти цвітної капусти
    • Цвітна капуста для Сибіру
    • Цвітна капуста для Підмосков’я
    • Корисні властивості цвітної капусти
    • Цвітна капуста – протипокази
    • Коментарі

    Цвітна капуста (лат. Brassica oleracea var. Botrytis) – поширений у культурі сорт групи Ботритис виду Капуста городня. У дикій природі ця рослина не зустрічається. Існує думка, що в культуру цвітна капуста була введена сирійцями, тому тривалий час називалася капустою сирійською. Ібн Сіна рекомендував її в їжу як зимовий вітамінний продукт. У XII столітті араби привезли цвітну капусту в Іспанію, а сирійці – на острів Кіпр, а до XIV століття деякі сорти цвітної капусти вирощували вже в Італії, Англії, Голландії та Франції.

    Сьогодні культура широко обробляється не тільки в Європі, а й у азійських країнах, а також у країнах Північної і Південної Америки.

    Посадка й догляд за цвітною капустою

    • Посадка: посів на розсаду насіння ранніх сортів – у кінці лютого або на початку березня, пересадка сіянців у ґрунт – із 25 квітня по 15 травня. Посів на розсаду насіння середньостиглих сортів – у другій декаді квітня, а висадка сіянців на грядки – із 20 травня по 15 червня. Насіння пізніх сортів сіють через місяць після середньостиглих, а сіянці висаджують у відкритий ґрунт через місяць після посіву.
    • Освітлення: яскраве сонячне світло.
    • Ґрунт: підзолисті суглинки та чорноземи з pH 6,7-7,4.
    • Полив: регулярний і достатній: у середньому один раз на тиждень, але відразу після висадки сіянці поливають удвічі частіше. Витрата води – 6-8 л на кожен м², але з ростом капусти кількість води збільшуватиметься.
    • Підживлення: 3-4 рази за сезон: перше – через 3 тижні після висадки розсади в ґрунт, розчином коров’яку, витрачаючи по півлітра на кожну рослину. Через 10 днів після першого підживлення проводять друге, додавши на 10 л розчину коров’яку столову ложку Кристалліну й витрачаючи на кожну рослину по літру добрива. Третє підживлення проводять мінеральним добривом ще через два тижні: у 10 л води розчиняють 2 столові ложки Нітрофоски й витрачають на кожен м² грядки по 6-8 л.
    • Розмноження: насіннєве.
    • Шкідники: хрестоцвіті блішки, капустяні мухи, капустяна попелиця, капустяні молі, білани й совки.
    • Хвороби: альтернаріоз, кила, несправжня борошниста роса (пероноспороз), кільцева плямистість, слизистий бактеріоз (мокра гниль), судинний бактеріоз, фузаріоз (жовтяниця), чорна ніжка, вірусна мозаїка.

    Цвітна капуста – опис

    Цвітна капуста – однорічна рослина з мичкуватою, близько розташованою до поверхні ґрунту кореневою системою. Стебло у неї циліндричне, заввишки від 15 до 70 см. Листя цвітної капусти розташоване горизонтально або косо вгору, часто зігнуте по спіралі. Воно може бути як цільним і сидячим, так і ліроподібно-роздільним, на черешках завдовжки від 5 до 40 см. Забарвлення листя – різні відтінки зеленого кольору аж до сизого від воскового нальоту. Використовуваний в їжу орган цвітної капусти – м’ясисті квітконоси, або головки. Суцвіття цвітної капусти споживають у зародковому стані, вони можуть бути різного кольору – добре відома зелена цвітна капуста, сніжно-біла, кремова і навіть фіолетова. Технічної стиглості капуста досягає в середньому за 90-120 днів.

    Плід цвітної капусти – багатосім’яний стручок завдовжки від 6 до 8,5 см, циліндричної або приплюснуто-циліндричної форми. Вирощують цвітну капусту насіннєвим способом – розсадним і безрозсадним.

    З цієї статті вам належить дізнатися, коли сіяти цвітну капусту на розсаду, як здійснюється посів цвітної капусти на розсаду, як виростити розсаду цвітної капусти в домашніх умовах, коли проводиться посадка цвітної капусти у відкритий ґрунт, як виростити цвітну капусту у відкритому ґрунті. Крім того, ми опишемо найпопулярніші сорти цвітної капусти для відкритого ґрунту, які ви з успіхом зможете вирощувати на своєму городі.

    Вирощування цвітної капусти з насіння

    Коли сіяти цвітну капусту на розсаду

    Посадка цвітної капусти на розсаду проводиться в кілька прийомів: насіння ранніх сортів можна сіяти в кінці лютого, за 40-50 днів до висадки сіянців на грядку, через два тижні сіють сорти середнього терміну дозрівання, а потім, через місяць, сіють пізні сорти цвітної капусти.

    Вирощування розсади цвітної капусти

    Насіння цвітної капусти перед посівом піддають обробці: спочатку його на 15 хвилин поміщають у термос із водою з температурою 50 ºC, потім на хвилину опускають у холодну воду, після чого на 12 годин замочують у розчині мікроелементів, а потім ретельно промивають і поміщають на добу в нижній ящик холодильника. Після такої обробки насіння підсушують і сіють по кілька штук в окремі горщики, щоби згодом не піддавати сіянці пікіруванню, яке вони погано зносять. На дно горщиків поміщають дренаж, потім ґрунт нейтральної реакції, який складають із 4 частин низинного торфу, 1 частини коров’яку і 1,5 частини прілої тирси. Можна також використовувати субстрат із 10 частин перегною, 1 частини піску і 1 частини низинного торфу. Внесіть у вологий субстрат трохи золи і ретельно його перемішайте. Посів цвітної капусти в ґрунт здійснюють на глибину півсантиметра, після чого субстрат ущільнюють.

    Умови вирощування цвітної капусти такі: до появи сходів температура в приміщенні має бути в межах 18-20 ºC, а коли насіння проросте, її слід знизити до 6-8 ºC, помістивши розсаду якнайближче до світла. Через 5-7 днів встановіть температурний режим удень на рівні 15-18 ºC, а вночі – 8-10 ºC. Розсада цвітної капусти, що росте в приміщенні з дуже високою температурою (вище 22 ºC), згодом може взагалі не утворювати суцвіть.

    Вирощування цвітної капусти і догляд за нею в розсадний період полягає в помірних поливаннях, регулярному розпушуванні ґрунту і профілактичній обробці субстрату рожевим розчином марганцівки від чорної ніжки та інших грибків. Коли у сіянців розвинеться 2-3 справжні листочки, їх обприскують розчином 2 г борної кислоти в 1 л води, а коли у розсади додасться ще листочок-другий, сіянцям не завадить обробка розчином 5 г молібденовокислого амонію в відрі води.

    Пікірування цвітної капусти

    Вирощування цвітної капусти не передбачає пікірування, оскільки сіянці його погано зносять. Але якщо ви вирішили сіяти насіння не в окремі посудини, а в загальний ящик, виберіть посудину глибшу, а насіння розташовуйте рідше, щоб не пошкодити кореневу систему сіянців при пересадці у відкритий ґрунт.

    Для тих, хто вважає, що пікірувати сіянці цвітної капусти потрібно обов’язково, пропонуємо робити це, коли сіянцям виповниться два тижні, розсаджуючи їх по окремих посудинах, акуратно підрізаючи при пересадці корінь. Після пікірування утримуйте сіянці при температурі 21 ºC, поки вони не приживуться, після чого встановіть такий температурний режим: 17 ºC удень і 9 ºC уночі.

    Посадка цвітної капусти у відкритий ґрунт

    Коли садити цвітну капусту у відкритий ґрунт

    Розсаду ранніх сортів цвітної капусти, посіяну в кінці лютого або на початку березня, висаджують у відкритий ґрунт приблизно з 25 квітня по 15 травня. Посадка цвітної капусти середньостиглих сортів, посіяних із другої декади квітня по другу декаду травня, здійснюють через місяць-півтора – з 20 травня по 15 червня. Пізні сорти цвітної капусти, вирощені через розсаду, висаджують на грядку приблизно через місяць із моменту посіву.

    За тиждень до висадки в ґрунт цвітна капуста з насіння потребує підживлення розчином 3 г суперфосфату і 3 г хлористого калію в одному літрі води – це підвищить її холодостійкість. Ну і, звичайно, протягом десяти днів до висадки сіянців у ґрунт їх гартують, поступово привчаючи до середовища, в якому їм належить зростати.

    Ґрунт для цвітної капусти

    Пересадка сіянців у відкритий ґрунт здійснюється в теплу похмуру погоду. Ділянка для вирощування цвітної капусти має бути сонячною, а водневий показник ґрунту близький до нейтрального – в межах pH 6,7-7,4. Добре, якщо торік на цьому місці росли морква, картопля, цибуля, часник, сидерати, зернові або бобові культури. А ось після таких городніх рослин, як буряк, томат, редис, редька і всі види капусти, цвітну капусту можна висаджувати тільки через чотири роки.

    Ґрунт на ділянці перекопують на глибину штиха лопати ще з осені, одночасно вапнуючи, якщо ґрунт має кислу реакцію. Навесні, перед посадкою, в кожну ямку вносять по відру перегною або компосту, по 2 склянки деревної золи, по 2 столові ложки суперфосфату і чайну ложку сечовини. Не забудьте всі ці добавки ретельно перемішати з родючим ґрунтом.

    Як посадити цвітну капусту

    Відстань між ямками залежить від сорту капусти, але в середньому проміжок між рослинами в ряду має становити близько 35 см, а ширина міжрядь щонайменше півметра. Сіянці заглиблюють у ґрунт по перші справжні листочки, ущільнюють поверхню ґрунту після посадки і поливають. Якщо посадка проводиться в квітні або на початку травня, то на кілька перших днів сіянці краще прикрити поліетиленовою плівкою або нетканим полотном – покриття захищатиме розсаду від можливих нічних заморозків і від хрестоцвітих блішок.

    Читачі запитують, чи можна цвітну капусту вирощувати відразу у відкритому ґрунті. Звичайно, можна. У південних районах України та Росії з середини квітня насіння сіють безпосередньо в ґрунт, оскільки проростає воно вже при температурі 2-5 ºC, але в більш прохолодних районах безпечніше все-таки використовувати розсадний спосіб вирощування цвітної капусти.

    Як виростити цвітну капусту

    Догляд за цвітною капустою

    Оскільки цвітна капуста погано адаптована до умов середньої смуги, якість і кількість урожаю цілком залежить від того, як ви будете за нею доглядати. Догляд за цвітною капустою у відкритому ґрунті мало чим відрізняється від догляду за білокачанною капустою – поливання, розпушування ґрунту, підгортання, прополювання, підживлення та обробки від шкідників і хвороб, але виконувати все це потрібно ретельно і скрупульозно.

    Ґрунт між рослинами і в міжряддях розпушують на глибину близько 8 см, водночас видаляючи з ділянки бур’ян. Роблять це зазвичай після поливання або дощу, доки земля на ділянці волога.

    Полив цвітної капусти

    Цвітна капуста у відкритому ґрунті вимагає регулярних і достатніх поливань. Поливають цю культуру в середньому один раз на тиждень, хоча попервах після посадки зволожувати ділянку з розсадою доведеться вдвічі частіше. Витрата води при поливанні приблизно 6-8 л на м², але з ростом капусти витрата збільшуватиметься. Щоб не перестаратися зі зволоженням ґрунту і не спровокувати цим розвиток грибкових хвороб, орієнтуйтеся на погодні умови – за регулярних рясних опадів, коли ґрунт просочується вологою на пристойну глибину, можна обійтись і без поливу. Аби волога в рослинах зберігалася довше і суцвіття цвітної капусти не вкривалося темними плямами, укрийте головки їхнім же власними листям, заломивши 2-3 з них догори.

    Підживлення цвітної капусти

    За вегетаційний період цвітну капусту підживлюють 3-4 рази, причому перше підживлення має відбутися не пізніше, ніж через три тижні після висадки розсади на грядку. Найкращим добривом для цвітної капусти вважається розчин коров’яку – в 10 л води розводять півлітра складу. Витрата розчину – півлітрова банка на одну рослину.

    Повторне підживлення коров’яком здійснюють днів за десять після першого, додавши в розчин столову ложку Кристаліна і витрачаючи вже по літру готового складу на один екземпляр.

    Третє підживлення можна провести мінеральними добривами, наприклад, розчинивши в 10 л води 2 столові ложки нітрофоски і витрачаючи на кожен м² ділянки по 6-8 л.

    Обробка цвітної капусти

    Оскільки цвітну капусту досить часто вражають хвороби і шкідники, вам доведеться захищати її від них усіма можливими способами. Перевагою саме цього різновиду капусти є те, що з її шкідниками можна впоратися без застосування отрутохімікатів. Найкращий засіб захисту цвітної капусти від комах і від слимаків – опудрювання рослин деревним попелом або тютюном. Ефективним може виявитись обприскування цвітної капусти розчином настою лушпиння цибулі, лопухів або томатної гички. Що ж до хвороб, то уникнути застосування захисних препаратів можна лише при педантичному дотриманні агротехніки культури, проте навіть у цьому випадку успіх не гарантований.

    Вирощування цвітної капусти в Підмосков’ї

    В умовах Московської області є сенс вирощувати ранні і середньостиглі сорти цвітної капусти, а ось пізні сорти зазвичай не встигають дозрівати. Тому найважливішим є правильно вибрати сорт рослини і не полінуватися виростити розсаду – розсадний спосіб вирощування цвітної капусти в умовах середньої смуги надійніший за безрозсадний. Ті, хто категорично не хоче займатися вирощуванням розсади, повинні знати, що сіяти насіння цвітної капусти в ґрунт в умовах Підмосков’я можна не раніше кінця березня, оскільки при більш ранньому посіві воно може загинути в непрогрітій землі, і не пізніше червня – якщо встигнете з посівом, цвітна капуста може не встигнути дозріти.

    Шкідники і хвороби цвітної капусти

    Хвороби цвітної капусти

    Цвітна капуста у відкритому ґрунті піддається всіляким ризикам, наприклад, нападу шкідливих комах чи зараженню грибковими, бактеріальними або вірусними хворобами. У ваших зверненнях часто лунають запитання, чому цвітна капуста жовтіє, сохне або гниє. Причиною всьому – хвороби, яких, як і шкідників, у цвітної капусти багато, і ми познайомимо вас із більшістю з них. Із хвороб найчастіше капусту вражають:

    Альтернаріоз – грибкове захворювання, що проявляється чорними або темно-коричневими плямами та концентричними колами на листках капусти. Листя гине. У вологому середовищі при температурі 33-35 ºC спори грибка поширюються швидше.

    Заходи боротьби: обов’язкове попереднє знезараження насіння Планрізом, обробка рослин мідьвмісними препаратами – наприклад, бордоською рідиною, колоїдною сіркою, мідним купоросом;

    Кила – при цьому захворюванні на коренях цвітної капусти утворюються нарости і здуття, що призводять до гниття кореневої системи. У результаті рослини перестають отримувати поживні речовини з ґрунту, жовтіють і засихають. На занадто вологих і кислих ґрунтах кила поширюється швидше.

    Заходи боротьби: добрі результати дає внесення в ґрунт деревної золи протягом усього періоду вегетації цвітної капусти. Не висаджуйте цвітну капусту на ділянці, де була виявлена кила, 5-7 років. У ямки при посадці сіянців вносьте трохи люсованого вапна. Час від часу поливайте капусту під корінь розчином 1 склянки доломітового борошна в 10 л води;

    Кільцева плямистість – грибкове захворювання, яке проявляється утворенням маленьких чорних цяток на листках і стеблах цвітної капусти. З розвитком хвороби цятки збільшуються до 2,5 см у діаметрі, утворюючи навколо себе концентричні кола. У результаті поверхня листка жовтіє, його краї робляться нерівними. Сприяє розвитку кільцевої плямистості прохолодна волога погода.

    Заходи боротьби: для боротьби із захворюванням застосовують обробку цвітної капусти фунгіцидами. Після збирання врожаю видаляйте з ділянки рослинні залишки;

    Слизовий бактеріоз, або мокра гниль, виникає внаслідок порушення водного балансу: на головках цвітної капусти виникають дрібні темні водянисті плями, а на стеблах – чорні довгасті плями. Потім у цих місцях тканина рослин починає гнити, чорніти і видавати неприємний запах. Прогресує захворювання за умов вологої погоди, сприяє зараженню також механічне пошкодження рослини.

    Заходи боротьби: плями слід негайно вирізати, захоплюючи здорову тканину. Сильно уражені екземпляри потрібно викопати і знищити. Навесні бажано проводити профілактичну обробку капусти 0,4 %-ною суспензією колоїдної сірки. Після збору врожаю видаляйте з ділянки всі рослинні залишки;

    Судинний бактеріоз проявляється розсіяними хлоротичними плямами на наземних органах цвітної капусти, на місці яких розвивається некроз. Листя в’яне, а в головках з’являтися чорна гниль. Якщо хвороба вразила рослину на ранній стадії розвитку, то головки у цвітної капусти взагалі не утворюються. Прогресує захворювання в пору затяжних дощів.

    Заходи боротьби: дотримуйтесь сівозміни – не вирощуйте цвітну капусту після хрестоцвітих. Піддавайте дезінфекції насіннєвий матеріал і ґрунт для розсади, своєчасно проводьте профілактичну обробку цвітної капусти проти грибкових хвороб. У боротьбі з судинним бактеріозом ефективні обробки рослин Триходерміном і Планрізом;

    Фузаріоз, або жовтяниця, збуджує грибок, який проникає в судинну систему рослин, у результаті чого листя набуває жовто-зеленого забарвлення з одного, а іноді й з обох боків пластини. Потім на листках з’являється темний крап, а жилки злегка темніють. Листя опадає, а головка капусти деформується.

    Заходи боротьби: вчасно виявлене захворювання можна вилікувати, обробивши цвітну капусту Фундазолом (Беномілом). Якщо ви берете для поливання дощову воду або воду з водойм, додавайте в неї Фітоспорин-М;

    Чорна ніжка – ця хвороба вражає капусту ще в розсадній стадії. Коренева шийка на тлі занадто високої вологості ґрунту та повітря чорніє і м’якшає, від чого сіянець гине.

    Заходи боротьби: розсаду слід купувати тільки у фірм, що добре себе зарекомендували, але якщо ви купили її у сумнівного продавця, продезінфікуйте сіянці Превікуром. Ґрунт перед посівом стерилізують розчином формаліну або парою, насіння обробляють розчином марганцівки або Псевдо-бактерином-2. Хворі рослини негайно видаляйте і знищуйте;

    Пероноспороз, або несправжня борошниста роса, розвивається на наземних частинах цвітної капусти, причому найчастіше прояви захворювання можна виявити вже в розсадний період – на сім’ядольних і справжніх листочках рослини утворюються злегка вдавлені плями. Листя висадженої в ґрунт розсади, якщо вона заражена пероноспорозом, в умовах сприятливої для грибка підвищеної вологості вкривається зі споду пластини білястим нальотом, який поступово стає сірим. На цих місцях розвивається некроз, зростання розсади сповільнюється, на листі утворюються хлоротичні плями, воно сохне й опадає.

    Заходи боротьби: при перших ознаках ураження цвітної капусти пероноспорозом необхідно провести обробку рослин фунгіцидом, наприклад, Ридомілом Голд (суспензія 0,05 %). Як превентивний засіб рекомендують протравлювати насіння і ґрунт перед посівом і дотримуватися агротехніки культури;

    Мозаїка – вирощування цвітної капусти у відкритому ґрунті часто супроводжується цим типовим для хрестоцвітих культур вірусним захворюванням, перші ознаки якого проявляються через місяць після висадки розсади на грядку: жилки на листках світлішають, а навколо них утворюється темна облямівка. Зростання жилок призупиняється, в результаті чого листя стає зморшкуватим. Поступово на листових пластинах утворюються некротичні плями, листя відмирає й опадає. Головки утворюються дрібні, сильно деформовані.

    Заходи боротьби: як правило, переносником збудника хвороби є сисні комахи – ось чому необхідно вести з ними нещадну боротьбу. Крім того, лікування від вірусних захворювань немає. Захистити цвітну капусту від мозаїки можна, неухильно дотримуючись обов’язкових агротехнічних заходів, зокрема видалення з ділянки хрестоцвітних бур’янів і обробки цвітної капусти від попелиці.

    Шкідники цвітної капусти

    З постійних і найнаполегливіших шкідників цвітної капусти можна назвати таких комах:

    Хрестоцвіті блішки – дрібні жучки, які харчуються сходами і листям цвітної капусти. Щоб захистити рослини від цього шкідника, розсаду двічі з інтервалом 10 днів обробляють розчином Трихлорметафосу. Оскільки ці комахи не зносять запаху часнику і томатів, рекомендується ущільнювати посадки цвітної капусти саме цими рослинами;

    Капустяна муха відкладає яйця в нижній частині стебел капусти, в грудках землі і тріщинах у ґрунті, і через 8-12 днів личинки заповнюють кореневу систему капусти, руйнуючи її, чому молоді рослини гинуть, а дорослі поступово руйнуються. Аби відстрашити капустяну муху, посадки цвітної капусти ущільнюють селерою, запаху якої комаха не зносить. Поливайте ґрунт навколо капусти 0,2 %-ним розчином Карбофоса з розрахунку склянка-півтори на один екземпляр – вам знадобиться 2-3 таких обробки з тижневим інтервалом;

    Капустяна попелиця – дуже шкідлива комаха, заражає капусту вірусними захворюваннями і висмоктує з неї соки. Зимує попелиця на хрестоцвітих бур’янах і рослинних рештках, не прибраних після збору врожаю. Рекомендується ущільнювати грядку з капустою посадкою томатів, запах яких відлякує шкідника. У боротьбі з попелицею застосовують настій часнику, цибулі, гострого стручкового перцю, відвари полину, пижма, деревію, тютюнового пилу, гірчиці, картоплиння з додаванням натертого господарського мила. У разі масової окупації цвітної капусти попелицями доведеться застосовувати інсектициди – наприклад, Актару, Танрек або Біотлін;

    Капустяна білявка, капустяна совка і капустяна міль – гусінь цих комах живиться листям капусти, іноді залишаючи від нього тільки жилки, мінують його, вгризаються в головки. Необхідно знищувати кладки і гусениць уручну, гарні результати дає обробка цвітної капусти 0,5 %-ним розчином мікробіологічного препарату Ентобактерін-3.

    Збирання і зберігання цвітної капусти

    Збирати головки цвітної капусти починають після досягнення ними технічної стиглості, яка визначається за такими ознаками:

    • головки досягають у діаметрі 8-12 см;
    • вага головок – від 300 до 1200 г.

    Ранні сорти достигають від 60 до 100 днів, сорти середнього дозрівання можна збирати через 100-135 днів, пізні ж сорти визрівають не менше 4,5 місяців.

    Перезрілий овоч втрачає не тільки смакові, а й корисні якості. Зрізають капусту дуже акуратно, залишаючи на голівці 2-4 листочки. Якщо у капусти сформувалися бічні пагони, залиште з них пару найміцніших, і з них розвинуться нові суцвіття. Не залишайте зрізані головки на сонці, інакше вони пожовкнуть і стануть непридатними для споживання.

    Зберігають головки цвітної капусти в погребі, в пластикових або фанерних ящиках, накритих плівкою. Термін такого зберігання – до двох місяців.

    Якщо у вас немає льоху або погреба, розберіть і промийте суцвіття під проточною водою, просушіть їх і заморозьте – можна в свіжому вигляді, можна в злегка відвареному (не більше 5 хвилин). Термін зберігання 1 рік.

    Можна зберігати цвітну капусту в підвішеному стані, як і білокачанну, але тоді не зрізайте суцвіття, а викопайте рослини з грядки, обріжте корінці, видаліть верхні листки, прив’яжіть капусту за качан шпагатом або мотузкою і підвісьте так, щоб головки не стикалися одна з одною. Термін зберігання місяць.

    Іноді пізні сорти цвітної капусти не встигають дозрівати навіть до технічної стиглості, і їх доводиться дорощувати в домашніх умовах. Тобто краще робити це в погребі – вона там і зберігається, і дозріває. Внесіть у льох кілька ящиків з городньою землею. Капусту на грядці добре полийте, а через два дні викопайте, зберігши на коренях велику грудку землі. Пересадіть викопану капусту в ящики у погребі, зануривши їх у ґрунт по саме листя. Температура в приміщенні, де дозріватиме цвітна капуста, має становити від 0 до 4 ºC, а вологість повітря бути на рівні 90-95 %. Забезпечте в приміщенні гарну вентиляцію і насолоджуйтеся цвітною капустою всю зиму.

    Види і сорти цвітної капусти

    Цвітна капуста – популярний у культурі різновид виду капуста городня. Сьогодні існує безліч сортів і гібридів цієї рослини, серед яких кожен може вибрати собі зразки за смаком і пристосованістю до тих чи інших кліматичних умов. Пропонуємо вам знайомство з найкращими з цих сортів.

    Ранні сорти цвітної капусти

    До ранніх сортів цвітної капусти належать ті, що дозрівають упродовж 100 днів і раніше. Наприклад:

    • Кучугура – середньоранній урожайний сорт, дозріває за 90-100 днів, із компактними і щільними сніжно-білими головками масою до 1,2 кг, які довго зберігаються в замороженому вигляді, не втрачаючи чудових смакових якостей;
    • Сноуболл 23 – урожайний середньоранній сорт, що зріє приблизно в ті ж терміни, що і попередній, з такими самими білими головками масою до 1 кг. Сорт чудового смаку, який не втрачається при заморожуванні;
    • Аметист – середньоранній сорт, дозріває за 80 діб із моменту висадки розсади в ґрунт із головками фіолетового відтінку, приблизно однакового розміру, масою до 1 кг;
    • Маліба – надранній і надпродуктивний сорт, адаптований до районів із різним кліматом, починає давати врожай через 55-65 днів із моменту висадки розсади в ґрунт. Головки у капусти цього сорту щільні, округлі, молочно-білого кольору, масою до 5 кг;
    • Фортадос – урожайний, стійкий до стресів сорт, дозріває через кілька місяців після висадки розсади на грядку. Головки округлі, білі, щільні, масою до 2 кг.

    Окрім описаних, популярністю користуються такі сорти, як Фремонт, Мовір-74, Експрес, Снігова куля, Цукрова глазур, Регент, Білий замок, Бердегрусс, Блю Даймонд, Пурпурова та інші.

    Середні сорти цвітної капусти

    До цієї групи сортів належать ті, які достигають упродовж 100-135 діб. Наприклад:

    • Лілова куля – високоврожайний, стійкий до осінніх заморозків сорт із ліловими головками середньої щільності масою до 1,5 кг. Головки цього сорту добре зберігаються;
    • Вітчизняна – урожайний сорт із невеликими білими головками масою 700-800 г. Період вегетації 100-120 днів;
    • Астерікс F1 – стійкий до борошнистої роси і несприятливих кліматичних умов гібридний сорт із невеликими білими головками вагою до 1 кг, надійно закритими листям;
    • Яко – високоврожайний сорт із коротким періодом дозрівання і твердою головкою масою до 850 г. Сорт виведений для літнього та осіннього вирощування;
    • Флора Бланка – добре зберігається, урожайний, зимостійкий сорт польської селекції зі щільними біло-жовтими головками високих смакових якостей вагою до 1200 г, які дозрівають уже через 110 діб після проростання насіння. Чеснота цього сорту в тому, що головки дозрівають майже одночасно, тому врожай збирати швидко і легко.

    Затребуваними є також середньостиглі сорти Біла Красуня, Московська консервна, Рашмор, Емейзінг, Парижанка, Коза-дереза, Гудмен і Дачниця.

    Пізні сорти цвітної капусти

    До цієї групи сортів належать ті, які дозрівають від 4,5 до 5 місяців і довше:

    • Кортес F1 – високоврожайний гібрид, що вимагає родючого ґрунту, стійко зносить заморозки завдяки «самоукривності» головки листям. Суцвіття цього сорту щільні, білі, вагою до 3 кг;
    • Амеріго F1 – високоврожайний і стійкий до спеки та морозів гібридний сорт із білосніжними головками вагою до 2,5 кг;
    • Консист – один із найпізніших сортів, прекрасно зносить осінні заморозки, з великими щільними головками масою до 800 г;
    • Осінній гігант – період вегетації цього сорту цвітної капусти від 200 до 220 днів. Головки у цієї капусти щільні, білі, масою до 2,5 кг;
    • Регент – маса головки цього пізнього сорту цвітної капусти, що стійко зносить осінні заморозки, від 530 до 800 г.

    Відомі в культурі і такі пізньостиглі сорти цвітної капусти, як Альтаміра, Адлерська зимова, Інклайн, Амстердам, Сочинська та інші.

    Цвітна капуста для Сибіру

    У Сибіру дозрівати до настання холодів встигають тільки ранні сорти цвітної капусти, причому вирощують їх виключно розсадним способом. Популярні в культурі такі сорти:

    • Балдо – надранній високоврожайний сорт з округлими молочно-білими головками середнього розміру;
    • Кандид шарм F1 – гібридний сорт із білосніжною головкою вагою до 2 кг, добре захищеною листям;
    • Опал – урожайний ранній сорт з однорідними щільними головками білого кольору вагою до 1,5 кг, що дозрівають майже одночасно;
    • Гельсінкі – потужний гібридний сорт для відкритого ґрунту з великими головками сніжно-білого кольору;
    • Уайтескел – стійкий до хвороб і кліматичних умов гібридний сорт з однорідними, щільними, білими головками банеподібної форми вагою до 3 кг.

    Відповідними сортами для сибірського клімату є також Мовір-74, Снігова куля, Лілова куля та гібриди Амфора F1 і Чеддер F1.

    Цвітна капуста для Підмосков’я

    Обов’язкові якості сортів цвітної капусти для середньої смуги:

    • стійкість до різких перепадів температури і вологості повітря;
    • невимогливість до тепла і світла;
    • термін дозрівання не пізніш середини жовтня.

    До сортів, які відповідають таким вимогам, можна віднести наступні:

    • Скороспілка – ранньостиглий сорт, відносно стійкий до хвороб. Головки круглі, білі, щільні і соковиті;
    • Грибовська рання – ранній сорт, якому не шкодить незначне затінення. Головки у капусти цього сорту вагою до 700 г, дещо пухкі, але з чудовими смаковими якостями;
    • Снігова куля – середньоранній, стійкий до захворювань і холодостійкий сорт із білими великими головками, що досягають у вазі 1,2 кг;
    • Альфа – ранній сорт із дуже великими головками масою до 1,5 кг, які, на жаль, зберігаються недовго;
    • Гарантія – ранній сорт, щільні головки якого вагою до 850 г довго не розпадаються.

    Добре ростуть у Підмосков’ї такі сорти цвітної капусти, як Експрес, Москвичка, Сніжинка, Широколиста, Кругла головка, Мовір 74 та інші.

    Властивості цвітної капусти – шкода і користь

    Корисні властивості цвітної капусти

    Смак і дієтичні якості у цвітної капусти виражені більш явно, ніж у інших різновидів капусти городньої, та й за живильною цінністю вона теж їх перевершує. Аскорбінової кислоти і білка в ній більше, ніж, наприклад, у білоголової капусти, у 2-3 рази – 50 г цвітної капусти містять кількість вітаміну С, достатнього для організму людини на добу. Крім того, в цій культурі високий уміст інших вітамінів – PP, H (біотину), K, D, A і вітамінів групи B.

    Цвітна капуста містить вуглеводи, жири, крохмалі, цукри, жирні кислоти, макроелементи хлор, натрій, калій, кальцій, сірку, фосфор і магній, а також мікроелементи мідь, марганець, залізо, цинк, кобальт і молібден, причому заліза в ній у кілька разів більше, ніж у листі салату, кабачках, болгарському перці та баклажанах. Вітаміни та мінерали, що їх містить цвітна капуста, зміцнюють антиоксидантний захист людини, а ензими активно виводять з організму токсини і шлаки. Багата цвітна капуста на тартронову, яблучну, лимонну кислоти і пектин.

    Завдяки такому складу цвітна капуста не тільки є цінним поживним продуктом, а і включається в раціон як лікувальний засіб при багатьох хворобах: при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, дихальних і сечовивідних шляхів, ендокринної системи.

    Оскільки в цвітній капусті мало грубої клітковини, вона легше перетравлюється і засвоюється організмом, ніж білокачанна або червонокачанна капуста, тому рекомендована лікарями навіть хворим на гастрит, а також пацієнтам із хворобами печінки та жовчного міхура. Показана цвітна капуста хворим на цукровий діабет, оскільки вона нормалізує рівень холестерину і глюкози в крові.

    У цвітній капусті виявлено речовини, що благотворно впливають на нервову систему людини і такі, що є чудовою профілактикою від онкологічних захворювань: регулярне вживання в їжу цвітної капусти знижує ризик захворювання на рак молочної залози у жінок і передміхурової залози у чоловіків.

    Цвітна капуста є рекордсменом за вмістом біотину, або вітаміну H, який перешкоджає запальним захворюванням шкіри, зокрема себореї, тому біотин часто включають до складу препаратів із догляду за шкірою і волоссям.

    Свіжий несолоний сік цвітної капусти, завдяки наявності в ньому вітаміну U, успішно допомагає зарубцюватися виразкам: нормалізується кислотність, і це сприяє регенерації слизової оболонки шлунка та дванадцятипалої кишки. Свіжовичавлений сік за рахунок вмісту в ньому тартронової кислоти допомагає позбутися зайвої ваги. Рани або опіки, що погано загоюються, лікують, прикладаючи до них суміш сирого яєчного білка і кашки з листя цвітної капусти.

    Цвітна капуста – протипокази

    Небезпеку цвітна капуста становить:

    • для тих, хто страждає підвищеною кислотністю шлунка, спазмами кишечника і гострим ентероколітом – вона посилить больові відчуття і може викликати подразнення слизової оболонки внутрішніх органів;
    • для тих, хто недавно перенесли операції на черевній порожнині;
    • для хворих на ниркові захворювання і тих, хто страждає підвищеним тиском;
    • для хворих на подагру, оскільки в складі цвітної капусти є пурини, а при їх накопиченні в організмі збільшується концентрація сечової кислоти, що може викликати рецидив захворювання;
    • для людей з ослабленою ендокринною системою, оскільки зловживання провокує розвиток зоба;
    • для тих, у кого цвітна капуста викликає алергію.

    Тим же, у кого цвітна капуста не викликає негативних реакцій, рекомендуємо запікати її в духовці, оскільки при такому способі приготування вона майже не втрачає своїх корисних якостей.

Про автора

admin administrator