Охолодження яєць в інкубаторі

Авторadmin

Охолодження яєць в інкубаторі

Температурний режим в інкубаторі для курячих яєць

–>Правильний температурний режим та рівень вологості – основні фактори, що впливають на розвиток ембріонів в яйці. При зниженні або підвищенні цих показників, фермер ризикує зіпсувати закладний матеріал або отримати слабке, нежиттєздатне потомство. Про правила підтримання рівня тепла і вологи в інкубаторі ви дізнаєтеся з цієї статті.

  • Правила закладки яєць
  • Важливість правильної температури і вологості
  • Види градусників для вимірювання
    • Електронний
    • Ртутний
    • Спиртової
    • Оптимальна температура
    • Вологість

    Правила закладки яєць

    Закладаючи біоматеріал в інкубатор, дотримуйтесь наступні положення:

    1. Всі яйця повинні бути однакового розміру, продезінфіковані в слабкому розчині марганцю і перевірені на овоскопі.
    2. Інкубатор продезінфікуйте та підсушіть всі деталі, залиште попрацювати його вхолосту на 6-8 годин, задавши оптимальний режим.
    3. Останні 10 годин перед закладкою тримайте яйця в теплому приміщенні при температурі +25 °С.
    4. Закладка проводиться у вечірні години.
    5. Великий матеріал кладіть у вертикальному положенні гострим кінцем вниз.
    6. Для різних за розміром закладка яєць проводиться в різний час: спочатку дрібні, через 4-5 годин – середні, ще через 4 години – великі.

    Важливість правильної температури і вологості

    На кожному етапі розвитку зародка підбирається свій температурний режим. Для перших діб необхідний найвищий показник. Це дозволяє прискорити обмінні процеси в яйці в 10 разів. З 2-3-го дня починають поступово охолоджувати яйця і зупиняють показник на позначці +37,5 °С. На останньому етапі розвитку ембріон здатний вже самостійно виділяти тепло і віддавати його у зовнішнє середовище, тому потрібно пониження температури.

    Перегрів або недостатній обігрів змінює терміни інкубації, а також біохімічні процеси в яйці, що призводить до розвитку патологій внутрішніх органів зародка або його загибелі.

    Знаєте ви? Яйце активно дихає і споживає в добу 24 л кисню. Повітря проходить через пористі структури шкаралупи. Через ці ж пори виводиться вуглекислий газ разом з рідиною у процесі розвитку ембріона. За весь період росту з яйця виводиться 20 % води.

    Регуляція теплообміну залежить від вологості. Протягом всіх етапів розвитку ембріон живиться шкаралупою. Правильно підібраний режим вологості дозволяє запустити процес перетворення шкарлупи в легкозасвоювані для ембріона з’єднання. Випарена волога заміщується повітрям.

    При підвищенні вологості відбувається прокльовування яєць, але висновок молодняку не здійснюється. Всередині шкаралупи відзначається підвищена кількість клейкою рідкої маси, яка проникає в легені зародка або провокує приклеювання його до шкаралупі.

    При зниженні вологості, розтріскування шкаралупи відбувається раніше терміну, але процес виведення затягується. Вилупилися курчата відрізняються зниженим імунітетом і мало активні.

    Види градусників для вимірювання

    Температурний режим в інкубаторі для курей відрізняється від такого для іншої птиці на долі градуса, тому контролювати його потрібно ретельно. Коливання тепла протягом всього інкубаційного періоду складають 1-1,5 °С. Щоб розуміти, як перевірити температуру і не допустити перепадів, необхідно підібрати правильний термометр.

    На сучасному етапі використовується 3 види таких пристосувань:

    Електронний

    Електронний термометр – прогресивна модель, яка вимірює точну температуру навколишнього середовища в апараті.

    Сам прилад розташовується зовні, а всередині інкубатора знаходиться щуп. Покази на табло виводяться з точністю до десятих градуса.

    Ртутний

    Хороший бюджетний варіант, що володіє граничною точністю. Розташовується всередині інкубатора поруч з оглядовим віконцем.

    Знаєте ви? Зовсім нещодавно був створений інфрачервоний термометр. Він оснащений вимірювальним елементом високої чутливості, який сканує тіло і відображає температуру на табло. Вимірювання температури відбувається за 5 секунд.

    Вважається відносно безпечним для біологічного матеріалу. Якщо термометр лопне, доведеться позбутися не тільки від яєць, але і від самого інкубатора, так як ртуть є їдким з’єднанням, пари якого швидко вбираються в навколишні тканини.

    Спиртової

    Спиртовий вимірювач температури є самим простим і бюджетним пристроєм. Незважаючи на те, що на ньому відображена десяткова градація, похибки в показаннях можуть бути значними. Термометр розташовується всередині інкубатора, а показники відслідковуються через оглядове віконце.

    Вибравши спиртової варіант, краще розмістити в апараті 2-3 градусника в різних кінцях. З переваг такого пристосування можна виділити низьку собівартість і високу безпеку.

    Режими в інкубаторі

    У заводських апаратах, передбачена таблиця, що відображає температурний режим на кожен день саме для цього пристрою. Дотримання режимів дозволяє організувати правильний газообмін всередині яйця. При закладці яєць дотримуються максимально високий температурний режим і зберігають його протягом 3 діб. Для курчат оптимальний режим вологості на початковому етапі становить 60 %. При необхідності на останній стадії розвитку додатково розбризкують рідина на шкаралупу, щоб уникнути перегріву.

    Скільки повинно бути яєць в інкубаторі – залежить від розмірів матеріалу і самого апарату. Вам потрібно розрахувати кількість так, щоб яйця розміщувалися досить вільно і не стикалися один з одним. Це дозволить організувати правильний газообмін на кінцевій стадії зростання.

    Важливо! На останньому етапі розвитку, ембріон переходить на легеневе дихання. У цей період потрібно відкривати кришку інкубатора на 1040 хв. кожен день, в залежності від кількості яєць і температури повітря в приміщенні.

    Оптимальна температура

    Температурний режим змінюють у відповідності з етапами розвитку. Для цього пропонуємо скористатися спеціальною таблицею:

    Етапи Тривалість (дні) Індекс оптимальної температури (°С)
    № 11-738,0
    № 28-1437,8
    № 315-1837,5
    № 419-2137,0

    Перевертання здійснюється кожні 1-2 години. Щоб не допустити перегрівання, необхідно контролювати не тільки мікроклімат всередині пристрою, але і температуру поверхні яєць. Кінець термометра повинен стикатися зі шкаралупою. В межах норми до 11-го дня розвитку температура шкаралупи становить +37,5. +38 °С, після 11 днів – 38,5. +39 °С. При підвищенні цих показників, потрібно зробити охолодження до +34. +32 °С, відкривши кришку інкубатора. Весь процес охолодження не повинен займати більше 50 хв.

    Вологість

    Регулювання вологості також передбачає використання спеціальної таблиці, що відображає режим за стадіями розвитку:

    Етапи Тривалість (дні) Індекс оптимальної вологості (%)
    № 11-760
    № 28-1450-55
    № 315-1845-49
    № 419-2145

    Чому в інкубаторі скаче температура?

    Перепади температури в інкубаторі обумовлені:

    • температурою повітря в приміщенні;
    • температурою всередині яйця.

    Схема регулятора температури в інкубаторі

    Терморегулятор являє собою прилад, оснащений датчиком, який спрацьовує при зниженні або підвищенні заданого показника, запускаючи обігрівач або вентилятор. Сам прилад розташовується на поверхні інкубатора, а датчик проведено всередину апарату і локалізується поруч з яйцями.

    Найпростіша схема регулятора:

    • електронні датчики;
    • роз’єми під дроти;
    • індикатор світла;
    • механізм запуску роботи обігрівачів і вентиляторів.

    Важливо! Терморезистор вимірює і порівнює показники за 2030 хв. роботи інкубатора. Протягом цього часу можна відкривати кришку апарата, інакше дані будуть неточними.

    Таким чином, температурний режим і вологість в інкубаторі – основні фактори, що впливають на успіх виведення курчат. Зниження або підвищення цих показників однаково негативно позначається на виживання виводка.

    Як працює інкубатор

    За допомогою інкубаторів імітуються природні умови висиджування яєць. Причому при такому способі відсоток виводимості вище – від 90%. Щоб отримати таку цифру, потрібно дотримуватися 5 пунктів:

    • підтримувати стабільну температуру;
    • регулярно перевертати яйця;
    • забезпечити приплив свіжого повітря;
    • створити вологість 45-50%;
    • робити періодичне охолодження на фінальних стадіях інкубації.

    Пристрій і принцип роботи сучасний інкубатор дозволяє дотримуватися всі ці правила.

    Як підтримується температура в інкубаторі

    Нагрівання інкубатора відбувається завдяки терлоелементам. Ними можуть стати лампи розжарювання, інфрачервона стрічка, ТЕН. Оскільки при природному висиджуванні до яєць світло не потрапляє, вважається, що останні два варіанти краще.

    Щоб яйця не переохолоджуватися і не перегрівалися, в інкубаторі встановлюють термостат. Він автоматично буде відключати і включати нагрівання, щоб температура залишалася в заданих межах.

    Як підтримується вологість всередині інкубатора

    Оптимальні значення вологості в інкубаторі будуть відрізнятися в залежності від породи птиці. Більш того, показники різні для термінів. Наприклад, в останні 1-2 дня вологість піднімають до 60-70%, щоб шкаралупа розм’якшилася, і пташеняті було легше від неї позбутися.

    Для підтримки вологості в інкубаторі є ванночки, в які заливають воду. Чим більше ванночок поставити – тим вище вологість. При цьому ви будете знати тільки приблизні дані. Щоб отримувати точну інформацію потрібен гигрометр. У сучасних інкубаторах він вбудований, але при необхідності його можна купити окремо. Як відбувається провітрювання інкубатора

    Під час висиджування яєць виділяється вуглекислий газ і в великих кількостях споживається кисень. Тому дуже важливо, наскільки добре влаштована вентиляція в інкубаторі. Забір повітря в більшості моделей відбувається через невеликі отвори в кришці або дні. Для того, щоб заміна повітря відбувалася швидше, встановлюються вентилятори.

    Але все ж краще додатково 1-2 рази на день відкривати на хвилину кришку. Якщо у вас ручної інкубатор, то це буде відбуватися при перевороті яєць. Для механічних і автоматичних моделей слід відкривати кришку спеціально для провітрювання.

    Як відбувається охолодження яєць в інкубаторі

    З початку інкубації яйця потрібно охолоджувати. Так імітується ситуація, коли квочка залишає виводок, щоб поїсти. Для цього 1-2 рази на день відкривається кришка на 15 хвилин. При цьому температура в приміщенні повинна бути кімнатної. Мінімальна допустиме значення для зародків – 28 градусів. Якщо температура впаде нижче, то зародки загинуть.

    Для водоплавних порід птиці також роблять водяне охолодження, змочуючи їх невеликою кількістю теплої води. У промислових інкубаторах з охолодженням все відбувається автоматично, без втручання людини.

    Де купити інкубатор

    В інтернет-магазині Cropper можна купити інкубатори, які мають датчики вологості, тепла, дозволяють налаштовувати періодичність перевороту. В асортименті є моделі, розраховані на різну місткість і різний бюджет.

    Купити обладнання для птахівництва в магазині Cropper можна в будь-якому місті України, і воно буде доставлено протягом 1-3 днів.

    Як повинна відбуватися інкубація курячих яєць

    Якщо ви плануєте налагодити бізнес з вирощування бройлерних порід птахів, інкубація курячих яєць – єдино можливий спосіб щомісяця отримувати необхідну кількість молодняка. Для штучного виведення курчат не потрібні квочки. Головне завдання фермера – створити правильний мікроклімат в інкубаторі.

    • Що необхідно знати для успішної інкубації
    • Вимоги до інкубіруемой яйцям
      • Маса і зовнішній вигляд шкаралупи
      • Дефекти, виявлені після овоскопирования
      • Перший етап
      • Другий і третій етапи
      • четвертий етап

      Інкубація курячих яєць

      Що необхідно знати для успішної інкубації

      Багато починаючі птахівники думають, що досить купити інкубатор, принести його в будинок, покласти туди яйця, і Через якийсь час вилупляться пташенята, виростуть в здорових і красивих курей, в результаті досить буде просто їх продати і радіти багатством.

      Але так не буває, щоб виростити життєздатний молодняк, потрібні певні навички і теоретична база знань. На кожному етапі інкубування (всього їх чотири) можуть виникати непередбачені проблеми, в результаті чого ембріони гинуть, не встигнувши перетворитися на птаха.

      Виведення курчат навіть в побутовому інкубаторі – складний технологічний процес, в якому ключова роль відводиться температурному режиму:

      • Якщо інкубаційний клімат буде тепліше, ніж треба, ембріони почнуть розвиватися швидше, ніж зазвичай, все пташенята виводка вийдуть неприродно маленького розміру, крім того, у багатьох буде спостерігатися наявність ще не встигла зарости пуповини. Встигнувши вчасно зменшити подачу тепла, ситуацію можна врятувати.
      • Якщо в інкубаторі буде занадто холодно, поява пташенят на світло відбудеться на наступний день після запланованого терміну. Рухливість замерзлих курчат буде значно нижче характерною для їх родичів, що вилупилися при нормальних умовах утримання. Але варто їм відігрітися, як все прийде в норму.

      Дуже сильний перегрів або охолодження яєць може привести до загибелі ембріонів, тому постійно потрібно стежити за тим, яка температура в контейнері, і регулювати її при необхідності.

      Вологість теж має важливе значення:

      • Якщо в камері сухе повітря, проклятий відбудеться раніше, ніж передбачалося, через що вага курчат буде менше звичайного.
      • Якщо вологість підвищена, поява пташенят на світло, навпаки, трохи затримається. А якщо при цьому в камері буде ще й холодно, існує ризик, що вилупилися пташенята своєю шкірою і клювиками будуть приклеєні до шкаралупи.

      При штучному виведенні курчат в домашніх умовах слід враховувати, що побутові інкубатори не завжди можуть підтримувати однакову температуру в усіх частинах контейнера, навіть якщо інструкція до приладу містить іншу інформацію. Щоб все ембріони розвивалися рівномірно, періодично змінюють порядок розташування яєць в лотку.

      Щоб забезпечити в інкубаторі необхідну вологість, можна встановити в нього ванночки з водою кімнатної температури. Якщо інкубаційний повітря стане досить вологим, просто достатньо буде просто накрити посудину, щоб знизити цей параметр, коли буде потрібно, так що завжди можна буде трохи зрушити кришку в бік або прибрати її повністю.

      Оптимальна вологість для невеликих приладів, які використовуються в домашніх умовах, – 50-65%. Її зайве підвищення часто супроводжується низькою температурою повітря, а при зниженні цього показника повітря в контейнері, навпаки, буває надмірно теплим.

      Вимоги до інкубіруемой яйцям

      Інкубація гусячих або курячих яєць повинна проводитися тільки з кращих зразків, вибирати і зберігати які слід, дотримуючись спеціальні рекомендації.

      Маса і зовнішній вигляд шкаралупи

      Будинки треба взяти ваги і дізнатися масу кожного яйця. При розведенні бройлерних курей цей показник не найважливіший, але, якщо є можливість, дані особливості теж слід враховувати.

      А ось до шкаралупи необхідно придивитися дуже уважно. Вивести здорових курчат в інкубаторі не вийде, якщо яйця спочатку будуть з великою кількістю світлих і темних плям на зовнішній поверхні. Як правило трапляється це, якщо годування несучок проводиться неякісним продуктом.

      Дефекти, виявлені після овоскопирования

      Універсальний спосіб перевірити курячі яйця – підсвітити їх овоскопі. Якщо не хочеться витрачати гроші на придбання приладу, його без зусиль можна зробити своїми руками з підручних засобів. У мережі багато є багато статей, фото і відео, де показана технологія створення овоскопа.

      За допомогою направленого світлового променя можна побачити, в якому місці яйця має відросток, западина, тріщина і небажані включення. Навіть один виявлений дефект говорить про те, що інкубації вихідний матеріал не підлягає:

      • Якщо помістити в контейнер тріснуте яйце, птицю виростити з нього не вийде, так як матеріал втратить всю вологу і ембріон загине дуже швидко.
      • Примірники з рискою на шкаралупі приведуть приблизно до того ж, але не потрібно поспішати їх бракувати: можна спробувати позбутися від дефекту за допомогою крохмального клею.
      • Зародок розвивається неповноцінно і в яйці з деформованою шкаралупою.

      Овоскоп може показати, в якому стані знаходиться повітряна камера, яка вказує на свіжість вихідного продукту. На просвіт камера виглядає, як темна пляма неподалік від тупої сторони яйця, вона сильно виділяється на тлі решти вмісту:

      • якщо камера маленька, продукт свіжий,
      • якщо пляма великого розміру, продукт несвіжий.

      У другому випадку яйця не підходять для інкубування, так як ембріони в них будуть розвиватися дуже повільно.

      Під час просвічування яйця потрібно покрутити з усіх боків. Якщо стало помітно, що жовток різко зміщується то до тупого, то до гострого кінця, значить, канатик (халазою) утримує його, порвався і даний екземпляр не придатний.

      Як проводити дезінфекцію

      Продукт перед приміщенням в контейнер слід ретельно очистити від бруду за допомогою дрантя, змоченою в марганцевому розчині. Потім яйця необхідно продезінфікувати.

      Промислова обробка зазвичай проводиться парами формальдегіду. Для цього змішують формальдегід, воду і марганцевокислий калій в рівних пропорціях. Щоб провести обробку одного кубічного метра, досить взяти по 30 мл кожного речовини.

      Ємність з розчином швидко ставиться в спеціальну камеру, там вже повинні лежати відібрані яйця. Через кілька секунд в результаті бурхливої ​​реакції з посудини почне виділятися їдкий газ – формальдегід. В якості камери можна використовувати звичайний дерев`яний ящик, який не має щілин і дуже щільно закривається. Процедура триває приблизно 30 хвилин.

      Цей спосіб підійде в тому випадку, якщо у фермера налагоджено велике виробництво молодняка. Якщо ж в господарстві використовується невеликий побутової інкубатор, можна обійтися без формальдегіду, провівши вологу дезінфекцію за допомогою 30-ти відсоткового водного розчину хлорного вапна. Безпосередньо перед тим як закласти яйця в інкубатор, потрібно помістити їх на кілька хвилин в підготовлену дезинфікуючу рідину.

      Як зберегти яйця для інкубації

      На зберігання потрібно викласти матеріал в осередку тупим боком догори. Приміщення, де планується зберігання продукту, має бути чистим і прохолодним (оптимальна t – 18 ° С). При цьому вологість повітря слід постійно підтримувати в діапазоні 80-85%. Якщо необхідно тривале зберігання, краще трохи знизити температуру.

      Максимальна тривалість зберігання вихідного матеріалу – 6 діб, після того як несучка його відклала. Але найкраще плоди розвиваються в примірниках, вік яких – не більше 2-х днів.

      Як правильно закладати яйця в інкубатор

      Кожна інкубація завжди починається з закладки в лотки вихідного матеріалу. Робити її можна в будь-який час доби, хоча більшість фермерів воліє займатися цим ближче до вечора.

      Діставши яйця з прохолодного сховища, обов`язково потрібно помістити їх в тепле місце на 1-2 години і тільки потім перекласти в інкубатор.

      схема закладки качиних і курячих яєць:

      • Дуже великі екземпляри закладаються першими, так як курчата виводяться з них пізніше.
      • через 6 годин закладається продукт середнього розміру.
      • Ще через 6 годин чергу дрібних яєць.

      Якщо все зробити правильно, пташенята проклюнутся одночасно. Щоб спростити процес, краще відразу відбирати в якості вихідного матеріалу все яйця середнього розміру.

      Стадії інкубації і температурні режими

      Перед тим як укласти продукт, кожен лоток інкубатора потрібно нагріти до кімнатної температури (25-27 ° С).

      Інкубація повинна проходити в чотири етапи:

      • 1 етап – період з 1 по 7 день,
      • 2 етап – період з 8 по 11 день,
      • 3 етап – період з 12 дня до першого писку ще не з`явилися на світ пташенят.
      • 4 етап – період з першого писку до проклева.

      Таблиця режимів інкубації курячих яєць в домашніх умовах.

      дні овоскопіїВологістьтемператураповорот
      1 етапз 6 по 10 деньвід 50% до 60%37,5 ° С (при сухому)

      29 ° С (при вологому)

      На вологому – 31 ° С

      Таблиця наочно показує, в яких умовах повинна проводитися інкубація яєць, щоб ембріони розвивалися правильно. Якщо страшно що-небудь забути або пропустити важливий термін, можна завести в телефоні електронний календар і відзначити там час і дні для проведення необхідних процедур.

      Перший етап

      Перші 3 етапу необхідно утримувати яйця при температурі 37,7 ° С і вологості 50% або трохи більше. У ці дні кожні 60 хвилин потрібно перевертати яйця (квочки постійно роблять це в природних умовах).

      Дуже добре, якщо у вашій моделі інкубатора є вбудована функція повороту, якщо немає, треба відкрити контейнер і акуратно перевернути кожне яйце. Треба намагатися завжди своєчасно дотримуватися цих нескладних правил і графік прокрутки. Міняти положення яєць треба обов`язково, щоб зародки не збільшилося до стінок яєць і не загинули.

      Періодично протягом усього терміну інкубації потрібно виробляти овоскопирования, щоб зрозуміти, чи правильно розвивається ембріон. При першому просвічуванні повинна добре проглядатися розвинена кровеносно-судинна мережа, що охоплює більше половини поверхні жовтка. Сам зародок поки ще прихований всередині плазми. Якщо стали помітні неправильно розвиваються яйця або ті, в яких зародок відсутній, потрібно видалити їх з лотка.

      Другий і третій етапи

      З другого тижня починається наступний етап інкубування, в ці дні ембріон потребує максимального обсязі води. Занадто сухе повітря згубно впливає на процес розвитку майбутніх пташенят. На просвіт у яйці вже видно зародок, а в тупому кінці сомкнулся аллантоіс.

      У дні третього етапу слід забезпечити хорошу циркуляцію повітря, яка сприятиме активному газообміну і обміну речовин. Треба продовжувати спостерігати за ходом розвитку плода.

      До цього часу ембріон заповнить практично весь простір, за винятком повітряної камери, під яку (при нормальних умовах) повинна відводитися третину яйця. В кінці третього періоду пташенята почнуть пищати всередині яйця і тягнутися у напрямку до гострого його кінця, намагаючись прорвати спочатку плівку повітряної камери, а потім і саму шкаралупу.

      четвертий етап

      І, нарешті, останній, четвертий етап. В цей час пташенята вже готові з`явитися на світло і ваше завдання – допомогти їм у цьому. Для легкого проклева важливо стежити, щоб температура в камері постійно підтримувалася в районі 37,2 ° С, а вологість була не меншою 78%. Якщо прилад має функцію вентилювання, слід включати її двічі в день, якщо немає, – треба провітрювати інкубатор самостійно (процес повинен тривати приблизно 20 хвилин). З 18 дня яйця годі й перевертати, вони повинні завжди лежати на боці на хорошому відстані один від одного.

      Крім іншого, важливо звертати увагу на те, як пищать пташенята. При нормальному розвитку плода звук з шкаралупи повинен виходити рівний, ніжний, не дуже гучний. Якщо курчата починають кричати щосили, значить, їм холодно.

      Перед тим як вилупитися, пташеня починає розгортатися за годинниковою стрілкою і Накльовувався шкаралупу. Для здорового молодняка ця робота не складає особливих труднощів, шкаралупа відколюється великими шматками і вже через 3-4 наклева в яйці утворюється розлом і пташеня з`являється на світ. Якщо ви жодного разу не бачили, як з`являються курчата, можете подивитися відео на цю тему, яких в інтернеті можна знайти скільки завгодно.

      Інкубування триває в середньому 3 тижні (21 день). Пташенята з одночасно завантажених в прилад яєць повинні вилупитися все в один день з різницею від декількох хвилин до декількох годин. Після того як пташенята проклюнулися, потрібно уважно оглянути і відібрати птицю.

      У здорових пташенят:

      • міцні сильні ноги,
      • блискучий пух,
      • опуклі очі,
      • ясний погляд,
      • короткі клювики.

      Вихованці повинні активно рухатися і реагувати на сторонні звуки. Важливо уважно розглянути животи курчат, перевірити пуповину на м`якість. Якщо помітно незначне збільшення живота, на якому присутні маленькі засохлі згустки крові недалеко від пуповини, не потрібно поспішати бракувати пташеня бройлера, надалі ситуація може нормалізуватися. Те ж саме відноситься і до малюків, забарвлення пір`я у яких не дуже ідеальна (бліда, тьмяна).

      Якщо курчата дуже слабкі, їх необхідно негайно умертвити. Не варто витрачати дорогоцінний час на поганий виводок, краще приділити більше уваги життєздатним особинам. Проклюнулися грудочки слід тримати в інкубаторі, поки вони не обсохнуть, потім потрібно перемістити їх в брудер (Для цих цілей підійде ящик або картонна коробка).

      Основні помилки птахівників при інкубації, які можуть стати причинами високої смертності молодняку, такі:

      • низька якість обраних курячих яєць,
      • неправильний режим інкубації,
      • занадто тривале зберігання вихідного матеріалу.

      Головне завдання інкубації – враховуючи всі тонкощі, створити правильний мікроклімат, в якому розвиток ембріонів буде відбуватися вчасно і гармонійно. За будь-яким, навіть повністю автоматизованим приладом необхідний постійний контроль не рідше 3-х разів на добу. Слід пам`ятати, що навіть якщо правильно виставити всі параметри, від збоїв в роботі техніки ніхто не застрахований.

Про автора

admin administrator