Коли прибирати редьку восени

Авторadmin

Коли прибирати редьку восени

Зміст:

Як і коли збирати редьку на зберігання на зиму

Вирощування редьки дуже легке, але в період збирання врожаю головне не розгубитися. Адже від правильно обраного терміну і схеми збирання редьки залежить її лежкість під час зберігання.

Коли збирати врожай редьки

В першу чергу, при виборі часу для збору врожаю рекомендується звертати увагу на інформацію на упаковці з насінням. Виробник якісного товару повинен вказати рекомендовані терміни збирання.

Не можна прибирати редьку з грядки занадто рано або занадто пізно, коли вона перезріла або підмерзла. Прибрати урожай редьки потрібно до перших заморозків, щоб овочі в грунті не підмерзли і не прийшли в непридатність для зберігання.

Як правило, терміни збирання редьки припадають на кінець жовтня, а ось середньостиглу викопують приблизно в середині жовтня.

Важливо правильно вибрати не тільки термін збирання, і конкретний день, а точніше погодні умови. Не можна викопувати редьку при вологій, дощовій погоді. Збирати урожай з грядки можна тільки при сухій погоді! Порушення правила загрожує тим, що редька буде гірше зберігатися, легко може загнити.

Як правильно викопувати редьку на зберігання

Після того, як ви дочекалися відповідних термінів і вибрали погожий, сухий день, можна приступати до збору.

  • Дуже акуратно підкопайте коренеплід.
  • Після цього потрібно делікатно витягнути коренеплід за бадилля.
  • Дуже акуратно обтрусіть його від землі.
  • Потім потрібно обрізати бадилля у викопаної редьки: листя зрізаються таким чином, щоб залишалося 4 сантиметри до самого коренеплоду. Завдяки своєчасній обрізці в коренеплодах збережеться необхідна волога.

Як підготувати редьку до зберігання на зиму

Не можна закладати редьку на зберігання відразу після збирання, в іншому випадку вона швидко прийде в непридатність. Щоб урожай благополучно пролежав зиму, необхідно виконати деякі заходи з підготовки.

Відразу після того, як ви викопали і обрізали бадилля коренеплодів, необхідно здійснити сортування. Процедура сортування необхідна для того, щоб закласти на зберігання тільки цілу, міцну хорошу редьку.

Уважно огляньте кожен коренеплід. Екземпляри з ушкодженнями (тріщинами, вм’ятинами), з підгнилими або підмерзлими зонами, ознаками хвороб і шкідників, мляві коренеплоди необхідно відбракувати, закладати їх на зберігання не можна ні в якому разі!

Відбраковані коренеплоди, які не мають слідів хвороби або враження шкідниками, наприклад, з механічними ушкодженнями можна відразу вжити в їжу або ж законсервувати.

А ось вся здорова, ціла редька відправляється на зберігання. Але перед відправкою на зберігання її потрібно обов’язково підсушити! Про це поговоримо в наступному пункті.

Як просушити коренеплоди перед зберіганням

Підсушування зібраного врожаю – найважливіший етап підготовки редьки до зберігання. Якщо проігнорувати етап і закласти овочі в такому вигляді, то коренеплоди за зиму можуть швидко запліснявіти і прийти в непридатність до вживання в їжу!

Місце для підсушування коренеплодів має обов’язково бути тінистим, добре провітрюваним, сухим! Не можна сушити овочі на сонці!

Після цієї маніпуляції можна закладати редьку на зимове зберігання. Однак робити це різко не можна, якщо відразу відправити з вулиці в льох або підвал, коренеплоди постраждають від різкого перепаду температури, а це погано позначиться на лежкості. Тому перед закладанням обов’язково перенесіть їх на кілька годин в прохолодне, темне місці, в якому холодніше, ніж в городі, але тепліше, ніж в погребі.

Вибираємо місце для зберігання коренеплодів

Перед закладкою на зберігання потрібно вибрати оптимальне місце, в якому овочі зможуть благополучно пролежати кілька місяців. При правильному змісті коренеплоди збережуть свої смакові властивості, користь, форму.

Умови для зберігання редьки на зиму повинні відповідати наступним вимогам:

  • Температура повітря повинна бути в межах + 1-2 градуси тепла.
  • Приміщення повинно добре вентилюватися.
  • Вологість повітря повинна бути приблизно 85%.
  • Приміщення не повинно бути сирим або, навпаки, занадто сухим.
  • Як правило, всім перерахованим вимогам відповідає підвал або льох.

Якщо у вас немає підвалу або льоху, то зберігати редьку можна на заскленому балконі або лоджії. Однак зберігати взимку овочі можна тільки виключно на балконі, на якому температура повітря не опускається нижче 0.

Крім перерахованих варіантів, зберігати коренеплоди можна і в холодильнику. Однак такий варіант є найгіршим, тому що в холодильнику редька може зберігати не більше одного місяця. Крім цього недоліку, в один холодильник не можна помістити багато врожаю. Овочі поміщаються в поліетиленовий пакет з отворами, а пакет поміщається на нижню полицю для зберігання овочів.

В чому зберігати коренеплоди

Важливо вибрати не тільки відповідне приміщення, але і тару для збереження редьки на зиму. Найбільш оптимальний варіант – в дерев’яному ящику, він повинен бути обов’язково чистим. Найкраще укладати коренеплоди шарами: спочатку на дно ящика насипається вологий пісок (шар приблизно 3 см), потім один шар редьки, потім знову пісок, а потім овочі, і так шарами, верх тари обов’язково присипається вологим піском.

Також підійдуть щільні картонні коробки. Вони повинні мати отвори з боків і зверху.

Якщо ж у вас немає дерев’яних ящиків, то зберігати можна в поліетиленовому пакеті з отворами. Однак такий спосіб набагато гірший. У пакети між овочами також насипається вологий пісок. Пакети в погребі або в підвалі потрібно поставити на полицю.

Коли викопувати і як зберігати редьку чорну, зелену, маргеланську

Чорна редька – справжня королева серед овочів. Цей коренеплід відрізняється незвичайним смаком, великою кількістю вітамінів та мікроелементів у складі. Для городника важливо не лише виростити овоч, а й вчасно зібрати врожай. Від якості проведення цієї процедури залежить подальша лежкість та збереження корисних властивостей. Ця стаття розповість, коли прибирати чорну редьку та правила її збору.

Оптимальні терміни збирання редьки на зберігання

Особливу увагу звертають на час посадки та дозрівання коренеплоду. Нижче наведено особливості кожного періоду.

Збирання літнього врожаю

Зазвичай використовуються сорти, які швидко виспівують, які висаджують у середині весни. Їм потрібно близько 30-40 днів, щоб сформувалися перші плоди, і вже до кінця травня можна розпочинати збирання врожаю. У теплиці редька дозріває на 1-2 тижні раніше.

Прибирання осінніх та зимових сортів

У літній період коренеплоди гірше дозрівають через збільшення світлового дня, тому висаджування виробляють не раніше середини липня, щоб урожай встиг сформуватися до осені. Зазвичай вибирають середньостиглі види редьки, прибирання яких відбувається ближче до середини або кінця вересня.

Зимовими називають сорти, які можуть зберігатися протягом усього періоду холодів. Перевагу віддають пізнім різновидам. Збір слід завершити до перших заморозків.

Коли викопувати редьку у різних регіонах?

Залежно від кліматичних умов виділяють такі терміни збирання пізнього врожаю:

  • (середня смуга). Якщо погода хороша, вирощувати коренеплід можна до листопада.
  • Урал. Останнім терміном є початок жовтня.
  • Скандинавія. Через холоди почати прибирання краще у вересні, за сприятливих умов можна почекати до середини осені.

Які сорти редьки підходять для зберігання

Сорт грає не останню роль термінах безпеки редьки. Літні сорти (ранньостиглі) не підходять для тривалого зберігання, а ось зимові сорти редьки (середньостиглих і пізньостиглих), які потрібно прибирати восени, можна зберігати тривалий час, але важливо дотримуватися оптимальних умов зберігання.

Найчастіше садівники та дачники вирощують чорну редьку (до середньостиглих відноситься сорт «Зимова кругла чорна», а пізньостиглим «Гайворонська», «Сквірська чорна») та маргеланську, також звану зеленою та китайською (зберігання підлягає тільки середньостиглий сорт).

Як правильно прибирати редьку?

Видобувати плоди із землі потрібно виключно в суху та сонячну погоду. Увечері перед збором краще здійснити рясний полив, щоб ґрунт трохи розм’якнув.

  • візьміть вила або лопату;
  • підкопайте ґрунт навколо овочів;
  • обережно потягніть за бадилля, намагаючись не зашкодити;
  • приберіть землю, що налипла;
  • залиште близько 2 см листя і коріння, інше зріжте;
  • розкладіть плоди під навісом, щоб дати можливість просушитися.

Як підготувати викуту редьку до зберігання на зиму

Не можна закладати редьку на зберігання відразу після збирання, інакше вона швидко прийде в непридатність. Щоб урожай пролежав зиму, необхідно виконати деякі заходи з підготовки.

Як сортувати коренеплоди після збирання

Відразу після того, як ви викопали і обрізали бадилля у коренеплодів, необхідно здійснити сортування. Процедура сортування необхідна для того, щоб закласти на зберігання лише цілу, міцну гарну редьку.

Уважно огляньте кожен коренеплід. Примірники з ушкодженнями (тріщинами, вм’ятинами), з підгнилими або підмерзлими зонами, ознаками хвороб та шкідників, мляві коренеплоди необхідно відбракувати, закладати їх на зберігання не можна в жодному разі!

Відбраковані коренеплоди, що не мають слідів хвороби або ураження шкідниками, наприклад, з механічними пошкодженнями можна відразу вжити в їжу або законсервувати.

А ось вся здорова ціла редька вирушає на зберігання. Але перед відправкою на зберігання потрібно обов’язково підсушити! Про це поговоримо у наступному пункті.

Як просушити коренеплоди перед зберіганням

Підсушування зібраного врожаю – найважливіший етап підготовки редьки до зберігання. Якщо проігнорувати етап і закласти овочі в такому вигляді, то коренеплоди за зиму можуть швидко запліснути і прийти в непридатність до вживання!

Місце для підсушування коренеплодів має обов’язково бути тінистим, добре провітрюваним, сухим! Не можна сушити овочі на сонці!

Після цієї маніпуляції можна закладати редьку на зберігання. Однак робити це різко не можна, якщо відразу відправити з вулиці у льох чи підвал, коренеплоди піддадуться різкому перепаду температури, а це погано позначиться на лежкості. Тому перед закладанням обов’язково перенесіть їх на кілька годин у прохолодне, темне місце, де холодніше, ніж у городі, але тепліше, ніж у льоху.

Способи зберігання

Є 3 варіанти місць для збирання редьки. Переваги кожного розкрито нижче.

Погріб та підвал

Перш ніж помістити сюди овочі, потрібно провести підготовчі роботи:

  • Закласти отвори. Це стосується системи вентиляції, вікон та щілин. Через них у приміщення можуть потрапити гризуни.
  • Дезінфекція. Вона потрібна при виявленні грибків та інших шкідливих мікроорганізмів.
  • Провітрювання. Також слід подбати про сухість кімнати.
  • Перевірка. Необхідно переконатися, що рівні температури та вологості відповідають нормі. При надмірній сухості по кутах розставляють цебра з водою.

Для зберігання використовуються:

  • Дерев’яні ящики. На дно вистилається шар сухого піску, яким засипають проміжки між овочами.
  • Поліетилен. У пакетах роблять невеликі отвори для вентиляції та засипають у них вологий пісок.

Балкон

Відмінний варіант для тих, хто не має можливості покласти овочі в підвалі.

  • Конструкція. Підходить тільки лоджія, де цілий рік тепло та сухо.
  • Контроль температури. Якщо на вулиці дуже холодно, ящик з редькою обертають ковдрою. Від яскравих променів сонця врожай можна захистити шаром фольги. Дотримуватися відповідного температурного режиму допоможе градусник, залишений між овочами.

Холодильник та морозилка

У ящику для овочів редьку можна залишити терміном до 1 місяця, але при цьому вона завжди буде під рукою і за нею не доведеться далеко ходити або довго розморожувати.

  • промийте плоди;
  • висушіть рушником;
  • покладіть у чисті пакети з поліетилену з невеликими отворами;
  • не зав’язуйте мішки;
  • покладіть на нижню полицю або в ящик для овочів (в останньому упаковка не є обов’язковою).

Очищати плоди від шкірки заборонено, інакше швидко потемніють і втратить структуру.

Зберегти цілу редьку в морозилці не вийде, оскільки вона займає занадто багато місця. Але можна натерти її на тертці, щоб у зимовий час додавати до страв чи готувати сиропи. Але користь таких овочів дещо нижча.

Для зберігання в камері редьку фасують пакетами для разового використання, оскільки при повторному заморожуванні вона може зіпсуватися і остаточно втратити смакові якості. Температуру краще виставити не вище –15. За таких умов заготівля може зберігатися до 1 року.

Збирання врожаю редьки слід здійснювати не пізніше листопада. Плоди чистять від землі, сушать і перебирають, щоб потім помістити на зберігання у підвал, на балкон або холодильник. За добрих умов овочі можуть зберігати свої смакові якості та корисні властивості до 9 місяців.

Як і де зберігати редьку

Найкращі умови, щоб зберегти редьку зелену, чорну, маргеланську взимку до весни:

  • температура в межах +3…+4 градуси;
  • вологість повітря – 85%;
  • можна зберігати разом картоплею та морквиною.

Вам буде цікаво дізнатися: Як правильно зберігати картоплю: де і за якої температури

При правильній підготовці та дотриманні режиму зберігання свіжі овочі зберігатимуться близько 9 місяців.

Найкраще для зберігання підійде льох або підвал. За відсутності таких сховищ взимку редьку зберігають у домашніх умовах: на заскленій лоджії чи балконі, у холодильнику.

У льоху чи підвалі

Для зберігання взимку редьки у сховищі готують ящики з отворами та вологий пісок. На дно ящика спочатку насипають пісок, потім овочі, і знову пісок. Вологим пісок має бути для того, щоб коренеплоди зберігали свою соковитість.

Замість скриньки можна використовувати дерев’яні бочки.

Також можна зберігати у льоху в поліетиленових пакетах з отворами. Їх розкладають на полицях.

Сховище повинне провітрюватися, тому подбайте про вентиляцію. Якщо вологість у ньому низька, розставте ємності із водою.

В холодильнику

Не кожен має підвал і льох. У цьому випадку на зберігання покласти редьку можна в холодильник, попередньо помістивши кожен коренеплід у пакет з прорізами і зав’язавши його щільно. В овочевому відділі холодильника зберігаються овочі без втрати якості близько місяця.

Щоб редька не стала м’якою і зберігалася в холодильнику довше, її можна обернути харчовою плівкою. Кожен плід потрібно обвернути плівкою так, щоб не залишалося повітря. Загорнути слід також і черешок.

Скільки зберігається редька

Тривалість її зберігання насамперед залежить від сорту. Літні сорти редьки, які висівають на початку весни, збирають вже в середині літа і тривалому зберіганню вони не підлягають. Вживати коренеплоди потрібно протягом місяця, використовуючи для зберігання овочевий відсік холодильника. Осінні сорти можна зберігати у ящиках з вологим піском до грудня. Термін зберігання пізніх сортів редьки за дотримання всіх правил збирання та зберігання становить 8-9 місяців.

Ніжний, солодкуватий Дайкон або Лобо можуть зберігатися при дотриманні необхідних умов від 1 до 4 міс.

У квартирі або будинку (при постійній температурі 18ºС) ранньостиглі сорти можна зберігати 5-10 днів, а середньостиглі та пізньостиглі від 2-х до 3-х тижнів.

Ознаки дозрівання овочів

Сучасні овочівники мають можливість купувати насіння редьки будь-яких сортів та різновидів: зелених, білих, чорних. Тому багато хто з них стикається з труднощами з приводу визначення ступеня зрілості коренеплодів. Справді, якщо овоч викопати раніше терміну, він швидко зав’яне або навпаки почне проростати. При затримці зі збором його м’якоть втратить соковитість та смакові якості, а сам плід стане порожнім усередині.

Щоб точно визначити настання біологічної зрілості редьки, необхідно звернути увагу на такі ознаки:

  • бадилля втрачає колишнє забарвлення, свіжість, починає жовтіти і усихати;
  • коренеплоди зупиняються в розвитку, а на дотик стають щільними.

Для підтвердження готовності продукту можна викопати із землі пару головок, оглянути їх та спробувати на смак. Якщо вони не дозріли, процедуру повторити за кілька днів.

Наслідки невчасного збирання врожаю

Занадто раннього

  • Скорочення термінів зберігання.
  • Погіршення товарних якостей коренеплоду.
  • Овочі дрібніші у розмірах, ніж відповідно до опису.
  • У недозрілих плодах немає повноцінного накопичення вітамінів, цукрів, мінералів.
  • Недостатньо соковита м’якоть.
  • Різкий незрілий смак з гіркотою.

Пізнього

  • Втрата корисних властивостей.
  • Через часті осінні дощі та заморозки редька може почати хворіти.
  • Огрубування м’якоті, поява гіркоти.
  • Розтріскування коренеплодів.
  • Погіршення смакових характеристик.
  • Зміна консистенції – коренеплід стає пухким, в’ялим та порожнистим.
  • Непривабливий товарний вигляд.
  • Неможливість тривалого зберігання – плоди загниють або можуть почати проростати.

Правильне зберігання редьки

Перед тим, як помістити зібрані коренеплоди у сховище, їх знову сортують. Невеликі овочі діаметром 3-4 сантиметри краще залишити для вживання і покласти в холодильник. Решту врожаю укладають вниз качаном, пересипаючи кожен ряд піском.

При невеликій кількості редьки можна укласти її в сухі дерев’яні ящики, насипавши вологого піску, або пакети з поліетилену. Не можна закривати ємності, щоб продукт дихав. Оптимальною температурою зберігання є 2-3 градуси тепла при вологості 85%. Добре захищає редьку вміщений поруч буряк.
Зберегти та поділитися:

Строки збору зимової редьки

Збирання коренеплодів пізніх овочів відбувається під зиму, коли температура повітря не встигає змінитись морозом. У та Київській області, Уралі та Скандинавії, ​​Ленінградській та Воронезькій областях, збір здійснюється у різний час. Однак правило єдине для всіх дачників — викопування необхідно здійснити до заморозків.

Терміни збору завжди випадають на жовтень та листопад. Пізніше прибирання здійснюють тільки у південних регіонах, а саме: Кубані, Краснодарському краї, Ростовській області. Викопування всього врожаю відразу не виробляють через ризик збирання недозрілих або навпаки перезрілих плодів. Дачники підкопують спочатку кілька плодів, щоб переконатися в готовності до збору.

Здійснювати викопування редьки варто сухого дня, щоб земля не прилипала до інвентарю, а врожай можна було скласти під навіс для повноцінного просушування. Підвищений рівень вологості не дозволить підготувати коренеплоди до зберігання у льоху, спровокувавши гниття на початковому етапі.

Ознаки зрілості

Багато людей вважають, що якщо редька сама по собі буде зеленою, то визначити її зрілість буде вкрай важко, але це зовсім не так. Для визначення цього фактора буде достатньо того, що ви докладно розгляньте верхівку рослини та її корінь. Якщо рослина вже дозріла, то її плід досить великий і, що найголовніше, щільний. Що ж до верхівки, то зелень вже буде не тією, а поступово засихаючою. Якщо ви все одно сумніваєтеся, деякі фахівці радять викопати кілька рослин, а потім докладніше розглянути кожен з плодів.

Коли викопувати і прибирати на зберігання редьку з грядки: терміни збирання врожаю

Редька — не тільки смачний і пікантний продукт, але й джерело вітамінів, мінеральних солей і мікроелементів. Продукт дуже корисний у зимовий і весняний період, коли у багатьох людей спостерігається нестача вітамінів, знижується імунітет. Особливо корисна та редька, що вирощується власними руками без використання різних хімікатів та стимуляторів росту. Але потрібно не тільки виростити, але і зберегти, щоб протягом довгих місяців вона радувала своїм смаком. Розглянемо, коли прибирати редьку з грядки на зберігання, як збирати врожай і як зберігати взимку.

  • 1 Які сорти редьки підходять для зберігання
  • 2 Коли викопувати редьку на зберігання
  • 3 Як правильно викопувати редьку
  • 4 Як і де зберігати редьку
    • 4.1 Які овочі не можна зберігати
    • 4.2 Де зберігати
    • 4.3 Загальні поради та рекомендації по зберіганню

    Які сорти редьки підходять для зберігання

    Сорт грає не останню роль в термінах збереження редьки. Літні сорти (ранньостиглі) не підходять для тривалого зберігання, а от зимові сорти редьки (середньостиглі і пізньостиглі), які потрібно прибирати восени, можна зберігати тривалий час, але важливо дотримуватися оптимальні умови зберігання.

    Найбільш часто садівники і дачники вирощують чорну редьку (до середньостиглих відноситься сорт «Зимова кругла чорна», а пізньостиглі «Гайворонська», «Сквирська чорна») і маргеланскую, також звану зеленої і китайської (зберіганню підлягає тільки середньостиглий сорт).

    Коли викопувати редьку на зберігання

    Оптимально збирати врожай до перших заморозків, також слід стежити, щоб коренеплоди не перезріли. Як правило, в середній смузі (Підмосков’я) зимову редьку прибирають в кінці жовтня-початку листопада. У Сибіру і на Уралі необхідно орієнтуватися на погодні умови (як, втім, і в будь-якому регіоні!).

    Зверніть увагу! Не можна допустити підморожування продукту, інакше він буде непридатний для зберігання.

    Среднеспелую маргеланскую (зелену) редьку, як правило, викопують на зберігання восени на початку жовтня. Середньостиглі сорти чорної редьки збирають найчастіше в середині жовтня, а пізньостиглі, тобто зимові — до перших заморозків.

    Важливо! При виборі строків збору врожаю звертайте увагу також на інформацію про час дозрівання плодів, яка вказана на упаковці з насінням.

    Як правильно викопувати редьку

    Правильний збір врожаю відіграє найважливішу роль в успішному зберіганні овоча. Збирати врожай маргеланской, чорної і будь-який інший редьки на зиму необхідно за такою схемою:

    • вилами необхідно зробити акуратний підкоп коренеплоду;
    • потім слід акуратно витягнути редьку за бадилля;
    • після цього листя обрізають на відстань двох сантиметрів від самого овоча.

    Важливо! Збір урожаю повинен здійснюватися в суху погоду.

    Після того, як зібраний урожай редьки, слід просушити овочі, інакше під час зберігання вони дуже швидко запліснявіють. Для цього додайте коренеплоди в сухому місці без доступу прямих сонячних променів. Ідеально підійде місце під навісом. Після просушування слід перебрати овочі.

    Як і де зберігати редьку

    Якщо дотримуватися всі оптимальні умови зберігання, періодично перевіряти овоч, то можна успішно зберігати редьку до 9 місяців. Нижче ви знайдете інформацію, як і де можна зберігати чорну, маргеланскую і будь-яку іншу редьку.

    Які овочі не можна зберігати

    Перед зберіганням коренеплоди необхідно ще раз перебрати і уважно оглянути. Відбракувати слід овочі з наступними ознаками:

    • з подмерзанием;
    • з пошкодженнями;
    • маленьких розмірів;
    • мляві;
    • коренеплоди з вм’ятинами;
    • з тріщинами;
    • з гниллю;
    • пророслі;
    • червиві;
    • дуже великих габаритів.

    Овочі з такими параметрами не підлягають зберіганню, тому ви можете очистити й обрізати некондиційні місця продукту і вжити відразу або залишити зберігатися на нетривалий час в холодильнику. Зберігати можна тільки здорові, цілі і міцні коренеплоди.

    Де зберігати

    Є кілька зручних варіантів зберігання овоча, кожен городник напевно зможе підібрати для себе найбільш оптимальний спосіб:

    В льосі або підвалі

    Підзимовий посів буряка: коли і як правильно садити восени

    Як сушити і зберігати волоські горіхи в домашніх умовах:…

    Коли і як прибирати гарбуз на зберігання

    Перед тим як прибрати овочі на зберігання, потрібно підготувати підвальне приміщення. Підготовка включає наступні заходи:

    Щоб коренеплоди зберігалися довго і не втратили свої смакові і корисні властивості, потрібно, щоб в льосі або підвалі були створені оптимальні умови зберігання:

    • приміщення повинно обов’язково провітрюватися, тому варто подбати про вентиляцію;
    • оптимальна температура — від +1 до +2 градусів;
    • відповідний рівень вологості — близько 85%, але не більше;
    • в кімнаті повинна бути виключена вогкість, якщо ж вона періодично виникає, то необхідно добре провітрювати приміщення.

    Рада! Якщо вологість в приміщенні низька, то можна розставити пару відер з водою.

    Безпосередньо в підвалі або льосі зберігання може реалізовуватися наступним чином:

    • У дерев’яному ящику і бочці. У чисту дерев’яну тару необхідно насипати шар чистого, трохи вологого річкового піску (близько трьох сантиметрів) і розкласти коренеплід шарами, між рядами знову насипається такий же пісок. Зверху бочки або ящики також треба насипати вологого піску.
    • У поліетиленовому пакеті. Якщо у вас немає дерев’яної тари, можна задіяти пакет. Розташуйте коренеплоди в щільному пакеті вертикально, присипте вологим піском. У поліетиленовому пакеті обов’язково повинні бути отвори. Пакети з овочами слід розмістити в погребі на полицях.

    На балконі

    Не у кожного дачника і городника є можливість зберігати редьку в підвалі або льосі. На допомогу в цій справі приходить засклений балкон або лоджія. Але зберігання можливе, тільки якщо на балконі температура не опускається нижче нуля. Також балкон повинен бути закритим і сухим.

    Необхідно покласти коренеплоди в поліетиленовий мішок з отворами. У випадку раптових холодів слід гарненько вкрити овочі теплою ковдрою.

    Якщо габарити дозволяють, то можна зберігати редьку в дерев’яних ящиках. Також як і у випадку з підвалом, овочі укладаються рядами, між якими насипається вологий пісок.

    У холодильнику

    Оптимальним варіантом є зберігання в холодильнику. Для зберігання необхідно залишити бадилля на коренеплоді не менше трьох сантиметрів. Рекомендується помістити коренеплоди в пакет з поліетилену з отворами. У свою чергу пакет слід покласти в спеціальному відсіку для овочів. Максимальний термін зберігання в холодильнику — до одного місяця.

    Мінусом такого способу зберігання редьки є невеликі габарити холодильника — у ньому не вдасться розмістити занадто багато овочів.

    До речі! Зберігати в холодильнику можна і зимову і літню редьку.

    Загальні поради та рекомендації по зберіганню

    Крім дотримання оптимальних умов та способів зберігання, необхідно знати про деякі особливості:

    • Незалежно від способу зберігання і місця, необхідно періодично перевіряти коренеплоди. Якщо виявили сліди псування, то слід усунути овоч. Якщо овоч підгнив, то коренеплоди по сусідству стоїть обсипати крейдою.
    • Не можна зберігати коренеплід поруч з яблуками і грушами, інакше ці фрукти увберуть в себе запах і їх смак зіпсуватися. Також з-за такого сусідства можливо розмноження певних мікроорганізмів, які зменшать лежкість редьки.
    • Відмінними сусідами для коренеплоду є моркву і картоплю.
    • Важливою складовою успішного зберігання будуть правильне вирощування овочів на городі і своєчасний догляд.

    Відео: як збирати і зберігати урожай редьки.

    Цей дивовижний продукт харчування можна запікати, варити, вживати в сирому вигляді, готуючи з них різноманітні салати. З його допомогою можна не тільки зміцнити здоров’я, а й покращити емоційний фон, адже смачна і корисна їжа піднімає настрій. Справжня знахідка для господині! Так що, створивши правильні умови для зберігання та виконавши всі необхідні дії, ви зможете взимку і навесні регулярно ласувати корисним овочем.

    До речі! Також вивчити інформацію про те, як правильно збирати і зберігати врожай інших культур, ви можете подивитися в цих статтях: солодкий перець, буряк, капуста, часник, селера, корінь хрону, кабачки, цибуля.

Про автора

admin administrator