Пізні яблука колись знімати з дерева

Авторadmin

Пізні яблука колись знімати з дерева

Зміст:

Як зберегти яблука на зиму свіжими в домашніх умовах – розкриємо секрети

Питання, як зберегти яблука, щоб вони залишалися міцними і соковитими всю зиму, є актуальним. Як це зробити в підвалі, погребі, в міській квартирі, на балконі, в холодильнику мало хто знає.

Способи зберігання різні, але при цьому температура для всіх сортів приблизно однакова. Якщо бажаєте їсти свіжі і смачні плоди взимку, тоді уважно ознайомтеся з усіма тонкощами і хитрощами…

Коли починати збирати яблука

Досвідчені садівники знають, що за терміном визрівання яблука діляться на три види – літні, осінні і зимові. Літні сорти (Грушівка, Білий Налив, Квінта тощо) рекомендується збирати в кінці літа, починаючи приблизно з 2-ої половини серпня. На цей період плоди вже накопичили досить цукрів. Але, на жаль, пролежати яблука літніх сортів зможуть не більше місяця, тому краще переробити їх в консервації.

З перших днів осені можна приступати до збору осінніх сортів яблук (Балтика, Спартак, Апорт та ін), які при правильному зберіганні можуть зберегти свіжість до 4 місяців. Правда, до кінця цього терміну м’якоть всередині плода стане пухкою.

Що стосується зимових сортів (Антонівка, Ранет, Здоров’я та ін – – вони найстійкіші, оббирати їх потрібно в самому кінці вересня і до середини жовтня. Якщо правила зняття і подальшого збереження плодів дотримані, смачні і міцні яблука будуть радувати до самої весни. Термін придатності свіжих яблук також безпосередньо залежить від їх сорту.

Не варто забувати, що сорти, що відносяться до зимових, не обов’язково відразу готові до вживання. Як правило, вони мають певний час полежати, накопичити цукор, і тільки після порадувати своїм смаком. Візьмемо, наприклад, Антонівку. Тільки що зняте з дерева, це яблучко приваблює кольором шкірки і соковитою на вигляд м’якоттю, але смакові якості не порадують – воно виявиться кислим-прекислим. А от якщо ви подбали про те, як зберегти яблука на зиму свіжими в домашніх умовах, то в зимовий час року Антонівка обов’язково здивує вас смаком і ароматом.

Від сорту залежить і температурний режим зберігання яблук, загальний діапазон для всіх становить від -2 °… +4 °с. Якщо температура з якоїсь причини впала, і плоди виявилися підмороженими, рекомендується збільшити градус – довести до 0 °С, потім до +1 °…+2 °С і через 7 днів смак яблук нормалізується. Температура зберігання яблук повинна бути нормалізована не пізніше одного тижня після приміщення в місце зберігання.

Як визначити, що яблука можна знімати з дерева

Відповідь на питання, як зберегти яблука, багато в чому залежить від того, чи вчасно вони зняті з гілок. Досвідчені дачники можуть визначити на око, чи готове яблучко зістрибнути з гілки, але є і певні ознаки, за якими можна визначити готовність цих фруктів:

  • Натисніть на яблуко, якщо вм’ятина від пальця зникла, збирати ці плоди рано.
  • Від натиску лопнула шкірка? Ви припізнилися! Швидше збирайте цей сорт і робіть заготовки з яблук на зиму!
  • Якщо шкірка прогинається від натискання і не вирівнюється, яблучко повністю дозріло, і ви сміливо можете приступати до збору врожаю.

Визначити рівень зрілості яблука можна і за зовнішніми характеристиками. Так, плід повинен бути середнього розміру, не зіпсований червоточиною. Шкірочка, як правило, має яскравий, насичений колір-червоний, жовто-червоний або жовто-зелений в залежності від сорту. На смак фрукт обов’язково повинен бути соковитим. Насіння в зрілому яблуці коричневе.

Ще один, мабуть, найточніший спосіб дізнатися про готовність яблучного врожаю, – хімічний:

  • У 1 л дистильованої води розчинити 4 г йодистого калію і 1 грам йоду;
  • Яблуко, зняте з гілки, розрізати і опустити в отриманий розчин;
  • Через 2 хв зріз посиніле по краях і в серцевині-це говорить про великий вміст крохмалю, що властиво незрілим яблукам;
  • Якщо яблуко по краях придбало блакитний окрас, а в центрі стало жовтим – воно стигле;
  • У разі, якщо через 2 хв зріз повністю пожовтів, – фрукт перезрів;
  • У спеціалізованих магазинах продається набір, що дозволяє встановити зрілість фруктів – розчин хімічних речовин з набору необхідно нанести на розрізане яблуко, а підсумок порівняти із зображенням в інструкції.

Як зберегти яблука свіжими в домашніх умовах

Стиглі плоди вчасно зняті з гілок, що ж далі робити, як зберегти яблука до весни? Ми розкриємо вам кілька нехитрих ідей, де зберігати яблука і як грамотно це робити! Порада: яблука потрібно правильно розподілити. Багато садівників по недосвідченості знімають яблука з гілок, кладуть в тару і відразу відправляють в підвал і роблять в цей момент непрощенну помилку! Перш, ніж заховати яблука на зиму, потрібно потримати їх пару тижнів в прохолодному місці. За цей час плоди проявлять дефекти.

  • Потрібно відбирати здорові плоди без найменших дефектів;
  • Різні сорти важливо розміщувати окремо;
  • Слід розкласти плоди за розміром;
  • Не можна мити або витирати яблучка.

Тепер розповімо про те, як довше зберегти яблука свіжими і смачними.

Спосіб 1: звичайна укладання – плоди укладаються хвостиками вгору в кілька рядів (не більше трьох). Якщо під час зберігання яблуко почне псуватися, його зручно швидко видалити. Перекладати шари не потрібно. Однак, дачники і садівники кажуть, що цей спосіб зберігання самий ненадійний. Якщо захворіє одна особина, цвіль моментально перекинеться на інші плоди, тому тару необхідно регулярно перевіряти.

Спосіб 2: загортання в папір – перед тим, як укласти плоди в коробку, кожне яблучко необхідно загорнути в паперовий лист. Дієвий спосіб, але за умови, що проведено ретельний відбір фруктів. Папір можна використовувати звичайний білий з зошитових листів, а можна і газетну.

Спосіб 3: зберігання яблук в тирсі або в іншому сипучому матеріалі – тирсу (можна замінити сухим піском, лушпинням цибулі, мохом, торфом, тьмяними листям) насипати на дно ящика шаром 3 см, зверху викласти яблука окремо одне від одного, а зверху знову засипати тирсою. Повторити процедуру на кілька рядів. Оброблені таким способом яблука можуть пролежати кілька місяців, все буде залежати виключно від особливостей сорту. Спосіб 4: зберігання яблук у поліетиленових пакетах – в пакеті проробити кілька невеликих отворів, щоб було вентилювання, покласти в нього 3-5 кг фруктів, зав’язати і відправити на зберігання в приміщення з температурним режимом від -1 °C…+1 °C. Спосіб 5: зберігання в землі – яблука упакувати в пакети і закласти в викопану траншею півметра в глибину. Дно ями необхідно укласти ялиновим гіллям, його ж слід покласти поверх пакетів, це захистить від мишей. Зверху засипати землею. Для утеплення поверх землі розподіліть шар жухлого листя. Звичайно, всі вищевикладені способи хороші, якщо у вас є підвал, але що робити тим, хто може розраховувати тільки на власну міську квартиру? Як зберегти яблука на зиму свіжими в квартирі? Як відомо, нормальним показником температури в кімнаті вважається +21 °С. Яблука починають втрачати свій зовнішній вигляд, а, значить, і смакові якості, починаючи з позначки +12 °С. Шкірка плоду морщиться і сохне, м’якоть стрімко втрачає сік і стає в’ялою, таким чином, термін зберігання яблук при кімнатній температурі складе всього кілька днів.

Щоб збільшити цей термін, ми розповімо вам, як зберігати яблука в холодильнику, при цьому важливо дотримуватися правил:

  • Зберегти на зиму вдасться тільки пізні види;
  • Для закладки в холодильник не варто змішувати сорти, кожен вимагає власних умов зберігання;
  • Не можна мити чи витирати яблука перед укладанням в холодильник, щоб не пошкодити природний захисний шар;
  • Фрукти розфасувати по пакетах з отворами по 2-3 кг;
  • Покласти пакети в найхолодніші відділи, де температура не перевищує позначки + 1 °… + 2 °С.

Ясна річ, в холодильник не вдасться укласти велику кількість, і тут на допомогу Вам прийде балкон. Треба зауважити, що методика того, як зберігати яблука на балконі, практично не відрізняється від умов утримання в підвалі, описаних вище. Звичайно, балкон повинен бути утеплений, щоб температура залишалася плюсовою і не було різких перепадів.

Звичайно, це далеко не всі способи, як зберегти яблука на зиму в погребі або в квартирі. Напевно, у кожного садівника є свій, перевірений часом спосіб! Може, ви і з нами поділіться?!

Пізні сорти яблук: фото з назвою, опис, коли збирати, відгуки,терміни дозрівання

Завдяки сучасній селекції виведені найрізноманітніші пізні сорти яблук, які ростуть практично на кожному садовій ділянці. Ознайомившись з їх назвою і описом, ви зможете підібрати найбільш відповідний рослина для своєї місцевості і отримати від нього хороший і якісний урожай.

Огляд пізніх сортів яблук

Переваги

Пізні сорти яблунь володіють важливими перевагами, які не поступаються літнім та осіннім різновидів:

  • володіють хорошою життєздатністю і приживання в будь-яких кліматичних умовах;
  • тривалий термін зберігання врожаю — протягом року;
  • універсальність застосування — зимові яблучка використовують для приготування різних десертів, випічки і заготівель на зиму;
  • хороші показники зимостійкості і хворобостійкості;
  • великоплідність;
  • пізні терміни визрівання плодів — починаючи з останньої декади вересня і до останніх чисел жовтня, в залежності від виду.

Різновиди

Сучасна селекція представляє кілька унікальних позднезимних сортів яблунь з різними термінами дозрівання, смаком і кольором плодів.

Апорт

Один з найдавніших гібридів. Вперше з’явився на українських і польських землях. Пізніше культуру стали успішно вирощувати на території р. Алмати.

Пізня яблуня, сильноросла і високо врожайний. Дає пахучі і дуже смачні яблучка ( вага до 200 г).

Знімання врожаю здійснюють в першому місяці осені. Фрукти добре перевозяться. З них готуючи цукати, пастилу, консервації на зиму і смачні десерти.

Ця яблуня не дуже стійка до лютих зим, тому більше підходить для вирощування в південній зоні та на території Середньої смуги.

Антей

Середньоросла культура — центральний провідник досягає 2,5-3 м висоти. Надземна частина кульова або пірамідальна, середньої обветвленности і облиственности.

Гілки не надто товсті, покриті гладкою корою, світло-коричневого кольору. Листя темно-зелені, овальні, великі.

Один з ранньостиглих зимових гібридів, який вступає у фазу плодоношення на другий або третій рік вирощування.

  • плодоносить щороку, незалежно від кліматичних умов;
  • високі врожаї до 50 кг плодів з одного дорослого дерева;
  • хороша морозостійкість — переносить найлютіші зими;
  • великоплідність (вага до 200 м);
  • збір врожаю проводиться в останніх числах вересня або в першій декаді жовтня;
  • універсальність застосування — вживають свіжими та переробляють на соки, варення, джеми і компоти;
  • добре транспортуються та довго лежать зберігаються близько півроку без втрати первинного смаку та товарного вигляду.

Рослина не має імунітету проти грибкових захворювань і часто уражується паршею. Підходить для північно-заходу Сибіру, Уралу, Середньої смуги і Підмосков’я.

Московське зимовий

Яблуня порадує вас великими плодами

Цей гібрид був отриманий в результаті схрещування сіянців двох сортів — Уэлси і Антонівка.

Московське зимове дерево володіє декількома унікальними якостями:

  • висока плодючість;
  • компактність і среднерослость (не займає багато місця в саду);
  • стійкість до болячок і сильних морозів, що дозволяє успішно вирощувати її по всій території Росії;
  • яблучка великі — від 200 до 230 г;
  • дозрівання середньопізнє — вересень-жовтень;
  • урожай володіє тривалим терміном зберігання — до середини весни в прохолодних умовах (погребі, підвалі або холодильнику).

Московське зимовий є універсальним сортом і широко застосовується в кулінарії.

Північний синап

Завдяки високої зимостійкості це дерево можна вирощувати в будь-якій зоні країни, навіть на території Сибіру. Воно має хороший імунітет до захворювань.

  • Дерево, отримане на карликовій підщепі, починає плодоносити вже на 2-й рік вирощування.
  • Саджанець, вирощений з сіянця, перші плоди дає на 3-4-й рік після посадки.

Яблучка не відрізняються великими розмірами — важать від 110 до 130 р. Дозрівають у жовтні і довго лежать за умови пізнього збору (після листопаду). Термін зберігання становить 6-7 місяців.

Богатир

Цей гібрид був отриманий українськими селекціонерами. За основу було взято 2 сорту Антонівка і Ранет Ландсбергський.

Богатир володіє одним з важливих якостей — великоплідністю (маса варіюється від 170 до 190 г). При нормування зав’язі плодових є можливість отримати яблучка до 400 р.

Незважаючи на те, що урожай дозріває в другій декаді вересня, споживчу зрілість він знаходять у січні.

Головні характеристики яблуні:

  • ранньостиглість — перші фрукти встигають на 4-й рік вирощування;
  • інтенсивний ріст і розвиток — у зрілому віці дерево досягає 6 м висоти, тому вимагає багато простору на ділянці;
  • високі показники врожайності — на 5-му році життя дерево дає близько 100 кг.

Исетское

Урожай можна зберігати в свіжому вигляді близько п’яти місяців

Уральський зимовий гібрид, батьками якого є два сорти —Бурштин і Щедра.

Не відрізняється раннім плодоношенням — перші яблука можна знімати на 5-му році вирощування.

Збирають урожай у вересні-жовтні.

Цінується за тривалий термін зберігання — близько 5 місяців.

Дерево середньої висоти (4 м), стійке до зимових холодів. Зелене яблучко, з червоним бочком, важить не більше 100 г, довго не обсипається і має кисло-солодким смаком.

Глостер

Пізньоосіннього гібрид, виведений німецькими селекціонерами, має невеликий кроною і підвищеною зимостійкістю, тому успішно вирощується на території Середньої смуги, Підмосков’я, на Уралі і в Сибіру.

Глостер практично не хворіє грибковими і вірусними болячками.

Яблука солодкі, з легкою кислинкою. Бордового забарвлення, важать близько 150 р. Прибирання проводиться в останній декаді вересня.

В умовах прохолоди і низької вологості зберігаються до весни. Володіють гарною транспортабельністю.

Голден Рейджерс

Даний гібрид є клоном сорти Голден Делішес і є одним з найбільш вдалих розробок селекціонерів.

Дерево високого зросту — досягає 5-6 м висоти, не хворіє борошнистою росою і паршею.

Яблучка жовтого кольору з рожевим бочком.Один з найбільш смачних жовтих яблунь з незвичайним присмаком — нагадує аромат дині або груші. Плоди дозрівають дрібними — близько 80-100 г, але при своєчасній нормування зав’язі можна отримати екземпляри по-крупніше — 170-200 р.

Прибирання проводиться в останніх числах вересня.

  • Деревце, вирощені на карликовій підщепі, починає плодоносити вже на другий рік після проведення щеплення.
  • Дерева, отримані з сіянця, позднелетние — вступають у плодоношення на п’ятий чи шостий рік і плодоносять протягом 20 років.

При дотриманні всіх правил агротехніки і догляду рослини дають стабільно високі врожаї. Цей гібрид користується великою популярністю не тільки в приватному, але й примышленном садівництві.

Камео

Один з найпопулярніших червоних зимових гібридів, отриманий на базі 2-х сортів — Ред Делішес і Голден Делішес.

В опис культури входять такі характеристики:

  • сильнорослость — висота 5-6 м;
  • висока врожайність — до 60 кг плодів з одного дорослого рослини;
  • великоплідність (від 200 до 230 м);
  • володіє відмінними смаковими якостями, тривалої лежкістю і транспортабельністю.

У цій яблуні плоди червоні, соковиті і кисло-солодкі. Прибирання проводиться в останній декаді вересня. Урожай закладають в льох або підвал на тривале зберігання — до початку або середини весни.

Пинова

Плоди відрізняються гарним смаком

Один з найпопулярніших німецьких різновидів, який володіє кількома важливими якостями:

  • щорічної та стабільної плодючістю;
  • ступінь морозостійкості висока;
  • великоплідність (близько 200 г);
  • фрукти привабливі — кулясті, дуже яскраві, оранжево-червоного тону;
  • смак — кисло-солодкий, соковитий.

При нормування зав’язі можна отримати великі плоди з насиченим кольором.

Райка

Сорт чеської селекції. Характеризується сильним зростанням, щорічної плодючістю, не промерзає взимку, не більше вірусні та грибкові захворювання.

Яблука важить близько 200 г, кольору бордо, соковиті, кисло-солодкі.Термін дозрівання — перша декада жовтня.

Перші плоди дозрівають вже на 2-й рік вирощування. Дерево щороку нарощує врожай, незалежно від погодних і кліматичних умов.

Урожай зберігається до весни. Підходить для вживання після дозрівання і подальшої переробки.

Бребурн

Гібрид новозеландської селекції, який найбільше підходить для вирощування в приморській зоні.

Плоди великі — від 250 до 350 г, яскраво-жовті, з червоним рум’янцем на бочці, дуже соковиті, ароматні і солодкі.

Терміни дозрівання — остання декада вересня. Збір врожаю проводиться в два етапи. Плоди довго не обсипаються і зберігаються протягом півроку.

Айдаред

Зимові саджанці цієї культури були отримані в результаті схрещування двох сортів Джонатан і Вагнер.

Рослина середньоросла — близько 3-3,5 м. Добре переносить сильні морози і засуху. Перші плоди дерево дає на 3-4-й рік вирощування.

Яблука Айдаред червоні, солодкі і ароматні, важать від 150 до 190 р.

Збирати врожай починають в першій декаді жовтня. В прохолодному приміщенні з низьким рівнем вологості він зберігається до березня. Плоди добре переносять тривалу транспортування.

Дерево є відмінним запилювачем для багатьох інших сортів. Застосовується для приготування варення, джему, соку та інших заготовок на зиму.

Джонатан

Цей пізній сорт яблук був отриманий американськими селекціонерами, володіють середньою силою росту і гарною врожайністю.

Плоди середньої маси — 120-150 г, округлі, зеленувато-жовтого кольору, з насиченим червоним смугастим рум’янцем. М’якоть щільна, соковита, кислувато-солодка.

Збирати врожай починають в середині вересня, а зберігають в прохолодних умовах до травня.

Плодючість висока, формування зав’язі починається на 5-й рік вирощування. З однієї рослини можна зняти від 50 до 80 кг яблук.

Дерево погано переносить морози і сильно підмерзає, тому потребує хорошому укритті на зиму. Стійкість до парші висока, до борошнистої роси — низька.

Веньяминовское

Сорт Веньяминовское має стійкість до заморозків

Відносно новий гібрид вітчизняної селекції, спеціально розроблений для вирощування в регіонах Середньої смуги і Підмосков’я.

Дерево зимостійке, володіє хорошим імунітетом до парші та вірусних інфекцій.

Яблучка невеликого розміру (120-150 г), зеленого кольору, з червоним рум’янцем. Добре зберігаються протягом 4-х місяців, їх успішно перевозять на далекі відстані.

Макінтош

Осінній гібрид Макінтош або Мекінтош був виведений канадськими селекціонерами. У Росії відомий більше під назвою — Хорошевка осіння, осіннє Чудове або осіннє Червонобоке.

Дерево виростає до 3-4 м. Яблуко середнього розміру — вага варіюється від 120 до 150 р. Основний колір — світло-зелений, поверхневий — кольору бордо. Плоди тонкошкірі, гладкі з легким восковим нальотом, містять світло-жовту підшкірну цятку.

Плодючість: близько 30 кг з одного дерева при вирощуванні в приватному садівництві. В умовах промислового вирощування — до 400 кг.

Яблука пізні — з’являються на 7-му році життя.

Перлина Києва

Рослина української селекції є одним з найкращих досягнень і володіє декількома унікальними якостями:

  • високий імунітет проти парші;
  • раннє плодоношення — на 3-й рік вирощування;
  • плодоносить щороку, незалежно від кліматичних умов;
  • високі товарні і смакові якості (яблучка бордового кольору).
  • вага плоду 170-200 г;
  • знімання врожаю проводиться в середині вересня;
  • використовується для вирощування як у приватному, так і промисловому садівництві.

Сябрина

Це рослина, отримане білоруськими селекціонерами, адаптоване під кліматичні умови Білорусі, Середньої смуги і Підмосков’я.

Дерево до 4 м висоти, що значно полегшує догляд за ним, характеризується стабільною і високою плодючістю, раннеспелостью (дарує плоди на 3-й рік вирощування).

Яблучка жовтого кольору з яскраво-вираженим малиновим рум’янцем на боці. Вага середній — 150 -170 р. Зберігаються до початку березня. Знімання проводиться у вересні.

Имрус

За основу для виведення нового гібрида був взятий сорт Антонівка, тому дерево володіє хорошою стійкістю до лютих зим, тривалим терміном зберігання і відмінною транспортабельністю.

Рослина компактного розміру (висотою до 4 м), практично не уражається вірусними і грибковими інфекціями, що підходить для вирощування в усіх регіонах нашої країни.

Дає стабільні і щорічні врожаї. Яблуко зеленого кольору, в білу цятку. Знімання проводиться в кінці вересня. Зберігаються протягом 5-6 місяців в прохолодних умовах.

Секрети успішного вирощування

За яблунями необхідно добре доглядати

  • Для посадки краще використовувати здорові однорічні або дворічні саджанці з міцним корінням і надземною частиною.
  • При посадці важливо дотримуватися термінів — для регіонів Середньої смуги рекомендується весняна посадка (в кінці квітня або на початку травня), для південної зони кращою буде осіння висадка (на початку-середині вересня).
  • Садити дерева потрібно на суглинному землі, добре удобреному органічними і мінеральними підгодівлями, на сонячному місці, де нема застою води.
  • В процесі догляду саджанці слід часто поливати, мульчувати, підживлювати азотними, і фосфорно-калійними препаратами, а також забезпечити хороше укриття на зиму.
  • Регулярна обрізка необхідна для правильного формування крони і в цілях захисту від пошкодження хворобами і паразитами.
  • Для профілактики дерева слід обробляти мідьвмісними препаратами (мідним купоросом чи бордоською сумішшю) навесні і восени, щоб уникнути появу хвороб і шкідників.

Відгуки садівників

Завдяки сучасній селекції на вибір садівникам представлено велике різноманіття зимових сортів яблунь, які сьогодні вирощують по всій території Росії. Ці плодові культури отримали велику популярність завдяки кільком якостями:

  • добрій зимостійкості;
  • високого імунітету проти хвороб і шкідників;
  • стабільної та високої врожайності.

Займаючись вирощуванням зимових яблунь, важливо дотримуватися всіх правил агротехніки та догляду, щоб отримати здоровий і урожайний сад.

Найкращі зимові сорти яблук: 28 найменувань з описами та фото

І допоможуть у вирішенні цієї проблеми зимові сорти яблук. Пізні яблука повільно дозрівають і наливаються, накопичуючи вітаміни, а в період дозрівання збільшується частка ароматичних речовин, тому вони набагато корисніші і смачніші за скоростиглие яблука.

Щоб цілий рік насолоджуватися свіжими яблуками, необхідно підібрати сорти яблук для саду і виділити достатню площу, щоб вирощувати хороші зимові сорти, які також відрізняються і смаком, і термінами зберігання.

Увага! Найкращий смак та аромат зимові яблука набувають у процесі зберігання: після двох тижнів до місяця та більше.

Їх можна поділити на три групи:

  • Ранньозимові – до лютого;
  • Зимові – до квітня;
  • Пізньозимові – зимові сорти з тривалим терміном зберігання плодів.

Пропонуємо до вашої уваги найкращі зимові сорти для тривалого зберігання.

Чим хороші пізні сорти яблуні?

Головна відмінна риса пізніх яблук – підвищена лежкість . Вони чудово зберігаються до весни (деякі сорти зберігаються до літа) і при цьому не втрачають первозданний смак та аромат. Знімають їх зазвичай наприкінці вересня – на початку жовтня у фазі знімної зрілості. У плодах у цей час міститься багато протопектину та крохмалю . Під час дозрівання в них збільшується частка барвників та ароматичних речовин.

Цілком готовими до вживання пізні яблука стають за кілька місяців. Термін їх зберігання, залежно від сорту та умов довкілля, становить від 4 до 8 місяців.

Переваги яблук пізніх сортів:

  • тривалі терміни зберігання;
  • яблука дозрівають і набувають стійкого смаку і аромату;
  • щільна консистенція та міцна шкірка;
  • гарна транспортабельність;
  • придатність до будь-якого виду переробки.

Пізні сорти яблук також диференціюються за термінами зберігання:

  • ранньозимові (Антонівка звичайна, Переможець, Пепін шафранний, Пармен зимовий золотий, Уелсі) – зберігаються до січня-лютого;
  • зимові (Аніс червоний, Аніс сірий, Антонівка десертна, Апорт, Кортланд, Лобо, Мирне, Ранет бергамотний, Північний синап, Сінап Орловський) – зберігаються до березня-квітня;
  • пізньозимові (Мантуанське, Сари синап, Ренет Орлеанський, Ренет шампанський, Північний синап та ін) – зберігаються до травня-червня.

Основна відмінність зимових сортів яблук від літніх полягає в тому, що їх небажано вживати відразу ж – вони повинні полежати мінімум місяць.

Короткі описи, характеристики та фото популярних різновидів

«Айдаред» Яблуня сильноросла, самобезплідна; плодоношення щорічне. Зимостійкість висока, стійкість до грибкових захворювань середня. За оптимальних умов зберігання плоди не втрачають споживчих властивостей протягом півроку (до квітня-травня).

«Айдаред» рекомендований до вирощування у Північно-Західному (по Калінінградській області), Північно-Кавказькому та Нижньоволзькому регіонах.

«Алеся» Дерево невелике, сила зростання крони відносно слабка, що полегшує догляд та збирання врожаю. Стійкість до вимерзання та грибкових захворювань висока, до посухи – середня. Плодоношення щорічне. Яблука не втрачають споживчих властивостей до кінця травня.

«Алеся» – один із найперспективніших сортів білоруської селекції

«Антей» Середньорослий, частково самоплідний. Плодоношення щорічне. Стійкість до морозів (за умов ) висока, до грибкових захворювань – середня. Яблука можна зберігати протягом 6-7 місяців (до кінця травня).

«Антей» виведений білоруськими фахівцями, внесений до Держреєстру по Північно-Західному та Центральному регіонам

«Антонівка звичайна» Яблуня сильноросла, самобезплідна, дуже врожайна. Плодоношення характеризується періодичністю (врожайні роки чергуються з неврожайними). Зимостійкість висока, стійкість до грибкових захворювань – середня. При правильному зберіганні яблука зберігають споживчі властивості остаточно грудня. Сорт цінується за унікальний кисло-солодкий смак плодів, який, на думку любителів, не має аналогів.

Знаменитий «Антонівка» – старовинний, широко поширений різновид культури

“Башкирське зимове” Дерево середньоросле, самобезплідне. Стійко до парші, вимерзання та посухи. Плодоношення щорічне, рясна. Термін зберігання яблук понад 220 днів (до кінця травня).

«Башкирське зимове» обробляють у лісостеповій та степовій зоні садівництва Башкортостану; районовано у Татарстані, Ульянівській, Оренбурзькій та Самарській областях

“Беркутівське” Середньої сили зростання, самобезплідне, дуже врожайне. Стійкість до посухи та вимерзання – висока, до парші – середня. У сире літо може уражатися борошнистою росою. Плодоношення щорічне. Плоди зберігаються до квітня.

«Беркутівське» рекомендується для вирощування у Нижньоволзькому регіоні

«Богатир» Високорослий, урожайний, самобезплідний. Плодоношення щорічне. Зимостійкість та стійкість до грибкових захворювань – середні. Яблука зберігають споживчі властивості до середини квітня – на початку травня.

«Богатир» виведено фахівцями Всеукраїнського НДІ генетики та селекції плодових рослин ім. І. В. Мічуріна

«Братчуд» («Брат Чудного ») Яблуня карликова (належить до групи «природних карликів Мазуніна»), зимостійка, несамоплідна. Стійкість до грибкових захворювань середня. Плодоношення щорічне. Термін зберігання яблук – до кінця грудня.

Висота дерев на насіннєвих підщепах до 2,7 м, на клонових (вегетативно розмножуваних) – до 1,5-2,0 м

“Валюта” Дерево низькоросле, з колоноподібною кроною. Стійкість до вимерзання висока, посуха – середня. Є генетично обумовлена ​​несприйнятливість до парші. Частково самоплідно; плодоношення щорічне. Яблука зберігаються до середини лютого.

Колонноподібна «Валюта» включена до Держреєстру у 2004 році, рекомендована для Центрального регіону

«Вишнева» Середньоросла, відрізняється рясним, щорічним плодоношенням. Самобезплідна, середньостійка до несприятливих умов вирощування та хвороб. Термін споживання плодів – до середини лютого.

«Вишнева» дуже популярна в Середній смузі України, районована в Центральному Чорнозем’ї та Нижньому Поволжі

«Глостер» Високорослий, урожайний, частково самоплідний. Плодоношення строго періодичне. Зимостійкість помірна (найкраще підходить для південних регіонів). Стійкість до плодової гнилі та борошнистої роси висока, до парші – середня. Яблука великі, дуже смачні. Зберігаються до квітня.

«Глостер» – один із найпопулярніших у Європі комерційних сортів німецької селекції

“Голден Делішес” Дерево середньоросле, самобезплідне. Плодоношення щорічне, рясна. Стійкість до несприятливих умов вирощування та грибкових захворювань – нижча за середню. Плоди зберігають споживчі властивості до квітня, але до кінця терміну зберігання схильні до в’янення.

«Голден делішес» в Україні також відомий як яблуко-груша «Золоте чудове»

«Зірочка» Сильноросла, стійка до парші. Зимостійкість середня, проте після підмерзання рослина швидко відновлюється. Сорт самобезплідний. Плодоношення щорічне. Яблука можуть зберігатись до березня.

“Зірочка” широко поширена в багатьох областях Середньої смуги України, в Держреєстрі з 1972 року

«Дивовижне» Яблуня середньоросла, самобезплідна. Стійка до грибкових захворювань. Зимостійкість середня. Плодоношення щорічне, дуже рясна. Плоди зберігаються до березня – квітня.

Сорт відомий також під назвою «Росошанське смачне», поширений у південних областях Центрального Чорнозем’я, Ростовської області, на Північному Кавказі

“Імант” Середньорослий, зимостійкий, імунний до парші. Частково самоплідний, плодоношення щорічне. Плоди яскраві, великі. Зберігаються до травня – червня.

«Імант» внесено до реєстрів Білорусі (рекомендовано для всіх областей) та України (для Центрального регіону)

“Імрус” Дерево середньоросле, з компактною кроною. Зимостійкість висока, є генетично обумовлений імунітет до парші. Яблуня частково самоплідна. Плодоношення щорічне, рясна. Плоди зберігають свіжість до кінця лютого.

«Імрус» – створений на основі «Антонівки» фахівцями ВНДІСВК

«Казанищенське» Середньоросла, частково самоплідна, високоврожайна. Плодоношення щорічне. Зимостійкість та стійкість до грибкових захворювань вища за середню. Яблука дуже великі, із високими смаковими якостями. Термін зберігання – до середини травня. Характеризується досить тривалим періодом вегетації, у північних регіонах плоди можуть визрівати.

«Казанищенське» вважається найкращим пізньозимовим селекційним сортом яблуні Дагестанської СОС плодових культур

“Кандиль орловський” Середньорослий, стійкий до вимерзання, має імунітет до парші. Дерево частково самоплідне, плодоношення щорічне, високі врожаї. Яблука зберігаються до середини лютого.

«Кандиль орловський» (селекції ВНДІСВК) рекомендований для вирощування в Центральному Чорнозем’ї та на Північному Кавказі

«Кубань спур» Низькорослий сорт із компактною кроною. Стійкість до вимерзання та посух в умовах півдня України висока. Потребує захисту від грибкових захворювань. Самобезплідний, плодоношення щорічне. Врожайність дуже висока. Плоди зберігають споживчі властивості до березня.

Сорт інтенсивного типу, створений Північно-Кавказьким зональним НДІ садівництва та виноградарства, популярний у південних областях України та Україні

“Лігол” Середньорослий, великоплідний, високоврожайний. Стійкість до несприятливих умов вирощування та грибкових захворювань висока. Самобезплідний, плодоношення у дорослих дерев періодичне. Плоди дуже великі, мають високі смакові якості. У холодному сховищі можуть лежати до березня.

«Лігол» польського походження, внесений до Держреєстру у 2021 році як допущений до вирощування у Центрально-Чорноземному регіоні

«Лобо» Дерево середньоросле, безплідне. Зимостійкість висока, стійкість до грибкових захворювань низька. Плодоношення дуже рясна, щорічна. Плоди великі, придатні для споживання відразу після знімання. Зберігаються до лютого.

Лобо – сорт канадського походження, нащадок легендарного Мекінтоша

«Київське пізніше» Сильноросла, самобезплідна. Урожаї рясні, але плодоношення періодичне. Стійкість до вимерзання та парші висока. Плоди великі, можуть лежати до кінця травня.

“Київське пізніше” виведено в МДУ ім. М. В. Ломоносова, у Держреєстрі з 2001 року

«Німфа» Середньорослий сорт, стійкий до борошнистої роси та парші. Зимостійкість середня. Самобезплідний. Плодоношення регулярне, урожаї дуже високі. Плоди великі. Зберігаються до травня – червня.

“Німфа” – пізньозимова яблуня, вважається дуже перспективною для інтенсивних садів короткого циклу в південних областях України

«Орлик» Яблуня середньоросла, самобезплідна. Стійкість до вимерзання та парші середня. Плодоношення періодичне, рясна. Плоди можна вживати відразу після знімання. Урожай зберігається до середини лютого.

«Орлик» рекомендується до обробітку у північно-західних та центральних областях України

«Останкіно» Природний напівкарлик із колоноподібною кроною. Зимостійкий, високостійкий до парші. Може сильно уражатися борошнистою росою. Самоплідний, плодоношення щорічне. Яблука середні та великі, зберігаються до середини лютого.

«Останкіно» – один із сортів В. В. Кічини (ВСТІСП), за зимостійкістю не поступається «Мельбі»

«Пепін шафранний» Середньорослий, самоплідний. Зимостійкість та стійкість до хвороб середні. Плодоношення щорічне, дуже рясна. Плоди середнього розміру, смачні, запашні. Можуть зберігатись до березня.

“Пепін шафранний” створений І. В. Мічуріним на початку 20 століття, поширений практично на всій території України

“Персикове” Дерево спурового типу, середньоросле. Стійкість до грибкових захворювань та несприятливих умов вирощування (у південних регіонах) висока. Сорт самобезплідний. Плодоношення дуже рясна, регулярна. Яблука великі, зберігаються до травня – червня.

«Персикове» створено селекціонерами Північно-Кавказького зонального НДІ садівництва та виноградарства

«Подарунок Графському» Високорослий, урожайний, стійкий до вимерзання та хвороб. Несамоплідний, плодоношення щорічне. Яблука дуже великі, високої споживчої якості. Тривалість зберігання – до квітня – травня.

«Подарунок Графському» користується популярністю у садівників центральних областей, зокрема

“Президент” Дерево середньоросле, з колоноподібною кроною. Самоплідне, плодоношення регулярне. Стійкість до вимерзання та хвороб середня. Яблука великі, зберігають споживчі властивості остаточно грудня.

«Президент» – один із перших вітчизняних колоноподібних сортів селекції ВСТІСП

“Ред Делішес” Середньорослий, високоврожайний сорт. Стійкість до вимерзання та посух середня (краще підходить для вирощування в південних регіонах). Досить активно уражається паршею. Самоплідність часткова, потрібні сусіди-запилювачі. При інтенсивній агротехніці плодоношення регулярне. Плоди великі, гарні. Споживчої стиглості досягають до середини грудня, зберігаються до квітня.

«Ред Делішес» має американське походження, входить до лідерів світового яблучного ринку

«Рене Симиренка» Дерево сильноросле, самобезплідне. Урожаї, в середньому, високі (спостерігаються коливання з року в рік). Сильно уражається грибковими захворюваннями (потрібний захист). Схильно до вимерзання, але швидко відновлюється. Стійко до спеки та посухи. Великі зелені яблука можуть долежати до червня.

«Симиренко» – старовинний сорт, чудово знайомий усім садівникам України та пострадянських країн.

«Різдвяне» Яблуня середньоросла, високоврожайна, зимостійка. Має імунітет до парші. Частково самоплідний. Плодоношення щорічне. Термін зберігання плодів – до кінця січня.

«Різдвяне» – представниця нового покоління вітчизняної селекції (ВНДІСВК)

«Північний синап» Дерево сильноросле, зимостійке. Стійкість до грибкових захворювань та посухи середня. Урожайність висока, плодоношення періодичне. Частково самоплідно. Яблука великі, гарні, дуже смачні. У холодному сховищі лежать до травня.

«Північний синап» культивується у багатьох українських регіонах, внесений до Держреєстру 1959 року

«Синап орловський» Яблуня високоросла, самобезплідна. Плодоношення регулярне, урожаї високі. Стійкість до посухи та грибкових захворювань середня, до вимерзання – висока. Плоди зберігають споживчі властивості до травня.

“Синап орловський” виведений на основі “Північного синапу” фахівцями Всеукраїнського НДІ садівництва ім. І. В. Мічуріна

“Соколівське” Низькорослий сорт (з групи природних карликів Мазуніна). Самобезплідний, плодоношення періодичне. Зимостійкість та стійкість до хвороб високі. Термін зберігання яблук – до січня.

«Соколівське» навіть на насіннєвих підщепах не перевищує 1,5-2 м у висоту, має плоско-горизонтальну крону

“Сонечко” Дерево низькоросле, з кроною округлої форми. Має високу зимостійкість та генетично обумовлений імунітет до парші. Сорт самобезплідний, плодоношення щорічне. Плоди великі, зберігаються до грудня.

«Сонечко» селекції ВНДІСК рекомендується до вирощування в центральних областях України

«Спартан» Середньорослий, стійкий до грибкових хвороб. Зимостійкість середня. Дерево самоплідне, плодоношення без різкої періодичності, високі врожаї. Яблука середнього розміру, вирівняні, з яскравим червоним рум’янцем, дуже солодкі. Можуть зберігатись до квітня.

“Спартан” виведений канадськими селекціонерами в 1926 р., внесений до Держреєстру з 1988 р.

«Насолода» Середньоросла яблуня, зимостійка і посухостійка. Паршею уражається слабо. Самобезплідна, висока врожайність, плодоношення щорічне. У холодному сховищі плоди можуть лежати до травня.

«Услада» районована та рекомендована до вирощування у Північно-Західному та Центральному регіонах України

“Уелсі” Дерево середньоросле, частково самоплідне. Має середню зимостійкість, високу стійкість до борошнистої роси, генетично обумовлений імунітет до парші. Висока врожайність, без різкої періодичності. Плоди зберігаються до січня.

«Уелсі» – один з найвідоміших і найпоширеніших раннезимних сортів із плодами десертного смаку

«Флоріна» Середньоросла яблуня, призначена для вирощування у південних регіонах. Стійкість до вимерзання слабка. Є імунітет до парші і дуже низька сприйнятливість до борошнистої роси. Дерево добре переносить спеку та посуху. Частково самоплідне, плодоношення періодичне. Яблука цінуються за відмінні смакові якості та дуже високу лежкість (можуть зберігатися до червня).

«Флоріна» французького походження, включена до Держреєстрів України та України

«Фуджі» Дерево високоросле. Стійкість до спеки та посухи висока, до вимерзання та парші середня. Сильно страждає від борошнистої роси. Самобезплідно, плодоношення періодичне. Плоди великі, зберігаються до травня.

“Фуджі” – знаменитий японський сорт, популярний у всьому світі і має безліч клонових різновидів

«Хані Крісп» Середньоросла яблуня, зимостійка, високостійка до борошнистої роси та парші. Самобезплідна, плодоношення регулярне, високі врожаї. Яблука дуже великі, зберігають свіжість до травня.

«Хані Крісп» вирощується у промислових масштабах у США та Канаді, до Держреєстру включена у 2021 році

“Чемпіон” Дерево помірного зростання. Має імунітет до парші, майже не уражається борошнистою росою. Стійкість до несприятливих умов слабка. Сорт частково самоплідний. Плодоношення періодичне, рясна. Плоди досягають споживчої стиглості до листопада і можуть зберігатися до травня.

Чеський «Чемпіон» популярний у багатьох країнах Європи та колишнього Союзу

Парша
Симптоми:

Починається все з оливково-бурих плям на листі, сильно уражене листя опадає.

Далі плоди покриваються великими темно-сірими плямами, які згодом тріскають.

Профілактика:

Навесні до розкриття нирок обприскують бордоской рідиною 3%, а після розпускання листя застосувати бордоську рідину 1%.

Лікування:

Фітолавін, Гамаїр, Хорус або Фітоспорін-М

Борошниста роса
Симптоми:

Листя фрагментарно покривається білим, матовим, борошнистим нальотом, після чого цей наліт темніє, а листя згортається та опадає.

Профілактика:

У міжсезоння яблуня обприскується Бордоською рідиною 1%.

Лікування:

Допомагають медомісткі препарати ХОМ або Оксихом, також застосовують Топаз або Скор.

Зелена яблучна попелиця
Симптоми:

Дрібні зелені паразити, що харчуються соком яблуневого листя та пагонів. При розростанні колонії листя згортається, а пагони деформуються і припиняють рости.

Профілактика:

Обробити яблуню до початку руху соку, провесною, препаратом 30 плюс, обробка виконується 1 раз на 3 роки.

Лікування:

Виганяють попелицю Іскрою, Інта-Віром або Фуфаноном. На ранній стадії допомагає відвар горіха або деревію з доданим до нього господарським милом.

Антей

Пізній сорт яблук, одержаний білоруськими селекціонерами. Має підвищену морозостійкість і відмінно переносить навіть найсуворіші зими. Плоди соковиті та солодкі, довго не втрачають свій аромат. У міру дозрівання змінюють забарвлення із зеленим на яскраво-червоне і бордове. На них часто присутній восковий наліт, що надає сизого відтінку. Споживча зрілість плодів настає через 2 місяці після знімання. Їх можна вживати як у свіжому вигляді, так і заготовлювати про запас.

Вступ у плодоношенняВисота дерева (м)Маса плоду (г)Збір врожаюТермін зберігання (днів)
на 2-3 рік2-2,5180-200Друга половина вересня – початок жовтня200-240

Як зберігати зимові сорти яблук?

Перед збиранням на зберігання плоди завжди проходять підготовку та попередній відбір. Найзручнішою для укладання вважається дерев’яна тара. Перед розподілом яблука відбираються за:

  • розміром;
  • термін зберігання;
  • наявності дефектів;
  • присутності плодоніжки.

Фахівці не рекомендують надовго залишати зірвані плоди на свіжому повітрі.

Тривале зберігання яблук досягається за нормальної температури 2–5 градусів. Велике значення має вологість – 85-90%. Якщо її показник буде низьким, плоди швидко скривляться і зав’януть. Приміщення, в якому планується зберігати яблука, має бути попередньо обробленим та очищеним, у ньому не повинні зберігатися інші фруктові та овочеві культури.

Богатир

Сорт, який плодоносить практично у будь-якій кліматичній зоні. Створювався як пізньозимовий, плоди дуже тверді та міцні, за добрих умов можуть пролежати до кінця травня. Вони мають приємний кисло-солодкий смак. Аж до знімання колір плодів залишається світло-зеленим, під час лежання вони жовтіють, а іноді покриваються червоним рум’янцем. До переваг сорту можна віднести раннє плодоношення, стійкість до парші, відмінний товарний вид плодів, транспортабельність, відмінний смак та стабільно високий урожай.

Вступ у плодоношенняВисота дерева (м)Маса плоду (г)Збір врожаюТермін зберігання (днів)
на 5-6 рік2-3150-190Кінець вересня150-180

Найкращі зимостійкі яблуні

Більшість зимових яблунь і зацвітають пізно, тому важливо, щоб вони були стійкими до заморозків. Та й холодні зими можуть суттєво знизити показники врожайності. Тому особливо цінуються садівниками зимостійкі сорти, які можна вирощувати у будь-яких регіонах.

Серед зимових видів яблук з високою зимостійкістю варто відзначити такі :

  • Лобо з червоними соковитими плодами;
  • Чемпіон зі смугастими червоними фруктами із солодко-кислою соковитою м’якоттю;
  • зимову ранетку з дрібними кислими яблучками;
  • ранньозимовий Уелсі, розмальований широкими червоними смугами;
  • Антей із кисло-солодкими зеленими плодами, покритими червоним розпливчастим рум’янцем;
  • Ауксис із бордовими яблуками;
  • Коричне нове зі смугастими кисло-солодкими плодами;
  • Башкирський красень з твердими і трохи гіркуватими яблуками.

Джонатан

Цей пізньозимовий американський сорт має й інші назви: Зимове червоне, Хорошавка зимова, Осламівська. Дерева середньорослі, хороший урожай дають тільки на родючому, досить вологому ґрунті. Сорт порівняно стійкий до борошнистої роси та парші. Плоди мають відмінний смак. До кінця дозрівання червоний рум’янець покриває майже всю їхню поверхню.

Вступ у плодоношенняВисота дерева (м)Маса плоду (г)Збір врожаюТермін зберігання (днів)
На 4-5 рік2,5-3110-150Середина вересня150-180

Класифікація за терміном зберігання

Ботаніки розрізняють існуючі гібриди зимових яблук за тривалістю зберігання:

  1. Ранньозимові. Дотягують до завершення холодів. Представниками раннезимних різновидів є Аеліта, Уелcі, Переможець, Антонівка звичайна, Лобо, Макінтош та ін.
  2. Середньозимові. Дозрівають трохи згодом, зате лежать до середини весни. До таких відносять сорти Апорт, Орлик, Антонівка десертна, Сінап Орловський, Білоруське солодке.
  3. Пізньозимові. Найстійкіші, що чудово зберігаються до першого літнього місяця. Представники категорії: Алеся, Антей, Північний Синап, Київське червоне, Золотий ранет, Північний синап.

Лобо

Дочірній сорт Макінтоша, який успадкував від нього найкращі смакові якості та насичений червоний колір. Врожайність сорту вища за середню. Плодоносить щороку, у своїй кількість яблук постійно зростає. Має гарну зимостійкість і стійкість до посухи. Імунітет до захворювань середній.

Вступ у плодоношенняВисота дерева (м)Маса плоду (г)Збір врожаюТермін зберігання (днів)
На 4-5 рік3-4100-180З 25 вересня по 5 жовтня150-180

Дарунок

Перспективний сорт, що має підвищену стійкість до ураження грибком.

Висота дерева – більше 3-4 м, розлогі гілки утворюють кулясту крону діаметром до 6 м. Дерева здатні пережити морози до -30 ° С і тривалу посуху.

Вага яблука – близько 200-220 г, форма асиметрична, на поверхні є ледь видимі реберця. Шкірка червона з жирним нальотом, м’якуш зеленувато-білий. Смак плодів насичений.

Початок появи плодів – третього року. Період збирання врожаю – кінець вересня. Врожайність – 50-70 тонн із 1 га.

Макінтош

Унікальний канадський сорт, який, як вважається, був виведений з однієї-єдиної яблуні, що вціліла в саду. Основне забарвлення плодів білувато-жовте або зелене, покривне забарвлення представлене у вигляді фіолетових або темно-червоних смуг. Плоди дозрівають через 2-3 тижні після збирання. Іноді після тривалого зберігання яблука використовують для заготівлі про запас, але основне їх призначення – вживання у свіжому вигляді. Смак у міру солодкий та насичений. Зимостійкість середня, стійкість до парші невисока.

Вступ у плодоношенняВисота дерева (м)Маса плоду (г)Збір врожаюТермін зберігання (днів)
6-7 роківДо 4150-180Друга половина вересня – початок жовтня150-180

Фото

На фото представлені яблуні зимових сортових різновидів – Антонівка, Апорт, Беркутівське.

Сорт Антонівка :

Сорт Апорт :

Сорт Беркутівські :

Зверніть увагу, на нашому сайті є матеріали присвячені й іншим сортам – літнім та осіннім. Наприклад сортам Мельба, Грушівка, Антонівка, Беркутівське, Апорт.

Ред делішес

Дерево середньоросле, у молодому віці крона має вигляд перевернутої піраміди, а потім стає округлим або широкоокруглим. Плоди в міру дозрівання набувають яскраво-червоного насиченого кольору. На смак солодкі із легким присмаком заліза. Вони добре зберігаються та переносять транспортування. Єдиний недолік – часте пошкодження гіркої плямистістю при зберіганні.

Вступ у плодоношенняВисота дерева (м)Маса плоду (г)Збір врожаюТермін зберігання (днів)
на 3-4 рік3-4200-250Кінець вересня180-210

Веселіна

Цей сорт поширений у середній та західній частині України. Висота дерев сягає 5 м, крона кругла. Стійкість до холодів висока – до -35 ° С, спеку також дерево переносить добре.

Звичайна вага плодів – 140-160 г, форма округло-конічна. Шкірка зелено-жовта з червоним рум’янцем та незначним фіолетовим відтінком, є сірі дрібні плями. М’якуш білий, а біля шкіри рожевий, середньої щільності, з ніжним запахом. Смак кисло-солодкий, текстура дрібнозерниста.

Врожайність – 18 т. із 1 га. Зберігаються яблука у прохолодному сухому місці до кінця зими.

Ренет Симиренко

Точне походження цього зимового сорту зі змішаним типом плодоношення невідоме. Дерева зазвичай виростають вище за середні розміри і стійкі до посухи і сильних вітрів. Плоди бувають середніми та великими за розмірами. Їх основне забарвлення світле або яскраво-зелене. Відмітна ознака сорту (а не хвороба) – бородавчасті утворення діаметром 7 мм із ржавістю на поверхні. Їхня кількість може досягати 2-3 на одному плоді. М’якуш білого кольору, ніжний і соковитий, з винно-солодким пряним присмаком. Вживають плоди переважно у свіжому вигляді.

Вступ у плодоношенняВисота дерева (м)Маса плоду (г)Збір врожаюТермін зберігання (днів)
На 4-5 рікДо 6-7140-170Кінець вересня – початок жовтня230-250

Особливості та переваги

Через те, що клімат України не дозволяє вирощувати фрукти цілий рік, відмінне рішення – зимові сорти яблунь. Їх переваги:

  • Пізні яблука довго дозрівають і накопичують вітаміни, тому вважаються набагато кориснішими, ніж скоростиглі.
  • Як правило, основні сорти таких рослин є морозостійкими. Це дає змогу збирати врожай навіть після холодних зим.
  • Довге зберігання – основна властивість яблук зимових видів. Деякі сорти не псуються до середини липня.

Білоруське солодке

Виведений у 2000 р., пройшов реєстрацію в РБ у 2005, а в у 2006 р.

Висота дерева – близько 3-3,5 м, крона до 2,5 м у діаметрі. Яблуні цього сорту мають високу стійкість до заморозків до -36°С.

Плоди круглі, великі – по 155-180 г. Шкірка зеленувато-жовта, слизька, з розрядженою почервонінням по всій поверхні. М’якуш бліда, крупнозерниста, ніжна, солодкувата.

Перше плодоношення – на другий рік. Урожай – 35-40 кг із дерева, плоди добре зберігаються протягом півроку.

Літні сорти

Літні сорти яблунь призначені в основному для вживання у свіжому вигляді. Такі різновиди плодоносять протягом усього літа, і садівники з нетерпінням чекають дозрівання плодів, щоб поласувати смачними, соковитими фруктами.

Білий налив

У сорту Білий налив давня історія. Його поява пов’язують із народною селекцією. Вважається, що сорт з’явився у країнах Балтії та незабаром поширився по всій Європі. Деякі прихильники переконані, що це старовинний український сорт.

Дерева середнього розміру, що рідко перевищують 4-5 м. Крона пірамідальна, згодом стає округлою. Кора шорстка, світло-сірого відтінку. Листя середнє, форма еліптична. Плоди молодої яблуні досягають 120-150 г у вазі, яблука дорослих рослин важать близько 60 г. Форма у яблук округла, шкірка зелена, з часом набуває білого відтінку. Шкірка тонка, м’якоть ніжна.

Перші плоди з’являються через 5-6 років після посадки саджанця. Середня врожайність із молодого дерева становить близько 200 кг. Збирання врожаю припадає на початок серпня. Після посадки саджанця важливо забезпечити йому постійну вологу.

Папірування

Це ранньорічний сорт яблуні, отриманий внаслідок природного запилення. Вважається, що батьківщиною є Прибалтика, де сорт з’явився на початку 19 століття.

Висота яблунь сягає середніх розмірів. Молоді рослини мають широку, пірамідальну крону, яка в міру дорослішання дерева стає округлою. Кора сірого відтінку. Пагони подовжені. Листя сіро-зеленого кольору, трохи плескаті, плоскі.

Плоди мають середні розміри, важать від 80 до 100 г, іноді до 180 г. Яблука трохи уплощенной форми, округло-конічні. Поверхня ребриста, шкірка бліда, зеленувато-жовта, рум’янець відсутня. Шкірка ніжна, тонка, соковита м’якоть, ароматна.

Плоди дозрівають рано: у регіонах, розташованих у середній смузі України, яблука з’являються на початку-середині серпня, у південних регіонах – наприкінці липня. Після знімання плоди можуть зберігатися не більше 2-3 тижнів у прохолодному приміщенні.

Цукеркове

Сорт був виведений у 40-х роках минулого століття у місті Мічурінську. При схрещуванні використовували два сорти – Коробівка та Папірівка. У всьому світі практично немає аналогічних сортів.

Рослина потужна, висока, росте швидко. Вже у трирічному віці дерево сягає до 3 метрів заввишки. У молодому віці крона вузька, у міру старіння стає розлогою, широкопірамідальною. Листя середнє і велике, темно-зеленого відтінку. Плоди округлі, невеликі, їх вага не перевищує 100-150 г. Шкірка темно-рожевого кольору з червоним відтінком, багато білих підшкірних точок. М’якуш кремовий, соковитий, смак медово-цукерковий.

Плоди після збирання зберігаються 3-4 тижні у прохолодному місці. Врожайність сорту гарна, щорічна. З дерева віком 6-9 років знімають близько 50 кг яблук. У перші кілька років догляд за саджанцем полягає у регулярному поливанні.

Грушівка Київська

Сорт Грушівка є різновидом яблунь, що виникла шляхом природної селекції. Цьому сорту понад двісті років. В 1797 яблуню докладно описав знаменитий учений Болотов А. Т. у науковій праці.

Дерева розлогі, високі, їх висота досягає до 7 м. Плодоношення при хорошому догляді триває близько 60 років. Доросле дерево характеризується кулястою формою крони, у молодої рослини вона конусоподібна. Кора жовто-жовтогарячого відтінку. Плоди невеликі, важать близько 70 г, рідко трапляються більш важкі екземпляри – 100-120 г. Шкірка ребриста, тонка, жовтого або зеленого кольору. М’якуш соковитий, білий, смак кисло-солодкий, запах приємний.

Плодоношення посідає 5 рік після посадки. Після дозрівання плоди зберігаються трохи більше 3-4 тижнів. Збирають урожай вже на початку серпня, рідше наприкінці липня. За сезон із одного дорослого дерева збирають від 100 до 200 кг яблук.

Мантет

Вважається, що батьківщиною цього сорту є Канада. Його вдалося отримати за допомогою вільного запилення Грушівки Київської. Але деякі садівники переконані, що сорт – український.

Рослина виростає у висоту не більше 4,5 м. Має округлу або овальну крону незагущену. Листя велике, шкірясте, з глянсовою поверхнею, темно-зеленого відтінку. Листова пластина характеризується еліпсоподібною формою. Цвітіння посідає середину травня. Плоди невеликі, важать від 90 до 180 г. Форма яблук конічна, довгасто-округла. Шкірка міцна, тонка, гладка, жовто-зеленого або жовтого відтінку. М’якуш білий з легким рожевим відтінком, соковитий. Аромат не відчутний, смак солодкий із легкою кислинкою.

Перший урожай збирають до третього року після посадки. З молодої яблуні одержують 20-65 кг, з дорослої рослини – до 70 кг. Правильний догляд дозволить продовжити плодоношення дерева до 50 років. Дозрівання плодів посідає середину чи кінець липня-початок серпня. Термін зберігання становить трохи більше 2 тижнів.

За плодоношенням

За швидкістю плодоношення яблуневі види поділяються на скороплідні, середньоплідні та пізньоплодні. Ступінь скороплідності – це проміжок часу між моментом посадки дерева та першим урожаєм. Скороплідні яблуні починають плодоносити через 3-5 років, середньоплідні – на 6-8 рік, а пізньоплодні лише через 9-14 років.

Необхідно пам’ятати, що деякі сорти яблук приносять рясні врожаї лише раз на два роки.

Скороплідні

Скороплідні види починають давати врожай у 3-5 річному віці, деякі приносять перші плоди ще в розпліднику. Найкращими скороплідними яблунями вважаються:

  1. Бефорест . Перший урожай можна збирати на чотири роки. Зимовий сорт середньої морозостійкості, з лежкістю до півроку.
  2. Папірування . Яблуня починає плодоносити через 4 роки. Ранньолітній сорт із відмінними смаковими рисами, але малим терміном зберігання – лише 2 тижні.
  3. Старк Ерлієст . Дерево починає плодоносити на четвертому році. Ранньолітні яблука з насичено-рожевим рум’янцем та кисло-солодкою м’якоттю.

Середньоплідні

Найбільша частина яблуневих сортів вважаються середньоплідними. Дерева починають приносити перший урожай через 6-8 років. Яскравими представниками є:

  1. Апорт Олександр . Ранньозимовий вид з великими плодами (до 250 г). Яблука мають жовтий колір з великою кількістю червоних смуг та плям, а також винним кисло-солодким смаком та ароматом.
  2. Тамбовське . Осінні яблука ніжно-кремового відтінку з червоними боками та відмінним розсипом невеликих цяточок. Соковиті плоди, з солодким винним смаком.
  3. Кутузовець . Осінній вигляд кисло-солодких яблук. Плоди зеленого кольору з легким рум’янцем.

Пізньоплідні

У середньому перший урожай пізньоплодових яблунь настає на 9-11 році життя. Деякі сорти можуть починати плодоносити пізніше. Найбільш популярні представники:

  • Бабушкіне . Пізньозимові яблука зі схильністю до тривалого зберігання. Плоди зеленого або жовтого кольору, з вираженою ребристістю та яскравим смаком.
  • Штрейфлінг . Осінній сорт, плоди якого здатні зберігати свіжість до 3 місяців. Яблука великі, жовтого відтінку, з гармонійним кисло-солодким смаком.

Сорт яблук Штрейфлінг.

Спартан

Виведений у 1926 р. при схрещуванні сортів «Жовтий ньютаун» та «Макінтош».

Середня висота – 5-6 м, крона пишна. Зимостійкість слабка, переносимість посухи погана.

Плоди темно-бузкового кольору, вагою 150-170 г. М’якуш солодкуватий, хрумкий, ароматний.

Початок плодоношення при насіннєвому способі розмноження – на п’ятий рік, при вегетативному підщепі – на другий рік. Врожайність – до 100 кг із дерева, період збору – весь вересень.

Висновки

Яблука – одні з найпоширеніших фруктів у світі. Вони є джерелом вітамінів та корисних для організму речовин.

  1. Завдяки різноманітності видів завжди можна підібрати сорт, що відповідає заданим характеристикам.
  2. Плоди можуть відрізнятися за розміром, зовнішнім виглядом, забарвленням, смаковими якостями.
  3. Не всі види яблук можна вживати у свіжому вигляді. Деякі сорти допускають вживання лише після переробки.
  4. Перед посадкою дерев бажано врахувати спрямованість вирощування яблук. Існують сорти з відмінною врожайністю та високими товарними якостями продукції.

Читайте про особливості вирощування яблунь у статті.

За типом крони

За типом формування крони яблуні бувають розлогі (штамбові), колоноподібні, плакучі. Плакуча форма крони з гілками, що поникли, і високими естетичними властивостями характерна, в основному, декоративним деревам.

Розлогі

Розлога крона найчастіше зустрічається у звичайних садово-фруктових дерев. Гілки розташовуються у довільному, стихійному порядку. Популярні представники з такою формою крони:

  1. Обранка. Крона округла і широка, з гілками, що горизонтально ростуть. Вигляд має високі показники врожайності та зимостійкості. Кисло-солодкі яблука дозрівають наприкінці літа – на початку осені.
  2. Зеленка соковита. Сорт має відмінну стійкість до різних захворювань. Дерева починають плодоносити на 3-4 рік. Яблука з вираженою кислинкою дозрівають до осені.
  3. Бурштин. Яблуня плодоносить на сьомий рік невеликими кисло-солодкими плодами. Урожай дозріває на початку чи середині осені. У сезон дощів може вражатись паршою.

Сорт Зеленка соковита.

Колоноподібні

Колоноподібні яблуні мають компактну крону, що не вимагає формування. Такі яблуні мешкають приблизно 15-17 років. Поширені сорти:

  1. Джин. Яблуня виростає до 2 метрів у висоту і починає давати врожай на 2 рік після посадки. Осінні кисло-солодкі яблука відрізняються лежкістю – здатні зберігати свіжий вигляд до січня.
  2. Баргузин. Урожайна зимостійка яблуня виростає до 2 метрів і плодоносить на третій рік.
  3. Арбат. Дерево приносить перший урожай на другий рік, має хорошу зимостійкість і опір парші. Осінні кисло-солодкі яблука можуть зберігатися на початок наступного року.

Вербне

Цей сорт виведено схрещування сортів «Лавфам» та «Бабушкіне».

Висота яблуні – 5 м, крона кругла, гілки розташовані під кутом 70°С. Зимостійкість відносна приблизно до -25°С.

Вага плодів варіює від 170 до 290 г. Шкірка слизька, блискуча, зелено-жовта з червоним рум’янцем. М’якуш зеленуватий, дрібнозернистий, кисло-солодкий, соковитий.

Термін плодоношення на карликовій підщепі – на другий рік, на насіннєвому – на четвертий. Врожайність – 300 центнерів із 1 га.

Вирощування полуниці на Уралі: посадка у відкритий ґрунт та догляд

Обговорення: є 1 коментар

  1. Артур Павлович, Воронеж:
    10.03.2020 о 00:18Яблука для зимового зберігання закладаю в льох. Важливо, щоб вони були пошкодженими, інакше довго лежать. Та й треба періодично їх перебирати. Від сорту теж багато залежить, у нас практично до червня зберігалися Айдеред та Синап. Відповісти

За смаковими якостями

За даним критерієм виділяють солодкі , кислі та кисло-солодкі сорти.

Солодкі

Смакові характеристики яблук зумовлені рівнем вмісту цукру та фруктози у плодах. Чим вище ці показники, тим солодший фрукт. Найкращі представники солодких яблук:

  1. Джонатан. Високоурожайна яблуня середнього зросту та пізнім терміном дозрівання плодів. Має низьку зимостійкість і легко заражається борошнистою росою. Яблука жовто-зеленого кольору мають відмінний солодко-винний смак.
  2. Фуджі. Сильноросла яблуня осінньо-зимового терміну дозрівання. Великі яблука (до 250 г) мають хрумку м’якоть і солодкий смак, з ледь помітною кислинкою. Урожай може зберігатись до травня.
  3. Гала. Середньоросла яблуня пізньоосіннього (раннезимнього) дозрівання, приносить урожай з 6 років. Великі плоди (до 170 г) мають солодкий смак, що освіжає, і можуть зберігатися 2,5-6 міс.

Кислі

Пікантний кислий присмак плодам надає високого вмісту кислот за низького показника цукрів. Більшість кислих яблуневих видів характеризуються відмінною транспортабельністю і підходять виготовлення салатів, соусів чи аджики.

  1. Ґренні Сміт. Середньоросла дерево осінньо-зимового дозрівання починає приносити врожай на 6-7 рік. Яблука можуть зростати до 300 грамів і зберігатися до травня-червня. Має низьку зимостійкість і схильність до грибкових захворювань.
  2. Бойкен. Дерево із сильним зростанням пізньозимового плодоношення. Відрізняється морозо- та посухостійкістю, а також високою опірністю до парші та плодової гнилі.
  3. Пінк Леді. Сильноросле дерево пізнього дозрівання. Соковиті хрумкі плоди можуть виростати до 200 г. Характеризується середньою стійкістю до заморозків, але не хворіє на паршу і борошнисту росу.

Кисло-солодкі

Більшість яблуневих сортів мають збалансований, кисло-солодкий смак. Популярні представники:

  1. Червона Гірка. Низькоросла дерево літнього плодоношення, перший урожай на 4 рік. Дрібні яблука мають рожеву соковиту м’якоттю. Вид стійкий до парші та характеризується середньою зимостійкістю.
  2. Срібні копитці. Низьке або середньоросле дерево літнього дозрівання дає перший урожай на 3-4 рік. Яблука до 90 г мають характерне смугасте забарвлення.
  3. Мілтош. Високоросле дерево щороку плодоносить наприкінці вересня. Сорт стійкий до знижених температур та посухи.

Яблуня Срібне копитце.

Норіс

Виведений у Литві при схрещуванні сортів «Макінтош» та «Штрейфлінг».

Висота дерев до 5 м, крона кругла, загущена. Стійкість до заморозків середня, в період вологого літа є схильність до ураження паршою.

Плоди невеликі – по 100-130 г, жовтувато-зеленого забарвлення з червоними смужками. М’якуш біло-зелений, пружний, соковитий, солодкуватий з кислинкою.

Перше плодоношення – третій рік, обсяг врожаю середній. Яблука дозрівають у середині осені та зберігають свіжість до квітня.

Способи зберігання яблук узимку

Яблука в папері.

Відмінні відгуки отримав спосіб зберігання яблук, загорнутих у папері. Кожне яблуко слід акуратно обернути в папір (підходить папір для випічки і т.п.) і покласти в ящик шарами плодоніжкою вгору. Ящик вирушає до підвалу, холодильника тощо. В ідеалі яблукам необхідне окреме приміщення, тому вони зберігаються краще, ніж з овочами, коренеплодами, бульбами – особливо з картоплею.

Electraдача Учасниця FORUMHOUSE

Вкриті яблука в будинку, що не відпалюється, зберігалися краще, ніж у підвалі.

Деякі учасники нашого порталу зберігає яблука в оглядовій ямі гаража, з настанням морозу закривають їх, а коли мінус добирається і туди, переносять у підвал.

Перешаровані яблука

Якщо обсяги яблук близькі до промислових, і воландатися з кожним колись, можна укласти їх у ящик, пересипаючи кожен шар одним із сипучих матеріалів:

  • гречаним лушпинням,
  • тирсою,
  • мохом,
  • лушпинням цибулі,
  • стружкою (але тільки від листяної деревини).
  • сумішшю чистого, сухого піску з деревною золою.

sf400 Учасник FORUMHOUSE

Антонівку на зиму так зберігаємо шар сіна, шар яблук.

Яблука перешаровують так: на дно ящика насипають шар сипучого матеріалу, потім шар яблук і т.д., останній шар – сипучий матеріал. Усього в ящику має бути 2-3 шари яблук. Яблука при зберіганні не повинні стикатися, тому можна зробити своїми руками роздільники з картону або іншого щільного матеріалу, щоб кожен фрукт опинився у своєму комірці.

Яблука в пакеті та в землі

Для цього способу з осені слід викопати траншею 40 см глибиною. Коли настануть перші морози, близько -5 градусів, міцні яблука без пошкоджень поміщаємо в поліетиленові пакети (близько 5 кгв кожному) і зав’язуємо. На дно траншеї укладаємо антимишачий шар (ялинові лапи тощо), зверху пакети з яблуками. Засипаємо траншею землею та зверху нагрібаємо купу листя для додаткового захисту від вимерзання. Яблука зберігатимуться свіжими до весни.

Leave a Comment Отменить ответ

Для отправки комментария вам необходимо авторизоваться.

Про автора

admin administrator