Що можливо від простроченого вина

Авторadmin

Що можливо від простроченого вина

Термін придатності алкоголю закінчується?

Термін придатності різних напоїв і вплив на здоров’я

Чи може прострочений алкоголь захворіти? Дізнайтеся, чи закінчується термін придатності різних видів алкоголю.

На основі доказів Ця стаття заснована на наукових доказах, написаних експертами та перевірених фактами. Ми дивимось на обидві сторони суперечки і прагнемо бути об’єктивними, неупередженими та чесними.

Останнє оновлення 8 грудень 2023 р. та останній огляд експерта 11 вересень 2023 р.

Якщо ви думаєте про те, щоб розчистити місце для зберігання їжі, ви можете викинути стару пляшку Baileys або дорогий скотч.

Ви, мабуть, чули, що вино покращується з часом, але чи стосується це інших видів алкогольних напоїв, особливо після того, як ви відкриєте пробку?

Ця стаття розбиває все, що вам слід знати про тривалість зберігання алкоголю, зосереджуючись на різних напоях та рівнях їх безпеки.

Термін придатності різних алкогольних напоїв

Різні алкогольні напої, такі як спиртні напої, пиво та вино, виробляються різними методами та різними компонентами.

Всі вони проходять стадію бродіння, на якій дріжджі перетворюють цукор на спирт.

Різні елементи також можуть впливати на те, як довго ці напої залишаються корисними. Ці елементи включають зміни температури, вплив світла та контакт з повітрям.

лікер

Такі алкогольні напої, як джин, горілка, віскі, текіла та ром, як відомо, стійкі на полиці. Зазвичай їх виготовляють із різноманітних зерен або рослинних матеріалів.

Щоб зробити ці лікери, основна речовина, відома як пюре, ферментується за допомогою дріжджів, а потім дистилюється. Деякі навіть проходять кілька раундів дистиляції для більш вишуканого смаку. Після цього рідину можна витримати в різних типах дерев’яних бочок, щоб надати їй більшої глибини.

Як тільки виробник розливає ці спиртні напої, вони перестають старіти. Експерти кажуть, що ви повинні випити їх для найкращого смаку протягом 6-8 місяців після відкриття.

Ви можете не помітити жодної різниці у смаку протягом року, особливо якщо ви не знавець.

Щоб зберегти ваш алкоголь у найкращому стані, зберігайте його в темному прохолодному місці. Ви навіть можете покласти його в морозилку, хоча це не обов’язково. Завжди зберігайте пляшки у вертикальному положенні, щоб рідина не контактувала з кришкою, яка може роз’їсти та змінити смак і якість.

Правильно зберігаючи лікер, ви можете запобігти його випаровуванню та реакції з повітрям, продовживши термін його служби.

Варто зазначити, що лікери, підсолоджені алкогольні напої з додаванням смаку, наприклад фруктів або спецій, мають менший термін служби до 6 місяців після відкриття. Якщо ваш лікер виготовлений на основі вершків, найкраще зберігати його охолодженим у холодильнику, щоб продовжити його використання.

пиво

Пиво виготовляється шляхом варіння зернових злаків — найчастіше солодового ячменю — з водою та дріжджами.

Цю суміш залишають для бродіння, утворюючи природні бульбашки, які надають пиву фірмового шипучого смаку.

Наприкінці цього процесу додається хміль — квіти рослини хмелю. Вони надають пиву різноманітних смаків і ароматів, від гіркого до квіткового та цитрусового. Хміль також виступає стабілізатором і консервантом для пива.

У закритому вигляді пиво може зберігатися від 6 до 8 місяців після закінчення терміну придатності і навіть довше, якщо зберігати в холодильнику. Пиво з вищим об’ємним вмістом алкоголю (ABV) понад 8% зазвичай зберігається довше, ніж пиво з нижчим вмістом алкоголю.

Не все пиво пастеризоване, процес, який використовує тепло для знищення шкідливих бактерій і подовження терміну зберігання. Хоча пиво масового виробництва зазвичай є, крафтове пиво часто ні. Якщо ваше пиво непастеризоване, випийте його протягом 3 місяців після дати розливу, яку зазвичай можна знайти на етикетці.

З іншого боку, пастеризоване пиво може залишатися свіжим протягом року після розливу.

Щоб зберегти його якість, зберігайте пиво у вертикальному положенні в постійно прохолодному темному місці, наприклад у холодильнику. Для найкращого смаку та шипучості споживайте його протягом кількох годин після відкриття.

Вино

Як і його двоюрідні брати, пиво та спиртні напої, вино також виготовляється шляхом процесу бродіння, але воно завжди виготовляється з винограду. Іноді для збагачення смаку додають виноградні кісточки та кісточки.

Деякі вина витримують у дерев’яних бочках місяцями або навіть роками, щоб ще більше покращити їхній смак. Хоча високоякісні вина з часом можуть ставати кращими, найкраще пити недорогі вина протягом двох років після дати їх розливу.

Якщо ви обираєте органічні вина, які часто не містять консервантів, таких як сульфіти, спробуйте спожити їх протягом 3-6 місяців після покупки.

Вино чутливе до світла та температури, тому зберігати його краще в прохолодному темному місці. На відміну від пива та міцних напоїв, винні пляшки з пробками слід зберігати на боці. При правильному зберіганні вино може залишатися корисним протягом декількох років.

Після відкриття пляшки вино починає старіти швидше через вплив повітря. Щоб насолодитися повним смаком, випийте його протягом 3-7 днів після відкупорювання та тримайте його охолодженим між порціями.

Вина, кріплені дистильованими спиртними напоями, наприклад бренді, і вина в коробці можуть зберігатися до 28 днів за умови належного зберігання після відкриття.

Ігристі вина швидко втрачають шипіння, тому їх краще пити протягом кількох годин після відкриття пробки. Якщо ви хочете продовжити їх життя, зберігайте їх охолодженими та використовуйте герметичні пробки, але намагайтеся закінчити пляшку протягом 1-3 днів для найкращої якості.

Резюме: Алкогольні напої мають різний термін придатності, причому алкоголь зберігається найдовше, а вино та пиво менш стабільні.

Чи може прострочений алкоголь захворіти?

Вживання алкогольних напоїв, які витримали, насправді не захворіє; він просто втрачає свій смак, зазвичай через рік після відкриття.

Несвіже пиво теж не призведе до хвороби, але від нього може розболітися живіт. Відмовтеся від пива, якщо воно не шипить або утворюється піна під час наливання. Ви також можете помітити різницю в смаку або побачити осад на дні пляшки.

Незважаючи на те, що першокласні вина з часом можуть ставати кращими, більшість вин не належать до цієї категорії, і їх слід випити протягом кількох років.

Якщо ваше вино має оцетовий або горіховий смак, ймовірно, воно зіпсувалося. Колір також може виглядати коричневим або темнішим, ніж зазвичай. Хоча воно може мати неприємний смак, споживання простроченого вина не є небезпечним.

Вино, яке зіпсувалося, зазвичай стає оцтом. Висока кислотність оцту захищає його від розмноження бактерій, які інакше можуть бути шкідливими.

Однак надмірне вживання будь-якого алкоголю — незалежно від віку — може призвести до таких небажаних ефектів, як головний біль, нудота та довгострокове пошкодження печінки. Дотримуйтеся вказівок щодо помірного вживання алкоголю: до одного напою на день для жінок і двох для чоловіків.

Резюме: вживання простроченого алкоголю не шкідливе; це скоріше справа компромісного смаку. Річна пляшка алкогольних напоїв може бути не такою смачною, пиво без пива може розладнати ваш шлунок, а зіпсоване вино, як правило, набуває оцтового або горіхового смаку, але все ще безпечне для вживання.

Резюме

Різні види алкогольних напоїв виготовляються з використанням різних інгредієнтів і технологій, що призводить до різного терміну зберігання. Те, як ви зберігаєте ці напої, також може вплинути на тривалість їх зберігання.

Спиртні напої, як правило, найдовше зберігаються, тоді як термін зберігання пива та вина залежить від багатьох факторів.

Вживання алкоголю, термін придатності якого минув, як правило, не шкідливий.

Однак надмірне вживання алкоголю, незалежно від віку, може призвести до несприятливих та ризикованих наслідків для здоров’я. Отже, незалежно від того, який алкоголь ви любите, завжди пийте його в помірних кількостях.

Більше статей, які можуть вам сподобатися

Люди, які читають “Термін придатності алкоголю закінчується? Термін зберігання алкоголю”, також люблять такі статті:

Лікарі розповіли, коли вино стає небезпечним

Вино – популярний алкогольний напій, але якщо людина неправильно його зберігає або не вип’є вчасно, воно може зіпсуватися. Після відкриття вино зазвичай зберігається кілька днів. Якщо воно зіпсується, воно може змінитися за смаком, запахом і консистенції. У рідкісних випадках зіпсоване вино може викликати хворобу.

Багато дорослих питущих людей вживають вино, і дані свідчать про те, що помірне споживання може мати користь для здоров’я. Наприклад, деякі дослідження показують, що легке або помірне вживання вина може захистити здоров’я серця.

Однак надмірне вживання алкоголю може завдати шкоди здоров’ю людини. Надійне джерело центрів з контролю та профілактики захворювань (CDC) рекомендує або повністю утримуватися від вживання алкоголю, або пити тільки помірно.

CDC визначає помірне вживання алкоголю як максимум один або два напої в день для жінок і чоловіків, відповідно.

Використовуючи правильні методи зберігання і знаючи ознаки, що вказують на псування вина, люди можуть уникнути вживання зіпсованого вина.

У цій статті ми приблизно обговоримо, як довго зберігаються різні вина. Ми також перераховуємо можливі ознаки псування і пояснюємо ризики, пов’язані з вживанням зіпсованого вина, пише Medical News Today.

Як довго зберігається закрите вино?

Нерозкрите вино має більш тривалий термін зберігання. Отже, поки людина зберігає вино належним чином, його вистачить на досить довгий час. Правильне зберігання вина може полягати в зберіганні його в прохолодному темному місці і установці пляшки на бік, щоб запобігти висиханню пробки.

Нижче наведено оцінку того, як довго певні вина прослужать після зазначеного терміну придатності, якщо людина зберігає їх правильно і залишає невідкритими:

  • Пляшкове біле вино: 1-2 роки.
  • Рожеве вино в пляшках: 1-2 роки
  • Червоне вино в пляшках: 2-3 роки.
  • Невинтажное ігристе вино: 3-4 роки.
  • Марочне ігристе вино: 5-10 років
  • Кріплене вино: десятиліття

Як довго може стояти відкрите вино?

Відкрите вино не зберігається так довго, як невідкрите вино, тому що як тільки людина відкрила пляшку вина, воно починає окислюватися. Коли пляшка відкрита, вино всередині зустрічає повітря, який починає процес окислення. Окислення може зіпсувати вино і перетворити його в оцет.

Джерело бактерій та інших мікробів також може привести до псування вина. Якщо бактерії контактують з відкритим вином, вони можуть змінити його смак і консистенцію.

Якщо людина не збирається допивати пляшку вина, йому слід звести до мінімуму кількість кисню і бактерій, що взаємодіють з вином, щоб воно збереглося довше.

Вони можуть зробити це, одягнувши на пляшку пробку або загвинчується кришку і зберігаючи її в місці, відповідному для даного сорту вина. Наприклад, можна поставити біле вино в холодильник, а червоне – в темне прохолодне місце.

Нижче наводиться оцінка того, як довго можуть зберігатися певні вина, якщо людина зберігає їх правильно після того, як вони відкриті:

  • Ігристе вино: 1-2 дні.
  • Біле вино: 3-5 днів.
  • Рожеве вино: 3-5 днів.
  • Червоне вино: 3-6 днів.
  • Кріплене вино: 1-3 тижні.

Ознаки того, що вино зіпсувалося

Деякі ознаки можуть вказувати на те, що пляшка вина зіпсувалася. Це включає:

Перше, що може помітити людина, – це колір вина. Якщо після відкриття пляшки колір змінився, це може вказувати на псування.

Наприклад, зіпсоване червоне вино може мати коричневий відтінок, тоді як біле вино може потемніти або мати темно-жовтий або коричнево-солом’яний колір, коли зіпсується.

Людина може відчути запах певних ароматів, якщо вино зіпсувалося. Вони можуть включати різкий запах оцту, вологий запах або запах, схожий на запах обори.

Якщо вино стало несвіжим, це також може змінити його запах. Деякі люди можуть описати несвіже вино як має горіховий запах або сказати, що воно пахне як підгорілий зефір або яблучне пюре.

Деяке вино може зіпсуватися ще до того, як його відкриють, що часто відбувається через те, що вино було бракованим. Неправильне вино може мати часниковий запах або запах, схожий на запах капусти або паленої гуми.

Людина не повинна пити зіпсоване вино. Однак в деяких випадках дегустація невеликої кількості вина-хороший спосіб визначити, чи можна пити вино.

Якщо вино зіпсувалося, можливо, його смак змінився. Погане вино часто має різкий і кислий смак, що нагадує смак оцту. Воно також може злегка обпалити носовий прохід людини через сильний запаху і смаку.

У деяких випадках, якщо вино зіпсувалося, воно може мати сильний хімічний присмак, схожий на розчинник для фарби.

Небажані бульбашки у вині

Якщо в негазованому вині присутні бульбашки, це говорить про те, що вино відноситься до категорії. Цей процес зазвичай відбувається через недостатню стерилізацію і вказує на те, що дріжджі все ще можуть бути активними у вині.

Нещільна пробка або протікання

Якщо пробка ослаблена, видно над ободом або помітно протікає, це може вказувати на теплове пошкодження. Це пошкодження може викликати незначні зміни запаху і смаку вина, роблячи його зовнішній вигляд і смак більш тьмяним.

Ризики для здоров’я від вживання зіпсованого вина

Хоча людина може випити невелику кількість зіпсованого вина, не побоюючись наслідків, йому слід уникати його вживання у великих кількостях.

Зазвичай псування вина відбувається через окислення, а це означає, що вино може перетворитися в оцет. Хоча це може бути неприємно на смак, воно навряд чи заподіє шкоди.

Однак псування через мікробів може привести до харчового отруєння. Цей тип псування трапляється рідко, але можливий.

Симптоми харчового отруєння зазвичай включають:

  • спазми шлунка
  • нудота
  • блювота
  • пронос
  • спека
  • зневоднення

Якщо людина вважає, що вино зіпсувалося, йому слід просто викинути його, так як воно буде неприємним на смак і може викликати у нього нудоту.

Як правильно зберігати вино

При зберіганні вина слід враховувати наступні моменти:

  • Виберіть прохолодне і темне місце
  • Бажано зберігати вино в прохолодному місці з відносно постійною температурою
  • Перепади температури можуть вплинути на якість вина.
  • Також важливо захищати вино від світла, тому його найкраще зберігати в темному місці.

Зберігайте закупорені пляшки горизонтально

Зберігання пляшки на боці дозволяє вину постійно контактувати з пробкою, запобігаючи її висихання. Якщо пробка висохне, це може привести до проникнення кисню в пляшку, що може зіпсувати вино.

Цей тип псування може вплинути тільки на вина в закупорених пляшках, тому людина може зберігати пляшки у вертикальному положенні з загвинчується кришкою.

Правильна вологість важлива

Дуже висока або низька вологість також може зіпсувати вино. За деякими даними, відносна вологість близько 60% ідеальна для зберігання вина.

Якщо вологість занадто низька, пробка може висохнути, що може привести до потрапляння кисню в пляшку і зіпсувати вино. Якщо вологість занадто висока, це може сприяти зростанню цвілі, а також погіршити якість етикеток на вині.

Якщо у людини немає зручного місця для зберігання, темного і прохолодного з відповідною вологістю, він може подумати про покупку винного холодильника.

Ці холодильники, які деякі називають винними холодильниками, не такі холодні, як стандартні холодильники, і допомагають підтримувати оптимальну температуру і вологість для зберігання вина.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Про автора

admin administrator