Мити яйця перед зберіганням у холодильнику домашні

Авторadmin

Мити яйця перед зберіганням у холодильнику домашні

Чи правда миття курячих яєць робить їх безпечнішими для споживання: відповідь знають не всі

Кожен із нас практично щодня відвідує супермаркет чи базар, щоб купити овочі, фрукти та інші продукти. Однак не всі знають, як правильно зберігати їх вдома, щоб максимально зберегти корисні властивості та не нашкодити організму. І якщо ви вже знаєте плюси та мінуси зберігання хліба в холодильнику, візьміть собі на замітку, чи потрібно мити курячі яйця. TheLime вирішив докладніше розповісти про це.

Побоюючись, що курячі яйця можуть бути забруднені сальмонелою, яка викликає діарею, лихоманку, блювоту та шлункові спазми, деякі люди миють їх відразу ж після покупки, а потім кладуть на зберігання в холодильник. Однак так робити категорично не можна.

Справа в тому, що під час миття видаляється захисна кутикула, яку ще називають муцином. Це глікопротеїн, що захищає внутрішню частину яйця від забруднення. За відсутності муцину зовнішня поверхня яєчної шкаралупи, пориста за своєю природою, стає вразливою до бактерій та мікробів.

Крім того, кутикула захищає яйце від зневоднення та є природним бар’єром проти звичайних забруднювачів, присутніх у мікрофлорі на поверхні яйця.

Зазначимо, що існує два типи зараження яєць сальмонелою та іншими мікроорганізмами:

– вертикальним шляхом, що викликається інфекцією яєчників чи яйцевода у курей;

– горизонтальним шляхом, що виникає, коли речовини-забруднювачі проникають у яйце через шкаралупу з пташиного посліду або пилу в гнізді.

Миття яєць не допоможе при вертикальному забрудненні, а при горизонтальному може збільшити ризик сильнішої крихкості яйця та забруднення його вмісту. Тому в більшості випадків мити яйця перед тим, як покласти їх у холодильник чи розбити, не варто. Якщо ж вам все ж таки необхідно очистити яйця від посліду і пір’я, найкраще швидко промити їх у теплій (не гарячій) воді, а потім ретельно висушити тканиною або паперовим рушником перед використанням або зберіганням в холодильнику.

  • Раніше ми розповіли, як швидко та акуратно відокремити жовток від білка.
  • Читайте також на theLime про 4 способи, щоб перевірити, чи свіже яйце.

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Чи потрібно охолоджувати та мити яйця: відповідь здивує

Виявляється, у різних країнах яйця зберігають по-різному. Наприклад, у США та Канаді їх продають охолодженими, а у решті світу – ні. І в залежності від регіону правила зберігання цих продуктів можуть змінюватися. Про те, як це впливає на яйця, розповіла Келлі Сленц, старший менеджер з маркетингу в Organic Valley.

Чи потрібно охолоджувати яйця?

В деяких країнах яйця перед продажем у магазині миють та охолоджують для того, щоб знизити ризик сальмонели, але здебільшого у триманні яєць в холодильнику немає потреби.

Та ви маєте запам’ятати просте правило: якщо яйця вже були охолоджені, то вони повинні такими й залишатися, адже під час нагрівання за кімнатної температури вони можуть зіпсуватися – на шкаралупі утворюється конденсат, в якому розмножуються бактерії.

На шкаралупі яєць можуть утворювати​сь бактерії / Фото Pexels

У немитих яєць, виявляється, також є свої переваги – так вони зберігають природний захисний шар, що називається кутикула, і саме він запобігає розмноженню бактерій.

Якщо ви купуєте помиті яйця, в яких цей шар зруйнований, їх краще зберігати у холодильнику. Але якщо ви придбали брудні яйця на фермерському ринку, які не піддавали обробці, їх можна залишити у звичайній шухляді.

Щоб організм працював без збоїв, потрібно не лише слідкувати за харчуванням, а підходити комплексно до здоров’я. Важливо вчасно робити детоксикацію організму. Поєднання препаратів Лімфоміозот і Галіум-Хеель чинять імуномодулюючу, протизапальну, дренажну та дезінтоксикаційну дії. Тож ви почуватиметесь комфортно і будете сяяти здоров’ям.

Також пам’ятайте про те, що у холодильнику яйця можуть зберігатися від трьох до шести тижнів. Втім, зважати варто й на термін придатності, що вказують на упаковці. Якщо ви маєте сумніви щодо того, чи ваші яйця ще свіжі, занурте їх у склянку води. Якщо яйце тоне, тоді воно свіже, а якщо спливає на поверхню – варто його викинути, адже воно вже зіпсувалося.

Важливо! Цей матеріал має винятково загальноінформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Але якщо Вам потрібні встановлення діагнозу або медична консультація, обов’язково зверніться до лікаря.

Про автора

admin administrator