Лучшие сорта укропа для Украины

Авторadmin

Лучшие сорта укропа для Украины

Зміст:

Як посадити і доглядати за кущовим кропом?

–>Кріп — один з найбільш часто зустрічаються варіантів домашньої зелені, що й не дивно, якщо врахувати широку область його використання. Вирощені гілочки додають в перші і другі страви, використовують в рецептах народної медицини і навіть готують з них косметичні засоби, тому питання вирощування ароматної зелені ніколи не втратить актуальності. Що потрібно знати про культивування кущовий різновиди кропу, і на які сорти слід звернути увагу в першу чергу — про це читайте у статті.

  • Кращі сорти
    • Кущова диво
    • Алігатор
    • Російська розмір
    • Ялинка
    • Салют
    • Кибрай
    • Буян
    • Терміни
    • Вибір місця на ділянці
    • Підготовчі роботи
      • Підготовка насіння
      • Підготовка грядки
      • Полив
      • Укриття плівкою
      • Підживлення
      • Догляд за ґрунтом

      Кращі сорти

      Всі сортові варіації кущистого кропу можна розділити на ранньостиглі, середньостиглі та пізньостиглі рослини. Кожна група має свої переваги, у чому неважко переконатися, вивчивши характеристику відомих сортів.

      Кущова диво

      Сорт відноситься до холодоустойчивым різновидів кропу, насіння якого здатні проростати при температурі +3. +5°C, хоча відповідними значеннями все ж є +18. +25°C. За сезон кілька разів висівати сорт, дотримуючись інтервалу 10-15 днів. Так ви забезпечите себе зеленню на весь сезон, ще й на осінь залишиться.

      Основна умова при організації догляду — достатній і своєчасний полив, оскільки при обмеженій вологості сильно розсічені великі листи будуть швидко дрібніти і грубіти, з-за чого кріп не тільки втратить свої декоративні властивості, але і стане малопридатним для застосування в кулінарних цілях (смак огрубілих листя не такий ніжний).

      Сорт Кущова диво відрізняється високою стійкістю до хвороб і шкідників, а також універсальністю застосування, за що високо цінується городниками.

      Знаєте ви? Кріп має протизапальну і антиоксидантну дію. Настій з цієї рослини полегшує неприємні прояви циститу, знижує кров’яний тиск, розслаблює кишечник і сприяє виробленню молока у годуючих жінок.

      Алігатор

      Відноситься до групі середньопізніх сортів, оскільки від появи перших молодих рослин до збору першого врожаю зелені проходить не менше 42-45 днів. Особливістю кропу Алігатор є тривалий період відсутності парасольок, без яких листя можна зрізати не в два, а в 3 або навіть 4 прийоми за сезон.

      Найкращий час для посадки насіння у відкритий грунт — середина квітня або початку травня. ревна розетка сорту — велика, трохи піднята над поверхнею ґрунту, завдяки чому нижні зелено-сизі листочки часто залишаються чистими і зберігають ароматні властивості. З 1 м2 у середньому збирають до 2 кг соковитої зелені.

      Російська розмір

      Російський розмір — кріп з розлогими кущами, досягають діаметра 50 див. Листова розетка — досить потужна і складається з великих сильнорассеченных ниткоподібних листків, розташованих на прямостоячих округлих стеблах, нерідко виростають до 1 м у висоту.

      Сорт довгий час не утворює квітконосів, що позитивно впливає на смакові якості. Може використовуватися при приготуванні перших і других страв, салатів, консервації.

      Висаджувати сорт у відкритий родючий субстрат бажано не раніше середини липня, закладаючи насіння на глибину 2-3 див. В подальшому, для формування великої кількості зеленої маси корисно підгодовувати кріп органічними сполуками.

      Важливо! Щоб отримати кущі максимальних розмірів, між сусідніми рослинами повинно залишатися не менше 30 см вільного простору, що слід враховувати ще на етапі висіву насіння.

      Ялинка

      Ще один середньоранній сорт, термін вегетації якого — 33-40 днів. Через це час зелень готова до зрізку, правда, якщо ви хочете заготовити кріп на спеції, тоді з його прибиранням доведеться почекати: як мінімум ще 20 днів.

      Листові пластини кропу — завжди великі, темно-зеленого кольору з сізо-блакитним відливом. На міцному стеблі часто зустрічаються міжвузля, розташовані близько один до одного. Кущ нагадує щільний, густо облистяний м’яч. Після зрізання зібрана зелень ще довго зберігає свіжість, а значить, у вас буде більше часу для її застосування.

      Сорт підходить для вживання у свіжому вигляді, засушування, соління і заморозки на зиму. Насіння кропу Ялинка характеризуються високими ароматичними властивостями, тому часто використовуються як добавка до томатної і огіркової консервації.

      Салют

      Відмітна особливість сорту — тривале збереження зеленого кольору листя. Від появи перших сходів і до зрізання першого врожаю зелені проходить 55-60 днів.

      Кущі кропу Салют виростають до 56 см у висоту, а одна розетка може об’єднувати близько 30 вертикально розташованих листя. Усі вони великі, з восковим нальотом у верхній частині. Довгі черешки виростають до 14-16 див.

      Одне рослина дає близько 100 г зелені, а стрілки на кущах відсутні. Це дозволяє зрізати листя в 2-3 прийоми, розтягуючи вживання свіжого кропу на весь сезон. З 1 м2 насаджень збирають близько 2,8 кг свіжої зелені.

      Кибрай

      Як і попередні сорти, Кибрай здатний швидко нарощувати зелену масу, а це значить, що вже через 30-40 днів можна виконувати першу зрізання ароматних листя. Листова розетка — широка і розлога, тому при надмірному загущенні посадок їх доведеться прорідити (без цього не вдасться отримати максимальний урожай). Оптимальний інтервал між сусідніми рослинами — 20 см, і в таких умовах з 1 м2 можна зібрати до 5 кг ароматної зелені.

      Листя сорту — великі, з невеликим жовтим відтінком і слабким восковим нальотом. Що стосується форми листових пластин, вони довгі і мають специфічну, виражену розсіченість. Серед переваг сорту — висока стійкість до хвороб і шкідників.

      Буян

      Термін дозрівання кропу Буян становить 60-75 днів. Характерна особливість рослини — яскраво виражений кроповий аромат і висока соковитість листя. Зрізані гілочки зберігають основні якості довгий час, тому вам не доведеться використовувати їх вже в перші дні після збирання врожаю.

      При хороших умовах вирощування, з одного куща можна зібрати до 250 г зелені, представленої темно-зеленими листочками з сизуватим нальотом. Якщо придивитися до них, можна помітити і восковий наліт, що робить кріп ще більш декоративним.

      Враховуючи здатність куща до розростання, на 1 м2 бажано залишати не більше 30 рослин, уникаючи надмірного загущення посадок. Кріп позитивно відгукується на внесення рідини і рідкі органічні підгодівлі, кожен раз радуючи городника рясним і соковитим урожаєм зелені. За сезон її можна збирати не менше 3-4 разів.

      Знаєте ви? Висушений кріп — засіб для відлякування комах в будинку, тому зібрані в пучки гілочки здавна розвішували по кутах. Крім того, в цих же цілях рослина корисно висаджувати між рядами городніх культур.

      Як правильно посадити?

      Врожайність обраного сорту кропу залежить від дотримання вимог до посадки і подальшого догляду, тому якою б з них не припав вам до душі, варто врахувати наступну інформацію.

      Терміни

      Часто висівають кріп на території городу навесні або на початку літа, хоча не виключений варіант і підзимового посадки. З приходом першого стійкого тепла, культуру розміщують на ділянці тільки після того, як температура повітря протягом тижня не опускалася нижче +2. +5°C, а грунт у обраному місці встигла розтанути.

      У середньому, календарні строки висіву рослини припадають на середину березня або початок (середину) травня, а більш точні числа доведеться визначати, виходячи з географічного розташування регіону вашого проживання.

      У літній час висадку зелені виконують в будь-який час, повторно висіваючи кріп через кожні 15-20 днів. У деяких випадках виконується підзимовий висів рослини на свіжу весняну зелень. У цьому випадку найкращий час для виконання процедури — жовтень або листопад.

      Вибір місця на ділянці

      Незалежно від сорту кропу, обраний ділянку під його посадку повинен добре освітлюється сонячними променями або трохи ховатися від них у півтіні. У повній тіні висаджувати рослину не варто, оскільки дефіцит світла негативно позначиться на його зовнішніх характеристиках: кущі будуть рости слабкими, а їх колір стане блідіше.

      Грунт на обраній території повинна бути пухкої, живильної і помірно вологої, без можливості скупчення зайвої вологи. З цієї причини не варто висаджувати культуру там, де грунтові води близько підходять до поверхні ділянки, а якщо іншого варіанту немає, тоді без організації дренажного шару не обійтися.

      Кислотність субстрату повинна бути нейтральною або близькою до цього, оскільки при підвищених показниках культура швидко придбає червонуватий відтінок, а в лужному стане жовтуватою. Досягти максимальних показників врожайності в таких умовах зростання неможливо.

      З рослин-попередників кращими для кропу будуть томати, огірки, помідори та капуста, під які в свій час вносилося велику кількість органічних добрив і мінеральних поживних речовин. Також ви можете висаджувати культуру поряд з іншими овочами, уникаючи спільного розміщення з селерою або морквою. Крім того, при виборі ділянки варто простежити за тим, щоб вони не вирощувалися на нього у минулому році.

      Важливо! В перший час незміцнілі паростки кропу чутливі до заглушению бур’янами, тому бажано вибирати таке місце для висіву насіння, щоб на ньому не залишалося рослинних залишків після попередніх культур.

      Підготовчі роботи

      Підготовка до процесу висіву кропу на обраному ділянці починається з передпосадкової обробки насіння та обробки ґрунту, що передбачає його розпушування і добриво. Кожен з цих процесів має особливості.

      Підготовка насіння

      Квітконоси кущових форм кропу остаточно формуються ближче до кінця теплого сезону, тому в регіонах з коротким влітку досягти повного дозрівання насіння не виходить. Щоб майбутній посадковий матеріал встиг визріти до настання холодів, доводиться висаджувати рослину на розсаду і тільки після її зміцнення пересаджувати паростки на постійне місце зростання.

      Зібране восени насіння висушують і зберігають у полотняних мішечках до наступного посадкового сезону, а за 5-6 днів до передбачуваного висіву, його дістають і замочують у теплій воді (+50°С). Зміну рідини виконують не рідше одного разу на добу, щоразу заливаючи посадковий матеріал тільки теплою рідиною. Саме вона допомагає позбутися від масляної плівки, що вкриває поверхню насіння кропу і утруждающей їх проростання.

      Після триденного вимочування, мокре насіння потрібно розкласти на вологій марлі і прикрити тканиною або тирсою. В такому стані насіння повинні знаходиться не менше 3 днів, і за цей час їх треба регулярно зволожувати, не допускаючи пересихання марлі. За годину до висіву посадковий матеріал потрібно підсушити і тільки після цього поміщати в субстрат. Перші молоді паростки звичайно з’являються не раніше, ніж через 2 тижні після висіву насіння.

      Підготовка грядки

      Кущові сорти кропу віддають перевагу рихлому і родючий грунт, відмінно вбирає вологу. Враховуючи довгу кореневу систему цієї рослини, варто звернути увагу на товщину живильного шару, удобрити який можна мінеральними і органічними підгодівлями.

      У перекопаний з осені грунт, за кілька тижнів до передбачуваної висадки кропу, бажано внести 15-20 г сечовини, 20-30 г суперфосфату і до 3 кг перегною на 1 м2 території. Замінити перегній можна гноєм зрілим гноєм, в тих же пропорціях.

      Важливо! Доломітове борошно вапно під кріп краще не вносити, оскільки за цих речовин він здатний змінити природний зелений колір і почне відставати в розвитку.

      Схема і глибина посадки

      Для зручності організації борозен під насіння можна скористатися невеликою дерев’яною планкою, сліди від вдавлення якої і будуть служити посадочними лунками. Відстань між сусідніми борознами має становити не менше 15-20 см, що дозволить утворити достатню кількість бічних пагонів. Підготувавши двосантиметрові лунки, акуратно пролийте грунт водою і додайте всередині насіння, залишаючи між ними по 2 см вільного простору.

      На завершення посадки залишається засипати поглиблення шаром грунту і трохи ущільнити. При високій ймовірності появи поворотних заморозків, місця посадки кропу краще вкрити поліетиленовою плівкою, періодично провітрюючи молоді рослини. Після появи сходів їх корисно прорідити, особливо якщо ви не дбали про дотримання відповідної схеми посадки.

      Щоб прискорити сходи кропу, можна висіяти його спочатку на розсаду і тільки після її зміцнення пересаджувати сіянці на постійне місце зростання. Цей варіант підійде для регіонів з суворим кліматом, у яких навіть в квітні можуть спостерігатися часті заморозки. Висів кропового насіння на розсаду виконується приблизно за місяць до передбачуваної пересадки на постійне місце зростання.

      У середньому висадку підрослих саджанців на ділянці виконують не раніше травня, і до цього часу на рослині вже повинні сформуватися 5-7 справжніх листків. Схема посадки розсади: 30 см між сусідніми саджанцями і 20 см між рядами.

      Як доглядати у відкритому грунті?

      Догляд за кропом у відкритому грунті не особливо відрізняється від догляду за іншими овочевими культурами або зеленню. При своєчасному поливі, підгодівлі і догляд за ґрунтом проблем з отриманням рясного врожаю не виникне. Головне — знати про нюанси виконання кожної з процедур.

      Полив

      Полив кущового кропу виконується по мірі висихання верхнього ґрунтового шару, так як надмірна вологість згубна для рослин (перезволоження часто призводить до появи на ділянці чорної ніжки).

      Для виконання завдання важливо використовувати тільки нагріту на сонці воду, розпорошуючи її над посадками культури в ранковий час, або вже після заходу сонця. В середньому на 1 м2 насаджень витрачається не менше 5 л рідини.

      Важливо! При використанні водопровідної рідини її доведеться фільтрувати або відстоювати, оскільки кріп чутливий до вмісту хлору, і при його підвищеній концентрації в ґрунті перестане рости.

      Укриття плівкою

      В умовах помірного клімату, при посіві насіння кропу в квітні або травні, додаткового укриття пророслим сіянцям не знадобиться. Винятком є регіони з холодним кліматом, де навіть у розпалі весни існує ймовірність зворотних заморозків.

      Крім того, укриття може знадобитися і рослинам, висадженим на ділянці в осінній період, так як до перших заморозків далеко не всі з них встигають сформувати зелену масу для зрізання. Спорудити плівкове укриття нескладно: потрібно натягнути поліетиленову плівку на дугоподібний металевий каркас, який буде легко розбиратися.

      Підживлення

      Якщо кропового насіння перед посівом грунт на обраному ділянці добре удобрялась, додаткових підгодівлі не знадобиться. Проте в субстрати, збіднені на поживні речовини, потрібно внести додаткову кількість таких елементів, поєднуючи мінеральні або органічні підгодівлі з черговим поливом.

      Для добрива під корінь можна приготувати поживний розчин з 1 ч. л. сечовини (або 0,5 л коров’яку) і відра чистої води. Разом з тим, з азотовмісними компонентами потрібно бути обережним, і якщо зелень кропу не жовтіє і добре росте, немає необхідності зайвий раз удобрювати культуру.

      Догляд за ґрунтом

      Догляд за грунтом під насадженнями кропу передбачає розпушування і видалення бур’янів, які шкодять сівби до появи перших 3-4 справжніх листків. Надалі бур’яни не можуть так інтенсивно «заглушати» культуру, тому і прополку можна виконувати рідше. Розпушування повинно виконуватися невеликим інструментом і дуже акуратно, щоб не нашкодити слабкою кореневою системою кожного куща.

      Простіше доглядати за грунтом незабаром після поливу, коли волога вже вбралася, але субстрат раніше м’який і податливий. Більш того, в цьому випадку ви підтримуєте повітрообмін між зовнішнім середовищем і кореневою системою рослин, що сприятиме їх прискореного зростання.

      Вирощування кущового кропу — просте заняття, якщо порівнювати його з культивуванням інших овочевих культур. При невеликих фізичних зусиллях, ви зможете забезпечити себе і близьких ароматною і корисною зеленню, варто лише прислухатися до рекомендацій.

      Список лучших сортов укропа с описанием и фото

      Укроп, наверное, самая популярная травянистая культура, которую выращивают во всех уголках мира. Дикий укроп растёт на всех континентах, за исключение полюсов. Трава не прихотлива и выращивают её не только в открытом грунте, но и в домашних условиях, как вазон в контейнере на подоконнике.

      Раннеспелые сорта укропа

      –>Ранние сорта укропа практически сразу после посадки образуют зонтики. Для получения большой зелёной лиственной массы эти сорта не очень хороши. Их выращивают в основном для получения зонтиков и стеблей, которые используют в консервации. Выращивая раннеспелые сорта, уже в конце весны можете порадовать себя и своих родных свежей ароматной зеленью. Ранние сорта начинают сеять с марта месяца. В этой статье мы расскажем об укропе, его самых популярных видах и сортах.

      Знаете ли вы? Первые письменные упоминания об укропе учёные нашли в египетских папирусах. Отправляясь в торговые путешествия или выступая военным походом, египтяне брали с собой укроп. С течением времени приправа прижилась в Палестине и Греции, попала даже в Рим. Хотя там в отличие от египтян, употребляющих укроп в пищу, травой из-за аромата украшали дома, плели венки, награждая ими философов, риторов, победителей различных конкурсов.

      Гренадер. У сорта плотная и высокая лиственная розетка. Листья отличаются сегментами большого размера, сочные и ароматные, цвета изумруда. Высота стебля до тридцати сантиметров. Зелень укропа созревает в течение тридцати дней с начала посадки, зонтики для специй – через три месяца. Посев производится в апреле. Гренадёр неприхотлив в уходе и отличается большой урожайностью.

      Грибовский. Сбор зелени можно начинать через полтора месяца со дня посева, на специи – через шестьдесят дней. Грибовский укроп – один из самых лучших сортов для выращивания в открытом грунте. Он даёт хороший урожай как листьев, так и специй. Растение почти не подвержено болезням, прекрасно размножается самосевом. Листья большие, тёмно-зелёные с седым налётом, собираются в розетки до 25 см высотой. Соцветия крупные, выпуклой формы, в диаметре достигают 30 см. Сорт сеют весной и под зиму. Имеет яркий вкус и аромат, популярен в свежем виде и для консервирования.

      Дальний. Сорт созревает в течение сорока дней. Из этого сорта укропа получают хороший урожай и зелени, и специй. Розетка с листьями высокая, до 25 см, разделена на пять – шесть листовых полуприподнятых пластин. Цвет листьев зелёный, при освещении они кажутся покрытыми воском. Этот вид имеет иммунитет к болезням, вредители также обходят его стороной. У сорта хорошие показатели урожайности, популярен для сушки, в качестве приправы для солений и маринадов.

      Зонтик. Этот сорт укропа выведен селекционерами на зелень. Листья собраны в небольшую розетку, ярко-зелёные, сочные, растёт кустом. Сеют во влажный грунт и подкармливают азотом в период вегетации. Если Зонтик сеют под зиму, то делают это при наступлении заморозков, чтобы всходы не проросли раньше времени. Поскольку семена сорта сильно впитывают воду, то при первом же таянии снегов семена Зонтика начнут пробуждаться.

      Важно! Необходимое количество зелени с укропа срезают, а не вырывают с корнем. Укроп за сезон даёт несколько урожаев. По мере срезания зелени на стеблях отрастают новые побеги.

      Редут. Очень ароматный и урожайный сорт. С одного небольшого кустика можно собрать до 40 граммов зелени. На полуприподнятой розетке собраны средних размеров зелёные узкие листья. Созревает в течение сорока дней после посева.

      Лучшие среднеспелые сорта

      Среднеспелые сорта созревают на шесть- десять дней позже ранних. Но дают больше зелёной массы, дольше её сохраняют.

      Амбрелла. Большие рассечённые листья делятся на нитевидные сегменты. Стебель в период цветения достигает двух метров. Зонтик среднего размера, с островатым ароматом. Сорт обладает высокой урожайностью. Созревает через 45 дней после посева.

      Амазон. У этого сорта укропа большая урожайность, несмотря на то что зонтики небольшие, их на кусте довольно много, с одного растения собирают до 50 граммов специй. Куст вырастает до 160 см, листья крупные, сизо-зелёные. Растение неприхотливо, даёт хороший урожай, пышно формирует зелень. Многие хозяйки предпочитают сушить и замораживать этот укроп.

      Кибрай. Первый урожай зелени собирают через месяц после посева, специи – через шестьдесят дней. Укроп Кибрай – хороший сорт для сбора зелёной массы. У него крупные розетки с широкими листьями, высота розетки до 40 см. Листья сочные с более нежным, нежели пряно-острым, вкусом. Сбор зелени начинают через месяц после посева, сеют весной и под зиму. Сорт стоек к мучнистой росе, поэтому его можно растить на влажных почвах.

      Макс. Растение компактной формы, средней высоты. Листья в форме ромба, сочные, среднего размера. Листовые розетки растут от основания стебля. Укроп отличается стабильным урожаем, хорош для выращивания на зелень, с одного растения собирают до 45 граммов травы.

      Интересно! Известная древнегреческая поэтесса Сапфо, жившая в VI веке до нашей эры, неоднократно воспевала в своих творениях венки из укропа, их пряный, тонкий аромат.

      Ришелье. Этот сорт кроме высоких кулинарных характеристик отличается декоративностью. Высота растения – до 125 см, куст компактной формы, разветвлённый. Стебли усыпаны пышными розетками с ажурными листовыми пластинами. Листья нитевидные, с большим количеством сегментов зелёного цвета с сизым оттенком. В конце июля появляются раскидистые зонтики, образующие до 48 лучей. Сорт годится для сбора зелени и специй, высевают с апреля по август конвейером, с интервалом между посевами в десять – пятнадцать дней.

      Позднеспелые сорта укропа для дачи

      Для заготовок на зиму лучше всего подходят позднеспелые сорта. Сбор урожая идёт весь летний сезон до глубокой осени. Эти сорта впитывают больше солнца, поздно выпускают зонтики, благодаря чему их зелень получает больше сока и питательных полезных веществ. Из-за высокой урожайности ароматной зелени поздние сорта популярны для заморозки и сушки на зиму.

      Важно! Укроп нуждается в частом поливе, особенно в засушливые и знойные периоды. Если растение не получает нужное количество влаги, его листья желтеют и теряют полезные и вкусовые качества.

      Аллигатор. Один из лучших сортов укропа на зелень. Растение развивается кустом, розетки большие, облиственные, до 25 см высотой. Листья крупных размеров, с сильным ароматом. Поскольку сорт долго не образует зонтик, зелень срезают неоднократно. С одного растения собирают до 60 граммов зелени, при промышленном производстве и улучшенной агротехнике – 150 граммов.

      Иней. Высокое растение до полутора метров высотой, ветвистое и облиственное. Листья крупные, рассечённые, зелёные с сизым оттенком и восковым налётом. Зонтик образует поздно, зонт раскидистый, многолучевой. При заморозке укроп этого сорта сохраняет стойкий аромат.

      Кутузовский. Поздний сорт укропа с многократным сбором зелени. Пышные розетки образуются из крупных листьев до 20 см длиной. Листовые пластины состоят из нитевидных сегментов, рассечённые, светло-зелёного цвета. Высокие вкусовые и ароматичные характеристики сорта, большая урожайность – до 60 граммов зелёной массы с одного куста. Куст до метра высотой образует раскидистые зонтики, плоские с множеством лучей.

      Озорник. Многие хозяйки задаются вопросом: есть ли сорта укропа без зонтиков? Таких сортов нет, иначе чем семенами растение не размножается. Есть сорта, которые поздно образуют зонтики с семенами и дают больший урожай зелени, причём несколько раз за сезон. «Озорник» – один из таких сортов. Стебли растения раскидистые, ветвистые, вырастают до 110 см высотой. Листья зелёные с сизым налётом, в форме ромба, ароматные. Сорт урожайный и не капризен при выращивании. После сбора урожая целым растением можно делать майские подсевы.

      Укроп – пряная трава, ни одна кухня мира не обходится без этой ароматной приправы с ярко выраженным запахом. Укроп применяют и в народной медицине, и в косметологии. На зиму эту витаминную траву сушат, морозят, консервируют. Практически ни один маринад или салатная заготовка, соленье или квашение не обходятся без укропа.

      Сорта укропа – 25 лучших сортов с фото и описанием

      Укроп – одна из наиболее популярных специй в мире. Это объясняется великолепным ароматом и обширным ареалом распространения. Укроп культивируется на всех континентах. Это неприхотливое растение, которое встречается в дикой природе. Пряность широко используют в кулинарии и даже в народной медицине, в качестве омолаживающего средства. В ботанической классификации укроп пахучий, он же огородный, является единственным видом семейства зонтичные. При этом далеко не все огородники знают, что существует множество сортов, которые отличаются по вкусовым качествам, технологии выращивания и применению. Рассмотрим популярные сорта укропа.

      Сорта укропа

      Существует несколько классификаций, позволяющих объединить сорта укропа в группы по одинаковым признакам. Выделяют два основных типа:

      • Кустовой укроп (на специи) – пышные кусты с высокими показателями урожайности. Формируются зонтики с семенами.
      • Укроп на зелень – относительно компактные формы с ярко выраженным ароматом.

      Сорта укропа по сроку созревания

      Укроп с ранним созреванием

      Это лучший вариант для заготовки зонтиков и стеблей для кулинарных процессов. Сорта этой категории быстро созревают и рано выкидывают зонтики. Из-за этого получить много зеленой массы не выйдет. Главное преимущество – получения первого урожая до начала лета. От момента посева до срезки укропа требуется 4-6 недель. Опытные огородники высевают такие сорта под зиму или после схода снега. Рассмотрим лучшие ранние сорта укропа.

      Гренадер

      По праву считается одним из наиболее популярных сортов, который требует только 1 месяца роста для получения урожая. Семена и зонтики появляются через 90 суток после посева. Можно выращивать как в парнике, так и в теплице. Растение требует минимального ухода и дает до 3,5 килограмм урожая с 1 м 2 . Отличные показатели устойчивости к перепадам температуры и вирусам.

      Грибовский

      Отличный вариант для открытого грунта с урожайностью до 2 килограмм с 1м 2 . практически при любых погодных условиях. Период созревания 32 -37 дней. Посев осуществляют в апреле-июле. Срез листвы делают через 1,5 месяца, а сбор для специй через 60 суток после высева.

      Дальний

      Используют на сушку, заморозку, на зелень и для консервации. Первый урожай можно собрать через 37-40 дней. Урожайность до 2,5 килограмм с 1 м 2 . высокие показатели устойчивости к болезням и вредителям. Даже после размораживания сохраняет свежий вкус.

      Редут

      Ранний сорт, который дает первый урожай на 40 день после посева. Компактное растение с урожайностью специй — до 3 килограмм и зелени до 1,2 килограмм с 1 м 2 . Имеет ярко выраженный изысканный аромат.

      Зонтик

      Созревание – 40 дней. Растение высотой до 1 м. Высокие показатели урожайности и ярко выраженный аромат.

      Среднеспелые сорта

      Наиболее распространенные сорта. Срок созревания наступает примерно на 10 дней позже, чем у ранних. Лучшие представители:

      Лесногородский

      Вырастает до 1,3 м. высотой. Имеет объемные зонтики. Урожайность до 2 килограмм с 1 м 2 . Имеет широкий спектр кулинарного применения. Хорошая устойчивость к заболеваниям. Сорванная зелень долго сохраняет свежесть.

      Ришелье

      Созревание наступает через 40 дней после посева. Высокие показатели урожайности специй- до 3,5 килограмм. Отлично произрастает в любых климатических условиях.

      Узоры

      От высева до уборки урожая зелени – 50 дней. Срез на специи осуществляют через 80-90 суток. Листва имеет сильное сечение, сильный аромат и сочность. Хорошая урожайность.

      Обильнолистный

      Мощные кусты, которые имеет высокую степень покрытия листьями. Можно получить до 5 килограмм. специй и до 3 килограмм с 1 м 2 зелени. Урожай можно замораживать, сушить и консервировать. Зелень долго сохраняет свежесть после срезки.

      Геркулес

      Еще один популярный среднеспелый сорт, отличающийся быстрым ростом. Имеет позднее цветение. Дает до 3,5 килограмм специй и до 2 килограмм с 1 м 2 зелени.

      Позднеспелые сорта

      Данная категория укропа объединяет растения с высокими показателями урожайности. От посева до начала стеблевания требуется 60-75 дней. Популярные сорта:

      Борей

      Высота куста достигает 1,3 м. Первая зрелая зелень появляется через 45-65 суток от посева, сбор специй проводят через 65-90 дней. С 1 м 2 можно получить 5 килограмм специй и 4 килограмма зелени. Высокая облиственность и большое количество семян.

      Кутузовский

      Дает много зелени, которую срезают на 45-50 дней. Урожайность зелени может достигать 15 килограмм с 1 м 2 . Очень ароматный сорт, с отличным товарным видом.

      Павлин

      Лучший вариант для открытого грунта. Высота куста достигает 1,8 метра. Дает порядка 6 килограмм урожая зелени. Душистый сорт с длительным периодом хранения.

      Бывает ли укроп без зонтиков?

      Этот вопрос интересует многих огородников. Ответ – просто укропа без зонтиков не существует. Все же селекционеры вывели множество гибридных форм с длительным периодом созревания семян. В силу этого зонтики с семенами появляются поздно. В регионах с холодным климатом зерна могут вовсе не созреть. Как правило, это поздние сорта.

      Лучшие сорта укропа в зависимости от места произрастания

      Укроп неприхотливое травянистое растение, которое без особых усилий можно выращивать в комнате, теплице и в открытом грунте. Рассмотрим наиболее популярные сорта.

      Сорта укропа для выращивания на подоконнике

      При выращивании зелени в домашних условиях 80% успеха зависит от выбора сорта. На данный момент, еще не выведены специальные гибридные формы для комнатных условий. Но есть сорта, которые дают хороший урожай на балконе или подоконнике.

      Рекомендовано использовать только формы с минимальным сроком созревания. В данную категорию относят все вышеописанные ранние сорта, такие как Гренадер, Дальний, Грибовский, Аврора или Карусель. Они позволяют получить свежую зелень уже через 3-4 недели после высева.

      Для многоразовой срезки можно высевать средне- и позднеспелые сорта. При этом срок выращивания существенно увеличивается. К комнатным можно отнести: Амазон, Ришелье, Тетра.

      Сорта укропа для теплиц

      В тепличных условиях можно получить хороший ранний урожай. Для таких условий следует выбирать сорта укропа, которые хорошо произрастают при нехватке естественного освещения. К таким относятся:

      • Амбрелла – лучше использовать в высоких теплицах, поскольку растение может достигать 2,5 метра. Урожай готов к сбору за 5-6 недель роста.
      • Иней – кусты до 1,5 метра. Главное преимущество позднее формирование зонтиков.
      • Кибрай – позволяет получить спелую зелень спустя 20-25 суток от посева.

      Сорта укропа для открытого грунта

      Далеко не всем известно, что не каждый сорт подходит для произрастания в открытом грунте в средней полосе нашей страны. В предпочтении – неприхотливые и высокоурожайный виды. Такие как:

      • Аллигатор – среднеспелый сорт с отличными показателями устойчивости к заболеваниям. Зонтики появляются поздно, что позволяет проводить многократную срезку. Собрать урожай можно через 40 дней после посева.
      • Иней (описание выше).
      • Амбрелла (описание выше).
      • Обильнолистный (описание выше).

      Классификация укропа по назначению

      Большинство разновидностей укропа – универсальные растения, которые позволяют получить, как зелень, так и зонтики (специи). Специалисты выделяют сорта в зависимости от цели использования.

      Лучшие сорта укропа на зелень

      В эту категорию относят растения с медленным стеблеванием и поздним образованием зонтиков.

      • Владыка – среднеспелый сорт с ярким пряным ароматом. Срезанная зелень долго сохраняет свежесть. За сезон можно сделать 4-5 срезок зелени, что обеспечивает высокую урожайность.
      • Аврора – образование зонтиков позднее. При этом первую спелую зелень можно срезать за 25-35 суток от момента высева. Можно использовать для замораживания, суши и консервирования.
      • Салют – поздний сорт со сроком созревания в 2 месяца. При этом появление зонтиков начинается на третьем месяце роста. Высокая морозостойкость позволяет высевать под зиму. Урожайность – до 6 килограмм с 1 м 2 .
      • В данную категорию так же относят: Аллигатор, Обильнолистный и Узоры (их описание смотрите выше).

      Лучшие сорта укропа на специи (зонтики)

      В эту категорию относят растения, с быстрым стеблеванием и ранним образованием зонтиков.

      • Кустистый – кусты до 1,8 м. высотой. Период созревания зелени – 45 дней. Сбор специй проводят через 80 суток после высева. Урожайность специй составляет 2,5 килограмм с 1 м 2 . Отличные вкусовые качества.
      • Мамонт – крупнолистый сорт укропа, который позволяет собирать пряности через 85 дней. Имеет обширный спектр применения.
      • Дилл – среднеспелый сорт, позволяющий собирать зелень через 45 дней, а зонтики через 70 дней после высева. При нормальных условиях дает до 4 килограмм специй. Яркий и приятный аромат.
      • В данную категорию так же относят: Грибовский, Кибрай и Геркулес (их описание смотрите выше).

      Видео-обзор лучших сортов укропа

      ТОП-5 лучших сортов укропа. Этот ролик поможет вам выбрать хорошие семена для богатого урожая. Присоединяйтесь к просмотру!

      Правильно подобранный сорт позволяет получить хороший урожай в теплице, открытом грунте или даже в квартире. Важное условие ­– изучение агротехнических особенностей выращивания данной культуры.

Про автора

admin administrator