Куди використати прострочений чай

Авторadmin

Куди використати прострочений чай

Не викидайте чайні пакетики: 9 варіантів, де їх можна використати ще раз

Як незвичайно використовувати чайні пакетики і чому вони – універсальні помічники будь-якої господині – дізнайтесь у матеріалі УНІАН.

Дізнайтеся незвичайні способи використання чайних пакетиків / фото ua.depositphotos.com

Чай або каву п’ють усі, але не кожен знає, що чайний пакетик можна використати повторно. За допомогою тільки одного такого засобу вам вдасться смачно замаринувати м’ясо або повністю відмити квартиру.

Раніше УНІАН писав про те, чи потрібно витягувати і витискати чайний пакетик, а в цій статті ми розповімо про те, як застосувати його у домашньому господарстві.

Чому не потрібно викидати чайні пакетики

На питання як правильно використовувати чайні пакетики більшість господинь відповість: заварити чай і викинути. При цьому мало хто знає, чому не потрібно викидати чайні пакетики. Як мінімум, їх можна використовувати у прибиранні. Вони чудово впораються з жиром на посуді – викладіть використані чайні пакетики в раковину, попередньо заповнивши її теплою водою, туди поставте брудні тарілки. З’єднання, які містяться в чаї, впораються з жиром анітрохи не гірше за магазинні засоби для миття посуду, а ось хімії в них буде менше.

Як незвичайно використати чайні пакетики

Досвідчені господарки кажуть, що якщо замаринувати м’ясо, поклавши в маринад кілька чайних пакетиків, вони додадуть страві пікантного смаку і неймовірно апетитного аромату. Крім того, таніни, що містяться у чаї, допоможуть розм’якшити волокна м’яса, що особливо актуально під час приготування яловичини.

Чайні пакетики також допоможуть досягти ідеального смаку при приготуванні шпротів в домашніх умовах. Для того щоб приготувати домашні шпроти, потрібно заварити 3 пакетики чорного чаю в одній склянці і дати настоятися протягом 15-20 хвилин, після чого викласти рибу (сардини, кільку та інші дрібні види риби) на сковороді рівними шарами і залити їх чайною заваркою. Потім додати туди кубик курячого бульйону і 100 грам рослинного масло, після чого тушкувати рибу до повного випаровування рідини. Зазвичай це займає близько 40-60 хвилин. Цей рецепт точно не залишить байдужими ваших домашніх і гостей.

Деякі господині кладуть чайні пакетики в воду, в якій буде готуватися гарнір. Так, можна опустити їх в каструлю до того, як закипить вода, після чого вийняти і відварити в цій воді рис, макарони або вівсянку. Смак вашої страви точно не здасться чимось буденним.

Крім того, чайні пакетики можуть використовуватися і в творчості. Вологі, вони ідеально підійдуть для того, щоб зістарити листи або надати їм більш “раритетного” вигляду. Зверніть увагу, що при висиханні чай посвітлішає, тому переконайтеся, що під час нанесення колір буде темним. До речі, для того, щоб швидше побачити результат, можете висушити папір феном.

Повторне використання чайних пакетиків

Якщо вище мова зайшла про прибирання, розглянемо кілька варіантів застосування чайних пакетиків в цьому процесі. Як виявилося, вони можуть стати в нагоді при очищенні унітазу – якщо покласти в нього кілька використаних пакетиків чаю, а потім протерти вологою ганчіркою, сантехніка блищатиме чистотою. Зверніть увагу, якщо залишити пакетики в унітазі надовго, вони можуть залишити плями, позбутися яких буде складніше.

Крім того, використані чайні пакетики стануть хорошим інструментом при очищенні килимів, вікон і дзеркал. Щоб повернути килиму доглянутий вигляд, достатньо висипати вміст пакетика на блюдце і дочекатися практично повного висихання чайного листя. Потім висипте чай на забруднення та пропилососьте килим.

Що стосується дзеркал і вікон, то чайний пакетик можна використовувати для надання їм блиску. Протріть поверхню дзеркала або вікна вологими пакетиками, потім пройдіться по ній м’якою ганчіркою, щоб прибрати зайву вологу. А щоб не було розводів, радимо протерти дзеркало або вікно насухо ганчіркою з мікрофібри.

Мало хто знає, але використаний чайний пакетик може застосовуватися і в оздоровчих цілях. Його можна покласти на укус комара – від почервоніння та набряків не залишиться й сліду.

Крім того, використані чайні пакетики можуть допомогти позбутися втоми та мішків під очима. Для цього покладіть холодні, але не надто мокрі чайні пакетики на очі на 15-20 хвилин. Переконайтеся, що чай не містить домішок та заварювався без цукру, щоб уникнути відчуття липкості.

Вас також можуть зацікавити новини:

Скільки триває чай? (+5 способів використання простроченого чайного листя)

У цій статті ми відповімо на питання «Скільки триває чай?», І як зберігати чай?

↑ Скільки триває чай?

Термін придатності чаю залежить від типу чаю, а саме: чорного, білого, зеленого та улун. Всі ці види чаю походять від однієї рослини, тобто Camellia sinensis але відрізняються своєю обробкою. Деякі окислюються/ферментуються, а інші ні.

Чим сильніше окислене і непорушне листя, тим довше буде термін їх зберігання.

↑ Зелений чай

Зелений чай залишиться свіжим від 6 місяців до 1 року після його покупки. Цей чай не ферментується, отже, термін зберігання коротший.

↑ Чорний чай

Ферментовані чаї, такі як чорний, залишаться ароматними протягом 2-3 років, якщо зберігати їх у відповідних умовах.

↑ Чай улун

Злегка окислена нерозкрита упаковка чаю улун прослужить до 5 років. При частому відкриванні термін придатності скорочується.

↑ Білий чай

Білий чай цінується за свої лікувальні властивості і коштує дорожче інших сортів. Рекомендується вживати білий чай протягом 2 років з моменту його придбання.

↑ Зберігання чаю

  1. Завжди зберігайте чай у прохолодному місці або при кімнатній температурі. Тримайте його подалі від плити та сонячних променів. Тепло може пошкодити його смак.
  1. Зберігайте чай в герметичній упаковці або герметичній тарі. Не допускайте частого контакту з повітрям. Повітря видалить леткі сполуки чаю і позбавить його аромату і смаку.
  1. Зберігайте чайну тару в темному місці, бажано в кабіні.
  1. Не допускайте потрапляння води в чайну упаковку. Уникайте використання вологих ложок для прийому чаю.
  1. Не зберігайте чай в холодильнику або морозильній камері, якщо ви не збираєтеся використовувати його протягом тривалого часу після покупки. Контейнер або упаковку для зберігання в холодильнику або морозильній камері слід запакувати у вакуумі, інакше вологість погіршить його якість.

↑ Як заварюється чай?

Традиційно чай виготовляють у процесі, який включає наступні етапи:

↑ Зщипування

Змиви збираються вручну з максимальною ретельністю і після сортування відправляються на фабрику для переробки.

↑ В’янення

В’янення знижує рівень вологості свіжого листя для полегшення скручування.

Листя згортають вручну або в лопаті ротора. Прокатка сприяє окисленню

↑ Окислення

Це найважливіший крок у визначенні смаку, аромату та міцності чаю. Цей крок дозволяє маслам і ферментам у соку чайного листа взаємодіяти з повітрям і вивільнятися дубильні речовини. Цей процес вимагає теплої температури і також називається ферментацією.

↑ Сушіння

Напів/сильно окислене листя тепер сушать на сонці або обсмажують на сковороді, щоб зменшити вологість до 2-3%.

↑ Інші поширені запитання про чай, які можуть вас зацікавити.

Чи може чай викликати біль у шлунку?

Чи може чай зіпсуватися і захворіти?

Чи можна покласти вершки для кави в чай?

↑ Чи може листя чаю зіпсуватися?

Чай, як і будь-який інший харчовий продукт, зіпсується при неправильних умовах зберігання. Чай є продуктом, стійким до зберігання, і він не псується так легко, якщо не піддаватися впливу води, високих температур і спор цвілі.

Однак він поступово втратить свою головну якість, як тільки перевершить свій «найкращий на дату». При неправильному зберіганні процес псування буде швидшим. Тому важливо правильно зберігати чай, щоб зберегти його свіжість і насолоджуватися його заваркою протягом тривалого періоду часу.

↑ Як дізнатися, чи мій чай зіпсувався?

Якщо чай вичерпав термін придатності, то, ймовірно, чай втратив більшість смаку та аромату. Якщо чорний чай стає сірим або зелений стає жовтуватим і втрачає загальну яскравість, то чай не приносить ніякої користі.

Подихайте його, і якщо ви не відчуваєте запаху, киньте його, якщо хочете. Заваріть собі чашку чаю, і ви помітите, що чай не додасть кольору, не буде мати приємного запаху, а на смак – м’яким і тьмяним.

↑ Як використовувати прострочений чайний лист?

Існує маса способів, як можна добре використати листя чаю з простроченим терміном придатності.

  • Використовуйте їх, щоб позбутися неприємного запаху. Помістіть прострочений чай/чайні пакетики у ванних кімнатах або холодильниках, щоб дезодорувати місце.
  • Використовуйте заварений чай із вичерпаним терміном придатності та використовуйте його для контролю неприємного запаху з рота. Це робить ідеальний ополіскувач для рота.
  • Покладіть його в грунт. Чай, термін дії якого закінчився, може підвищити кислотність грунту. На таких ґрунтах процвітають такі рослини, як батат і перець.
  • У чаї міститься хороша кількість дубильної кислоти. Тому використовуйте трохи завареного чаю з простроченим термом, щоб протирати та очищати плями від жиру та бруду з дзеркала та вікон.
  • Якщо ви працювали з цибулею, часником або готували морепродукти, а тепер у вас смердять руки. Тоді не хвилюйтесь, перед миттям руки залиште їх у завареній чашці чаю.

↑ Висновок

У цій статті ми відповіли на питання «Скільки зберігається чай?», і як його зберігати?

Про автора

admin administrator