Ніжки грибів можна їсти

Авторadmin

Ніжки грибів можна їсти

Гриби їстівні: фото грибів з назвами опис, інформація

Перш ніж вирушати в ліс необхідно бути твердо впевненими, які гриби їстівні. Фото грибів, з назвами, опис, інформація про місце зростання допоможуть розібратися в цій нелегкій процесі. При неуважне ставлення до ці по істині смачним дарів природи дуже легко помилитися, адже гриб, зростаючий в тіні може істотно відрізнятися від побратима обігріти сонячними променями, а старий гриб зовсім не схожий на молоденького.

Збираючи гриби необхідно уважно придивлятися до кольору капелюшки, м’якушки, пластинок і навіть кілець на ніжці. А ось запах вас може підвести, іноді отруйні гриби пахнуть дуже приємно, і це може ввести в оману.

Гриби ділять на:

Їстівні гриби, фото і назва, і опис, звичайно ж, допоможуть визначитися при ідентифікації цінного продукту харчування багатого на білки і вітаміни, мінеральні речовини і ароматичні. Кількість їстівних грибів сягає 500 видів, але відомі широкому колу не більше 100 видів, а більшості грибників і зовсім не більше 10-15.

Великі любителі і цінителі грибів завжди допоможуть новачкові розібратися зі своїми знахідками, проте довірятися повністю не слід, людині властиво помилятися. Тому, уважно вдивляючись в фото, і запам’ятовуючи, як саме виглядають найпоширеніші і цінні гриби, ви без праці і самостійно можете визначитися зі їстівними грибами.

Гриби ділять на

До цього сімейства ставляться сморчки та рядки. Більшість зморшків хороші, їстівні гриби, а ось рядки без попереднього відварювання можуть бути отруйними.

Трюфельні, так само чудові, делікатесні їстівні гриби з клубневидним тілом.

Саме до цього класу і відноситься більшість звичних для нас їстівних і смачних грибів.

Сімейство агарикових або шампіньоновие

До цього сімейства відноситься, напевно, самий популярний і відомий гриб печериця. У перекладі з французької так і називається – гриб. М’ясистий, великий, білий, з широкими, вільними пластинами під капелюшком. Цей гриб вирощується людиною вже більше 200 років. Поширений в степах і лісо степах на унавоженной, багатою поживними речовинами грунті.

Печериця буває лісової, витончений, двукольцовий, тонкий, а найбільшою цінністю є:

  • Луговий або звичайний. Капелюшок молодого гриба від 2-х до 6 см, куляста, з віком стає розпростерта, і збільшується до 12 см. Біла, суха чиста, мелкочешуйчатая. При розломі біла м’якоть злегка рожевіє і видає приємний запах. Пластинки слабо рожеві, широкі. Ніжка гриба розширена в підставі, біла, кольцеватості;
  • Серпневий. Відрізняється від інших тим, що з віком капелюшок стає лускатої з більш інтенсивним забарвленням в центрі.

Читайте також: Коли прибирати морква і буряк в Підмосков’ї?

сімейство болетових

Види їстівних грибів, фото і назви з цього сімейства знайомі багатьом.

маслюк

(Сірий, зернистий, болотний та інші) а ось найсмачнішим вважається маслюк справжній або осінній. Шапка гриба покрита плівкою, слизькій, коричневої, блискучою яку перед кулінарною обробкою необхідно знімати. Сама капелюшок у молодого гриба злегка куляста, а з віком розпростерта. Трубчастий шар від світло-жовтого до оливкового кольору прикритий білою пеленою. М’якоть від білої до жовто-кремовим. Плодоносить урожайно, особливо в дощове літо і осінь в соснових посадках, на піщаних ґрунтах.

Білий (боровик)

Залежно від місця зростання його форми можуть відрізнятися по капелюшку, формі ніжки, сітчастого малюнка. Цей гриб можна зустріти як влітку, так і восени як в сосновому бору так і в діброві і саме від цього буде залежати його капелюх. А ось росте він групами, де один там і інший не підгрунтя. А ось «білий» він тому, що при будь-яких обставинах колір його м’якоті не змінюється, залишається білосніжною.

Капелюх гриба куляста, а старіючи, стає плоскою. А от нижня частина, труби злегка жовтіє, коли старіють. Ніжка гриба покрита сіточкою, від світло-коричневої, до бардовий.

польський

Смачний, красивий і дуже ароматний. За своїми якостями не поступиться білому. Гриб не вередливий до сусідства, росте і під сосною і під дубом, як влітку, так і восени. Капелюшок нагадує опуклу коричневу слизову подушку, а в суху пору вона висихає.

Польський можна запросто відрізнити від всіх інших по синюшної забарвленні яка вступає в місці де було травмовано трубчастий ділянку. Самі трубочки, на початку, світло-жовті, а потім набувають більш інтенсивний зелений колір. М’якоть при розрізі так само синіє, а потім стає бурою.

Ніжка гриба щільна, міцна, біла у молодого гриба, і злегка пожовкла у старого. По запаху цей гриб не відрізняється від справжнього білого гриба.

Підберезник

Білий, розовеющий, болотний, сірий і багато інших його побратими ростуть на вологих ґрунтах, як під соснами, так і під березами, як поодиноко, так і скупчено. Залежно від сусідства з деревом капелюх гриба може бути темно-бура, коричнева, світло-жовта. Коли волого то і капелюх мокра, в суху погоду суха. Іноді гриб виростає, а капелюх як-би відстає, тоді м’якоть з трубочками оголюється і трохи вивертається.

При розрізі гриб світлий, а обветріваясь рожевіє, далі темніє. Трубочки на кінцях зубчасті, сіро-коричневі. Ніжка луската, світла до 5 см у висоту. Молодий грибок має потовщеною знизу ніжкою, з віком вона стає більш стрункою.

красноголовець

Назва абсолютно не пов’язані з осиками, гриб може рости під різними деревами в змішаних лісах.

Капелюшок цього гриба може бути як бура, так і червона, жовто-коричнева і просто коричнева. У молодого гриба яскрава, соковита, насиченого кольору і випуклої форми, велика. З віком вона дрібніє, як би висихаючи, і стає значно блідіше. М’якоть біла, але при розрізі рожевіє. Ніжка довга, щільна, біла з сіро-коричневими лусками.

Трубочки гриба дрібні, в юному віці сірі, а далі сіро-бурі.

красноголовець білий

Істотно відрізняється від своїх побратимів. Дуже великий, з м’ясистим верхом, білий або з легким рожево-сіруватим відтінком. Низ з дрібними порами в молодості білий далі трохи сіруватий.

Ніжка струнка донизу з розширенням, м’якоть підстави ніжки синя доходить до чорноти.

Білий підосичники, як правило, більш осінній, ніж всі інші.

Може бути цікаво

Неїстівних грибів, а то і зовсім отруйних також не менше 150 видів. Деякий неїстівні гриби зовсім не є отруйними, проте їх запах і смак так огидні, що вони не можуть бути з’їдені.

моховик зелений

Може бути як коричневий, так і червоний, оливково-зелений і бордовий. З невеликою опуклою, матовою і сухий капелюшком. Трубчастий подслой з великими порами жовтого кольору, при механічному впливі синіє.

Ніжка темно-сіра з зеленим відливом, у верхній частині з дрібними лусочками.

Гриб літньо-осінній, іноді до самих заморозків. Росте як в змішаних, так і чисто хвойних лісах.

моховик коричневий

Дуже схожий на перед що йде, але м’якоть його НЕ синіє, а ось трубочки при натисканні набувають синього забарвлення.

козляк

Коричнева з темними і світлими відтінками капелюшок, слизова в дощ і матова, бархатиста в суху погоду.

М’якоть пружна, жовта. Трубочки з жовтим і зеленим відливом. Ніжка гладка і рівна.

Дуже любить вологі місця в хвойному лісі.

сімейство строфаріевие

В основному в цьому сімействі «прописалися» їстівні гриби. Однак велика категорія знавців відносять їх до категорії «умовно їстівні гриби». Справа в тому, що той же опеньок має тільки їстівну капелюшок і 2-3 см ніжки, ближче до капелюшку, інша частина гриба не їстівні. З іншого боку, якщо білий гриб можна без побоювання їсти в сирому вигляді, то умовно їстівні повинні проварюють в підсоленій воді не менше 40 хвилин з обов’язковим зливом води, а ще краще два рази по 20-25 хвилин зі зміною води.

опеньок літній

Як і всі строфаріевие опеньок любить компанію. Ростуть ці гриби великими групами, грибники дуже люблять збір цих «семеек». Урожай цих грибів можна збирати з середини літа до самих заморозків. Найулюбленіше місце зростання стара деревина, пні, підніжжя засохлих дерев.

Молодий грибок має напівсферичну капелюх, краю її загинаються і переходять в пелену, яка закриває собою пластинки. Гриб може бути будь-якого коричневого відтінку з переходом як до жовтого, так і оливково-зеленого. Пластинки грибка тонкі і часті. Молодий гриб має на собі кільце від пелени, з віком воно опадає залишаючи від себе легкий слід.

Ніжка гриба може досягати 10 см, а в діаметрі не більше 1 см. При розрізі ніжка наповнена, і тільки старіючи, стає пустотілої.

Тіло гриба м’яке з дуже приємним грибним запахом, в дощовий період водянисте.

Все опеньки літні, осінні, дуже схожі один на одного, а ось опеньок темний більш потужний гриб і росте як сімейкою, так і в одиночці.

Читайте також: Багаторічні квіти для уралу квітучі все літо фото і назва

сімейство сироежковие

груздь

Іноді цей гриб називають «Справжній гриб, цар-гриб». Ці гриби відносять до млечнековим, так як на розрізі виділяється пекучий, молочний сік. Пластинки рівні, білі. Капелюшок може досягати 20-25 см. Ніжка гриба біла, щільна.

Груздь може бути осиковий, чорний, мавроголовий, всі вони ростуть поблизу беріз. Щоб видалити молочний сік їх попередньо вимочую або відварюють, потім солять.

сироїжка

Вильчатая, вицвітає, ламка, жовто-синя, харчова, зелена, буріє всі ці сироїжки відрізняються один від одного в залежності від регіону зростання, грунтів, клімату і навіть погодних умов. Мають дуже тендітну м’якоть. Воліють піщані ґрунти, по поодиноко, на узліссях, уздовж доріжок. Назва сироїжка абсолютно не говорить про те, що цей гриб можна їсти сирим. Деякі знавці відносять його до умовно їстівних.

Лисичка

Гриб від жовтого до жовто-оранжевого кольору, в суху і сонячну погоду світло-жовтий до білого. Капелюшок воронкообразная, як правило, не зовсім правильної форми, яка доходила до 10 см в діаметрі. М’ясиста, гладка капелюх має щільну, так ого ж кольору м’якоть.

Серед мохів, в хвойних лісах улюблене місце зростання.

Читайте також: Анемона посадка і догляд у відкритому грунті (фото)

Які гриби їстівні?

Кожне грибне сімейство має як їстівні, так і неїстівні гриби. Без певних знань, і досвіду користуючись тільки атласом для впізнання, дуже складно вивчити світ грибів та визначити їх їстівність.

Інформація про їстівний гриб або умовно їстівний може бути дуже суперечливою. У будь-якому випадку, збираючи гриби будьте пильні, якщо гриб вам не відомий або ви сумніваєтеся краще його пропустити.

Це абсолютно не означає, що потрібно відмовитися від походу в ліс за грибами. Наповнивши кошик грибами, неодмінно проконсультуйтеся зі знавцями, місцевими жителями, перегляньте атлас, навіть в інтернет можна відправити фото і опис, і тільки будучи впевненому можна приступати до кулінарних приготувань.

Існує думка, що для того, щоб зрозуміти, як відрізнити їстівний гриб від неїстівного, необхідно його відварити з цибулею, і якщо цибуля почорніє, то гриб неїстівний. Це не правда. Грибні отрути зовсім не впливають на колір цибулі. Більш того, є отрути, які абсолютно не виварюються в рідину, а так і залишаються в грибному тілі.

Іноді відбувається отруєння їстівними грибами. Це трапляється абсолютно не через незнання грибів. Справа в тому, що гриб за своєю природою має властивість акумулювати токсини, так само солі важких металів, саме ці отрути і призводять до тяжких отруєнь. Тому, віддаючи перевагу місця збору грибів, уникайте місць забруднених відходами людської життєдіяльності. Звалища, сміттєві купи, якими на жаль все частіше наповнюються лісу, зовсім не придатні для збору грибів, хоча самі гриби із задоволенням там ростуть.

Навіщо їсти гриби та які з них найкорисніші

Гриби — цінний продукт харчування. Але не всі вони корисні для організму. Гід Онлайн розібрався, в чому користь грибів, які їх види найкорисніші, як правильно їсти гриби та чи можуть вони нашкодити організму.

Чим корисні гриби?

Фото: unsplash.com

Гриби несуть велику користь для організму. Вони допомагають знизити хронічні запалення. А регулярне вживання грибів знижує ризик розвитку раку.

Гриби нормалізують рівень цукру в крові, знижують рівень холестерину. Також гриби мають у своєму складі вітамін D, якого дуже бракує восени та взимку.

У складі грибів є і вітаміни групи В, які підтримують енергію в організмі. Гриби покращують імунітет завдяки вмісту пробіотичних речовин.

У складі грибів також є клітковина. Вона допомагає підтримати серцево-судинну систему. Ще у грибах є антиоксиданти, які захищають клітини від окислення та старіння.

Чому гриби вважаються важкими для організму?

Фото: unsplash.com

Все тому, що нашому організму важко перетравлювати. У грибах міститься хітин, який організму людини важко перетравити. Якщо звернутися до процентів, то його склад у грибах може досягати 60%. Він необхідний для формування каркаса грибів.

Через це у людей можуть виникати розлади травлення, нудота, біль у животі. Вчені наголошують: щоб уникнути проблем, потрібно контролювати кількість грибів у раціоні та дуже ретельно їх пережовувати.

Лайфхак: при приготуванні грибних страв додавайте до них зерна чебрецю. Вони нейтралізують негативний вплив хітину на організм та покращать процес травлення.

Які гриби найкорисніші?

Фото: unsplash.com

Загалом всі гриби є дуже корисними для нашого організму. Але можна виділити найкорисніші та найпоживніші види:

  • Білий гриб. У ньому містяться білки, ферменти та харчові волокна. Вони дуже корисні для серцево-судинних системи, а також позитивно впливають на якість нігтів, волосся, шкіри (через рибофлавін у складі). Вітамінно-мінеральний склад також дуже хороший.
  • Підосичники. Вони у своєму складі містять багато калію, фосфору, клітковини, жирних кислот, вітамінів А, С, ферментів. Гриби допомагають очистити кров, судини, знизити рівень холестерину, підтримати імунітет організму.
  • Хрящ-молочник (Грузді). У них міститься велика кількість вітаміну D. Цікаво, що саме цей вид грибів найчастіше використовують для домашньої медицини. У складі містяться вітамін С, групи В та натуральні антибіотики. Вони укріплюють організм, допомагають йому відновитися після хвороби.
  • Лисички. Вони багаті цинком, вітаміном D, В, амінокислотами і міддю. Допомагають покращити зір, відновити пошкодженні клітини підшлункової, відновити правильне травлення.
  • Гливи. Ці гриби багаті на аскорбінову кислоту, вітамін D, токоферол, нікотинову кислоту. Їх вживання допоможе укріпити судини, нормалізувати тиск, вивести шлаки і токсини з організму, знизити рівень холестерину в крові.

Які найсмачніші гриби для смаження?

Смажити краще маленькі та хрусткі грибочки: рижики, опеньки, маслюки, печериці, білі гриби, гливи. Їх можна смажити цілими або розділити на ніжки та капелюшки. Ніжки додають до соусів, супів, рагу, а капелюшки чудово смакують обсмаженими з олією. Можна також приготувати смажені підберезники, підосичники, боровики та печериці.

Корисна порада: Якщо при смаженні ви випадково додали забагато солі, то все можна виправити. Просто додайте трохи лимонної кислоти — вона нейтралізує зайву сіль.

Чи можна їсти гриби кожен день?

Фото: envato.com

Їсти гриби кожен день можна! Але потрібно знати міру. Якщо ви не маєте жодних протипоказань, то їсти можна кожен день приблизно 120 г грибів.

Головні протипоказання до вживання грибів щодня (та й загалом) — це проблеми з травною системою. Наприклад, гастрит, виразка, панкреатит, ниркова недостатність тощо.

Чим шкідливі гриби?

Іноді гриби можуть нашкодити організму. Потрібно звертати увагу на те, у якому ґрунті вони виросли. Не соромтеся та спитайте продавця, чи чистим був ґрунт, де їх збирали. А все тому, що гриби можуть вбирати в себе солі важких металів з землі. Якщо з’їсти цей продукт, то він може спровокувати інтоксикацію, розлади ШКТ.

Якщо перевищити добову норму грибів, то може з’явитися нудота, слабкість, діарея, здуття. І не забувайте про протипоказання, описані вище. Людям з гастритом, виразкою та нирковою недостатністю потрібно бути дуже обережними з вживанням грибів.

З якого віку можна давати гриби дітям?

Дітям до двох років краще не включати гриби у раціон взагалі. Трошки старшим, до 5 років, можна іноді давати гливи чи печериці (не лісові). Але важливо, щоб продукт пройшов достатню термічну обробку – гриби варто проварювати не менше 30 хвилин.

Якщо дитина вже старша за 5 років, іноді можна давати грибний суп, не частіше, ніж двічі на місяць. Дітям, старшим 7 років, можна давати і лісові гриби, але все ж слідкувати за термічною обробкою. Не перенавантажуйте дитячий організм та не давайте гриби забагато чи занадто часто.

Важливо! Дітям, які мають проблеми чи порушення ШКТ, давати гриби можна лише після консультації з лікарем.

Смачні рецепти з грибів – відео

Гриби — це смачні та поживні продукти, які дуже корисні для організму. Але з ними потрібно бути обачними. Використовуйте нашу шпаргалку, щоб гриби йшли вам лише на користь!

Про автора

admin administrator