Коли збирають картоплю у якому місяці

Авторadmin

Коли збирають картоплю у якому місяці

Коли та як правильно збирати картоплю для тривалого зберігання

Час збирання картоплі в Україні залежить від сорту та погодних умов. Зазвичай картоплю починають копати в кінці серпня – на початку вересня. Для ранніх сортів цей час може настати трохи раніше – у середині серпня; для пізніх – у кінці вересня – на початку жовтня. Як визначити, що картопля готова до викопування, як копати та де правильно зберігати картоплю, розповідає «Зелена садиба».

Як визначити по рослинах, коли копати картоплю

Залежно від сорту картоплі, час збору її врожаю може коливатися. Зазвичай садять картоплю навесні, і вона готова до збору через 2,5-4 місяці, залежно від умов та сорту.

Оптимальний період, коли можна копати картоплю, можна визначити за кількома ознаками. Листя картоплі жовтіє і в’яне – рослина сигналізує, що починає витрачати свою енергію на формування бульб. Листя може почати висихати, а стебла лягають.

Ви можете обережно перевірити кілька рослин і з’ясувати, чи сформувалися достатньо великі бульби. Вони мають бути відповідного розміру, залежно від сорту картоплі. Якщо ви легко відчуваєте їх під землею, це також говорить, що пора копати картоплю.

Як правильно збирати врожай картоплі

Якщо ви хочете зібрати хороший урожай, важливо копати картоплю правильно. По-перше, робіть це тільки в суху погоду. Якщо земля буде волога, картопля може запліснявіти на зберіганні. Використовуйте для роботи вила або лопату. Вилами картоплю викопувати легше, але лопатою можна витягти більшу кількість картоплі за один раз.

Викопуйте картоплю на глибині близько 15 см. Картопляні бульби зазвичай перебувають на цій глибині. Не полінуйтеся вибрати найменші картоплинки, інакше наступного року вони принесуть вам не менший клопіт, ніж звичайні бур’яни.

Після того, як ви викопаєте картоплю, очистіть її від землі. Це можна зробити щіткою чи просто руками. Після збору врожаю просушіть картоплю на свіжому повітрі. Це допоможе запобігти її пліснявінню.

Як і де зберігати картоплю

Щоб картопля зберігалася довго і не псувалась, важливо не тільки її правильно викопати, а й зберігати в оптимальних умовах.

  1. Зберігайте бульби в темному прохолодному місці (ідеально – погріб). Оптимальна температура зберігання картоплі – від +2°С до +4°С.
  2. Не зберігайте картоплю в місці, де є доступ до світла. Воно сприяє проростанню картоплі.
  3. Місце, де зберігають картоплю, має бути сухим. Волога спричиняє пліснявіння бульб.
  4. Не зберігайте картоплю разом з овочами чи фруктами, які виділяють етилен, наприклад з бананами або яблуками. Етилен приводить до швидкого проростання картоплі.
  5. Якщо вона все ж проросла, видаліть паростки. Паростки містять соланін, який є токсичним для людини.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

  • Новини Івано-Франківська
  • Новини Волині
  • Новини Чернівців
  • Новини Рівного
  • Новини Закарпаття
  • Новини Хмельницького
  • Новини Тернополя
  • Овочі
  • Город
  • Картопля
  • Дім

Коли збирати картоплю: підкажуть деякі ознаки

Час копання картоплі може залежати від погодних умов та клімату в регіоні. Адже десь тепліше, а десь – зовсім прохолодно. Є певні ознаки, на які треба звернути увагу, якщо ви хочете збирати картоплі. Що мається на увазі – знає 24 Канал.

Коли збирати картоплю: ознаки

Чимало городників звикли копати картопельку в кінці липня або на початку серпня. Інші відтягують збір урожаю на вересень. Думки різняться.

  • Коли стебла та листя картоплі є зеленим – це означає, що відбувається процес фотосинтезу, а плоди – ростуть. Показником того, що картопля вже розвинулась повністю є те, що нижнє листя починає жовтіти та в’янути. Саме тоді треба збирати урожай.

Жовте бадилля / Фото “Грабельки”

Але іноді зів’ялі листки не є доказом зрілості картоплі. Буває так, що бадилля сохне через азотні речовини або шкідників. Водночас самі плоди ще не готові до збору. Тут вам стане в пригоді ще один простий лайфхак. Потягніть кущ картоплі руками без використання лопати. У випадку, якщо плоди розвинуті, вони залишаться в ґрунті.

  • Тому можна сказати, що оптимальний час для збору врожаю – це кінець серпня й аж до середини вересня.

Перед копанням плодів, варто зрізати листя на 10 сантиметрів. Процедуру проводять за 2 тижні до початку збору картоплі. Завдяки таким діям, корисні речовини дістануться плодів та хвороби будуть не страшні для картоплі.

  • У випадку вирощування овочу на одному й тому самому місці, не залишайте бадилля та самі картоплини на полі. Бо на листі можуть зосереджуватись хвороби й шкідники, які заразять землю.

Про автора

admin administrator