Овочі схожі на капусту

Авторadmin

Овочі схожі на капусту

Запіканка з цвітної капусти

Дуже смачно приготувати запечені овочі і потім посипати тертим сиром. Запіканка з цвітної капусти зі смачною хрусткою скоринкою.

Автор понад 1100 рецептів. Буду радий, якщо ви поділитеся рецептом.

Схожі рецепти

Овочі на пару

Тушкована цвітна капуста з овочами

Тушкована капуста з сосисками

У якийсь момент, вже й неї знаю чому, практично відмовився від варіння овочів. У перші страви, звичайно, варити треба. А для салатів, гарнірів — практично не варимо. Навіть для вінегрету овочі вдома не варимо. А такі страви як запіканка з цвітної капусти вимагають особливого підходу.

До речі сказати, вінегрет з печених овочів — значно смачніший. При варінні овочі просочуються водою, стають водянистими. Не подобаються мені. Крім того, навіть якщо не зовсім зручно пекти овочі в духовці, можна відмінно запекти їх в мікрохвильовій печі. Треба трохи вправності і звикнути до своєї мікрохвильовки.

Під дією сухого тепла в духовці овочі запікаються швидко, крім того, вся внутрішня волога залишається всередині. Вважайте, що овочі приготовлені у власному соку. Багато хо це цінує.

Окрема категорія страв — запіканки. Я не маю на увазі наливку з ягід і фруктів, так популярну в російській кухні. Я про спосіб приготування других страв або закусок, коли овочі, м’ясо, риба і т. д. готується в печі або духовці під впливом сухого жару. Є цікавий кулінарний прийом — гратинування. Часто можна зустріти термін «гратен», «гратін». У більшій частині це страви французької кухні. Слово гранит — gratin, означає скоринка. Зазвичай готову або майже готову страву накривають шаром сиру, заливають яйцем або просто змазують соусом. При подальшій термообробці утворюється скоринка, яка дуже смачна і значно покращує зовнішній вигляд готової страви.

За великим рахунком, на мій погляд, називати такі страви «гратин із …» не зовсім правильно. То не спосіб приготування страви, а тільки спосіб її поліпшення.

Терміном гратин (гратен) зазвичай прийнято називати кірочку приємного золотистого кольору поверх запечених страв. Десь читав, що цю кірочку навіть відокремлюють від страви і подають окремо.

Дуже смачно приготувати цвітну капусту і запечені овочі, потім посипати тертим сиром. Ще кілька хвилин у духовці і вийде відмінна страва зі скоринкою — запіканка з цвітної капусти.

Інгредієнти

  • Цвітна капуста 1 шт
  • Помідори 2 шт
  • Червоний солодкий перець 1 шт
  • Часник 2-3 зубчика
  • Лук-порей 1 шт
  • Кріп 2-3 гілочки
  • Вершкове масло 2 ст. л.
  • Твердий сир (радомер, швейцарський) 150 г
  • Сіль, чорний перець, сухі трави, біле вино за смаком

Покроковий рецепт

  1. Запіканка з цвітної капустиро биться тільки з дуже свіжої, щільної капусти. Цвітна капуста — овоч поширений. Цвітна вона тому, що це суцвіття. І вона при цьому біла, а не різнобарвна. Відмінний інгредієнт для овочевих супів. Злегка відварені суцвіття дуже смачно смажать в панірувальних сухарях. Вибирати цвітну капусту дуже просто — беріть щільний, твердий і важкий качан (або не качан?). Листочки знизу — індикатор свіжої капусти. Якщо вони підгнили і повялі — не беріть. Колір самої капусти: від білого — до майже кремового, на смак і якість практично не впливає. Це залежить від умов вирощування.

Капусняк

Як приготувати капусняк – суп на м’ясному бульйоні з овочами і квашеною капустою. Простий фоторецепт популярноЇ першої страви.

Автор понад 1100 рецептів. Буду радий, якщо ви поділитеся рецептом.

Схожі рецепти

Суп з квашеної капусти

Суп з капустою

Суп з молодою капустою

Колись мама часто варила капусняк з квашеної капусти на м’ясному або курячому бульйоні, з додаванням невеликої кількості пшона або рису. На ті часи це було доступна перша страва. У бабусі в селі капусту квасили у великій кількості, і з сировиною проблем не виникало. Крім того, це просто і досить швидко, в страві немає нічого екзотичного.

Гарячі перші страви з кислою капустою є практично у всіх європейських кухнях. Причому, найчастіше, рецепти традиційні для багатьох свят і навіть класичні для даної місцевості. У нас капусняк готується з віджатої від розсолу капусти, яку тушкують перед закладкою в суп. В Європі навпаки, частіше навіть додають капустяний розсіл, що збільшує кислотність страви. У Росії готують щі з кислої капусти, часто зустрічається назва капусниця.

Подібні перші страви відмінно виходять без м’яса, вони можуть готуватися на овочевому або грибному бульйоні. Це ідеальне рішення для вегетаріанців і в період релігійних Постів. Втім, останнє мені незрозуміло, так як страву треба заправити сметаною. Та й на м’ясному бульйоні суп виходить набагато смачніший. Часто готову страву навіть заправляють салом з товченим часником – це вищий пілотаж.

Найсмачніший суп з квашеною капустою готується на бульйоні, звареному з злегка копченої свинини. Особливий смак страві надає обсмажування овочів і кислої капусти. Всі інгредієнти закладаються в каструлю послідовно, після відповідної підготовки. Овочева маса обсмажується як для заправних супів. Квашена капуста смажиться і додається в майже готову страву.

Ми самі квасимо білокачанну капусту в банках, намагаючись, щоб вона була хрусткою і не сильно кислою. На базарах часто капусту квасять з яблуками, журавлиною і іншими добавками. Мені так не подобається, але присутність в капусті морквини я тільки вітаю.

Кращий варіант для м’ясного бульйону – полядвиця. Це злегка копчене і в’ялене яловиче або свиняче філе, вирізане з певного місця туші. При його приготуванні використовуються ароматні спеції і часник, а саме м’ясо перед копченням затягується в кишку або щільно обмотується з обв’язкою. Таким воно і в’ялиться. Само по собі м’ясо чудова закуска, і з нього виходить відмінний ароматний бульйон.

Інгредієнти

  • Квашена капуста 0.5 кг
  • Копчена свинина 250 гр
  • Морква 1 шт
  • Картопля 1 шт
  • Цибуля 1 шт
  • Вершкове масло 1 ст. л.
  • Часник, свиняче сало по бажанню
  • Сіль, чорний перець, борошно добавки
  • Петрушка, кріп, сметана для подачі

Покроковий рецепт

  1. Перед тим як поставити варитися капусняк, варто підготувати всі інгредієнти. Відкласти квашену капусту і злегка її віджати. У рецепті ми не використовуємо розсіл. Якщо капуста складається з грубої і великої соломки, її варто трохи порубати ножем. Очистити овочі. Цибулю нарізати соломкою, а морквину натерти на тертку. Картоплю очистити і нарізати кубиками.

Про автора

admin administrator