Ріпа на столі

Авторadmin

Ріпа на столі

Зміст:

Що приготувати з ріпою: 15 смачних рецептів

Ви любите ріпу? Ні? Можливо ви просто не знаєте що саме приготувати з нею? SHUBA зовсім не подобається, що цей корисний і універсальний овоч несправедливо ігнорують, тож ми радо зібрали для вас найкращі рецепти з ріпою.

А ви знали, що ріпа є чи не найдавнішою рослинною культурою, і в неї є багата історія, що охоплює тисячоліття? Ось кілька моментів з історії рослини:

Цікаві факти про ріпу

Стародавні цивілізації: ріпа дійсно була однією з перших рослинних культур, які вирощувала людина. Є свідчення про вирощування й використання ріпи в стародавньому Єгипті, Римській імперії, Стародавній Греції й Стародавньому Китаї.

Давньогрецька міфологія: Ріпа згадується в деяких міфах і легендах давньогрецької міфології. Наприклад, персонаж мітів титанічна богиня Лето під час вагітності захотіла саме ріпу.

Біла ріпа / © Depositphotos

Середньовіччя: у середньовічній Європі й впродовж епохи Ренесансу ріпа була важливою кормовою і харчовою рослиною. Її вирощували на фермах і в монастирських садах. Крім того, її використовували в лікувальних цілях і навіть в алхімічних експериментах.

Традиційні кухні: ріпа досі є популярним інгредієнтом у традиційних кухнях багатьох країн. З ріпи готують салати й супи й рагу, подають як гарнір до риби й м’яса, й, навіть, роблять шашлички. Це не тільки корисний, а й апетитний овоч, який завжди вносить свою особливу нотку в смакову палітру їжі.

Отже, про ці та інші страви з ріпою поговорімо детально в добірці рецептів для обіду й вечері.

Смачні рецепти з ріпою

Солодкий суп з яблуками й ріпою

З першого погляду може здатися, що суп з яблуками й ріпою, із додаванням кориці буде занадто солодким і десертним. Але насправді смак цієї першої страви досить пікантний і землистий. Суп-пюре має особливий французький шарм, готується просто й досить швидко.

Мадридське рагу з м’ясом й овочами

Мадридське рагу — типове для Іспанії рагу з нуту, м’яса, копченостей і овочів, серед яких й наша чудова ріпа. Страва готується на повільному вогні протягом кількох годин й має насичений колір й суцвіття смаків. Рецепт ідеально личить для родинного столу у вихідні.

Лосось із ріпою й булгуром, під йогуртовим соусом

Таким обідом чи вечерею можна блискуче урізноманітнити буденне меню. Запечена ріпа й лосось та неймовірний салат з булгуром й родзинками, під йогуртовим соусом, — опис страви з ресторанною подачею, яку, між тим, можна легко приготувати за 45-50 хвилин.

Морквяний карі суп із ріпою

Пряний, гарячий і густий морквяний супчик — прекрасна їжа для прохолодного літнього вечора. Трохи ріпи, трохи моркви, спеції й інші чудові інгредієнти подарують відчуття справжньої індійської вечері, особливо якщо дотриматися рецепту й додати всі прянощі.

Індійський дал із сочевиці

І знову страва зі Південної Азії! Це легке вегетаріанське рагу із сочевиці й ріпи готується менш ніж за 40 хвилин. Подавайте дал із рисом басматі або коричневим рисом для смачної, здорової й демократичної для гаманця вечері в будні.

Салат з ріпою й морквою

Цей швидкий і простий рецепт салату з ріпи забезпечить вас гострою, пряною і хрусткою стравою, насиченою клітковиною і яскравим смаком. Вам знадобиться лише терта ріпа, морква, хрустке гарбузове насіння і проста заправка. Це швидко, просто й бюджетно!

Замість огірочків та капусти: квашена ріпа

А ви знали, що квашена ріпа — традиційна їжа як в Азії, так і в Європі? Щоб зробити цю смачну страву можна подрібнити ріпу як квашену капусту, або нарізати дисками чи часточками для більш хрусткого розсолу. Квашена ріпа чудово підійде для овочевого салату або для подачі на стіл як закускова страва.

Запечена ріпа

Коли ми смажимо чи запікаємо ріпу, її смак пом’якшується, а текстура набуває ніжності. Овоч просто тане у роті й проситься на стіл як гарнір до м’яса чи птиці. До речі, смажена курка з гарніром із запеченої ріпи — просто знахідка!

Смажена ріпа

Смажена ріпа швидко готується у топленому вершковому маслі, на сковороді, й чудово поєднуються з усіма стравами, які ви традиційно подаєте з картоплею. Просто спробуйте!

Фарширована ріпа з рисом і м’ясом

Альтернатива фаршированим перцям? Так! Найзвичайнісінька ріпа може стати чудовим вмістилищем для такої смакоти, як рис з овочами й фаршем. Цей гарний рецепт пропонує запекти ріпу під сирною скоринкою, у духовці.

Вінегрет з ріпою і калиною

Цей не зовсім звичайний вінегрет обов’язково сподобається всім, хто любить салати з відвареними овочами. Готується страва дуже просто — потрібно лише відварити овочі. Рецепт містить маленький секрет для найкращого смаку у третьому кроці приготування.

Замість картоплі: солодке пюре із ріпи

Ми вже писали, що ріпа може повноцінно замінити картоплю й стати корисним смачним гарніром до м’яса й риби. От й пюре з ріпи чудова альтернатива картопляному пюре і просто смачна страва на кожен день.

Шашличок із ріпи

Не знаєте, чим пригостити друзів-вегетаріанців або шукаєте чим би таким цікавим потішити себе? Є проста, смачна й корисна пропозиція — шашлички з ріпи під кроповою олією. Смачно, просто й душевно!

Гратен з ріпи й картоплі

Запіканка або гратен з ріпою й картоплею — популярна страва в кухнях країн Центральної Європи. Овочі чудово доповнюють один одного, а вершки й прості спеції урівноважують смак страви, роблячи його надзвичайно приємним. Цей овочевий гратен можна подати окремий чи як гарнір до м’яса, риби й салатів.

Оладки з ріпи: без яєць і борошна

Скоріш за все ви звикли, що овочеві оладки готуються шляхом подрібнення головного інгредієнта. Потім натертий овоч перемішується з яйцем і борошном і обсмажується. Але не цього разу! Як же це буде? Дивиться у рецепті!

А що на вас чекає у серпні? Дізнавайтесь ваш особистий прогноз від SHUBA

Корисні рецепти приготування салатів з ріпи

Якщо ви ніколи раніше не пробували салати з ріпи, час прийшов. Це не тільки корисно, але ще й смачно і незвично. Вам точно сподобається, будьте впевнені.

ІнгредієнтиКількість
яловичина –0,3 кг
мед –50 мл
жовта ріпа –1 шт.
гірчиця –50 мл
соєвий соус –20 мл
огірок –1 шт.
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 228 Ккал

Всього через сорок хвилин на вашому столі виявиться досить простий і смачний салат з самих звичайних інгредієнтів. Приємного!

  1. М’ясо промити під проточною водою, обсушити.
  2. Нарізати його шматочками.
  3. У каструлі нагріти воду і всипати яловичину.
  4. Помішуючи, дати закипіти і варити до готовності. На це піде приблизно 30-40 хвилин в залежності від розміру шматочків.
  5. Ріпу в цей час очистити від шкірки і обполоснути.
  6. Нарізати її тонкою соломкою або натерти.
  7. Огірок вимити, зрізати кінці і при необхідності очистити від шкірки.
  8. Далі овоч нарізати тонкими кільцями.
  9. Гірчицю з’єднати з медом і соєвим соусом до однорідності.
  10. Змішати заправку з огірком, ріпою і яловичиною.
  11. Подавати до столу відразу ж.

Порада: якщо хочеться пікантності, використовуйте гостру гірчицю.

Салат з ріпи з морквою і яблуком

Зараз на вас чекає не просто рецепт, а справжня вітамінна бомба! Це те, що не просто можна, а треба спробувати.

ІНГРЕДІЄНТИКІЛЬКІСТЬ
сільза смаком
морква1 шт.
масло оливи45 мл
ріпа2 шт.
цукор5 г
сік лимона35 мл
яблуко1 шт.
винний оцет15 мл

Знадобиться на приготування – 15 хвилин.

В одній порції – 94 калорії.

  1. Ріпу почистити і помити, натерти на тертці.
  2. Те ж саме зробити з морквою і яблуком.
  3. З’єднати всі три компоненти і скропити соком лимона, перемішати.
  4. Сіль, перець, оцет, цукор і масло змішати, заправити салат.

Порада: можна додати кунжутне масло, тоді смак буде зовсім новим.

Готуємо закуску з часником і майонезом

Все досить ситно і навіть трохи пікантно. Серед головних компонентів – ріпа, яйця і сир. Все інше лише додасть фарб, аромату і крапельку смаку!

ІНГРЕДІЄНТИКІЛЬКІСТЬ
часник20 г
сільза смаком
ріпа0,4 кг
зелень30 г
майонез0,2 л
сир100 г
яйця3 шт.

Знадобиться на приготування – 25 хвилин.

В одній порції – 262 калорії.

  1. Ріпу почистити і вимити, натерти на тертці.
  2. Із зняти лушпиння часнику, подрібнити теркою або пропустити через тисняву.
  3. Сир натерти крупно.
  4. Яйця відварити до готовності і потім остудити, почистити.
  5. Нарізати їх кубиками і змішати з сиром, часником і ріпою.
  6. Посолити, посипати подрібненою зеленню.
  7. Наприкінці заправити салат майонезом і подавати до столу.

Порада: замість часнику для пікантності можна використовувати чилі.

Як приготувати з яловичиною

В цей раз все буде довше, звичайно. Все через відвареної яловичини, яка додасть салату незабутній смак і аромат. Час варто очікувань!

ІНГРЕДІЄНТИКІЛЬКІСТЬ
сметана0,1 л
ріпа3 шт.
лисички150 г
сільза смаком
телятина0,3 кг
цибуля1 головка
вершкове масло20 г

Знадобиться на приготування – 50 хвилин.

В одній порції – 79 калорій.

  1. Ріпу очистити і помити, нарізати коренеплід соломкою.
  2. Покласти в миску і залити водою, прибрати на плиту.
  3. Варити до м’якості, потім злити на друшляк і дати стекти, охолонути.
  4. Цибулю почистити і помити, дрібно порубати.
  5. У сковороді розпустити масло і обсмажити на ньому цибулю до м’якості.
  6. Гриби в цей час ретельно почистити, вимити.
  7. Засипати їх до цибулі і тушкувати все разом до готовності.
  8. Телятину почистити і вимити, нарізати скибочками.
  9. Відварити м’ясо в солоній воді.
  10. Остудити його і з’єднати з ріпою, грибами і цибулею.
  11. Заправити салат сметаною, посолити і подавати.

Порада: замість сметани можна використовувати йогурт.

Салат з ріпи на основі сиру

Якщо у страві є сир, значить, воно точно буде ніжним. Ми ще і протерли його, щоб добитися максимальної легкості. Насолоджуйтесь!

ІНГРЕДІЄНТИКІЛЬКІСТЬ
салат30 г
сік лимона15 мл
сир220 г
петрушка10 г
ріпа1 шт.
кріп10 г
молоко90 мл
селера1 шт.
цибуля-порей1 шт.

Знадобиться на приготування – 25 хвилин.

В одній порції – 82 калорії.

  1. Над великою мискою розмістити велике сито і висипати в нього сир.
  2. Протерти його ложкою або лопаткою, щоб він став розсипчастим і максимально однорідним. З тією ж метою можна скористатися блендером, з ним буде навіть краще.
  3. Влити до сиру молоко, все перемішати і посолити.
  4. Селеру помити, почистити і подрібнити.
  5. Ріпу очистити і вимити, теж нарізати довільно.
  6. Обидва компоненти разом додати до сирної маси.
  7. Все це перемішати і відставити.
  8. Петрушку, салат і кріп помити і посипати зеленню готовий салат.
  9. Порей теж промити, нарізати кільцями і додати в салат, перемішати.
  10. Збризнути все соком лимона і подавати.

Порада: можна використовувати сік лайма для більш яскравого аромату.

Тут вас чекають вісім цікавих салатів з капусти і редиски.

Дізнайтеся рецепти приготування смачних і корисних салатів із зелені.

З додаванням сметани

Якщо сметану з’єднати з гірчицею, то вийде повноцінна і дуже смачна заправка для будь-якого салату. А якщо він ще й ріпи, тримайтеся! Тут буде складно не закохатися.

ІНГРЕДІЄНТИКІЛЬКІСТЬ
сметана40 мл
яйця2 шт.
ріпа1 шт.
огірок1 шт.
гірчиця5 мл
зелень10 г
цибуля зелена50 г
сільза смаком

Знадобиться на приготування – 30 хвилин.

В одній порції – 66 калорій.

  1. Ріпу почистити і вимити, натерти на тертці.
  2. Цибулю помити і дрібно нарізати .
  3. Огірки помити і видалити кінці.
  4. Далі його подрібнити, але перед цим спробувати на смак шкірку. Якщо гірчить, краще позбавити від неї.
  5. Яйця відварити до твердих жовтків.
  6. Остудити їх, почистити і нарізати брусками.
  7. Зелень промити і дрібно порубати ножем.
  8. Гірчицю змішати зі сметаною, додати сіль.
  9. З’єднати ріпу, цибулю, огірки, яйця і зелень.
  10. Заправити соусом і подавати до столу.

Порада: можна використовувати солоні або мариновані огірки замість свіжих.

Як смачно приготувати салат з буряком

Для любителів горіхів! Можете взяти будь-які на свій розсуд, щоб салат вам точно сподобався. Але він і так настільки смачний, що ви закохаєтесь в нього і без горіхів.

ІНГРЕДІЄНТИКІЛЬКІСТЬ
вершкове масло40 г
горіхи0,1 кг
ріпа2 шт.
чорний мелений перецьза смаком
сільза смаком
рослинна олія90 мл
буряк1 шт.
бальзамічний оцет15 мл
часник1 шматочок

Знадобиться на приготування – 50 хвилин.

В одній порції – 276 калорій.

  1. Буряк вимити, обсушити і загорнути у фольгу.
  2. Відправити в духовку на півгодини при 200 градусах.
  3. За цей час почистити і ріпу вимити, нарізати її кубиками.
  4. Залити окропом і витримати п’ять хвилин.
  5. У сковороді розпустити масло, прогріти його.
  6. Ріпу злити на друшляк і дати стекти.
  7. Висипати в сковороду і обсмажити до рум’яності з усіх боків.
  8. Буряк дістати, почистити і нарізати кубиками, коли охолоне.
  9. З’єднати з ріпою, посолити і поперчити.
  10. Часник пропустити через тисняву, змішати з олією і оцтом.
  11. Полити салат підготовленої заправкою.
  12. Прожарити На сухій сковороді горіхи, потім подрібнити їх.
  13. Додати в салат, перемішати — і готово.

Порада: найяскравіше будуть фундук і пекан (по аромату).

Приготування зі шпротами

Шпроти додадуть наступного салату справжньої оригінальності! Один їх аромат чого вартий. Тепер уявіть ще трохи ріпи поруч, трохи яскравих яєць і гірчичну заправку. Смачно!

ІНГРЕДІЄНТИКІЛЬКІСТЬ
зерниста гірчиця15 мл
шпроти0,1 кг
бадьян2 шт.
рослинна олія30 мл
буряк2 шт.
масло оливи30 мл
розмарин10 г
перепелині яйця8 шт.
цибулиння20 г
ріпа2 шт.
червоний винний оцет50 мл

Знадобиться на приготування – 1 годину.

В одній порції – 167 калорій.

  1. Яйця слід відварити в солоній воді до готовності з додаванням невеликої кількості винного оцту. Туди ж додати розмарин і бадьян, верхню лушпиння цибулі. На це піде не більше чотирьох хвилин. Яйця маленькі, тому й варяться швидко.
  2. Потім дістати яйця, почистити і повернути у відвар, нехай там і остигають.
  3. Буряк ретельно вимити разом з ріпою.
  4. Збризнути коренеплоди маслом і загорнути у фольгу.
  5. Прибрати в духовку на сорок хвилин при 190 градусах.
  6. Коли пройде час, дістати їх, почистити і нарізати кубиками.
  7. Гірчицю з’єднати з маслом оливи, і подрібненими коренеплодами шпротами.
  8. Викласти все це на половинки яєць і подавати, посипавши зеленню.

Порада: замість шпрот можна взяти будь-яку консервовану рибу.

Як приготувати з яловичим язиком

Для любителів чогось ситного і смачного можемо запропонувати наступний салат. Він для справжніх чоловіків!

ІНГРЕДІЄНТИКІЛЬКІСТЬ
гірчиця15 г
букет гарни1 шт.
цибуля-порей1 шт.
яловичий язик0,4 кг
оливки50 г
сільза смаком
солодкий перець2 шт.
ріпа1 шт.
оцет30 мл
латук1 шт.
чорний мелений перецьза смаком
морква1 шт.
масло оливи75 мл

Знадобиться на приготування – 2 години і 30 хвилин.

В одній порції – 121 калорія.

  1. Морква, порей і ріпу вимити, очистити.
  2. Мова ретельно промити і покласти в сотейник з водою.
  3. Прибрати на плиту і дати закипіти, потім варити всього п’ять хвилин.
  4. За цей час в сусідню каструлю покласти промитий букет гарни.
  5. Туди ж — морква, порей і ріпу.
  6. Посолити, поперчити і довести до кипіння.
  7. Мова дістати, коли пройде час, остудити його, а бульйон процідити.
  8. Відправити його в киплячу воду з коренеплодами і спеціями.
  9. Варити протягом двох годин.
  10. Латук вимити й обсушити, солодкий перець почистити і нарізати соломкою.
  11. Винний оцет з’єднати з маслом, гірчицею, сіллю і перцем.
  12. Готовий язик очистити від шкірки, нарізати соломкою.
  13. Ріпу дістати і нарізати кубиками разом з морквою.
  14. Латук змішати з перцем солодким, мовою, ріпою і морквою.
  15. Оливки нарізати кільцями і вмішати в загальну масу.
  16. Заправити соусом і подавати.

Корисні поради

Якщо ви готуєте салат з майонезом, радимо зробити його самостійно. Так салат вийде ситніше і насиченішим. Спробуєте такий соус раз і до магазинного більше не притронетесь!

В будь-який з варіантів ви можете додати деякі компоненти для пікантності. В ідеалі це буде свіже стручок чилі. Якщо її немає, можна взяти червоний мелений перець. Або замість нього можна використовувати велику кількість чорного перцю, часнику.

Такий салат в будь-якому разі стане корисним для вашого здоров’я. Як добре, що готувати можна на будь-який смак і гаманець, правда? Вибирайте найбільш підходящий салат і насолоджуйтеся!

Про автора

admin administrator