Квасоля вигна вирощування та догляд

Авторadmin

Квасоля вигна вирощування та догляд

Квасоля: посадка і догляд у відкритому ґрунті

Як виростити квасолю: полив, підживлення, підв’язка, збирання врожаю.

Овоч квасоля — в’юнкий або прямостоячий трав’янистий багаторічник чи однорічник із пір’ястим листям, кожна частка якого має прилистки. Квіти, зібрані в грона, розвиваються в пазухах. Плоди — двостулкові боби, в яких розташоване велике насіння квасолі, відокремлене між собою неповними губчастими перегородками. Вага кожної квасолини приблизно 1 г. Лікарі називають квасолю м’ясом здорових людей, оскільки вона не тільки поживна і багата на білок, а й корисна.

Квасоля — рослина короткого дня, тобто для того, щоб дозріти і дати високий урожай, їй потрібно не більше 12 годин світла щодня. Крім того, чеснотою квасолі є її самозапилюваність: ви можете вирощувати на одній ділянці різні сорти культури і не боятися, що вони між собою перезапиляться. Ми розповімо вам усе про вирощування квасолі з насіння: чим удобрювати квасолю, коли викопувати, як зберігати, і надамо багато іншої інформації, за допомогою якої ви без проблем виростите урожай цієї цінної овочевої культури, інформує Ukr.Media.

Коли садити квасолю в ґрунт

Починають сіяти квасолю в травні, коли ґрунт на глибині 10 см прогріється до 12-15 ºC. Бажано дочекатися, коли минуть весняні заморозки. Прикмета, яка підкаже вам, що прийшов час садити квасолю — цвітіння каштана. Виткі сорти квасолі висаджують на тиждень пізніше, ніж прямостоячі. Кущову квасолю можна вирощувати як другу культуру після збору врожаю овочів, що дозріли до початку липня. Квасолю можна сіяти в декілька прийомів: кожні 10 днів із середини травня по початок липня. Багато вирощують квасолю і горох навколо яблунь, які захищають бобові від холодного вітру. Перед тим, як садити квасолю, необхідно провести підготовчу обробку ґрунту і посівного матеріалу. Насіння напередодні посадки перебирають, на ніч замочують у воді для набухання, а вранці, перед самою посадкою, опускають на 5 хвилин у розчин борної кислоти (1 г на 5 л води) — це захистить насіння від комах-шкідників і багатьох хвороб.

Ґрунт для квасолі

Квасоля погано росте на глинистих ґрунтах, через які повільно просочується вода, а надто вологий ґрунт квасолі шкодить. Не любить квасоля і ґрунтів, перевантажених азотом, оскільки здатна видобувати його з повітря. Найкраще вибрати для квасолі сонячні, захищені від вітру ділянки з легким, родючим, водопроникним ґрунтом, з глибоким заляганням ґрунтових вод і водневим показником 6-7 одиниць. Якщо у вашому саду є ділянки з виснаженим ґрунтом, який давно не удобрювали, посадіть квасолю там, оскільки вона, як багато бобових, чудовий сидерат і попередник для всіх овочевих культур.

Ґрунт для квасолі готують з осені: ділянку перекопують на глибину штиха лопати, додаючи на кожен м² по 4 кг перегною або компосту, по 2 столові ложки доломітового борошна, по одній ложці аміачної селітри та подвійного суперфосфату, по половині столової ложки хлористого калію або калійної соди. Або: по піввідра перегною чи компосту, по 30 г суперфосфату і 20 г деревної золи на 1 м².

Добре росте квасоля після таких культур, як капуста, помідори, картопля, баклажани, перець і огірок. Небажано висаджувати квасолю на ділянках, де росли бобові (горох, сочевиця, соя, арахіс, боби і власне квасоля) — після таких попередників квасолю висаджують на ділянці не раніше, ніж через три-чотири роки. Гарні сусіди для квасолі морква, буряк, цибуля, а також томати, огірки та капуста.

Як садити квасолю у відкритий ґрунт

Кущові сорти квасолі сіють на глибину 5-6 см з інтервалом 20-25 см між кущами і міжряддями до 40 см завширшки. Виткі сорти сіють рідше: через 25-30 см між екземплярами і міжряддями завширшки близько півметра. У ямку кладуть по 5-6 квасолин. Коли з’являться сходи, залиште в кущі лише три міцних сіянці, а решту пересадіть. Після посадки грядку поливають і ущільнюють ґрунт зворотною стороною грабель. Якщо ви побоюєтеся, що нічні заморозки можуть повернутися, накрийте посіви плівкою.

Сходи після появи підгортають, щоб додати їм стійкості. Надалі догляд за квасолею включає регулярний полив, прополювання, підгортання кущів, розпушування ґрунту, підживлення, підв’язування пагонів до опор, а також прищипування решти стебел для посилення їхнього розгалуження і прискорення дозрівання бобів.

Полив квасолі

До початку бульбоутворення квасолю поливають у міру необхідності — раз на тиждень або рідше. Води потрібно багато, але точну кількість назвати важко: все залежить від погоди і ґрунту. Ґрунт має бути в міру вологим. Коли у сходів розвинеться по 4-5 листків, полив припиняють узагалі. З початку цвітіння зволоження квасолі відновлюють, а потім кількість води, яку виливають під кущ, і частоту поливань поступово подвоюють.

Найкраща вода для квасолі — дощова, але якщо її немає, налийте у велику посудину водопровідну воду і дайте їй відстоятися хоча б добу перед тим, як поливати квасолю. Після поливання найзручніше полоти бур’ян і розпушувати міжряддя. Перше неглибоке розпушування проводять при досягненні сходами висоти 7 см, через два тижні ґрунт неглибоко розпушують удруге, водночас підсапуючи кущики квасолі. Втретє розпушують ґрунт і підгортають кущі перед змиканням рядів квасолі.

Підживлення квасолі

Після формування першого справжнього листка у сходів їх підживлюють суперфосфатом у кількості 30-40 г на м², а в період бутонізації вносять калійну сіль із розрахунку 10-15 г на ту ж одиницю площі. У період дозрівання бобів можна внести в ґрунт деревну золу. Азотними добривами зростаючу квасолю краще не годувати: по-перше, вона сама в змозі добути собі азот, а по-друге, надлишок азотних добрив може спровокувати буйний ріст зелені, а врожай бобів виявиться більш ніж скромним.

Підв’язування квасолі

При посадці для виткої квасолі встановлюють опори висотою до півтора метра, на які горизонтально натягують дріт або мотузку. По цих розтяжках ви і будете направляти виткі пагони квасолі. Можна вирощувати квасолю гніздами: не проріджуйте сіянці, залиште їх рости густим кущем, а поруч вбийте дерев’яний кілок, по якому витимуться стебла квасолі. Або застроміть навколо куща 3-4 напрямні заввишки до 2 м і зв’яжіть їхні верхівки, щоб форма опори нагадувала індіанський вігвам. Не використовуйте ні металеві, ні пластмасові опори, бо квасоля по них не підійметься.

Шкідники і хвороби квасолі

Найчастіше пошкоджують рослину квасолева зернівка, капустяна і городня совки. Совки відкладають на наземних частинах квасолі яйця, а личинки, що вилупилися з них, починають пожирати зелень, квітки і плоди рослини. Квасолева зернівка — жучок, що потрапляє в ґрунт разом із насінням і знищує квасолини зсередини.

Чим хворіє квасоля? При поганому догляді і порушенні агротехнічних умов квасолю вражають антракноз, бактеріоз і вірусна мозаїка. Бактеріоз небезпечний тим, що його збудники не тільки завдають рослинам шкоди і навіть призводять до їхньої загибелі, а й можуть зберігати життєздатність багато років і розвиватися в рослинних рештках культури і в ґрунті. Антракноз проявляється коричневими вдавленими плямами неправильної або округлої форми на сходах, жилки на листках буріють, пластини жовтіють, на них утворюються діри, і вони відмирають. На плодах виникають руді, червонуваті або бурі плями, що з перебігом хвороби перетворюються на виразки. Мозаїка характеризується появою на листках квасолі некротичних плям і знебарвленням жилок.

Обробка квасолі

На запитання, чим обробити квасолю від вірусної мозаїки, з сумом відповідаємо: нічим. Вірусне захворювання лікуванню не піддається, але його можна уникнути, якщо організувати правильний догляд за квасолею, дотримуватися сівозміни і серйозно ставитися до підготовки посівного матеріалу. Що ж до антракнозу і бактеріозу, то і в боротьбі з цими хворобами правильний догляд грає не менш важливу роль, а позбутися захворювань можна видаленням і обов’язковим спалюванням хворих рослин або їхніх уражених частин та обробкою квасолі і ділянки одновідсотковою бордоською рідиною. Але перед тим, як обробити квасолю фунгіцидом, подумайте — може, краще взяти за правило проведення профілактичного обприскування квасолі і ділянки від грибних хвороб?

Що ж до боротьби з комахами, то попередити появу совок можна глибоким перекопуванням ґрунту на ділянці восени, але якщо вони все-таки навесні з’явилися, і їх багато, доведеться обробляти квасолю одновідсотковим розчином Бітоксибацилліну або піввідсотковим розчином Гомеліну, що є бактеріальними препаратами. А не допустити появи на ділянці квасолевої зернівки можна, ретельно перебираючи насіння перед посівом, замочуючи його для набубнявіння і піддаючи передпосівній обробці борною кислотою.

Збирання та зберігання квасолі

Якщо ви хочете їсти молоду квасолю, то починати її збирати можна через два тижні після появи квіток, коли плоди досягнуть максимальної величини і найвищих смакових якостей. Зрізають стручки ножицями кожні два дні вранці, поки вони ще насичені нічною вологою і прохолодою. Вживають молоду квасолю в салатах, овочевих рагу, в супах, в тушкованому вигляді як гарнір до м’яса і риби. На жаль, молода квасоля у свіжому вигляді зберігається недовго. Якщо ви хочете їсти її взимку, вам потрібно буде квасолю заморозити або законсервувати.

Якщо ви вирощуєте квасолю на зерно, то збирати врожай можна один раз, коли квасоля дозріє, а стручки висохнуть. Стебла зрізують біля самої землі, зв’язують пучками і підвішують униз верхівкою в сухому провітрюваному місці — на горищі або в сухому сараї. За два тижні, коли насіння дозріє і висохне, його вилущують зі стручків і відправляють на зберігання в скляний посуд із металевою кришкою «твіст», який тримають у прохолодному приміщенні. Коріння квасолі залишається в землі, розкладається і збагачує ґрунт азотом.

На насіння залишають перші кілька стручків із нижньої частини кущів, сушать, вилущують із них квасолини, які зберігають у нижньому ящику холодильника при температурі 5-6 ºC. Прорісність насіння зберігається до десяти років.

Як виростити небувалий урожай стручкової квасолі

Квасоля – унікальна представниця родини Бобових, адже завдяки вітамінам та мінеральним речовинам, які в ній містяться, вона здатна замінити м’ясо. Цей диво-овоч благотворно впливає на роботу багатьох органів людини. Регулярне вживання квасолі сприяє омолодженню організму. Їдять квасолю в профілактичних цілях від багатьох захворювань. Тож не дивно, що, маючи такі чудові властивості, вона займає почесне місце на ділянці будь-якого городника.

Про те, як обробляти цю культуру, ми розповімо в нашій статті.

Умови вирощування й агротехніка квасолі

Квасоля – рослина примхлива та теплолюбна. Як отримати гарний урожай цієї культури? З чого ж почати процес вирощування квасолі? Пропонуємо ефективні методи вирощування, які допоможуть зібрати добрий урожай.

Вибір насіння квасолі

Першим, найбільш важливим і відповідальним моментом є правильний вибір сорту квасолі, який найлегше виростити в ваших кліматичних умовах. Вибираючи сорт, рекомендуємо віддати перевагу кущовим рослинам, оскільки вони менш вимогливі до тепла й займають на ділянці менше місця. А якщо ви віддасте перевагу ранньостиглим сортам, то вже за 60 днів зможете побачити перші стручки. Потім настає час вирощування середньостиглої квасолі.

Підготовка грядки під квасолю

Правильно виберіть ділянку для вирощування культури та підготуйте ґрунт до посіву. Захищена від вітру грядка має добре освітлюватися сонцем. Найкраще квасоля росте в супіщаному ґрунті. Очистіть ділянку від багаторічних бур’янів і розпушіть – ґрунт має бути легким і повітропроникним. За потреби внесіть у ґрунт фосфорно-калійні добрива: азот бобові рослини самі добувають.

Удобрюючи ґрунт, пам’ятайте, що надлишок макроелементів може призвести до активного росту вегетативної маси квасолі на шкоду плодам.

Кущову квасоля слід висівати рядами, на високих грядках – це сприятиме кращому прогріванню ґрунту та прискорить появу сходів.

Посів насіння та висадка розсади квасолі у відкритий ґрунт

Посів квасолі здійснюють в останні дні травня або на початку червня. До цього часу в саду встановлюється стабільно тепла погода, і ґрунт встигає добре прогрітися, а це найголовніша умова для успішного проростання насіння квасолі. Багато хто воліє висаджувати квасолю розсадою. Щоб отримати сіянці до моменту настання стійкого тепла, насіння квасолі, що вже проклюнулось, приблизно за 25-30 днів висівають у парник. Щоб домогтися появи паростків, квасолини потрібно на кілька годин замочити у воді.

Будьте обережні: крихітні білі паростки насіння квасолі при посадці легко відламуються, а якщо це станеться, насіння не дасть паростка.

Висаджувати пророщене насіння в парник слід на глибину 7-8 сантиметрів, по 3-4 штуки в кожну ямку діаметром приблизно 20-25 см. Поливати посіви квасолі потрібно помірно, але ґрунт не має пересихати. Перші сходи з’являться через 7-10 днів. Пересадка сіянців у відкритий ґрунт здійснюється в шаховому порядку. Ямки викопують, дотримуючись міжрядь завширшки близько 40 см. Після пересадки сіянців ділянку рясно поливають, а коли вода вбереться, поверхню мульчують сіном або компостом – цей захід допоможе затримати випаровування вологи з ґрунту.

Догляд за квасолею у відкритому ґрунті

Коли сходи сягнуть у висоту 10-15 см, їх проріджують і акуратно прищипують. Догляд за підростаючою квасолею досить простий: регулярно поливайте грядку в період посухи, проведіть 2-3 прополювання від бур’янів і підживіть мікроелементами (бор, молібден, марганець) по листю, однак робити це потрібно акуратно, рано-вранці або після заходу сонця, щоб розчин не залишив на зелені опіків.

Отримуючи достатню кількість вологи, квасоля плодоноситиме приблизно місяць, і врожай потрібно буде знімати в міру дозрівання стручків. Ні в якому разі не залишайте на кущах хворі й перезрілі плоди: вони сповільнюють ріст нових зав’язей і витрачають поживні речовини, необхідні для дозрівання стручків. Збирати врожай краще вранці або ввечері, коли прохолодно. Зберігати плоди квасолі можна в сухому, замороженому або консервованому вигляді.

Щоб дізнатися, як правильно вибрати сорт квасолі, подивіться відеоролик:

Про автора

admin administrator