Мита морква чим миють

Авторadmin

Мита морква чим миють

Зміст:

Поради городникам: чи можна мити морква перед закладкою на зберігання?

Морква один з найкорисніших овочів на нашому столі. У ній багато вітамінів, мінеральних речовин і антиоксидантів. Щоб отримувати від моркви користь не тільки влітку, а й взимку, проводиться її закладка на зберігання. зберігати морква взимку набагато важче, ніж інші коренеплоди.

Тому про закладення думають заздалегідь, навесні, коли вибирають відповідні насіння для посадки. Існують ранньостиглі, середньостиглі і пізньостиглі сорту моркви. Ранньостиглі не годяться для зберігання. Ці плоди мають коротку, округлу форму (Паризька каротель), низький імунітет до хвороб і псуються вони в першу чергу.

Тому, якщо плануються заготовки запасів на зиму, перевага віддається пізньостиглі сортам з періодом стиглості 120-140 днів і деяким середньостиглих сортів з періодом 100-120 днів.

Вони мають плоди подовженої конічної форми і мають відмінну лежкістю.

Найкраще для зимового зберігання зарекомендували себе пізньостиглі сорти:

  • Королева осені.
  • Флаккоро.
  • Віта Лонго.
  • Карлена.
  • Самсон.
  • вітамінна.
  • Шантане.
  • Ніохим-336.

Більше нюансів про те, які сорти краще підходять для зберігання, можна дізнатися в нашій статті.

Наявність у сорту такого властивості як лежкість не є гарантією того, що урожай успішно збережеться.

Зверніть увагу! Склад грунту, кількість літніх опадів, шкідники та несвоєчасна рання або пізня прибирання можуть дуже серйозно вплинути на збереження коренеплодів взимку і терміни зберігання.

Чи треба це робити після збирання врожаю чи ні?

Дуже часто в магазинах ми бачимо миту, яскраво-помаранчеву моркву і поруч, як ніби тільки що витягнуті з грядки з прилиплими шматочками землі. Яскраво-помаранчева морква виглядає більш привабливо. Її миють ще на стадії заготівлі для додання кращого товарного вигляду.

Існує стійка думка, що перед закладкою на зиму мити морква не можна. Можна лише злегка очистити від великих шматків землі і закладати на зберігання як є. Мита морква швидше в`яне і не витримує довгого зберігання.

Але разом з тим на полицях магазинів ми бачимо миту моркву збереглася також добре, як і немита. Давайте розберемося. Мити чи не мити морква перед закладкою?

плюси

Існують прихильники миття моркви перед довгим зимовим зберіганням. Вони висувають такі аргументи:

  1. При митті можна виявити заховані під прилипли грудочками землі пошкодження шкірки або ділянки уражені гниллю.
  2. Якщо грунт оброблялася хімікатами в літній період, а літо було посушливе, то залишки хімікатів можуть залишитися в землі і проникнути в коренеплід при зберіганні.
  3. Хвороботворні організми містяться в грунті проникають через шкірку плоду і є причинами хвороб і гниття. При митті ця небезпека практично зводиться до нуля.
  4. У період зберігання рекомендується регулярно перебирати коренеплоди, щоб виявляти початківці псуватися екземпляри.

На замітку. Якщо морква вимита, то набагато легше виявити хворий плід і не дати йому вразити інші.

мінуси

Основні мінуси полягають тільки в трудомісткості процесу:

  1. При великих обсягах вирощеного врожаю, ретельно відмити кожну морква досить важко. Мити треба в проточній воді. Чи не на кожній присадибній ділянці є така можливість. Доводиться доставляти велику кількість води для якісного промивання овочів.
  2. Тільки що витягнуті з землі морквину треба просушити. На це йде 2-3 години. Якщо її намочити під час миття, то часу на просушку потрібно набагато більше.
  3. Для зберігання вимитого моркви треба більш ретельно підготувати приміщення, ящики, кошики або мішки. Мита морква не повинна контактувати з немитою інакше вона виявиться незахищеною перед збудниками хвороб.

Чи потрібно, якщо її покласти в льох?

Якщо у приватника або у фермерського господарства є домовленість з магазинами або ресторанами на поставку свіжої продукції, то морква повинна мати привабливий товарний вигляд. тоді овочі повинні бути попередньо вимиті ще перед закладкою.

Якщо цього не зробити вчасно, восени, то вимити великий обсяг коренеплодів взимку, в проточній воді, а потім просушити перед доставкою буде майже неможливо.

Підвал або льох це відмінне місце для зберігання будь-яких овочів в приватному господарстві. У погребі добре зберігається як мита, так і не мита морква (докладніше про зберігання моркви в погребі можна дізнатися тут).

важливо! Перед закладанням митої моркви стіни приміщення, контейнери, пластикові і дерев`яні ящики, кошики та бочки, в яких будуть зберігатися овочі повинні бути оброблені вапном або мідним купоросом.

перед закладанням деякі садівники воліє обрізати не тільки хвостик, але і попку, щоб морква не проростала і не втрачала корисних якостей (більш детально про те, як обрізати морква на зберігання на зиму, можна дізнатися тут).

Після зрізання, морквину місцем зрізу маку в деревну золу.

Для захисту від білої гнилі та шкідників, готують розчин перманганату калію і опускають в нього миту моркву на 2 години. Після чого сушать і виробляють ятати.

Як це зробити?

Морква перед зберіганням миють у холодній проточній воді. Якщо проточної води немає, проводять кілька змін води. Коли прибирання проводиться в дощову погоду і налипли великі шматки бруду, то воду треба міняти частіше. Зазвичай 3 змін досить.

Овочі миють в гумових рукавичках. М`яко знімають великі фракції землі намагаючись не пошкодити шкірку. У другій і третій воді морква вже миють начисто, одночасно ретельно оглядаючи і відкладаючи в сторону пошкоджені або уражені хворобами коренеплоди.

Якщо овочі росли у важкій глинистому ґрунті, то можна очищати їх м`якою щіткою.

Перед закладанням моркву ретельно просушується. Просушка проводиться на брезенті в тінистому добре провітрюваному місці.

Ні в якому разі не можна виставляти морква на сонці. З моменту збирання до моменту закладки температура моркви повинна поступово знижуватися поки не дійде до + 2С.

способи зберігання


митої

  • Якщо кількість моркви невелика, то її зручно зберігати в поліетиленових мішках. Беруть спеціальні пакети для заморозки, закладають в них моркву і відкачують повітря створюючи вакуум. З великих мішків можна відкачати повітря пилососом. Потім пакет щільно зав`язують і залишають на зберігання. зберігати можна в холодильнику і морозильній камері, на балконі, в підвалі, в погребі. Без надходження повітря коренеплоди довго не псуються
  • У лушпинні цибулі і часнику. В ящику перемежовуються шари лушпиння цибулі і шари моркви. Зберігається до наступного врожаю не втрачаючи поживних компонентів.
  • У хвойних тирсі. Так само як і в лушпинні цибулі, морква пересипається стружкою сосни або їли. Фітонциди містяться в хвойної стружці не дають овочам сохнути і гнити

На замітку. При будь-якому з цих способів зберігання, коренеплоди залишаються чистими, свіжими і готовими до вживання.

Миту моркву можна зберігати в теплому підвалі або зберігати її без льоху, в квартирі. В якості тари можна використовувати банки або натерти овоч на тертці і висушити його.

Морква на зиму. Обробка і зберігання:

немитої

  • У піску. Морква зберігається в злегка зволоженому суглинному піску в ящиках. Пісок підтримує постійний температуру зберігання і не дає розповсюджуватися бактеріям.
  • У глиняній оболонці. Кожен коренеплід вмочається в рідку глину, сушиться і укладається на зберігання в ящики.
  • У відкритих поліетиленових мішках. Мішки з морквою (5-30 кг) зберігають відкритими для випаровування СО2. Конденсат зі стінок мішків стікає через отвори пророблені в дні мішка.

Також в якості наповнювача можна використовувати мох.

Зберігання немитої моркви:

  1. як зберегти моркву, якщо немає льоху?
  2. Зберігання коренеплоду в банках і ящиках.
  3. як зберегти овоч в холодильнику?
  4. Зберігання моркви взимку в землі.
  5. як зберігати овоч на балконі взимку?
  6. як зберегти моркву до зими свіжої?

Незважаючи на думку садівників, що миття моркви шкодить її довгому зберіганню, практика показує, що при правильному дотриманні правил підготовки, закладки та зберігання дозволяє зберегти її митої довгий час без втрати цінних властивостей і товарного вигляду.

Пропонуємо вашій увазі також корисні статті про те, як зберегти моркву прямо на грядці, у землі і як зберігати морква разом з буряком.

Як правильно і де краще зберігати моркву взимку?

Осінь – активний період збирання врожаю. Виростивши гарну, смачну моркву, будь-якому овочівникові хочеться зробити запаси на зиму, щоб їсти смачні та корисні овочі з власної грядки якомога довше. При організації зимового зберігання важливо все – від вибору сорту та сортування плодів до вибору способу зберігання та облаштування місця під коренеплід.

КОЛИ ВИКОПУВАТИ МОРКВУ?

Тривалість зберігання овочів залежить від термінів збирання врожаю. Як правило, збирання врожаю моркви припадає на два перші осінні місяці (наприкінці вересня – середині жовтня). Важливо встигнути зібрати моркву до настання заморозків. Сам коренеплід добре переносить низькі температури, але частина, що виступає із землі, легко підмерзає і зберігається набагато гірше. Найпростіше орієнтуватися на терміни збирання, вказані на упаковках з насінням. Якщо пакетики з інструкцією не збереглися, слід спостерігати за рослинами. Перший сигнал до того, що настав час збирати морквину – пожовкле біля основи бадилля. Це означає, що овоч дозрів і через кілька тижнів потрібно збирати врожай з грядки.

Щоб переконатися у повній зрілості, потрібно викопати кілька коренеплодів і оглянути їх. Стигла морква має насичений помаранчевий колір, а на самому коренеплоді є маленькі коріння. Чому важливо вчасно прибирати моркву? Дуже рано прибрані коренеплоди не накопичують потрібної кількості цукрів, довго не зберігаються, мають низькі смакові якості. Морква, що перестояла на грядках, накопичує занадто багато цукрів та амінокислот і привертає до себе шкідників – личинок морквяної мухи, щурів та мишей.

Для збереження природної соковитості коренеплодів перед збиранням їх не слід поливати. Якщо земля легка та м’яка, моркву можна вирвати руками. Але якщо грунт важкий, щоб не пошкодити і не подряпати, краще моркву викопати за допомогою вил або лопати. Зрілі овочі викопують у суху сонячну погоду. Досвідчені дачники радять проводити копку ввечері: у цей час овочі найсолодші.

ЗБИРАННЯ МОРКОВИ НА ЗБЕРІГАННЯ. ЯК ПІДГОТУВАТИ МОРКВУ ДО ЗБЕРІГАННЯ?

Зібраний урожай перед закладкою на зберігання потрібно просушити на свіжому повітрі в тіні, уникаючи прямих променів сонця. Після цього слід обрізати зелену частину, оскільки вона може перетягнути на себе вологу та поживні речовини і таким чином зменшить час зберігання овочів. Обрізка моркви проводиться у два етапи. Спочатку у висушеної моркви обрізають бадилля по одній лінії з виступаючою верхньою частиною. Потім гострим ножем зрізають невелику частину верхівки разом з точкою росту, причому зріз має бути рівним та гладким. Таке кардинальне обрізання перешкоджає подальшому проростанню моркви, зберігаючи всі корисні речовини.

Після обрізки коренеплоди переносять на 7-10 днів до сухого приміщення, де температура перебуває на рівні 10-15°С. Це дасть можливість затягнутися зрізам і дрібним механічним ушкодженням, виявитися зіпсованим та хворим плодам. Перед остаточною закладкою овочів у сховище їх ще раз перебирають та видаляють усі непридатні коренеплоди.

ЯКА МОРКВА КРАЩЕ ЗБЕРІГАЄТЬСЯ? ЯКИЙ СОРТ МОРКОВИ КРАЩЕ ДЛЯ ЗБЕРІГАННЯ?

Пошкоджені овочі краще з’їсти у свіжому вигляді або почистити, нарізати чи натерти на крупній тертці і заморозити – для супів натріть моркву на великій тертці, для овочевих рагу наріжте кружальцями або соломкою, потім розкладіть порційно в контейнери або в зіп пакети (з zip-lock застібкою) і відправте в морозилку.

На тривале зберігання має закладатися лише ціла, морква, без дефектів, ушкоджень та ознак хвороби. Найкраще зберігатиметься морква середнього та великого розміру. Добре зберігаються середньостиглі сорти моркви, такі як Шантане, Болтекс, Королева Осені, Анжеліка, Джерада.

ЯК, У ЧОМУ І ДЕ ЗБЕРІГАТИ МОРКВУ ЗИМОЮ? СПОСОБИ ЗБЕРІГАННЯ МОРКОВИ НА ЗИМУ

Способів зберігання моркви на зиму є багато. Вибір способу зберігання моркви залежить від об’ємів зібраного врожаю та необхідної тривалості зберігання. Щоб вибрати найраціональніший та найефективніший, потрібно розібратися в особливостях кожного. Давайте розглянемо детально кожен варіант, щоб Ви знали, який спосіб зберігання моркви Вам найбільше підходить і як правильно зберігати моркву в квартирі та в приватному будинку на дачі, щоб вона не погнила і не зав’яла.

► ЗБЕРІГАННЯ МОРКВИ В ЗЕМЛІ НА ГРЯДЦІ

В районах, що характеризуються тривалими мінусовими температурами, можна залишити моркву на зиму в землі. Для зберігання моркви взимку на грядці необхідно виконати мульчування. Для цього на землю укладається шар пухкого листя товщиною 30-60 см. Протягом зими листя не розсипається і втрамбується, особливо якщо зима буде сніговою. Тим не менш, воно все ще зберігатиме гарну ізоляцію. Щоб захистити землю з урожаєм, що залишився в ній, від замерзання, викопувати моркву взимку рекомендується не частіше одного разу на місяць. При цьому рекомендується позначити кінець викопаного ряду, щоб наступного разу продовжити копати з потрібного місця.

Досить холодна температура зупиняє ріст коренеплодів, що дозволяє зберігати моркву в землі всю зиму. Якщо зими у Вашому регіоні м’які, коренеплоди продовжать ріст і стануть жорсткими. В цьому випадку краще зберігати моркву взимку в холодному погребі на ділянці або в квартирі.

► ЗБЕРІГАННЯ МОРКВИ В КВАРТИРІ

Зберігати моркву в квартирі можна на балконі, в технічному підпіллі, коморі або холодильнику. Головне – дотримуватися потрібного температурного режиму та рівня вологості. Температура зберігання моркви не має перевищувати 0°С, а вологість перебувати на рівні 95%.

Як зберігати моркву на балконі?

Зберігання моркви на балконі міської квартири досить простий спосіб. Зріжте бадилля, укладіть плоди вертикально в емальовану каструлю, зверху накрийте вологою серветкою і щільно закрийте кришкою. Або складіть моркву в ящик і вкрийте його ковдрою, яка вбереже овочі від раптового похолодання і перешкоджатиме потраплянню сонячних променів на плоди, від яких вони можуть позеленіти.

Використання неутепленого балкона можливе лише до настання стійких заморозків, після чого тару доведеться перенести до квартири. На заскленій та утепленій лоджії овочі можна зберігати всю зиму.

Як зберігати моркву в холодильнику в пакетах?

Якщо у Вас немає закритого балкону – зберігати моркву в квартирі можна у холодильнику. Перед відправкою в холодильник просушіть моркву на свіжому повітрі. Відріжте бадилля близько до коренеплодів, інакше воно витягатиме вологу і морква швидко зав’яне. Чи потрібно мити моркву для зберігання на зиму? Тут думки розходяться. Деякі господині миють моркву перед зберіганням, щоб перевірити, чи не приховані під прилиплими грудочками землі пошкодження шкірки або ділянки, уражені гниллю. Однак враховуйте, що мита морква зберігається гірше, тому що видаляючи землю з плодів, Ви позбавляєте їх природного захисного шару, без якого коренеплоди швидше гнитимуть і покриватимуться слизом.

Суху, підготовлену моркву поміщають у щільний пакет або поліетиленовий мішок, проробляють у ньому кілька отворів (так повітря постійно надходитиме до овочів, і конденсат не буде накопичуватися на стінках, а, отже, овочі залишатимуться сухими) і поміщають у висувний ящик холодильника. Зберігати моркву в пакетах в холодильнику можна протягом 2-3 місяців, але не забувайте контролювати стан коренеплодів. Морква не повинна перезволожуватись. Регулярно перебирайте коренеплоди, щоб виявити екземпляри, що почали псуватися. Пам’ятайте, що навіть один зіпсований овоч може заразити решту та занапастити Ваші запаси.

Як зберігати моркву в банці?

Існує й інший спосіб зберігання моркви в холодильнику. Миту моркву натирають на велику тертку, складають у трилітрову скляну танку шарами, пересипаними крупною кухонною сіллю, і відправляють у холодильник. Зберігати миту моркву в банках можна й у розсолі. Овочі миють, замочують у холодній воді на 15 хвилин. Потім слід опустити їх у закипілу воду на 3-4 хвилини. Зняти шкірку, нарізати тонкими кружальцями, скласти у банки, залити гарячим розсолом, закрити кришкою. Також можна заливати сольовим розчином, остудити до 20-25 градусів. Солити страви, до яких додають таку морквину, не потрібно.

Зберігання моркви в папері

Найпростіший спосіб зберігання моркви в холодильнику, що не потребує зусиль та попередньої підготовки плодів – зберігання в папері. Відсортовану, немиту моркву складають по 5-6 штук і обгортають у міцний пакувальний папір або у кілька шарів газети. Така упаковка дозволяє моркві дихати і не дає з’явитися волозі. Якщо згодом папір стане вологим, його потрібно замінити.

► ЗБЕРІГАННЯ МОРКОВИ В ПОГРЕБІ ЧИ ПІДВАЛІ

Зберігання моркви в холодильнику – не найкращий варіант. У нинішніх умовах рекомендуємо розглядати його як альтернативний, коли немає іншої можливості як зберегти моркву на зиму. Справа в тому, що в результаті терористичних ракетних ударів російських окупантів по енергетичній інфраструктурі України в будинках може раптово зникнути електроенергія, і, відповідно, техніка, зокрема холодильники, перестане працювати. Що робити, якщо у Вас вимкнувся холодильник? В чому зберігати моркву?

Найбільш підходящим місцем для зберігання моркви є темний підвал чи льох. В таких приміщеннях підтримується необхідний температурний режим та вологість повітря. Зберігати моркву в погребі або підвалі можна із застосуванням різних способів, ємностей та наповнювачів, що забезпечують збереження коренеплодів до весни. Головне – продезінфікувати погріб перед закладкою овочів шляхом обкурювання приміщення сірчаною шашкою або методом побілки вапняним розчином з додаванням мідного купоросу.

Зберігання моркви в парафіні

Незвичайний народний спосіб зберігання моркви в парафіні. Чисті та обсушені коренеплоди опускають у гарячий парафін з додаванням невеликої кількості бджолиного воску для еластичності. Така обробка дозволяє зберігати моркву 4-5 місяців за температури 0-2°С. Вона залишиться смачною та соковитою. Але, погодьтеся, процес дуже трудомісткий та фінансово витратний. До того ж, краще парафін використати для більш важливих потреб – виготовлення окопних свічок для ЗСУ.

Як зберегти моркву з використанням крейди?

Деякі господині перед закладкою на зберігання запилюють моркву перетертою крейдою (150-200 г крейди на 10 кг овочів). Крім опудрювання є й інший варіант – занурити коренеплоди в 30%-ий крейдяний розчин і добре висушити. Шар крейди створить слабке лужне середовище, яке стримає розвиток гнилів.

Зберігання моркви в піску або тирсі

Більш традиційним способом є зберігання моркви в тирсі або злегка зволоженому піску (1 л води на 10-літрове відро піску). В якості ємності для зберігання можна використовувати картонні коробки, пластикові або дерев’яні ящики чи інші контейнери великого розміру. В тарі для зберігання моркви обов’язково мають бути отвори для вентиляції. На дно ящика насипають 2-3-сантиметровий шар піску або тирси, зверху укладають шар відсортованої і висушеної моркви, зверху пересипають 3-5-сантиметровим шаром піску або тирси. Потім знову укладають шар моркви та знову пересипають піском. І так продовжують до заповнення всього ящика, стежачи за тим, щоб овочі не торкалися один одного.

Цей метод хороший у тому випадку, якщо підвал сухий, а температура та вологість у ньому не піднімається вище 0℃ і 95% відповідно, інакше пісок замість того, щоб перешкоджати випаровуванню вологи та запобігати гниттю, зберігаючи коренеплоди соковитими та щільними, вбиратиме вологу, що призведе до гниття моркви. Чим ближче в погребі будуть значення температури та вологості до оптимальних, тим довше можна зберігати моркву (до 6 місяців).

(. ) ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: Для зберігання моркви в тирсі слід брати тирсу хвойних порід дерев. Хвойна тирса містить фітонциди, які перешкоджають розвитку цвілі, хвороботворних бактерій та шкідливих грибків. У такому прошарку моркву можна зберігати не тільки в підвалі, а й на заскленій лоджії. Після зберігання деревну тріску можна використовувати для мульчі або компосту. Не рекомендується використовувати одну й ту ж тирсу більше одного разу.

Зберігання моркви в глині

Для зберігання моркви можна використати ще один природний екологічно чистий матеріал – глину. Для зберігання моркви в глині необхідно приготувати глиняну бовтанку консистенції рідкої сметани. Для цього наповніть відро наполовину глиною, потім водою і залиште на ніч. Вранці додайте трохи води без перемішування, витримайте ще 3 дні, після чого занурте кожен овоч у розчин, дайте обсохнути та схопитися глиняній скоринці і покладіть в ящики. Або розстеліть на низ ящика плівку, розкладіть моркву і щільно залийте глиняним розчином. Після того, як перший шар засохне, знову викладіть коренеплоди, залийте глину і зачекайте, поки вона висохне. За таким принципом заповнюють всю ємність. Глина має лужні властивості, що відштовхують бактерії та грибки. Морква надовго залишиться соковитою та не пропаде.

Зберігання моркви в ящиках і картонних коробках в цибулинні

Якщо піску або тирси не знайшлося, можна зберігати моркву до весни в лушпинні цибулі. Цей спосіб збереження моркви заснований на тому ж принципі, що і зберігання в хвойній тирсі. Ефірні олії з цибулиння запобігають гниттю коренеплодів. Тому морква довго не псується, якщо укласти її в ящики шарами, пересипавши сухим лушпинням цибулі.

Зберігання моркви на зиму в мохові

Для цього способу зберігання моркви Вам знадобляться ящики та мох сфагнум. Немиту і просушену моркву протягом доби витримують у прохолодному місці, потім укладають в ящики рядами, змінюючи овочі та мох. Сфагнум володіє дезінфікуючими та консервуючими властивості, він утримує всередині вуглекислий газ, тим самим створює додаткові умови для збереження коренеплодів. До того ж, мох не обтяжує тару так, як пісок та глина.

Зберігання моркви в агроперліті

Зберігати моркву, перекладену тирсою, лушпинням цибулі або часнику, мохом та іншими наповнювачами, можна протягом тривалого часу. Такий спосіб зберігання моркви на зиму в домашніх умовах відрізняється кращою лежкістю овочів, ніж при збереженні в холодильнику. Але незважаючи на це, є суттєвий мінус. Проблема в тому, що ці органічні наповнювачі можуть гнити самі та заражати запаси. Тому останніми роками досвідчені садівники-городники перейшли на зберігання моркви в агроперліті.

Схема закладки моркви в агроперліт проста: на дно ємності висипається наповнювач, потім розкладаються овочі так, щоб вони не торкалися один одного. Зверху шар моркви закривається ще одним шаром агроперліту (товщина шару агроперліту залежить від розміру плодів і коливається від 2 до 5 см). В результаті в ящику виходить «шаровий пиріг» з коренеплодів та прошарку. Також можна закладати морквину в агроперліт не горизонтально, а вертикально. В цьому випадку в ємність необхідно спочатку засипати агроперліт, а потім встромити в нього коренеплоди так, щоб вони не торкалися один одного. Верхні частини овочів варто засипати повністю. Як бачите, все дуже швидко і просто, і не треба кожну моркву мокати в глину або загортати в газету.

Агроперліт (спучений перліт) – це екологічно безпечна мінеральна речовина, яка отримується з природної перлітової породи вулканічного походження. Агроперліт не має запаху, не токсичний, не містить важких металів і володіє цілою низкою унікальних властивостей. Він сипкий, легкий, пористий, пухкий, стерильний та інертний (нейтральний до лугів та слабких кислот). Не розкладається, не схильний до гниття під дією мікроорганізмів, пригнічує розвиток шкідливих бактерій та плісняви і не є сприятливим середовищем для комах та гризунів. Спучений перліт дуже погано пропускає тепло, а значить здатний захистити врожай у сильні морози від промерзання, а різке потепління від гниття або проростання. І найважливіше – агроперліт здатний вбирати величезну кількість вологи (в 4 рази більше за свою власну вагу) і поступово віддавати її. Отже, агроперліт захистить моркву від гниття через високу вологість та від усихання через її відсутність.

В агроперліті можна зберігати не лише моркву, а й інші овочі, фрукти і навіть цибулини та бульби рослин. Спучений перліт поглинає продукти газообміну овочів та фруктів, запобігає розвитку процесів гниття. При тривалому зберіганні овочів, фруктів та квіткових цибулин у перліті, зниження відходів зменшується в 2-3 рази, збільшується збереження смакових якостей при тарному та безтарному зберіганні. Після того як овочі та фрукти з’їдаються, агроперліт можна використовувати для приготування торф’яних субстратів для укорінення живців, вирощування розсади в пластикових касетах, квітів у горщиках, саджанців декоративних, плодових і ягідних дерев та чагарників у тканинних сумках (гроу бегах), овочів в саду, городі чи теплиці.

Як зберігати моркву до нового врожаю, щоб вона не в’яла, не загнила, не дала паростків, залишилася соковитою та не втратила смакових якостей Ви вже знаєте. Ми докладно розповіли про кожен варіант збереження моркви на зиму. Всі ці поради щодо зберігання моркви протягом тривалого періоду перевірені на практиці. Але умови у кожного свої. У когось є прохолодний погріб, а хтось обходиться балконом у міській квартирі. Один готовий витратити свій час на підготовку сховища, наповнювача і тари, а іншому простіше заморозити протерту морквину у морозильній камері. Вибирайте свій підходящий варіант, орієнтуючись на свої умови, трудомісткість процесу та доступність матеріалів. Якщо Ви вирішите зберігати моркву на зиму в агроперліті – звертайтеся, з радістю поставимо Вам будь-який обсяг цього матеріалу!

Щоб купити агроперліт для зберігання моркви на зиму, Вам необхідно оформити онлайн заявку в нашому інтернет магазині agrovinn.com або зателефонувати нам за номером, вказаним у контактах. Ми напряму співпрацюємо з заводом виробника, тому у нас встановлена низька ціна на агроперліт в Вінниці. Крім того, у нас Ви можете купити агроперліт оптом та у роздріб.

Придбаний у нас агроперліт для зберігання овочів та фруктів Ви можете забрати самостійно зі складу АгроВінн в м. Вінниця або замовити агроперліт для сільського господарства з доставкою по Україні. Ми оперативно обробимо Ваше замовлення та відправимо агроперліт в мішках 100 л в Київ, Харків, Дніпропетровськ, Одесу, Миколаїв, Херсон, Чернігів, Черкаси, Суми, Полтаву, Запоріжжя, Житомир, Хмельницький, Кривий Ріг, Чернівці, Тернопіль, Львів, Рівне, Івано-Франківськ, Ужгород, Луцьк чи інший населений пункт. Гарантуємо, якщо Ви слідуватимете викладеним у нашій статті порадам, Ваша морква буде довго зберігатися без втрат до наступного врожаю!

Правильне зберігання моркви взимку в домашніх умовах: підготовка та відповіді на запитання — чи можна її мити і як правильно обрізати бадилля

Якщо врожай збирають у теплі погожі дні, морква залишається практично незабрудненою і додаткового очищення не потребує. Її достатньо перебрати, просушити та відправити на зберігання. Незначні частинки ґрунту відваляться самі.
Якщо ж осінь видалася дощовою, то коренеплоди витягують із ґрунту забрудненими . Неможливо оцінити якість моркви, якщо вона вкрита грудками землі. Легко пропустити хворі коренеплоди у сховищі, вони стануть джерелом зараження для здорових овочів.
У землі, що налипла на коренеплід, можуть зберігатися збудники хвороб та шкідники. У процесі зберігання вони активізуються та вражають овочі, які контактують із землею.

Брудна морква не тільки сильніше схильна до гниття, а й забруднює сховище. Земля, що обсипається з коренеплодів, швидко відволожується і служить джерелом підвищеної вологості.

Перший спосіб зберігання моркви

Отже, перший спосіб зберігання моркви в льоху взимку – в ящиках . Суху моркву складаємо у дерев’яні ящики, в яких зазвичай перевозять овочі. Їх можна безкоштовно взяти на будь-якому овочевому ринку, вони відмінно підходять для зберігання коренеплодів. Втім, ящики не обов’язково мають бути дерев’яними, зараз їх все більше роблять із пластмаси. Складаємо в них моркву шаром близько 15-20 сантиметрів, щоб коренеплоди були орієнтовані в одному напрямку, бажано поперек ящика, але це не так важливо. Тару заповнюємо не до верху. Після цього ящики ставимо в льох, віч-на-віч у кілька рядів. Зазор до стіни залишаємо сантиметрів о п’ятій. Це необхідне забезпечення вентиляції врожаю. Якщо вентиляції не буде, морква може загнивати.

Якщо ви не можете знайти ящики, та й моркви не надто багато, то можна її зберігати в поліпропіленових мішках (їх ще називаю мішками з-під цукру). Наповнюєте такий мішок приблизно на третину або на половину. Укладаєте його на бік і розподіляєте в ньому моркву рівним шаром. Після цього мішок поміщаєте на полицю. Обов’язково залиште відкритою горловину мішка для притоку всередину повітря і не укладайте на нього нічого зверху. Якщо моркви небагато, можна її зберегти і таким чином.

Проте, навіть за дотримання всіх умов зберігання моркви, не забувайте періодично оглядати коренеплоди щодо виявлення гнилі. Ми вже говорили, що загнити може морква навіть за найідеальніших умов, якщо вона була до цього схильною — мала травми, збудників хвороби тощо.

Загнілі плоди треба негайно видаляти.

Збережена таким чином морква має гарний вигляд і легко чиститься, тому що вимита перед закладкою. Вона повністю зберігає свої якості до березня-квітня. Однак потім втрата каротину та інших вітамінів починає йти у геометричній прогресії.

Плюси та мінуси збереження митого коренеплоду

Очевидні плюси вологого очищення коренеплодів перед збиранням у сховище:

  • на очищеній поверхні овочів видно сліди ушкоджень та хвороби;
  • разом із землею до сховища не потрапляють суперечки грибків та шкідники;
  • чиста морква має привабливий товарний вигляд;
  • Перед вживанням такий овоч легше почистити.

Мита, просушена морква зберігається довше і краще, ніж брудна. Залишки ґрунту, що налипли на коренеплід, заважають шкірці «дихати», викликаючи її передчасне псування. У сховищі з чистими коренеплодами зберігається здорова атмосфера та легше підтримувати необхідну вологість.

Головним мінусом миття врожаю моркви перед зберіганням є трудомісткість та великі тимчасові витрати. Для очищення коренеплодів потрібно багато води, великі ємності для замочування .

Тому вручну миють моркву власники невеликих городніх наділів, які збирають кілька десятків кілограмів. На великих фермах, де миття овочів автоматизовано, процедуру вологого очищення проходять усі коренеплоди.

Після миття моркву важливо добре просушити, але не допустити пересихання овочів. Для цього коренеплоди викладають на сита і витримують повітря до повного стікання рідини. Помилки у проведенні процедури миття призведуть до скорочення терміну зберігання коренеплоду.

При неакуратному миття овочів (якщо терти шкірку щітками) легко пошкодити його поверхню. Мікро-ранки на шкірці – відчинені ворота для інфекції. Така морква може почати гнити під час зберігання.

Очищати після збирання врожаю чи перед закладкою у льох?

Доцільніше очищати коренеплоди відразу ж після збирання, поки земля, що налипла на плід, м’яка та сира . Пізніше, коли ґрунт підсохне та затвердіє, прибрати його з овочів буде важче.

Одночасно з помивкою проводять і сортування зібраного врожаю. Відбраковують дрібні, хворі, заражені дротяником екземпляри. Порізані коренеплоди можуть зберігатися короткий термін або їх пускають у переробку.

Якщо морквина була куплена вже брудною, то її необхідно промити перед збиранням у льох чи холодильник. Щоб ефективно видалити висохлий ґрунт, коренеплоди занурюють у холодну воду і залишають відмокати на кілька годин. Терити, відколупувати шматочки бруду з овочами гострими предметами не можна.

Чи можна “купати” овоч перед тим, як зберігати: всі за і проти

Перед зберіганням необов’язково мити моркву. У льоху взимку можна зберігати як немитий, так і чистий коренеплід. Промивання плодів має свої плюси та мінуси. Перед розміщенням овочів у підвал необхідно ретельно просушити продукт, незалежно від того, чи він був промитий.

Плюси

Головний плюс «купання» моркви полягає у своєчасному виявленні пошкодження поверхні чи ураження хвороботворними мікроорганізмами. Ця процедура дозволяє усунути залишки хімікатів з овочів, якщо вони були використані для обробки врожаю під час посухи. Також ці дії, виконані перед закладкою продукту на зберігання в льох, допомагають змити з моркви збудників хвороб/гниття, які можуть бути в землі. Крім того, після «купання» плоди набувають приємного зовнішнього вигляду.

Мінуси

Основний недолік процедури – трудомісткість процесу. Промивання великої кількості врожаю займає багато часу та сил, особливо якщо дії виконуються під проточною водою. Після миття знадобиться кілька годин на повне висихання плодів. Ця дія є обов’язковою, оскільки зайва волога провокує процеси гниття. Також для промитого коренеплоду необхідно підготувати окремі ящики з наповнювачем з лушпиння цибулі або хвойної тирси, що ускладнює процедуру закладки.

На що впливає миття?

Насамперед видалення бруду з овочів впливає на тривалість зберігання врожаю. При цьому миття усуває збудників патогенних процесів із поверхні коренеплоду. Джерела зараження можуть перебувати у ґрунті, а після збирання врожаю перейти на овоч. Також промивання дозволяє виявити зіпсовані та/або пошкоджені ділянки на плодах та утилізувати їх. Мити їх чи мити, кожен вирішує сам.

Чи потрібно це робити після збирання врожаю перед закладкою у льох

Моркву можна помити перед зберіганням на зиму, але найчастіше городники зберігають овочеву культуру немитий. Особливо цього не потрібно робити, якщо грунт, в якому ріс овоч, був вологим і глинистим. А також за наявності грубої земляної грудки на коренеплоді, оскільки її усунення може пошкодити поверхню. Подряпини здатні викликати процеси гниття. Якщо ж умови зростання врожаю були сприятливими з пухким/піщаним грунтом, то продукт можна промивати перед закладкою льох.

Як проводити процедуру

Відмивати коренеплід повністю «до блиску» необов’язково, достатньо усунути з шкірки поверхневий бруд, помістивши його в ємність із чистою теплою водою. Щоб досягти кращого результату, можна зробити ці дії повторно. Мити моркву перед зберіганням потрібно сухий теплий день, бажано відразу після збирання врожаю, але окремо від інших овочів. Для цього слід використовувати щітку із негрубим ворсом. Після купання плоди потрібно просушити, виклавши їх на будь-який чистий матеріал. Рекомендується проводити ці маніпуляції в приміщенні з невисокою вологістю або під навісом на свіжому повітрі.

Важливо! При виконанні процедури слід відразу відкладати пошкоджені овочі убік з метою подальшої утилізації.

Як правильно помити?

Коренеплоди можна очищати від бруду двома способами:

  1. Моркву, вкриту вологим брудом, зручно мити за допомогою шланга. Овочі розкладають на решітчастій поверхні, щоб вода швидко стікала. Урожай поливають холодною водою, під напором виходить із шланга.
    Як правило, вистачає кілька хвилин такого «обмивання», щоб земля відійшла від коренеплодів повністю. Сушити моркву можна залишити на цих же ґратах. Такий спосіб миття підходить, якщо ділянці є централізоване водопостачання. Води на таке миття йде багато.
  2. Моркву з брудом, що присохнув, занурюють у відра, чани або корита з водою. За кілька годин земля розчиняється і відходить від овочів. Коренеплоди дістають із ємностей, і злегка обполіскують у відрі із чистою водою. Такий варіант очищення значно економить воду, але потребує більше часу та праці. Доводиться перебирати кожен коренеплід, занурюючи руки у холодну воду.

Моркву не труть і не витирають ганчірками після миття. Ушкодження шкірки овоча небезпечніше частинок землі, що залишилися на його поверхні.

Зберігання митої моркви. Як і де зберігати моркву

Морква застосовується практично в будь-якій домашній страві, тому цей овоч має особливе значення. Залежно від умов зберігання, ви зможете зберігати всі якості коренеплоду та використовувати його у зручний час. Помаранчевий овоч досить стійкий до шкідників, проте без вашої допомоги може швидко зіпсуватися. Розглянемо сорти, що довго зберігаються, і як їх зберегти до наступного сезону.

Де зберігати моркву вдома

Багато домогосподарок помилково зберігають моркву в тих місцях, де вона швидко загниває і втрачає свій смак.

Чи можна зберігати моркву в морозилці

При зберіганні в морозильній камері в моркві залишаються всі корисні речовини, при цьому вона захищена від млявості та загнивання. Це означає, що морозильна камера – найкращий варіант для зберігання моркви будь-якої пори року.

Найбільш актуально заморожувати моркву на зимовий час, оскільки в цю пору вона надто дорога та насичена різними пестицидами.

Щоб морква добре збереглася, і при цьому вам зручно було її використовувати, дотримуйтесь наступних правил:

  • перед заморожуванням очистіть верхній шар від бруду;
  • не заморожуйте стару чи підгнивлу моркву;
  • для зручності заздалегідь натріть її на тертці або наріжте кільцями;
  • овоч має бути без пошкоджень.

Якщо ви дотримуватиметеся цих правил, тоді морква збереже всі свої якості і залишиться свіжою.

Чи можна зберігати моркву в холодильнику

Якщо овоч не заморожувати, а просто зберігати переважно відділення холодильника, тоді терміни значно знижуються.

При температурі від 0 до +4 градусів він зберігатиме свої властивості не більше 3-х днів, потім почне в’янути.

У сучасних холодильниках є спеціальний відсік для овочів, який запобігає постійній зміні температури, тим самим зберігає моркву від гниття. У ньому ви можете зберігати коренеплід до 1 місяця. Для більшого періоду збереження використовується морозильна камера.

Не забувайте обробляти моркву перед зберіганням. Очищайте її від бруду та пошкоджень.

Де зберігати моркву у квартирі

У порівнянні з льохом зберігати овочі у квартирі досить проблематично. Підготуйте місце зберігання заздалегідь. Воно має бути в міру вологим і прохолодним. Найкраще підходить лоджія або комора. Овочі розкладайте на підлозі, оскільки саме там підвищена вологість.

Звертайте увагу на стан моркви. На ній повинні бути відсутні ушкодження та темні місця. На дотик вона має бути тверда, без м’яких зон. Очистіть зовнішні пошкодження, зріжте бадилля і розкладіть на целофановий пакет або харчову плівку.

Навіть якщо ви дотримуєтеся всіх умов, у квартирі моркву не вдасться довго зберігати, тому регулярно перевіряйте, чи не зіпсувалася вона.

Де зберігати моркву в приватному будинку та на дачі

Для зберігання у приватному будинку або на дачі відкривається набагато більше можливостей, при цьому у вас є багато варіантів технології збереження моркви на максимальний термін. Найкращим варіантом буде льох, оскільки в ньому завжди багато вологи та знижена температура. Найчастіше господарі використовують дерев’яні ящики, але можна розмістити її на підлозі, головне, щоб він був ідеально чистий.

Існує кілька популярних варіантів збереження моркви:

  • У гілках хвої. Хвойні дерева не дозволяють розмножуватися грибку і різним бактеріям.
  • У тирсі ягідних дерев. Цей спосіб ефективний лише кілька місяців. Через певний час замініть тирсу, оскільки в них можуть завестися паразити.
  • У піску. Пісок добре зберігає вологу, причому в ньому не заводиться грибок. Для більшого терміну зберігання використовуйте сирий пісок і змінюйте його кожний 2-3 місяці.
  • У цибулинному та часниковому лушпинні. Ці елементи блокують гниття моркви, але залишають запах. Він зникне після миття коренеплоду теплою водою.

Ви також можете використовувати такі варіанти, як бальзамування глиною або крейдою, покриття спеціальним мохом.

Як правильно зберігати моркву в холодильнику

Найкращим місцем для зберігання моркви є холодильник, проте, якщо просто покласти на полицю, його властивості швидше випаровуються. У зв’язку з цим існують певні правила, дотримуючись яких ви збережете коренеплід на максимальний період.

Немита морква в поліетиленових мішках

Немиті плоди рекомендується зберігати окремо у поліетиленових мішках, оскільки під шаром бруду може ховатися невелике гниття. Якщо вони лежатимуть разом, то з великою ймовірністю загнивання перейде на інший овоч. Перед тим як покласти моркву в холодильник, викачайте повітря з пакета і зав’яжіть міцно.

Як зберігати?

Вимиту моркву потрібно просушити так, щоб з її поверхні випарувалася зайва волога. Але важливо не допустити пересушування, морква не повинна стати в’ялою. Овочі сушать при температурі +18+20 градусів, на протязі під навісом, при вологості повітря 60-65%.

Миту моркву можна зберігати у льоху:

  • у сітках, складених штабелями або підвішеними до стелі;
  • у поліетиленових пакетах з перфорацією;
  • у дерев’яних або пластикових ящиках, пересипаній тирсою або в чистій соломі.

Умови зберігання: температура повітря +2+4 градуси, вологість 70-75%.

Чисті коренеплоди можна забрати в холодильник, холодну комору, тримати на балконі (при відповідному утепленні).

Спосіб другий

Другий спосіб допоможе довше зберегти моркву в льоху в соковитому, майже як із грядки, вигляді. Смак коренеплодів буде свіжий, та й вітаміни всі цілі. Для цього моркву укладають у тару із суцільними, без отворів, стінками та дном. Одночасно її пересипаю вологим піском або сухою тирсою так, щоб не залишалося порожнин. Зверніть увагу – пісок повинен бути трохи вологим, а тирса обов’язково сухою. Найкраще так зберегти моркву абсолютно здорову, не травмовану, вчасно та правильно прибрану з гряд.

При цьому треба розуміти, що і за такого способу зберігання морква може загнити. Тому не бажано використовувати занадто великі ємності, щоб морква, що загнила, не зіпсувала решту врожаю. Достатньо об’єму в 8-10 літрів. Їх також можна ставити один на інший.

Коли ми зберігаємо моркву у пересипаному піском або тирсою вигляді, доступ повітря до неї різко обмежується. З одного боку, це зможе спровокувати її раннє гниття, якщо морква до цього схильна, з іншого — не дає їй висихати, зберігаючи соковитість і відмінний смак. Тому і такі вимоги до якості моркви, що закладається на зберігання.

Є ще один варіант зберегти моркву свіжою аж до весни. Погріб тут не потрібний. Для цього прямо в саду пізно восени копають канавку завглибшки близько півметра. Дно застеляють соломою, на яку і укладають моркву. Поверх знову кладеться солома і все засипається землею. Взимку місце зберігання можна ще утеплити додатково, накидавши на нього більше снігу. Звичайно, таким сховищем узимку користуватися не вийде. Але навесні коренеплоди будуть, як свіжі. Ну і звичайно, з настанням теплих днів морква все ж таки доведеться прибрати в той же льох.

Чи можна і як зберегти немиту?

Коренеплоди, що несуть на собі залишки ґрунту, зберігають у буртах на ділянці або купах у погребі . Просушену моркву розкладають на піщаній подушці (шар 15 см) так, щоб овочі не стикалися один з одним.

Кожен черговий шар пересипають просушеним піском, дрібною соломою, тирсою (стружкою) листяних порід дерев. Досвідчені городники відзначають, що добре зберігається морква в сухому листі дуба, горобини.

Бурт, що знаходиться на вулиці, додатково утеплюють шаром сухої землі до 50 см завтовшки. Висота бурта має перевищувати 1,5 м, довжина довільна.

Невеликі партії овочів, які зберігають у коморі, підполі чи балконних погрібках, обертають у газети чи пакувальний папір. Якщо якийсь коренеплід почне гнити, упаковка не дозволить інфекції поширитися на сусідні овочі. Обгорнуту в газету моркву укладають у ящики, партіями до 5-20 кг.

Поради та заборони

Потребують обов’язкового миття коренеплоди, що ростуть на глинистих і чорноземних грунтах . Піщаний ґрунт легко обсипається з моркви після висихання, залишаючи коренеплід чистим.

Не варто піддавати врожаю зайвому впливу вологи, якщо можна обійтися без миття. Щоб витягти коренеплід із землі чистим, грядку перед посівом грунтовно заправляють піском.

Деякі городники застосовують старий дідівський спосіб зберігання немитий моркви. Готують глиняну бовтанку з чистої глини, води та крейди . Кожен коренеплід занурюють у суміш цілком (вона має бути густоти сметани).

Після висихання глина застигає, утворюючи щільний панцир. Він зберігає овоч, перешкоджаючи гниття.

Коли на зберігання закладають овочі, які страждали на захворювання, їх потрібно додатково позбавити від інфекції. Після основного миття моркву занурюють у розчин Фітоспорину або марганцівки (рожевий розчин). Витримують її близько 30 хвилин, потім забирають на сушку.

Допомагає зберегти овоч здоровим пудруванням коренеплодів деревною золою, крейдою.

Корисна інформація про способи зберігання моркви можна знайти в цьому розділі.

Зберігання моркви у землі. У ямі

Цей метод передбачає зберігання зібраного врожаю в організованій ямі, викопаній дільниці.

Всі ці правила зовсім нескладні, при цьому вони допомагають зберегти врожай на довго з хорошими якісними показниками. Для початку потрібно провести низку підготовчих заходів:

  1. Перед вилученням коренеплодів із землі не варто здійснювати полив.
  2. Для викопування використати вила.
  3. Не трусити з овочів землю, не бити по них вилами. Така механічна дія призводить до утворення мікротравм, що погіршить збереження коренеплодів і призведе до передчасного загнивання.
  4. Зібрану моркву розкласти для просушування.
  5. Після висихання видалити надлишки землі.
  6. Обрізати бадилля. Зрізати її до верху коренеплоду. Висота зелені, що залишилася, не повинна бути більше 2-3 см.
  7. Виконати сортування врожаю.

Тепер можна переходити до відбору овочів для закладання в яму. Для цього підходять дрібні екземпляри. Наступним етапом буде підготовка місця закладки. Вибирати місце потрібно, яке не піддається затопленню талими водами навесні. Коли коренеплоди відібрано, можна переходити до закладки їх для зберігання.

Порядок дій наступний:

    1. Викопати яму. Її глибина в тих районах, де зима м’яка і відсутня глибоке промерзання ґрунту, не повинна перевищувати 30-35 см. У тих регіонах, де зими суворі, глибина ями не повинна бути меншою за 50-60 см. Ширина для обох випадків становитиме 50 см.
    2. На дно ями укласти пісок великої реакції. Товщина шару 2-5 см. Пісок запобігає контакту з грунтом і забезпечує повітрообмін.
    3. Укласти шар коренеплодів. Їх покривати піском до того часу, поки краю ями залишиться 10-15 див.
    4. Засипати землею так, щоб верхній шар виходить над краєм ями на 8-10 см. Якщо зима сувора, то верхній шар може бути товщиною 50 см.

    Зберігання моркви в землі – це ефективний спосіб зберегти овочі цілими та неушкодженими до наступної весни, для цих цілей можна викласти моркву безпосередньо на грядці або підготувати для неї яму. У плані виконання цей метод нескладний і не займає багато часу, хоча вимагає дотримання всіх пунктів. Спосіб для того, щоб зберігати буряки аналогічний.

    Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter .

    Одна з основних турбот дачника та городника – як максимально зберегти врожай овочів до закінчення зими. Правильне зберігання моркви забезпечить наявність навіть пізньої весни торішніх коренеплодів.

    Існує безліч способів заготовити моркву про запас – зберігати її в підвалі, заморозити в холодильнику, висушити і зав’ялити. Ми поговоримо про один із методів – зберігання коренеплоду в землі.

Про автора

admin administrator