Коли пити збитень

Авторadmin

Коли пити збитень

Зміст:

Класичний рецепт приготування збитню і його модифікації

Не плутайте це напій з медом і вже тим більше з медовухою. Суботні (його ще іноді неправильно називають Збітнєв) – це споконвічно російський напій, який представляє собою ні що інше, як відвар з прянощів і трав, підсолодженим медом або цукром (патокою). Перша згадка про нього датується 1128 роком. Вже тоді його використовували як зігріваючий напій, що володіє протизапальними дією. Правда, тоді він називався трохи інакше – переварити, а пізніше узваром / варом.

Рецепт приготування збитню класичного

Нижче я привожу рецепт, взятий мною з одного досить авторитетного джерела (все той же В. В. Похлебкин, якого я згадував у статті про грог). Власне, завдяки Вільяму цей напій отримав друге життя.

Рецепт споконвічно російського (московського) збитню

  • 1 кг білої патоки;
  • 200 г меду;
  • 5 бутонів гвоздики;
  • 2 г кориці;
  • 2 ч ложки меленого імбиру;
  • 10 горошин чорного перцю;
  • 6-8 капсул кардамону;
  • 3 зірочки бадьяна;
  • 5-6 л окропу.

Приготування:

  • розчинити в окропі патоку і мед (його можна додати пізніше, в охолоджену рідину до 40 градусів-так він не втратить своїх корисних якостей) і варити 15 хвилин;
  • додати всі прянощі і варити ще 10 хвилин;
  • після, розливати гарячим і пити як чай.

Для наших предків (східних слов’ян), суботні досить довгий час і був замість чаю.Коли в Росію повалив дешевий китайський чай, про Сбітнєв забули. Сильний спад був після Жовтневої революції, мабуть більшовикам було не по собі пити народні напої. Пізніше, вже за часів СРСР, суботні намагалися просунути в маси вже в скляних пляшках, як пиво. Ідея, зрозуміло, провалилася – ви хоч раз бачили чай, загорнений в пляшки (холодний з пластика не вважається)? Суботні тим і хороший, що він гарячий і свіжий.

Як вже було сказано раніше, з медом цей напій плутати не варто. Меду – напої, зварені з меду, води, прянощів і хмелю, а потім настояні, медове пиво, в загальному. Сам по собі суботні – продукт безалкогольний, але при бажанні в нього можна додати сухе червоне вино або горілку. Правильно, вийде щось схоже на глінтвейн або все той же грог. Нижче я вам надам кілька простих рецептів, за допомогою яких ви без проблем приготуєте суботні в домашніх умовах.

Рецепти сбитней дійшли до наших днів

Приготування збитню в домашніх умовах не вимагає якихось колосальних знань в самогоноваріння або виноробстві. Від вас тільки потрібно чітке дотримання рецептури (хоча марення це – експериментуйте не замислюючись). В принципі, всі інгредієнти легко дістати в будь-якому продуктовому магазині. Прянощі, якщо вийде, беріть на базарі у осіб східної національності – воно так надійніше. Пряні збори з пакетів не котять.

Збитень пряний

  • 150 гр цукру;
  • 150 г меду;
  • 2 шт лаврового листа;
  • гвоздика, імбир і кориця на смак;
  • 5 г кардамону;
  • 1 л води.

Приготування:

  • розчиніть в киплячій воді мед і цукор;
  • додайте всі прянощі і кип’ятіть 15-20 хвилин;
  • отриманий драглистий напій процідіть через сито і подавайте до столу гарячим.

Збитень хмільний (без настоювання)

Інгредієнти:

  • 50 гр цукру;
  • 100 гр меду;
  • 0, 3 г кориці;
  • 0, 2 г гвоздики;
  • 0, 2 г м’яти;
  • 3 г хмелю;
  • 0, 5 л води.

Приготування аналогічно попередньому рецепту.

Міський суботні на 6 л

Інгредієнти:

  • 500 г меду;
  • 700 г білої патоки (можна густого цукрового сиропу);
  • 500 прянощів (м’яти, хмелю, кориці, гвоздики);
  • 6 л води.

Приготування:

  • в киплячу воду киньте всі інгредієнти і проваріть 30 хв;
  • пити гарячим, як старий добрий чай.

Збитень з вином для любителів міцніше

Інгредієнти:

  • 150 г меду;
  • 1 л сухого червоного вина;
  • 2-3 шт гвоздики;
  • за смаком меленої кориці і мускатного горіха;

Приготування:

  • вино підігріти до 70-80 градусів;
  • додати мед і прянощі, трохи підігріти, але не доводити до кипіння;
  • дати настоятися 30 хвилин, після процідити і подавати гарячим.

Петровський напій (ласощі самого Петра I, холодну чомусь)

Інгредієнти:

  • 1 л хлібного квасу;
  • 2 ч ложки меду;
  • 2-3 ч ложки тертого хрону.

Приготування:

  • квас бажано приготувати самостійно, можна навіть з концентрату, але тільки не купленого;
  • перемішати квас з медом і хріном і поставити настоюватися на добу;
  • цей напій п’ється холодним, з льодом.

Зима довга, тому рецепти зігріваючих напоїв будуть з’являтися на Ромовому щоденнику ще не один місяць. Що стосується збитню, то пийте його коли сильно замерзли або відчуваєте, що застудилися. Ще можна використовувати разом з прянощами лікувальні трави: звіробій, мати-мачуху і т. Д. Тільки заваріть їх окремо, а вже потім змішайте зі сбитнем, приготованим по одному з вищевказаних рецептів. Влітку напої можна сміливо охолоджувати і використовувати як чудовий засіб від спраги.

Чи не пропадайте, коментуйте мої старання, попереду ще багато цікавого. Знайшов рецепти незвичайних зігріваючих напоїв – про них пізніше (паленка, варенуха і т. Д.). Про глінтвейн і грог згадувати не буду – якщо ви постійний читач журналу, то прекрасно знайомі з цими напоями (щоб такими стати, не забудьте підписатися на оновлення).

Що таке Збитень + 14 рецептів приготування в домашніх умовах

Сбитень – медовий напій, невід’ємна частина Східнослов’янської кухні. Переважна більшість його різновидів є безалкогольними. До таких відносяться: столбушинський збитень, білоруський збитень, суздальський, обліпиховий, житній, журавлинний і яблучний збитень, а також такі екзотичні напої, як ялівцевий збитень, кедровий збиток або ялицевий збитень з імбиром, шавлії та

Історія битня

Медові напої були відомі Східним слов’янам споконвіку. При цьому, на відміну від хмільних медів, давньоруський збитень спочатку був призначений не для розваги, а виключно для вгамування спраги влітку і зігрівання взимку.

Перша літописна згадка подібного напою відноситься до 1128 року, а перший відомий нам старовинний рецепт битня сягає XVI століття.

До речі, саме з його приготуванням пов’язана поява в Східній Європі праобразу пізніших самоварів.

Алкогольний варіант напою, що цікавить нас, отримав своє поширення у XVIII столітті, коли виробництво хмільного меду знаходилося в глибокому занепаді. Фортеця його становила 4-7 градусів.

Сбитень не сходив зі сцени до 1917 року, коли він був витіснений найближчою своєю родичкою – медовухою.

У наші дні, алкогольний різновид давньоруського напою хоч і не переживає епоху бурхливого ренесансу, але водночас почувається досить впевнено.

Насамперед тому, що її приготування, як правило, не забирає багато часу та сил.

Як ви незабаром зможете переконатися, навіть найскладніший рецепт збитня в домашніх умовах виявиться дуже простим у реалізації.

Існують загальновизнані відмінності збитня за температурою подачі та за способом приготування.

У першому випадку, його ділять на холодний і гарячий, у другому – на простий і заварний (приготовлений із збродженого природним шляхом меду).

При цьому всі згадані різновиди допускають можливість наявності в напої алкогольної складової.

Чим відрізняється збитень від медовухи

Слід зазначити, що різницю між алкогольним збитнем і медовухою – досить умовні.

Обидва напої, найчастіше, готуються із застосуванням однакових чи дуже схожих технологий.

Однак між ними існує дві кардинальні розбіжності.

Перший із напоїв готується без застосування дріжджів, другий – виключає додавання стороннього алкоголю.

Сбитень: корисні властивості

Безумовна користь старовинного напою обумовлена ​​п’ятьма важливими факторами:

  1. Обов’язковою наявністю меду;
  2. Постійним присутністю прянощів (класичний пряний збитень, як правило, містить у собі гвоздику, корицю, лавровий лист, кардамон, мускат, імбир, бадьян, чорний або запашний перець тощо);
  3. Поширеною практикою використання фруктів (фруктовий збитень може включати як свіжі плоди, так і сухофрукти, прикладом чого може служити збитень з чорносливом);
  4. Досить частим додаванням лікарських трав (збитень на травах передбачає використання шавлії, ромашки, звіробою, м’яти, чебрецю, калгану та ін.);
  5. Традиційним вживанням напою у гарячому вигляді.

Термін зберігання збитня

Питання терміну придатності напою, що цікавить нас, безпосередньо пов’язане з його різновидом.

Простий гарячий збитень взагалі не передбачає можливості будь-якого тривалого зберігання. Його слід оприбуткувати протягом години, отримуючи від процесу максимум задоволення.

Якщо ж йдеться про напої, розраховані на вживання в холодному вигляді або на пізній підігрів, то вони цілком вільно можуть зберігатися протягом року.

При цьому, основними умовами безпеки є: перебування у холодному чорному приміщенні і перебування у скляній чи дерев’яної тарі.

Класичний рецепт збитня

Почнемо з того, як зробити ту саму медову основу, яка може служити самодостатнім напоєм або полем для подальших експериментів.

При цьому, варто мати на увазі, що інгредієнти, призначені для збитня, повинні варитися у двох або навіть кількох окремих ємностях, після чого – з’єднуватися (збиватися) воєдино.

Інгредієнти

  1. Мед – 300 г
  2. Цукор або біла патока – 350 г
  3. Вода – 3 л
  4. Прянощі та трави – 5-10 г
  5. Горілка чи бренді чи коньяк – 500 мл

Метод приготування

  1. У двох окремих каструлях закип’ятити 0, 5 і 2, 5 л води.
  2. Окропом із меншої ємності залити прянощі. У велику каструлю додати мед і цукор/патоку, після чого протягом півгодини проварювати їх на повільному вогні, постійно помішуючи і знімаючи пінку.
  3. Потім процідити пряний настій і додати його в знятий з плити медово-цукровий розчин. Туди ж додати алкоголь, ретельно перемішати і залишити натягуватися хвилин на 15-20. Вживати в гарячому вигляді.

Для кращого ефекту, можна зварити подібний збитень з меду, що забродив. І задоволення отримаєте, і цінний продукт викидати не доведеться. При цьому алкогольну складову в такий напій можна не додавати.

Кумушкін або народний збитень

Тепер ми розповімо вам, як роблять збитень з додаванням хмелю.

Інгредієнти

  1. Мед – 1 кг
  2. Свіжий хміль – 20 г
  3. Прянощі та трави – за смаком
  4. Вода – 4 л

Метод приготування

  1. Закип’ятити в різних ємностях 0, 5 і 3, 5 л води.
  2. Окропом з першої ємності залити спеції та трави. У другу ємність додати мед і варити протягом 2-х годин на слабкому вогні, помішуючи і знімаючи піну.
  3. Додати хміль і продовжувати варити протягом години.
  4. Зняти рідину з вогню, додати до неї проціджений настій, результат перемішати, остудити і бутиліровать.
  5. Зберігати напій у льоху чи холодильнику. Вживати холодним або підігрітим.

Сбитень монастирський

Назва напою говорить сама за себе. Ченці, що потрапило пити не стануть.

Інгредієнти

  1. Мед – 1 кг
  2. Свіжий хміль – 2 ч. л.
  3. Прянощі та трави – за смаком
  4. Міцний чорний або зелений чай – 0,5 склянки
  5. Вода – 3 л

Метод приготування

  1. Мед розчиняємо у воді і варимо на вогні 3, 5 години.
  2. В марлю викладаємо хміль, великий прокип’ячений камінчик (він необхідний як вантаж), зав’язуємо її вузликом і опускаємо в каструлю.
  3. Мед разом з хмелем кип’ятимо ще одну годину, стежимо за рівнем води і при необхідності додаємо гарячу.
  4. Мед знімаємо з вогню і проціджуємо в дерев’яний або скляний посуд. При цьому ємність має бути заповнена не повністю.
  5. Посуд залишаємо в теплому місці для бродіння меду. Зазвичай бродіння починається через кілька днів, після того як зварили хмільний мед.
  6. Коли бродіння припиниться (перестане шипіти), вливаємо в нього півсклянки міцно завареного зеленого чаю.
  7. Проціджуємо рідину кілька разів через щільну тканину і наш монастирський збитень готовий.

Рекомендується витримувати збитень рік після приготування.

Пиво-збитень

Приємний освіжаючий напій, що вживається в холодному вигляді.

Інгредієнти

  1. Мед – 100 г
  2. Патока – 100 г
  3. Пиво – 500 мл
  4. Вода – 500 мл
  5. М’ята – 5 г

Метод приготування

  1. Протягом 15 хвилин паралельно варити пиво з м’ятою і патоку з медом, послідовно доданими в окріп.
  2. Далі, змішати проціджене пиво з медово-паточним розчином. Отриманий напій залишити на годинку при кімнатній температурі, потім бутілювати і витримати тиждень у холодильнику або погребі.

Класичний малиновий збитень

Інгредієнти

  1. Вода – 3 л
  2. Свіжий малиновий сік – 500 мл
  3. Мед – 1 кг
  4. Дріжджі – 25-30 г дріжджів
  5. Кориця – щіпка

Метод приготування

  1. Закип’ятити воду, повністю при помішуванні розчинити мед, додати малиновий сік.
  2. На слабкому вогні варити протягом 2 годин, помішуючи та знімаючи піну.
  3. Зняти з вогню, дати охолонути до теплого стану.
  4. Влити розведені в 100 мл теплої води дріжджі, розмішати і накрити.
  5. Залишити на 10-12 годин.
  6. Перелити в банку або дерев’яне барило, поставити в холодне місце на 25-30 днів.
  7. Готовий збитень перелити в підготовлені пляшки, тримати в холодному місці в горизонтальному положенні.

Малиновий збитень з наливкою

В принципі, цей напій не обов’язково має бути малиновим. Все залежить від виду використовуваних плодів і додавання наливки.

Інгредієнти

  1. Мед – 150 г
  2. Вода – 500 мл
  3. Малинова наливка – 250 мл
  4. Малиновий сік – 250 мл
  5. Запашний перець, гвоздика, імбир – за смаком
  6. Липовий колір, м’ята, чебрець, звіробій – до смаку

Метод приготування

  1. Трави та спеції залити окропом. У цей же час, протягом 10-ти хвилин варити мед у малиновому соку.
  2. Після чого ще 5 хвилин проварити його з наливкою, потім змішати з процідженою водою і дати півгодини настоятися.

Сбитень винний

Цей рецепт дозволить вам приготувати не глінтвейн з медом, а саме присмачений вином медовий напій.

Інгредієнти

  1. Мед – 500 г
  2. Вода – 1 л
  3. Сухе червоне вино – 1 л
  4. Прянощі – за смаком

Метод приготування

  1. В окремих ємностях підігріти вино і закип’ятити воду.
  2. Додати у вино спеції та потримати субстанцію хвилин 10 на повільному вогні, не доводячи її до кипіння.
  3. Паралельно додати у воду мед і проварити розчин, що вийшов, протягом півгодини (робиться це також на маленькому вогні з незмінним помішуванням і видаленням піни).
  4. Потім змішати медову основу з процідженим вином і дати напою хвилин 15 настоятися.

Ялівцевий збитень

Інгредієнти

  1. Мед – 100 г
  2. Вода – 500 мл
  3. Ягоди ялівцю – 10 шт.
  4. Лимон – 1 шт.
  5. Перец кайенский – 1 шт.
  6. Гвоздика – 3 шт.
  7. Имбирь (корінь) – 1 см
  8. Бадян – 1 шт.

Метод приготування

  1. Всі інгредієнти змішайте у відповідній ємності, додайте лимонний сік та цедру.
  2. Потім доведіть ємність до кипіння і проваріть 30 хвилин.
  3. Процідіть і розлийте по кружках, напій можна відразу пити.

Сбитень з чорносливом

Один із найяскравіших варіантів медового збитня. Смак безпосередньо залежатиме від якості чорносливу. Вибирайте хороші, не оброблені сухофрукти.

Інгредієнти

  1. Чорнослива – 100 г
  2. Шипшина – 10 шт.
  3. Гвоздика – 1 шт.
  4. Вода – 1, 5 л
  5. Мед – 4 ст. л.
  6. Свіжий імбир – 5 г

Метод приготування

  1. Промити чорнослив, закинути в каструлю з водою, поставити на плиту.
  2. Розламати промиту шипшину, додати слідом за чорносливом.
  3. Ввести порізаний корінець імбиру, додати одну гвоздику. Це щонайменше. Якщо подобається гвоздиковий аромат, то можна кинути до п’яти зірочок.
  4. Поварити все це близько півгодини, але не давати активно вирувати, готуємо на маленькому вогні при слабкому кипінні.
  5. Плиту вимикаємо і замотуємо каструлю в теплу ковдру, імітуючи термос. За старих часів посудину ставили на теплу піч.
  6. Залишаємо на дві години.
  7. Розмішуємо збитень, щоб сухофрукти максимально віддали смак. Проціджуємо.
  8. Можна додати ще мед або цукор, якщо солодощі мало. Готово!

Напій універсальний, можна його пити відразу в теплому вигляді або остудити в холодильнику.

Домашній збитень з журавлиною

Інгредієнти

  1. Журавлина – 200 г
  2. Вода – 1 л
  3. Мед – 2 ст. л.
  4. Гвоздика – 1 бутон
  5. Мускатний горіх – щіпка

Метод приготування

  1. Обдати журавлину окропом, якщо ягоди цілі. Якщо вони вже перетерті, просто закладаємо в каструлю. Цілі ягоди також закладаємо, розтираємо маточкою.
  2. Добавляем воду, можна взяти відразу окріп, кидаємо гвоздику.
  3. Ставимо на вогонь, доводимо до кипіння, проварюємо пару хвилин.
  4. Настоюємо журавлину близько півгодини.
  5. Проціджуємо відвар через марлю, ретельно віджимаємо ягоди журавлини.
  6. Кидаємо у відвар щіпку мускатного горіха.
  7. Даємо напою охолонути до 60 градусів, щоб не занапастити вітаміни в меді.
  8. Добавляем мед, розмішуємо до розчинення.
  9. Охолоджуємо або вживаємо в теплому вигляді. За бажанням можна для більшої насолоди ввести цукор або ще додати пару ложечок меду.

Сбитень з обліпихою та календулою

Інгредієнти

  1. Ягоди обліпихи – 200 г
  2. Мед – 150 г
  3. Корінь імбиру – 10 г
  4. Вода – 1, 6 л
  5. Душиця – 1 ст. л.
  6. Календула – 1 ст. л.
  7. Гвоздика – 2-3 шт.
  8. Кориця – 1-2 палички

Метод приготування

  1. Викласти ягоди обліпихи в каструлю. Якщо вони заморожені, то спочатку трохи відтанути. Пам’ять толкушкой.
  2. Додати в напій воду, поставити на плиту, проварити десять хвилин.
  3. Додати порізаний імбир.
  4. Засипати всі трави та прянощі, щось можна прибрати або додати більше за своїм смаком. Розмішати, вимкнути плиту.
  5. Накрити каструлю, залишити на півгодини, щоб відвар став більш насиченим.
  6. Процідити, віджати трав’яну макуху з ягодами.
  7. В ще гарячу рідину додати мед, розмішати до повного розчинення.

Сбитень з м’ятою та яблуками

За бажанням м’яту можна виключити або замінити лимонною мелісою.

Інгредієнти

  1. Яблука – 2 шт.
  2. Мед – 150 г меду;
  3. Подрібнена м’ята (можна суху) – 1 ч. л.
  4. Гвоздика – 4 шт.
  5. Вода – 7 склянок
  6. Корінь імбиру – 1 см
  7. Кориця – 1 паличка
  8. Лимон – ½ шт.

Метод приготування

  1. Яблука розрізати на четвертинки і зачистити від насіння і твердих частин, потім скидаємо в каструлю.
  2. Добавляем воду і тоненько нарізаємо корінець імбиру, додаємо в загальну масу.
  3. Добавляем гвоздику з м’ятою і корицю.
  4. Знімаємо трохи цедри, додаємо в каструлю.
  5. Проварюємо разом 15 хвилин після закипання води. Ще стільки ж часу даємо збитню постояти.
  6. Проціджуємо. Вводимо в напій рідкий мед і розмішуємо його до розчинення в загальній масі.
  7. Залишками лимона можна прикрасити подачу збитня.

Смородиновий збитень

Інгредієнти

  1. Мед – 1-2 ст. л.
  2. Листя малини та смородини (сухі) – по 1 ст. л.
  3. Вода – 500 мл

Метод приготування

Листя смородини та малини залити окропом і, укутавши каструльку рушником, наполягати сорок-тридцять хвилин. Процідити та додати мед.

Имбирно-медовый сбитень

Інгредієнти

  1. Мед (краще квітковий) – 80 г
  2. Имбирь (корінь) – 20 г
  3. Цукор – 30 г
  4. Кориця – 1 г
  5. Кардамон – 3 г
  6. Лавровий лист – 1 шт.
  7. Гвоздика – 1 г

Метод приготування

  1. Всі інгредієнти підготувати. Порізаний на шматочки імбир з корицею та лавровим листком заливаємо водою і ставимо на вогонь.
  2. Затем додати цукор, кардамон і гвоздику.
  3. При закипанні води додати туди мед.
  4. Перемішати, зняти з вогню, процідити і розлити в кружки.

Збитень

Сбитень – старовинний напій, який пили наші предки ще до того, коли не хто нічого не знав про каву та чай. Коли готували напій, часто додавали трави, які допомагали організму боротися з застудою в зимову пору року.

Прянощами були: лавровий лист, гвоздика, кориця, імбир, корінь валеріани, звіробій, м’ята, а також перець у стручках. Іноді навіть у процесі приготування збитня додавали вино, але у такий спосіб готували його дуже рідко.

Дуже корисно пити напій взимку у вечірню годину. Він має протизапальні та зігрівальні властивості. Також він допомагає заспокоювати нерви і налаштовує сон, особливо якщо при приготуванні збитня використовувати настій ромашки та хмелю.

Кажуть, що приготовлений з малиновим соком збитень за один день допоможе позбавитися застуди.

Напій не рекомендується вживати людям, які мають алергію на мед і медові продукти, оскільки це може призвести до задухи, викликаної набряком легень.

Тим, хто прагне скинути зайву вагу, також потрібно утриматися від збитня. За рахунок меду, що входить до його складу, він стає досить калорійним.

Простий рецепт збитня

Інгредієнти для простого збитня

Прянощі за смаком:

Як приготувати простий збитень

У гарячу воду додати мед, корицю, гвоздику, хміль, м’яту та кип’ятити протягом 30 хвилин на маленькому вогні. Пити гарячим, як чай.

Приготування запашного збитня

Інгредієнти для запашного збитня

  • 🍒Вода – 1 літр
  • 🍒Мед – 150 грам
  • 🍒Цукор – 1-2 столові ложки

Прянощі за смаком:

  • 🍒Гвоздика
  • 🍒Кориця
  • 🍒Кардамон
  • 🍒Імбір
  • 🍒Лавровий лист – 4 шт.

Як приготувати запашний збитень

Мед і цукор додати|добавляти| в гарячу воду і, як тільки закипить, варити протягом 10-15 хвилин|мінути| на слабкому вогні, прибираючи піну. За 5 хвилин до готовності потрібно додати прянощі. Напою, що вийшов, дати настоятися протягом 30 хвилин, процідити, нагріти при необхідності і вживати.

Заварний малиновий збитень

Інгредієнти для малинового збитня

  • 🍒Вода – 3 літри
  • 🍒Мед – 1 літр
  • 🍒Дріжджі – 50 грам
  • 🍒Малиновий сік – 0.5 літра

Як приготувати малиновий збитень

У мед та малиновий сік додати гарячу воду і тримати на слабкому вогні 1,5-2 години, забираючи піну. Остудити до температури 25 ° C, додати дріжджі і залишити в теплому місці на 8-12 годин. Брагу, що вийшла, розлити по пляшках, щільно закрити і поставити в холодному місці на місяць, після чого збитень буде готовий.

Приготування збитня на вині

Інгредієнти для збитня на вині

  • 🍒Вино сухе червоне – 1 літр
  • 🍒Мед – 150 грам
  • 🍒Лимон – 1 штука

Прянощі за смаком:

Як приготувати збитень на вині

У вино додати мед, прянощі на смак, сік лимона, довести до кипіння і подавати гарячим.

Костромський збитень

Інгредієнти для костромського збитня

  • 🍒Вода – 1 літр
  • 🍒Мед – 750 грам
  • 🍒Лимон – 0.5 штук
  • 🍒Гвоздика – 10-12 штук
  • 🍒Кориця – 0.25 чайної ложки
  • 🍒Цукор – 1-2 столові ложки
  • 🍒Коньяк – 50 грам
  • 🍒Чорний чай – 1 чайна ложка

Як приготувати костромський збитень

Мед, цукор, чай, корицю, гвоздику додати|добавляти| в гарячу воду і закип’ятити. Після цього укутати і дати настоятися 15 хвилин, процідити, додати коньяк і лимон нарізаний часточками. Вживати збитень у гарячому вигляді!

Про автора

admin administrator