Коли можна щепити виноград влітку

Авторadmin

Коли можна щепити виноград влітку

Щеплення винограду для новачків: поради для початківців

Часто садівники хочуть поміняти сорт винограду, при цьому не чекати, поки новий кущ приживеться. На допомогу їм приходить процедура щеплення. Для позитивного результату від її проведення потрібно врахувати багато нюансів.

  • Підготовка винограду до щепленні
    • Відео: заготівля живців винограду
    • Щеплення на старий кущ
    • Щеплення в штамб
      • Відео: щеплення винограду в штамб
      • Відео: щеплення винограду способом «чорне в чорне»
      • Відео: щеплення способом «зеленим в зелене»
      • Відео: щеплення винограду методом «чорним в зелене»
      • Відео: щеплення винограду в корінь
      • Відео: окулірування винограду очками
      • Фотогалерея: підщепи для винограду
      • Щеплення винограду на шовковицю
      • весна
      • літо
      • осінь
      • зима
        • Відео: настільна щеплення винограду

        Підготовка винограду до щепленні

        Виноград прищеплюють по 3 причин:

        • Рослина все більше піддається зараженню філоксерою. Щеплення на філоксеростійких підщепу гарантовано захистить майбутній урожай.
        • Садівникові хочеться посадити на своїй ділянці якомога більше сортів і гібридних форм винограду. Але викопування старих кущів і посадка молодих займе багато часу. А найцінніше у винограднику – це корінь. Якщо він здоровий і міцний, то на ньому можна випробувати велику кількість нових сортів.
        • Виноград слабо плодоносить. Якщо зробити щеплення на сильний підщепу, то врожайність значно покращиться. Без додаткових вкладень і трудовитрат можна отримати більше ягід з прищепленого куща.

        Для досягнення хорошого результату необхідно правильно вибрати живці, підготувати лозу і кущ. Живці повинні відповідати певним параметрам:

        • бути в діаметрі не менш 8 мм;
        • мати мінімум 2-3 нирки з очками (початківцями паростками);
        • вусик (видозмінений втеча, яким виноград чіпляється за опори) на нижньому вузлі повинен відпасти (вузлом називають місце, на якому розташовуються листя, суцвіття, нирки і вусики), що свідчить про зрілість держака, завдяки чому відсоток приживлюваності підвищується;
        • вузол повинен бути добре розвиненим, задерев`янілими;
        • відстань нижче першого очка повинно бути не менше 5 см, а вище останнього – близько 2 см;
        • якщо прищеплювати плануєте кілька живців на один підщепу, то їх перетин повинно бути ідентичним.

        Якщо підбирати живці за цими параметрами, то їх приживлюваність значно збільшиться.

        Зберігати живці винограду потрібно у вологих тирсі або піску

        Зберігати живці до щеплення теж потрібно правильно. Оптимальний варіант – в темному приміщенні з температурою від -2 до + 2оС. Наприклад, в погребі. Зберігати їх можна кількома способами:

        • замочити в холодній воді на кілька днів;
        • скласти в дерев`яний ящик, пересипаючи вологим піском або тирсою;
        • загорнути в тканину, змочену водою.

        Перед щепленням в період з весни до осені сам кущ також слід підготувати.

        За 3-4 дні перед щепленням нового сорту винограду необхідно підгодувати лозу. У ній має бути достатня кількість поживних речовин. Для цього краще використовувати підгодівлі некорневого дії. Вибирати варто препарати з великим вмістом калію і фосфору. Наприклад, Плантофол або Майстер.

        Деякі садівники використовують для підгодівлі лози мед. Їм намазують гілки і залишають на кілька днів.

        Також необхідно за 5-7 днів до процедури:

        • видалити всі молоді пагони, листя і вусики знизу і до місця майбутньої щеплення;
        • чагарник рясно полити, щоб досягти необхідного рівня вологості.

        Відео: заготівля живців винограду


        способи щеплення

        Багато садівники вважають щеплення винограду складним заняттям. Таку думку складається через те, що не у всіх виходить процедура з першого разу. Якщо уважно вивчити дану тему і дотриматися всіх правил, то позитивний результат не змусить себе чекати.

        Способів прищепити виноград багато. Потрібно вибирати в залежності від пори року.

        Щеплення на старий кущ

        Зробивши щеплення на здоровий і міцний підщепу, можна отримати урожай значно раніше, ніж при посадці молодого куща. Прищеплене рослина почне плодоносити через 1-2 сезони, а перший повноцінний урожай можна збирати вже на третій рік.

        Цей спосіб хороший тим, що для щеплення допускається використовувати будь-який сорт винограду. Це значний плюс для новачків у цій справі.

        Використовувати такий спосіб можна і ранньою весною, і пізно восени, і навіть влітку. Головне, щоб температура повітря була не нижче + 15оС. В такому випадку відсоток приживлюваності щеплень дуже високий. Але живці заготовляти краще з осені. У цю пору року в них накопичується достатня кількість поживних речовин, що сприяє кращому зрощенню.

          Перед щепленням необхідно викопати яму навколо куща підщепи на глибину 20 см і видалити повністю частину, яка була над землею. На товстий штамб (частина, яка залишилася після видалення надземного куща) можна прищепити до 4 живців.

        При щепленні на старий кущ винограду необхідно видалити його надземну частину

        Подальший догляд полягає в поливі, розпушуванні землі і видаленні бур`янів. Для отримання врожаю якомога раніше важливо через рік після прищепи видалити частину верхівки (Прищепа) лози.

        Способи розмноження винограду, їх особливості та хитрості від досвідчених виноградарів: https://klumba.guru/yagody/vinograd/kak-razmnozhit-vinograd.html

        Щеплення в штамб

        Такий спосіб вибирають найчастіше тоді, коли замінюють повністю сорт на дорослому рослині. Цей метод вважається радикальним, але під силу навіть початківцям садівникам. При цьому видаляється повністю і замінюється надземна частина лози.

        Цим способом прищеплюють виноград з другої половини осені до березня-квітня, в залежності від погодних умов.

        При негативних показниках температури проводити щеплення не слід. У середній смузі Росії оптимальний час для процедури настає в жовтні-листопаді або березні-квітні. Відрізняється осіння щеплення від весняної методом укриття. Навесні буде достатньо легкого агроволокна для захисту від сонця і нічних похолодань. А восени необхідно серйозно вкривати рослина на зиму.

        Інструменти, які будуть контактувати з частинами куща, потрібно продезінфікувати спиртом. Сам процес ділиться на кілька етапів:

        1. Подібно щеплення на старий кущ, видалити всі надземні частини винограду і викопати навколо куща лунку на глибину 20 см.
        2. Що залишився пеньок зачистити ножем від сухої кори і старої деревини. Це потрібно, щоб уникнути попадання інфекції.
        3. За допомогою маленького топірця і молотка зробити поздовжній розщепив глибиною 5-6 см. Робити це потрібно акуратно, щоб штамб НЕ розколовся в інших місцях. Можна вставити в розщепів клин, щоб він не закрився, і зайнятися підготовкою прищепи.
        4. Держак відрізати таким чином, щоб нижче нирки залишилося 4-5 см. Зробити клиноподібний зріз гострим ножем довжиною 3-4 см. Покласти його в ємність з водою і провести ті ж маніпуляції з другим держаком.
        5. На кілька секунд можна помістити щепи в розчин стимулятора росту.
        6. Вставити живці по краях розщепу. Акуратно вийняти клин, щоб живці закріпилися в розщепі.
        7. Частину, що залишилася щілину заткнути змоченою у воді туалетним папером і накрити невеликим шматком целофану.
        8. По колу обмотати штамб мотузкою або тасьмою з х / б тканини. Бажано вибирати натуральні тканини, щоб вони розклалися в землі.
        9. Місце щеплення змастити глиною і засипати зверху грунтом для захисту.

        Щеплення винограду в штамб проводиться з другої половини осені до березня-квітня

        Відео: щеплення винограду в штамб

        При покупці щепленого саджанця потрібно його уважно оглянути. У місці з`єднання прищепи та підщепи повинен бути помітний горбок, якщо його немає – саджанець Кореневласні, не варто за нього переплачувати: https://klumba.guru/yagody/vinograd/kak-posadit-vinograd-vesnoy-sazhentsami.html

        Щеплення способом «чорним в чорне»

        Цей спосіб проводять рано навесні, коли і у підщепи, і у щепи нирки ледь почали розпускатися. Живці необхідно заготовити з осені і зберігати у вологих тирсі або піску в підвалі.

        Це щеплення проводять для:

        • отримання від одного кореня декількох пагонів;
        • підвищення врожайності;
        • збільшення опірності до хвороб, температурних перепадів і шкідників;
        • продовження життєвого циклу куща.

        Час сокоруху – оптимальне для щеплення способом «чорне в чорне». З інструментів знадобляться секатор і гострий ніж. Етапи роботи:

        1. Насамперед необхідно зрізати кілька живців з хорошими нирками і перевірити їх життєздатність. Для цього потрібно поставити їх в ємність з водою на кілька днів. Продовжувати працювати слід з тими, які пустили зелене листя.
        2. Вибрати підщепу. Йому повинно бути від 3 до 5 років. Він повинен бути сильним, стійкий до хвороб та морозів.
        3. З лози секатором зрізати верхню частину вище вузла на 5 см і видалити всі листи. Місце, на якому буде розташовуватися щеплення, знезаразити розчином марганцівки. Воно повинно розташовуватися між 2-м і 3-м вузлом.
        4. Розщепити підщепу уздовж на 3 см і вставити загострений з двох сторін клином держак. Стягнути його бавовняною тканиною і накрити плівкою.

        Щеплення винограду «чорне в чорне» проводиться під час сокоруху

        Відео: щеплення винограду способом «чорне в чорне»


        Щеплення способом «зеленим в зелене»

        У літню пору найчастіше використовують метод «зеленим в зелене». Для цього в зелену лозу щеплюють зелений пагін. Це рекомендується робити в травні-червні, коли пагони починають інтенсивно рости.

        Кущ необхідно підготувати ще з осені або навесні:

        1. Викопати навколо нього лунку.
        2. Видалити надземну частину нижче рівня грунту на 6 см.
        3. Замазати садовим варом, укрити зверху мульчёй і плівкою для створення парникового ефекту.

        Коли нові живці відросте на 20-25 см, можна прищеплювати до них живці нового сорту.

        Потрібно залишити 2 найкращих втечі, а інші повністю видалити. За день до щеплення слід зрізати лозу нижче другого вузла.

        1. Живці потрібно зрізати безпосередньо перед процедурою. На них досить наявності одного очка.
        2. Нижче вічка на 1,5 см необхідно зробити клиновидний зріз і вставити держак в розщепів підщепи.
        3. Замотати поліетиленом і змастити садовим варом.

        Щеплення винограду способом «зеленим в зелене» проводиться влітку

        Протягом літа потрібно стежити за кущем і видаляти порослеві пагони.

        Відео: щеплення способом «зеленим в зелене»

        Деякі сорти винограду, наприклад, Велика, за замовчуванням прищеплюють на інші сорти з тієї простої причини, що корнесобственні рослини виростають занадто габаритними: https://klumba.guru/yagody/vinograd/vinograd-velika-opisanie-sorta-foto.html

        Щеплення способом «чорним в зелене»

        Щеплення способом «чорним в зелене» можна робити протягом усього літа. При ньому в розщепів зеленого втечі вставляють задерев`янілих втечу.

        1. Заготовити живці з осені. Так вони будуть краще приживатися на підщепі.
        2. Перед щепленням їх необхідно з обох сторін на невеликій відстані (2-3 см) від нирки загострити. Використовувати потрібно тільки ті, на яких нирки наклюнулісь. Кращий час для щеплення настає, коли сонце не сильно активну, т. Е. Рано вранці або ввечері. В іншому випадку варто вибрати похмурий день.
        3. Для підщепи вибрати здорову молоду лозу і обрізати її. Діаметр лози повинен бути не менше 3 см. На глибину 2-3 см зробити розщеп.
        4. Вставити в нього загострений клином держак і затягнути бавовняним шнурком. Останнім шаром закріпити плівку, щоб вона розташовувалася вище і нижче самої щеплення, але не на ній. Таким чином вона буде дихати, а парниковий ефект сприятиме зрощенню.

        Щеплення способом «чорним в зелене» проводиться протягом усього літа

        Відео: щеплення винограду методом «чорним в зелене»


        Щеплення в корінь

        Щоб провести щеплення винограду в корінь, необхідно дотримуватися наступного порядку дій:

        1. У підщепи зрізати повністю крону і залишити надземну частина не більше 10 см. Для цього способу зручно використовувати свердло.
        2. Місце для щеплення вибрати з самої товстої боку лози.
        3. Зняти кору і просвердлити отвір, діаметром з щепу.
        4. Держак очистити від кори на 2 см.
        5. Вставити в отвір підщепи і замазати садовим варом.

        При щепленні винограду в корінь держак не загострюють клином

        Відео: щеплення винограду в корінь


        Окуліровка винограду

        Окуліровка не підходить для початківців виноградарів, так як важливо вибрати підщепу і щепу (вічко) рівного діаметра. В іншому випадку щеплення не приживеться.

        1. Лозу прищепи і кущ необхідно зрізати навскоси, відступивши від нирки близько 2 см.
        2. Докласти їх один до одного.
        3. Зафіксувати тканиною або іншим матеріалом і обмотати шпагатом.

        При окулірування необхідно зробити косий зріз на 2 см вище нирки

        Відео: окулірування винограду очками


        перещеплення винограду

        Часто виноградарів не влаштовує смак зростаючого винограду. Викопувати кущ і садити новий на його місце дуже нерозумно. Пройде багато часу до появи перших ягід. Краще перепрівіть здоровий і потужний кущ. При цьому урожай можна отримати вже на третій рік.

        Проводять процедуру в кінці осені і рано навесні. Для цього видаляють надземну частину куща повністю. Прищеплюють методом в розщепів або «чорним в зелене».

        Підщепи для винограду

        Для щеплень можна використовувати багато сортів винограду. Але тільки в разі, якщо в регіоні немає філоксери і на ділянці непроблематично грунту. В інших ситуаціях використовують сортові підщепи:

        • Кобер ББ;
        • РР101-14;
        • Феркаль;
        • СО4;
        • Андрос;
        • Фенікс;
        • Добриня;
        • Гарант;
        • презент.

        Тут ви швидко підщепах можна вирощувати виноград в будь-яких умовах і на будь-яких грунтах.

        Фотогалерея: підщепи для винограду


        Щеплення винограду на шовковицю

        На тутовник, або шовковицю можна прищепити виноград. Роблять це для підвищення врожайності. Але приживлюваність при цьому низька.

        Виноград можна прищепити на шовковицю

        1. У стовбурі шовковиці просвердлити наскрізний отвір.
        2. Вставити в нього зелену лозу винограду, які не зрізуючи її з куща.
        3. Від материнського куща лозу відрізати, коли вона приживеться.

        Якщо все зробити правильно, виноград благополучно буде рости і плодоносити на шовковиці.

        Особливості щеплення винограду в залежності від сезону

        Час проведення щеплення відіграє важливу роль.

        весна

        Весна – найактивніший час для виноградарів. Приблизно з середини квітня починається сокорух. Саме в цей час відсоток приживлюваності дуже високий. Для щеплення використовують різні методи:

        • «Чорним в чорне»;
        • в розщепів;
        • окуліровку;
        • в штамб;
        • в корінь.

        Проводять процедуру, коли повітря прогріється до + 15оС і мине загроза заморозків. Працювати краще рано вранці або ввечері. Живці щеп заготовлюються з осені.

        літо

        Часто садівники прищеплюють виноград влітку. Відповідні місяці для цього – червень і липень. Плюсом в цю пору року вважається те, що живці можна зрізати безпосередньо перед процедурою. Відповідні методи: «зеленим в зелене» або «чорним в зелене».

        Найважливіше у літній щеплення – це погода. Не слід робити процедуру в жаркий день. Під час дощу проводити її теж небажано. Краще вибрати похмурий день з температурою повітря не вище + 25 ° С. Оптимальний час – вранці до 10 годин і ввечері після 6.

        осінь

        У цю пору року найчастіше прищеплюють виноград на старий корінь в штамб або розщепів. Це дозволяє значно поліпшити врожайність і отримати ягоди вже на наступний рік.

        Температура повітря не повинна опускатися нижче + 15оС. Найчастіше це жовтень і початок листопада, коли ще немає нічних заморозків. Перед щепленням повинен бути повністю зібраний урожай, а велика частина листя пожовтіти.

        зима

        Взимку прищеплювати виноград теж можна. Цей спосіб називається настільної щепленням. Її проводять в лютому-березні. Зазвичай використовують молоді кущі віком 1-2 роки.

        1. Кущі викопати з осені і обрізати. Досить залишити 10-сантиметровий штамб.
        2. Знезаразити їх розчином марганцівки.
        3. Помістити в ємність, пересипати тирсою або піском і опустити в підвал. Живці щеп також необхідно заготовити з осені.
        4. За добу до щеплення витягнути їх з погреба і поставити в воду температурою + 15 . + 20 ° С.
        5. Не виймаючи з води, провести щеплення в розщепів.
        6. Залишити кущ на 3 тижні при кімнатній температурі. У цей час нові пагони необхідно видаляти. Після цього його можна вийняти з води, засипати піском і опустити в підвал.

        При настільної щеплення підщепу і щепу потрібно зберігати в погребі

        Висаджувати виноград у відкритий грунт можна, коли повітря прогріється до + 15оС.

        Відео: настільна щеплення винограду


        Поради початківцям

        Виноград прищеплюють для підвищення стійкості до хвороб, отримання нових сортів. Для позитивного результату необхідно дотримуватися певних правил:

        • підщепу повинен бути несприйнятливий до поширених в регіоні хвороб;
        • сорту потрібно вибирати максимально пристосовані для цієї місцевості;
        • для щеплення взимку і навесні живці-щепи необхідно заготовлювати з осені, а влітку і навесні можна працювати зі свіжими гілками;
        • держак слід відрізати перпендикулярно росту «від себе», щоб зріз не вдався увігнутим;
        • необхідно використовувати дуже гострий ніж, який можна попередньо знезаразити вогнем, спиртом або марганцівкою;
        • температура повітря повинна піднятися вище + 15оС.

        Після того як щепу прижився, необхідно забезпечити за ним правильний догляд. Якщо виникають питання, то краще звернутися за допомогою до досвідчених людей. Через неправильних дій може постраждати не тільки щепу, а й корінь.

        Щеплення винограду: коли і як робити, відео

        Добитися хорошого результату у вирощуванні допомагає щеплення винограду. Цей процес сприяє зміцненню імунітету рослини, підвищенню морозостійкості, збільшує врожайність. Садівник може замінити старий сорт на інший, а також отримати на одному кущі кілька видів культури. Маніпуляції проводять різними способами.

        Все про щеплення винограду

        Необхідний інвентар

        Від точності виконання процесу залежить його результат. Велику роль відіграє вибір інструментів. Серед них повинні бути:

        • прищепний секатор;
        • молоток або дерев’яний брусок;
        • долото;
        • маленька сокира;
        • садові ножі;
        • ножівка з дрібними зубами.

        Ріжучі предмети слід добре заточити. Весь інвентар дезінфікують, щоб уникнути зараження хворобами рослини. Варто також підготувати нарізану поліетиленову плівку, шпагат, мішковину.

        Вибір підщепи

        Для щеплення винограду підійдуть кущі у віці 3-5 років. Вони відрізняються високою приживлюваністю. Добре, коли підщепа буде володіти такими властивостями:

        • сильнорослость;
        • наявність міцного підземного штамба;
        • стійкість до розповсюджених захворювань.

        В якості підщепи часто вибирають дикий або напівдикий сорт. Вони мають імунітет до мілдью та оїдіуму, але уражаються антракнозом. На молодих рослинах проводити процедуру легше .

        Найбільш підходящі для прищепних маніпуляцій сорти:

        • північноамериканської селекції: Рипариа, Рупестрис, Солонис;
        • європейської селекції: Кобер 5ББ, РР 101-14.

        Вони відрізняються стійкістю до філоксери та грибкових захворювань. Якщо щеплення запланована на весну, підщепа обрізують восени.

        Підготовка прищепи

        Заготівлю живців виконують в осінній або весняний час. Вони повинні бути:

        • здоровими;
        • прямими;
        • товщиною в олівець;
        • довжиною 9-12 див.

        Для зберігання чубуки загортають у вологу тканину і в поліетиленову плівку. Температура змісту — 0°-2°С. Пагони періодично оглядають, при необхідності промивають. За кілька днів до виконання щеплення черешки поміщають у воду.

        При весняної обрізку щепа також тримають у воді. Це роблять, щоб зріз не підсихав. При появі зелені неякісні чубуки вибраковують. Підщепа і прищепа повинні володіти однаковою силою зростання.

        Як щеплювати

        Процедуру бажано проводити вранці або ввечері

        Існують різні способи щеплення винограду. Кожен з них застосовують у визначені терміни за суворими правилами. Маніпуляції здійснюють при температурі вище 15°С. Краще проводити їх вранці або ввечері. В цей період вологість повітря і сокорух у винограді сприяють результативності процесу.

        Щеплення в розщіп

        Щеплення в розщіп — найпопулярніший метод у виноградарстві. Виконати його здатні навіть новачки, оскільки процедура відрізняється простотою та надійністю.

        Вона включає в себе кілька способів щеплення винограду:

        1. «Чорне чорне». Проводять ранньою весною, коли чубуки і кущ перебувають у напівсонному стані. Заготівлю живців роблять восени.
        2. «Чорне в зелене». Виконують влітку. Чубук минулого року прищеплюють на кущ з ще не здерев’янілими пагонами.
        3. «зелене в зелене». Здійснюють влітку або восени. Використовують черешки і пагони, які визріли в поточному році.

        Для виконання щеплення спочатку підготовляють підщепа:

        • обкопують на глибину 25-30 см;
        • корнештамб очищають і зрізають так, щоб над нижнім вузлом залишився пеньок 5-6 см;
        • зріз зачищають і вкривають вологим матеріалом.

        Живця зрізують. Повинен вийти клинок розміром 3 див. Щеплення винограду в розщіп проводиться точно посередині. Поглиблення в пеньку повинне збігатися за розміром з клинком. Чубук вставляють в підщепа згідно таких рекомендацій:

        • зовнішні частини пенька і клина поєднують;
        • нирку звертають в іншу сторону (назовні).

        Решту щілину в расщепе закладають вологою туалетним папером і прикривають смужкою поліетилену. Далі обмотують смужкою з натуральної тканини (вона добре розкладається в ґрунті). Підщепа разом з прищепою засипають так, щоб над верхнім оком було 5-6 см землі.

        Настільний спосіб

        Це зимова процедура. Час виконання — лютий-початок березня. Виробляють в домашніх умовах. Заготовлені живці на кілька днів поміщають у воду. Коли очі почнуть проростати, роблять косий надріз або розщіп. Зріз роблять на 2-3 см нижче вічок. З’єднують і фіксують тканиною або смужками плівки. Зверху вкривають тирсою, які будуть затримувати вологу, і плівкою. Температура змісту повинна бути постійно 20°С. Отримані в результаті настільної щеплення саджанці висаджують навесні.

        Прищеплення в штамб

        Виробляють від початку сокоруху до кінця травня. Видаляють до 10 см грунту навколо штамба. Очищають від старої кори, протирають ганчіркою. Встановлюють мінімум 2 щепи.

        При творі щеплення винограду в штамб верх куща зрізують. Місце зрізу зачищають і роблять розщіп глибиною 3-5 див. Щоб він не розколовся, підщепа на сайті перев’язують шпагатом. Вбивають клин. Місце з’єднання обмазують пластиліном, обв’язують і присипають землею. Коли з’являються перші паростки, землю розгрібають.

        Щеплення свердлом

        Рослини навесні прищеплюють

        Термін твори — весна. Щеплення свердлом часто використовують замість способу «в розщіп». Для виконання процедури беруть свердло, обробляють дезинфікуючим засобом. На штамбі роблять отвір перпендикулярно до стовбура. В нього вставляють держак, на якому оновлюють зріз. Оголені ділянки тканин повинні стикатися.

        Щеплення винограду свердлінням відрізняє міцність з’єднання і швидкість виконання. Вона не вимагає обв’язування. Характеризується хорошою результативністю.

        Іноді прищеплюють виноград на шовковицю або актинідію. Це роблять рідко, т. к. приживлюваність не завжди хороша. Прищепні маніпуляції полягають у наступному:

        • у підщепі проробляють отвір свердлом;
        • в дірку вставлют зачищений держак;
        • якщо вийшло зростити рослини, втеча шовковиці відокремлюють і садять окремо.

        Літні щеплення

        Процедури в цей час відрізняються результативністю, т. к. процеси життєдіяльності культури проходять активно. Трапляється так, що після літніх щеплень виноград починає плакати. Це свідчить про неправильному виконанні дій.

        Окулірування

        Так названа зелена щеплення винограду. Терміни твори — з середини червня по середину серпня. Для окулірування підійдуть пагони завтовшки більше 6 мм Чубуки нарізають в день щеплення. Їх використовують на протязі декількох годин.

        На сайті, який розміщений на відстані 60 см від основи пагона, виконують першу процедуру. Наступні — через 50 див.

        Маніпуляції здійснюють покроково:

        • У підщепі вирізають щиток 2-2,5 см під кутом 45° нижче вічка на 1,5 см роблять надріз (2 мм), потім зрізують зверху над вічком і видаляють.
        • З живця зрізують щиток з вічком (розмір повинен збігатися з вирізом на підщепі).
        • Суміщають і зобов’язують смужками поліетилену. Витки починають робити від підстави щитка, рухаючись догори (вічко не закривають).
        • Через 1-1,5 місяця обв’язку прибирають.
        • Перед морозами щеплені чубуки зрізують.
        • Висадку виробляють у весняний час, згідно з правилами.

        Проста копуліровка

        Копуліровкі виконують з середини травня до кінця червня. Те ж відноситься до зеленої щеплення винограду. За кілька днів до початку процедури готують кущі:

        • обламують гілки, залишають 4-5 найбільш сильних;
        • з решти видаляють всі вегетаційні органи, нирки, прищипують верхівки;
        • проводять полив.

        Кущ готовий до процедури, коли на зрізі виділяється пасока. Подальші дії такі:

        • над вузлом пагона підщепи роблять косий зріз 2-3 см (з боку колишньої нирки);
        • такі ж маніпуляції роблять з черешком (під ниркою);
        • місця зрізів поєднують;
        • обв’язують смужками поліетилену.

        Остання дія виконати важко, зате зрощення хороше.

        Комбіноване щеплення

        Є багато способів щеплення винограду

        Для цього способу використовують здерев’янілі живці та зелений пагін. Чубуки вимочують, додаючи у воду стимулюючі препарати. Потім нарізають, щоб на кожному залишилося 1-2 очка. Парафинируют: занурюють у розігрітий до 80°С-85°С парафін і відразу витягують, поміщають на кілька секунд у холодну воду.

        Прищеплювати виноград з допомогою комбінованого методу треба так:

        • Живці зрізають на клин з обох сторін на 1-2 см нижче вічка. Поміщають у воду.
        • Над третім вузлом від основи пагона роблять надріз. Від расщепа до вузла повинно залишитися 1-1,5 см.
        • Вставляють в нього чубук.
        • Зобов’язують смужкою гумки всю область щеплення.
        • Поверх надягають трубку.

        Метод кільчування

        Для виконання процедури вибирають добре освітлену ділянку. Наприкінці лютого його накривають соломою. Викопують яму безпосередньо перед твором кільчування. У неї відразу укладають пучок живців. Вони повинні заглиблюватись на 15 див. Далі чубуки засипають зволоженою землею шаром в 10 див. Потім укладають гній шаром в 1 див. Яму вкривають поліетиленовою плівкою. Її відкривають, якщо температура землі піднімається вище 28°С. На ніч вкривають соломою.

        У сонячні дні процес триває 12-15 днів, у хмарні — 20 днів. Кільчування закінчують, коли на нижній стороні чубуков з’являється каплюс і починають утворюватися коріння. До посадки відбирають живці, у яких набухають бруньки з іншого боку.

        Догляд за прищепленої лозою

        При відповідних умовах рослина буде правильно розвиватися, тому варто виконувати певні правила. Через тиждень після проведення прищепних маніпуляцій здійснюють помірний полив (при необхідності). Для цього використовують теплу воду. Грунт навколо стовбура розпушують. Одночасно проводять прополювання. Зайві щеплення і пагони видаляють, щоб лоза не ослабла. Рослина обробляють від хвороб.

        Живці зростаються з підщепою на 30-40 день. Якщо процес увінчався успіхом, з’являються нові пагони. Якщо щепа не прижився, за рослиною продовжують доглядати. Тоді в наступний сезон можна повторити спробу.

        Висновок

        Завдяки щепленню нового сорту винограду на старий кущ, істотно економлять місце на ділянці. Маніпуляції сприяють підвищенню дозріванню плодів, збільшення їх розміру і зміни кольору.

        Завжди потрібно правильно підбирати терміни твори процедури. Варто стежити, щоб обв’язка була герметичною. При виконанні всіх умов лоза порадує хорошим урожаєм.

        Щеплення винограду влітку та восени — коли правильно прищеплювати виноград

        На аматорських виноградниках щеплення застосовують для заміни сорту, що не сподобався на інший кращий за якістю або стійкостю. Заміна сорту щепленням на 2 — 3 роки прискорює отримання врожаю в порівнянні з посадкою нових сортів саджанцями. При закладці виноградника випадковим посадковим матеріалом завжди виникає необхідність заміни сортів винограду. Широко використовується щеплення для вирощування саджанців на філоксеростійких підщепах, на морозостійких підщепах, для швидкого розмноження цінних сортів і реконструкції виноградника.

        Щеплення винограду — це хірургічна операція, при якій частину однієї рослини переносять на держак, пагон або стовбур іншої рослини з метою їх зрощування.

        Необхідно знати, що привоєм називається та частина рослини, яку прищеплюють, а подвоєм — на яку прищеплюють.

        Нижче місця щеплення завжди залишається старий сорт (підщепа) з його незмінними якостями, а вище — новий щеплений сорт, який зберігає свої спадкові дані. Два компонента, що становлять в результаті щеплення єдиний організм, зберігають кожен спадкові якості своїх батьків.

        На один кущ можна прищеплювати кілька сортів винограду з різними термінами дозрівання, кольору ягід. Такі кущі називають кущами — букетами.

        Види щеплень виноградних кущів

        Весняне щеплення: підземна в розщепів, підземна вприклад, підземна впритул, підземна периферійна в розщепів, підземна на окремий корінь, підземна дорослого куща в рік пересадки, підземна звичайной копуліровкой, підземна при пересадці кореня.

        Щеплення винограду влітку: комбінована здеревілим держаком на зелений пагін в розщепів, комбінована на відводкових саджанцях, комбінована простою копуліровкою, зеленим черешком на зелений пагін.

        Осіннє щеплення: окулірування щитком і вічком вприклад.

        Інвентар для виконання щеплень: лопата, ножівка, секатор, прищепний ніж, простий ніж, разщипитель, дерев’яний молоток, шпагат, садовий вар, плівка для обмотки щеплень, щиток для захисту щеплень від сонця.

        Терміни початку щеплення виноградних кущів

        Весняне щеплення починають під час набрякання бруньок на підщепі. В цей час температура в зоні коренів піднімається до + 10 — 12 °, а в повітрі — не нижче + 15 — 16 °. Для того щоб не упустити сприятливий час для підземного щеплення, не можна очікувати бурхливого сокоруху (плачу). Кращі результати дає щеплення, коли вічки прищепи знаходяться в повному спокої, а на підщепі — набрякли або розпустилися.

        Весняне і літнє щеплення виконуються при безвітряній теплій погоді, в ранкові або вечірні години, а при похмурій погоді і вдень.

        За три доби до щеплення дістають живці зі сховища і закладають на вимочування в стимулятор росту (гетероауксин, фумар, гумат або бджолиний мед: 1 ст. ложка на 10 л води) на одну добу. На верхньому зрізі вимоченого держака повинна з’явитися волога, якщо зріз сухий держак продовжують вимочувати, якщо і після цього на зрізі не з`явилася волога, такий держак для щеплення непридатний.

        Відео: Зелене щеплення винограду одним пагоном

        Вимочують живці в горизонтальному положенні. Після вимочування протирають, загортають у вологу мішковину і в такому вигляді виносять на місце щеплення. Нарізають живці для щеплення на потрібну довжину безпосередньо у куща. Щоб уникнути втрати поживних речовин заздалегідь живці нарізати не можна.

        Читайте також:

Про автора

admin administrator