Зміст:
- 1 Варення з полуниці: рецепти приготування полуничного джему на зиму у фото
- 2 Варення з полуниці: 7 кращих рецептів
Варення з полуниці: рецепти приготування полуничного джему на зиму у фото
Літній сезон стартував, а разом з ним побільшало ягід та овочів, з якими можна зробити смачні та корисні консервації на зиму. Тому підготували кілька простих та популярних рецептів, як приготувати джем та варення з полуниці, щоб тішити себе нею не тільки у теплу пору року.
Полуничне варення з цілими ягодами
Рецепт приготування варення з полуниць з цілими ягодами:
- Полуницю помити, відокремити плодоніжки. Пересипати верствами полуницю з цукром. Залишити на кілька годин або на всю ніч. За час “простою” полуниця виділила сік. Рідини досить для того, щоб почати варіння.
- Ставимо каструлю на вогонь. Доводимо до кипіння і вимикаємо. Залишаємо остигати. Кип’ятити варення з полуниці не треба, бо ягоди розваряться і втратять свій вигляд.
- При першому закипанні не рекомендуємо мішати полуничне варення ложкою. Можна пошкодити ягоди. Струшувати каструлю треба дуже акуратно, тому що сироп може виплеснутися.
- Другий раз доводимо до кипіння і вимикаємо. Залишаємо остигати. Третій раз доводимо до кипіння, проварюємо одну хвилину і розливаємо полуничне варення у банки. Банки попередньо варто простерилізувати.
- Закриваємо стерилізованою кришкою. Варення з полуниці з цілими ягодами готово!
Джем з полуниці на зиму без варіння
Рецепт приготування варення з полуниць без варіння:
- Полуницю промиємо і розтовчемо за допомогою товкучки. Вимірюємо вміст. У нас вийшов неповний глечик. Візьмемо таку ж кількість цукру.
- Змішаємо полуницю з цукром в глибокому посуді Ретельно все перемішуємо, залишаємо на 2-3 години, щоб цукор розчинився.
- У чисті, стерилізовані і сухі банки розливаємо полуничне варення. Щільно закручуємо банку з полуничним варенням підготовленою чистою кришкою і відправляємо варення з полуниці (без варіння) в холодильник. Полуничне варення на зиму готове.
Полуничне варення у мультиварці
- Полуниця (свіжа або заморожена) – 1 кг
- Цукор – 1 кг
Рецепт приготування варення з полуниць у мультиварці:
- Полуницю перебрати, помити, бажано обсушити. У полуничному варенні, звареному в мультиварці, не використовуємо воду. Відміряти 1 кг цукру. Засипати ним полуницю.
- Кришку мультиварки закрити, включити її на режим Тушкування на 1 годину. За цей час банки для варення помити і простерилізувати. Варення, зварене в мультиварці, готово.
- Розливаємо полуничне варення у чисті банки і закриваємо кришками.
Сухе повидло з полуниці
- Полуниця – 1 кг
- Цукор – 1 кг
- Вода – 0,5 л
- Пудра цукрова – 90 г
Рецепт приготування сухого варення з полуниць:
- Вимиємо полуницю. Обірвемо хвостики. Воду наллємо в ківш. Додамо цукор.
- Поставимо сироп на повільний вогонь. Проварити його варто до розчинення цукру. Потім викладемо в сироп полуницю. Проварити варення з полуниці 30 хвилин на середньому вогні. Процідимо полуничне варення і залишимо ягоди стікати на добу.
- Потім викладемо ягоди полуниці в керамічну форму і відправимо їх в духовку на 3 години. Температуру встановимо 80 градусів. Цукати з полуниці обваляти в цукровій пудрі. Сухе полуничне варення готове. Подавати такі ягоди полуниці можна як десерт або ж використовувати їх як начинку для пиріжків.
Повидло з полуниць у власному соку
- Полуниця – 1 кг
- Цукор – 800 г
- Сік лимонний – 2 ст. ложки
Рецепт приготування варення з полуниць у власному соку:
- Полуницю вимити, очистити від хвостиків. Помістити полуницю в каструлю, засипати цукром. Акуратно струсити полуницю з цукром, залишити на 5-6 годин (за цей час полуниця дасть сік).
- Банки і металеві кришки вимити, простерилізувати. Поставити каструлю на невеликий вогонь, довести до кипіння. Варити полуничне варення 7-10 хвилин на невеликому вогні. Додати лимонний сік. Варити полуничне варення ще 2-3 хвилини.
- Відразу ж розлити варення з полуниці в стерилізовані гарячі банки. Закрити банки з варенням стерилізованими кришками. Варення з полуниць у власному соку готове.
Желе з ягід на зиму
- Полуниця – 500 г
- Цукор – 300 г
- Желатин – 10 г
- Вода – 50 г
Рецепт приготування желе з полуниць на зиму:
- Залийте желатин звичайною водою кімнатної температури. Залишити желатин набухати на 10-15 хвилин. Закип’ятити воду в каструлі, встановити сито або спеціальне кільце для стерилізації банок, поставити вимиті скляні банки шийкою вниз. Простерилізувати банки над парою 3-4 хвилини. Кришки можна лише обдати окропом.
- Тим часом очистити полуницю від хвостиків і скласти в миску або каструлю. Промити ягоди в воді, рідину злити.
- Полуницю подрібнити в пюре: можна занурювальним блендером або за допомогою м’ясорубки. Всипати весь цукор до полуничного пюре і поставити варитися на вогонь. Варити після закипання 5-7 хвилин на повільному вогні. Зняти з вогню, остудити. Повторити процедуру варіння ще раз.
- Втретє прогріти пюре. У гарячу масу додати набряклий желатин. Перемішати, щоб желатин розчинився. Не чекаючи сильного кипіння, зняти полуничне желе з вогню.
- Гаряче полуничне желе розкласти в стерильні банки, залишаючи 1 см до горлечка. Вийде приблизно 0,5-0,6 літра желе. Накрити банки з желе кришками і закрутити. Зберігати желе з полуниці в прохолодному темному місці, можна в коморі або погребі.
П’ятихвилинка з полуниці
- Полуниця – 1 кг
- Цукор – 300 г
- Вода – 0,2 л
Рецепт приготування п’ятихвилинки з полуниці:
- Банки промити, простерилізувати будь-яким способом. Зробити сироп з цукру і води. Для цього з’єднати в мисці цукор з водою. Довести до кипіння на невеликому вогні. Охолодити.
- Ягоди добре промити. Полуницю перебрати, очистити. Підготовлені ягоди покласти в сироп і залишити на 10-12 годин. Добре перемішати і поставити на вогонь.
- Довести до кипіння, зменшити вогонь і витримати 5 хвилин, обережно помішуючи. Відразу перекласти в підготовлені теплі банки і герметично закатати кришки.
Головні правила і секрети варіння полуничного варення:
- В якому посуді варити джем? У великій каструлі або емальованому посуді. Також можна варити полуничне варення у мультиварці.
- Скільки варити повидло? Після того, як засипали варення цукром, перемішати і залишити на 4-6 годин, щоб полуниця пустила сік. Каструлю з ягодами поставити на вогонь і довести до кипіння. Кип’ятити варення в середньому 5 хвилин, на помірному вогні, знімаючи піну.
- Чим згустити варення? Агар-агар, пектин, желатин.
- Як варити джем, щоб ягоди були цілими? Секрет у перемішуванні: перемішувати ягоди не потрібно, адже вони мають залишитися цілими. Варення можна лише злегка струшувати.
Варення з полуниці: 7 кращих рецептів
Скоро літо і сезон фруктів, ягід і їх консервування на зиму. Тож у цій статті онлайн журнал «Поличка» розповість як варити варення з полуниці, однієї з найсмачніших і найпопулярніших в Україні ягід. Способів приготування полуничного варення є багато – рецепт «5 хвилинка», повидла, джеми, з черешнями та інші.
До речі, також радимо хороші рецепти приготування варення з малини, варення з абрикосів, а також варення з вишні.
Густе варення з полуниць
Приготування варення за цим рецептом буде довгим і в загальному триватиме до 36 годин. Однак це того варте, адже отримаємо густе і смачне полуничне варення.
Інгредієнти
Приготування
- Полуниці помити, очистити від хвостиків. Викласти їх у каструлю, пошарово пересипаючи цукром. Залишити на ніч (на 10-12 годин), щоб ягоди пустили сік, які надалі перетвориться в сироп.
- Коли полуниці пустили сік, з допомогою шумовки викласти ягоди у окрему посудину. Таким чином у каструлі залишиться лише сік і цукор, який ще повністю не розтанув.
- Каструлю поставити на плиту, на середньому вогні довести до кипіння (помішуючи, щоб цукор не пригорів). Коли цукор повністю розтане – вогонь зменшити до мінімального і варити доти, доки сиропу не стане менше приблизно на чверть (це займе приблизно 20 хвилин).
- Тепер каструлю потрібно зняти з плити і до сиропу додати полуниці, які ми раніше виклали у окрему посудину. Накрити каструлю кришкою і залиши на 12 годин.
- Через 12 годин треба знову вибрати шумовкою ягоди, а сироп варити поки його об’єм не зменшиться на четвертину. Тоді знову зняти сироп з плити і додати в нього раніше вибрані полуниці. Залишити на 12 годин.
- Ще 1 раз повторити описану в попередньому кроці процедуру, але ягоди додати в сироп не знімаючи його з плити. Після цього варити варення протягом 5 хвилин на середньому вогні.
- Варення готове, його можна розлити по стерилізованим банкам і закрутити на зиму.
«П’ятихвилинка» (за 5 хвилин)
Варення за цим рецептом готується дуже швидко, але при цьому все одно виходить смачним і його можна закривати на зиму. Таке варення не буде густим, адже ягоди соковиті, а час варіння мінімальний.
Інгредієнти
- Полуниці – 1 кг
- Цукор – 1 кг
- Лимонний сік – 1 ст. л.
Приготування
- Ягоди полуниці перебрати, очистити від «хвостиків», промити водою, почекати поки вода стече. Викласти її в каструлю, пошарово пересипати цукром. Залишити на 5-6 годин у прохолодному місці, щоб ягоди пустили сік.
Якщо ягоди дуже крупні, то краще розрізати їх половинками, щоб встигли зваритися за 5 хвилин.
Повидло з полуниці
На відмінно від варення, де ягоди не повністю розварюють, повидло має однорідну консистенцію. У цьому рецепті повидла використовується ваніль, що придає йому особливого смаку та аромату.
Інгредієнти
- Полуниці – 1 кг
- Цукор – 1 кг
- Лимон – 1 шт
- Ваніль – 10 г
Приготування
- Полуниці перебрати, очистити від плодоніжок, промити, почекати поки вода стече. Далі з допомогою блендера подрібнити ягоди до однорідної пюреподібної маси.
- До полуничного пюре додати цукор, видавлений з лимону сік та ваніль. Ретельно перемішати все.
- Поставити каструлю з нашим полуничним пюре на плиту, довести до кипіння. Зменшити вогонь на слабкий та варити 5 хвилин або довше (чим густіше хочете отримати повидло, тим довше варити).
- Повидло з полуниці готове, тепер його можна розлити по стерилізованим банкам і закрутити на зиму.
Рецепт варення з полуниці і черешні
Поєднуючи різні ягоди можна отримати незвичайне смачне варення, як точно здивує ваших рідних і гостей. Приклад такого поєднання – ягоди черешні і полуниці.
Інгредієнти
- Черешня – 1 кг
- Полуниця – 500 г
- Цукор – 700 г
- Лимонна кислота – 0,5 ч.л.
Приготування
- Черешні помити, очистити від кісточок і хвостиків. Полуниці теж очистити від хвостиків і помити, дати воді стекти.
- Ягоди черешні і полуниці викласти у каструлю, пересипаючи їх шарами цукру. Залишити на кілька годин, щоб ягоди пустили сік.
- Поставити каструлю на плиту, на середньому вогні довести до кипіння. Зачекати хвилину та вимкнути плиту, дати варенню охолонути.
- Повторити попередній крок ще 2 рази. На третьому, останньому повторені, додати лимону кислоту (перед тим як поставити на плиту).
- Коли варення закипить востаннє – його можна вимикати та розливати по стерилізованим банкам.
Джем з полуниці
Приготований за цим рецептом джем з полуниці вийде дуже густим, а також він буде практично без кісточок.
Інгредієнти
- Полуниці – 1,5 кг
- Цукор – 1,2 кг
- Лимон – 1 шт
Приготування
- Стиглу полуницю помити, очистити від хвостиків, подрібнити з допомогою блендера або м’ясорубки.
- Отримане пюре треба перетерти через сито, щоб позбутися кісточок.
- Полуничне пюре помістити в каструлю для приготування джему, додати цукор і ретельно перемішати.
- Поставити каструлю на плиту, варити на середньому вогні, періодично помішуючи. Після закипання треба варити 30 хвилин, помішуючи та знімаючи піну яка утворюється.
- Після 30 хвилин варіння додати у джем сік половинки лимона, перемішати. Варити ще близько 30 хвилин, періодично помішуючи.
- Джем з полуниць готовий. Можна розлити по банкам і закрутити на зиму, або ж просто дати охолону і їсти його відразу.
Полуничне варення з бананом
Це варення з полуниць і бананів матиме чудовий смак, який трохи нагадуватиме фруктові жуйки. Варення вийде густе, відмінно підійде для начинок у випічці.
Інгредієнти
- Полуниці – 1 кг
- Цукор – 1 кг
- Банан – 3 шт
Приготування
- Полуниці перебрати, очистити від плодоніжок, промити. Засипати цукром і залишити на 5-6 годин, щоб ягоди пустили сік. Якщо треба швидше, то кожні 20-30 хв перемішуйте ягоди (акуратно, дерев’яною лопаткою).
- Каструлю з полуницями поставити на плиту, довести до кипіння, та варити на невеликому вогні ще 5 хвилин (постійно помішувати і знімати піну). Далі зняти з плити і дати охолонути.
- Коли каструля і її вміст охолоне – знову поставити на плиту, довести до кипіння та варити ще 5 хвилин. Знову зняти з плити і дати охолонути.
- Поставити варення останній раз на плиту, довести до кипіння. Тим часом нарізати скибочками банани і додати у варення. Добре перемішати і варити доти, доки варення не набуде бажаної для вас густини. Мінімальний час варіння після додавання бананів – 20 хвилин.
- Готове полунично-бананове варення розлити по стерилізованим банкам та закрутити на зиму.
Варення з полуниці без варіння
В завершення рецепт як приготувати варення з полуниці без варіння. Зауважимо, що таке варення зберігати треба у холодильнику, а термін придатності буде значно меншим ніж у класичного варення (не більше 3 місяців).
Інгредієнти
Приготування
- Полуниці перебрати та промити, видалити хвостики, викласти на сито чи рушник і дати їм обсохнути.
- Викласти ягоди в миску, додати половину цукру (400 г) і подрібнити до пюре з допомогою блендера.
- Коли цукор повністю розтане – додати другу половину цукру, знову добре перемішати блендером. Цукор вже буде повільніше розчинятися і може розтанути не весь, але з часом він повністю розтане.
- По суті варення готове, його треба розлити у стерилізовані банки, закрити щільними кришками і поставити у холодильник. Зберігати тільки в холодильнику.
На цьому наша добірка рецептів варення з полуниці закінчується. Сподіваємося у вас вийде приготувати смачні полуничний джем, варення і повидло! До речі, якщо у вас є якісь поради щодо приготування чи свої оригінальні рецепти – пишіть у коментарях нижче 🙂
Про автора