Навіщо потрібно замочувати горох

Авторadmin

Навіщо потрібно замочувати горох

Навіщо замочувати горіхи перед тим, як їх їсти

Дієтолог-нутриціолог Дмитро Колесніченко, керівник ГО “Сучасна Територія Здоров’я” в ексклюзивному коментарі для Здоров’я 24 розповів, чим корисні горіхи і нащо їх замочувати.

Горіхи мають у своєму склад білок, корисні жири та клітковину. Важливу роль мають саме корисні жири, бо у сучасному світі більшість людей зловживають рафінованими жирами, а також замінниками природних жирів(маргарин, спред).

Навіщо замочувати горіхи перед вживанням

Білок горіхів також допомагає організму людини насититись. Тож горіхи можуть вживатись у вигляді перекусів, а також додаватись до різноманітних страв.

Дієтолог радить обмежити разову порцію горіхів до 250-350 грамів.

Чим корисне замочування горіхів

У горіхах мітиться фітинова кислота, яка захищає рослини від диких тварин, таким чином, дає можливість вирости до повної зрілості. Замочування горіхів допомагає позбутися від фітинової кислоти.

Дмитро Колесніченко зазначає, що замочування горіхів та бобових активізує в них процеси росту. Таким чином навіть змінюється кислотно-лужний баланс в бік лужного. Тож їх вплив на організм людини покращується.

При цьому смажені горіхи мають зворотний ефект, бо під час термічної обробки масла, що входять у склад окислюються, таким чином навіть горіхи більше “закислюють” організм людини. Також термічно оброблені рослинні олії приносять в організм велику кількість вільних радикалів.

Смажені горіхи “закислюють” організм людини

На скільки потрібно замочувати горіхи:

Волоські та лісові горіхи – 8 годин;
Мигдаль – 12 годин;
Пекан – 8 годин;
Горіхи макадамії – 4 години;
Кедрові горіхи – 8 годин;
Фундук – 8 годин;
Кеш’ю – 6 годин;

Кому варто обмежити вживання горіхів?

Оскільки горіхи мають у складі велику кількість жирів та клітковини, то вживання цих продуктів потрібно обмежити:

  1. людям із розладом шлунково-кишкового тракту;
  2. людям, які мають каміння у жовчному;
  3. людям із закрепами.

Та попередньо потрібно порадитись з лікарем.

Кому варто обмежити вживання горіхів

Більше новин, що стосуються лікування, медицини, харчування, здорового способу життя та багато іншого – читайте у розділі Здоров’я .

Важливо! Цей матеріал має винятково загальноінформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Але якщо Вам потрібні встановлення діагнозу або медична консультація, обов’язково зверніться до лікаря.

Ви правильно замочили горох? Навіщо господарки це роблять і основні правила

Після замочування гороху він стане більш м’яким та швидше звариться, що спростить його використання при приготуванні різних страв.

Є чимало смачних страв, які готують із гороху – супи, пюре, котлети. І не дарма, адже це не лише бюджетний продукт, а й корисний.

Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!

У ньому містяться різні вітаміни, крохмаль, каротин, клітковина. Плюс до всього горох багатий на макро- та мікроелементи.

Досвідчені господині знають, що горох не рекомендується готувати без попереднього замочування. Насамперед це зменшує час його готування. М’який горох вариться швидше ніж сухий.

Така проста кулінарна хитрість впливає на смак, а поживні речовини в той же час краще засвоюються. У процесі замочування гороху утворюються ферменти, які сприяють розщепленню складних вуглеводів та білків, роблячи їх доступнішими для організму.

Як замочити горох:

  1. Відберіть і промийте горох, видаляючи всі непридатні або пошкоджені зерна.
  2. Перекладіть горох у велику ємність і залийте водою. Зазвичай на 1 склянку гороху потрібно 3 склянки води.
  3. Залишіть горох на кілька годин або на ніч, щоб він добре просочився водою.
  4. Після замочування воду потрібно злити і промити горох під проточною водою, перш ніж приступати до приготування.

Після замочування гороху він стане м’якшим і швидше звариться, що спростить його використання під час приготування різних страв.

Ніжний , як хмаринка : рецепт вершкового десерту з шоколадним печивом.

Раніше ми повідомляли, що в “Маку” та “КФС” так не зроблять: рецепт соковитого домашнього бургера.

Також не зайвим буде сніданок, ніж тільки хмари раю: готуємо омлет-суфле за сучасним рецептом.

Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!

Про автора

admin administrator