Зміст:
Крем-суп із сочевиці: пять простих покрокових рецептів
Варіант 1: Класичний крем-суп із сочевиці по-турецьки
Рецептура цього турецького крем-супу з сочевиці з ароматною м’ятної заправкою. Готуватися страва не дуже складно, але в два етапи. Додатково для супу знадобляться деякі овочі, які можна знайти на будь-якій кухні. Також потрібен лимон, він використовується для заправки. Бажано брати червону сочевицю.
- 30 г томатної пасти;
- 2 склянки червоної сочевиці;
- 0,5 лимона;
- 40 г масла;
- 1 морквина;
- 1 ст. л. паприки;
- 1 ч. л. м’яти;
- 2 картоплини;
- 1 цибулина;
- 2 літри води;
- 5 г часнику;
- 40 мл соняшникової олії.
Покроковий рецепт класичного крем-супу з сочевиці
Готувати сочевичний суп краще в каструльці з товстим дном або просто використовуємо казан. Заливаємо олію, гріємо, додаємо спочатку цибулю, потім моркву, а потім і часник. Форма нарізки овочів довільна, як і в будь-якому іншому рецепті кремових супів. Приправляємо томатною пастою (кетчупом, соусом), прогріваємо хвилину. Очищаємо, нарізаємо і закладаємо картоплини.
Сочевицю перебрати, промити і додати слідом за картоплею. Заливаємо все це водою. Бажано брати відразу окріп, щоб не затягувати час варіння. Накриваємо і готуємо все до м’якості сочевиці. Інші овочі також до цього часу зваряться. Подрібнюємо всі ці продукти заглибним блендером.
Повертаємо суп на плиту. Саме час його спробувати, посолити. Інші спеції будуть в заправці. Даємо супу тільки закипіти.
В іншій каструльці розтопити вершкове масло, додати паприку і м’яту, розмішати, вичавити сік з половинки лимона. Прогріваємо, знімаємо з плити.
З’єднуємо суп із заправкою, розмішуємо. Або ж можна додавати ароматну м’ятну суміш вже в тарілці, коли страва з сочевиці буде подаватися на стіл.
Не всяким блендером можна подрібнювати гарячу (майже киплячу) масу. Якщо наконечник приладу з пластику, то високі температури можуть його пошкодити. Перед використанням бажано ознайомитися з інструкцією.
Пікантний крем-суп із сочевиці — веганський рецепт
Суп-пюре з сочевиці — найсмачніше, що можна придумати на обід в осінню пору. Ніжна консистенція, пряний насичений смак сподобаються і поціновувачам, і суповим скептикам.
Червона сочевиця містить багато білка та заліза, дуже швидко готується і здатна допомогти при наявності анемії, тому ідеально підходить для приготування крем-супів. Інгредієнти можна корегувати за смаком — додавати, наприклад, гриби чи сир.
Хоча і такий варіант здатен наситити навіть найбільш вимогливого їдока!
Крем-суп з сочевиці
Мабуть, вам траплялась у крамниці сочевиця – червона, зелена, жовта і навіть чорна – вони, по суті, мало чим відрізняються одна від одної. Хіба лише червона сочевиця швидше розварюється, тому, щоб приготувати крем суп, краще використовувати саме червону – крем-суп з сочевиці буде дуже ніжним, але й ситним – адже сочевиця багата на білки і складні (‘здорові’) вуглеводи.
Для страви: | |
Сочевиця | 300 г (червона) |
Морква | 200 г (2 шт.) |
Цибуля | 150 г (2 шт.) |
Часник | 15 г (4-5 невеликих зубчиків) |
Олія | 30 мл (2 стол. ложки) |
Помідори | 100 г (1 шт. або томатна паста, кетчуп) |
Сіль | 10 г (1 чайн. ложка) |
Перець чорний мелений | 1 г (1/4 чайн. ложки) |
Перець червоний мелений | 1 г (1/4 чайн. ложки) |
Паприка | 8 г (2 чайн. ложки) |
Вода | 1.5 л |
Сочевицю на крем суп добре помити і замочити просто в каструлі, де буде готуватися суп. Для такої кількості інгредієнтів знадобиться не менш, ніж 3-літрова каструля.
Овочі обібрати. Цибулю покраяти кубиками, часник подрібнити.
Помідор на крем суп з сочевиці ошпарити окропом, зняти шкірку. Моркву і помідор потерти на грубій терці.
На розігріту сковорідку вилити олію, викласти цибулю з часником і тушкувати 2-3 хв, додати терту моркву, помідор (кетчуп/томатну пасту) і всі спеції. Добре перемішати, тушкувати на малому вогні ще 30 секунд і додати цю суміш до замоченої сочевиці. Долити решту води.
Крем суп з сочевиці довести до кипіння і варити на середньому вогні 20-25 хвилин. Коли сочевиця розвариться, вона може прикипіти до дна каструлі, тому під кінець приготування суп потрібно час від часу помішувати. Насамкінець вимкнути і збити блендером.
Крем суп з сочевиці виходить дуже смачний і ситний. Більше пісних супів на ваш вибір – капусняк, гороховий суп, грибна юшка, суп-пюре із гарбуза.
Назва | Од. | К-сть | К-сть гр | Ціна | Калорій | Білки | Жири | Вуглев. |
Сочевиця | г | 300 | 300 | 83.84 | 284 | 24.0 | 1.1 | 53.7 |
Морква | г | 200 | 200 | 21.9 | 34 | 1.3 | 0.1 | 9.3 |
Цибуля | г | 150 | 150 | 4.99 | 41 | 1.4 | 0.0 | 10.4 |
Часник | г | 15 | 15 | 57.9 | 44 | 0.9 | 0.1 | 9.0 |
Олія | мл | 30 | 30 | 31.25 | 899 | 0.0 | 99.9 | 0.0 |
Помідори | г | 100 | 100 | 54.9 | 23 | 1.1 | 0.2 | 5.0 |
Сіль | г | 10 | 10 | 4.41 | 0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Перець чорний мелений | г | 1 | 1 | 538 | 26 | 1.3 | 0.0 | 7.2 |
Перець червоний мелений | г | 1 | 1 | 211.5 | 232 | 15.3 | 18.6 | 10.8 |
Паприка | г | 8 | 8 | 211 | 26 | 1.3 | 0.0 | 7.2 |
Вода | мл | 1500 | 1500 | 0.2 | 0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Вага всього / на порцію | 2320 г | 580 г | |
Вартість продуктів всього / на порцію (орієнтовна) | 40.36 грн | 10.09 грн | |
Поживна (харчова) цінність на 100 г: | |||
Калорійність | Білки | Жири | Вуглеводи |
56 ккал (низька) | 3.4 г | 1.5 г | 8.7 г |
Про автора