Зміст:
- 1 Найкращі сорти картоплі – рейтинг 2024. Назви та опис (66 фото)
- 2 Сорти картоплі з фото та описом
- 3 Картопля для посадки – середньопізні сорти: 4 новинки
Найкращі сорти картоплі – рейтинг 2024. Назви та опис (66 фото)
Для того, щоб не загубитися серед величезної різноманітності сучасних сортів картоплі, необхідно знати, як їх прийнято класифікувати. Такі знання допоможуть не тільки досвідченому, а й городнику-початківцю. Як правильно підібрати сорти картоплі, виходячи з кліматичних умов ділянки, а також беручи до уваги свої смакові уподобання та складність вирощування того чи іншого сорту.
- Вітчизняні та зарубіжні
- Як сорти картоплі за кольором
- Сорти картоплі за господарським призначенням
- Сорти картоплі за строками дозрівання
- Ультраранні сорти
- Ранньостиглі
- Середньоранні
- Середньостиглі
- Середньопізні
- Пізньостиглі
- Коли висаджувати різні сорти картоплі залежно від клімату
- Фіолетові сорти картоплі
- Вітолотта
- Солоха
- Бузок
- Гурман
- Відео-огляд: популярні сорти картоплі
Вітчизняні та зарубіжні
Загалом у світі вже налічується понад 4 тис. сортів картоплі. Причому понад 60% із цього числа виведено українськими, російськими та білоруськими селекціонерами. На частку голландських та німецьких сортів припадає відповідно 11% та 13%. Є в Держреєстрі також сорти з Англії, Австрії, Литви та Естонії.
Було б не зовсім правильно порівнювати якісь сорти картоплі краще: вітчизняні чи зарубіжні. Як кажуть досвідчені овочі – немає поганих сортів, є погані умови їх вирощування. Зарубіжні селекціонери створюють чудові сорти з визначними характеристиками, але, щоб досягти хороших результатів потрібно скрупульозно дотримуватися всіх агротехнічних вимог при вирощуванні цих сортів. Вітчизняні в цьому відношенні пластичніші, легше пристосовуються до непростих кліматичних умов.
Як сорти картоплі за кольором
За кольором шкірки всі сорти картоплі поділяються на три основні групи: жовта (різних відтінків), червона та фіолетова. У кожній із цих груп під шкіркою може бути біла або жовта м’якоть, у фіолетових сортів, відповідно, фіолетова.
Колір шкірки не значно впливає на якості картоплі. У той самий час, що темніший колір м’якоті, то більше в ній міститься каротину чи антоцианов. Такі сорти, крім того, що вони смачні, ще й корисні. І ще один плюс таких сортів – вони стійкіші до несприятливих умов при вирощуванні.
Сорти картоплі за господарським призначенням
Кожен сорт створюється селекціонерами з певними характеристиками, що визначають мету вирощування того чи іншого сорту. Тут можна розподілити всю вирощувану картоплю на такі групи:
- Кормові – сорти спеціально призначені для згодовування худобі. Містять велику кількість крохмалю та білка.
- Технічні – з них роблять крохмаль та спирт. Містять мало білка і понад 16% крохмалю.
- Їдальні – використовуються в харчових цілях, мають гарні смакові якості та товарний вигляд. Зміст крохмалю від 18 до 20%.
- Кормовий
- Технічний
- Їдальня
Столові сорти можуть мати різні терміни дозрівання. Вони вирощуються насамперед у харчових цілях та мають хороші показники у плані смакових якостей та товарного вигляду бульб. Важливим показником якісного сорту є м’якоть, яка не темніє у процесі варіння.
У свою чергу столові сорти також поділяються на кілька груп залежно від ступеня розварюваності.
Сорти картоплі за строками дозрівання
У таблицях можна знайти властивості столової картоплі, складені залежно від терміну дозрівання тієї чи іншої сорту. Термін дозрівання визначається тим часом, який минає від перших сходів (не від дня посадки!) до масового збирання врожаю.
Ультраранні сорти
Термін дозрівання – 35-55 днів. Сорти з таким коротким терміном вегетації особливо популярні у картоплярів південних регіонів, які за їх допомогою можуть отримувати за один сезон 2 урожаї картоплі. Садити таку картоплю в ґрунт можна рано, вона не боїться короткочасних понижень температури до +4-5°С, а врожай починають збирати майже відразу після цвітіння картопляних кущів. Звичайно, шкірка у бульб у цей момент дуже тонка, тому ранні сорти не можуть довго зберігатись і їх потрібно швидко реалізувати.
У північних регіонах з коротким літом також більш популярні ранні та ультраранні сорти, які дозволяють отримувати врожай у короткий термін до холодів.
Крім того, рання картопля може дозріти до того, як на картопляні грядки прийдуть основні хвороби та з’являться шкідники, здатні суттєво знизити показники врожайності цієї культури.
Сорт | Країна походження | Колір -шкірки -м’якоті | Зміст крохмалю, % | Вага одного бульби | Загальна врожайність |
Антоніна | Росія | Жовта Світло-жовта | 15,9-19,4 | 105-150 | 300 ц/га |
Белароза | Німеччина | Темно-рожева Світло-жовта | До 16 | 150-210 | 400 ц/га |
Барон | Росія | Жовта кремова | 12-14 | 110-195 | 113-237 ц/га |
Каратоп | Німеччина | Жовта Світло-жовта | 10,6-14,4 | 60-110 | 200-350 ц/га |
Жуковський ранній | Росія | Рожева Біла | 10-12 | 100-120 | До 450 ц/га |
Коломбо | Голандія | Жовтий Кремовий | До 15 | 85-120 | 250 ц/га |
Рів’єра | Голандія | Світло-бежева кремова | 11-16 | 100-180 | 270-300 ц/га |
Кріпач | Росія | Жовтий кремовий | 10-12 | 80-110 | До 270 ц/га |
Капрі | Німеччина | Світло-бежева Світло-жовта | 15-16 | 120-150 | До 250 ц/га |
Метеор | Росія | Жовта Світло-жовта | 12-15 | 100-150 | До 300 ц/га |
Успіх | Росія | Кремова біла | 12-14 | 100-150 | До 450 ц/га |
Ранньостиглі
Термін дозрівання 60-70 днів. Часто задається питання про те, яка різниця між ранньостиглими та середньоранніми сортами картоплі. У принципі для городника-любителя жодної. Часто різниця між сортами таких груп становить лише кілька днів, що за умов присадибного господарства зовсім незначно. Середньоранній – середній між ранніми, тобто. знаходиться між ранніми (ультраранними) і ранньостиглими.
Сорт | Країна походження | Колір -шкірки -м’якоті | Зміст крохмалю, % | Вага одного бульби | Загальна врожайність |
Олена | Росія | Малинова Біла | 15-16 | 150-160 | 170-200 ц/га |
Волат | Білорусь | Жовтий Жовтий | 11,2-19 | 110-140 | До 550-600 кг із сотки |
Джеллі | Німеччина | Золотистий темно-жовтий | 14-18 | 80-150 | 170-350 кг із сотки |
Мадейра | Німеччина | Жовтий жовтий | 13,1-15,9 | 110-140 | 300-400 |
Горобина | Росія | Темно-рожевий Білий | 11-18 | 120-40 | 350-400 кг із сотки |
Еволюшен | Голандія | Малинова кремова | 11,5-15,5 | 85-145 | 240-400 ц/га |
Чарівник | Росія | Жовта кремова | 12,4-15 | 80-120 | 270-300 ц/га |
Любава | Росія | Червона Біла | 11,2-17 | 100-200 | 300-400 ц/га |
Ред леді | Німеччина | Рожевий Блідо-жовтий | 12,5-16,5 | До 150 | До 300 |
Романо | Голандія | Блідо-рожева кремова | 10-13 | 70-90 | 110-250 |
Маделіні | Голандія | Світло-жовта Кремова | 11-11,5 | 85-120 | 2,5 кг з 1 кв. |
- Волат
- Горобина
- Чарівник
- Любава
- Романо
Середньоранні
Термін дозрівання 70-80 днів. Майже всі ранні сорти мають невеликий відсоток крохмалистості, тому що сонячних днів поки що не так багато, крохмаль просто не встигає накопичитися в бульбах.
Сорт | Країна походження | Колір -шкірки -м’якоті | Зміст крохмалю, % | Вага одного бульби | Загальна врожайність |
Лілея | Білорусь | Жовтий Світло-жовтий | 14,5-17,5 | 100-200 | До 400 ц/га |
Ред Скарлетт | Голандія | Червоний кремовий | 11-15 | 80-130 | 400-500 ц/га |
Чароїт | Росія | Жовтий Світло-жовтий | 15-17 | 100-140 | 250-320 |
Бриз | Білорусь | Жовтий Жовтий | 10-15 | 100-150 | 200-350 ц/га |
Володар | Білорусь | Жовтий Світло-жовтий | 11,5-17,5 | 90-140 | 150-300 ц/га |
Невський | Росія | Світло-жовтий Білий | 10,5-14,8 | 90-130 | 60 т/га |
В’ятка | Росія | Світло-бежевий Білий | 13-17 | 92-140 | 40-47 т/га |
Соснівський | Росія | Рожевий Білий | 11,5-15 | 120-130 | 250-300ц/га |
Красивий 2 | Білорусь | Білий Кремовий | 11,5-17 | 100-150 | 250-320 ц/га |
Адретта | Німеччина | Світло-жовтий Жовтий | 15-16 | 120-140 | 45 тонн з га |
Санте | Голандія | Жовтий Світло-жовтий | 10-14 | 100-120 | 300-500 ц/га |
- Ред Скарлет
- Чароїт
- В’ятка
- Соснівський
- Красивий 2
Середньостиглі
Термін дозрівання 80-95 днів.
Сорт | Країна походження | Колір -шкірки -м’якоті | Зміст крохмалю, % | Вага одного бульби | Загальна врожайність |
Марфона | Голандія | Жовтий Жовтий | 10-11 | 80-110 | До 180-350 ц/га |
Гала | Німеччина | Жовтий Жовтий | 10-13 | 70-120 | 220-400 ц/га |
Лазуріт | Білорусь | Жовтий Білий | 13,5-15,5 | 90-120 | 200-250 ц/га |
Пріор | Голандія | Жовтий Блідо-жовтий | 12-17 | 85-110 | 2,5-3 кг з 1 кв. |
Уральський ранній | Росія | Кремова Біла | 15 | До 150 | 3,5 кг із куща |
Весна | Не включено до Держтреєстру | Білий чи рожевий Білий | 10-12 | 80-140 | 270-380 ц/га |
Кам’янський | Росія | Червона Світло-жовта | 12,2-16,8 | 95-130 | 250-300 ц/га |
Лідер | Росія | Жовта Біла | 12-12,2 | 90-120 | 250-300 ц/га |
Кондор | Голандія | Червоний Жовтий | 9-14 | 90-180 | 200-320 ц/га |
Агрія | Німеччина | Жовтий Жовтий | 9-16 | 72-135 | 200-320 ц/га |
Маніфест | Білорусь | Червоний жовтий | 90-150 | 180-350 ц/га |
- Пріор
- Уральський ранній
- Кам’янський
- Агрія
Середньопізні
Термін дозрівання 100-110 днів. Сорти з пізнім терміном дозрівання мають перевагу саме в тому, що вони довше зберігають свої цінні поживні властивості довше, ніж ранні. Це і зрозуміло, адже садять їх пізніше і, відповідно, врожай викопують пізніше. Закладають на зберігання також у пізніші терміни, що сприяє хорошій безпеці врожаю.
Крім того, для пізніх сортів характерна висока врожайність і можливість через затримку посадки уникати весняних заморозків. Здебільшого пізні сорти вирощуються Півдні, де за довге тепле літо вони мають визріти повністю, на відміну півночі, де літо проходить швидко.
Сорт | Країна походження | Колір -шкірки -м’якоті | Зміст крохмалю, % | Вага одного бульби | Загальна врожайність |
Ласунок | Білорусь | Світло-жовтий кремовий | 15-22 | 150-200 | До 60 т/га |
Астерікс | Голандія | Червоний світло-жовтий | 14,5-16,6 | 70-105 | 3 кг із куща |
Журавинка | Білорусь | Червоний Жовтий | 14-19,5 | 90-140 | 180-240 ц/га |
Блакит | Білорусь | Жовтий Жовтий | 12-16 | 90-150 | 270-350 ц/га |
Аврора | Росія | Рожево-коричнева Біла | 13,5-17 | 95-130 | 220-350 ц/га |
Рагніда | Білорусь | Жовта Кремова | 13-18,5 | 80-120 | 190-350 ц/га |
Пікассо | Голандія | Жовто-коричнева Кремова | 10-12 | 75-130 | 190-315 ц/га |
Веснянка | Білорусь | Жовта Світло-кремова | 12,5-17,5 | 80-110 | 200-320 ц/га |
Атлант | Білорусь | Жовтий Світло-жовтий | 15-21 | 90-120 | До 550-600 |
Темп | Білорусь | Світло-жовтий Світло-жовтий | 19-22 | 100-175 | 350-460 |
Альпініст | Білорусь | Жовта Кремова | 17-22 | 120-150 | До 500 ц/га |
Зарниця | Білорусь | Рожева Світло-жовта | 12,7-19 | 110-140 | 52,7 т/га |
- Ласунок
- Аврора
- Рагніда
- Веснянка
- Атлант
- Альпініст
Пізньостиглі
Термін дозрівання 110-140 днів.
Сорт | Країна походження | Колір -шкірки -м’якоті | Зміст крохмалю, % | Вага одного бульби | Загальна врожайність |
Добуток | Білорусь | Рубіновий Білий | 18-20 | 110-120 | До 320 ц/га |
Парус | Білорусь | Жовтий Жовтий | 15-17 | 95-150 | 180-280 ц/га |
Сатурна | Голандія | Жовтий Жовтий | 12-16 | 90-110 | 155-280 ц/га |
Чайка | Росія | Жовтий Світло-кремовий | 12-15 | 70-125 | 190-250 ц/га |
Слов’янка | Україна | Світло-рожевий з фіолетовими плямами. | 11,1-13,4 | 90-180 | 300-400 ц/га |
Дезіре | Голандія | Червона Світло-жовта | Понад 20 | 52-104 | 50 т/га |
Курода | Голандія | Червоний Золотий | 18-20 | 120-160 | 60 т/га |
Виток | Білорусь | Жовта кремова | 17-25 | 95-135 | До 420 ц/га |
Кардинал | Голандія | Рожевий Бежевий | 14-16 | 95-120 | 300 ц/га |
Зубреня | Білорусь | Бежевий Кремовий | 12-18,6 | 80-175 | 250-380 ц/га |
Нікулінський | Росія | Світло-бежевий Кремовий | 12,5-21,3 | 70-135 | 170-290ц/га |
Раменський | Росія | Червоний світло-жовтий | 12,2-16,8 | 96-108 | 180-200ц/га |
- Парус
- Чайка
- Курода
- Виток
- Зубреня
- Раменський
Коли висаджувати різні сорти картоплі залежно від клімату
Під час посадки картоплі слід орієнтуватися на строки посадки відповідно до регіону, де знаходиться земельна ділянка. Наприклад, у південних областях України весна приходить на кілька тижнів раніше ніж у північних.
Так, на півдні України ранньостиглу картоплю висаджують ближче до кінця березня – ґрунт уже прогрівся і погода потепліла. А посадку середньостиглих сортів проводять на початку квітня.
У центральній частині України ранні сорти картоплі можна висаджувати на початку квітня, якщо вже достатньо тепло. Пізніші сорти висаджують у другій половині квітня.
Водночас у північній частині країни картоплю зазвичай садять наприкінці квітня, а у західних областях – взагалі на початку травня.
Фіолетові сорти картоплі
Поки що це екзотика і в наших садах, і на наших кухнях. Безперечно, корисні властивості антоціанів незаперечні. Але потрібно звикнути до синього картопляного пюре або до фіолетових чіпсів. На смак вони нічим не відрізняються від звичного ніжно-жовтого пюре або золотистих чіпсів. Які ж сорти фіолетової картоплі виведені на сьогоднішній день?
Вітолотта
Термін дозрівання пізній – 100-110 днів. Шкірка темно-фіолетового кольору, м’якоть насиченого бузкового кольору. У процесі приготування м’якуш не змінює свого кольору.
Урожайність невисока – близько 15 тонн з гектара, але у промислових масштабах майже не вирощується через високу вартість посадкового матеріалу. На присадибних ділянках його вирощують лише, напевно, фанати фіолетової картоплі, бо сорт дуже примхливий.
Солоха
Середньопізній високоврожайний сорт виведено українськими селекціонерами. Колір шкірки фіолетовий, м’якуш трохи світліший. Крохмалістість досить висока – понад 20%. Бульби цього сорту особливо гарні у смаженому вигляді.
Бузок
Колір шкірки світло-фіолетовий, м’якоті – бузковий з білими вкрапленнями. Відварена картопля має мигдальний присмак. Крохмалю містить небагато, тому придатний для дієтичного харчування.
Гурман
Забарвлення шкірки – темно-фіолетове з глянцем. М’якуш синьо-фіолетовий з білими вкрапленнями, при варінні стає майже чорним.
Відео-огляд: популярні сорти картоплі
У ролику дано характеристику популярних сортів картоплі, опис їх смакових якостей, врожайності та стійкості до хвороб. Приєднуйтесь до перегляду!
Сорти картоплі з фото та описом
Загальна класифікація всіх сортів картоплі. Популярні і затребувані надранні та ранні сорти. Високоврожайні середньостиглі та середньопізні сорти картоплі.
Картопля – це найбільш поширена і популярна овочева культура. На сьогоднішній момент існує величезна кількість сортів, що відрізняються термінами дозрівання, смаковими якостями та іншими характеристиками. Проте з великою пропозицією важко вибрати оптимальний сорт. Саме тому я рекомендую ретельно вивчити найбільш популярні сорти, їх особливості і вже після цього робити вибір.
Класифікація сортів
Перш ніж переступати до певного сорту, необхідно визначитися з його виглядом. Так в селекції зустрічаються:
- Районовані сорти. Для вирощування в північних регіонах були навмисно виведені сорти, які можуть переносити різкі перепади температури, коротке літо і інші особливості північних регіонів. Також зустрічаються сорти для інших кліматичних умов.
- Мета використання сорту. Одні — добре себе ведуть в варінні, інші — в салатах, запіканні або смаженні. На сферу застосування чи впливає кількість міститься крохмалю.
- Стійкість до хвороб. Особливо цінними є сорти, стійкі до небезпечних вірусних захворювань, які можуть погубити до 35% усього врожаю.
- Терміни дозрівання. Для того, щоб регулярно збирати врожай, необхідно вирощувати кілька сортів.
В залежності від того, коли настає зрілість плодів, розрізняють сорти:
- Надранні – урожай таких можна збирати через 35 днів після посадки.
- Ранні – зрілість плодів настає на 40-50 день.
- Середньоранні – збір врожаю зазвичай припадає на 55-65 день;
- Середньостиглі – зрілість коренеплодів припадає на 65-80 день.
- Середньопізні – картоплю можна збирати на 80-100 день.
Картопля для посадки – середньопізні сорти: 4 новинки
Раніше редакція Smak.ua писала про середньопізні сорти та ранні сорти картоплі. Завершуємо цикл матеріалів середньопізньою картоплею.
Новинка: насіннєва середньопізня картопля «Челленджер» (для смаження)
Сорт представлений подовжено-овальними бульбами середнього розміру, колір шкірки – жовтий, колір м’якоті – світло-жовтий. Вегетаційний період складає 115-120 днів, масса однієї бульби – 86-116 г. Після приготування трохи змінює колір. Оскільки Челленжер виробляє велику кількість бульб на кущ, необхідно залишати достатню площу для розвитку кожної рослини.
- Стійкість до нематоди: нестійкий
- Рак картоплі: стійкий
- Період спокою: 6
- Стійкість до вірусу PVYn: 7,5
- Фітофтороз рослини: 6
- Фітофтороз бульб: 8
- Парша звичайна: 6
- Посухостійкість: 7,5
Новинка: насіннєва середньопізня картопля «Моцарт» (для смаження)
Характеризується середніми бульбами овальної форми, колір шкірки – червоний, колір м’якоті – жовтий. Вегетаційний період складає 120 днів. Сорт добре зберігається, майже не змінює кольору пцісля приготування. Сорт має тривалий період спокою і пізнє дозрівання, тому прогрівання бульб – обов’язковий захід для підготовки насіннєвого матеріалу. Спеціалісти рекомендують збільшувати норму калійних добрив.
- Вміст сухої речовини: 20,3%
- Стійкість до нематоди: Ro 1,4
- Період спокою: 7,5
- Стійкість до вірусу PVYn: 8,5
- Фітофтороз рослини: 5,5
- Фітофтороз бульб: 7
- Парша звичайна: 7,5
- Посухостійкість: 7
Новинка: насіннєва середньопізня картопля “Фламенко” (для смаження)
Сорт відрізняється великими (83 мм) бульбами подовжено-овальної форми. Колір шкірки – червоний, колір м’якоті – білий. Вегетаційний період складає 115-125 дней. Кількість бульб в гнізді становить 9-11 штук. Глибина вічок – середня. Після приготування не змінює кольору, цей сорт стійкий до посухи, дає гарний урожай.
- Стійкість до синців: підвищена
- Стійкість до нематоди: Ro1, Ro4
- Стійкість до фітофторозу листя: невисока
- Стійкість до фітофторозу бульб: підвищена
- Стійкість до парші звичайної: підвищена
- Стійкість до PVYn: підвищена
- Стійкість до PVYntn: підвищена
Новинка: насіннєва середньопізня картопля “Фабула” (для варіння)
Сорт відрізняється великими бульбами овальної форми. Колір шкірки – жовтий, колір м’якоті – світло-жовтий. Вегетаційний період складає 110 днів. Після приготування не змінює кольору. Спеціалісти не радять висаджувати Фабулу у холодну землю. Рекомендується прогрівати насіння перед посадкою для проростання всіх очок. Потрібно вносити знижені дози азоту.
- Вміст сухої речовини: 17,7%
- Стійкість до нематоди: Ro 1,4
- Період спокою: 8,5
- Стійкість до вірусу PVYn: 7,5
- Фітофтороз рослини: 5,5
- Фітофтороз бульб: 7
- Парша звичайна: 7,5
- Посухостійкість: 8
Про автора