Що можна дати рибі

Авторadmin

Що можна дати рибі

Зміст:

Риба тілапія – що за риба? Користь риби, опис і рецепти приготування

Величезним попитом на вітчизняному ринку користується риба тілапію. Стоїть тушка зовсім недорого, а її м’ясо має досить приємний смак. Таку рибу можна зварити, запекти, посмажити або загасити. Але перш ніж перейти до рецептів страв з тілапії, дізнаємося краще, що ж це за риба.

  • Телапія, або тілапія, – що за риба, докладний опис
  • Користь і шкода риби для організму людини
  • Незважаючи на відчутну користь, продукт може завдати шкоди організму людини, якщо вживати його в наступних випадках:
  • Тілапія морська або річкова риба?
  • Рецепти приготування тілапії
  • Тілапія, запечена в духовці
  • Для такої страви знадобляться такі продукти:
  • Тілапія в духовці готується так:
  • Риба, смажена на сковороді
  • Для готування знадобиться:
  • Послідовність дій:
  • Дієтична страва з філе
  • Для готування знадобиться:
  • Порядок дій:
  • Як приготувати в клярі
  • Для готування знадобиться:
  • Тілапія в клярі, покроковий рецепт:

Телапія, або тілапія, – що за риба, докладний опис

Телапія, або тілапія, – один з промислових різновидів, відомих людині з давніх часів. За переказами, саме цією рибою колись нагодував голодних подорожників Ісус Христос.

Насправді, визначення «тілапія» об’єднує безліч видів риб, а друга назва цієї групи підводних мешканців – королівський окунь.

Представники цього різновиду відрізняються невеликими розмірами і різноманітним забарвленням луски. Він коливається від світло-сріблястого до насичено-зеленого, але нерідко можна зустріти і смугасту тилапію.

  • У цих риб широке пласке тіло, велика голова і великі очі.
  • Плавники довгі і схожі на віяло, прикрашене гострими «променями».
  • Важить така риба 1,2 – 1,5 кг, лише в рідкісних випадках досягаючи 3 – 4 кг. Найбільша тілапія, яка була виловлена, мала масу тіла 5 кг.

Представники цього виду віддають перевагу тропічному і субтропічному клімату. Найчастіше тілапію можна зустріти в прибережних зонах Китаю, Південної Америки та Африки.

Користь і шкода риби для організму людини

Користь вживання риби тілапії в їжу полягає в тому, що цей продукт дозволяє збагатити організм великою кількістю корисних речовин.

  • В першу чергу, вона є цінним джерелом білка. Порція риби обсягом 100 г дозволяє задовольнити половину добової потреби людини в цьому компоненті.
  • Крім цього, в рибі містяться поліненасичені жирні кислоти, що благотворно впливають на кровоносну і нервову системи, і попереджують розвиток атеросклерозу.
  • А також м’ясо тілапії містить «хороший» холестерин, який дозволяє знизити рівень «поганого».
  • Крім того, відзначається благотворний вплив ферментів, що містяться в тілапії, на гормональний фон людини, органи сечостатевої системи, стан волосся і шкіри.

При цьому, тілапія низькокалорійна – в 100 г продукту міститься 96 ккал. Жирів у ній мізерно мало, всього 1,7 г, а вуглеводи відсутні.

Незважаючи на відчутну користь, продукт може завдати шкоди організму людини, якщо вживати його в наступних випадках:

  • ожиріння;
  • цукровий діабет;
  • астма;
  • алергія на морепродукти.

При перерахованих станах слід проявляти обережність і їсти тілапію тільки в маленьких кількостях.

Тілапія морська або річкова риба?

Для багатьох споживачів принципово важливо, тілапія – морська або річкова риба, оскільки останню їдять далеко не всі. Унікальність цього виду полягає в тому, що він абсолютно невибагливий і може проживати у воді з різним рівнем солоності. Хоча, здебільшого, ця риба віддає перевагу прісним водоймищам.

Ще одна перевага тілапії полягає в її всеїдності. Вона здатна вживати будь-який корм, за що і отримала прозвання «сміттєва риба».

Увага! Оскільки тилапія здатна з’їсти практично все, включаючи падаль і відходи, в її м’ясі можуть міститися шкідливі і потенційно небезпечні для людини речовини.

Рецепти приготування тілапії

Приготувати таку мешканку водойм можна різними способами, поєднуючи з крупами, овочами, зеленню і приправами. Розгляньмо прості рецепти з тилапії.

Тілапія, запечена в духовці

Можна приготувати тілапію в духовці з картоплею, цибулею і спеціями.

Для такої страви знадобляться такі продукти:

  • 1 кг філе тілапії;
  • 7 – 8 клубнів картоплі;
  • 3 – 4 цибулини;
  • майонез;
  • твердий сир;
  • сіль і приправи.

Тілапія в духовці готується так:

  1. Потрібно вимити рибне філе, посолити, поперчити, змішати з майонезом і дати настоятися.
  2. Почистити картоплю і нарізати гуртками.
  3. Нашинкувати цибулю півкільцями, подрібнити на терці сир.
  4. Вогнетривку ємність змастити жиром, укласти 2/3 картоплі, потім рибу, цибулю і решту нарізаних клубнів.
  5. Промазати запіканку майонезом, посипати сиром і відправити в духовку.

Watch this video on YouTube

Страва буде готова, коли на його поверхні з’явиться золотисто-коричнева корочка.

Риба, смажена на сковороді

Можна приготувати таку рибу і на сковороді, попередньо обвалявши в борошні. Але особливо смачними і приємно хрусткими виходять шматочки тілапії, підсмажені в паніці.

Для готування знадобиться:

  • тілапія;
  • лимон;
  • сіль;
  • приправи для риби;
  • сушена або свіжа зелень;
  • молитва паприка;
  • волоські горіхи;
  • панувальні сухарі.

Послідовність дій:

  1. Помити рибу, розрізати тушку вздовж хребта, видалити кісточки і поділити філе на шматочки.
  2. Посолити тілапію, посипати спеціями для риби, полити лимонним соком і дати трохи настоятися.
  3. На широкій тарілці змішати панувальні сухарі, подрібнені волоські горіхи, паприку і зелень.
  4. Обмакнути в отриману паніку шматочки риби і підсмажити на середньому вогні.

Watch this video on YouTube

На замітку. При бажанні можна замінити волоські горіхи тертим сиром, а приправи вибрати за власним смаком.

Дієтична страва з філе

Оскільки тілапія містить малу кількість калорій і жирів, з неї можна приготувати дієтичну страву, загасивши рибу в мультиварці або товстостінній каструлі.

Для готування знадобиться:

  • тушка риби;
  • цибулина;
  • морква;
  • помідори;
  • сіль і спеції.

Порядок дій:

  1. Помити рибу, розділяти, посолити і приправити спеціями.
  2. Подрібнити цибулину і моркву, припустити в малій кількості жиру, а коли вони розм’якнуться, додати помідори, сіль і приправи.
  3. Розмістити поверх запалювання шматочки тилапії і гасити під кришкою до готовності.

Допустимо додати в зажарку невелику кількість оцту, щоб її смак став більш вираженим. На гарнір добре подати відварений рис.

Як приготувати в клярі

Приготувати кляр для риби дуже просто. Для цього достатньо яєць, молока і улюблених приправ. Але можна зробити оригінальний склад, який зможе вигідно відтинити смак тілапії.

Для готування знадобиться:

  • філе тілапії;
  • соєвий соус;
  • яйце;
  • молоко;
  • трохи гірчиці;
  • гречані або рисові пластівці;
  • часник;
  • свіжа зелень;
  • паприка;
  • каррі або куркуму;
  • приправи для риби;
  • сіль.

Тілапія в клярі, покроковий рецепт:

  1. Помити філе риби, висушити паперовими серветками і порізати на порційні шматки.
  2. Почистити часник, розчавити в пресі, змішати з рибними приправами.
  3. Натерти отриманим складом порції тілапії, а потім розкласти їх на плоскій тарілці. Змочити кожен шматочок соєвим соусом і дати настоятися.
  4. Збити яйце, додати сіль, молоко, трохи гірчиці і знову перемішати.
  5. Порізати свіжу зелень і ввести в кляр.
  6. Приправити склад паприкою, каррі або куркумою, всипати гречані або рисові пластівці і дати трохи постояти, щоб вони розбухли.
  7. В отриманий склад обмакнути шматочки риби і обсмажити їх на розпеченому рослинному жирі.

Watch this video on YouTube

Увага! Викладати тилапію в клярі можна тільки на розпечену сковороду, інакше рідкий склад розтечеться, і страва буде безнадійно зіпсована.

На гарнір до тілапії можна подати відварену або запечену картоплю, кашу з гречки, перловки або дробленої пшениці, смажені або мариновані гриби, а також свіжі овочі у вигляді салату або нарізки.

Чи можна їсти рибу щодня, які переваги та ризики

Риба та морепродукти давно вважаються важливою складовою повноцінного раціону харчування. Медики рекомендують вживати рибу 2-3 рази на тиждень. За загальноприйнятою думкою, такої кількості цілком достатньо для середнього організму (при цьому ризик отруєння ртуттю зведений до мінімуму). Але що станеться, якщо вживати рибу щодня? Які переваги та які ризики?

Коли варто боятися ртуті

Ртуть – природний елемент, який не викликає проблем зі здоров’ям при помірному вживання. Але часте вживання їжі з високим вмістом ртуті може призвести до появи неприємних симптомів, а при гострому отруєнні – до постійної неврологічної дисфункції, зокрема до затримок розвитку у дітей.

При отруєнні ртуттю найпершим і найважливішим кроком є ​​виявлення джерела. Що стосується морепродуктів, то варто врахувати, що вміст ртуті у великих хижих рибах може бути вищим за рахунок того, що хижаки харчуються дрібними рибками з невисоким вмістом ртуті, і при цьому ще й живуть довше – так і відбувається природний процес накопичення небезпечної речовини.

І, тим не менш, професор епідеміології та харчування Гарвардської школи громадської охорони здоров’я Ерік Римм стверджує, що більшість людей цілком можуть дозволити собі їсти рибу щодня, не турбуючись про отруєння, за умови, що кількість риби з потенційно високим вмістом ртуті буде обмежена до 2 порцій в тиждень. Виняток: вагітні жінки та діти – їм не варто вживати більше 3 порцій щотижня.

Риба та морепродукти з низьким вмістом ртуті: лосось, креветки, сом, тиляпія, морські гребінці, устриці, оселедець, сардини та форель.

Риба з високим вмістом ртуті: риба-меч, королівська скумбрія, акула, тайл-фіш, марлін і жовтий тунець.

Включення риби в щоденний раціон дуже корисно для організму, оскільки продукт багатий на білок, корисні жири і мікронутрієнти. Дотримуючись дієти з високим вмістом риби можна прискорити метаболізм і підвищити якість сну. Крім цього шкіра вирівнюється і стає еластичнішою, а здатність мозку до концентрації покращується. Ось ще 6 причин їсти рибу частіше:

Корисний жир

Риба – продукт з дуже високим вмістом омега-3 жирних кислот, які стимулюють роботу мозку і навіть позитивно впливають на психіку та настрій.

Здорове серце

Заміна червоного м’яса на рибу – чудовий варіант для покращення здоров’я серця. І справа не стільки у високому вмісті омега-3 жирів, що знижують рівень тригліцеридів (тобто «поганого» жиру), скільки в їхньому поєднанні з іншими корисними елементами, що містяться в рибі.

За даними останніх досліджень, комбінація омега-3 жирних кислот з іншими поживними речовинами (вітаміни D і B2, кальцій, залізо, цинк, йод і магнезія) помітно знижує ризик серцевого нападу, розвитку атеросклерозу і навіть рівень смертності серед людей, які страждають на хвороби серця.

Джерело вітаміну D

Риба – природне джерело вітаміну D, яке зазвичай синтезується в організмі тільки тоді, коли ми знаходимося на сонці. Сьогодні багато хто з нас страждає від нестачі вітаміну D, оскільки ми занадто багато часу проводимо в приміщенні. “Рибна” вечеря може це виправити.

Засіб від депресії

За даними вчених, любителі риби та морепродуктів набагато менш схильні до депресії. Причини цього до кінця не визначені, але є версія, що омега-3 жирні кислоти впливають на рівень вироблення «гормонів задоволення» – допаміну та серотоніну. У тому ж дієта з високим вмістом риби покращує кровообіг, що також позитивно впливає на роботу мозку.

Зниження ризику аутоімунних розладів

При активному споживанні риби знижується ризик розвитку діабету 1 типу – аутоімунного захворювання ендокринної системи, у якому імунна система атакує клітини підшлункової залози, які виробляють інсулін. Також вважається, що вживання продуктів з високим вмістом омега-3 зменшує ймовірність виникнення таких аутоімунних захворювань, як ревматоїдний артрит та розсіяний склероз.

Профілактика зниження розумової активності

З віком активність мозку поступово знижується, час реакції на подразники стає довшим, а функція короткочасної пам’яті погіршується. Але є цікаві дані: у любителів риби уповільнення когнітивних функцій відбувається повільніше.

Якщо ви любите рибу, то серйозних причин не тішити себе улюбленою стравою щодня немає. Але якщо вам не до вподоби дари моря, то, можливо, слід звернути увагу на харчові добавки з високим вмістом риб’ячого жиру. Вважається, що харчові продукти засвоюються краще, ніж екстракти або добавки, але останній варіант все ж таки краще, ніж нічого.

Про автора

admin administrator