Фейхоа як консервувати

Авторadmin

Фейхоа як консервувати

Низькокалорійний скарб. Користь та протипоказання фейхоа, або ананасової гуави

Сезон фейхоа розпочався наприкінці вересня, а зараз — у самому розпалі. Розповідаємо, чому вам варто включити до свого раціону цей корисний екзотичний фрукт.

Фейхоа чи ананасова гуава — це чагарник або невелике дерево, родом із таких регіонів, як Аргентина, Парагвай, Уругвай, Бразилія та Колумбія. Невеликі зелені плоди, що мають приємний смак і вражаючий запас поживних речовин, роблять фейхоа дуже затребуваним фруктом, оскільки він може мати багато різних кулінарних застосувань: від інгредієнта смузі до коктейлів, десертів, чатні та страв із тушкованих фруктів.

Вміст калорій на 100 г фейхоа становить всього 55, що дуже мало. Цей тропічний фрукт також містить значний рівень вітаміну С ( більше 50% щоденної потреби на порцію), а також набір вітамінів групи В і мікроелементів вітаміну Е, К і А. Одна порція цього фрукта також містить більше 15% рекомендованої кількості харчової клітковини на добу.

Користь фейхоа

Люди, які регулярно споживають фейхоа, отримують велику користь для здоров’я в різних аспектах: від кров’яного тиску до когнітивних функцій мозку.

Підвищує імунітет

Завдяки великій кількості вітамінів і мінералів у фейхоа, регулярне споживання плодів може стимулювати вашу імунну систему. Вітамін С здатний стимулювати вироблення білих кров’яних тілець, першої лінії захисту організму, а також діє як антиоксидант.

Регулює артеріальний тиск

Їжа, багата калієм, є важливою для людей, які страждають на високий кров’яний тиск і тому мають високий ризик серцево-судинних захворювань, атеросклерозу та інсульту. Калій — це судинорозширювальна речовина, тому він може зменшити навантаження в кровоносних судинах, артеріях і серцево-судинній системі загалом.

Допомагає травленню

Високий рівень харчових волокон ( приблизно 17% вашої щоденної рекомендованої порції) дають можливість фейхоа оптимізувати травлення, стимулюючи засвоєння поживних речовин. Це може допомогти заспокоїти симптоми розладу шлунка, запорів, здуття живота, спазмів і загального розладу шлунка.

Знижує рівень холестерину

Крім покращення травлення, харчові волокна також безпосередньо пов’язані зі зниженням рівня « поганого» холестерину, який може збільшити ризик серцевих захворювань. Видаляючи цей холестерин з артерій та кровоносних судин, ви зменшуєте ризик утворення тромбів, інфарктів та інсультів.

Покращує пам’ять

Антиоксиданти, присутні в фейхоа, пов’язують із покращенням пам’яті, кращою концентрацією уваги та зниженням ризику нейродегенеративних захворювань, таких як деменція.

Зміцнює кістки

Завдяки значному вмісту марганцю, міді, заліза, кальцію та калію цей тропічний фрукт дуже ефективний для підвищення мінеральної щільності кісток і допомагає запобігти появі остеопорозу з віком. Це може підвищити рівень енергії та зробити вас більш активними.

Кому не можна їсти фейхоа

Хоча ананасова гуава — екзотичний плід, він є одним із небагатьох, котрі не викликають алергічних реакцій. Однак, якщо у вас індивідуальна непереносимість його компонентів, від продукту краще відмовитися. Наприклад, через високий вміст йоду фейхоа не можна їсти при тиреотоксикозі ( гіперфункції щитовидної залози). Також, як і будь з чим, не варто їсти надто багато фейхоа: при передозуванні спостерігається різке зниження температури тіла, прискорюється пульс, з’являється тривожність, ризик нервових зривів.

Фейхоа не варто давати дітям до року, бо у малюків ще немає ферментів, які розщеплюють екзотичні фрукти. Старшим дітям плоди їсти можна, але в помірних кількостях: дитячий організм не здатний добре засвоїти деякі елементи, що входять до складу цього фрукта, тому при надмірному вживанні можуть виникнути проблеми з роботою шлунково-кишкового тракту.

А от вагітним жінкам їсти фейхоа дуже бажано, особливо на 11−12 тижні вагітності, коли інтенсивно розвивається щитовидна залоза дитини.

Також фейхоа цілком безпечний фрукт для діабетиків 1 і 2 типу, адже в ньому мало калорій і вуглеводів, а тому плоди не підвищують рівень цукру в крові.

Норма фейхоа на день

Щоб продукт був максимально корисним, достатньо буде 5 плодів на день. У міжсезоння свіжі плоди можна заміняти варенням із фейхоа або пюре, перетертим із цукром чи медом. Такого продукту не варто їсти більше 4 ст.л. на день.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Рецепти приготування заготовок з фейхоа на зиму

У багатьох містах і країнах такий фрукт, як фейхоа, вважається екзотикою, а виростає він на південній території Росії. Плоди краще їсти свіжими, але можна і консервувати в вигляді компотів або джемів. У багатьох господинь найкраще виходить «холодне варення» з фейхоа, рецепт приготування на зиму якого не займе багато часу. Він дуже простий: потрібно перетерти фейхоа з цукром, варити не потрібно. Заготівлю досить зберігати в холодильнику.

Корисні властивості фрукта

Фейхоа має в своєму складі безліч вітамінів, мікро- і макроелементів. У ній присутні саме ті речовини, які потрібні організму в зимовий період. Склад багатий клітковиною, марганцю, пектин, залізом і вітамінами груп С і В.

Крім цього, плід багатий вмістом йоду і може з легкістю змагатися з різними морепродуктами. Всього 100 грам ягід включає в себе 8-35 мг йоду, плід зарекомендував себе в дієтичному харчуванні і відмінно справляється із застудою.

особливості приготування

Ягода, яка була перетерті з цукром, має не менше корисних властивостей, ніж пройшла термічну обробку. Рецептів різного варення з цього екзотичного плоду безліч. Відмінності лише в процесі приготування і склад. Деякі господині вважають за краще пропускати ягоду через м`ясорубку, щоб отримати однорідну масу.

А ось з пропорціями ситуація складніша. У деяких рецептах співвідношення фейхоа і цукру становить 1: 1, іноді 1: 2. Більше цукру додають для того, щоб готовий продукт не заграв. Але яка пропорція б не була, спосіб приготування практично у всіх рецептах однаковий:

  1. Плоди потрібно ретельно промити, очистити від сухих хвостиків. Немає необхідності очищати шкірку.
  2. Перекрутити в м`ясорубці, блендері або комбайні.
  3. Всипати цукор в кількості, яке було вибрано.
  4. Добре перемішати і покласти в холодильник на добу. Протягом усього цього часу суміш потрібно заважати, щоб цукор повністю розчинився.
  5. Тепер варення можна розкласти по банках, закрити кришками і поставити в холодне місце.

Це стандартний варіант приготування фейхоа з цукром. Рецепт можна урізноманітнити, додавши в варення горіхи, журавлину, лимон та інші інгредієнти.

Варення з фейхоа з іншими інгредієнтами

Варто відзначити, що зазвичай сире варення або ягоди, перетерті з цукром, дають сіру корочку зверху. Переживати з цього приводу не варто, кірка з`являється в результаті окислення йоду. Але якщо зовнішній вигляд здатний зіпсувати апетит, то ось простий рецепт варення з брусницею або журавлиною.

Необхідні інгредієнти:

  • фейхоа – 0,6 кг;
  • ягоди журавлини або брусниці – 0,4 кг;
  • цукор – 1 кг.

Всі ягоди подрібнюються будь-яким способом і змішуються з цукром. Іншими словами, це варення готується так само, як і класичний рецепт варення з фейхоа.

Дуже смачною виходить заготівля з ягід з горіхами, також вважається холодним блюдом і не вимагає варіння. Для неї буде потрібно:

  • ягід фейхоа – 1 кг;
  • цукор – 1 кг;
  • волоські горіхи – 0,2 кг.

Готується за класичним рецептом, а ось вживати можна не тільки з чаєм, але також додавати в каші.

Одним з найбільш вітамінних варений вважається фейхоа з лимоном. Варка також не потрібно. склад:

  • екзотичні плоди – 0,6 кг;
  • лимон – 1 великий;
  • цукор – 0,6 кг;
  • імбирний корінь – 1-3 ст. л.

Всі інгредієнти подрібнюються, імбирний корінь додається за смаком. Лимон можна також подрібнити. Ще варіант – подрібнити тільки цедру, а саму м`якоть звільнити від плівок і нарізати часточками. Багато гурманів в це варення додають одну грушу і корінь хрону до смаку. Виходить досить незвичайне ласощі.

Дітям готують варення з фейхоа за класичним рецептом з додаванням лимона, горіхів і меду. Пропорції такі: 0,5 кг ягід, 100 г меду і 1 лимон.

Вітамізірованние напої

Вітамінний і смачний компот можна легко приготувати з цих екзотичних ягід. Рецепт приготування простий, а головне, не займе багато часу. Отже, для компоту необхідно:

  • ягоди добре промити і покласти в банки, які заздалегідь потрібно стерилізувати, фейхоа повинен заповнювати банки на 1/3;
  • залити доверху окріп і залишити так на годину;
  • після цього вода зливається, а з ягід вариться сироп, для цього потрібно додати 0,2 кг цукру;
  • в кінці варіння можна додати ¼ ч. л. лимонної кислоти;
  • тепер сироп перелити в банки, закатати і перевернути, а зверху накрити ковдрою;
  • в такому вигляді сироп повинен простояти добу, потім його можна прибрати на зберігання до зими;
  • всі перераховані інгредієнти і пропорції розраховані на 2 літри рідини.

Ще можна в кожну банку додати трохи сушеної чайної троянди, зерна граната або часточки мандарина. Крім цього, багато господинь разом з фейхоа кладуть яблука в співвідношенні 1: 1.

А ось щоб приготувати домашню настоянку з алкоголем, необхідно використовувати перезрілі плоди, але тільки не зіпсовані. Для спиртової основи можна взяти все що завгодно, головне, щоб алкоголь був високої якості. Якщо ще в напій додати журавлину, то він вийде терпким і трохи кислим.

Для настойки необхідно:

  • фейхоа промити, висушити і нарізати шматочками, не знімаючи шкірки;
  • додаткові інгредієнти, наприклад, журавлину або полуницю, перетерти через сито або за допомогою качалки;
  • змішати ягоди і покласти в банку;
  • цукор або мед додавати потрібно за смаком, приблизно 50-150 г;
  • залити горілкою або спиртом так, щоб рівень перевищував інгредієнти на 2-3 см;
  • ретельно перемішати, закрити кришкою і поставити в темне, не надто прохолодне місце;
  • настоянка повинна стояти 2 тижні, кожен день тільки її потрібно струшувати;
  • після цього процідити через марлю, а ягоди добре віджати. Якщо напій вийшов дуже міцним, то можна додати трохи цукру або близько 100 мл води, тільки в цьому випадку настоянка повинна постояти ще 2 дні;
  • настоянка готова, і її можна розливати в тари, зберігати не більше року.

Крім всіх рецептів заготовок на зиму, фейхоа можна зберігати в свіжому вигляді, для цього фрукт необхідно покласти в холодильник. Тільки плоди повинні бути цілими і неушкодженими. Взимку вони стануть хорошим ласощами для всіх членів сім`ї.

Посмотрите похожие рецепти
  • Найкорисніші продукти харчування: топ-10 Переглянути рецепт
  • Свіжі огірки – користь і шкода для організму: властивості, вітаміни і калорійність огірків. Переглянути рецепт
  • Приготування компоту з фейхоа Переглянути рецепт
  • Екзотичний компот з фейхоа Переглянути рецепт
  • Компот з фейхоа: рецепти приготування напою з екзотичної ягоди Переглянути рецепт
  • Кращі рецепти приготування фейхоа на зиму Переглянути рецепт
  • Як приготувати фейхоа на зиму з цукром Переглянути рецепт
  • Корисні рецепти протертою фейхоа з цукром на зиму Переглянути рецепт
  • Перетерта червона смородина на зиму Переглянути рецепт
  • Варення з фейхоа класичне і без варіння Переглянути рецепт
  • Рецепти варення з фейхоа: без варіння, десерти для імунітету Переглянути рецепт
  • Особливості приготування лимонного варення з шкіркою і без Переглянути рецепт
  • Варення з фейхоа без варіння Переглянути рецепт
  • Готуємо варення з фейхоа на зиму Переглянути рецепт
  • Варення з фейхоа: смачні і незвичайні заготовки Переглянути рецепт
  • Джем з фейхоа з імбиром – простий рецепт приготування на зиму з покроковими фото Переглянути рецепт
  • Варення з фейхоа: популярні рецепти з фото Переглянути рецепт
  • Загущувач для варення: який краще вибрати? Переглянути рецепт
  • Кілька вдалих рецептів компоту з фейхоа Переглянути рецепт
  • Продукти для здоров`я Переглянути рецепт

Фейхоа: як правильно їсти, обирати та готувати – корисні поради експертки. Ексклюзив

Сезон фейхоа – пізня осінь. Саме в цей період ягода найбільш корисна та смачна, формою вона нагадує трохи ківі, а за смаком – суницю.

В ексклюзивному коментарі для FoodOboz нутриціологиня, дієтологиня Яна Легеза розповіла про всі корисні властивості фейхоа, протипоказання, а також як правильно їсти корисний продукт та що з нього приготувати.

У чому користь фейхоа та кому можна їсти ягоду?

“Фейхоа містить багато йоду та дуже корисний при захворюваннях щитовидної залози та йододефіцитах. Їсти його можна всім, якщо немає алергії, а також виразкової хвороби та підвищеної кислотності, ожиріння, цукрового діабету. Тому що ягода містить фруктозу та підвищує рівень інсуліну, як і всі фрукти. Дітям їсти можна й потрібно, але з урахуванням таких самих протипоказань”, – пояснила дієтологиня.

Як обрати якісний фейхоа?

“Зазвичай плоди доставляють в Україну ще зеленими й вони поступово дозрівають, тому що стигла ягода швидко псується. Купуючи, можна попросити продавця надрізати. М’якуш має бути прозорим та ароматним. Не повинно бути коричневих плям на поверхні й всередині ягоди. Краще обирати великі плоди, розмір яких наближений до курячого яйця, якщо любите їсти у сирому вигляді, але маленькі ягоди теж будуть смачними”, – зазначила фахівець.

Як правильно їсти, чи можна їсти зі шкіркою?

“Плоди фейхоа можна сміливо не очищати від шкірки, оскільки вона містить фенольні сполуки – катехіни та лейкоантоціани. Ці речовини є сильними антиоксидантами, які борються з передчасним старінням та є профілактикою онкологічних захворювань”, – розповіла нутриціологиня.

Як приготувати фейхоа?

“Господині взяли собі на замітку приготування фейхоа таким способом: перетирають з цукром. Але особисто я рекомендую робити це з медом, тому що він містить менше фруктози й глюкози, але водночас багатий на мінеральні речовини та квітковий пилок. Тож якщо немає алергії на мед, то з ним однозначно корисніше. Така заготовка зберігається в холодильнику близько двох місяців”, – поділилася фахівчиня.

Лайфхак від Яни Легези

“Мій лайфхак для надання особливого смаку та аромату джему: я додаю рубаний мигдаль, так щоб шматочки відчувалися під час розжовування. Такий джем стане відмінним ароматним доповненням до млинців, сирників або просто вприкуску до чаю”, – розповіла Яна.

Також на OBOZREVATEL ви можете ознайомитися з рецептами:

Про автора

admin administrator