Садаємо кабачки у відкритий ґрунт розсадою

Авторadmin

Садаємо кабачки у відкритий ґрунт розсадою

Посадка та вирощування кабачків у відкритому ґрунті

10 травня 2019, 09:38 | Сад та город Культура проста у вирощуванні, проте деякі тонкощі та нюанси варто дотримуватися.

  1. Під кабачки потрібні окремі горщики. Це можуть бути пакети з-під молока, йогурту, пластикові стаканчики або торф’яні, але все ж бажано, щоб їх розмір був 10 на 10 см
  2. Насіння перед посадкою треба загорнути у вологу тканину і дати проклюнуться. Можна використовувати слабкий розчин “Ідеалу” для замочування. Знаючи про те, як і коли садити кабачки насінням, ви отримаєте міцну розсаду, а це вже половина успіху.
  3. Горщики наповніть поживним ґрунтом, що складається з суміші перегною, дернової землі та торфу, можна додати трохи деревного попелу (0,5 склянки на відро), сечовини або аміачної селітри по 7-8 г.
  4. Землю в горщиках як слід пролити гарячою водою або слабким розчином марганцівки.
  5. Насіння зашпаровують на глибину 2-3 см. Температура для появи сходів повинна підтримуватися на рівні 18-25°С.

Кабачки почнуть сходити приблизно через 7-10 днів. Якщо насіннячко не буде злітати з паростка, то трохи збризкайте його зверху водою, але не намагайтеся відірвати руками. Догляд за розсадою полягає в регулярному поливі і підгодівлі добривами. Як правило, використовують такі препарати як «Бутон» або «Агрікола». Підгодівлю роблять двічі: як тільки з’являться сходи і повторно через десять днів. Полив проводиться по мірі пересихання субстрату.

У тому випадку якщо отримання раннього врожаю не є головною метою або ви хочете отримати кабачки пізніше і зберегти їх на зиму, вам підійде варіант з посадкою насіння відразу в землю. Терміни варіюються: початок травня — перша декада червня. Головний фактор — це прогріта земля, садити насіння в холодний ґрунт не рекомендується, оскільки це малоефективно і є ризик, що рослини будуть довго хворіти. У цій справі краще не поспішати.

Підготовка ґрунту

До структури та родючості ґрунту кабачок вимогливий, тому, знаючи про те, який у вас склад ґрунту, слід внести певні компоненти.

  • Для торфовищ рекомендується додавання на 1 м² декількох кілограмів перегною або компосту, відро суглинного ґрунту.
  • В піщаний субстрат слід додати по відру дернової землі, торфу, перегною й тирси.
  • Суглинки та глинисті ґрунти розбавляйте торфом (по 2-3 кг), перегноєм, піском і тирсою.

Знаючи приблизні терміни, коли садити кабачки насінням у ґрунт або розсадою, підготуйте все заздалегідь і перекопайте ділянку, щоб земля вистоялася хоча б протягом декількох днів або тижнів. Місце для овоча підбирайте сонячне і тепле. Можна посадити кабачки на різних ділянках.

Кабачки воліють чорнозем і легкі суглинки. Не підходять для вирощування важкі глинисті та вологі торф’яні ґрунти з високим вмістом кислотних. Піщані ґрунти розглядають як придатні після збагачення їх магнієм. Овочі люблять повітряний ґрунт, тому перед посадкою обов’язковим є розпушування землі.

Деякі дачники садять кабачки на компостну купу. Така посадка допускається, якщо компост повністю розклався. Свіжі купи через перенасичення азотом, сприяють бурхливому зростанню зеленої наземної частини на шкоду врожаю. У місцях майбутньої посадки кабачків восени ґрунт перекопують з гноєм, боронують і вносять суперфосфатні добрива і солі калію.

Навесні перша обробка землі передбачає боронування граблями, а друге перекопування здійснюється в травні і збігається з підживленням ґрунту аміачною селітрою по 20 г на один квадратний метр. Якщо дозволяють умови, то важкі глинисті ґрунти злегка розбавляють піщаними домішками, а в піщані ґрунти аналогічно підмішують глину. Грядки під кабачки формують шириною 120 см.

Дуже ефективна процедура підігріву грядок. Вона полягає у копанні по всій довжині грядки борозенки глибиною 25-30 см і набиванні її компостом. Накривають ґрунтом. Такі закладення служать відмінним способом обігріву землі при похолоданні.

Догляд за кабачками

При посадці відстань між окремими рослинами витримують у межах 1 м, а між рядами — 1,5 м. Це забезпечить їм досить життєвий простір і полегшить доступ для прополювання і поливання. Володіючи інформацією про те, коли садити насіння кабачків у відкритий ґрунт і розсаду, питання догляду за рослиною у вас теж не викличуть труднощів. Весь процес вирощування полягає у своєчасному прополюванні, розпушуванні ґрунту, поливі та підгодівлі. Ґрунт повинен легко пропускати вологу і повітря, тому необхідно запобігати появі кірки після дощів.

Для підживлення кабачка корисними мінералами та органікою слід використовувати комплексні препарати та настій коров’яку. Періодичність — не менше двох разів (під час цвітіння і в період дозрівання плодів). Такі заходи значно підвищують рівень врожайності.

Фахівці також радять в період найбільш активного цвітіння рано вранці кропити кабачки слабким розчином меду з метою залучення обпилювачів. Для попередження появи шкідників допоможе запилення деревною золою, а також своєчасне видалення сухого або пошкодженого листя.

Користь кабачків для організму

  • Через вміст у складі м’якоті овоча вуглеводів, які легко засвоюються, плоди використовують для приготування їжі при дієтичному харчуванні і для дітей.
  • Вітаміни групи В, потрапляючи з їжею з кабачків в організм, запобігають розвитку неврологічних захворювань, зокрема, порушення роботи периферичних нервових закінчень, дбають про функціонування спинного мозку.
  • При порушенні еластичності кровоносних капілярів і судин допоможе вітамін РР, що міститься в овочі.
  • Аскорбінова кислота підвищує імунітет і адсорбує шкідливі речовини з організму, сприяє здоровому росту зубів у дітей.
  • В стиглих плодах жовтих кабачків дуже багато каротину (провітаміну А), іноді навіть більше, ніж в деяких сортах моркви.
  • Калій в кабачках, потрапляючи в тіло людини з їжею, починає роботу в напрямку підтримки серцевих функцій і травного тракту.
  • Ці прості овочі мають сечогінну, жовчогінну дію, їх дуже корисно їсти людям із захворюваннями сечостатевої системи, нирок і печінки.

Наскільки кабачок є теплолюбною рослиною, настільки він може протистояти короткочасним похолоданням При невеликих заморозках пророслі насіння овоча завжди гинуть, але температура, знижена до 5ºС, переноситься нормально. Починає проростати посівний матеріал вже при 9-10ºС. Але це в критичних умовах, а оптимальною температурою для росту розсади вважається 18-24ºС.

Основні хвороби і шкідники

Найпоширенішим захворюванням всіх городніх рослин, і кабачки не виняток, є борошниста роса. Спочатку на верхній, а потім і на нижній поверхні з’являються цятки з білим нальотом. Потім захворювання переходить на пагони, рослина виснажується і відмирає. В особливо важких випадках захворювання вражає і плоди.

Борошниста роса з’являється через часті зміни температур повітря. Вологий і сирий ґрунт — чудове середовище для розвитку збудника хвороби. Щоб уникнути захворювання, насіння протруюють перед посадкою в спеціальних розчинах і збір насіння восени проводять тільки з абсолютно здорових кущів.

Коренева гниль спочатку вражає кінчики системи, а надалі піднімається на шийку. Хворіє рослина в будь-якому віці. Корені стають темного кольору і розтріскуються, а стебло перетворюється на трухлявий пеньок. Для розвитку захворювання сприятливими факторами сприяє похмура й холодна погода, і велика вологість ґрунту із високим підйомом ґрунтових вод.

Бактеріоз плодів кабачка розвивається внаслідок недостатнього підживлення рослин і ґрунту мінеральними речовинами, а також при поливі рослин дуже холодною водою. Спочатку уражається верхівка плода, робиться твердою і відмирає, поступово хвороба перекидається і на стебло. В результаті виходять потворні та скорчені плоди з бурими плямами.

Шкідниками, які постійно псують рослини та плоди кабачків, є метелики совки та слимаки. Для боротьби з ними застосовують сучасні хімічні засоби, дозволені для застосування та обробки рослин в присадибних та приватних городах. Слимаків можна знищити та зменшити їх популяцію, притрусивши землю біля куща деревною золою, зубним порошком. Розкладають мокрі ганчірки по ділянці в якості пасток для слимаків. Періодично їх піднімають, збирають слимаків і знищують.

Попередники — хороші та погані

При посадці кабачка у відкритий ґрунт, дуже важливо враховувати, що вирощували на цьому місці в минулий сезон.

Поганими попередниками для кабачка є будь-які «побратими» — огірки, патисони, гарбузи. Вони брали корисні речовини з ґрунту того ж рівня, де вирощують кабачок, а значить він вже буде обділений. У цьому ж шарі залишилися хвороботворні мікроби, які завжди збираються до кінця сезону після певної культури. Тому при новому вирощуванні гарбузових (кабачків) в землі практично не залишиться корисних речовин для рослин. Зате хвороби з задоволенням перейдуть на знайомий для них вид рослини.

Добрими попередниками кабачка вважаються: редиска, морква, томати, картопля, петрушка. Найкраще — бобові, капуста, цибуля і часник. Непогано висадити перед вирощуванням кабачків сидерати.

Висадка розсади кабачків у відкритий грунт: нюанси, строки посадки, поради

Особливості пророщування насіння і садіння розсади. Вибір місця під висадку молодих пагонів у відкритий грунт. Правила догляду за розсадою кабачків з метою одержання багатого врожаю.

Я перепробував багато способів, щоб гарантовано отримати багатий урожай кабачків. І як виявилося, важливу роль у цьому відіграє правильність посадки розсади в грунт. Про багатьох таких нюансах, я повідаю в статті.

Підготовка грунту

Деякі дачники стверджують, що посадка кабачків не вимагає підготовки спеціальних грядок, що вони можуть рости між рядами картоплі чи капусти. Подібна методика застосовується, однак не гарантує гарній схожості насіння і багатого врожаю.

Що ж стосується самого ґрунту, то культура воліє суглинкові ґрунти і чорнозем. Ділянки з близьким заляганням ґрунтових вод до поверхні для вирощування кабачків не підходять. Торф’яна і глинистий грунт з великим вмістом вологи також не сприяє вирощуванню культури. А ось піщані грунти цілком можуть підійти для вирощування, важливо лише зробити їх підгодівлю магнієвими добривами.

Ідеальним варіантом для вирощування даної культури є завчасна підготовка місця під посадку. Для цього восени проводиться перекопування ділянки, її збагачення компостом, калійними добривами або суперфосфатом.

Навесні проводиться повторна перекопування з поливом гарячою водою обраного місця. Якщо восени не були внесені добрива, то зробити це потрібно перед посадкою. Для цього потрібно з розрахунку на 1 кв. м 15 кг компосту, 50 г суперфосфату і невелика кількість золи.

Про автора

admin administrator