Кабачки в автоклаві в домашніх умовах

Авторadmin

Кабачки в автоклаві в домашніх умовах

Рецепти для автоклава для домашнього консервування: 10 кращих заготовок

Завдяки асортименту рецептів для автоклава для домашнього консервування господині можуть швидко і якісно робити заготовки, які будуть радувати домочадців весь зимовий період. За рахунок обладнання оптимізується трудомісткий процес стерилізації і піднімається рівень якості закрутки. Кожен рецепт може бути доопрацьований самостійно, виходячи зі смакових переваг.

Особливості консервування на зиму з використанням автоклава

Основною перевагою автоклава вважається те, що температура в ньому сягає 120 градусів Цельсія. Завдяки цьому процедура консервування займає мінімальну кількість часу. Користь продуктів, смакові якості і аромат зберігаються тривалий час.

види приладів

За типом конструкції прилади діляться на:

  1. Вертикальні моделі – використовуються в харчовій промисловості, для лабораторних цілей, здійснення хімічних реакцій в медицині.
  2. Горизонтальні – застосовуються для обробки деревини, ламінування.

Виготовляють автоклави з двох видів металів:

  1. З чорного – недорогий варіант, який не є абсолютно безпечним для приготування їжі.
  2. З нержавійки – служить до 50 років, дозволяє застосовувати різні технології консервації.

За типом нагріву прилади ділять на:

  • зовнішнього нагріву – вогнем або газом;
  • електричні.

Розміри автоклавів можуть бути різними – від невеликих моделей на 5 банок по 0, 5 літра до 1000 таких же банок. Діаметр горловини також різноманітний. Найбільш поширений для побутового використання – 15, 9 і 21 сантиметр.

пристрій автоклава

Прилад являє собою паровий стерилізатор, до складу якого входять термометр, манометр, теплоджерел, випускний і вступний крани. Чинний агент – гаряча пара під тиском. Завантаження матеріалів відбувається в біксах.

Роботу приладу контролюють термометр і манометр.

Виділяють основні режими стерилізації:

  • 60 хвилин – при атмосферному тиску 1, 1;
  • 45 хвилин – при 1, 5;
  • 30 хвилин – при 2.

Підготовка до роботи

Робочий процес має на увазі такий порядок дій:

  1. Підготувати чисті банки.
  2. Вистелити щільну тканину на дно приладу.
  3. Викласти на тканину банки в 2 шари.
  4. Залити автоклав водою.
  5. Задати початкове тиск.
  6. Нагріти прилад.

Рецепти для автоклава

Існує безліч рецептів консервації, приготованих за допомогою автоклава. Найчастіше застосовуються різні види м’яса, круп, овочів.

М’ясні консерви

Для створення заготовки яловичини у власному соку знадобляться інгредієнти:

  • м’ясо яловичини;
  • мозкові кістки;
  • сало;
  • цибуля;
  • морквина;
  • зіра;
  • лавровий лист;
  • перець горошком запашний;
  • сіль.
  1. Зварити бульйон на основі яловичих кісток.
  2. Нарізати невеликими кубиками м’ясо, обсмажити на сковороді.
  3. На дно банок викласти спеції і подрібнені овочі.
  4. М’ясо щільно вкласти в тару.
  5. Залити бульйоном.
  6. Закрити кришками.
  7. Гасити в автоклаві 115 хвилин в температурному режимі 117 градусів.

Показник якості консерви – освіту желеподібної маси в банку після охолодження.

Консерви з м’яса птиці

Для створення смачної заготовки використовується м’ясо курки, качки, гусака, індика на вибір. Потрібні такі компоненти:

  • 1 кілограм м’яса;
  • 1 ложка солі;
  • чорний молоти перець;
  • 2 цибулини.
  1. Нарізати невеликими шматками м’ясо птиці, перемішати з сіллю і нарізаною цибулею.
  2. Укласти в тару і закатати.
  3. Надіслати банки в автоклав на 30 хвилин при 100-110 градусах.

Якщо використовується м’ясо курки, на кожен літр варто додавати 6 ложок води. В інших видах м’яса птиці присутній жир.

з риби

Для виготовлення консерви користується популярністю використання будь-якої риби: ляща, скумбрії, кільки, окуня, товстолобика, щуки, бичків. Для рецепта з виходом на 1 банку 0, 5 літра потрібні продукти в такому обсязі:

  • 0, 5 кілограма очищеної риби;
  • 1 чайна ложка солі;
  • 5 горошин чорного перцю;
  • 1 столова ложка соняшникової олії;
  • приправа до смаку.
  1. Нарізати невеликими шматками рибу.
  2. Викласти основний компонент на дно тари зі скла.
  3. Присипати сіллю і спеціями.
  4. Викласти шарами рибу до верху банки.
  5. Закатати і залишити в автоклаві для обробки.

овочеві

За рахунок правильного консервування овочів в автоклаві можна зберегти велику кількість корисних елементів, які стануть повноцінними вітамінними джерелами. Для класичного рецепту необхідно підготувати продукти:

  • 3 кілограми баклажанів;
  • 2 кілограми болгарського перцю;
  • по 1 кілограму томатів і моркви;
  • 500 грам цибулі;
  • 2 столові ложки солі;
  • 150 мілілітрів рослинного масла.
  1. Очистити і нарізати кільцями баклажани. Посолити і залишити на 3 години.
  2. Подрібнити інші овочі.
  3. Кожен компонент окремо обсмажити на сковороді з маслом.
  4. У підготовлені чисті банки викласти оброблені змішані овочі і баклажани шарами.
  5. Стерилізувати закриті банки в автоклаві 15-20 хвилин.

томатні соуси

Для гострого томатного соусу в обсязі 1 кілограм використовують такі компоненти:

  • 2800 грам томатів;
  • 23 грама солі;
  • 15 грам цукру;
  • зубок часнику;
  • перець чорний мелений;
  • перець духмяний;
  • 3 міліграм гвоздики;
  • мускатний горіх;
  • оцтова есенція 80%;
  • кориця.
  1. Вимиті і висушені помідори пропустити через м’ясорубку.
  2. Варити на невеликому вогні до зменшення маси в 2-3 рази.
  3. Подрібнити моркву, перець і часник.
  4. З’єднати всі елементи і готувати 30 хвилин на повільному вогні, оцтову есенцію додати в кінці.
  5. Тримати закриті банки в автоклаві для стерилізації.

гриби

Щоб зробити кілька банок по 0, 5 літра з маринованими опеньками, необхідно підготувати продукти:

  • 1 кілограм опеньків;
  • на 1 літр води – по 1 столовій ложці солі, цукру і оцту;
  • 2 лаврові листки;
  • 3 штуки гвоздики;
  • 3-4 зубки часнику;
  • соняшникова олія.
  1. Перебрати і промити гриби.
  2. Залити опеньки водою, посолити. Кип’ятити 7-10 хвилин.
  3. Злити рідину. Залити чистою водою. Варити 30 хвилин.
  4. Процідити за допомогою друшляка.
  5. Для маринаду необхідно з’єднати всі перераховані вище спеції в теплій воді.
  6. Готувати в маринаді гриби 5-7 хвилин.
  7. Розкласти по банках гриби. Залити маринадом. У кожну ємність додати 5-7 крапель олії.
  8. Обробити заготовки в автоклаві при температурі 110 градусів Цельсія протягом 10 хвилин.

Консерви з свинини

  • 0, 5 кілограма свинини;
  • 1 цибулина;
  • 3 горошини чорного перцю;
  • 1 чайна ложка солі;
  • вода;
  • 1 лавровий лист.
  1. Пересипати сіллю і змочити водою нарізане кубиками м’ясо.
  2. На дно тари викласти спеції, заповнити м’ясом, залишивши порожній простір в 2 сантиметри до верху.
  3. Закатати і залишити в автоклаві при 110 градусах на 40 хвилин.

Рисова каша зі свининою

Для оригінального страви знадобляться:

  • 2 кілограми свинини;
  • 200 грам сала;
  • 120 грам рису на кожну банку;
  • 3 ріпчасті цибулі;
  • 2 морквини;
  • сіль;
  • запашний перець;
  • масло соняшнику;
  • барбарис;
  • зіра;
  • лаврушка.
  1. Промите м’ясо пропустити через велику м’ясорубку або нарізати маленькими кубиками.
  2. Сало перетопити на сковороді.
  3. Пасерувати подрібнені цибулю і моркву.
  4. Промити крупу водою.
  5. На дно ємності розмістити ½ лаврового листа, зажарку, рис, кілька шматків м’яса, ложку топленого сала, сіль і спеції.
  6. Залити банку окропом. Закрити кришкою.
  7. Готувати в автоклаві 35-40 хвилин при 120 градусах.

Перловка з бараниною

Рекомендується використовувати такі елементи:

  • 0, 5 кілограма баранини;
  • 2 склянки перловки;
  • по 1 штуці цибулі, моркви і солодкого перцю;
  • 1 чайна ложка гірчиці в зернах;
  • 2 чайні ложки суміші італійських спецій;
  • сіль;
  • масло для обсмажування.
  1. Подрібнити м’ясо.
  2. Дрібно нарізати вимиті і очищені овочі. Обсмажити на сковороді з маслом 3-5 хвилин.
  3. Баранину посмажити на сковороді до золотистого відтінку.
  4. У банки зі скла викласти м’ясо, сіль зі спеціями, перловку, овочі.
  5. Закрутити кришками.
  6. Залишити стерилизоваться в автоклаві 40 хвилин при 120 градусах.

Як і скільки можна зберігати готовий продукт в домашніх умовах

Заготовки слід зберігати в темному сухому приміщенні з температурним режимом не більше 10 градусів. Банки слід регулярно перевіряти на ознака здуття і зіпсованості. Якщо були виявлені підозрілі ємності однієї партії закруток, слід провести повторну стерилізацію.

Оптимальний термін зберігання – 2-3 роки. Для кращого зберігання варто змастити банки жиром. Досвідчені господині рекомендують для зручності підписувати консервації, вказавши дату виготовлення і найменування заготовки.

Пикантные кабачки в автоклаве

Кабачок — один из самых вкусных продуктов, которые консервируются на зиму. Он прост в приготовлении, и очень полезен. Даже консервированный кабачок содержит множество питательных веществ. Консервируя кабачки в автоклаве, Вы получите замечательные блюда на зиму, сэкономив свое время.

Существует много рецептов приготовления кабачков на зиму — салаты, икра, варенье, маринованные кабачки, а также ассорти в сочетании с другими продуктами. В этой статье вы найдете лучшие рецепты как приготовить кабачки в автоклаве на зиму.

Маринованные кабачки с кетчупом чили

Для данного рецепта нам потребуются следующие продукты:

  • кабачок — 3-4 кг;
  • кетчуп Чили — 1 пачка (270 г);
  • уксус — 1 ст.;
  • сахар — 1 ст.;
  • соль — 2 ст. л;
  • вода — 1,5 л;
  • лавровый лист;
  • черный перец горошком;
  • чеснок;
  • острый перец Чили;
  • соцветия укропа;
  • зелень и остальные приправы по вкусу.

Данная порция рассчитана на 5 банок. Количество кабачков будет зависеть от плотности утрамбовывания в банке. Рекомендуем выбирать небольшие кабачки, для лучшего вида консервы. При консервации в автоклаве нет необходимости предварительно стерилизовать банки и крышки.

Приступаем к приготовлению:

  1. В банки положить 2-3 очищенные зубчики чеснока. Можно их слегка надрезать для лучшей передачи вкуса. Далее кладем соцветия укропа, лавровый лист, несколько горошин черного перца. Острый перец разрезаем, выбираем зернышки и кладем в банки. Также можно добавить несколько листьев хрена и смородины — эти ингредиенты добавляют яркий аромат и делают кабачки хрустящими.
  2. Теперь нужно нарезать кабачки кружками толщиной 1-2 сантиметра. Для качественной консервации лучше выбирать небольшие, а не перезрелые, кабачки, с небольшими зернышками. Именно из таких кабачков выйдут целые, красивые кусочки в банке. Нужно плотно утрамбовать нарезанные кабачки в банке чтобы не было много воздуха.
  3. Дальше нужно приготовить маринад. Для этого нужно вскипятить воду, к ней добавить соль, сахар и кетчуп. Кипятить 5 минут, после чего долить уксус (использовать 9%).
  4. Подготовленные кабачки залить горячим маринадом почти доверху, и закрыть крышкой.

Дальше приступаем к консервированию в автоклаве. Банки нужно выложить, согласно инструкции, в автоклав и залить водой. Чтобы консервирования состоялось максимально быстро, вода, которой заливаем банки в автоклаве, должна быть примерно такой же температуры, как и температура в банке. Закрываем автоклав и включаем нагрев. Важно контролировать температуру, ведь при высокой температуре, кабачки в банке развариваются.

После достижения температуры воды 90 градусов нужно стерилизовать кабачки в автоклаве в течение 5 минут, после чего прекратить нагревание. Когда вода остынет и вы стравите давление, можно извлечь банки с готовой продукцией. Можно перевернуть банки вверх дном, чтобы специи лучше перемешались.

Про автора

admin administrator